Astronomen maken 46-gigapixelpanorama van de Melkweg

Astronomen van de Ruhr Universiteit Bochum hebben een 46-gigapixelpanorama van de Melkweg samengesteld. Ze gebruikten daarvoor beeldmateriaal dat de afgelopen vijf jaar is gemaakt. Het uiteindelijke bestand is 194GB groot.

Het panorama is volgens de makers de grootste afbeelding van de ruimte die ooit is gemaakt, deze is met een interactieve tool in de browser te bekijken. Het is mogelijk om in het vakje met coördinaten de namen van sterren of sterrennevels in te voeren, het panorama zoomt dan vanzelf in op de betreffende objecten. Het laden van de ingezoomde beelden lijkt op moment van schrijven niet goed te werken, mogelijk is de site overbelast.

Vijf jaar lang zochten de onderzoekers, onder leiding van Prof. Dr. Rolf Chini, in de Melkweg naar objecten met een variabele helderheid. Dit kunnen bijvoorbeeld sterren zijn waar een planeet voorlangs passeert. Om dergelijke objecten te ontdekken, heeft het team de telescopen van de universiteit uit Bochum, die in het observatorium in de Atacama-woestijn in Chili staan, op de zuidelijke sterrenhemel gericht.

Het gebied dat de astronomen observeerden werd onderverdeeld in 268 secties. Iedere sectie werd met een interval van een aantal dagen gefotografeerd, zodat door het vergelijken van de afbeeldingen de objecten met variabele helderheid zichtbaar werden. In totaal ontdekten de onderzoekers meer dan 50.000 nieuwe objecten. Al het beeldmateriaal is vervolgens gebruikt om het grote panorama te maken. Na een aantal weken rekenwerk leverde dat een bestand van 194 gigabyte op, een beeld bestaande uit in totaal 46 miljard pixels.

In 2014 werd er een 20-gigapixelfoto van de Melkweg in elkaar gezet. Voor dit panorama werden twee miljoen infraroodfoto's van het Glimpse-project gebruikt.

Melkweg

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-10-2015 • 10:14

66

Reacties (66)

66
64
31
0
0
0
Wijzig sortering
Ik krijg een IIP metadate request probleem (Chrome en Safari). Wat kan ik daaraan doen? Wil graag de panorama bekijken.
Ik denk dat de server roodgloeiend is. Als je kijkt naar je XHR requests, zie je dat de requests naar de IIP server een 500 - Internal Server Error geven. Vermoedelijk dat de server een dergelijke stroom van Tweakers niet aan kan ;-)
Dat verklaart ook meteen waarom ik meerdere malen moet refreshen om er doorheen te komen. Vanavond nog eens kijken.
Een keer herladen en het probleem is opgelost! :)
Voor het onderzoek is dit zeker nuttig en mooi, maar uiteindelijk is het voor een leek maar matig interessant. De 10 MB-foto van een mooi gaswolk is dan interessanter. De vraag is ook wat eigenlijk een acceptabele resolutie is voor een foto van de melkweg, uiteindelijk is 194 GB dan nog steeds niets, maar ja hoever wil je wat scherp in beeld kunnen krijgen...
Je kunt er mooie wallpapers van maken :+ (althans, dat was ik van plan, maar moet er wel doorkomen)

En hoe gaaf is het zou het zijn als game-ontwikkelaars dit zouden gebruiken voor een skymap? Volledig kloppend, in high-res :P

[Reactie gewijzigd door Geronimous op 23 juli 2024 04:42]

Dit is precies wat ik ook dacht en wilde gaan doen. Normaal moet ik zelf aan de gang als ik een goede foto wil van de nachthemel. Ga er maar aan staan in het overbelichte Nederland, dan moet je sowieso de randstad uit gaan.

