Patentaanvraag Apple hint op plannen voor waterbestendige iPhone

Apple heeft patent aangevraagd op een technologie die moet voorkomen dat aansluitingspoorten op iPhones vollopen met water. Dat doet vermoeden dat Apple met het idee speelt om een waterbestendige iPhone uit te brengen.

De bewuste patentaanvraag is door Apple ingediend bij het Amerikaanse patentenbureau USPTO en werd ontdekt door AppleInsider. Het bedrijf diende het patent vorig jaar al in, maar het is nog niet toegekend. In de aanvraag wordt een technologie beschreven om aansluitingen op de iPhone te beschermen tegen water of stof. Door de poorten af te dekken met een zelfhelend elastomeer zouden gebruikers bijvoorbeeld hun koptelefoon aan kunnen sluiten door het materiaal te doorprikken. Bij het verwijderen van de koptelefoon zou het materiaal zichzelf dan weer moeten herstellen en dus geen water, stof of andere zaken doorlaten.

Voor de bouw van het zelfhelend materiaal zou Apple gebruik willen maken van materiaal op basis van conventionele polymeren. Die zouden na penetratie, bijvoorbeeld door een koptelefoonaansluiting of een datakabel, minimaal 90 procent van de aanvankelijke treksterkte terug moeten krijgen. Hoe zich dat vertaalt naar duurzaamheid op de langere termijn is echter niet duidelijk. Apple noemt in de patentaanvraag echter een aantal verschillende manieren van het verwerken van de zelfhelende elastomeer in iPhones, wat er op duidt dat het bedrijf nog nadenkt over hoe het de technologie precies moet implementeren.

Door gebruik te maken van in de patentaanvraag beschreven materialen zou het mogelijk moeten worden een waterbestendige iPhone te maken. Of Apple daar ook aan werkt is niet duidelijk; niet alle technologieën waar patent op wordt aangevraagd worden uiteindelijk verwerkt in producten. Wel waren er eerder geruchten die erop wijzen dat Apple een waterbestendige iPhone in de pijplijn heeft.

Verscheidene bedrijven hebben waterbestendige smartphones gemaakt, maar in veel gevallen moet het materiaal dat de aansluitingspoorten beschermt tegen water of vuil handmatig verwijderd worden. Als de technologie in Apples patentaanvraag wordt toegepast, dan zou dat dus niet meer nodig zijn.

Door RoD

Admin Mobile

12-12-2015 • 10:09

108 Linkedin

Reacties (108)

Wijzig sortering
Ik verwacht eerder een (evt waterdichte) telefoon compleet zonder aansluitingen van Apple. Dus geen lightning/USB-C maar ingebouwd draadloos opladen met bijgeleverd oplaadstation. Koptelefoon (nieuw model Beats wat gelijktijdig uitkomt) te gebruiken met Bluetooth.

Zodra de touch ID in het scherm ingebouwd kan worden kan die knop ook eraf. Alleen benieuwd of ze dan ook iets voor de aan/uit en volume knoppen verzinnen om met een volledig knop en aansluiting loze telefoon te komen.

Dan heb je alleen nog maar een waterdichte behuizing nodig en past in de tradities van Apple om aansluitingen/poorten weg te laten bij nieuwe modellen.
En wat dacht je van simkaart slot?
Dat moet in de toekomst een programmeerbare chip worden, daar willen een aantal providers en telefoonfabrikanten sowieso al heen.
Daar moet wel bij gezegd worden dat de consumenten autoriteiten bang zijn dat Apple exclusieve deals gaat sluiten met bepaalde providers dus ik denk dat dat feestje alsnog niet doorgaat.
Dat feestje is nochtans al een tijdje bezig hoor. De iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 4 en iPad mini 3 hebben allemaal al een Apple SIM card en die werken dus ook gewoon bij ons.

https://www.apple.com/ipad/apple-sim/
Het betreft hier een oplossing die is geïntegreerd in de hardware en dat is die Apple SIM niet. De Apple SIM is nog steeds een losse SIM-kaart die je in een slot moet schuiven en die je bij een fysieke Apple Store moet kopen. Wat hier bedoeld wordt is iets wat men in de USA bij de CDMA netwerken al een tijd gebruikt: een SIM kaart die is geïntegreerd in de hardware waardoor je geen slot nodig hebt.

Een paar jaar geleden was op deze site een nieuwsbericht te lezen met daarin eenzelfde ontwikkeling voor de SIM-kaart. Ook toen waren er geruchten dat Apple dit voor SIM wilde gaan doen.

Het feestje is voor SIM nog altijd niet begonnen. We hebben alleen een paar teasers gehad en we zien aan andere oplossingen dat het technisch wel mogelijk is. De markt (lees: telco's, telefoonfabrikanten) en wetgevers (met name op mededingingsgebied) moeten er echter ook klaar voor zijn. Dat laatste betwijfel ik, we hebben hier in de EU een behoorlijk aantal telco's en wisselende wetgeving.

Btw, toen ik mijn iPad Air 2 bestelde via de online store was er nog geen optie om de Apple SIM erbij te bestellen en die optie is er nu nog steeds niet. Hij wordt er ook niet standaard bijgeleverd en zit ook niet geïntegreerd in de iPad. Je zult dus echt naar een fysieke Apple Store moeten gaan.

