Amerikaans leger ontwikkelt manier om hersensignalen 'uit te lezen'

In het Amerikaanse leger wordt gewerkt aan een manier om de gedachten van soldaten uit te kunnen lezen via hersensignalen. De technologie is overigens niet bedoeld om een 'gedachtenlezer' te maken, maar om te helpen bij patroonherkenning, aldus het leger.

Het systeem met de naam Mission Impact Through Neurotechnology Design, of MIND in het kort, wordt ontwikkeld in samenwerking met neurologen. Op de website van het Amerikaanse leger wordt uitgelegd wat het systeem zoal kan; zo wordt er een recent experiment beschreven waarbij een soldaat aan de machine werd gekoppeld, waarna hij een aantal afbeeldingen uit verschillende categorieën te zien kreeg. De soldaat werd gevraagd om zich op een categorie te focussen, en te tellen hoeveel plaatjes er voorbijkwamen in de door hem gekozen categorie.

Door verschillen in hersenactiviteit te meten bij het zien van de verschillende plaatjes kon worden achterhaald aan welke categorie de soldaat dacht. De computer had ongeveer twee minuten nodig om te bepalen dat de soldaat een boot in gedachten had. Door het succes willen de makers het MIND-systeem verder ontwikkelen; in de toekomst moet er bijvoorbeeld eye tracking worden toegevoegd. Door te bepalen waar iemand naar kijkt kunnen gedachtenpatronen met nog meer precisie worden bepaald. Dat komt omdat het gebruik van de ogen ook zorgt voor hersensignalen, en die kunnen de detectie van beeldpatronen verstoren.

Ondanks dat er hersensignalen worden gemeten lijken er geen plannen te zijn om de daadwerkelijke gedachten van mensen uit te gaan lezen. Het leger heeft plannen om het systeem in te zetten voor patroonherkenning in afbeeldingen die zijn vergaard door veiligheidsdiensten. Door hersensignalen uit te lezen en de persoon slechts te laten denken aan wat wel en niet interessant is kan er sneller door grote hoeveelheden data worden geploegd. Dat komt omdat de neurale signalen in de hersenen veel sneller werken dan het bewustzijn. Onduidelijk is nog wanneer MIND gereed is om in de praktijk te worden ingezet.

Door RoD

Admin Mobile

08-11-2015 • 10:55

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
Dit is geen gedachten lezen.
Ze maken hier gebruik van een techniek die al jaren oud is en zelfs al commercieel is toegepast.
Door de persoon een categorie in gedachten te laten nemen en alleen te laten focussen op die categorie zullen de hersenen, zodra ze een item zien in die categorie, een specifieke piek in een EEG laten zien. De "JA! dat is hem!" piek is erg sterk en zeer goed meetbaar en wordt onder andere ook gemeten in typmachines voor mensen die verlamd zijn. (zie bijvoorbeeld hier)
Het enige wat ze hebben toegevoegd is een programma wat de overeenkomsten vindt tussen de plaatjes met een positieve terugkoppeling, en daar de categorie uit probeert te raden.
Hoogstwaarschijnlijk ging het ook over een beperkt aantal vooraf vastgestelde categorieën, dus eigenlijk kan ik niet zeggen dat ik diep onder de indruk ben.
Precies inderdaad ook mijn gedachten, dit principe is totaal niet innoverend en nieuw.

Deze manier van hersensignalen koppelen aan beeld wordt ook wel 'Brain Fingerprinting', 'Rapid Visually Evoked EEG Activity' of 'Cortically-Coupled Computer Vision' genoemd en bestaat al bijna 10 jaar 15 jaar, en is notabene medegepubliceerd door de FBI (een zekere agent Smith, geen grap :o ). Het maakt gebruik van ERPs (Event Related Potentials) van de hersenen, een soort 'Ja, dat issie' herkenning, wat overigens een van de sterkere en relatief makkelijk te meten types hersenactiviteit is.

