Netflix brengt universele app voor Windows 10-apparaten uit

Netflix brengt deze week een nieuwe app voor Windows 10 uit die diverse functies van het OS ondersteunt, zoals zoeken via Cortana. Het gaat om een universele app. De versie voor Windows 10 Mobile is wel op dezelfde codebase gebaseerd, maar komt later.

De Windows 10-app die Netflix deze week in de Windows Store plaatst, bevat nu de interface met verticaal scrollen voor categorieën en horizontaal scrollen voor video's binnen de secties. De app kan aan de taakbalk gepind worden en aan het startmenu toegevoegd worden. In dat laatste geval toont de 'tegel' afbeeldingen van video's in de 'Verder kijken'-lijst van gebruikers.

Verder bevat de app integratie voor Cortana, in landen waar die zoekdienst in het OS geactiveerd is. Nederland en België vallen daar nog niet onder. Gebruikers in de VS kunnen Cortana bijvoorbeeld direct naar video's in de collectie van Netflix laten zoeken.

De app is een zogenoemde universele app, maar dat betekent niet dat de applicatie ook direct voor mobiele telefoons beschikbaar komt. In eerste instantie verschijnt deze voor desktops, laptops en tablets die Windows 10 draaien. In de 'nabije toekomst' komt de versie voor smartphones die Windows 10 draaien, belooft Netflix.

Beide apps zijn gebaseerd op dezelfde codebase, terwijl de eerdere apps van Netflix voor Windows en Windows Phone nog verschillende codebases hadden. "Als we nieuwe functionaliteit naar Windows-platforms brachten, moesten we veranderingen aanbrengen in meerdere codebases en moesten we updates bij meerdere applicaties uitvoeren", schrijft Netflix.

De nieuwe app is op javascript gebaseerd met gebruikmaking van Microsofts WinJS-bibliotheek. Voor de weergave van video maakt Netflix van de html5-engine gebruik die de dienst ook voor browserweergave inzet. Microsoft maakte tegelijkertijd bekend dat de Windows Store inmiddels 2,5 miljard keer bezocht is sinds de release van Windows 10, eind juli, en dat ook Pandora met een Windows 10-app komt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-12-2015 • 18:08

80 Linkedin

Reacties (80)

80
77
38
1
0
3
Wijzig sortering
Linkje naar de Netflix for Windows 10 app in de Store van Windows:
https://www.microsoft.com...apps/netflix/9wzdncrfj3tj

EDIT:
Ik moest wel even de App Store opnieuw installeren, om deze app te kunnen installeren / gebruiken. Hiervoor heb ik het volgende in een Powershell (wel als administrator uitvoeren!) geplakt:

Get-AppXPackage *WindowsStore* -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

De app zelf ziet er overigens hetzelfde uit als op bijvoorbeeld Android en Samsung's Smart Hub.
Echter doordat het scherm groter is als op mijn tablet / telefoon, geeft deze app (die overigens in Javascript met WinJS geschreven is) een veel rustigere uitstraling.

Doordat de icoontjes van het aanbod ook niet al te groot zijn, zijn ook die niet irritant en dragen ze door hoe ze opgesteld zijn, bij aan de totale look en feel van de app, die ik dus overall erg fijn vind werken. Hoe de werking en stabiliteit van de app is weet ik nog niet, zover heb ik nog niet getest of gekeken. Ik ga nu een aflevering van Jessica Jones kijken, ik ben benieuwd!

EDIT2:
Ik ben gauw klaar met kijken naar Netflix via de app; het geluid is heel vreemd bij mij binnen de app. Als men wat zegt, is dat niet te horen, terwijl de muziek wél hoorbaar is. Bekijk ik hetzelfde stukje via de browser op dezelfde PC, dan gaat het geluid wél goed. Ik laat de app op mijn PC staan, wellicht dat er een update voor komt.
Dankzij een tip is dit deel opgelost en lag dat aan mij!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 december 2015 23:58]

Bedankt voor de link. Heb hem nu ook geïnstalleerd. Het eerste wat mij opvalt, is wanneer je op het hamburger icoon klikt voor de splitview dat deze na de klik is vervangen door de knop om van account te wisselen. Dat is vrij ongebruikelijke UX.

Verder krijg ik wat F2 foutmeldingen, maar goed de app is er pas net. Ik had hem eigenlijk al verwacht bij de release van Windows 10. Verder had ik ook verwacht dat hij direct ook voor mobile er zou zijn.

Hij unload ook de covers zodra ze buiten beeld zijn. Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen, maar zelf ben ik de iOs versie gewend of de Windows Phone versie. Ik kijk nu al uit naar de volgende release.

Nogmaals bedankt voor de link naar de store. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe bedrijven de overstap maken naar universal apps. Ik ben trouwens ook benieuwd of de netflix app die ik nu op mijn telefoon heb zal worden vervangen met een update door deze uwp.
ik hoop dat het beter gaat dan de eerste versei van de netflix app ...
want daarbij moest ik vaak 10 seconden of meer wachten eer de film/media startte met afspelen als ik iets had aangeklikt... en het lag niet aan bufferen want er kwam gewoon 10 seconden geen data bnnne.. dit terwijl netflix via de browser gewoon perfect en snel werkte... hopelijk dus opgelost

editl juist effe getest en het werkt nu inderdaad sneller ... goed zo!

[Reactie gewijzigd door bogy op 17 december 2015 14:46]

Als je spraak niet hoort betekent het dat je 5.1 signaal probeert af spelen zonder center speaker. Staat je speaker config goed in Windows?
Je hebt gelijk. Ik heb de headset uit de console van mijn 5.1 set gehaald en nu heb ik wél goed geluid via de app. Maar even met de instellingen aan de gang.

Ik heb een Logitech G51 speakerset, gebruik die al jaren met volle plezier, kwam hier ook al tegenaan tijdens het spelen van Dying Light!

EDIT:
Heb nu de instellingen aangepast, ik ga een nieuwe poging wagen!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 december 2015 18:48]

Als tip voor de volgende keer (ik heb dezelfde geluidsset): ik heb ook (nagenoeg) geen centre speakergeluid als de set ingesteld staat op de Gaming of Music matrix. Dat is de knop rechts onderop de console. Deze instellen op geen matrix lost dat dan op.
In mijn geval was het een instelling van mijn geluidskaart (SoundBlaster i3D Recon). Daar moest ik wat uitvinken en toen ging het goed. :)
Dat is ook een het idee bij een persoonlijke assistent. Die moet heel veel van jou weten, anders wordt het erg lastig jou goed bij te staan. Gelukkig houdt Cortana netjes een notitieboekje, net als een echte persoonlijke assistent, over de dingen die "ze" van jou leert. En kan jezelf aangeven wat je wilt dat ze onthoudt.
Wel ja, wat had je verwacht van een gepersonaliseerde dienst? Dat deze je het weer kan geven door door het venster te kijken of de snelste route van A naar B berekend door TMC uit het radio signaal op te halen?
Cortana is het probleem niet, ook zonder cortana wordt je privacy geschonden, dus concluderen dat met cortana uit je er beter op uitkomt? Nee, je komt op precies hetzelfde uit qua privacy, als je Windows 10 meer privacy vriendelijk wilt maken moet je veel dieper duiken dan dat (dus ook in het register).

Dus tenzij je Windows 10 PC "privacy proof" gemaakt is, kun je cortana gewoon inschakelen, de voorwaarden die gelden voor cortana zijn hetzelfde als die voor Windows 10 zelf, en indien je Windows 10 draait heb je ze allang geaccepteerd.
Hoezo moet je het register induiken? Je kunt heel eenvoudig in de nieuwe Settings App naar het tabblad Privacy en daar alles aanpassen wat je wilt.

Ik vind Windows hierin veel duidelijker en toegankelijker dan bijvoorbeeld Android.
In de settings zet je bij lange na niet alles uit, alleen wat zichtbaar is.

Wil je Microsoft echt buiten houden moet je ook daar buiten dingen aanpassen, dus onder andere in Services en het register.
Leg eens uit. Want dit klinkt weer als een flink staaltje de massa napraten op deze manier.
het is gewoon niet waar dat "bijna alles wat je op je PC doet" naar MS gaat als je Cortana gebruikt.
Even zoeken voor jou

http://windows.microsoft....ws-10/cortana-privacy-faq

When I use Cortana, what information is collected and where is it saved?

When you use Cortana, Microsoft collects and uses information including your device location information and location history, contacts (People), voice input, searching history, calendar details, content and communication history from messages and apps, and other information on your device. In Microsoft Edge, Cortana collects and uses your browsing history.

Vul zelf maar in of jij dat allemaal wil delen, ik niet.
Zelfde hier, daarom gebruik ik het ook niet, en heb ik bijna alles in Windows 10 uitgezet, en gebruik ik NIET Microsoft Edge.

Snap toch al niet dat mensen tegenwoordig zo makkelijk zien met alles te geven aan bedrijven die er van alles mee kunnen doen, en dat ook doen.
Universeel voor Windows 10. Het universal app platform voor Windows 10 en windows 8.1 is anders. Dus universeel voor Windows 10! Ui zal nog veranderd worden maar de codebase is hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Schmitzenbergh op 16 december 2015 19:39]

http://m.windowscentral.com/what-is-a-universal-app-win10

What does it mean to be a Universal Windows 10 app?