[Reactie gewijzigd door ppl op 12 december 2015 15:07]

Precies. En juist dat mooie voorbeeld (CDMA) geeft al aan dat het helemaal geen probleem hoeft te zijn zolang iedereen er maar aan mee doet. Gestolen toestellen zijn dan veel makkelijker te blokkeren en de kans op diefstal neemt dan nog verder af. Toestellen met een "slechte ESN" worden nu nog wel eens aangeboden op ebay, maar worden alleen voor onderdelen verkocht en levert zo weinig op dat het bijna de moeite/het risico niet waard is. Apple heeft met find my iPhone al een hele goede beveiliging ingebouwd die momenteel alleen met phishing te omzeilen is. Een tweede element zoals CDMA dat heeft voegt daar dan weer een extra blokkering aan toe.
We gaan dus weer terug naar de tijd van de ATF toestellen.

Voordat de GSM gemeengoed werd had je voor de verschillende ATF toestellen een programmeer unit nodig om het nummer in de telefoon te zetten.

In de USA werden ook GSM toestellen verkocht die niet voorzien waren van een sim card slot, maar ik weet niet of dat nu nog zo is.
Simkaarten zijn in mijn ogen sowieso behoorlijk achterhaald. Fabrikanten kunnen gewoon een universele sim inbouwen die werkt met alle providers in het land van uitgifte. De 3.5 Jack gaat vaak storen na verloop van tijd door vuil en stof. opladen met USB is zoals Samsung al bewezen heeft niet meer nodig. Mijn s6 laad in 2 uur helemaal op met mijn draadloze lader. Dan hou je alleen nog de speakers en microfoon over. Ik heb met mijn Sony behoorlijk wat problemen met de speakers nu ze een paar keer nat zijn geworden. Het volume is behoorlijk terug gelopen omdat het stof door water vastkoekt op het materiaal waardoor deze nu de trillingen verstoort. Ook de 3.5 Jack op mijn z3 is een drama. Waarschijnlijk is het koper geoxideerd want bij het lichtjes draaien van de plug valt de muziek steeds uit. Van mij mogen ze alle poorten dicht gooien. Je hebt ze toch niet nodig. Mijn USB headset is perfect voor mijn muziek. De draadloze oplader voor het opladen. En als ik bestanden wil over zetten naar mijn PC dan gebruik ik es file explorer waarmee ik met wifi ac veel sneller bestanden over zet over het netwerk dan met het stomme kabeltje.

Het is jammer dat het draadloos laden niet sneller en door meer fabrikanten wordt opgepakt. Echt ideaal
Hmm, wellicht een domme vraag van mij, maar lijkt dat op zoiets als CMDA waarbij je ook geen Simkaart nodig hebt?
Wat is eigenlijk het nut van een simkaart? Ik zou het veel fijner vinden als je gewoon met een wachtwoord kan inloggen. Als je dan je telefoon kwijt raakt kun je gewoon met een andere telefoon inloggen.
Het is een overblijfsel van de dumbphone era van telefoontjes, waar een telefoon geen/amper programeerbaar geheugen had, en dus via een simkaart de bijbehorende data moest krijgen.

Daarnaast was het in die tijd ook veel makkelijker om je telefoon te vervangen, omdat je gewoon een nieuwe telefoon kon halen, en de simkaart om te wisselen. Meeste toestellen in die tijd waren gewoon simlock-vrij, dus je kon vrij swappen (wat criminelen ook prachtig vonden, zoals je bijv. kan zien in de klassieker The Wire)

Maar nu dat de telefoons gigabytes aan data kunnen opslaan, is de simkaart er eigenlijk alleen als een hele rudimentary phone-bescherming, waar je de telefoon niet kan gebruiken zonder kaartje (maar veel phones kunnen onderhand apps draaien zonder sim).

Het zou idd handiger zijn als er helemaal ontdaan word van simcards en er in plaats daarvan de data op het interne geheugen opgeslagen kan worden...

Een probleem is er dan wel dat je telefoon met geheugen niet zo goed tegen water kan, terwijl de old-school simkaart nog best veel te verduren kan krijgen (behalve als je hem door midden breekt, natuurlijk).
Maar misschien een soort 'black box' geheugen kan ook heel goed werken, een klein bankje waar de meest belangrijke info op staat, die als je telefoon kapot is verwijderd kan worden uit het apparaat.
Die kan je wel makkelijk met wat rubberen randjes er om heen maken, deze hoef je noulijks open te maken dus snelle toegang is niet nodig.
Dat Apple de SIM kaart wil integreren in de toestellen is al lang geen geheim meer. De iPad heeft al zo'n geïntegreerde SIM kaart.

Ik kan Miekol enkel gelijk geven dat er in de toekomst een iPhone zal uitkomen zonder openingen maar ik denk dat dat nog lang niet aan de orde is. Er zal momenteel nog altijd wel één connector blijven. Als er iets fout loopt met de draadloze connectie er toch nog steeds een herstelling kan gebeuren.
Nee de iPad heeft niet al zo een geïntegreerde SIM kaart de 4G iPad heeft nog gewoon een sim tray alleen hierin zit een simkaart die Apple standaard meelevert (Niet in Nederland toch?)