En voordat mensen (zoals een aantal berichten hieronder) gaan stellen dat dit een goede en waterdichte manier is om boeven te pakken en onschuldigen uit de cel te halen. Dat is het dus niet.
Om een verdachte een serie foto's te laten zien met een foto van de plaats delict ergens daartussen, kan vooralsnog een false positive opleveren als degene in de stoel toevallig ergens is geweest waar de foto op lijkt. Als er iets onbetrouwbaar is, dan is het wel het menselijk geheugen. En die ERP (dat 'Aha!' moment in je hersens) is en blijft gebaseerd op je geheugen, iets dat naast het vervagen van herinneringen ook makkelijk blijkt te manipuleren met false memories (https://en.wikipedia.org/wiki/False_memory). Een simpel bewerkte foto van jou in een luchtballon toen je klein was en een mooi gedetailleerd verhaal van iemand anders over de ballonvaart, kan je doen geloven dat je dit echt hebt meegemaakt.
Dit is ook een van de redenen waarom een getuigenrapport als zeer fragiel bewijsmateriaal wordt beschouwd (https://en.wikipedia.org/wiki/Eyewitness_memory). Naast het verval en gebrek aan authenticiteit van ons geheugen bestaat er als getuige van een misdaad ook de kans dat je een medeomstander (foutief) herkend als de dader. Die ERP piek in je hersens zal slechts door herkenning van 'Ja die heb ik gezien' op dat moment gegeneerd worden.

Kortgezegd, hersen-'uitlees'-technieken of 'gedachtenlezers' (zoals Tweakers ze soms tenenkrommend noemt) zijn niet de heilige graal, voor wat dan ook. Zeker als het principe gebaseerd is op ons geheugen is het verre van betrouwbaar. Daarnaast is ons gedrag een regelrechte afspiegeling van onze hersenen, met name de automatische respons. Het bewuste (en dus geremde) gedrag wat wij vertonen is inderdaad verhullend voor onze 'echte' gedachtes, maar feit blijft dat dit meer vergt van de hersenen en dus uitputtend (en gelimiteerd) is. Met andere woorden, put iemand mentaal uit en/of haal mentale zelfbeheersing weg en je zal zijn ware aard vanzelf zien. Dat is de reden dat mentale marteling effectiever is dan lichamelijke voor het verkrijgen van informatie. Daarnaast is het vertonen van onze ware aard prima zichtbaar op feestjes met een overvloed aan alcohol. :+

[Reactie gewijzigd door geekeep op 8 november 2015 17:23]

Een potentiaal (geen piek) van de ERP's zoals de MMN (MisMatch Negativity) en de P300 zijn niet te zien door het spontane EEG. Daarvoor zijn meerdere middelingen van het signaal nodig.

Daarnaast is gewenning aan stimuli ook een probleem bij dit type onderzoek. Hiervoor wordt de oddball paradigma gebruikt .
Een potentiaal (geen piek) van de ERP's zoals de MMN (MisMatch Negativity) en de P300 zijn niet te zien door het spontane EEG. Daarvoor zijn meerdere middelingen van het signaal nodig.

Daarnaast is gewenning aan stimuli ook een probleem bij dit type onderzoek. Hiervoor wordt de oddball paradigma gebruikt .
Het is me nou niet 100% helder wat je duidelijk wilt maken met 'niet te zien door het spontane EEG' en 'meerdere middelingen'.

Als je doelt op de hoeveelheid ruis in een EEG reading; dat klopt. Met het blote oog zul je die ERP niet zien in een grafische weergave. Vandaar dat men algoritmes en machine learning toepast in zulke gevallen. De 'middelingen' waar je het over hebt, en men gebruikt om het gemiddelde over meerdere trials te berekenen (en dus de irrelevante ruis te onderdrukken), is in dit geval de grote hoeveelheid plaatjes. Omdat het merendeel van de serie afbeeldingen hetzelfde hersensignaal zal triggeren, genereren de targetplaatjes dat 'Aha!-potentiaal in je hersens. Door -simpel gezegd- de gemeten hersensignalen van elkaar af te trekken, verkrijgt men het verschil. Als die subtractie dan een (bekende) ERP vorm laat zien, betekent dat het plaatje behorende bij het originele signaal dat 'Aha!'-moment veroorzaakte.

