Google-zoekmachine snapt complexe vragen beter dan voorheen

De Google-zoekmachine moet vragen iets beter begrijpen dan voorheen het geval was. Dat doet de app door gebruik te maken van de 'knowledge graph', in het Nederlands 'kenniskaart', en een beter begrip van betekenissen ofwel de semantiek van een zin.

Om complexe vragen te kunnen beantwoorden moet de zoekmachine onder andere superlatieven begrijpen, zoals: "Wat is de grootste stad van Nederland?" Ook moet het systeem begrijpen in welke periode iets geplaatst moet worden, zoals: "Hoeveel inwoners had Singapore in 1954?", waarbij het toevoegen van een jaartal of datum het systeem op weg helpt.

Met behulp van de kenniskaart moet Google ook complexere zinnen beter kunnen ontleden, schrijft Satyajeet Salgar op het Inside Research-blog. Vragen als: "Hoeveel inwoners had de VS toen Bernie Sanders werd geboren?" of: "Wie was president van de VS toen de Angels de World Series wonnen?" zouden een goed antwoord moeten opleveren, al is de kans nog steeds groot dat een complexe vraag een ander antwoord oplevert dan gedacht.

In eerste instantie is de verbeterde zoekfunctie alleen beschikbaar als Google op Engels is ingesteld, maar andere talen moeten snel volgen. De functie werkt zowel in de 'normale' browser als in de Google-app op mobiele apparaten.

google app vragen semantiek

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

17-11-2015 • 09:53

41

Submitter: _David_

Reacties (41)

41
41
18
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 221563 17 november 2015 09:58
Een basis versie van hoe Wolfram Alpha werkt dus? Mooie techniek :)
Wolfram Alpha is machtig, maar heeft geen antwoord op de voorbeeldvraag "who was the us president when the angels won the world series?" ;)

Ik moet zeggen dat ik Wolfram Alpha handig vind, maar zeker niet ongelooflijk intelligent. Het knappe van Wolfram is de symbolic math-engine die erachter zit, maar vooralsnog lijkt het soms alsof Alpha je input interpreteert en daarna met een schot hagel zoveel mogelijk relevante antwoorden probeert te geven :)

Blijft een mooi speeltje overigens.
Nee, wolfram alpha is zeker niet oppermachtig, maar zover ik weet wordt die nog steeds ontwikkeld vandaar de naam 'alpha'.

Overigens heeft die wel weer antwoorden op soortgelijke, maar andere vragen zoals:
If Sally has three apples, and gives Jon one apple, how many apples does Sally have left?
https://www.wolframalpha....s+does+Sally+have+left%3F
Als je 'm aanpast naar
If Sally has three apples, and gives Jon no apples, how many apples does Sally have left?
Dan doet ie het niet meer :P
Op zich duidelijk, maar een verplichte syntax is zeker ook een beperking, met name bij complexere vraagstukken. Als je je aan een strakke syntax moet houden , kan je net zo goed een rekenmachine gebruiken of whatever (programeertaal, SQL, ...)
In dit geval, welke NightFox89 aanhaalde is het nogal logisch dat je in nummers blijft spreken. Ik kan me voorstellen dat Wolfram een beetje in de war raakt als je het woord "three" tegenover "no" ipv "zero" zet.
Dat kan in de toekomst beter worden uitgewerkt, maar Wolfram doet het echt heel goed, vanuit een Tweakers oogpunt. Slechts bepaalde conventies inderdaad in de hand houden.

Het is dan ook niet een searcher die veel mensen in hun dagelijks leven gebruiken. Slechts wij, om er mee te spelen.

Het mag wel duidelijk zijn dat de Google programmeurs erdoor ginspireerd zijn.
Als je je aan een strakke syntax moet houden , kan je net zo goed een rekenmachine gebruiken of whatever (programeertaal, SQL, ...)
Dat is de ruimste definitie van "strakke syntax" die ik ooit gezien heb!

Op de (Engelstalige) basisschool kun je je huiswerk letterlijk overtypen en (in elk geval in dit geval) het correcte antwoord eruit krijgen. Eerlijk gezegd vind ik dat behoorlijk indrukwekkend. 8-)
Wolfram Alpha is machtig, maar heeft geen antwoord op de voorbeeldvraag "who was the us president when the angels won the world series?" ;)

Ik moet zeggen dat ik Wolfram Alpha handig vind, maar zeker niet ongelooflijk intelligent. Het knappe van Wolfram is de symbolic math-engine die erachter zit, maar vooralsnog lijkt het soms alsof Alpha je input interpreteert en daarna met een schot hagel zoveel mogelijk relevante antwoorden probeert te geven :)