Waar ze naartoe willen is een geïntrigeerde chip welke het Sim gedeelte over gaat nemen. Je koopt een nieuwe iPhone, start deze voor het eerst op en komt dan op een scherm waar je de providers kunt selecteren.
Ik denk dat je van de provider een code krijgt die je moet invoeren waarna je automatisch verbind met het netwerk. Het is sowieso vreemd dat dit er niet allang is. De enige reden waarom die dingen nog zo groot zijn is omdat mensen ze anders niet meer vast kunnen houden en erin kunnen stoppen.
apple is een van de fabrikanten in consoricum die simkaarten ontwikkelen.
als apple zegt dat ze iets gaan doen, dan volgt de rest.
Eh, Apple zegt genoeg dingen te gaan doen of doet ze ook daadwerkelijk en genoeg keren volgt de rest niet...
ik heb het over simkaarten.
Een Lightning/USB port is ook nodig om de telefoon te verbinden met iTunes of eigenlijk voor elke verbinding met een computer. Voor het gebruiksgemak blijft het nodig dat er een kabel tussen telefoon en computer gelegd kan worden. (Naar mijn mening is hoe makkelijk een iPhone in gebruik is een van de sterke punten van de iPhone. Het zou heel gek zijn om dit nu te veranderen)
De Lightning/USB port kan gemakkelijk verdwijnen.
De communicatie kan altijd nog via een basisstation waar je meerdere poorten op aan kan sluiten, maar wat draadloos met de telefoon communiceert.
Een enkel knopje om de communicatie instellingen in de fabrieksinstelling terug te zetten is voldoende om het contact eventueel weer te herstellen.
En als je mobiel crasht? Dan heb je toch weer een fysieke verbinding nodig en is een knopje niet voldoende.
Terug naar standaard instelling is echt voldoende.
Zelfde reacties hebben we gezien bij het verdwijnen van de vervangbare batterij (ook zonder resetknop) en de losse geheugenkaart.
Eén hardware knop is genoeg. Verder kan alles via touch geregeld worden.
Natuurlijk maar dat verhaal houd wel op wanneer de recovery image is corrupt geraakt en je een externe bron nodig hebt. Dan is een hardware knop niet voldoende. Eveneens heb je vaak nog voor ontwikkelaars die beta's willen installeren ook dan heb je een externe bron nodig.
Hoe vaak gebeurt dat nou echt nog? Mijn Windows Phone heeft sinds de laatste update niet eens meer last van crashes/vastlopers. Daarnaast zou je ook een kleine bluetoothmodule met een klein processortje toe kunnen voegen dat de draadloze harde reset of full reinstall kan afvuren (uiteraard password protected).

In het ergste geval moet je het toestel open maken om de batterij even los te koppelen. Ik zie niet wat daar zo erg aan is.
Nou als ontwikkelaar regelmatig? de disk images komen niet zomaar uit de lucht waaien en dat wil ik niet draadloos doen (zeker geen enkele gigabytes).

Voor dat soort dingen wil ik gewoon een eenvoudige oplossing die ik zonder afhankelijkheid kan oplossen op een fatsoenlijke manier.
Hoe kan het eenvoudiger dan draadloos? Niet, denk ik. Dat dat nu nog niet snel genoeg is of voldoende vlekkeloos werkt betekent hooguit dat daar iets aan gedaan dient te worden.

Er was ook een tijd dat bellen via een draad veel bedrijfszekerder was dan mobiel. Dat verschil is nu nihil..
Je gaat uit van een ideale situatie en situaties zijn niet altijd ideaal.
Op het moment dat plan A niet werkt heb je een plan B nodig,

OSX kent ook een recovery modes via internet draadloos, maar als je recovery image corrupt is, dan houd die methode heel snel op. Dan is het simpel weg grijpen naar de oude bekende methode. Installatie image met fysieke verbinding.
Heb je dus weer een knopje... want als je telefoon slecht reageert is een kabel toch uitermate handig. En essentieel.
dit touch maken, dat is zonder kieren.
De Sony xperia serie is al jaren waterbestendig. Al werkt deze met verwijderbare klepjes.

De nieuwste, de Z5 heeft zelfs een USB aansluiting die vol kan lopen met water.

Daarnaast vraag ik me af, zoals het artikel zegt, hoe het met de duurzaamheid gesteld is. Voor mensen die hun telefoon tijdens sporten, motor rijden of iets dergelijks (zoals ik) gebruiken en meerdere keren per dag een hoofdtelefoon aansluiten.... En waterdichtheid contoleer je niet even makkelijk.

Weinig vernieuwend in mijn ogen.
Oja die Sony xperia z wat regelmatig in het nieuws geweest is omdat die toch niet zo waterbestendig blijkt te zijn after all.