Leesvoer
Je moet eerst een hack doen met Powershell om het werkend te krijgen? Hoe gaat de gewone gebruiker dit snappen?
Het is geen hack. Ik had de Windows Store verwijderd. Met dat Powershell scriptje, installeer je de Windows Store opnieuw? Een normale gebruiker hoeft dat dus niet te doen, aangezien Windows 10 standaard met de Windows Store geleverd wordt. :)
En we zien nu wederom het falen van Windows Mobile, universele app maar toch niet tegelijk op WM als op de desktop. Toch niet zo universeel dus als universeel klinkt.
Is Windows 10 Mobile al uitgebracht dan? Ik heb daar althans nog geen berichten gezien op Tweakers, die zouden daar echt wel over berichten dan. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 16 december 2015 19:43]

Is Windows 10 Mobile al uitgebracht dan? Ik heb daar althans nog geen berichten gezien op Tweakers, die zouden daar echt wel over berichten dan. ;)
Op de Lumia 950 (& 950XL) draait officieel Windows 10 Mobile.

Dus ja.
Met Netflix standaard geïnstalleerd..
De 8.1 versie, die overigens ook gewoon werkt dus het is niet dat we tijdens het wachten zonder zitten :)
Maar deze werkt niet op een externe monitor of beamer ofzo via het display dock omdat het nog geen universal app is...
Ik wil geen netflix kijken op mijn Lumia 950 XL, ik wil bijvoorbeeld netflix op een groot scherm via mijn Lumia wanneer ik een weekendje bij mijn vriendin slaap.
Heeft de app chromecast ondersteuning?
Ik veronderstel dat dit via miracast zal moeten gebeuren aangezien dit geen chrome app is
Het zeer beperkte aanbod apps in de Windows Store, waaronder inderdaad die van Chromecast als goed voorbeeld, blijft m.i. dé grootste bottleneck voor dit OS. Jammer, want in de basis heeft dat OS best potentie, denk ik. Vanwege het beperkte aantal apps, heb ik zelf, als tevreden Windows gebruiker, voor iOS gekozen voor mijn mobile devices. Maar goed, typisch kip-ei verhaal...
De Windows app Tubecast bijvoorbeeld heeft chromecast support.
Dus het hoeft geen chrome app te zijn om chromecast support te hebben.
net even gechecked, geen chromecast, hier heb ik niks aan, want kijk netflix op m'n tv normaal.
Maar gelukkig heb ik nog android en ios en vanuit de chromebrowser om de chromecast met netflix te gebruiken
Tja, zou Google daar ook niet een beetje voor zorgen, dat er heel wat apps zijn ZONDER chromecast support? Willen ze namelijk niet iedereen naar hun Chrome browser lokken? Ik kan hier natuutlijk ook fout zijn. Het is evengoed Netflix' schuld om dit niet te implementeren.
wat ik las dat via chrome het 720p max is en via windows 1080p in de browser , is dit via de apps ook zo ?
Heb de nieuwe app ook gekregen. Ziet er leuk uit maar is nog steeds niet met een afstandsbediening te bedienen. Maar eens een chat naar Netflix gedaan om dit aan te vragen. Ze reageerde enthousiast en zou het naar de ontwikkelaars doorgeven. We zullen zien.
Krijg trouwens met het scrollen door de inhoud regelmatig een foutmelding over timeout op de verbinding, try again. Hopelijk zitten ze er een beetje bovenop.
Maar het is positief dat een grote jongen als Netflix relatief snel een universal app heeft. Hopelijk volgen de andere groten ook snel.
Kleine opmerking, ze zijn altijd super enthousiast en ze geven het altijd meteen door. Netflix heeft net zoals Apple een hyper enthousiaste / nette etiquette wanneer ze omgaan met klanten. Jammer genoeg betekent het niet dat er ook iets gebeurt ;).
Ik verwacht er ook nog niet zo veel van. Maar ik zal het in ieder geval ook bij de beoordeling van de app nog een keer aangeven. Hoe meer het gemeld wordt, hoe groter de kans.
Leuk voor developers en de echt geïnteresseerde tweaker, maar zowel voor Windows Phone als voor Windows 10 was al een goede en bruikbare app beschikbaar. Kortom ja het is nieuws, maar aan de andere kant verandert er voor de gebruiker weinig aangezien je op alle devices in principe deze app al min of meer had, misschien met wat kleine tweaks en bugfixes daargelaten. Het is nu alleen 1 app geworden in plaats van losse apps voor de verschillende devices.

Maar laat het een voorbeeld voor andere grote bedrijven zijn, met Windows 10 Universal apps is in ieder geval wel echt een mooi platform ontstaan om in 1x voor 3 typen devices (desktop, tablet, smartphone) een app in elkaar te zetten.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 16 december 2015 18:14]

Vind het in windows 10 desktop echt een gigantische verbetering. Waarom zouden ze dat niet berichten? Dat is gebruikelijk toch op tweakers..
Kan ik er 4k mee streamen? Dat mis ik nu echt zo erg, daar moet nu een aparte TV voor worden aangeschaft terwijl mijn hardware het gewoon aan kan!
4k op een pc gaat helaas niet lukken. Ze vrezen dat de streams gecapturet zullen worden. Zie ook http://www.techhive.com/a...hough-theyre-capable.html
Dit is een zwakke uitleg die men hieraan geeft en een gemakkelijkheidsoplossing onder druk van o.a. de filmindustrie.

Het is uiteraard wel mogelijk in Windows 10, maar dit wordt momenteel nog niet beschikbaar gesteld door Netflix. Zeer jammer!
Via satelliet zijn momenteel enkel UHD / 4K zenders actief en kan ik dit perfect via bepaalde apps op mijn Windows 10 bekijken. Via YouTube is eveneens 4K materiaal beschikbaar.
Denk niet dat ze dit lang kunnen tegenhouden als er genoeg vraag naar is.
Diverse series en films worden al aangeboden in UHD / 4K.

Met een "capture" van de stream ben je op zich nog niets.
Want om dit tegen te houden werd juist daarom in het verleden enkele technische standaarden voorzien ter beveiliging waaraan apparatuur moet voldoen om video en geluid in zeer hoge kwaliteit te kunnen benaderen.
Dit zijn:

- HDMI 2.0 / HDMI 2.0a
- HDCP 2.2
- Geluidskaart met PAP (Protected Audio Path) voor audio content protection

Bij het "streamen" wordt eerst gecontroleerd of aan deze beveiliging wordt voldaan, anders zal een foutmelding verschijnen, maar zeker geen beeld en geen geluid in de hoogst beschikbare kwaliteit. In het beste geval wel aangeboden in een lager resolutie zoals 1080p wat Netflix doet !

Mogelijk kunnen beveiligingen "gehackt" worden, maar het wordt toch steeds moeilijker. Als men daar vanuit moet gaan, moet men heel veel via een computersysteem gaan tegenhouden. Iets niet aanbieden of verbieden is altijd een gemakkelijkheidsoplossing!

[Reactie gewijzigd door w8andc op 31 december 2015 11:57]

Ik weet dat de Xbox One al een Netflix app heeft welke goed werkt. Maar wordt deze dan ook vernieuwd? Wanneer komen hier meer apps voor? dit moet toch makkelijk zijn nu de Xbox One op Windows 10 draait.
De app is universeel, dus zou hij voor de Xbox One ook eenvoudig kunnen worden uitgebracht...
Hmmm... net de nieuwe app geïnstalleerd en kan zo op het eerste gezicht niet zeggen dat ik hier blij mee ben, ik vond het oude uiterlijk toch wat overzichtelijker.
Heb precies het zelfde.
Voordat ik mijn lijst zie moet ik een end naar beneden scrollen.
Ook mijn dochters zijn er niet blij mee. Die kijken veel series door mekaar.
En hun lijst met waar ze mee bezig waren is nu bijna onvindbaar.
ik kijk voornamelijk netflix op mijn HTPC en daar is het gewoon ronduit irritant te bedienen.

Toegegeven het ziet er gelikter uit. Maar absoluut niet gebruiksvriendelijker vind ik.
Nu nog voor Windows Phone met Continuum en dan hebben we weer wat gaafs erbij! Dat zou volgens Netflix "later" komen.

Hopelijk volgen Spotify en vele anderen dit voorbeeld :) .
Een universele app van Spotify zou heilig zijn, maar ja, hen kennende zal dat er waarschijnlijk niet inzitten.

[Reactie gewijzigd door BrunkBeard op 17 december 2015 00:31]

Mooi dat ze material design ook hier gebruiken. Verbaasd me hoeveel dat geadopteerd wordt buiten de Android en Google sites!
Ik zou het eerder flatdesign noemen dan material design.
Het is knoepershard Material design maar dat maakt niets uit want het enige dat telt is dat het er prettig uitziet en goed werkt.
Het zal je verbazen hoeveel iOS apps Android invloeden hebben. En vice versa trouwens.
Het ziet er nu uit zoals op de ipad :*)
Microsoft gebruikt het platte design al tijden. Ook voor material design van Google.
Anoniem: 614
@Boy16 december 2015 19:57
En wat is de basis van material design ;) Precies Modern UI Windows phone flat design.
Ik verbaas me niet dat Google en Apple dat als basis overgenomen hebben.
Ver voor de Modern UI was Google in ieder geval op het web al behoorlijk plat te noemen.

Even los van wie het uitgevonden heeft, ik vind het verschrikkelijk :)
Interessant is dat deze app ook 5.1 surround kan afspelen omdat dit niet via de website mogelijk is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee