Astronomen van de Ruhr Universiteit Bochum hebben een 46-gigapixelpanorama van de Melkweg samengesteld. Ze gebruikten daarvoor beeldmateriaal dat de afgelopen vijf jaar is gemaakt. Het uiteindelijke bestand is 194GB groot.
Het panorama is volgens de makers de grootste afbeelding van de ruimte die ooit is gemaakt, deze is met een interactieve tool in de browser te bekijken. Het is mogelijk om in het vakje met coördinaten de namen van sterren of sterrennevels in te voeren, het panorama zoomt dan vanzelf in op de betreffende objecten. Het laden van de ingezoomde beelden lijkt op moment van schrijven niet goed te werken, mogelijk is de site overbelast.
Vijf jaar lang zochten de onderzoekers, onder leiding van Prof. Dr. Rolf Chini, in de Melkweg naar objecten met een variabele helderheid. Dit kunnen bijvoorbeeld sterren zijn waar een planeet voorlangs passeert. Om dergelijke objecten te ontdekken, heeft het team de telescopen van de universiteit uit Bochum, die in het observatorium in de Atacama-woestijn in Chili staan, op de zuidelijke sterrenhemel gericht.
Het gebied dat de astronomen observeerden werd onderverdeeld in 268 secties. Iedere sectie werd met een interval van een aantal dagen gefotografeerd, zodat door het vergelijken van de afbeeldingen de objecten met variabele helderheid zichtbaar werden. In totaal ontdekten de onderzoekers meer dan 50.000 nieuwe objecten. Al het beeldmateriaal is vervolgens gebruikt om het grote panorama te maken. Na een aantal weken rekenwerk leverde dat een bestand van 194 gigabyte op, een beeld bestaande uit in totaal 46 miljard pixels.
In 2014 werd er een 20-gigapixelfoto van de Melkweg in elkaar gezet. Voor dit panorama werden twee miljoen infraroodfoto's van het Glimpse-project gebruikt.