Helaas heb ik nog niet echt kunnen kijken naar de foto, het is vrij druk op de site geloof ik.
Dan zullen de blu ray discs toch wat groter moeten worden ;)
Voor het onderzoek is dit zeker nuttig en mooi, maar uiteindelijk is het voor een leek maar matig interessant.
Ik kan je garanderen dat het overgrote merendeel van het onderzoek dat gedaan wordt, voor de leek matig of zelfs compleet oninteressant is. Pas wanneer het toegepast wordt in producten wordt het pas interessant.
Ik ben de laatste die dat zal bestrijden, maar het staat hier wel en dit is wel een lekensite (in ieder geval op dit gebied). Overigens doen bijvoorbeeld de nasa en esa (om maar wat grote voorbeelden te noemen) genoeg onderzoek en produceren daarbij wel veel interessante plaatjes voor de leken.
Neem zoiets:
Timelapse dagje esa. Uiteindelijk zegt het niets, maar het is wel leuk om te zien.
Er zitten genoeg n3rds hier die het wel interessant vinden hoor ;) Of ze nou precies weten wat er gebeurt is een andere vraag, maar ik kan hier wel degelijk de relevantie van inzien... Sowieso blijft de wow-factor aanwezig, misschien ook voor fotofiepers.
Exact, zie het voorbeeld van GPS, satellieten, enz

Wat had de meute er vroeger aan dat er werd ontdekt dat je iets in een baan om de aarde kon brengen, en zie wat we daar nu als consument aan hebben
Heel mooi gedaan. Volgende stap: een virtuele 3d kaart? Het is lastig om alle afstanden correct te krijgen en om uberhaubt alles in kaart te brengen, maar het is ontzettend mooi.

Zit helaas op m'n werk (rustig maar, ik heb pauze) dus kan dit niet binnen gaan halen.
is er al van het hele universum inclusief exoplaneten.
zoek maar eens op spaceengine
Heeee, wacht even dat is helemaal mooi! Ik heb het nog niet bekeken maar staat er ook informatie bij van de bekende planeten, manen en zonnen? Of alleen namen (voor zover bekend)?
staat er bij, en het genereerd voor het nog onbekende , zelf planeten bij sterren, oneindig aantal melwegen, elk melweg kun je sterren en zwarte gaten vinden, met hun planeten en manen.
zoom in op een van die planeten, en je krijgt foto realistische renders van het oppervlakte, (wordt random gegenereerd)
Dit lijkt een heel gedetailleerde foto totdat je je realiseert dat er gemiddeld zo'n 7 triljoen sterren achter elke pixel schuil gaan.
Het zullen er een stuk minder zijn. Ten eerste omdat wij dat getal hier in Europa 7 biljoen noemen. Toch weer een miljoen keer minder.

En verder omvat deze afbeelding omvat niet de hele ruimte (4pi ruimtehoek), alleen het stuk waar de melkweg te zien is. De melkweg is een redelijk platte schijf , dus vormt een band aan de hemel. En wij zitten niet in het midden, dus we zien eigenlijk maar in een gedeelte van die band echt de witte waas van de melkweg zelf.

De sterren die echt dichtbij staan en wat buiten dat vlak liggen staan niet op de bewuste foto. De melkweg zelf ziet er vanaf aarde uit als een band met een dikte van ongeveer 30 graden, dus vermoedelijk beslaat de foto in de buurt van de 10% van de ruimte. Dus gemiddeld zijn er nog steeds gemiddeld heel veel sterren per pixel (~700 miljard).

Verder is de Melkweg dichtbij (we zitten erin), waardoor de sterren relatief helder zijn, en ook relatief ver uit elkaar staan. Dus de Melkweg zelf zou er best goed op kunnen staan. En de sterren die achter de melkweg verstopt liggen zie je alleen als ze helder genoeg zijn.

Gemiddeld 4 a 8 Melkweg-sterren per pixel (De exacte grootte van de Melkweg is niet bekend).

Maar voor een echt goede foto van de melkweg heb je dus evengoed nog wel een stuk meer pixels nodig... Om losse sterren te zien moet je immers niet op iedere pixel een ster hebben. Maar het klinkt in ieder geval als iets wat we ooit nog voor elkaar zullen gaan krijgen, behalve misschien voor de echt drukbevolkte stukjes.

