Googles computerprogramma AlphaGo versloeg onlangs de Europese kampioen van het bordspel go. Nu is de beurt aan de wereldkampioen Lee Sedol om te zien wie beter is: de kunstmatige intelligentie of de mens. De eerste wedstrijd van vijf is op woensdag 9 maart, 05.00 uur.
De wedstrijdreeks met een prijzenpot van 1 miljoen dollar eindigt op dinsdag 15 maart. De titanenstrijd vindt plaats in het Four Seasons Hotel in Seoul in Zuid-Korea en begint om 13.00 uur lokale tijd, 05.00 in de Benelux. Als AlphaGo wint, gaat het prijzengeld naar goede doelen met betrekking tot go, Unicef en stem.
Het spel wordt gespeeld onder Chinese regels met een komi van 7,5, ofwel de compensatiepunten die de speler die als tweede mag zetten krijgt aan het eind van de wedstrijd. Elke speler krijgt twee uur per ronde met drie keer zestig seconden byo-yomi. Elke wedstrijd duurt vermoedelijk tussen de vier en vijf uur.
Van de wedstrijd wordt live verslag gedaan op het YouTube-kanaal van DeepMind, de naam van het bedrijf dat AlphaGo ontwikkelde voordat Google het overnam. Engels commentaar wordt voorzien door Michael Redmond, de enige westerse go-speler die ooit een 9 dan-status wist te behalen.
Wereldkampioen Lee Sedol is met zijn 9p of 9 dan een stuk sterker dan de Europees kampioen Fan Hui. Fan Hui met 2p werd eind 2015 door AlphaGo verslagen. AlphaGo won alle vijf wedstrijden. Een wetenschappelijk artikel over AlphaGo en het verslaan van een mens verscheen eind januari in Nature.
Go is moeilijk, zowel voor mens als machine. Wist een schaakcomputer al in 1996 de wereldkampioen te verslaan, met go lukte dat vooralsnog niet. Buiten AlphaGo spelen de sterkste go-computers nog altijd op amateurniveau. Bij AlphaGo werden machinelearning-technieken toegepast. Zo kon het programma zichzelf een professioneel go-niveau aanmeten.
In heel de wereld vinden verschillende go-activiteiten plaats rond het kampioenschap. In Amsterdam vindt op het Science Park een voorbeschouwing plaats. Inschrijven hiervoor via Meetup is verplicht.
Japanners die Go spelen