Betreft je oddball paradigma, dat is precies het principe wat ik hierboven uitgelegd heb. Een repetitie van stimuli (in dit geval plaatjes, maar werkt ook met geluid) met enkele 'speciale' stimuli die dus de ERP veroorzaken.
Het spontane EEG is in dit geval storende activiteit. Het EEG bevat namelijk deterministische en stochastische componenten waarbij de EP of ERP deterministisch is (signaal bij herhaalde meting identiek). Het is alleen niet zichtbaar doordat de signaal-ruisverhouding ongeveer 0 is.

Omdat een EP of ERP deterministisch is zal het bij de middelingmethode (of ensemble-averaging) beter zichtbaar worden vanwege het uitvlakken (beter signaal-ruisverhouding) van het stochastische spontane EEG.
"Pieken" als definitie in het EEG zijn afwijkend en hebben niets met bovenstaand te maken. Waar jij op doelt zijn auto- en kruiscorrelatie technieken wat inderdaad niets nieuws is.
Dit is geen gedachten lezen.
Dat is het inderdaad NIET, maar er zijn wel raakvlakken met gedachten lezen, lijkt mij. Stel: je laat iemand 10 vooraf voorgeschotelde foto's in gedachten nemen. Vervolgens stel je hem de vraag "wie heb jij vermoord?". Op dat moment worden de hersensignalen van foto 7 waargenomen door de computer. Dan zou je toch denken dat... begrijp je wat ik bedoel?
Het is geen 100% wetenschap en biedt geen 100% zekerheid, maar een leugendetector biedt ook geen 100% zekerheid terwijl er wel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Dus er is in ieder geval een zekere wetenschappelijke waarde.
Dan is dat gedachten raden, je moet namelijk zelf met de mogelijkheden komen ;)
Inderdaad maar ja, wat had je dan verwacht als het Amerikaanse leger gaat demonstreren waar ze onderzoek naar doen? Dat is wel het laatste wat ze aan de grote klok gaan hangen. Eerder is dit onzin ter afleiding.
Dat noemen we analoog gedoe, ofwel giswerk

Dit is inderdaad geen gedachten lezen. Sterker nog, niemand kan op dit moment hopen om uberhaupt precies te weten hoe hersenen werken en hoe we dit alles naar ons binaire systeem moeten omzetten o.i.d.

Misschien maar beter ook.

Misleidend artikel.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 8 november 2015 15:41]

Ja maar wat weet Bauke daar nu van.
Ik snap tevens niet waarom ze alleen de hersenen monitoren. Er is ook onderzoek beschikbaar dat emoties en herinneringen niet alleen in de hersenen zijn opgeslagen maar in de cellen van het lichaam.
Anoniem: 612425
@Mic20008 november 2015 17:48
Dat zou ik dan graag willen lezen want om te zeggen dat emoties en herrineringen in je cellen worden opgeslagen gaat mij veels te ver. Het is idd een leuke titel voor een scriptie of artikel om de aandacht te trekken, maar het gaat waarschijnlijk niet verder dan stress/trauma gerelateerde zaken die cellen inderdaad dan permament (negatief) kunnen beinvloeden/veranderen. Dus vooralsnog blijven emoties en herinneringen een zaak van het brein!
Buiten het feit dat de deze (net zoals alle technieken) voor enge dingen ingezet kan worden zie ik er ook wel positieve toepassingen voor. Zou dit bijvoorbeeld niet gebruikt kunnen worden om mensen die in coma liggen te testen?
Losstaand van het feit dat jouw post niet 'Informatief' is.

Dat is inderdaad mogelijk en al gedaan, zie: Bagnato, S., Boccagni, C., Prestandrea, C., Sant’Angelo, A., Castiglione, A., & Galardi, G. (2010). Prognostic value of standard EEG in traumatic and non-traumatic disorders of consciousness following coma. Clinical Neurophysiology, 121(3), 274-280.
Ik denk dat dit uiteindelijk etische bezwaren gaat opleveren omdat de overheid in de toekomst dit soort technieken strafrechtelijk zal gaan gebruiken voor een perfecte leugendetector.

