Marvin Minsky is zondagnacht overleden aan een hersenbloeding. De voormalig Turing Award-winnaar en grondlegger in het veld van kunstmatige intelligentie is 88 jaar geworden. Tijdens zijn leven heeft hij zich ingezet voor het brengen van logica naar machines.
Minsky was professor computerwetenschappen aan het MIT. In 1959 startte hij bij die universiteit, samen met een andere grondlegger in het gebied van kunstmatige intelligentie, John McCarthy, het Artificial Intelligence Project. Ook ontwikkelde hij een deel van de 'Society of Mind'-theorie die beargumenteert dat 'intelligentie geen product is van een enkel mechanisme, maar stamt uit een gecontroleerde interactie van een gevarieerde hoeveelheid vindingrijke middelen'. Hierdoor zouden mensen niet veel verschillen van machines.
Zijn laatste werk was “The Emotion Machine: Commonsense Thinking, Artificial Intelligence, and the Future of the Human Mind” uit 2006. Hierin beschrijft hij hoe emoties in principe niet veel afwijken van gedachteprocessen. Minsky heeft gezegd dat het boek bedoeld was om een suggestie te geven over hoe het menselijk brein werkt en hoe machines kunnen worden gemaakt die denken en emoties beleven.
Minsky heeft verschillende wetenschappelijke prestaties op zijn naam staan. Zo heeft hij in 1963 een van de eerste head-mounted graphical displays ontworpen, de voorloper van de vr-bril. Ook heeft hij een aantal van de eerste visuele scanners ontwikkeld. In 1951 bouwde hij Snarc, de eerste randomly wired neural network machine.
Bron: Web of Stories
In 1956 bedacht en ontwikkelde hij de eerste confocale laserfluorescentiemicroscoop, een optische microscoop met hoge resolutie en beeldkwaliteit die nog steeds gebruikt wordt in biologiewetenschap. Met de confocale microscoop is het mogelijk scherpere beelden te maken van microscopische objecten dan met normale microscopen. Beelden worden puntsgewijs opgenomen en herbouwd op een computer. Hierdoor is het mogelijk een 3d-beeld te maken van een topologisch complex object.
Minsky demonstreerde de mogelijkheden om computers logica te geven. Tijdens zijn werk voor MIT begon hij te werken aan Lisp, oftewel de List Processing Language, een programmeertaal die later de standaard werd voor onderzoek naar en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Tevens bedacht hij garbage collection waarin stukken code die niet op het moment noodzakelijk zijn automatisch verwijderd worden uit het werkgeheugen van de computer. Deze techniek voor automatisch geheugenbeheer voegde hij in 1959 toe aan Lisp. De techniek wordt nu nog gebruikt in bijvoorbeeld Java.
Verder heeft hij tijdens zijn studie in 1952 een machine bedacht, en daarna in samenwerking gemaakt, die destijds de publiciteit haalde als de meest nutteloze machine. De machine is een doosje met daarop een knop waarmee de machine aan wordt gezet. Zodra dit gebeurt komt er een arm uit het doosje die de knop weer op de uit stand zet. Daarna verdwijnt het armpje weer in de doos.
Minsky's kennis was ook reden voor Stanley Kubrick om hem vragen te stellen over kunstmatige intelligentie ter voorbereiding van zijn film 2001: A Space Odyssey. Verder heeft Minsky bijdragen geleverd in het veld van wiskunde en was hij een getalenteerd pianist. De op 9 augustus 1927 in New York geboren Marvin Minsky is zondagnacht op 88-jarige leeftijd gestorven aan een hersenbloeding.