Google voert nieuwe manier in van zoeken binnen apps

Google heeft een nieuwe manier van zoeken binnen applicaties op Android-apparaten ingevoerd bij Google Search. De functie heet 'In Apps', zoekt alleen op de telefoon zelf en is te vinden onder een nieuwe tab in de Google Search-app.

Met de nieuwe functie is het mogelijk te zoeken binnen geïnstalleerde apps op Android. In eerste instantie werkt de functie slechts met enkele apps volgens een bericht op Googles Inside Search-blog, maar dat wordt in de komende maanden uitgebreid. In Apps werkt bijvoorbeeld wel met de Gmail-app, maar niet met Inbox. Ook werkt zoeken binnen Spotify of YouTube en binnenkort wordt daar Facebook Messenger, LinkedIn, Evernote, Glide, Google Keep en Todoist aan toegevoegd.

De functie werkt volgens de zoekgigant volledig offline en louter op de telefoon zelf, waardoor de persoonlijke resultaten alleen voor de gebruiker zelf te zien zijn. LG heeft de functie al toegevoegd aan het startscherm van de aankomende LG V20 smartphone die het bedrijf begin september uitbrengt.

Google In App

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

31-08-2016 • 08:00

33

Reacties (33)

33
33
15
2
0
13
Wijzig sortering
Hoe kun je zien dat op een zeker moment de resultaten (al dan niet in gefilterde vorm) toch ergens naar Google ge-upload worden? Is er wel iets veilig voor de nieuwsgaring van Google? Je praat hier wel over een telefoon waarvoor je betaald hebt. Zijn er nog garanties van privacy bij Android (ik heb geen Android toestel en heb daarom ook nooit de voorwaarden gelezen).
Afhankelijk van hoe het word geïmplementeerd in het besturingssysteem, dus als app of systeemonderdeel, zal het te vinden zijn op de officiële android git repositories. https://android.googlesource.com/
Een groot gedeelte van de android broncode is open source, wat mede te maken heeft met de gebruikte licentie op de onderdelen van linux die in het systeem zitten, dus bij functies als dit is het niet zo makkelijk als even een backdoor in je besturingssysteem plaatsen.
Ben overigens wel benieuwd naar de functie, maar ik denk dat ik niet genoeg op mijn telefoon heb staan om zo'n geavanceerde zoekmethode überhaupt nodig te hebben.
Zou wel handig zijn als je bijvoorbeeld in whatsapp en telegram kan zoeken, want nu moet je telkens switchen als je een bepaald iets zoekt :).
Maar voor de meeste dingen denk ik ook dat je het niet echt gaat gebruiken en nogal onnodig is.
Wat je ook kunt doen is het volgende.
1. Begin met een schone telefoon zonder account of wat ook.
2. Test deze nieuwe zoekfunctie om te kijken of hij in werking is.
3. Installeer een firewall die ervoor zorgt dat deze app van Google het Internet niet op kan. Er bestaan firewalls die zonder root-toegang werken.

Zo kan de app misschien wel gegevens uit je Spotify e.d. halen, maar kan hij ze niet over het Internet naar huis sturen.

P.S. Als je toch Gmail gebruikt zou ik me hier niet zo heel druk over maken: dan heeft Google toch al je gegevens al.
De zoekfunctie op de telefoon verendert niets aan dat de data gelekt kan worden. In principe kan het OS namelijk bij alle data van je apps.
Dat wordt anders als een app alles encrypted bewaart en de sleutel niet kan uitlekken. En pas in die laatste situatie (die heel lastig zo niet onmogelijk te bouwen is) zal een zoek-API kunnen leiden tot een neiuwe manier om data te lekken (via de zoekresultaten).

Het is beter om niets op je telefoon (en op internet) te zetten dat echt vertrouwelijk is. Een wachtwoordlijstje in je portemonnee is een stuk veiliger dan op een aan internet verbonden apparaat. Ja, als je opgepakt wordt, kan het gebeuren dat je daar uitleg over moet geven. Maar het staat niet zomaar tegelijk in Rusland en Fort Meade.
als men je wachtwoorden en geheimen wil, dan pikken ze je op en zorgen ze wel dat je ze met alle wil van de wereld wilt vertellen als die pijn maar stopt!...

en een random straatcrimineel met een papieren passwordenlijstje toevertrouwen zodra je ze gerold hebben is echt wel het domste dat je kunt doen.

er zijn genoeg passwoordmanagers te vinden die jouw wachtwoorden goed en veilig kunnen opslaan. bovendien zijn er allerhande alternatieve manieren van euthenticatie,

bovendien, als je android niet vertrouwd waarom dan apple of microsoft of zelf redhat/cononical of linux torvalds met zijn quasi-comunistische/-leftwing-extremische ideeën... OH wacht!

veilighied en privacy gaat bijna nooit over, wel of niet releasen van data, het gaat bijna altijd om 'hoe kan ik er voor zorgen dat, als het fout gaat, en dat zal een keer, de schade zoveel mogelijk beperkt blijft.

overheden, banken, systeembeheerders, tweakers.net admins, artsen en verzekeraars, advocaten en vast ook geestelijken, allemaal verkloten ze wel eens iets, allemaal zijn ze een risico voor jouw vrijheid. zodra je je daarvan bewust bent, is je veiligheid al verdubbeld.
Uiteraard ben ik me daarvan bewust. En hoe groter de kring is die ergens bij kan, des te groter is daarmee het risico. Dat is meteen het probleem met massa-surveillance.