Men zegt nu al op basis van MRI scans vast te kunnen stellen of iemand liegt. Hoe lang voordat de overheid roept dat men dit wil invoeren om terrorisme en kinderporno te bestrijden?
Ik denk dat dit uiteindelijk etische bezwaren gaat opleveren omdat de overheid in de toekomst dit soort technieken strafrechtelijk zal gaan gebruiken voor een perfecte leugendetector.
Wij zijn op dit moment al hard op weg naar het indirect proberen te lezen van gedachten (overigens, het bovenstaand artikel gaat NIET over het lezen van gedachten). Bijvoorbeeld profiling, predictive policing etc. Daarbij probeert men een profiel op te stellen van een persoon op basis van zijn handelingen. Bijvoorbeeld: een vader die zijn gezin en zichzelf om het leven bracht, blijkt een dodenrit te hebben gemaakt. Dit was af te leiden uit de zendmasten die verbinding hadden met zijn telefoon, waaruit op te maken was dat hij een rare route heeft gereden. Bij predictive policing probeert men zulk gedrag op te sporen voordat de daad heeft plaatsgevonden. Zie hier en ook hier een artikel daarover.
Waarom enkel die zaken, en niet gewoon alle criminaliteit? En wat is daar mis mee? Ik vind het wel wat hebben hoor: Nooit meer iemand onschuldig in de gevangenis gooien, omdat hij simpelweg kan zeggen bij een perfecte leugendetector dat hij het niet gedaan heeft. Dat is ervan uitgaande dat hij perfect is. In de praktijk is hij waarschijnlijk niet perfect, en kan hij gewoon op het hoopje van huidige leugendetectors, met exact dezelfde voors en tegens: Oftewel niks nieuws onder de zon.

Maar als hij wel zo goed als perfect is, dan natuurlijk moeten er goede regels over zijn. Zoals dat alles wat aan het licht is gekomen tijdens een ondervraging met zo'n ding wat niet rechtstreeks van belang is bij het proces vertrouwelijk blijft. Maar het lijkt me heel erg zonde om automatisch als knee-jerk reactie maar meteen tegen een perfecte leugendetector te zijn.
Dit doet me denken aan een project van het Amerikaanse leger(?) van een tijdje terug waarbij mensen werden gebruikt om rare zaken te herkennen op satellietfoto's; er werden op hoge snelheid allerlei foto's getoond en op het moment dat er iets te zien was ergens was er afwijkende hersenactiviteit. Klinkt alsof dit er wel mee te maken heeft.
Misschien kan deze patroonherkenning ook gebruikt worden door artsen die medische scans moeten beoordelen. Dan zou er een zoemertje kunnen afgaan als de arts onbewust een afwijking opmerkt, maar dat dat niet tot zijn bewuste waarneming doordringt en hij verder gaat met scannen van andere delen van de afbeelding.

Al schijnt het dat ook de wiskundige patroonherknning de artsen al kan bijstaan:
"De revolutionaire scanner maakt gebruikt van wiskundige formules, meer bepaald van algoritmes via dewelke patronen kunnen herkend worden. Alle weefsels van ons lichaam evenals alle ziektes hebben immers een unieke 'vingerafdruk' waarvan dokters kunnen gebruik maken om een snelle diagnose te stellen. Via de techniek kan een patiënt al na enkele seconden te weten komen of er iets is waar hij of zij zich zorgen over moet maken. "Het uiteindelijke doel is om individuele weefsels en ziektes te identificeren zodat we dingen hopelijk kunnen vaststellen voor ze een probleem worden"" (Bron 14-03-13).

(off topic) Maar misschien is dat alles niet meer nodig als straks een druppel bloed voldoende is. Of in de toekomst de Star Trek tricorder...

[Reactie gewijzigd door Ron020 op 8 november 2015 17:07]

En nu de vraag, wordt dit MIND doorgespeeld naar een 'Veiligheids" Instantie? Ik kan me zeker voorstellen, dat de maker dit voorogen had.

