Sony brengt PlayStation-onderdelen bij Amerikaans bedrijf onder

Sony brengt Sony Computer Entertainment en Sony Network Entertainment later dit jaar onder bij een nieuw te vormen dochterbedrijf. Alle PlayStation-onderdelen vallen daarmee onder Sony Interactive Entertainment, dat zijn hoofdkwartier niet in Japan maar in de VS heeft.

SCEMet het samenvoegen komt een einde aan het in 1993 opgerichte Sony Computer Entertainment als belangrijkste PlayStation-bedrijf. Momenteel is dat dochterbedrijf van Sony gesitueerd in Tokio, Japan. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de research & development, de productie en de verkoop van PlayStation-hardware en -software. Daarnaast valt ook het uitgeven en de ontwikkeling van PlayStation-titels onder dit dochterbedrijf.

Daarnaast is er Sony Network Entertainment, dat in 2010 is opgericht en dat verantwoordelijk is voor Sony's netwerkactiviteiten, waaronder het PlayStation Network. Dit onderdeel heeft zijn hoofdkantoor in San Mateo in Californië. Het nieuw te vormen Sony Interactive Entertainment wordt hier ondergebracht.

De Amerikaanse dochter is daarmee vanaf 1 april verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de PS4, PlayStation VR, PlayStation Network en de Amerikaanse tv-dienst PlayStation Vue. In onder andere Tokio en Londen komen afdelingen van het bedrijf. Sony is al langer bezig zijn zaken voor PlayStation te stroomlijnen. Het moederbedrijf richt zich met name op zijn gameconsole en camerasensors om de resultaten te verbeteren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-01-2016 • 12:04

24

Reacties (24)

24
23
9
0
0
9
Wijzig sortering
Ik vraag mij af wat dit voor effect heeft op de ontwikkel studio's. Naughty Dog bijvoorbeeld heeft altijd de vrije hand gehad, ik hoop niet dat zij nu aan banden worden gelegd of een quota krijgen dat zij ieder jaar een titel moeten opleveren.
Naughty Dog heeft meer macht dan je denkt dus dat zal wel meevallen. Ze hebben zelfs al aangegeven dat ze het in Uncharted 4 zo goed als onmogelijk maken dat er nog een vervolg met Drake komt en dat Sony daar niet heel blij mee is.

Ik denk dat Sony heel lief moet omgaan met Naughty Dog, want die kunnen ook makkelijk multiplatform gaan.
En hoe zou Naughty Dog dat moeten gaan doen, dan? Sinds 2001 is dat gewoon een onderdeel van SCE, dus Sony bepaalt waar ze voor ontwikkelen. Het enige risico dat Sony loopt is dat individuele medewerkers opstappen, Naughty Dog zelf ligt braaf aan de lijn.
Heel vaag.. Pas zat ik een (normaal gesproken) betrouwbare podcast te luisteren en daar werd gezegd dat alleen de licentie bij Sony ligt en dat Naughty dog enkel een contract heeft. Dat heb ik als waarheid aangenomen dus blijkbaar verkeerd voorgelicht.
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de IP inderdaad van Sony is, en dat Sony gewoon ND opdracht geeft om daar games van te maken. Die constructie past Nintendo ook met hun dochters toe - kijk maar naar eigenlijk alle Donkey Kong games en de succesvolle Metroid Prime trilogie. Zonder Rare hadden we nu waarschijnlijk helemaal geen DK games meer gehad, maar uiteindelijk toen Rare in de verkoop ging, bleef DK gewoon bij Nintendo.
Waar haal je dat vandaan dat "Sony daar niet heel blij mee is"??

ND is gewoon onderdeel van SCE, zij zijn eigendom van Sony.
Zie reactie op Seal. Was blijkbaar verkeerd voorgelicht.
Zoals ik het lees is het alleen een verandering van de bv (om het zo te noemen). Qua bedrijfsvoering gaat er weinig veranderen zo lijkt het.
Ik denk dat het game en ontwikkel klimaat in de US gewoon steeds beter wordt. Van oudsher was Japan the place to be. Ik hoop alleen niet dat het ook teveel invloed gaat hebben op de titels. Dat die verder " ver-amerikaansen".
ver-amerikaansen
Wat bedoel je hiermee?
Call of Duty, Gears of War, Watch Dogs, Gran Theft Auto..... Als games ver-japansen dan denk ik aan, Final Fantasy, Devil May Cry, Ikaruga etc.
Het is me niet geheel duidelijk wat er dan concreet met SCEE gaat gebeuren. Zou wat mij betreft minder zijn als we nu opeens geen europese organisatie hebben en dit ook allemaal naar de USA gaat. Hopelijk krijgen we dan geen Xbox praktijken waar alle extra functies eigenlijk alleen maar goed bruikbaar zijn in de US.
In onder andere Tokio en Londen komen afdelingen van het bedrijf.
Deze zijn er al, alleen zullen worden veranderd. Hoofdkwartier zal nu in Amerika zijn en niet meer in Japan. Bij SCEE en SCEJ zullen nu gewoon verschuivingen plaats vinden.

Hopelijk betekend dit ook dat OS development richting het westen gaat.
Is dat nu niet zo dan? In de US werkt het allemaal veel simpeler met licenties dus ik zie nu ook meer opties in de US store dan in de EU store.

Hoe dan ook merk je in alles dat de pijlen van Sony op de US gericht zijn wat ook niet zo vreemd is aangezien ze daar nog redelijke concurentie aan Microsoft hebben. Dat zie je aan het uitkleden van PlayStation blog , spellen die hier later of niet uit komen, enkele PS1 titels die hier niet in de store staan, de voor ons onhandige onderhoudstijden van PSN en de vaak mindere deals om maar wat te noemen.
In alinea 3: moet Sony Computer Entertainment daar niet zijn; Sony Network Entertainment?
Daar is het feedback forum topic voor :)
Staat er ook al tussen
Ah natuurlijk, sorry, I'll remember that!
Geen probleem hoor, jammer dan weer dat je een -1 krijgt, maargoe.
Je maakt jezelf wel erg kwetsbaar om zo smal en diep de business te voeren..
Voor de studio's van sony gaat het weinig uit maken, maar het kan wel betekenen dat sony zich minder op japan en japanse games gaan richten en meer inzetten op het westen.
Ik denk eerder dat ze die Japanse markt wel gecoverd hebben en dat ze op deze manier de westerse markt beter kunnen bedienen. Dus niet een kwestie van meer de ene markt en minder de andere, maar meer een kwestie van op een directe manier een markt bedienen wat nu op een bepaald niveau te veel op afstand gebeurt.

Sowieso heb ik het idee dat de Japanse of volledig Aziatische markt via een apart deel bediend wordt. Het lijkt me niet dat het beleid over Aziatische content qua films en tv onder dezelfde mensen valt qua beleid als het Sony Pictures-deel dat in de VS zit (het oude Columbia zegmaar).
Nee maar sony ziet wel dat de console markt in japan steeds maar minder word en zich meer inzetten op het westen, natuurlijk zal japan nog altijd een rol spelen voor playstation, maar minder als vroeger.
@olafvanmiltenburg foutje in tweede alinea, daarnaast is er Sony Computer Entertainment, dat in 2010 is opgericht, moet volgens mij Sony network entertainment zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.