Om op dat lijstje wachtwoordhints terug te komen: de standaard straatcrimineel is geinteresseerd in de cash, de bankpas en creditcard... en ik heb nog nooit gehoord dat een zakkenroller zomaar een ontvoerder werd. Dat krijg je dit scenario: iemand wordt gerold, dader vindt een gek briefje, gaat vrienden bellen, en dan samen de gerolde ontvoeren en ondervragen hoe de hints aangevuld moeten worden en bij welk account ze horen - terwijl de opbrengst helemaal niet duidelijk zal zijn (een facebook-account? internetbankeren?)

Vroeger was ik klant van ABN. Dat was dramatisch, want met alleen de bankpas en pincode kon je ook internetbankieren gebruiken en overschrijvingen doen. Dat was pas echt eng, want die kennis is natuurlijk WEL aanwezig onder criminelen. Met een lijstje van 26 tekencombinaties van 6 posities kan niemand iets (behalve iemand die je internetverkeer al heeft afgeluisterd).
Wil je nog garanties dan kan je beter een ouderwets mobieltje kopen.
Ook die zijn af te tappen/volgen, wellicht niet door een Google app, but still. Vandaag de dag heb je een smartphone ook niet voor het bellen, maar al het andere (weer kijken, nieuws, appen, spelletjes, lijstjes maken etc), dus het is eigenlijk knap waardeloos advies om een "oud" mobieltje te kopen. Dat is een beetje als iemand die problemen heeft met zijn auto maar aan te raden dat ie ipv daarvan een fiets koopt.
IOS heeft een dergelijke functie ook al jaren. Ik neem aan dat je de vraag daar ook gesteld hebt?
Nee :-). Het bericht kwam pas vandaag, en ging over Android. Met terugwerkende kracht reageren op een toestel wat ik niet heb (ik heb noch Android, noch IOS) is wat lastig. Je reactie is dan ook een beetje off topic, maar ook daar zou hetzelfde probleem kunnen spelen. Net als voor alle andere apparaten die aan internet hangen en je als gebruiker geen benul hebt wat applicaties (inclusief het OS) versturen.
Alsof je bij apple, microsoft of een andere partij wel veilig bent met data..
Als je de businessmodellen van die bedrijven begrijpt, kun je deze vraag vrij makkelijk beantwoorden.
dus waarom doe je dat dan niet????

maar heel simpel, iADDS en BING...

of wat dacht je van de gratis upgrade naar windows 10, en windows/office as a service... iedereen gaat google achterna!
Schijnbaar was het niet zo simpel, ik had het over een business model, maw daar waar een bedrijf van leeft. Los van het feit dat iAds niet meer bestaan, was het a) geen succes en b) waren het 'extra' inkomsten.

Het business model van Apple is het verkopen van hardware.
Het business model van Google is het verkopen van advertenties.
Het business model van Microsoft is het verkopen van hardware, platformservices en advertenties.

Wie is er het meest gebaat met privacy data ?
Apple natuurlijk. Google heeft verschillende vormen van "geld verdienen" (ik weet dat advertentie het leeuwen deel levert), en zeker een grotere assortiment aan producten á diensten dan Apple. Apple zal heel goed zijn gebruikers bij moeten houden hoe/wat/waar/wanneer/waarom/etc om volgende x weer een mobiele telefoon (of een andere hardware) te kunnen verkopen. En dit zonder jou inzagen hoe dat allemaal precies werkt. Hoe en wat verzamelt Apple eigenlijk? Wat wordt ermee gedaan, waar gaat het naar toe? Dit zijn en blijven allemaal vraag tekens bij iOS (closed source), maar een AOSP (Andoid Open Source Project) kan toch veel van je vragen weghalen. Bezoek hun officiele Git repo en je kan elke commit (lijn code) die ze veranderen volgen.
Je begrijpt dat de "Google Android"-versie wel even wat andere koek is tov AOSP ? Met name: Google Play Services, daar weet niemand behalve Google van wat het allemaal doet - dit is de "listener", laat deze services nu net essentieel zijn om met de Android markt mee te kunnen doen.

Je kunt je de financiele rapportages er op na slaan, waar ligt het inkomen; bij Google gaat het hele rapport over advertenties, dat is de basis van het businessmodel, daar hebben ze data voor nodig, dat word alleen maar meer, elke "gratis" service/tool bij Google word gemaakt om geld genereren, levert het niet genoeg op: stekker eruit.

Als je interesse hebt in bijv. de user security in iOS, dan kan ik je deze presentatie aanraden.

Het is allemaal niet zo obscuur als Google.
"Someone should tell adults not to take candy from strangers".
Je hebt gelijk, maar als root user van een Android device kun je wel meer volgen wat je telefoon doet dan een "just a user" van een iOS. Nu begrijp ik dat Apple fan boys heel fanatiek zijn, maar andere kant van het liedje is wel, dat Google nooit je persoonlijk gegevens zal verkopen (maken zich zelf mee kapot) i.p.v. Apple die daar niet zoveel om geeft.
Dûh....even zodat je het weet, maar Apple verdiend niet alleen aan de hardware, alles behalve.
Dat ter zijde, Google is inderdaad wel het meest afhankelijke van jou privé gegevens voor haar inkomsten. Waarschijnlijk ook de reden dat ze in de laatste Android release onder de noemer van 'veiliger' ook al je verbindingen via hun servers (proberen) te laten lopen.
Als je denkt dat het business model van apple is alleen om hardware te verkopen, denk ik dat je je nog een moet beraden.
Niet enigste wel 95% neem ik aan, of noem jij iets op wat hun miljarden perjaar oplevert en geen hardware is?
IOS tenminste daarmee onderscheiden ze zich. Daarnaast gaat het apple vooral aan wat de trend is onder met name de trendgevoelige consument. Omdat ze daar zo van afhankelijk zijn. Ze hebben dus juist baat bij informatie.
Dit soort functies hebben toch wel de toekomst. Qua functionaliteit lijkt het op Delve van Microsoft. Device breed of systeembreed zoeken wordt steeds belangrijker. Informatie is steeds meer versnipperd in verschillende apps. Stel je kan je herinneren dat je tegen een vriend iets hebt gezegd, maar niet meer weet of je dit in Facebook message, whatsapp, Telegram etc. hebt gezegd. Dan biedt zo'n overkoepelende zoekfunctie toch wel erg veel gebruiksgemak.
Als je binnen Gmail (online) zoek krijg ik al resultaten van email en hangouts. Ik zie de meerwaarde van offline kunnen zoeken, maar de toekomst ligt volgens mij toch echt in de cloud.
als dat zo was, waarom stopt google dan met de chrome-apps, data (en dan met name mobiele data) is nog steeds niet flatfee dus die beparingen die apps opleveren zijn nog steeds nodig, echter beseft zelfs google dat het gros van alle software helemaal niet zo geweldig is in de cloud, het is duur, traag, onnodig complex.

voor zaken als comunicatie, contact, samenwerken etc zullen ofline apps wellicht steeds vaker helemaal naar de cloud verplaatsen, maar adobe after effects bijv, zal de komende decenia waarsch nog wel vooral een desktop-aplicatie blijven.
Hoezo 'toekomst'? Wat Google nu presenteerd heeft hebben andere platformen al jaren. Apple heeft Spotlight, dat resultaten uit applicaties kan halen. Volgens mij heeft Windows dit ook al jaren, en sommige Linux desktops, zoals Gnome 3 en Unity, vragen ook applicaties om resultaten (zoals de gnome 3 Clocks applicatie voor tijdzoneinformatie).
Niks toekomst, dit bestaat allang al. Misschien dat het nieuw is op Android, dat weet ik niet want ik heb geen Android apparaten, maar nieuwe techniek is het zeker niet.
Je zegt het zelf al. Je hebt het hier over desktop OS'en. Voor mobiele systemen is dit er (voor zover ik weet) niet.
Spotlight is een functie in MacOS én iOS.
En zoekt die in meerdere apps behalve die van Apple zelf? ;-)
bron: https://developer.apple.com/library/ios/releasenotes/General/WhatsNewIniOS/Articles/iOS9.html

"Search in iOS 9 gives users great new ways to access information inside of your app, even when it isn’t installed."
Kan je dan met zoeken in apps in bijvoorbeeld messenger ook berichten doorzoeken? Dit lijkt me super handig omdat ik regelmatig een bepaald onderwerp van gesprek terug wil vinden om te kijken wat er besproken is, maar Facebook heeft zelf helaas geen zoekoptie.
Dat lijkt mij niet want (in tegenstelling tot bijv. Whatsapp) slaat FB messenger de chatgeschiedenis online op. Dus de gesprekken staan niet op je telefoon zelf, maar worden continu van de server gehaald. Het lijkt mij dus niet dat Google daarbij kan.
Maar bij apps die chats wel offline opslaan weet ik ook niet of dat wel mogelijk is. Dan zou in theorie Google moeten gaan zoeken in de database van Whatsapp om een bepaalde chat te vinden.
Goh dit lijkt wel weer verdacht veel op Just Type in webOS....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.