Drie experts roepen op tot hervorming van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel Commissie Stiekem genoemd. De commissie die toezicht houdt op de AIVD zou onnodig geheimzinnig zijn.
Volgens het opiniestuk in de Volkskrant zou de commissie last hebben van "gebrek aan politieke affiniteit, lage vergaderfrequentie, absentie en tijdgebrek". Verder zou de commissie krampachtig proberen alles geheim te houden, wat ervoor zorgt dat het vertrouwen in de parlementaire controle wordt beschadigd. De experts stellen voor om niet alles wat in de commissie besproken wordt, automatisch tot geheim te bestempelen, zoals nu door een soort 'geheimhoudingsreflex' wel gebeurt.
Zij geven aan dat het beter zou zijn om een beleid in te voeren om alles openbaar te maken, tenzij er daadwerkelijk redenen zijn om informatie geheim te houden. Een tweede verbetering zou zijn om fractievoorzitters in de commissie te voorzien van een ondersteunende staf. Op dit moment ontbreekt deze en daarom zouden zij afhankelijk zijn van informatie van ministers en de diensten zelf.
De CIVD is een commissie die bestaat uit de fractievoorzitters en die parlementaire controle uitvoert op de werkzaamheden van de AIVD en MIVD. De inhoud van de bijeenkomsten is vertrouwelijk en de commissie brengt een keer per jaar verslag uit aan de Tweede Kamer.
In 2013 bleek uit de gegevens die door Edward Snowden openbaar waren gemaakt, dat de NSA in een maand de metadata van ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken onderschepte. In februari 2014 werd echter bekend dat de Nederlandse veiligheidsdiensten zelf de metadata hadden verzameld. Later bleek overigens dat het niet om telefoongesprekken maar om satellietcommunicatie ging. Ook kwam naar buiten dat minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, sinds november 2013 in het bezit was van deze informatie en dit niet aan de Tweede Kamer had meegedeeld.
Rond die tijd lekte informatie uit dat de CIVD wel degelijk was ingelicht. Daaruit werd de conclusie getrokken dat er iemand uit die commissie vertrouwelijke informatie had vrijgegeven, waarna commissievoorzitter Halbe Zijlstra een aanklacht indiende. Omdat het om een ambtsmisdrijf gaat, heeft het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer in november 2015 een onderzoekscommissie ingesteld die vast moet stellen wie verantwoordelijk is voor het vrijgeven van de informatie.
Volgens de drie schrijvers van het opiniestuk is deze hele affaire juist een reden om de onnodige geheimzinnigheid rond de CIVD op te heffen. De experts zijn docent geschiedenis Eleni Braat, promovendus en docent Constant Hijzen en intelligence analist Cees Wiebes.