Intel zet namen van eerste Apollo Lake-processors op een rij

Intel heeft de namen van de eerste zes Apollo Lake-processors vrijgegeven. Het gaat om twee Pentiums en vier Celerons. Eerder maakte Intel al bekend dat de chips voor instap-desktops en-laptops in de tweede helft van dit jaar moeten verschijnen.

Op de lijst van de product change notification staan drie Processors in de N-serie voor instaplaptops en -convertibles, terwijl er drie chips in de J-lijn voor betaalbare mini-pc's en andere budget-desktopsystemen op komst zijn. De processors volgen de Braswell-generatie op en worden net als die socs op 14nm geproduceerd, maar beschikken daarnaast over een gewijzigde architectuur: de chips krijgen Goldmont-cores. In de praktijk krijgen de socs tot aan vier cores en per twee cores is 1MB L2-cache aanwezig. Fabrikanten kunnen de Apollo Lake-processors met lpddr3 en lpddr4 combineren.

Intel kondigde Apollo Lake half april aan en vertelde toen ook al dat de chips in de tweede helft van het jaar verkrijgbaar worden. Het platform biedt volgens Intel betere prestaties dan Braswell bij een lager verbruik. De tdp bedraagt 6W tot 10W. Tijdens de Computex 2016 toonde Intel enkele eigenschappen van het platform, met de claim dat de prestaties van de Goldmont-cpu's 30 procent hoger liggen dan bij Braswell. Dat is althans de interpretatie van leden van het forum van AnandTech.

Apollo Lake-processors
Model Stepping S-Spec Productcode
Intel Pentium N4200 B0 S R2Y9 FH8066802979703
Intel Celeron N3450 B0 S R2YA FH8066802979803
Intel Celeron N3350 B0 S R2YB FH8066802980002
Intel Pentium J4205 B0 S R2YE FH8066802986200
Intel Celeron J3455 B0 S R2YD FH8066802986102
Intel Celeron J3355 B0 S R2YC FH8066802986000

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-06-2016 • 18:02

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
Hebben deze processors hardware support voor hevc 265 10 bits en alles?
Volgens sommigen op Doom9 forum is er kans dat Apollo Lake HEVC/H.265 10-bit decoding kan ondersteunen; de speculatie is gebaseerd op het feit dat de recentelijk geannuleerde Broxton (Goldmont broertje van Apollo Lake) daar ondersteuning voor zou krijgen.
+ Add support for Broxton:
- Decoding: H.264/MPEG-2/VC-1/JPEG/VP8/HEVC/HEVC 10-bit/VP9.
Bron: https://build.opensuse.or...l-driver.changes?expand=1

Maar het gebruikelijke korreltje zout bij speculatie.
Je wilt hem in een NAS knallen? Ik denk dat daar betere opties voor zijn imo.
Htpc, ik heb nu op de slaapkamer een htpc compleet fanless met een celeron j1900 die alles afspeelt, behalve hevc 265 bestanden en zeker met een hogere resolutie. Voor in de woonkamer zoek ik ook een mini fanless systeempje maar die wel op de toekomst voorbereid is. Mijn tv begint te slijten en de volgende tv in de woonkamer wordt een uhd tv waarschijnlijk. Dan wil je wel alles af kunnen spelen. Ook Netflix kan dan 4k, als die processor hevc hardwarematig ondersteunt...
Nee, ik wil een fanless Windows 10 mini pc die 4k hevc en 4k Netflix kan spelen. Kaby lake heeft die hevc ondersteuning erin zitten, maar kaby lake wordt alleen i3 en hoger? Heeft deze nieuwe processor serie dat ook al? Ik ben aan het googlen gegaan en zo te zien niet.
Komen er dan kaby lake celerons enzo of moet ik straks echt minimaal een i3 als ik een Windows htpc wil?
Is dit geen optie?
http://ark.intel.com/nl/p...0-2M-Cache-up-to-2_64-GHz

Ik overweeg zelf deze processor voor mijn nieuwe Windows 10 htpc waarbij ik ook h265/hevc wil kunnen afspelen gebruikmakend van hardware decoding. ASRock maakt ITX mainbord met deze processor zie http://asrock.com/mb/Intel/J3710-ITX/index.us.asp
De J-series zijn op de "atom" gebaseerd en krijgen niet altijd alle features. Kijk eens naar de op de core gebaseerde series met een U of een T als achtervoegsel.
Nee, hij heeft het over 4K HEVC. Mijn 6core i7 kan 4K 10 bit HEVC niet aan, dus eigenlijk is het momenteel gewoon onmogelijk :p

Alleen met een GTX960 dacht ik: die heeft wel al 10bit HEVC support, en de nVidia shiel en enkele andere SOCs. Kaby lake en de volgende AMD generaties krijgen die support ook. Daar wacht ik dus op :)
Dank je wel ik zie het verschil inderdaad, daar had ik zelf nog niet op gelet. Toch iets om mee te nemen in de overweging, ik ben benieuwd wanneer er soortgelijke processoren komen. Een AMD APU zou ook een overweging kunnen zijn als die het wel aan boord hebben. Ik
weet niet welke processor eerder uit komt en welke beter zou zijn.

Toch maar heel even geduld hebben :z }>
De volgende generatie AMD APUs gaat het waarschijnlijk kunnen: http://www.amd.com/en-us/...cessors/laptop-processors

Ik zeg waarshcijnlijk, omdat ik nergens op hun infopagina's meer uitleg vind over wat er precies gaat worden ondersteund: ik neem niet aan dat 8K zal kunnen, maar hopelijk wel 4K? En 10bit?

Even de reviews afwachten dus :) Momenteel kan ik me toch nog perfect behelpen zonder HEVC decode.
Dank voor de link ik zal het eens in de gaten houden _/-\o_

De huidige htpc uit 2009 moet het nog maar heel even volhouden :)
De mijne is slechts van 2013... maar goed: hij was vrij goedkoop (Celeron NUC), en het zal met HEVC wel even duren voor er weer een nieuwe codec uitkomt :)
Geen hevc 10 bit support...
Nee, ik wil een fanless Windows 10 mini pc die 4k hevc en 4k Netflix kan spelen. Kaby lake heeft die hevc ondersteuning erin zitten, maar kaby lake wordt alleen i3 en hoger? Heeft deze nieuwe processor serie dat ook al? Ik ben aan het googlen gegaan en zo te zien niet.
Komen er dan kaby lake celerons enzo of moet ik straks echt minimaal een i3 als ik een Windows htpc wil?
Dat kan juist heel goed met AndroidTV en dus met de Shieldbox. Daar zit zowel 4K als HEVC ondersteuning in. Ook Kodi draait er probleemloos op. Grootste voordeel zijn de speciale AndroidTV apps die met Arrow keys zijn te bedienen. Mijn htpc gebruik ik niet meer sinds ik AndroidTV heb (in mijn geval via de Sony X830).'

Bovendien is Netflix 4K op de pc (windows, Linux) überhaupt niet mogelijk. De Windows 10 app blijft steken op 1080p. https://www.reddit.com/r/...ailable_on_the_pc_yet_uk/

Ik kan me eigenlijk geen reden meer bedenken om toch voor een HTPC te gaan. Het kost meer geld, neemt meer ruimte in, kost meer moeite om in elkaar te zetten en is minder handig in de bediening. Wellicht zijn er wat puristen die bepaalde filters graag gebruiken, daarbuiten is het wel een beetje game-over voor de HTPC.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 8 juni 2016 04:24]

Kan je via Kodi 4K 10bit HEVC afspelen op de shield? Als jij hem hebt, kan je even testen? http://demo-uhd3d.com/categorie.php?tag=10bits

Daarnaast: ikzelf wil mijn HTPC upgraden, en neig, ook als de shield het kan, toch naar een HTPC omdat je er qua software meer vrijheid op hebt: zo wil ik steam streaming, en dat kan niet op de shield.

[Reactie gewijzigd door kiang op 8 juni 2016 09:04]

Ik heb geen shield maar een pricewatch: Sony Bravia 49" (X8308C) Zwart. Die speelt probleemloos 4K x265 content af via hardwarematige decoding. Dat zal bij de Nvidia Shieldbox niet anders zijn.

Verder is de shield juist gebouwd voor game streaming, namelijk die van Nvidia. Wil je persé steam op AndroidTV dan zou je moonlight kunnen proberen: http://moonlight-stream.com/.
Anoniem: 426269
@sdk19858 juni 2016 09:33
Hoe zit dat met losse ondertitels downloaden en toevoegen aan een spelende film bij AndroidTV? Kan je daarbij ook het lettertype kleiner zetten en nog wat naar beneden plaatsen? Ik ben op Windows zelf nogal gecharmeerd van GOM Player. Daar kan dat wel allemaal en je kan de titels ook in stappen van 0.5 seconde later of eerder laten verschijnen. Ook wel handig soms. Kodi vind ik zelf dan weer geen fijne interface.
Je gebruikt gewoon apps dus bijvoorbeeld Kodi of de VLC player.
Sinds wanneer is 4k op windows met netflix mogelijk? Laatste keer dat ik het checkte was 1080p de max.
Ligt aan je abbo waarschijnlijk. Alleen de duurste heeft UHD.
Ik heb de duurste abbo vorm, is immers het goedkoopst als je het deelt :P
Win10 op een ultrabook met 4th gen i7 soc and 960m nvidia gpu.
Hmm, heb zitten Googlen en dat is inderdaad nog steeds niet mogelijk op Windows. Schrale zooi.
Ik zoek ook iets dergelijks een minipc die hevc 265 ondersteunt en als het even kan ook hdmi 2.0

Heb een semi smart tv van Sony met enkel YouTube en Netflix. Geen browser of andere apps dus :)
Ik denk eerder dat hij op een HTPC doelt...
Kan hij dan niet beter kijken naar een i3 of i5 met laag vermogen?
Media rendering (inbranden subtitles, converteren,...) lijkt me daarop beter te gaan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 647586 op 7 juni 2016 19:09]

als je enkel media wil afspelen (dat doe je met een HTPC ;)) heb je geen nood aan de brute kracht van een i5 of i3, dan wil je gewoon een lichte CPU met een ahrdware decoder voor je mediaformaten.

Ikzelf zit daarom ook te wachten op een CPU die hardwarematige ondersteuning voor 10b 4K HEVC aan kan. Niet dat ik dat nu al heb en wil afspelen, maar mijn huidige Celeron HTPC kan nog geen 8bit 720p HEVC, dus ik wil upgraden. En als ik upgrade, wil ik wel dat die chip ook nog over 2 jaar alle gangbare formaten aan kan :)
Het idee is dat je een HTPC rechtstreeks aan je TV hangt, dan is dat allemaal niet nodig ;).
Dan is laag verbruik toch juist aantrekkelijk?
Ja duh, dat is het hele punt, deze chips zijn heel zuinig. Ga je echter voor een i3+ (wat lampstoelkast zegt) verbruikt het aanzienlijk meer.
Gewoon nog altijd opletten dus als je een laptop koopt met een Pentium of Celeron, ff checken of ie op een -U eindigt (dan heb je iig een desktoparchitectuur te pakken :P )

Tenzij je natuurlijk echt voor de accuprestaties gaat. Als je weet wat je kan verwachten van een N2840 ofzo is er nog best prima mee te werken.
Ik zou gewoon benchmarks pakken van de eventuele CPU die in je laptop zit.
Dusss ze maken nieuwe proccesors onder de naam van oude (Pentium, Celeron).

Dus geen nieuwe lijn (zoals i3,i5,7)?
Is het niet op een volgorde van traag naar snel:

atom, celeron, prentium, i3, i5, i7?

Als iemand meer duidelijkheid kan brengen over de namen van intel chips, graag :D
Dat rijtje klopt ongeveer wel.

