De Nationale Ombudsman heeft kritiek geuit op het wetsvoorstel voor de uitbreiding van de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendiensten. De regering verzamelt zienswijzen op het voorstel voor een wet die dit regelt. Tele2 heeft nog veel meer bezwaren tegen het wetsvoorstel.
De Ombudsman stelt in een brief dat de afhandeling van klachten tekort schiet. Burgers met klachten komen in tweede lijn bij de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, de Ctivd. Volgens de Ombudsman is het beter als klachten terechtkomen bij een onafhankelijke instantie, zoals de Ombudsman. Over de uitbreiding van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten zelf laat de Ombudsman zich niet uit.
De brief komt na de stevige kritiek van Tele2 op het wetsvoorstel om de nu geldende wet uit 2002 aan te passen. De provider beticht de regering ervan dat zij 360.000 bedrijven en verenigingen wil inzetten om data te vergaren voor inlichtingendiensten, terwijl die bedrijven en verenigingen zelf opdraaien voor de kosten daarvan. "Het wordt duidelijk dat de diensten toegang willen tot alle communicatie, van iedereen, zonder dat zij de benodigde investeringen in tijd en geld willen dragen."
Volgens Tele2 kunnen de inlichtingendiensten na invoering van dit wetsvoorstel onder meer Twitter, WhatsApp, maar ook sites als Tweakers vragen om te gaan tappen. "Er zal geen enkel onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn dat niet onder de reikwijdte van de bulkinterceptie Inlichtingen- en veiligheidsdiensten zal vallen. De wet ademt de sfeer uit dat het verkrijgen van bulkgegevens een doel op zich is, waarbij het beschikken over en het inzage hebben in volledig buiten de feitelijke eigenaar van de gegevens om plaatsvindt. De effectiviteit en daarmee subsidiariteit en proportionaliteit zijn gemakshalve buiten beschouwing gelaten."
De provider claimt ook dat de diensten data mogen opvragen in andere landen, hoewel dat veelal in strijd met de daar geldende wetten zal zijn. Daarnaast zouden veel bedrijven en verenigingen niet in staat zijn om te tappen. Om al die redenen noemt de provider het wetsvoorstel 'onuitvoerbaar'.
Het is onbekend of Tele2 het wetsvoorstel op de juiste manier heeft geïnterpreteerd. De regering heeft nog niet gereageerd op de zienswijzen. Bedrijven hebben tot 1 september om een zienswijze in te dienen.