Blijft een mooi speeltje overigens.
Wat dat betreft heb ik bij Wolfram Alpha eigenlijk amper verbeteringen gemerkt als gebruiker zijnde. Er zal onderwater vast een hoop aan gewerkt worden, maar ik merk daar persoonlijk weinig van. Een hoop dingen worden goed begrepen, maar soms lijkt het een schot in het donker. Wolfram Alpha is zeer sterk begonnen, maar ik heb het idee dat Google momenteel veel harder aan de weg timmert en WA binnenkort mogelijk niet meer nodig is. Niet gek omdat Google een stuk groter is, maar ik betwijfel of WA voor kan blijven op Google.
Ik snap het niet zo goed... bij mij wordt iedere vraag die ik stel aan Google beantwoord met minimaal 3 gesponsorde links :o
Aha. Vandaar dat ik de laatste tijd bij enigszins complexe sleutels helemaal niks zinnings meer krijg. Ze hebben het "verbeterd". Right.
Ik gebruik meestal de geavanceerde versie van google (of een zoekvraag die ik zelf in die syntax schrijf).
Toch worden vaak resultaten gegeven waar sommige van mijn zoekwoorden (of semantisch afgeleide daarvan) niet voorkomen in de resultaten.

En dat terwijl ik toch echt AND of "deze zin" (tussen aanhalingstekens) heb gebruikt in plaats van OR.
Dan heb ik liever dat google minder of geen resultaten toont, dan een hele lijst waarvan ik moet merken dat google niet zoekt waar ik om vraag.
Want als ik resultaten wil zonder die wegelaten zoekwoorden, dan had ik ze zelf wel uit de zoekvraag weggelaten.

Ook het daarna veranderen van de zoekvraag (in dezelfde sessie) met een alternatief zoekwoord of een heel andere syntax structuur helpt soms ook niet.

En ik weet toch echt wel hoe Google werkt... :

Hoe Google Websearch optimaal te gebruiken
Zie het uitklap-helpmenu achter alle plustekens op Google Zoeken Help (bij deze link is de rubriek "Uw resulaten filteren en verfijnen" alvast uitgeklapt) en dan o.a. het onderwerp "Zoekoperators":

Op Google Support zijn helptips te vinden over de andere Google zoekdiensten, buiten de tekstsearch. Nog meer tips.

Eigen voorkeuren zijn vast te leggen o.a. (via het linkermenu) de talen waaruit je resultaten wilt ontvangen, het aantal resultaten per pagina, 'open result in new tab' etc

[Reactie gewijzigd door Ron020 op 23 juli 2024 03:38]

Heb je een voorbeeld van zo'n opdracht die niet werkt ondanks aanhalingstekens? Ik vind ook wel eens zoiets en zend die door aan een Google-developer die ik wel eens spreek. Maar de laatste tijd heb ik het idee dat ze de meeste van die dingen wel gefixt hebben.
Ik heb geen voorbeelden bewaard, maar dat zal ik vanaf nu eens gaan doen.

En ik zal eens zoeken naar een ingang om een aantal van dergelijke voorbeelden bij Google te melden.
Of kan ik het via jou (PB) aan die developer melden, want dan komt het via die zijingang misschien meteen op het juiste niveau? Bij sommige organisaties worden klachten/opmerkingen nl. eerst opgespaard, gerubriceerd en vooral 'prioritised', voordat ze het naar de developers doorspelen. Geen idee hoe dat bij Google gaat.
Het zal wel op zo'n manier gaan, ja. Zo close ben ik niet met hem, en ik weet niet precies wat hij allemaal doet, maar toen ik opmerkte dat -"opdracht met meerdere woorden" niet werkte zei dat hij het zou doorgeven, en het was later gefixt. Dus ik geef wel eens dingen aan hem door, zal zeker ook jouw dingen aan hem doorgeven. Verder heb ik nog nooit een ingang bij Google gevonden: ze hebben niet bepaald een klantenservice...
Het zal wel ten koste gaan van de simpele opdrachten. Ik wou alleen maar een website vinden met de woorden "president" en "angels" erop...

En natuurlijk kijgen websites die google geld opleveren meer aandacht, ook al staat er van de 5 zoektermen die ik ingaf maar eentje op die pagina.
Wat is het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en al het andere?

Heel goed, Google. Wolfram Alpha weet dat echter ook te beantwoorden. ;) De uiteindelijke winnaar is degene die de vraag kan ophoesten.

[edit]
Kleine wijziging om de hele 'wie was het eerste' discussie te vermijden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:38]

Google ook al veel langer hoor. Dit is één van de eerste easter eggs die ik van Google ken, en is al vele jaren in Google werkend.

Je kunt er in Google dus ook nog gewoon met rekenen :)
https://encrypted.google....rse+and+everything*2%2B15

[Reactie gewijzigd door TheFes op 23 juli 2024 03:38]

Wolfram Alpha is zo slim als de aarde, Google niet ;)

http://www.wolframalpha.c...niverse+and+everything%3F

volgens Google

Een Duitse groep van de grootste poëten ooit (van het moderne era dan) heeft hier een schitterende chanson van niveau-overstijgend allure over geschreven!

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 03:38]

Die easter egg zit dan ook al jaren in Google, ik denk nog zelfs van voor Wolfram Alpha.

Edit:
De uiteindelijke winnaar is degene die de vraag kan ophoesten.
Hele mooie edit Zep Man haha

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 23 juli 2024 03:38]

Grappig, ik moest ook meteen aan het transgalactisch liftershandboek denken.
Tot mijn groot genoegen is het complete hoorspel (alle 12 delen) online te vinden.

Bijvoorbeeld hier:
http://www.npo.nl/het-tra...5-10-1980/POMS_KRO_174767

Voor wie het niet kent: Absolute aanrader.
Het hoorspel vind ik nog steeds de leukste uitvoering. Beter dan een film.

[Reactie gewijzigd door Synthiman op 23 juli 2024 03:38]

De uiteindelijke winnaar is degene die de vraag kan ophoesten.
Je bedoelt dus Arthur Dent? (want ja, de vraag is ook bekend hoor)
hahaha verbeterd maar nog niet perfect. Het antwoord op "who was president of the us when the cold war officially ended" geeft als antwoord heel mooi "Mikhail Gorbachev"
http://i.imgur.com/hNp0G3Q.png
Anoniem: 381588 @Eomer17 november 2015 11:59
Apart, als je officially weg haalt dan geeft het wel correct George H. W. Bush aan.
Als gebruiker is het natuurlijk geweldig om op wat moeilijkere vragen direct antwoord te krijgen, wat dat betreft zou ik graag willen weten hoe het algoritme van Google werkt. Ze zullen dat nooit vrijgegeven, maar ik vind het indrukwekkend hoeveel de zoekmachine inmiddels kan begrijpen. Hoewel ik het fijn vind om direct een antwoord te zien zonder een website te hoeven openen zullen de websites er naar mate dit vaker voor gaat komen minder happig op zijn om Google te voorzien van informatie. Zo maar een wilde gedachte: stel dat Google steeds meer en meer zelf gaat tonen, dan lopen ze het risico dat websites een keer besluiten de Google bot te blokkeren. Als duidelijk wordt dat je website geen pageviews krijgt vanuit Google search, waarom zou je hen dan wel van content willen voorzien? Wanneer Google besluit zelf content te gaan opslaan en hosten hebben ze eigenlijk helemaal niemand meer nodig. Hoe slimmer en hoe meer Google zoeken kan, hoe gevaarlijker dat wordt.
En ik maar het gevoel krijgen dat Google steeds minder vaak het voor elkaar krijgt om mijn zoekacties fatsoenlijk te beantwoorden...

Voornamelijk oude zooi uit 2012 die allang niet meer correct is :(
Ik heb net de artikelvraag ('Who was the us president when the angels won the world series?') aan Google.com voorgelegd. Maar ik krijg daar dan geen antwoord op; ik zie vnl. zoekresultaten naar dit nieuwsartikel.
Is die screenshot de weergave van een zoekopdracht? Dat zou ik namelijk wel heel vet vinden (alleen zou je bijna oneindig veel plaatjes nodig hebben om elk stukje zin op een grafische manier weer te geven) :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:38]

Dat zou heel erg tof zijn! Echter lijkt me dat dit plaatje enkel een illustratie van de denkwijze van de engine.
Dat zouden ze natuurlijk best procedureel kunnen genereren. Zou Google een stuk leuker maken.
Vanochtend vroeg mijn dochter "Hoeveel nachtjes slapen tot het kerst is?", maar d'r kwam geen 44 uit.
"Aantal dagen tot kerst"

Eerste resultaat: http://dagentotkerst.nl/
Anoniem: 221563 @9071017 november 2015 11:06
Dat is een externe website en heeft niets met dit nieuwsbericht te maken. Het gaat er juist om dat google de zoekopdrachten beter zou interperteren en je direct het antwoord zou moeten leveren ipv "op een van deze sites zal het antwoord staan".
Het is dan ook alleen in de engelse versie van google.

"how many sleeps until christmas" geeft in de Engelse versie het correcte antwoord.
Anoniem: 221563 @9071017 november 2015 11:10
Hmm, zojuist geprobeerd maar krijg daar niet direct het antwoord terug. Overigens, 'sleeps'? Ik neem aan dat je 'nights' bedoeld ;)
Nee sleeps. :)
How many days till Christmas 2015? Is there a Christmas Countdown? Are there still a lot of days till Christmas 2015? Santa will be making his famous Christmas Eve flight in 37 sleeps.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 23 juli 2024 03:38]

Je bedoelt omdat het antwoord 38 is :+
Van dat beter begrijpen merk ik niets. In tegendeel.
Mijn Google search leidt steeds vaker daarheen waar Google het meest verdient. Nogal hardnekkig in het 'verkeerd' verstaan van mijn zoekopdracht.
Er zit een gat in de zoekmarkt.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 03:38]

Eens. En mede daardoor krijg ik met Bing (op US) sneller goede resultaten. Google gebruik ik de laatste tijd alleen nog maar als 2de alternatief hierdoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.