Echter is de Atom chip meer voor ITX systemen of het mobiele platform, zoals Tablets.

Celeron is de instapper op laptop/desktop gebied.
Daarbij geld dat U beperkter is (Ultra low voltage.. lager verbruik als main) dan de M versie.
Een i7 U mag minder warmte verstoken en is daardoor beperkter in de prestaties dan de i7M versie.
Bedankt! nu vallen de puzzelstukjes op hun plaats
Je mist nog de Xeon of E-series.

Beter formuleer je als volgt:

Atom, Celeron, Pentium, i3, i5, i7, E/X (Broadwell-E, Hashwell-E, etc).
Je haalt hier twee soorten namen door elkaar. De serie "Atom, Celeron, Penium i3/5/7" zijn marketingnamen en in die lijst hoort "Xeon".

De "E" waar je in dat verband naar verwijst is komt uit de modelnamen van de Xeon, bijvoorbeeld E5-2640 (vergelijk modelnummer N3350 voor een Celeron model)

Tenslotte heb je dan weer codenames voor de architectuur, zoals Haswell en Broadwell. Die staan los van de modelnamen; 1 architectuur kan gebruikt voor meedere marketingnamen en verschillende architecturen worden over tijd verkocht onder 1 marketingnaam. Vooral de Pentium naam is gebruikt voor veel architecuren.
Zoals ik het heb gelezen zijn deze chips de opvolger van de braswell atom chips voor laptops.
De i3's, i5's en i7's zullen in de kaby lake reeks zitten ipv apollo lake.
Eindelijk, hier zat ik op te wachten. Wilde oorspronkelijk een mediaspeler en router bouwen tijdens de Braswell generatie, maar die toch overgeslagen gezien de problemen die men rapporteerde. Wel jammer dat Apollo Lake waarschijnlijk geen HDMI 2.0 ondersteund, dus dan maar een adaptertje via DP.
Waarom is het lettertype toch altijd zo brak bij die presentaties :p Het is net alsof ze hem in PowerPoint op Windows XP gemaakt hebben met een lettertype voor Aziatisch gebruik waarbij de latijnse karakters extreem brak ingebouwd zijn.
Dat is precies het probleem: fonts die geoptimaliseerd zijn voor mooie CJK karakters (Chinees-Japans-Koreaans) hebben wel ASCII karakters, maar geen mooie. Een belangrijke reden is dat mooie Westerse fonts een consistent hoogte gebruiken, maar variabele breedte. Een W is veel breder dan een I. Chinees en Japans gebruiken een vaste breedte. Het zichtbare lelijke gevolg is dat de l's in "Apollo" veel te ver uit elkaar staan.
Maar ook de anti-aliasing is gewoon weg, en de lijndikte is om van te huilen zo mager :p Zelfs een dotmatrix printer maakte mooiere letters! Natuurlijk zijn de CJK karakters complexer en kan je niet te veel spelen met opmaak van een karakter om dat er simpelweg minder ruimte voor is en de betekenis anders minder duidelijk is, maar de ASCII karakters hoeven dan toch niet zo lelijk te zijn :p Zelfs alleen de A-Z, a-z en 0-9 vervangen met de karakters van een random FOSS lettertype zou een wereld van verschil zijn.
Toch nog hoop voor de Surface Phone? Gewoon zo'n nieuwe generatie erin
Ik denk niet dat je graag Apollo Lake in een telefoon formaat zou moeten willen hebben; vergt veelte veel energie voor zo'n klein apparaat, en de rekenkracht/watt zal niet beter zijn dan wat Qualcomm's high-end bied; Broxton was de SoC die hiervoor was gebouwd.
Dat weet ik inderdaad, maar volgensmij is dat project stopgezet?
En Qualcomm is leuk, maar dat is ARM en geen x86 architectuur...
Exact en precies. De Surface Phone -- als die ooit uit komt -- wordt of simpelweg weer een ARM gebaseerde telefoon, of een slecht product.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee