MediaTek werkt aan snellaadtechniek Pump Express 3.0

MediaTek heeft een nieuwe techniek aangekondigd voor het snel opladen van smartphones onder de naam Pump Express 3.0. Daarmee moet het mogelijk zijn om een leeg toestel binnen twintig minuten tot een niveau van zeventig procent op te laden.

De techniek maakt het snel laden van telefoons via usb-c mogelijk door de batterij direct op te laden, zonder gebruik te maken van laadcircuits, zo stelt MediaTek. Zo is er een directe verbinding van de lader naar de batterij. Het bedrijf wil op die manier oververhitting voorkomen, die vaak optreedt in de laadcircuits. Daarnaast zijn er verschillende veiligheidssystemen die mede het oververhitten van de oplader zelf moeten voorkomen. De techniek is een opvolger van Pump Express 2.0, dat bijvoorbeeld voorkomt in apparaten van Sony en Lenovo. MediaTek biedt geen aanvullende informatie over de precieze werking van de techniek.

De techniek moet in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar komen en wordt geïntegreerd in de Helio P20-soc. MediaTek geeft aan dat het de nieuwste versie van Pump Express ook op verzoek van klanten aan een soc kan toevoegen. Het Taiwanese bedrijf is niet het enige dat technieken voor snel laden ontwikkelt. Zo beschikt Qualcomm over QuickCharge 3.0, waarmee een toestel met een 2750mAh-accu in 35 minuten tot 80 procent moet kunnen worden opgeladen. Oppo biedt soortgelijke mogelijkheden met laden op basis van Super VOOC Flash Charge.

pump express 3.0

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

30-05-2016 • 12:03

53

Reacties (53)

53
53
37
7
0
12
Wijzig sortering
Dit is in feite gewoon een inferieure implementatie van USB 3.0 PD, dus waarom noemen ze het iets anders?
"inferieure implementatie van USB 3.0 PD" verkoopt waarschijnlijk minder goed :+ .
Bij "Pump Express" denk ik aan een fitnessapparaat of als eufemisme voor een of ander vunzig seksspeeltje. Dan vind ik dat de naam "Quick Charge" van Qualcomm de lading (woordspeling !) beter dekt.
Ik moest keihard lachen!

Sorry voor de offtopic verder..
Inderdaad volgens mij doet mijn USB 3.1 lader met USB C connector iets van 20 Volt 5 Amperes (maximaal).
Yep, ik ben momenteel bezig met het ontwerp van een batterypack (voor een totaal ongerelateerd project) dat gebruikt maakt van de standaard USB 3.1 PD specificatie; die laadt op met 100W (20V 5A exact), over USB-C.
lijkt me sterk dat je met 100 wat oplaad ,, het is eerder 5A aangezien die gelijk blijft , + weerstanden om het weer omlaag te brengen naar bv 5v (mits je bats in serie staan), dan heb je dus 5x5 wat 25 W is

als het een lipo is zit je aan een laadspanning van 4.2v / 4.3v max zo even uit het hoofd, zelfde geld voor alle andere.

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 23 juli 2024 00:14]

Schakelende voedingen zijn wat je daarvoor gebruikt, geen weerstanden! Met een schakelende voeding kun je vrijwel verliesloos laden. Ja, er gaat altijd wel een paar procent verloren, maar in mijn geval laad ik op met 96% efficiëntie.

In een telefoon of tablet kan dat net zo goed worden gedaan, in principe. Zolang de batterij groot genoeg is dat hij 100W kan accepteren.
heb ik een mooie film voor je wat een schakelende voeding is .
kortom je blijft max 4.2 op een lipo zetten en niet meer

https://www.youtube.com/watch?v=NoGl7oeh7eU

natuurlijk kun je je bat ook in serie setten en dan werkt het wel ,, maar dat heeft niets met een switch ac te maken .

2x lipo zit je op 4.2*2=8.4v max etc zo kom je er wel aan

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 23 juli 2024 00:14]

Dat neemt niet weg dat je geen energie kwijtraakt. In een tablet die met 100W oplaadt, wordt die 20V 5A omgezet in bijv. 4V 25A met een schakelende voeding. Power in = power out.
Dat is als je bat 100W aan kan.
Maar een batterij van een telefoon heeft maar ~5v
Of je moet daar van afstappen (maar een telly opladen met 25A lijkt me heel sterk.
te duur, traces zijn dikker om 25amp door te laten plus je kabel te dik om draagbaar te maken.

Dat neemt niet weg dat je geen energie kwijtraakt -> zegt alleen dat het minder kost per maand, zegt niets over wat er daadwerkelijk op de battery staat , je kan ook een AC hebben met 99% (bewijze van), maar met 5W oplaad. of 50% en 300w opladen, kost wel wat maar je telly is echt binnen een paar sec vol.
Het zegt niets meer dan, het kost maandelijks minder of meer

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 23 juli 2024 00:14]

Op zich is het niet ongehoord om een telefoon zo snel op te laden. Ja, je moet de lader zelf dicht tegen de batterij aan zetten om kabelverliezen bij 25A te minimaliseren, maar 25A in een 3Ah batterij stoppen is maar een laadsnelheid van 8C. Er bestaan al decennialang batterijen die 30 of zelfs 60C aankunnen.

Theoretisch zou het dus op zich wel moeten kunnen. Het is alleen de vraag of iemand dat gaat implementeren.
charge rate C= totaal cell vermogen in een uur ,, x C aantal
dus , bv
2300mAh met een 6c =2.3*6=13.8A laad vermogen MAAR -> volt blijft max 4.2 voor lipo
Dan heb je dus 4.2v*13.8= ~53W max zonder je batterij te mollen (zo wie zo ,, hoe meer amp je er door zet des te slechter je bat uiteindelijk word)

[Reactie gewijzigd door Jhinta op 23 juli 2024 00:14]

Anoniem: 334725 @mux30 mei 2016 17:51
Omdat het net iets anders is en dat mogen ze geen usb 3.0 PD noemen.
waarom kunnen ze geen indicatie geven hoe lang het duurt voordat de accu op 100% is? OF is dat puur marketing, of zijn de laatste percentages qua opladen variabel in tijd of lastiger oid?
Dat heeft te maken met de laadkarakteristiek van lithium gebaseerde accu's. Het eerste (grootste) gedeelte gebeurt dat met een constante stroom (CC) van meestal maximaal +-10-20 1-2C, wat betekent 10-20 1-2x de stroom van de nominale accucapaciteit. Een 2000mAh accu kan je dan dus met 20 2A opladen, zonder al te grote impact op de levensduur van de accu. Theoretisch zou je de accu dan in 1/10e 1 uur op kunnen laden.
Echter als op een gegeven moment een bepaalde celspanning bereikt is, gaat men verder met een constante spanning (CV) om het laatste stuk op te laden. De gebruikte stroom zakt dan flink in en het laaste stuk laden gaat dus een stuk langzamer. Die maximale celspanning mag niet overschreden worden omdat je de accu anders (intern) beschadigd, wat je bij een lithiumcel zeker niet wilt... er staan genoeg filmpjes op Youtube met voorbeelden van wat er kan gebeuren }>
Vandaar dat dit soort technieken schermen met 70-80% laden in korte tijd, die laatste 20-30% kan zomaar nog een uur duren. Maar als je overdag nog even snel voordat je weg moet je telefoon tot 80% op kunt laden is dat voor veel mensen al meer dan voldoende. 's Nachts kan de accu dan weer volledig opgeladen worden.

edit n.a.v. commentaar hieronder, dank EelcoG. Mijn laatste college over Litihiumaccus is alweer 2 jaar geleden dus er waren wat getallen weggezakt... gelukkig in de tussentijd geen accus opgeladen met 10C :+

[Reactie gewijzigd door Thedr op 23 juli 2024 00:14]

Het grootste deel van je verhaal klopt, behalve die laadvermogens.
10-20C is normaal gesproken het maximale ontlaad vermogen. Li-Ion accu's mogen meestal met 1C opgeladen worden, Li-Poly met 2C. Dat betekent dat, als je vol gas zou kunnen doorladen, je een Li-Ion accu altijd in 1 uur kunt opladen. Zoals gezegd, laden gaat met 1C totdat de accu een bepaalde spanning bereikt (4.2 V). Daarna ga je met een constante spanning laden, en zakt de snelheid in. De spanning in de accu wordt steeds hoger, waardoor de laadstroom steeds kleiner wordt.
Ik heb trouwens gehoord dat het voor de levensduur van de accu beter is als de spanning altijd onder de 4.2 V blijft, is dat waar? En is het effect denk je significant, als je je accu altijd tot b.v. 80 % oplaadt en nooit hoger?
4.2 V is eigenlijk al een veilige spanning. Li-Ion kan hoger, maar dan ben je ze ook in hoog tempo aan het vermoorden.
De twee belangrijkste factoren in het verkorten van levensduur: Helemaal vol opgeladen zijn, hoge temperatuur. Dat is dus ook waarom laptop batterijen vaak vermoord worden: Stekker in het stopcontact, accu dus helemaal vol, en de laptop zelf schakelt er nog een tandje bij, want voldoende energie, en wordt dus nog warmer.
Voor veel meer details, zie http://batteryuniversity....g_lithium_based_batteries
Even voor de duidelijkheid: jij zegt dus dat 4.2 V nog veilig is voor een smartphonebatterij, maar daarboven is niet goed voor je accu? Die link van Battery University heb ik ook wel eens eerder gelezen, maar weet niet hoe wetenschappelijk die is. Ik laad nu dus altijd langzaam op (0.5 A in plaats van 2 A), en stop bij 80%. Ook heb ik gehoord dat een bijna lege accu ook slecht is, dus probeer ik hem niet lager dan 20% te laten komen.
Om met die laatste te beginnen: Een Li-Ion mag nooit helemaal leeg getrokken worden. Maar elke accu is voorzien van een beschermingscircuit, dat overlading en totale ontlading voorkomt. Als jij 0% ziet, zit er nog ruim voldoende in de accu om deze niet kapot te laten gaan. Leg je die hele lege accu nu echter in een la, dan raakt ie door zelfontlading nog verder leeg, en gaat ie uiteindelijk kapot. Li-Ion bewaar je dus het beste half opgeladen.
Op diezelfde manier is 4.2 volt ook een veilige bovengrens. Je accu slijt wel, maar gelijkmatig. Li-Ion verouderd sowieso, ook als je em niet gebruikt, dus die 4.2 volt is het optimale compromis tussen maximum lading en levensduur. Je kunt verder, maar dan rent de accu ook achteruit. (Zie Figure 5 in het artikel).
Ik zou em alleen dus wel gaan gebruiken als ie vol is, niet aan de lader laten hangen. En al helemaal niet dan ook nog warm stoken (het laptop voorbeeld).
Als je gewone laad cycli gebruikt, kan het allemaal erg weinig kwaad. Na 3 jaar zijn de meeste accu's toch een deel van hun vermogen kwijt, en wordt het vaak tijd om voor een vervanger te gaan kijken.
Denk je dan dat het na 3 jaar weinig uitmaakt of je hem elke dag tot 100% hebt opgeladen, dan wel tot 80%?

En denk je dat het uitmaakt hoe snel je hem oplaadt, met 0,5 A of 2 A? Bij 2 A wordt de telefoon duidelijker wat warmer, terwijl ik bij 0,5 A geen warmte voel. De LG-lader levert standaard 2 A.
In mijn ervaring is de toestand na 3 jaar vooral afhankelijk van de kwaliteit van de accu. Ik denk dat die 80 of 100% weinig uit maakt. Als je em, als gevolg van die 80% vaker moet opladen, dan krijgt ie meer laadcycli voor zijn kiezen. In dat geval lijkt mij het voordeel nihil. Anders heeft het misschien een klein voordeeltje. Ik zorg er meestal voor dat ik apparaten koop waarvan ik de accu makkelijk kan vervangen, maar dat is helaas met moderne smartphones niet altijd mogelijk.

Voor die oplaadsnelheid komen we terug naar hoe dit begon :)
Opladen van Li-Ion doe je het beste met 1C. Is het dus een 2000 mAh of meer accu, dan is 2A geen enkel probleem en zou niet uit mogen maken.
Volgens mij moet je daarvoor volledige laadcycli tellen, en telt opladen van 0 tot 80% dus als 0,8 laadcyclus. Dus je krijgt daardoor niet meer laadcycli.

Hmm maar mijn telefoon wordt wel warm bij 2A? Dat lijkt mij toch een slecht teken? De accu is 3000 mAh groot.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @AOC30 mei 2016 12:15
Het 100% vol krijgen van een accu is altijd een lastig en tijdrovende klus. Je kan dit het beste vergelijken met het vullen van een flesje water onder de kraan.

Op het moment dat het flesje leeg is, draaien we altijd de kraan heel hard open en laten de fles lekker hard vullen. Op het moment dat het flesje zo'n 70/80% vol is draaien we de kraan een stuk zachter, om te voorkomen dat het erover heen loopt. Bij een accu werkt dit eigenlijk precies zo, alleen stroomt een accu niet over, maar 'overlaad' je deze.
Is dat overladen niet gevaarlijk?
Ja, de daarom draai je de "kraan" dicht voordat het zo ver is
Precies! En dit is dan ook de reden dat alle fabrikanten adverteren met "75% vol in X minuten"!

Omdat 75% in 15 minuten veel beter staat dan 100% in 40 minuten. Want dan snappen mensen niet dat de laatste beetjes veel langzamer gaan dan de eerste 75%.
Dat doen ze gewoon zodat je het niet kan vergelijken met andere oplaadtechnieken, zo kan je lastig zien wat beter is of inferieur!

QC doet 35 minuten over 80%, helaas is dat dus niet te vergelijken met 20 minuten over 70%, daarnaast zeggen ze ook niet hoeveel capaciteit de batterij is, dus het is zowieso loze informatie (dat doen ze bij QC trouwens wel).
Is het niet zo dat (puur kijkend naar de accu) een 2x zo grote accu ook 2x zo snel te laden is. Dus mits de lader en de kabel geen bottleneck vormen is x% in y tijd de beste manier om dit aan te geven.
De kabel is in de praktijk bijna altijd de bottleneck, daarom gaat het voltage bij snelladen ook omhoog omdat er geen rek zit in amperage met dunne kabels. Daarnaast hebben zowel de telefoon en lader een maximum voltage en amperage.

Als ik dus een 6000ma ipv 3000ma accu zou hebben zou dat wel degelijk veel langer duren (wel iets minder dan 2x zo lang, maar wel meer dan 1,5x zo lang).
70% is toch prima om weer lekker verder te kunnen. Als dat laatste stuk zo moeilijk is, doe je toch alleen steeds tot 70%?
Het ging er om dat het niet te vergelijken is tussen verschillende (vergelijkbare) technieken, niet of het prima is :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 00:14]

Ze pakken natuurlijk het meest gunstige waarde.

Als het bijvoorbeeld 30 minuten duurt om tot 90% te laden dan klinkt dat minder gunstig dan 20 minuten tot 70%
5A+ op 3-6V, dat worden stevige laders dan.
15-30 Watt valt wel mee, als usb 3.1 100 Watt haalt, zoals hierboven vermeld.
Misschien heeft 100 Watt geen zin met zo'n kleine accu.
En dikke kabels :D 5A door een kabel is niet niks.
Ik vind quick charge technieken super handig, gebruik het vaak, echter, heeft het in de telefoons van tegenwoordig vaak 1 groot nadeel: je accu slijt harder en deze is niet of heel moeilijk te vervangen.
Altijd rap opladen en na anderhalf jaar een nieuwe accu van 20 euro erin, graag, maar nu is het na een jaar of 2 vaak slecht gesteld met je accu. Nieuwe telefoon is de uitkomst, en dat je dat doet willen fabrikanten natuurlijk maar al te graag.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 23 juli 2024 00:14]

Je kan toch gewoon envouding een nieuwe laten zetten? Bij een iPhone naar een Apple Store of reseller. Bij een Android met niet vervangbare accu naar de provider zodat zij het kunnen opsturen naar fabrikant X?

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 23 juli 2024 00:14]

Nou ik heb een nexus 6p, en ik heb filmpjes gezien dat het door profs al vrijwel onmogelijk is om dat ding onbeschadigd uit elkaar te halen.
De g5 van lg is de enige high end telefoon tegenwoordig waar je je accu van kan verwisselen, daarom gebruikte ik ook het woord vaak. Voor de rest is de telefoon niks voor mij, te klein, geen amoled en front facing speakers, maar het modulaire gedeelte, ik hoop het meer te gaan zien. Zou er graag gebruik van maken.
Kan je dan geen contact opnemen met Google Support zodat die het komen ophalen voor vervanging?
Ik heb geen idee hoe dat gaat met garantie op batterijen. Zou ik eens op moeten zoeken.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Ruw ER30 mei 2016 13:44
Over het algemeen is de garantie op batterijen een andere termijn dan de garantie op het gehele product. Meestal krijg je bij (vervangbare) accu's een half jaar garantie.

Zit de accu echter ingebouwd in het toestel, dan geldt de normale garantie en die is in Nederland 2 jaar of meer. (Je hebt 'recht' op een deugdelijk product en dat wil zeggen zolang de levensduur van het product.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 23 juli 2024 00:14]

Ik zou in de tabel ook wel een kolom met vergelijkingen in SOH (State of Health) willen zien :)
De tabel is een afbeelding... Vermoedelijk van een externe bron, dus denk niet dat een dergelijke vergelijking wordt gemaakt.
Ik heb me te weinig hier in verdiept, maar ik weet wel dat die lithium batterijen nogal explosie gevoelig zijn als je ze bijv. kapot zou maken.
https://www.youtube.com/r...y=lithium+battery+explode

Vergroot je de kans op dit soort dingen niet enorm zodra je er meer stroom door heen jaagt? Ik ben nogal gesteld op mijn zaakje, waar deze (in potentie) granaat elke dag vlakbij hangt namelijk. Daarnaast lijkt mij dat de levensduur korter wordt?
Ja kans is groter dat dat ie poef gaat, maar dan er flink meer ampère door de accu.
Maar bijv. je telefoon regelt zelf het voltage en stroom voor het laden van de accu, ook al kan de usb meer vermogen leveren. Dus wat dat betreft is er niks aan de hand.
Pas als je een ongeschikte accu gaat gebruiken word het gevaarlijk. Een kleinere capaciteit en/of een lager waarde 'C-waarde' voor het laden dan wat er standaard in zit.

Levensduur zal er niet langer van worden, maar dat is minder slecht dan accu elke keer vol te laden tot 100% en te ontladen tot onder de 20%.

[Reactie gewijzigd door Hieliew op 23 juli 2024 00:14]

Mijn Oppo Find 7 uit 2014 heeft al een dergelijke techniek. 30 minuten 75%, VOOC charging heet deze techniek.
Er wordt ook nergens gesteld dat het idee er achter nieuw is, Qualcomm Quick Charge is er ook al sinds 2012...

Maar dit is gewoon weer de zoveelste eigen standaard van een fabrikant en dat is het nieuws dan ook :)
Weer een nieuwe techniek, of zijn deze onderling uitwisselbaar? Er is toch een 'verbod' op het uitbrengen van andere laders voor telefoons door de EU? Maw we zijn weer terug bij af?
De kabel kan wel hetzelfde zijn. En backwards compatible zijn met USB(-C).

Mijn lader heeft ook sneller laden dan een normale usb lader, toch kan ik die kabel ook gebruiken om hem met mijn PC te laten werken of met een andere lader te laden, en ook de lader kan andere telefoons opladen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 00:14]

zonder gebruik te maken van laadcircuits, zo stelt MediaTek
Dat is niet mogelijk. Accu's zijn 3,7V, vziw. USB is 5V. Los daarvan, al zouden ze de accu magischerwijs met 5V kunnen opladen, dan nog moet er electronica tussen de lader en de accu zitten om overladen en over-ontladen te stoppen. Je moet *nooit* een accu zonder laadcircuit ertussen zomaar aan een voeding hangen. Je kunt gewoon nooit weten wat een derrie er uit een voeding komt, hoe mooi de specs ook zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.