Ik weet niet hoe het bij de Z5 is. Mij lijkt dat die daar verbetert is. Maar we zullen zien hoe apple het doet. Het fijne van een Sony is de camera knop.
Voor de lol een keer met mijn Samsung s5 onder water foto's gemaakt Mja die Touch werkt niet echt fijn onder water..
Mijn xperia z2 was perfect waterdicht. Die heeft heel veel zwembaden en swimup bars op vakantie gezien. Geen enkel probleem mee gehad. De z2 had wel een klepje over de usb poort maar niet over de koptelefoon aansluiting.
Alleen zou ik hem niet te vaak in zout water doen, want dan is na wat keren NIET meer water dicht, alleen bij zoet water blijven ze water dicht.
Bij watersporters goed bekend. Als je al spullen het zoute water mee neemt dan moet je snel naspoelen met zoet water en regelmatig je rubber spullen bijwerken anders drogen ze uit.

Voor veel spullen is er wel een middeltje te krijgen. Zo gebruik ik voor het rubber van mijn kajak spul om de rubberbanden langs de deuren van auto's bij te houden. Geen idee of dat spul ook werkt voor klepjes van mobiele telefoons, da's toch ander materiaal.
Natuurlijk. Elektronica kan niet goed tegen zout/chloor. Elektronica van telefoons is niet bedoeld om dagelijks mee te gaan zwemmen. De Sony kan een zwempartij wel enigzins, maar op lange duur... Nee.

Niks vernieuwends aan de Iphone, wordt eens tijd dat ze een zekere waterbestendigheid krijgen.
Ik heb hem ook in zout water gebruikt. Wel daarna alles goed afspoelen met zoet water. Maar dat doe ik ook altijd met m'n kitesurfspullen.
Die van mijn tante had ze onder de kraan en toen kwam er toch water in en was hij kapot gegaan, dus inderdaad je verhaal klopt. Ze had zelfs een video voor Sony gemaakt
Ja mijn Moto G is ook waterdicht zonder klepjes.. Boeiend. Wel handig bij hardlopen in de stromende regen :)
Och, mijn Lumia 925 wordt niet als waterdicht verkocht en die houdt het in een plensbui ook prima uit op mijn rug op de racefiets. Overigens is geen van de telefoons die ik ooit had "waterdicht" geweest en ze hebben allemaal al het water dat ze gezien hebben overleefd. Toegegeven: Dat is nooit onderdompeling of langdurig afspoelen onder de kraan geweest. Overigens is bij water in de elektronica de kunst om zo snel mogelijk alle spanning van het toestel te halen, accu eruit en rustig volledig laten drogen.

Een officieel waterdichte iPhone zou wel fijn zijn voor de garantie, geen afgewezen claims meer omdat er een stickertje verkleurd is.

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 12 december 2015 11:28]

Ja maar let op, dat jij kennelijk redelijk veel geluk hebt wilt niet zeggen dat de telefoons ertegen kunnen hé.
Het kan dus goed zijn dat een gedeelte van jou printplaat praktische aan het schimmelen is, maar dat het een stukje printplaat is wat geen functie heeft ( veelal gebruikt om de printplaat te bevestigen met bijv schroefjes oid ) dan zul je inderdaad geen klachten krijgen.

Maar een paar keer douchen terwijl je telefoon op de badkamer ligt ( condens etc ) kan al genoeg zijn om je toestel kapot te krijgen, meestal niet per direct maar dan wel wanneer het gaat oxideren.

Ik heb weleens een toestel gezien die wit van de aanslag was, hij ging aan maar voor de rest werkte nog maar weinig, dat is gewoon big big luck haha.

Maar goed ik weet niet of jij je telefoons nog 2e hands verkoopt want dat is natuurlijk wel een beetje tricky, jij verkoopt hem terwijl die nog werkt en een paar maanden later kan de nieuwe eigenaar problemen krijgen doordat de oxidatie zijn werk begint te doen. Wel bedankt voor het melden haha stel jij zou je telefoon te koop zetten hier op tweakers dan sla ik die zonder pardon over -.-
Geloof me, de buitenkant van mijn telefoons overtuigt je al genoeg om ze niet meer te willen. Van de andere kant: Zelfs mijn oude Motorola StarTAC werkt nog perfect. (Ik heb de meeste van mijn oude telefoons "dus" ook nog.)

Je hebt trouwens wel meer dan gelijk qua vocht: Ingeschakeld (of strikt genomen: onder spanning) in een vochtige omgeving is dodelijk voor elektronica. Het zou me niet verbazen als jouw badkamer-scenario zwaarder is voor een telefoon dan een regenbui en vervolgens de kans krijgen uitgeschakeld volledig te drogen. Ik had meer vloeibare scenario's in mijn hoofd.
Haha kijk, ja iedereen dient zijn mobiel zo te gebruiken zoals ze zelf willen natuurlijk ( ging me er meer om dat ik even een opmerking erover wilde plaatsen voordat iedereen met zijn dure mobiel de regen in gaat omdat het geen kwaad zou kunnen :D )

Ja het badkamer verhaal is tricky, het vocht is heel dun en sluipt overal in.
Echter een regenbui over je telefoon is natuurlijk gewoon ''grof'' voor een telefoon, die dikke regendruppel wat in je toestel trekt verspreid zich net zo goed door de rest van je telefoon. Wat dan nog extra ''slecht'' is, is wanneer het gaat opdrogen en dus gaat oxideren. Min of meer een sluipmoordenaar voor elektronica / telefoons.
Geen klepjes meer die zoek kunnen raken of los kunnen schieten is wel handiger. Ik vraag me alleen af waarom ze niet alle ingangen net na de plug waterdicht maken, dus zoals de Z5. Dat is veel veiliger.
Op mijn Z2 schieten ze echt niet zomaar los, en ze kunnen niet kwijt raken ze zitten vast met een soort flexible rubber draadje.
Daarnaast lijkt me niet dat je in het zwembad of in de regen een usb-kabel gaat inpluggen om op te laden, dat kan je dan beter doen met de oplaad connector.
Nee de auto was ook niet vernieuwend, want we hadden toen de fiets met een soort van krachtbron om hem vooruit te duwen.
Klepjes of een bovenstaande idee van Apple is nogal een heel verschil. De vernieuwing zit hem niet in waterdicht zijn, maar de manier hoe je dat bereikt en dan is het een behoorlijk verschil met wat jij schetst.

De duurzaamheid is aan Apple om daar voor te zorgen, wie weet komt dit patent niet in reallife vanwege issues met duurzaamheid. We kunnen er pas over oordelen als het werkelijk uit is, dat is nu niet erg zinnig.

Ik vraag me overigens af of we dit voor de koptelefoon aansluiting zullen zien gebeuren, gezien Apple volgens geruchten speelt met het idee om deze te verbannen. Lightning?
Denk niet dat het voor de koptelefoonaansluiting zal gelden. HP had op de Veer ook de koptelefoonaansluiting vervangen (door een magnetisch hubje met daarop de aansluiting) en dat was ook niet echt waterdicht te maken.
Mijn s5 mini van ander half jaar oud is ook al waterdicht zonder klepjes, heeft zelfs ook een vingerafdruk scanner.
Het vernieuwende zit hem in het feit dat je dus geen klepjes nodig hebt. Daar gaat het hele artikel over!
Mijn bejaarde Z1 Compact heeft geen klepje nodig voor de 3,5mm jack.
En hij is wel degelijk waterdicht, meerdere malen getest en van pas gekomen...

Ik zie niet in waarom hier een patent op gevraagd kan worden, de werkwijze is misschien anders maar het is geen nieuwe uitvinding...
Patenten vraag je juist aan op de 'werkwijze', want dat is hetgeen wat uniek is.
mja en je moet het ook maar zo zien natuurlijk:


Ook al is er nu nog niet echt een materiaal dat op deze manier duurzaam toe te passen is (en zijn elasticiteit behoud voor langdurig en veelvuldig gebruik) zodra Apple dit patent krijgt toegerekend betekent dat dat wanneer er in de toekomst een 'wonder' plastiek ontwikkeld wordt dat zich perfect terugvormd na penetratie door een connector doodleuk iedereen Apple geld kan betalen om het (op deze manier) te mogen gebruiken.. Apple heeft immers dan het patent op deze 'werkwijze' en dat er nog geen materiaal bestaat om het rendabel/toepasbaar te maken dat boeit niet voor het patent zelf... *zucht*
In een patent besproken technologie dient mogelijk te zijn. In dit geval is het een grijs gebied omdat dit soort materiaal er wel is maar, voor zover ik weet, absoluut nog ongeschikt is voor dagelijks gebruik.
Zoals de USB poort van de Sony Xperia z5 dus ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 634684 op 12 december 2015 10:27]

Ik ben opgehouden bij 'klepjes'. Hoe lelijk is dat?!
Smaken verschillen.... maar persoonlijk vind ik een aansluiting afgedekt door een klepje mooier dan een open aansluiting. Het ene klepje is de andere niet.

Daarnaast, zalen waarvoor de telefoon nagenoeg nooit open hoeft, zoals sim en micro-sd (ja, bij sommige telefoons kan dat nog steeds, je geheugen goedkoop uitbreiden) is het toch prima.
Ik vind het erg vreemd dat dit patent is toegewezen. Het ziet er namelijk meer als een patent uit die misschien pas over 5-10 jaar wordt gebruikt. Misschien wordt het zelfs helemaal nooit mogelijk om deze techniek toe te passen.

Het lijkt wellicht logisch om dit toe te wijzen maar kijk naar andere producten wat er daarmee is gebeurd. Voorbeelden hiervan zijn er op bijv, Wifi en 2G/3G technieken. De bedrijven die toen heel erg vooruitstrevend waren en voordeel hadden aan het patent werden later een blokkade voor de rest.

Hier was aan het begin niets mis mee maar werd later wel een probleem. Toen men er achter kwam dat het nagenoeg de enige manier was om te verbinden met bijvoorbeeld 2G, werd het een blokkade voor de rest. Sony Ericsson haalde in dit geval veel geld binnen met een techniek die bijvoorbeeld Samsung en Nokia wel moesten gebruiken.

Ik vind dus dat er gekeken moet worden of dit soort situaties voorkomen kunnen worden. Dit kan door te kijken of de verwachting is dat er nog andere manieren van implementatie kunnen worden gevonden.

Edit: Leesfout. Het patent is inderdaad alleen nog maar aangevraagd.

[Reactie gewijzigd door thomas01962 op 12 december 2015 11:14]

Volgens de tekst hierboven is het patent nog niet toegewezen. Ik vraag mij af of dat ook gaat gebeuren. Vloeistoffen voor injecties worden al tientallen jaren op deze manier verpakt. Injectienaald er in, opzuigen en de dop wordt weer dicht zodra de naald er uit wordt gehaald.
Ik heb het inderdaad verkeerd gelezen. Het is inderdaad alleen nog maar aangevraagd.

Wat we nu aantonen is dus eigenlijk wat er mis is met het huidige patentsysteem. Het is dus mogelijk om patenten te krijgen voor iets wat eigenlijk al bestaat. Anders zouden ze het namelijk ook nooit aanvragen maar geheim houden.

Ik ben trouwens helemaal niet tegen het patent maar meer de manier waarop. Iets als Swipte to Unlock lijkt mij niet zinnig voor een patent. Maar bijvoorbeeld Lego had wel een goed patent. Daar zag je echt dat het op meerdere manieren kon maar alleen hun eigen manier is beschermd. Zo houdt je de weg voor de concurrentie open maar bescherm je toch je eigen werk.
Dat is heel iets anders, zo'n injectienaald is veel dunner. Ik vermoed dat dat materiaal ook helemaal niet 'zelfhelend' is, misschien een beetje elastisch. Je hebt dan zo'n klein gaatje dat vloeistof er domweg niet doorheen gaat (door cohesie).
Nou, dat voorbeeld is wel heel wat anders:
 • Een injectienaald is heel wat dunner dan bijvoorbeeld audiojack of usb.
 • Bij die medicijnflesjes is er doorgaans geen constant direct contact met de vloeistof en al helemaal geen significant drukverschil tussen binnen.
Het materiaal wat voor deze verpakkingen gebruikt wordt is echt niet 'self-healing', een gat wat gemaakt is met een injecienaald wordt niet hersteld. Dat je, vanwege de geringe doorsnee van een injectienaald, het gat niet ziet, wil niet zeggen dat het er niet is. Probeer maar eens een audiojack door zo'n rubbertje heen te drukken... :P
Dus omdat SE iets uitgevonden had wat de rest niet meteen kon toepassen, is het slecht dat ze dit hebben gepatenteerd en er geld aan hebben verdiend? :')
Dat is nou innovatie. Theoretische modellen kan je ook gewoon patenteren, je bent immers de uitvinder ervan. Je bent, in tegenstelling tot een trademark, niet verplicht om zelf je patent te gebruiken. Dat is voor echte uitvinders leuk, alleen dankzij patent trolls de laatste jaren verziekt.
En in je voorbeeld maakte SE er zelf kennelijk al gebruik van... Dus gewoon uniek en een patent om het te beschermen... Klassiek voorbeeld waar een patent voor bedoeld is dus!

Het patentsysteem is rot, maar het is nogal raar om te stellen dat je een idee niet zou mogen patenteren omdat "het in de toekomst" concurrenten wel eens geld kan kosten als ze de tech willen gebruiken... Ja dat is het hele punt van patenten, zorgen dat je een voordeel hebt over de rest met je eigen uitvindingen... Als de techniek inderdaad de beste manier was om iets te doen, dan is het toch ook prima dat ze het gepatenteerd hebben??? Ik snap niet waarom je dat zo erg vindt. En je noemt dan ook meteen Nokia, het bedrijf met het grootste patentportfolio op de markt, waar elke smartphone maker geld aan moet overmaken. :X

En als men een andere manier vindt om het te implementeren, dan hebben ze dus niets te vrezen van dit patent... Want dan schenden ze het patent niet. Dat is een sport met octrooirecht, om patenten te omzeilen door het nét iets anders te doen... Dus wat is nou precies het probleem? :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 12 december 2015 15:57]

Zoals ik al duidelijk heb gemaakt: Ik ben niet principieel tegen patenten. Ook mogen bedrijven best geld krijgen voor het onderzoek dat ze er in hebben gestoken.

Het enige waar ik tegen ben zijn patenten die de concurrentie moedwillig hinderen. Als het of al op een andere manier bestaat of heel simpel is. Dit leidt namelijk tot productieverboden en dure rechtszaken waar de consument niks aan heeft.

Zo zegt SF750 al dat het eigenlijk al bestaat. Je patenteert eigenlijk dus iemand anders zijn idee met een lichte aanpassing.
Een ander voorbeeld geef ik het design van de iPhone. Dit was zo vaag beschreven dat er zelfs een rechtszak over kwam met Samsung over afgeronde hoeken.
Als een patent toegekend is aan een marktstandaard, worden het SEP's. Dat houdt in dat er een zeer redelijk, en uniform, bedrag betaald moet worden. Zo krijgt een innovatief bedrijf toch compensatie, maar staat het een standaard absoluut niet in de weg omdat iedereen het kan betalen. Dit wordt allemaal vastgelegd als iets een standaard wordt.

Binnen zo'n standaard kunnen bedrijven echter wel innoveren door het beter of bijvoorbeeld efficiënter te maken, en zich hiermee onderscheiden van de rest. Daar is opzich niets mis mee, want dat is marktwerking en innovatie; en de standaard werkt ook prima zónder die extra toevoeging, dus het staat een standaard absoluut niet in de weg. Zo had Nokia bijvoorbeeld een non-SEP die energie kon besparen waardoor de accuduur beter werd, en dat flink nadat de standaard was geaccepteerd. Dit gaf Nokia een voordeel over anderen, dankzij research en innovatie. Anderen konden Nokia lappen om het te gebruiken, proberen een alternatief dat het patent niet schendt te ontwikkelen, of het gewoon niet gebruiken; de standaard werkt immers prima zonder Nokia's technologie...
En hier is niets mis mee, imho, anders gaat niemand nog R&D in. Er zijn ook bedrijven die in tegenstelling tot Nokia geen licenties willen verlenen op hun patenten, om onderscheidend te blijven... Dat vind ik jammer, maar is hun goede recht en onderdeel van competitiviteit in de markt.

Over vage designpatenten ben ik het geheel met je eens, dat vind ik ook onzin. De rechtszaak Apple v Samsung ging ook voornamelijk om design patenten en daar werd grof geld voor geëist, terwijl t patent vaag was. (Doch niet zo vaag als jij wil beweren.) In deze proporties gaat het inderdaad nergens over... Maar dat is gelukkig niet vaak aan de orde, en patent trolls wordt steeds vaker vakkundig mee afgehandeld door rechters... Dat scheelt al een hoop. :)
Het patent is nog helemaal niet toegewezen. Het is aangevraagd zoals in het artikel staat.
Sinds het scherm van m'n iPhone voor de zoveelste keer is gescheurd, na een val, overweeg ik een robuustere én bij voorkeur waterdichte telefoon aan te schaffen. iPhones zijn zeer fragiel en in het verleden heb ik zeer goede ervaringen met Motorola's gehad, qua robuustheid. De Moto G is waterdicht en goedkoop. Alleen vraag ik mij af of Motorola's van nu net zo onverwoestbaar zijn als vroeger. Weet iemand dat? Overigens verwacht ik echt niet dat je ze als voetbal kan gebruiken, zonder dat de telefoon daar last van heeft, zoals dat vroeger met de good ol' Nokia's kon...

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door John Duh op 13 december 2015 00:19]

de moto x force,ff googlen, en je ziet dat het glas onbreekbaar is,motorola geeft er zelfs 4 jaar garantie op. nog niet in nederland verkrijgbaar zo ver ik weet maar al wel in engeland voor omgerekend 700,- euro, en je krijgt echt een beest van een telefoon voor dat geld.handtec.co.uk is de website waar het toestel aangeboden wordt. ff een paar specs: 5`4 inch amoled scherm,onbreekbaar glas,5.1.1 lollipop, snapdragon 810, 32GB intern geheugen,uitbreidbaar tot 2TB via micro-sd, 3GB RAM lpddr4 64 bits,540 ppi,accu 3760 mAH , turbocharging, pma+qi wireless charging, 21MP camera and 5MP frontcamera met flitser,water- en stof afstotende nanolaag, ik lik mijn vingers af bij deze specs,hoop dat de kerstman vroeg komt dit jaar,hoho ;-)

[Reactie gewijzigd door mokumsgabbertje op 13 december 2015 08:49]

Klinkt goed, beetje duur voor een Android telefoon, maar best vette specs idd. Ik zal er eens een nachtje over slapen. Bedankt voor de info i.i.g.!
Ik heb zelf een motorola moto g (2 gen), en heb er een stevig hoesje voor. Ik heb het al honderen keren laten vallen, en nog niets kapot :)
Bij mijn broer is het weer andersom, die heeft zijn GSM 2x binnengedaan, en toen hij die had, liet hij het binnen de 10 min hard vallen op de grond, en scherm gebarsten + stukje eruit. (maar het werkt nog).
iPhone 6s blijkt ook enorm goed tegen water te kunnen ook al adverteert apple hier niet mee.

http://www.macrumors.com/...s-water-resistance-tests/
En na een week, doen ze het dam nog steeds? Als er uiteindelijk toch wat vocht binnenkomt kan dat gaan vreten. Mijn vriendin haar oude nokia deed het eerst ook nog toen ie even in het watee was gevallen, een paar dagen later niet meer. Paar maanden later voor de grap eens opengeschoeft, compleet verroest van binnen.
Dat is ook de reden waarom ze er niet mee adverteren. De iPhone 6s blijkt vanbinnen te zijn gecoat met een hydrofobisch goedje. En ook zijn de verbindingen waterbestendig gemaakt met pakkingen. Het toestel zal wel tegen water kunnen maar ik denk dat het verstandig is om hem daarna goed te laten drogen en vooral niet in zoutwater onderdompelen

[Reactie gewijzigd door Crp op 13 december 2015 00:00]

Heb je hier bewijs van? Ik dacht dat het gewoon aan bouwkwaliteit lag. De s6 edge kan namelijk ook tegen water (bij dezelfde tests).
Oh netjes. Misschien hebben ze stiekem met de i6 geëxperimenteerd zodat ze bij de i7 met zekerheid waterproofness kunnen introduceren. :)
Als je m laat drogen kijg je corrosie. Er is maar 1 oplossing en dat is ZSM accu ontkoppelen, telefoon uit elkaar halen en de onderdelen zelf droog maken. Als je rijst gebruikt of op kachel legt krijg je corrosie en kunnen je contactjes kapot gaan
Het mag toch ook wel een keer dat er meer waterdichte telefoons komen. Dat een telefoon na een minuut al 'dood' is is eigenlijk gewoon een zonde. Ik vind dat de 6S al een enorme stap vooruit heeft gedaan, totaal water dicht is natuurlijk vrij onnodig, zwemmen met je telefoon lijkt me sowieso niet heel nuttig.

