Als ik iets bedenk en daar octrooi op aanvraag dan is het octrooi de bescherming van mijn idee.
Als ik vervolgens daar een monopolie op heb, wil je dan vrije marktwerking afdwingen en mijn idee voor iedereen toegankelijk maken om daar gewin uit te behalen? Zo ja hoe en waarom?
Ja. Als jij je product goed weet te vermarkten en de eerste bent, is dat helemaal geen probleem. Je hebt dan de voorsprong in de markt, die je mooie gouden eieren gaat leggen.
Dus waarom wil ik er vanaf? Ik ga je 4 redenen geven, die voor mij stuk voor stuk genoeg reden zijn om het systeem op te doeken (en dan opnieuw te beginnen):
1. Om te beginnen omdat het systeem niet werkt. Daar is iedereen het over eens. Een aanpassing aan het systeem is dan een prima strategie als het probleem slechts een klein deel van de patenten behelst, maar in dit geval is het probleem 99% van de patenten. En daarom vervangen we als Tweakers wel een geheugenmodule op het moederbord, maar gooien we de PC weg als het hele ding zwartgeblakerd is aan de binnenkant en alleen nog wat weerstanden werken.
2. Ten tweede omdat iedere aanpassing tegelijk een oplossing moet zijn voor alle probleemgevallen. Kortom, we hebben een oplossing nodig die ook 'legacy' behelst. Dat maakt een aanpassing aan het systeem verschrikkelijk moeilijk, zeker ook omdat je te maken hebt met enorme belangen. De meest zuivere oplossing is om dit hele probleem te vermijden en from-scratch opnieuw te beginnen (met inachtname alles wat we inmiddels hebben geleerd).
3. Ten derde omdat het hele fundament dat je een "idee" patenteert volgens mij compleet idioot is. Zo'n harde stelling verdient toelichting:
Als je een "volledig product" van de ene op de andere maand kan kopiëren, durf ik wel te stellen dat je gewoon geen product hebt. Normaliter kost een product fabriceren vele duizenden mandagen. De R&D voor het product is slechts een klein een onderdeel daarvan - de succesfactor is het "volledige product". Wat is dat dat? Nou, o.a. een marketing strategie, de distributie strategie, white papers, decks, etc, etc... alles tot en met het verpakkingsmateriaal.
Het hele proces tot het "volledige product" omvat voor de vrijwel alle producten meer dan 90% van het werk (inclusief de farma!). En nu komt het:
iedereen vind het de normaalste zaak van de wereld dat hier geen enkele vorm van exclusiviteit voor is vanwege de vrije marktwerking. We noemen deze absurde investering "ondernemersrisico". We accepteren dit dagelijks, niet in de laatste plaats de persoon die een nieuwe bierbrouwer wil openen of een nieuwe slager.
4. Patenten zijn niet nodig. Op dit moment worden patenten aangevraagd door bedrijven, simpelweg
omdat de business case voor een vorm van exclusiviteit altijd rendabel is. Ja, natuurlijk is dit een "value-add" voor investeerders en ondernemers.
Zowel investeerders en ondernemers zullen echter
nooit in iets anders investeren dan in (het vooruitzicht van) een
volledig product waar ze in
geloven. Omgekeerd redenerend is voor een goed volledig product altijd investeerders te vinden, ongeacht of het concept innovatief is of niet. Ik begrijp echt niet waar het absurde idee vandaan komt dat dit dan ook maar iets te maken heeft met een
uniek idee en dat ondernemers en investeerders niet willen investeren als dit niet beschermd kan worden.
De enige manier die ik kan bedenken van een concept dat interessant zou zijn voor investeerders en ondernemers zonder een dergelijk volledig product, is het concept "patent troll".
[Reactie gewijzigd door atlaste op 23 juli 2024 10:55]