[Reactie gewijzigd door djirtsdew op 23 juli 2024 04:42]

Echt wel mooi, ik verbaas mij alleen wel hoe ze dat voor elkaar krijgen, al dan nog niet te spreken over de grootte van de foto !!

Knap staaltje werk verricht en ga zo door ! Ze mogen best nog meer foto's maken :P
Vraag me af of het orginele bestand ergens verkrijgbaar is, lijkt me wel gaaf om eens flink in te zoomen en eens te kijken wat er allemaal te zien valt. De website daarin tegen werkt ook goed maar toch :P moet je na gaan dat het aantal megapixels in grofweg een jaar gewoon verdubbeld is...
Jij denkt dat je computer een bestand van 194 gb gaat trekken?
Jij denkt dat je computer een bestand van 194 gb gaat trekken?
Waarom niet? Beestje heeft voldoende werkgeheugen :)
Nou dat heb je dan ook wel nodig ja. Een een flinke SSD als scratch disk voor Photoshop als je er mee aan de slag gaat. :P

[Reactie gewijzigd door RainOfAshes op 23 juli 2024 04:42]

Jij denkt dat het gewoon in een enkel JPG bestand is opgeslagen?
Nee, vast wel in 2 of 3. Misschien zelfs 4, maar 5 of meer kan ik me niet voorstellen. Door de geavanceerde compressie methode van JPEG is het bestandstype hiervoor uitermate geschikt! /s
Het is gewoon onzinnig om dat hele ding in een enkele jpg te zetten. Je hebt niets aan een plaatje van 215k pixels in breedte en lengte, het dient geen enkel doel. Je hoeft ze nooit allemaal tegelijk te bekijken. Het ligt meer voor de hand dat ze ze gewoon hebben opgedeeld in een grid van bijvoorbeeld plaatjes van 2k bij 2k.
Daarmee begonnen ze. Staat in het bericht toch echt dat er een uiteindelijk bestand van 194 gb is, wat best voor te stellen is met het soort systemen waarop deze dingen verwerkt worden. Het zal best wat ingewikkelder in elkaar steken.
Nee, ze begonnen met losse foto's. Die moeten eerst nog gestitcht worden. Dat verhaal over een enkel bestand moet je met een korrel zout nemen. Het is gewoonweg niet logisch om het op die manier te benaderen. Of althans, het is niet gewoon maar een hele grote JPEG oid. Het is namelijk nooit nodig om het gehele plaatje in het geheugen te hebben, en dus wil je makkelijk een chunk van een plaatje in kunnen laden. Dat gaat heel lastig als het een enkele JPEG is. Dus wellicht is het wel 1 bestand, maar dan is dat een custom formaat.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 04:42]

Bij mij (in chrome browser) werkt de pagina helaas niet :'(
Ik krijg een boel kapotte afbeeldingen. Ik gok dat hun server het niet helemaal aankan.
Anoniem: 109640 22 oktober 2015 19:37
Op punt 18.3390552 -2.4762981, is dat supernova? of gewoon een hele grote zon...
hmm, en dan nu de vraag..wat kan je ermee doen?
Dit is data, en wat kan je als onderzoeker met data? Nou, analyseren, en kijken of je meer te weten kan komen.
Er naar kijken? Ontroerd raken, verwonderd zijn, ik noem maar een paar dingen.
Het is vooral ook handig als educatief materiaal. Van simpel laten zien aan kinderen op de basisschool tot analyseren van de data door studenten aan een universiteit.
Als gewonen burger niet veel. Als onderzoeker kan je er vast heel veel mee.
Uitprinten en je plafond mee behangen??
Anoniem: 343906 @Webgnome22 oktober 2015 13:26
Nah, daar heb je die fluoriscende setjes voor bij de Blokker, Hema dan wel Bart Smit :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.