De laatste uitgave van de Unreal Engine komt met een preview-versie van de al eerder aangekondigde VR Editor. Met behulp van de editor is het mogelijk omgevingen te bouwen ín virtual reality met behulp van motion controllers.
Met de controllers kan een ontwikkelaar actoren en objecten in de vr-wereld plaatsen en verplaatsen. Logischerwijs kan hij daarmee ook de gebruikersinterface van de editor bereiken binnen de vr-wereld. De functie is makkelijk te gebruiken door 'Enable VR Editing' in de 'Experimental'-sectie van de editorvoorkeuren aan te zetten, schrijft Epic. Om de functie te gebruiken is momenteel nog een HTC Vive nodig, of een Oculus met de nog in ontwikkeling zijnde Oculus Touch-controllers.
Epic toonde de editor al begin februari, maar toen het vr-gedeelte nog niet volledig functioneel. In de editor kan een gebruiker bijvoorbeeld een pallet in zijn ene hand te houden om met de andere hand de voorwerpen en dergelijke 'aan te brengen' in de vr-wereld. Door met beide handen de wereld 'vast te grijpen' kan hij de schaal van de omgeving wijzigen, waardoor het makkelijker is om kleine details te bewerken.
De VR Editor is volgens Epic binnen alle projecten te gebruiken. Ondanks dat de editor nu voldoende volwassen lijkt om als preview in de Unreal Engine 4.12 terecht te komen, waarschuwt Epic wel dat het nog een experimentele toevoeging is. Uiteraard worden ontwikkelaars aangespoord om feedback te geven via een van de verschillende fora of via de GitHuB VR Editor-branch.
De begin februari vrijgegeven video
Naast de Vive en de Rift ondersteunt 4.12 ook Googles Daydream-platform voor high-endtelefoons. De engine ondersteunt het platform volledig, inclusief de motion controller. Ontwikkelen voor Daydream betekent ook ontwikkelen voor Cardboard. Dat betekent dat functies die Daydream nodig hebben automatisch uitgeschakeld worden op Android-apparaten. Als laatste vr-initiatief ondersteunt de engine ook osvr, het opensource virtual- en augmented-realityplatform.
Een andere opmerkelijke nieuwe toevoeging is Sequencer. Dat is een een niet-lineaire video-editor met 3d-animatiemogelijkheden. Een voorbeeld van een niet-lineaire editor is bijvoorbeeld Final Cut Pro of Adobe Premiere.
Het totale aantal wijzigingen is groot en is terug te vinden in de release notes.
Unreal Engine 4 platform-sdk's