Dovetail Games kondigt opvolger Microsoft Flight Simulator-games aan

Dovetail Games gaat twee Flight Simulator-games uitbrengen op basis van de vluchtsimulatie­technologie van Microsoft. Flight School komt uit in april en wordt een leerprogramma voor nieuwelingen in het genre. De nieuwe Flight Simulator komt later dit jaar.

Flight School en Flight Simulator zijn twee volledig van elkaar onafhankelijke games, maar delen wel dezelfde onderliggende techniek. Flight School wordt ontwikkeld om spelers de basisbeginselen aan te leren van het soms erg intensieve simulatiegenre. Volgens de ontwikkelaars van de game wordt de introductieversie uitgebracht omdat veel mensen wel interesse hebben in de simulatiegame, maar zij aanlopen tegen het feit dat het te lastig is om ermee te beginnen. Met de versimpelde simulator wil Dovetail ook deze mensen naar het genre lokken.

De opvolger van Microsofts Flight Simulator X komt later in 2016 en zal veel meer de diepte ingaan dan Flight School. De vluchtsimulator moet dan ook veel meer content en features bevatten. Flight Simulator wordt een 64bit-spel en maakt gebruik van DirectX 11. Dovetail claimt dat de game moderne processors en videokaarten volledig tot zijn voordeel zal gebruiken. Het idee achter Dovetails Flight Simulator is om een platform te maken zodat er constant content aan toe kan worden gevoegd in plaats van nieuwe edities uit te brengen. De enige speelvorm die de studio bekendmaakt voor de simulator is Free Flight, een modus waarin de speler vanaf het begin overal kan vliegen waar hij wil.

Dovetail Games Flight Simulator is in de praktijk de opvolger van de Microsoft Flight Simulator-serie en maakt dan ook gebruik van techniek dankzij een regeling tussen Microsoft en Dovetail in 2014. In december 2014 bracht het Microsoft's laatste eigen Flight Simulator X naar Steam.

Microsoft Flight Simulator X: Steam Edition, PC (Windows)

Door Jeroen de Vries

Stagiair

12-02-2016 • 16:09

44

Reacties (44)

44
44
24
4
1
16
Wijzig sortering
Op dit moment heb je leuke acties van Dovetail op steam. FSX:SE. Voor een habbekrats koop je een modernere FSX.
Deze FSX is onderhuids meer opgepept en o.a. opnieuw gecompileerd met moderne compilers. Hierdoor werkt FSX:SE uitstekend onder de modernere besturingssystemen (windows uiteraard)

In een eerdere post werd gezegd dat DX10 maar half werkt. Op basis van mijn eigen ervaringen kan ik zeggen dat DX10 goed kan werken als je bereid bent om daar in te investeren. Je moet Steve's DX10 fixer kopen waar de meeste add-ons inmiddels slim mee overweg kunnen.

Het blijft dan allemaal erg betaalbaar en in FSX zitten goede lessen hoe je moet vliegen!

Wil je meer en nog professioneler aanpakken dan moet je naar Prepar3D kijken van de firma Lockheed Martin. Ze hebben de hele grafische engine herschreven waardoor deze alleen nog maar op DX11 grafische kaarten draait.

Echter.... Heel officieel moet je de professional versie kopen als je niet een student bent. Je betaald dan bijna 200 euro. De academic licentie kost 50 Euro maar is alleen voorbehouden als je eigenlijk een student bent al of niet verbonden aan een vliegschool.
Een groot voordeel van Prepar3D is dat het wat beter met het geheugen van je PC om gaat. Met grote add-ons zoals de PMDG 777 en 737 zit je al gauw tegen de limiet van de 3.4 gigabyte geheugen omdat het een 32 bits applicatie is.

Prepar3D is mooi maar de update's kunnen duur zijn. Heb je b.v. net versie 2.5 gekocht dan kun je een paar maanden later zomaar nog eens 200 euro moeten uitgeven voor de 3.1 versie..... Dit zet wel wat kwaad bloed onder de simmers.

Ikzelf heb dit opgelost door een developers abonnement te nemen. Je betaald per maand een tientje en kan gewoon de professional versie gebruiken. Geen chagrijn meer als er een nieuwe versie uitkomt.

Maar nogmaals.... de Dovetail FSX:SE via Steam is gewoon de moeite waard. Je hebt 2 versies. Eentje zonder add-ons en eentje met add-ons van een aantal ontwikkelaars.
P3D is inmiddels zo gemaakt, versie 3.1 dat je juist niet meer het hele spel - sorry de hele simulatie opnieuw hoeft te kopen. De goedkope academic versie heeft een piep klein logo.. althans dat logo wordt vanzelf groter en groter in je gedachten, met name in donkere omstandigheden zoals in deze tijd van het jaar. Die licentie bullshit is typisch Amerikaans. Er staat overigens nergens dat je "student"moet zijn. Je kunt ook op eigen houtje avionics studeren toch? Of vast oefennen voor je brevet.
Toch jammer dat ze niet direct op DX12 mikken. ze willen het spel up-to-date houden met updates maar dat betekent dat we waarschijnlijk jaren blijfen hangen op DX11. FSX loopt nog altijd op DX9 en DX10 werkt maar half. Maar innegeval krijgen we eindelijk een FSX vervolg en daarmee is natuurlijk niks verkeerd :)
Nu gebruik ik Prepar3D en dat vind ik helemaal top.
De instap in een flightsim vind ik niet moeilijker dan een moeilijk stratagie spel. Bij het opstarten in FSX loopt de hele maschine al en het is gasgeven, taxien en opstijgen en sturen. Niet veel moeilijk dan een doorsnee race game. Verder heb ik ook alles geleerd door trail & error en kijken wat knopjes doen + google.
Wil je echter op IVAO vliegen, dan is het idd een hele andere stap, maar dat is dan ook niet bedoelt voor een rondje Schiphol in 10min.
DX11 is nog de breedste markt op het moment, ik denk dat een DX12 only niet echt tactisch is en een een duo-DX11/12 mogelijk niet de extra verkopen gaat opleveren om de extra dev tijd terug te krijgen.

Moet zeggen dat ik sinds de eerste FS al speel, maar het huidige 'echt leuk' apparatuur simpelweg te duur is. Ik had nog zo'n guillemont (nu trustmaster?) flystick nog via ouderwetse joystick poort, maar die werd dacht na 2000 niet meer ondersteund.
Voor zover ik weet zal DX12 alleen maar nieuwe drivers nodig hebben. Alle kaarten die op dit moment DX11 ondersteunen zullen ook DX12 ondersteunen, minstens ze nog nieuwe drivers krijgen.

Het lijkt er echter wel op dat er een aantal extra pipeline features zijn waarvoor wel een nieuwe GPU nodig is. Maar dan zouden ze die features gewoon uit kunnen zetten als ze niet beschikbaar zijn.

Ik denk dat het grootste probleem de onbekendheid is met DX12. Het is een radicaal andere API wat een hoop extra werk met zich meeneemt, zeker als je je werk baseert op een oude engine die origineel voor de 'klassieke' graphics APIs is geschreven. Dan is het een stuk makkelijker om DX11 te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Armada651 op 23 juli 2024 13:21]

Interessant! Ik ben echter wel benieuwd wat de prijs gaat zijn. MS Flight Simulator was altijd bescheiden geprijst (paar tientjes) maar het pakket is overgenomen door Lockheed Martin die het prepar3d doopten maar ook gelijk een hoge prijs hanteerde.

Iemand die weet hoe dit nu zit? Heeft Lockheed Martin de rechten niet meer?
Lockheed heeft de rechten voor educatieve/academische doeleinden, niet voor flightsimmers thuis. Zo is voor zover ik me kan herinneren de licentie destijds ook opgezet en is onderdeel van de reden dat P3D zo duur is. Overigens is P3D echt een stuk beter dan FSX of de Steam editie van FSX als je kijkt naar stabiliteit, gebruik van CPU/RAM etc., vandaar dat een groot deel van de community er ook graag gebruik van maakt. Helemaal omdat 99% van de addons compatible is.
Lockheed Martin mag voor zover ik weet Flight Simulator alleen voor non-commercial doeleinden gebruiken (vandaar de hoge prijs voor professional en eduction editions). Dovetail heeft de normale commercial Flight simulator over genomen.
Inderdaad, zoals ze zelf stellen: je mag prepar3d niet voor entertainment gebruiken. Wellicht hebben ze zelf die licentie dus ook niet om het als zodanig te verkopen.
Prepar3D is not to be used, offered, sold or distributed through markets or channels for use as a personal/consumer entertainment product.
http://www.prepar3d.com/p...par3d-license-comparison/
Lockheed Martin werkt nog steeds aan Prepar3d. Bouwen nog steeds aan updates, en de FS community is er erg gelukkig mee.

Deze producten zijn lastig te vergelijken, Lockheed Martin mikt met Prepar3d op de "serieuze" simmer en opleidingsinstituten. PMDG heeft zelfs een officeel Boeing training license voor de 777.
Serieuze software voor serieuze simulatie.

Dovetail GAMES, bouwt een spel, ook als je kijkt naar de FSX steam edition, en de content die hiervoor uitkomt, is alles gericht op spelplezier, en het vliegen leuk maken.

het lijkt me sterk dat organisaties als Vatsim, IVAO of Boeing for that matter, Dovetail's Flight zien als de opvolger van FSX
Anoniem: 405071 @niels9513 februari 2016 12:36
Wat een bullshit, IVAO gaat gewoon deze nieuwe sim supported, PMDG ORBX etc gaan uiteindelijk dit ook supporten. Helemaal omdat ze via de steamstore een hoop klanten meer kunnen krijgen. Goed het zal een jaar of 2 duren... PMDG kennende duurt 5 jaar, ORBX verwacht ik binnen een jaar. Daarnaast word het x64 dus alle problems zijn verleden tijd.

Daarnaast is De kans behoorlijk dat P3D v3 de laatste major release is daar LM de software tak pas geleden verkocht of gesloten heeft.

Fsx steam is gewoon standaard fsx met extra bugfixes... Uitgebreid met wat dlc..

Ik verwacht dat deze sim hoge ogen gaat gooien...
Waar heb je de wijsheid vandaan dat LM de software tak gesloten heeft?
Heb je daar een bron van dat LM de softwaretak heeft gesloten?
Ben benieuwd naar de graphics en de flight models, vond deze zelf in FSX vaak te soepel voelen, terwijl je in een sim als DCS toch meer het trillen en de limieten van je toestel voelt.
DCS is als simulator totaal niet te vergelijken met simulators zoals FSX, P3D en X-Plane. DCS moet je meer zien als een (common) simulator engine waarvan fabrikanten zoals Desert Eagle gebruik van kunnen. Je kunt namelijk niet in een missie zowel een A10 pakken en gelijktijdig de K2..

Ook is de wereld van DCS veel beperkter waarvan FSX en X-Plane de volledige aarde bedekken wat betreft grondgebied. Flight Model van x-plane is theoretisch beter, dan FSX/P3D, maar in de praktijk is het verschil minimaal waarneembaar aangezien beide simulators door de FAA zijn gecertificeerd.

FSX/P3D/X-Plane zijn inderdaad redelijk beperkt als het aankomt op feedback en visuele rendering. Vrijwel iedereen met FSX/P3D gebruik ActiveSky of Rex als weer engine, EzDok voegt enkele special visuele effects toe om je aan te geven dat je daadwerkelijk bent geland.

Ik snap dat DoveTails deze stapt maakt omdat je de oorspronkelijk FSX/ESP code niet even port naar 2016. Lockheed Martin pakt dat met P3D veel verstandiger aan. Zij weten dat zodra P3D niet meer compatible is met FSX, weinig simmers nog gebruik zullen maken van hun simulator. Dus de wijzigingen welke LM doorvoert zijn over het algemeen klein, zodat addon producenten redelijk eenvoudig de installers kunnen aanpassen naast enkele andere kleine wijzigen aan de simulator. In P3D V3 heb ik nooit meer last gehad van de OOM (VAS) errors omdat V3 objecten ook weer uit het geheugen kan halen en middels DX11 kunnen ze ook beperkt rendering taken naar de GPU verplaatsen..

Door beter geheugen management kan LM voorkomen dat men echt de stap naar 64-bits moet maken, want anders dan meer geheugen heeft die stap vooral nadelen waarvan de belangrijkste is dat alle addons niet meer zullen werken..

Als FSX:SE V2 eenzelfde opzet krijg als Microsoft Flight enkele jaren geleden, zal het hetzelfde lot ondergaan. Simmers stappen nou eenmaal niet gemakkkelijk over naar een ander platform vanwege alle investeringen in addons.. Daarom vliegen een hoop simmers nog steeds met FS9 en hetzelfde is zichtbaar met XP9 en XP10..
Weet niet hoe het met FSX zat maar zijn voorganger (2004) had bergen aan uitbreidingen waar je vele vliegtuigen bij kon kopen samen met mods om zelfs cargo en gewicht in te stellen.
Dat was gigantisch realistisch was dat er niet voor FSX?

Voor de rest te hopen dat het mods gaat ondersteunen, nog mooier zou zijn steam workshop
Nog steeds zo: bergen addons. De meesten werken èn in X en in FSXSE èn in P3D
_/-\o_ Eindelijk kan ik dan eens beginnen aan de Flight simulator serie.
Deftige tutorials zijn moeilijk te vinden en om speciaal een pakket aan boeken te kopen vind ik ook weer wat overdreven.

En zo te lezen leert Flight school je de "echte" wijze van vliegen en niet zomaar een dumbed down arcade versie. Bron
We zullen het in ieder geval wel zien in april ;)

[Reactie gewijzigd door Xepos op 23 juli 2024 13:21]

De FSX tutorials zijn goed te doen en een leuk begin aan de hobby. Als je VFR wilt vliegen dan kan je met de standaard Cessna 172 heel ver komen. Er zijn genoeg leuke addons om de ervaring nog leuker te maken (Rotterdam heeft erg goede scenery beschikbaar bijv. en je hebt NL2000 die heel Nederland een overhaul geeft en gratis te gebruiken is).
FSX's standaard C172 heeft een radiostack waar de gemiddelde eigenaar van een echte C172 van zou watertanden, die is meer dan geschikt om IFR mee te vliegen. Beter nog: een sim is eigenlijk niet zo'n heel goede leerschool voor VFR vanwege het beperkte zicht dat nou eenmaal in een plat, klein beeldscherm past.
haha same here ooit eens een flight simulator mee gepakt..

na 45 minuten kloten met knopjes draaien en weet ik het allemaal kon ik dan eindelijk opstijgen.

met een noob school erbij wordt dit allemaal een stuk handiger/leuker (en leer je ook wat meer over hoe het precies werkt) ipv 20 rondjes vliegen omdat je niet weet hoe de landing gear uit moet (of in) :9
Strak plan lijkt me.
Ik wil wel graag leren vliegen, en als ze alles stap voor stap uitleggen lijkt het mij wel leuk :)
Mocht je wilt leren vliegen (in het echt) raad ik je sterk aan om een vliegschool te bezoeken. Ontzettend leuk en zeer leerzaam.

Mocht je alleen sim willen vliegen, maar ook een beetje je aan de wetten en regels van het vliegen houden, dus hoe je moet opstijgen en laden etc. moet je in de sim een klein vliegtuigje kiezen, single prop Cessna, Aquila etc...
Dan op youtube even de kanalen opzoeken die het vliegen uitlegt, maar niet het sim vliegen, maar het Private Pilot vliegen. Het is dan ook wel de moeite waar om ook een goede yoke, pendalen etc te kopen zodat je je procedures goed kan volgen.
Maarja, om te beginnen is het leren via een sim toch wel een heel stuk goedkoper, eenmaal daarmee goed bekend scheelt dat waarschijnlijk wel een hoop lessen als je naar een echte vliegschool gaat.. zolang de sim maar redelijk de werkelijkheid volgt..
Heb je toevallig een paar linkjes?
Ben benieuwd hoe dit zich zal verhouden tot FlightGear, ook qua prijs.
FlightGear is aardig vooruit gegaan de laatste 2 jaar. Over enkele dagen komt een nieuwe release uit (2016.1) Hierin zijn verbeteringen aangebracht aan o.a. de terrain textures en de ALS renderer (o.a. noorderlicht, effecten voor de ruiten op basis van de zon en het weer, weersverschijnselen als de 22 deg ring, regenbogen, etc.).

Verder is ook het standaard vliegtuig, de Cessna 172P, afgelopen jaar volledig op de schop gegaan. O.a. verbeteringen aan van spin en stall gedrag, instrumenten, 3D cockpit, geluiden, seaplane en bushplane varianten toegevoegd, tutorials en preflight inspection, etc. Te veel om op te noemen eigenlijk :) Om een voorbeeldje te geven: vergelijk dit met dit.

Enig nadeel van FG is wel dat er 3 renderers zijn: basic (lelijk), ALS (mooie atmosfeer en effecten voor vliegtuigen) en Rembrandt (lelijk en kartelig maar met schaduw en verlichting). En 2 weerssystemen (basic en detailed). En detailed moet je telkens handmatig starten :/ FG is daardoor niet altijd zo mooi als het kan zijn.

[Reactie gewijzigd door onox op 23 juli 2024 13:21]

Toevallig onlangs FSX afgestoft om het uit te proberen met VR: https://flyinside-fsx.com/ werkt fantastisch met de steam edition en de DK2. Waar ik het genre vroeger als "saai" kon ervaren, wordt een helicopter rondje rotterdam nu al veel boeiender, laat staan een vluchtje grand canyon. Hopelijk komt er native VR support, absoluut een toevoeging voor zulke simulators!
Ik doe ook Flight Simulator X en heb al met veel verschillende Airbussen gevlogen op de automatisch piloot naar New York en naar Tehran. Heel makkelijk je voert in naar waar je heen gaat en hij vliegt tot aan de landing! Ik heb met een concorde naar Paramaribo gevlogen vanuit Amsterdam en naar Ibiza de eiland. Ook naar Azie Bangkok en Manila tot Sydney, soms vermoeiend vanuit Amsterdam, maar elk land dat je binnen vliegt maak je contact met de toren en je hoort andere vliegtuigen praten. Het real-weer update hij elke 15 minuten via internet. Daarnaast heb ik al veel updates en pakketten.

Leuk dat er een nieuwe versie aan zit te komen en ook deze ga ik zeker weer kopen.

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 13:21]

Heb ik ook een voorbeeldje van: opstijgen Frankfurt, nachtdienst doen en de andere dag landen in San Francisco :) +12 vlieguren
Mijn favoriete vliegtuig is een Airbus A330-300. Boeing 737-800.

Ik wil heel graag volgend jaar eens een keer met vakantie naar Manila met KLM ze gebruiken een Airbus A330-300 voor een vlucht van bijna 15 uur!!

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 13:21]

Ik heb onlangs de steam edition aangeschaft. Wat me uit dit artikel niet helemaal duidelijk wordt is of DoveTail nu een uitbreiding gaat uitbrengen op deze bestaande steam editie of dat het een stand-alone versie wordt.

Iets anders: Zal NL2000 ook hierop werken?

[Reactie gewijzigd door Bierbal op 23 juli 2024 13:21]

Op de Steam editie werkt het wel, als je doelt op de opvolger dan denk ik dat nog niet echt een antwoord op is. Niemand weet op dit punt immers hoe het addon programma gaat werken. Bij FSX kon het team achter NL2k zelf een installer maken die de files importeerde in FSX, als Dovetail daar een soort addon programma achter hangt en wil cashen (waar het wel een beetje op lijkt), dan heb ik mijn twijfels of NL2k er komt, en zo ja of het misschien payware wordt om de kosten te dekken? Goed, kan ook zomaar zijn dat dit allemaal niet het geval is, maar Dovetail kennende zal het wel niet veel beter worden dan nu, want nu kan iedereen zelf gamecontent toevoegen.
Het ligt er ook aan of de game beveiligd wordt en dat het alle veranderingen in de mapjes negeert. Idd gaat het waarschijnlijk wat kosten, maar waarschijnlijk gaat het hetzelfde zoals nu op Steam.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.