Imec heeft op vrijdag 11 maart een nieuwe cleanroom in Leuven geopend die gebruikt gaat worden voor onderzoek naar toekomstige chipgeneraties. Met de nieuwbouw wordt het totale oppervlak aan cleanrooms bij imec vergroot tot 7200m².
De nieuwe toevoeging draagt de naam FAB3 en is trillingsvrij gemaakt door de plaatsing op 831 betonnen palen die achttien meter diep in de grond zitten. Daarbovenop zit een grote betonnen massa met een oppervlak van vierduizend vierkante meter en dikte van negentig centimeter, het zogeheten wafelplateau. Een cleanroom moet stof- en trillingsvrij zijn omdat er anders fouten in chips kunnen sluipen. Een stofje heeft, zoals imec zelf zegt, 'een impact als een meteorietinslag op de stad Leuven'.
Het kostte twintig maanden om de cleanroom te bouwen, waarna de plaatsing van de apparatuur begon in januari 2016. De totale investering in het gebouw en de apparatuur ligt rond de één miljard euro, waarvan honderd miljoen euro subsidie van de Vlaamse regering komt. De overige negenhonderd miljoen euro komt van imecs industriepartners.
De opening vond plaats in aanwezigheid van de minister-president van Vlaanderen, Geert Bourgeois. Architect Stéphane Beel ontwierp het gebouw. De reflecterende gevel moet het geheel goed in de omgeving laten integreren. Imec verricht onderzoek binnen het domein van de nano-elektronica. Het hoofdkantoor bevindt zich in het Belgische Leuven. Daarnaast staan er ook een kantoren elders in de wereld, zoals in Eindhoven, de VS, Taiwan, Japan, China, en India. Imec werd in 1984 opgezet door de Vlaamse regering om de micro-elektronica-industrie in Vlaanderen te versterken. Nu behoort het tot de grootste onderzoekscentra in Europa binnen zijn gebied.