P.s: Hopen dat het alleen bij 'veiligheidsinstanties' blijft. Het begint wel een beetje op de voorspellers van RTL of SBS, die op de reclame momenten werken ('s nachts en 10:00 en 16:00). En ik kan me al een blauw ergeren aan die types, die je van alles kunnen over je toekomst en overleden familie vertellen terwijl je kwetsbaar bent.

[Reactie gewijzigd door Sagitherus op 8 november 2015 23:32]

De grote vraag is natuurlijk if je dan ook 'echte' objectieve observaties kan herkennen.

Stel een soldaat heeft een boot gezien, maar dacht dat het een vliegtuig was. Triggered het systeem dan op boot of op vliegtuig?
Dat kapsel krijgen zij gelijk met het uniform uitgereikt, lijkt het :')

Bij iedere test-case denken militairen maar aan 1 ding: vechten, stappen, zuipen, feesten, snor drukken etc.- met jan kaas op pad, de hort op, het voorterrein in. 's Weekends weer terug zu hause, tegen je vrouwtje aanschurken, er overheen en zondagavond weer naar de kazerne. ;)

Denkt men dat het apparaat failed- nee, ze denken allemaal hetzelfde.
En over twintig jaar hebben we vingerwapperenden mensen op basis van andermans gedachten ipv facebook posts. Handig tooltje voor de politiek. Op dit moment laten ze al agenten langs de deur gaan obv twijfelachtige posts over azc's
Dat laatste is toch ook niet zo gek, dat is simpelweg een reactie op wat er gebeurt is lettend op de resources die ze hebben.

Persoon A maakt twijfelachtige posts over een AZC, vervolgens gooit persoon A een baksteen naar binnen bij een AZC. Dan heb je ook persoon B en C die ook dergelijke posts maken, maar niet de intentie hebben om die baksteen te gooien. Dat laatste kan de politie op afstand echter niet zien, dus erheen gaan en inschatten wat het risico is, is dan de stap die gemaakt wordt. Zodra de reden dat de politie vragen komt stellen is vanwege die posts en niet omdat je toevallig een man van buitenlandse afkomst in de leeftijd 20 tot 30 bent vind ik het geen probleem. Honestly, je bent fout bezig door zulke posts te maken in eerste instantie, wat je mening ook is, want het is fijne stemmingmakerij. (je mening broadcasten is vaak heel wat anders dan er in zulke posts staat)
met 16 miloen medelanders is er altijd wel een persoon a die iets zegt over iets en andere die dat niet zo bedoelde, schelden doet geen pijn. handelen wel...

iets posten is voor veel mensen een uitlaatklep en zeggen ze dingen die in het dagelijkse leven not done zijn. dus dat het extremer is op internet is wel duidelijk... maar alleen de politie handelt ernaar. niet de mensen die posten...

preventieve gedachte politie kan alleen in een politiestaat...

tada zie waar we nu leven
Schelden doet geen pijn, ik denk dat velen het hier al niet mee eens zullen zijn.

Verder handelen een deel van de mensen die posten er wel naar, dat is juist de reden dat de politie vervolgens bij wat van die posters langs komt. Dat betekend niet dat iedereen dat gaat doen, maar procentueel is het risico dat iemand die zulke posts maakt daadwerkelijk gaat handelen groter dan als je alle Nederlanders op een hoop gooit. De politie komt niet om je te intimideren die posts niet te maken die komen voor een risicoinschatting. Als het risico nil was dan hadden ze hun tijd wel ergens anders ingestopt (aan de snelweg met een flitser bijv. :9 flauw)
Het intigerende aan de bezoekjes van de politie aan de mensen die op AZC's schelden is echter dat het prioriteit krijgt. Dat is in mijn ogen een poltieke keuze geweest. Daarnaast weet de officier van justitie ook wat voor een intimiderende werking politie aan je deur heeft. Een alleraardigst voorbeeld hiervan is de zaak Gregorius Nekschot. Een meneer die twittert "misschien is het een goed idee om Israelische touristen in elkaar te slaan" en zijn likers krijgen geen bezoek. De prioriteiten van de officier van justitie zijn mij niet altijd duidelijk, en men is ook niet van zins hier iets helderder over te zijn.
Posten is handelen. Haatzaaien moet aangepakt worden en heeft niets met politiestaat te maken.
Je beseft dat "haatzaaien" een heel vaag begrip is, en daarmee makkelijk toepasbaar voor eenieder die op een gegeven moment aan de macht is, en daarmee onwelgevallige geluiden wil kaltstellen? Windowsgebruikers zijn domme slaven die zich willoos uitleveren aan corporate USA. Applegebruikers zijn stomme zombies die enkel voor een logootje gaan. Linuxgebruikers zijn irritante autisten die enkel over hun excentrieke besturingssysteem kunnen lullen. Heb ik nu haat gezaaid? En mijn excuses voor de gebruikers van merken of besturingssystemen die ik gemist heb.
Dat laatste is toch ook niet zo gek, dat is simpelweg een reactie op wat er gebeurt is lettend op de resources die ze hebben.
Het is ronduit schandalig. Het ging niet om "twijfelachtige" posts. De politie zocht de scribenten van azc-alert op. Dat is een compleet onschuldige website waarop men kan bijhouden of er een azc in hun nabijheid gaat komen. Dat de politie poolshoogte kwam nemen bij de admins van die website is doodeng. Dat Dark0z dit als voorbeeld gebruikte was dus volkomen in lijn met het punt dat hij wilde maken.
De naam AZC-alert is compleet onschuldig? Naja dat is ieder voor zich om wat van te vinden, maar los daarvan. De politie komt langs omdat ze graag een risico inschatting willen maken van de situatie, hetgeen hun werk is. Even tien minuten kletsen met die mensen en ze zijn weer weg. Wat is het probleem hiervan?

Als de admins waren opgepakt, 20 uur zonder slaap waren vastgezet om verhoord te worden wat het doel was van de website zonder advocaat etc. etc. ja dan was er wat mis, maar als de politie even 10 minuten van je tijd wil om te vragen wat voor website dat is en wat het doel is om vervolgens weer weg te gaan. Overdrijven is misschien ook een vak.
In de welgestelde wijk Benoordenhout in Den Haag zou ook een azc komen in een lege kazerne, dit keer geen schreeuwende mensen in een gymzaal maar door stille diplomatie is het azc geweerd. Die stille diplomatie bestaat uit wijkbewoners met hun contacten bij de lokale en landelijke politiek, mensen uit een minder welgestelde wijk met minder bestuurlijke contacten kan je toch niet verbieden zich te verenigen tegen een plan van buitenaf? Het is dan toch vreemd dat de welgestelde verzetsgroep medewerking krijgt en de andere tegenwerking als ze zich gewoon aan de wet hebben gehouden?
Ik vind het niet vreemd, en ik vind ook dat die mensen gewoon moeten kunnen demonstreren, op Facebook of voor het gemeentehuis. Daar kijk ik allemaal niet vreemd van op, maar ik vind het ook niet vreemd dat de politie wel een oogje in het zeil houd dat de boel niet uit de hand loopt.
Daarmee ontzeg je wel de transparantie van bestuurlijke besluitvorming en laat je macht prevaleren boven rationele argumenten. Het is natuurlijk wel intimidatie want mensen denken nu wel 2 keer na voor ze zich uiten bij een legitiem protest wanneer hun namen bij de autoriteiten geregistreerd komen te staan. Een gevolg zou kunnen zijn dat bij een toekomstig antecedenten onderzoek deze info tegen je gebruikt wordt.
Gregorius nekschot is dus daadwerkelijk vastgezet... In een uitzending van het tv-programma Pauw en Witteman vertelde Nekschot dat hij thuis door 10 politieagenten was overvallen. In zijn woning werden een computer, mobiele telefoon, externe harde schijf, agenda's en enkele schetsboeken in beslag genomen.
Als die techniek straks inderdaad zo ver gaat dan moeten we hem ook maar verplicht stellen voor politici. Geen mooie praatjes maar ware motieven.
Ben ik de enige die aan RA2 Yuri revenge denkt? :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee