Rechter: ACM heeft Daisycon terecht beboet voor versturen spam - update

De rechtbank van Rotterdam heeft donderdag geoordeeld dat de boete van 810.000 euro, die in 2014 door ACM aan het affiliate-netwerk Daisycon is uitgedeeld, terecht is opgelegd. De rechter verlaagde de boete wel naar in totaal 795.000 euro, omdat de zaak te lang duurde.

In de uitspraak bevestigt de rechtbank de boeteoplegging door ACM, maar voert de verlaging van 15.000 euro door omdat de redelijke termijn is overschreden. Volgens de rechter duurde het te lang om tot de huidige uitspraak te komen, namelijk ruim drie jaar. Dit is in strijd met het recht op een eerlijk proces, dat is vastgelegd in artikel 6 van het EVRM en onder andere bepaalt dat iedereen recht heeft op behandeling van zijn zaak binnen een redelijke termijn.

In 2014 legde toezichthouder ACM een boete van 810.000 euro op, omdat Daisycon twee miljard spamberichten had verstuurd. Over het precieze aantal bestaat nog steeds discussie, de aantallen variëren van 100 miljoen berichten tot twee miljard berichten. De Rotterdamse rechter zegt daarover dat het precieze aantal in het midden kan blijven, omdat ook in het geval dat het om 100 miljoen berichten zou gaan de boete op zijn plaats is.

Dat aantal is namelijk nog steeds zodanig groot, dat er een boete in de nabijheid van het maximumbedrag van 450.000 euro per overtreding van het toepasselijke wetsartikel van de Telecommunicatiewet opgelegd dient te worden. In deze zaak ging het om twee overtredingen, waardoor het maximumbedrag in theorie 900.000 euro was. Tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam staat nog een mogelijkheid tot beroep open bij het CBb, het is onduidelijk of Daisycon hiervan gebruik zal maken.

Update, 20 mei: Daisycon heeft aan Tweakers laten weten dat het teleurgesteld is over de uitkomst van deze eerste uitspraak en het bedrijf is van plan om in hoger beroep te gaan. Het bedrijf is van mening niet in strijd met de wet te hebben gehandeld en vindt het opleggen van een boete door ACM dan ook onterecht.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

19-05-2016 • 16:27

28 Linkedin

Reacties (28)

Wijzig sortering
Het ziet ernaar uit dat Daisycon wel gebruik zal gaan maken om beroep aan te tekenen tegen de vonnis:

"Het onderzoek van de ACM (2012) had betrekking op activiteiten uit de periode 2009-2012. Daisycon had de onderzochte activiteiten reeds in 2011 zelfstandig beëindigd en haar overige activiteiten in overleg met de ACM aangescherpt. Daisycon is en blijft van mening dat zij altijd gehandeld heeft in lijn met de (toenmalige) wet- en regelgeving. Haar standpunt is dan ook dat de toenmalige de boete onterecht is opgelegd. Daisycon zal dan ook hoger beroep aantekenen tegen dit vonnis. "

Bron: https://www.daisycon.com/nl/nieuws/uitspraak_acm/
Volgens mij denken veel mensen hier dat Daisycon zelf die berichten verstuurd heeft. In het nieuwsbericht wordt dit niet duidelijk vermeld.

De boete is aan daisycon uitgedeeld omdat publishers spam hebben verstuurd. Dat is net zoiets als dat jij content van Tweakers promote dmv spam (zonder opt Out/in) waarbij de affpartner van Tweakers één boete krijgt. Daisycon heeft zelf niks verstuurd.

Lees de faq van daisycon even door https://www.daisycon.com/nl/blog/acm_faq/

[Reactie gewijzigd door AOC op 19 mei 2016 17:08]

Klopt. En het is strontvervelend om onaangevraagd in 1 of andere mailinglist terecht te komen die iedere dag weer gaat over cadeaubonnen, gewonnen prijzen of andere ongevraagde aanbiedingen. Je hebt je nergens aangemeld maar toch krijg je ze.. rara.

Dat daisycon er niets aan kan doen, kan ik mee inkomen. Ze zijn tenslotte een affiliatenetwerk en promotie laten ze dan ook over aan hun gebruikers. Echter moeten ze zelf ook handhaven hoe hun affiliates aan hun refferals komen, dat is te monitoren en daar kan op ingegrepen worden.

Echter omdat er natuurlijk geld wordt verdiend kraait er geen haan naar, totdat de klachten langzaam maar zeker bij ACM binnen druppelen. Ongevraagde emails stuur ik ook meteen door naar ACM. Laat ze aub maar boetes uitdelen, en zich houden aan de opting in / out wetten die er gelden met name tot email aanbiedingen.

Sites verkopen vaak hun database, sites worden gehacked op waarop de database(s) met emails worden extract en misbruikt, ze gebruiken zelfs massaal whois details om adressen te harvesten ook. Het meest schrijnende is toch wanneer je ook maar 1 alias met info@domeinnaam.nl neerzet, je binnen een week gegarandeerd gespamt gaat worden dankzij robots, harvesters en nog meer.
Ik werk, via het bedrijf waar ik werk, ook direct samen met Daisycon en wil daarom even reageren op deze zin:
Ze zijn tenslotte een affiliatenetwerk en promotie laten ze dan ook over aan hun gebruikers.
Het is inderdaad zo dat de advertiser zelf de promotie doet (soms word je ook meegenomen in de Daisycon nieuwsbrief, maar á la). Maar je hebt in praktijk alleen maar toegang tot de publishers die zich ook bij jouw programma hebben aangesloten (en dus akkoord zijn gegaan met het ontvangen van promotionele berichten). En zelfs dan heb je geen toegang tot hun e-mailadressen maar in plaats daarvan kun je alleen communiceren via het interne messaging systeem.
Het zou natuurlijk kunnen dat Daisycon dit veranderd heeft, wij zijn pas sinds een aantal maanden aangesloten dus misschien dat het in 2014 nog anders.

Maar goed, hiermee wil ik dus zeggen dat ik het eigenlijk wel vreemd vind dat advertisers (die de spam dus zouden versturen) toegang hebben tot al die e-mailadressen.
Ik blijf het een rare boete vinden eerlijk gezegd. Daisycon heeft de e-mails niet zelf verstuurd, dat zijn affiliates/publishers (mensen met een eigen website en/of e-mail bestand) geweest die links in e-mails van bijvoorbeeld Eneco, Vodafone of een van de andere 1000 adverteerders van Daisycon hebben rondgestuurd. Daisycon zelf heeft hier naar mijn weten vaak niet eens opdracht voor gegeven, dat mailen doen deze affiliates/publishers gewoon uit eigen beweging.

Van de opbrengsten van affiliates pakt Daisycon ongeveer 20%, dus grote kans dat ze de boete niet hebben terugverdiend met de huidige open rates van e-mails.
k blijf het een rare boete vinden eerlijk gezegd. Daisycon heeft de e-mails niet zelf verstuurd, dat zijn affiliates/publishers
Van de opbrengsten van affiliates pakt Daisycon ongeveer 20%, dus grote kans dat ze de boete niet hebben terugverdiend met de huidige open rates van e-mails.
Vervuiler betaald het sturen vanuit of in of naar Nederland van ongevraagd mail is bij wet verboden.

Ik denk dat jij onderschat hoeveel de KOSTEN zijn om maar te zwijgen van overlast.

Een kleine hostingprovider met 50.000 domains krijgt miljoenen spamberichten over zijn infrastructuur per week. Naast resources (cpu/diskspace) kost het gewoon bandbreedte.

Dat een partij 20% affiliate pakt maakt hun gewoon onderdeel van een vervuilende keten.

Ik hoop dat men vaker zal optreden zodat het onrendabel zal worden om mensen te spammen.
Het punt is dat Daisycon er niet veel aan kan doen als er mensen misbruik maken van hun systeem. In principe is het doel van hun systeem om links/banners op websites te plaatsen, zoals bijvoorbeeld de pricewatch van Tweakers.

Bij Google kon je ook creditcardnummers of torrents zoeken, verdient Google dan ook een gigaboete omdat mensen hun zoekmachine misbruiken voor malafide doeleinden?

[Reactie gewijzigd door Nevie op 19 mei 2016 19:27]

Goed dat er opgetreden wordt tegen dit soort spam praktijken, maar het is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat als je kijkt naar het totaal plaatje van spam verstuurders en het aantal spam dat verstuurd wordt. Behalve voor het betreffende bedrijf zal het dus van weinig invloed zijn op de reductie van spam.

[Reactie gewijzigd door SMD007 op 19 mei 2016 16:42]

Klopt, maar het merendeel van de spam komt nu eenmaal niet uit Nederland, en daar kan de ACM dus (helaas!) weinig aan doen. Die kan immers alleen optreden tegen bedrijven in Nederland.

Wel goed dat de boete niet al teveel is verlaagd door dit gebeuren. Nu voelen bedrijven het tenminste een beetje, ipv bij alleen een symbolische zeer lage boete.
Ook spam die door in Nederland actieve bedrijven (met een kantoor in Nederland) vanuit het buitenland is verstuurd valt onder de anti-spam wet en kan beboet worden.
Op Nederlanders gerichte spam, die vanuit het buitenland is verstuurd, valt ook onder de wet, maar is niet aan te pakken.
Ja het is goed dat er (eindelijk) tegen opgetreden wordt en de boete is mi ook wel deels terecht. Echter heeft Daisycon deze berichten niet zelf verstuurd maar waren zij er als affiliatenetwerk en `lead generator` bij betrokken.

Daisycon is dus niet de echte verzender maar door een ruime definitie van de ACM wordt het wel als verzender aangemerkt en heeft daarom de boete gekregen.
Het faciliteren/mogelijk maken van een misdrijf (in dit geval het sturen van spam) is ook verboden hoor, dus vanuit die optiek is en blijft die boete meer dan terecht :)
Is bekend wat voor soort e-mails dit zijn geweest?
https://www.daisycon.com/nl/blog/acm_faq/

Hier wordt aan de kant van Daisycon alles prima uitgelegd

[Reactie gewijzigd door AOC op 19 mei 2016 17:11]

Daar wordt door Daisycon de vermoorde onschuld gespeeld.
Inderdaad, maar hoe het nu echt in elkaar zit is mij niet duidelijk. Als je enkel het artikel op t.net leest denk je aan pure spam, maar wat er nu echt verstuurd is met welke toestemming, geen idee.
In wezen staat alles in de faq van Daisycom. Er is iets verstuurd door of met behulp van daisycom waarvoor totaal geen toestemming aangetoond kan worden (/is er niet)
Dat klinkt vrij juridisch, het ging er mij meer om vanuit een moreel standpunt, is het nu iets ergs wat ze gedaan hebben. Als je enkele comments hier leest dan wordt er gedaan of 'de spammers' eindelijk worden aangepakt. In hoeverre dat zo is, blijft onduidelijk.
hebben ze werkelijk een reductie gehad van 7 ton op de boete? Of mist er een 0 in het artikel?

edit, ik zie een reductie van 15.000 in het artikel, dus blijk baar mist eer een 0 op de calculator van tweakers :)

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 19 mei 2016 16:34]

Of je leest berichten te vroeg voordat ze van een type worden voorzien. :)
whoops! * fixed*
Wat een grap zeg die boete, wat zouden ze er eigenlijk aan hebben verdiend?
Uitgaand van twee miljard berichten / 800.000 euro is 0.0004 of 0.04 cent per mail.

Volgens https://www.concise-courses.com/security/blackhat-costs/ 50-500 dollar per 1 miljoen mails (44.7-447 euro). omgerekend 0.0045 - 0.0447 eurocent per mail. Ligt er dus aan wat er voor is betaald.
wat je nu doet is niet de potentiele verdiensten uiten maar eerder de kosten die er gemaakt zijn door Daisycon of iig de verzender.

De verdiensten zijn moeilijk te bepalen aangezien dat afhangt van het aantal daadwerkelijke ontvangers en daarbij nog meer de geworven inkomsten vanuit eerder genoemde ontvangers.

Ik kan daar geen beeld van geven maar de berekening die jij maakt is denk ik niet helemaal juist.
Ik vond het al apart waarom al mijn leads de afgelopen tijd werden geweigerd vanwege dubbele booking...
Maar daar betalen ze nu de boete van.
Dat staat volledig los hiervan. Dubbele conversies worden in de meeste gevallen gecontroleerd door het bedrijf waar jij voor promote. Of dat bedrijf heeft daarvoor een bureau voor ingehuurd. Als affiliatie zijnde dat enige vorm van kwaliteit bied hoor je dat te weten
Nu nog boetes tegen advertentie netwerken opleggen welke troep via advertenties verspreiden. Ransomware, spyware, e.d.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee