EVGA onthult Nvidia GTX 980 Ti VR Edition-videokaart

EVGA heeft op de CES 2016 een speciale editie van de Nvidia GTX 980 Ti getoond: de GTX 980 Ti VR Edition. De videokaart is onderdeel van Nvidia's programma om pc's voor te bereiden op virtual reality.

De kaart is geoptimaliseerd om aan te sluiten op de eisen van komende virtual-realityapparaten, zoals de Oculus Rift en de HTC Vive. Zo beschikt de 980 Ti VR Edition over een paneel dat aan de voorkant van de pc toegankelijk is. Op dit paneel zitten een hdmi 2.0-aansluiting en twee usb 3.0-poorten. De twee usb-aansluitingen zijn niet genoeg om gebruik te maken van de Oculus Rift, want specificaties daarvan geven een minimum van vier poorten aan. Dit minimum gaat ervan uit dat er ook gebruik wordt gemaakt van een controller, dus het is mogelijk dat de twee poorten volstaan voor alleen de Oculus Rift-bril.

Verder heeft de 980 Ti VR Edition een mini-hdmi-poort aan de achterkant. EVGA heeft de kaart geklokt op de snelheden van de standaard-980 Ti. Dit houdt een basissnelheid van 1000MHz of 1075MHz met boost in. Verder bevat de kaart waarschijnlijk 6GB ddr5-geheugen, gelijk aan de niet-vr-editie. Een prijs en releasedatum is nog niet bekend.

980 Ti VR Edition

Door Jeroen de Vries

Stagiair

07-01-2016 • 11:13

59

Submitter: Uberdude

Reacties (59)

59
59
48
1
0
7
Wijzig sortering
"De twee usb-aansluitingen zijn niet genoeg om gebruik te maken van de Oculus Rift, want specificaties daarvan geven een minimum van vier poorten aan. Dit minimum gaat ervan uit dat er ook gebruik wordt gemaakt van een controller, dus het is mogelijk dat de twee poorten volstaan voor alleen de Oculus Rift-bril."

Het is ook mogelijk dat EVGA vanuit gaat dat een gemiddelde desktop behuizing al beschikt over 2 USB3.0 aan de front of dat 2 intern USB3.0 connectors (voor 4 USB3.0) niet op veel moederborden zitten en dus niet altijd handig is.
De vraag is of dat dan goed gaat. Niet dat de latency van USB3.0 zo hoog is maar als je zometeen je bril wil aansturen over "USB Chip A" en je bijbehorende controller over "USB Chip B", krijg je misschien vertraagde ervaring op bepaalde momenten.

Moet er niet aan denken dat je dan (misschien later) ook nog een wat oudere wheel+pedals wil gebruiken en dat je dus je reaktievermogen en/of rempunten moet aanpassen op de verwerkingssnelheid van de controllers/chips in de machine.
is die xbox controller niet draadloos? ik kan me voorstellen dat je hem dan ook achterin kan steken, waarbij hij misschien wel direct op de chipset poorten aangesloten word.
@MAX3400 & @Cogency
Maar als je dan een speciaal front uitbrengt voor de VR Rift hypehype, doe het dan goed en gelijk volgens de aangegeven specificaties denk ik dan.. :) Dat mensen om te VR'en met alle goodies aan dat frontje genoeg hebben.
Inderdaad het mooiste zou zijn als ze met een 1 of 2 pci kaarten kwamen waarbij alle peripherals volgens de specificatie in orde zijn.
De usb porten zijn voor de tracking bijvoorbeel en heeft dus vergelijkbare input lag als je controller. De rift zelf wordt gewoon aangestuurd door de content over de 2hdmi porten. Ik zou me er geen zorgen over maken.
USB zal wel voor de power zijn, want anders hadden ze de USB hub wel in de bril verwerkt.
Idd power en alle sensoren.
Volgens mij is er voor de bril 2x USB3.0 nodig voor de stroomtoevoer, een enkele USB voor de IR camera en dan 1 USB voor de Xbox Controller? Of klopt dit niet?
Ja dat klopt. Zie: Reactie Lucky op reddit
De usb 2.0 poort is voor de Xbox One controller (of wanneer ze uitkomen Oculus' eigen motion controllers), de IR camera (voor positional tracking) zal dan wel de 3e usb 3.0 poort gebruiken.

De bekabeling naar de headset zelf kan dus volledig op deze front box van evga worden aangesloten. Voor de andere onderdelen zou dit geen voordeel bieden.
Zowel de draadloze controllers als de ergens (bij de pc/in de ruimte?) geplaatste camera kunnen prima gebruik maken van andere usb poorten zelfs achter op de pc.

Toch interessant dat die camera een usb 3.0 poort nodig heeft. Is dit de bandbreedte of heeft usb 3.0 ook een latancy voordeel?
In iedergeval ondersteund het het nieuwe "USB3 Vision" voor cameras in de standaard.

[Reactie gewijzigd door R-J_W op 23 juli 2024 08:03]

Maar als je dan een speciaal front uitbrengt voor de VR Rift hypehype, doe het dan goed en gelijk volgens de aangegeven specificaties denk ik dan.. :) Dat mensen om te VR'en met alle goodies aan dat frontje genoeg hebben.
Nu al tijd voor een volgende versie met USB Type-C: Lekker tot 100W aan power samen met DisplayPort 1.3/HDMI 2.0 en USB control signals over een enkele kabel sturen. :)
Oftewel je koopt een HDMI verleng kabel en een USB hubje, werk het weg in een frontpaneltje en je kan je normale GTX 980 TI een VR Edition kaart noemen? :+

[Reactie gewijzigd door KevinT op 23 juli 2024 08:03]

Dat is natuurlijk niet zo netjes, hierdoor heb je al snel kabels overal slingeren. Het is wel handig en denk dat er ook een markt is als VR er komt.
Je kan het zo netjes maken als je zelf wilt, op de manier van EVGA loopt er ook gewoon een HDMI kabel door de kast als je goed kijkt ;)

En ik weet wel zeker wat ik een veel mooier frontpaneltje kan maken als ik er beetje tijd in steek.
Anoniem: 300525 @KevinT7 januari 2016 11:25
En hoe connect je deze native op je videokaart, intern? Eens, het is m.i. marketing. Maar dit is wel een heel nette oplossing. Waarschijnlijk erg handig voor oem's.
Je haalt gewoon een extra slot eruit en pakt 2 L shaped HDMI adapters waardoor je een mooie U-Shape maakt. Kom je nog netjes in de kast ook. natuurlijk is het minder netjes dan de oplossing van EVGA. Maar we zijn niet voor niks tweakers he ;) Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan.
Ik vraag me sowieso af waarom er een 980 ti voor nodig is. Als je Futuremark mag geloven, volstaat een GTX 970 al. Hier mijn systeem met een GTX 970 en een i5 processor. Ik zit ruim boven de recommended Oculus Rift spec.

Dit is gewoon slim inspelen van EVGA op een hype. Overbodig om daar een 980 ti voor aan te schaffen. Niet meer, niet minder. Daar maakt het optionele frontpanel geen verandering in.
ik heb hetzelfde systeem ongeveer
ik hoef die rift sowieso niet
ik heb de dev versie gehad en wed er altijd kotsmisselijk van
Ik had nergens last van. Heb zeker een uur of 10 met de DevKit2 kunnen spelen. Er was maar 1 game bij waarbij ik na een kwartiertje misselijk werd en dat was die game waarbij je met alleen een kaart in de hand door een doolhof moest rennen. Er kwamen dan allemaal beesten en spoken en heksen op je af en het enige wat je kon doen is wegrennen.

Door de headbobbing instellingen van die game werd ik dus misselijk. Je kon deze ook niet instellen. Bij alle andere games gelukkig geen last van.

Het is zeker persoonlijk, maar hoe de game is gecalibreerd met hoofdbeweging maakt ook zeer veel uit voor het misselijk worden of niet.
ik had de allereerste dev versie
misschien dat de opvolgers beter waren
Bij Oculus roepen ze van wel.
De hogere ververssnelheid en resolutie moeten dit vooral doen. En om het kloppender the houden hebben ze nu dus ook die externe tracking met die IR camera. Met DevKit 2 waren de resultaten al beter. En ook de ervaring van game makers is aan het toenemen.
Er zijn al genoeg games die gewoon op een beeldscherm al mensen misselijk krijgen. (Voor mij bijvoorbeeld Stacking van Double Fine)

Maar voor mensen die wel eens last van bewegingsziekte hebben is het waarschijnlijk goed de ervaringen en als je geduld hebt de voortgang van de ontwikkelingen af te wachten, zeker voor de prijs van zo'n set.

Het zou wel heel cool zijn wanneer die systemen zo goed worden dat helemaal zonder gegamed kan worden.

[Reactie gewijzigd door R-J_W op 23 juli 2024 08:03]

Mja... De extra's die op deze kaart zitten, zijn in de basis eigenlijk overbodig. Je kan in de plaats daarvan een HDMI-verlengkabel nemen en een USB3.0-hub. Ik zie dit dus meer als een marketing-truukje om mee op de op stoom komende trein van VR te springen. En ik denk dat het gebruikelijk is dat je zo'n overbodige marketingsnufjes in eerste instantie op je topproduct toepast (in dit geval de 980ti), zodat je kan zeggen: 'kijk: ons beste product is nog beter geworden!'
Volgens mij wil je voor de optimale performance en zo min mogelijk motion sickness, minimaal 90 fps hebben voor beide schermpjes. Dan lijkt mij een 980ti niet overbodig (afhankelijk hoe hoog je de opties zet natuurlijk).

Of dat dacht ik gelezen te hebben.
Vr zou een impuls kunnen geven aan de ontwikkeling en verkoop van videokaarten. Verder werk je zowel met hogere resolutie als framerate. Future proofing kan echt geen kwaad hoor
Precies, jij snapt het!
Als je goed op het plaatje kijkt, zie je dat er een kabel vanuit de videokaart naar het paneel loopt, dit is waarschijnlijk de HDMI 2.0 connector voor aan de binnenkant
Anoniem: 300525 @tijmenvn7 januari 2016 11:37
Klopt, aan de binnenkant (achterkant van de kaart). Volgens mij heeft de de standaard gtx980ti dit niet. Deze editie zorgt dus voor een nette, interne oplossing. Natuurlijk, tweakers kunnen dit ook op een vrij goede manier verbinden/oplossen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 23 juli 2024 08:03]

Dat moet dan een markt zijn met een flinke bankrekening, een gtx 980 ti is niet goedkoop en dan komt de vr aparatuur er nog eens bij!

Ik denk dat hierdoor vr niet op de korte termijn een hit gaat worden maar misschien wel in de toekomst.
Als de huidige techniek echt al goed genoeg is om een speelbare ervaring te leveren dan zal het alleen maar goedkoper worden.

Wat de kosten betreft. Early-adopters maar ook veel pc-'gamers' geven vaak veel meer uit.
En ook dat is relatief, wel eens gezien wat mensen betalen voor een iPhone?? En wat ze er vervolgens mee doen...
Dus dit zie ik nog best wel hard gaan.

Het is al een tijd terug dat games de de videokaarten echt pushten. Tegenwoordig zijn veel hogere resoluties en dit de grootste invloed.
Om iemand te quoten:
... een goede impuls voor high-end PC's en waardering voor hoge FPS.
Een hoge fps, lage lag en perfecte synchronisatie met wat de speler doet zijn (ook in interface ontwerp etc.) zijn erg belangrijk om een game zonder ziek te worden te kunnen spelen met een VR headset. Dit zal veel meer optimalisaties vragen van game makers, die naar mijn idee tegenwoordig vaak lage kwaliteit afleveren en uitgaan van een overmaat aan rekenkracht.
Dat heet marketing. Ik vind het wel slim :)
Hoewel het natuurlijk suf is dat ie niet volledig geschikt voor de controllers is, had dan die twee extra poorten ook toegevoegd...

Andersom gezien kan het juist ook helemaal marketing van deze tijd zijn! In Q2 introduceer je namelijk wel een unit met vier USB 3.0 poorten en noem dat de Nvidia GTX 980 Ti VR Plus / Premium / Edge / Whatever Edition :+
die controllers zijn draadloos...en hoeven dus niet ad voorkant?! maar kunnen gewoon achterop! ;-)
Inderdaad. Je meuk half uitbrengen is behoorlijk eigentijds en zo laat evga zien dat ze behoorlijk modern zijn. Zie het als DLC :+ .
Bijna, de truc is dat de HDMI poort op de videokaart aan de binnenkant van de kast zit en je alles netjes kan wegwerken in de kast.
Functioneel heb je wel gelijk.
Hdmi in de achterkant doen. En direct je kast in laten lopen. Of gewoon aan je kast plakken. Voor 90% van de mensen meer dan goed.
Ik wil dat marktonderzoek wel eens zien.
een USB hub? Dus jij gaat de twee USB3 aansluitingen via een hub op 1 poort aansluiten?

Zal niet goed gaan denk ik ;)
Ik weet niet precies waar de Oculus de 4 USB poorten voor nodig heeft. Maar ik ga er van uit dat die daar het vermogen vandaan trekt. Dan werkt een USB hub toch wel echt goed hoor ;)
Er staat dudielijk dat het USB3 poorten moeten zijn, en gezien USB3 typeA exact hetzelfde vermogen ondersteunt als USB2 type A, denk ik niet dat het enkel over vermogen gaat, maar echt bandbreedte.
Ik denk dat deze USB aansluitingen misschien wel direct van de kaart komen. En alleen bedoeld voor display.
Als je op de foto kijkt zie je dat er een hdmi kabel naar de vga kaart loopt.
De connector van de USB poorten hangt er los bij wat voor mij impliceert dat ie vrolijk met een verlengkabel op de header van je moederbord aangesloten gaat worden. :)
Zeker aangezien ik anders wel de header naast die vand de hdmi op de kaart zou verwachten.
Dat is inderdaad wel vreemd, lijkt op een r7 250 in een hp duwen en het een game pc noemen :P
Alleen heeft deze kaart dus een hdmi aansluiting aan de binnenkant zitten.
Dus bij jou steekt er een hdmi kabel uit je videokaart en bij deze niet.
Dus het is een standaard GTX980 Ti met een interne HDMI aansluiting voor het frontpaneel dat 2 USB3.0 poorten heeft. Niet heel spannend. Wel leuk dat ze er op in spelen.
Ik denk ook niet dat het perse bedoeld is voor mensen die al een GTX980Ti hebben. Maar als je voor VR een nieuwe videokaart gaat kopen, dan hebben ze wat extraatjes toegevoegd zodat je makkelijker met VR om kan gaan. De vraag is alleen: hoeveel vragen ze extra voor die extraatjes. Dat is vervolgens een afweging die je kan maken. Maar heb je al een GTX980Ti, nee, dan is het verder niet heel veel spannends t.o.v. een normale versie.
Voor een select groepje mensen die VR SLI willen gebruiken zou dit alsnog een optie kunnen zijn.
Kunnen ze zo'n frontpanel niet ook gewoon los gaan verkopen? vind het wel mooi dat met dit een VR-versie noemt, terwijl er alleen een frontpanel aan wordt geklikt en voilá, nieuwe videokaart.
Met een standaard kaart heb je geen interne HDMI-aansluiting dus kan je zo'n frontpanel niet netjes wegwerken.
Ik hoop dat ze bij dergelijke VR headsets hebben nagedacht over gebruiksgemak, en ze ene gewone off-switch hebben: zo kan ik het ding gewoon ingeplugd laten aan de achterkant van de PC, wanneer ik hem niet gebruik.
Sowieso werkt Rift alleen via de Rift software, dus alles niet-VR blijft op je monitor en ik ga er ook van uit dat hij hem uit zet zodra er geen VR applicatie geladen is.
Heb zelf een EVGA 980Ti SC ACX2.0 maar ik zie hier totaal de meerwaarde niet van in ....
Voorselectie voor de mensen wie nog geen Top-End kaart hebben en dus parallel aan de aanschaf van VR sneller een 'bijpassende' kaart kopen
Dit zou voor mij wel eens ideaal kunnen zijn. Ik zit eraan te denken om een 4k tv als monitor te gaan gebruiken maar dat zou nu betekenen dat ik geen vr headset meer kan aansluiten.
Een extra hdmi poort voorop zou dat probleem oplossen.
En het biedt de optie om eenvoudig een mogelijke andere headset aan te sluiten, even wisselen met een Vive bijvoorbeeld (weinig kans dat ik er 2 zal kopen, maar je weet nooit)
Meh niet heel bijzonder, De dual fuji 395X2 dat word pas een beest van een VR kaart aangezien VR perfect gebruik kan maken van dualgpu.

http://www.anandtech.com/...ideo-card-delayed-to-2016
Hangt dat ook niet van de engine van het spel af? Dezelfde reden waarom in sommige spellen SLI/Crossfire gigantisch goed schaalt en in sommige spellen weer totaal niet?
Nvidia heeft de GameWorks VR SDK die de developer kan gebruiken, hiermee kan je SLI met voor elk oog 1 kaart gebruiken. Het flitste meteen ook door mijn hoofd dat dit een SLI kaart moet zijn, een beetje teleurstellend een zogenaamde vr kaart die deze techniek niet kan gebruiken.
Maar wel logisch partners maken koelers backplates etc. dit gaat al best ver, ik heb volgens mij nog nooit gehoord van een partner die echt een custom kaart maakte.
Partners gebruiken wel vaker custom boards hoor, kijk maar naar bijvoorbeeld de gigabyte 900 serie, die hebben een ander bord dan een standaard 9oo serie kaart, ook bijvoorrbeeld een Galax HOF heeft een heel ander bord (HOF vs Reference)
Die 4 USBs zijn heel simpel te verklaren

- RIFT
- CAMERA
- TOUCH
- CONTROLLER

4 apparaten, 4x usb

anyways ik wacht wel op pascal ;)

[Reactie gewijzigd door HighEnde op 23 juli 2024 08:03]

Beetje nutteloos denk ik, zie gewoon een USB3 stekker voor je mobo aan het ding zitten.
De 2 usb3 poorten op mijn kassie (air 540) zijn op de zelfde manier aangeslooten
(zoals zo veele andere kasten) dus blijft over een HDMI aansluiting op de voorkant ?
En die heb ik toch liever aan de achterkant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.