Wat ik wel altijd jammer vind van Apple is dat ze patenten aanleggen om de concurrentie tegen te zitten. Neem een voorbeeld een Tesla waarbij Elon Musk gewoon alle patenten vrij geeft om de industrie een boost te geven, die ontduiken de concurrentie niet, een pracht voorbeeld voor Apple.
Tesla ontduikt concurrentie niet omdat het doel van Tesla niet is om een winstgevend bedrijf te worden maar om te zorgen dat verbrandingsmotoren in auto's over zeg 25 jaar niet meer bestaan.
Rechtstreeks doel van Apple is ook niet om winst te maken, toch leuk dat ze het doen. Apple streeft naar innovatie en gebruiksgemak, je innoveert al als je de eerste bent, heb je geen patent voor nodig.
Dat lijkt me bij voorbaat al kansloos dan... Sommige mensen willen gewoon een felle verbandingsmotor, en daarmee basta. Lekker brullende motor, onderhouden, enorm vermogen, speciale gearboxes en ga zo maar door.

Dit vervang je allemaal niet zomaar.
Niet 100% nee (tot het verplicht wordt) maar uiteindelijk zal het wel het merendeel zijn. En dat is ook maar goed want een verbrandingsmotor is hopeloos ouderwets, inefficiënt, vervuilend, duurder en ook nog eens veel gevaarlijker.
Nou, da's weer revolutionair van Apple. Maar niet heus. Andere fabrikanten hadden dit al langer. Gaat het hier overigens om waterproof of om waterbestendig? Mijn Samsung Galaxy S5 is het tweede, die kan zo'n 30 minuten tegen water. Zou wel mooi zijn als Apple de eerste echte waterPROOF telefoon op de markt zet, dan is het ook echt een toevoeging.

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 12 december 2015 19:08]

Wat maakt het nou uit of het revolutionair is of niet en of Apple de eerste is of ze laatste?

Andere fabrikanten hebben tientallen verschillende modellen, die maken gewoon een extra model die waterbestendig is.

Bovendien heeft elk merk wel iets, Sony heeft waterdichte telefoons uitgebracht, HTC heeft een eigen skin, Samsung heeft de Edge, Xiaomi heeft een lage prijs, LG heeft een hoge resolutie scherm en Microsoft heeft de beste camera.

Je kan toch niet verwachten dat Apple al deze extra's van alle merken allemaal in de iPhone verwerkt?

Tuurlijk zal een ander merk een bepaalde functie hebben die Apple niet heeft, je kan als merk niet alles doen.
Het punt is dat ze het wel zo in de markt zullen zetten.
Jij loopt gewoon mee met de meute die een karikatuur maakt van wat Apple zegt over de functionaliteiten van hun producten.

Zoals iedereen weet voegt Apple iets alleen toe als het goed werkt en daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft.

Als ze dan zeggen dat ze iets unieks en moois hebben gecreëerd is dat meestal gewoon waar.

Samsung is vervolgens aan de slag geslagen en heeft een zwik functies toegevoegd dat niet goed werkt en nutteloos is, gewoon om hetzelfde te kunnen doen maar dat is dus niet gelukt.
Dit lijkt mij best een handige ontwikkeling! Ik heb zelf de Sony Xperia z1 en na 2 Jaren begint dat klepje over de micro usb aansluiting wel wat kuren te vertonen. Die rubberbandjes aan de binnenkant zijn los geschoten waardoor het klepje de helft van de tijd los raakt als ik de telefoon uit mijn broek haal.
Dat er al andere manieren zijn om een aansluiting waterdicht te maken dat klopt, maar het is wel een voordeel geen externe klepjes ed. Meer te hebben want dat zijn natuurlijk wel kwetsbare punten op een telefoon.
Tweakers werd net vermeld op het nieuws bij radio veronica naar aanleiding van dit nieuwsbericht.

90% helend zou betekend dat het niet 100% afsluit in mijn simpele beleving, maar er zal vast wel iets op bedacht worden. Ben zelf geen iphone fan en heb er ook geen meer na de 1e drie gehad te hebben. Maar over het algemeen is wat ze op de markt brengen niet echt vernieuwend maar wel goed doordacht en uitgewerkt.
Goede verbetering.

Ik heb nu net een jaar een Sony Z3 Compact, en het klepje om water tegen te houden, is nu al kapot. Het is een soort van lam geworden, dus mijn telefoon is al niet meer waterdicht.

Hopelijk kan Apple wel letten op de duurzaamheid van hun apparaten.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee