Angry Birds-ontwikkelaar voert nieuwe ontslagronde door

De Finse game-ontwikkelaar Rovio, vooral bekend van Angry Birds, gaat nog eens 260 banen schrappen. Dat maakt het bedrijf bekend in een verklaring over een reorganisatie. De ontslagen treffen het hele bedrijf, op de makers van een film over Angry Birds na.

Rovio verklaart zich op drie gebieden te willen richten met een kleinere, slagvaardiger organisatie: games, media en consumentenproducten. Het bedrijf groeide na het succes van Angry Birds in korte tijd tot een onderneming met meer dan 800 medewerkers en de belangrijkste franchise werd ingezet voor veel meer producten dan alleen de game. "Het resultaat was dat we teveel deden", geeft de ceo Pekka Rantala toe.

Het team dat werkt aan de Angry Birds-animatiefilm, met onder andere Game of Thrones-ster Peter Dinklage, wordt bij de ontslagronde ontzien. Rovio kwam onlangs met Angry Birds 2, een game die in een maand tijd 50 miljoen downloads kreeg. Daarmee is het spel niet zo populair als de eerste versie, die tal van spin-offs zoals van Star Wars en Transformers kreeg. De afname van de populariteit zorgde in 2014 voor een daling van de omzet met 75 procent. Rovio zag zich vorig jaar al genoodzaakt 130 banen te schrappen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-08-2015 • 13:31

57 Linkedin

Reacties (57)

57
55
45
3
1
0
Wijzig sortering
Op een gegeven moment kwam Rovio met een label waar ze games als Tiny Thief onder uitbrachten. Toen had ik echt het idee dat Rovio verder keek dan Angry Birds. Maar onder dat label wordt eigenlijk niks meer uitgebracht en de focus ligt volledig op de Angry Birds franchise. Iets wat aan de dalende omzet te zien niet de beste keuze is.

Studio's zoals Supercell hebben meerdere games en franchises die het goed doen, Rovio heeft dit echter (nog) niet voor elkaar gekregen. Tijd dat ze dus met een grote nieuwe titel gaan komen, anders is dit niet de laatste ontslagronde vrees ik.
Inderdaad jammer, Angry Birds vond ik niks aan maar Tiny Thief vond ik echt geweldig, als er daar nog chapters van uitkomen dat is gewoon een instant buy.
Tiny Thief vond ik echt geniaal; een van de weinige spellen die ik heb gekocht. Helaas hebben ze er vervolgens een free version van gemaakt met banners en de mogelijkheid om chapters aan te kopen.
Schandalig; ik heb een refund gevraagd en gekregen.. naar deze klant kunnen ze fluiten.
Dat lijkt na het succes van de eerst Angry Birds ook de enige strategy aan de game kant van Rovio geweest te zijn. Alles werd troep met in-app purchases. Ik heb er niets meer van aangeraakt. Jammer want hun kart-spel is volgens mij ook gewoon een kei van een spel.
Dit lag eigenlijk wel in de lijn der verwachtingen. Rovio heeft zich niet hard genoeg geconcentreerd op het uitbreken van zijn eigen markt. Er waren wat goede initiatieven die vervolgens of niet aansloegen of niet verder zijn ontwikkeld.
Het probleem van een one-hit zoals Angry birds is dat het concept op een gegeven moment 'op' is en dat er ook verschillende klonen en variaties van op de markt komen.

Vroeger, met een spel zoals Lemmings of Scorched Earth kon je nog verschillende reeksen op de markt brengen gedurende vele jaren met ook nog wel wat vernieuwing zo nu en dan. Maar met de groei van internet e.d. moet je echt wel sterk opd e markt staan; een one-hit is dan niet voldoende, je moet actief meerdere hits op verschillende gebieden op de markt zien te brengen.

Ah Lemmings...dat waren de jaren.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 26 augustus 2015 14:07]

Capcom houdt het met Street Fighter toch ook al behoorlijk lang uit, hoewel ze tegenwoordig wel door Sony worden gesponsord. Dus Rovio, leer van Capcom en breng Super Angry Bird Alpha Turbo Tournament Edition 2015 uit

en capcom, nieuwe Mega Man graag!

[Reactie gewijzigd door anargeek op 26 augustus 2015 14:16]

Een nieuwe Megaman zal nog wel even duren, maar voor de liefhebber is er wel dit nieuwe pareltje.

Alle gouwe ouwen. :D
http://store.steampowered.com/app/363440/
Net nieuw.
Ik geloof dat de maker van Megman weg is bij Capcom, hij is bezig met zijn eigen game; http://store.steampowered.com/app/314710/
+1 voor Scorched Earth verwijzing.
Het gevaar van een one-trick pony.
Ik vond het al zo ontzettend bijzonder, dat ze uberhaupt meer dan 5 man in dienst hadden.
Typisch voorbeeld van ouderwets management.. Groeien is voortbestaan!

Angry Birds is iets.. wat wellicht 1 developer nodig heeft (het is echt simpel om te maken) en 1 of meerdere designers. (ik ben niet kort af.. had zelf ook precies zo'n spelletje met dezelfde engine gemaakt.. voor Angry birds 1 uit was uberhaupt.. het was toen al een trend)

Hoe.. de.. -piep- komen ze aan honderden! medewerkers.

Ze hebben het in ieder geval erg goed uitgemolken..

Voor mijn gevoel hebben ze niet/erg weinig geinvesteerd in daadwerkelijke techniek / voortgang.. dan in simpele marketing en merknaam-verkoop.
Oftewel.. 499/600 medewerkers zijn sales.
Hadden zij met slechts een tiental mensen hieraan gewerkt dan hadden zij nu miljoenen aan spaargeld achter de hand kunnen hebben. Zij hadden die twintig mensen die nodig zijn de rest van hun leven met pensioen kunnen sturen als het concept op was. Nu houdt niemand er dalijk iets aan over.
Heb ik nou net een ander artikel/discussie gelezen? Uiteindelijk is het toch juist mooi dat er nu honderden mensen zijn die hier allemaal iets aan hebben verdiend? Stukken beter dan een klein team dat stinkend rijk wordt met een product dat vrij weinig toevoegt en met als enige 'waarde' dat het verslavend is.
Nou probeer je socialistische normen op te dringen aan een kapitalistisch bedrijf, dat werkt niet.

company bloating is juist iets waar we, sinds de crisis ons forceerde om er naar te kijken, mee geconfronteerd zijn.
Je ziet niet voor niets dat over de gehele linie van bedrijven en instanties er gesneden word in de 'management' lagen, het zijn functies die strikt gezien niet noodzakelijk zijn.

Een game as Angry Birds heeft in der daad vrij weinig nodig voordat je kost vs. baten verhouding de pan uit vliegt:
1 game developer
1 grafische designer
1 platform developer / porter

Alle overige dingen van websitedesign tot marketing zijn dingen die je voor een one-trick pony als angry birds makkelijk kunt uitbesteden en hoort uit te besteden. Angry Birds is gewoonweg niet voldoende materiaal om een bedrijf rond op te zetten en het zou wijs zijn geweest om zoveel mogelijk uit te besteden aan derden of ZZP'ers.

Die kerel die het bedacht heeft had idd stinkend rijk kunnen zijn nu, in plaats van zich te moeten ontfermen over een failliet gaand bedrijf en alle narigheid die daarbij komt kijken.
In de realiteit zul je echter zien dat het veel meer werk is dan je zou denken. Als je een spel (ook al lijkt het spel heel simpel) goed wilt onderhouden, ga je het met 3 man in een eigen bedrijf niet redden.

1 grafisch designer kan voldoende zijn voor de artwork. Dan een developer om nieuwe poppetjes / physics te implementeren; maar dat wordt al snel heel veel werk voor één persoon. Je wil vaak iemand hebben om mee te kunnen overleggen, dus binnen no-time zit je met een game designer; de persoon die de poppetjes uitdenkt en meehelpt met level ontwerp.

Dan heb je dat het spel uitgewerkt en moet het gemaakt worden op iOS en Android (om te beginnen). Twee man erbij, voor ontwikkeling en bug fixing per platform. Ga je ook Windows Phone en browser doen, heb je zo weer twee extra man.

Dan komt het leukste stuk. Je spel is een hit, je ontwikkelaars zijn bezig met het maken/onderhouden van het spel. En dan ga je inkomsten maken. Hoop gedoe, boekhouder erbij; weer een persoon die 'finance' gaat doen.

Het minimale van je bedrijf is dus:

- 1 grafisch vormgever
- 1 ontwikkelaar
- 2 programmeurs (iOS / Android)
- 1 finance
= 5

Maar, je spel is nu enorm aan het worden en dan moet je gewoon keihard doorwerken en zorgen dat jouw spel ook gewoon "goed" blijft.

Je moet dus in ieder geval meer levels gaan maken, anders stoppen mensen er behoorlijk snel weer mee. Tijd voor echte level designers. Nieuwe thema's, leuk, maar ook weer hoop werk. De animaties deden het heel goed bij Angry Birds, je zult dus een animator nodig gaan hebben; en nog een vormgever.

Nieuwe game mechanics zijn ook wel nodig, dus de game designer gaat daar ook mee bezig. Alles gaat nu wat sneller, maar moet ook goed getest worden om te kijken of de levels nog wel leuk/haalbaar zijn; en wat de richtlijn moet worden van punten. Tester erbij dus.

Dus, ondertussen zijn we aan het groeien en zit je met extra personeel:

- 1 vormgever
- 1 animator
- 2 level designer / game designer
- 1 tester
= 5 + 5 = 10

Wanneer het spelletje dan echt booming business wordt ga je ook maar naar Windows Phone en amazon e.d. Weer ontwikkelaars erbij, maar wel meer, want al die levels moeten ook worden overgezet. Dan wil je toch maar extra marketing gaan doen en wat meer sales; artwork en reclamespotjes. Ontwikkeling van speelgoed en weet ik het allemaal.

Het kantoor begint ook wat meer onderhoud nodig te hebben, dus een receptioniste en schoonmaker kan ook geen kwaad. En hopsakee 20-25 man.

Nu je kantoor behoorlijk vol zit krijg je dat het tijd wordt om te kijken naar de verdienmodellen, misschien nieuwe producten lanceren; of toch focussen op andere markten? Ik denk dat je binnen no-time aan 50-100 man zit als je zo explosief bent gaan groeien.

Hoe ze aan die 800 komen vind ik knap, maar "3 tot 5" man gaat het echt niet volhouden.
Met zoveel klanten moet je al gauw 24/7 aanspreekbaar en zoveel mogelijk technische probleempjes kunnen oplossen.

Ideaal bestaat niet, maar als je uitgaat van 2 diensten en natuurlijk ook nog eens in het weekend als iedereen vrij is, dan heb je het over factor 2,8,
neem daarbij ook mee dat mensen ook nog eens vakantie nodig hebben en andere zaken moeten regelen,
je effectieve bezettingspercentage is 0,8 .

Als je structureel 2 shiften 7 dagen in de week draait, dan heb je 3,5 FT'er nodig.

Zal niet voor elke positie in het bedrijf gelden, een directeur zal goed genoeg zijn, maar voor klantenservice/desk wel, technisch gedeelte ook, etc, etc.


Angry birds was erg groot, en er is vervolgens ook erg groot ingezet om het een lange tijd aan de top te houden. Dat is ze ook best redelijk gelukt. Of ze er wat aan hebben overgehouden is een vraag die ze alleen zelf kunnen beantwoorden.
Dat inderdaad ook nog! Over tijden gesproken, ook een aardige kans aanwezig dat ze ook internationaal nog verschillende mensen hebben; dus dat maakt het allemaal ook weer een stuk groter.
De persoon die het bedacht heeft had inderdaad stinkend rijk kunnen zijn. Maar de rest van je reactie heeft niks te maken met wat ik zei. De game had inderdaad met een kleiner team gemaakt kunnen worden.

Maar je doet een aantal aannames die volgens mij volledig onterecht zijn en ook niet uit het artikel op te maken zijn.

Ten eerste is Angry Birds niet alleen een game. Er wordt een film gemaakt, er is voor miljoenen aan merchandising verkocht, etc. Om te zeggen dat marketing uitbesteed had kunnen worden is mijns inziens grote onzin. Juist de marketing heeft Angry Birds groter gemaakt dan al die andere games die even populair worden, om er vervolgens nooit meer iets van te horen. Uitbesteden had, zeker in de begindagen, enkel gezorgd voor extra kosten.

'Company bloating' is niet een probleem dat sinds de crisis bestaat, maar al veel ouder. Je pakt ook meteen de managementlagen erbij, ook al wordt daar in het artikel geen woord over gezegd.

Maar het belangrijkste: mijn punt was niet dat het goed is voor de oprichters van Rovio dat ze zo groot zijn en dat er dus veel mensen iets aan hebben verdiend. Dat is natuurlijk niet zo, zij hadden inderdaad een stuk rijker kunnen worden.

Wat ik alleen niet snap, is waarom het zoveel beter zou zijn als Rovio klein was gebleven en het geld naar een team van drie personen was gegaan. Want hoewel zij dan inderdaad heel rijk waren geworden, heeft verder nauwelijks iemand er iets aan. In plaats daarvan hebben nu honderden mensen een inkomen gehad en zijn al die mensen er dus op vooruit gegaan.

Om nog even terug te komen op je eerdere verwijzing naar de crisis: één van de belangrijkste speerpunten die je telkens terug zag in de media is dat er teveel zelfverrijking plaatsvond. Als er één ding blijkt uit het aannemen van veel mensen, is het wel dat ze dat niet hebben gedaan. En daar ben ik persoonlijk blij mee.

[Reactie gewijzigd door ath92 op 26 augustus 2015 16:19]

Nu ben ik normaal wel van de maatschappelijk kritiek (ben behoorlijk socialistisch), maar dat was niet mijn insteek.
Ik bedoelde eigenlijk meer dat ze aan hun eigen ondergang hebben gewerkt, door de simpele management techniek toe te passen.

Prima dat er zoveel mensen mee gewerkt hebben.
Zolang het om onnodige luxe gaat, vind ik het meestal best.. als je maar geen miljoenen verdient met zorg/welzijn. (wat dus ook gebeurt)
Rijk worden met die lelijke Uggs.. prima.. rijk worden met de ziekenhuis catering.. meh.. de Maas heeft nog genoeg ruimte voor dat soort mens.

Ik bedoelde meer.. met zo'n succes van je onetrick pony.. had je zo.. zo veel meer kunnen bereiken, maar had het vermoeden dat ze voornamelijk hebben geinvesteerd in dat ene kleine projectje (qua game development blijft het erg minimalistisch namelijk)

Misschien vergis ik me.. maar ik had in zijn schoenen veel meer buiten Angry Birds om gedaan.
Fair enough. Ik ben het met je eens dat ze angry birds teveel hebben geprobeerd uit te melken. Het was natuurlijk nog mooier geweest als ze er een goedlopend bedrijf uit hadden weten te stampen, en wellicht is dat niet gelukt omdat ze teveel mensen aannamen. Wat dat betreft geef ik je dus volledig gelijk.

Aan de andere kant denk ik niet dat ze dat ooit was gelukt. Ze hadden dan inderdaad meer andere projecten moeten proberen te starten, maar daarvoor heb je juist wel weer mensen nodig. Ik denk dus dat het probleem niet zozeer een teveel aan mensen is, maar een gebrek aan visie vanuit het management.
Overduidelijk dat het grote merendeel van hun werknemers in de PR/Merchandising zitten en niet in het daadwerkelijke programmeren,
Hoeft niet, je kunt nog zulke geniaal geprogrammeerde spellen hebben, als je ze niet verkocht krijgt ben je nog nergens. Programmeertalent is er genoeg maar tegen AAA-studios kun je zelden op. De grote winst zit em meer in een nieuw concept of een nieuwe uitvoering ervan (Minecraft, Angry Birds). 99% van de pogingen faalt hopeloos, en met die kwaaie vogels hadden ze zo'n 1%-concept. En sindsdien niet meer...
Als je van die 10 man uit gaat, kijk je ehcter wel alleen naar technische functies. De vraag is of het bedrijf ook zo veel downloads had gehad zonder. Die werknemenrs, gezien er gewerkt moet worden aan de marketing etc, functies waar je niet zo 123 bij stil staat als ict'r
Nee mee eens.. qua techniek heb je voor (alle) Angry Birds spellen eigenlijk maximaal 1 programmeur nodig.
Had zelf in.. kweenie precies meer.. misschien toch wel 2 volle weken.. zelf zo'n spel gemaakt.
Had een ander concept.. je moest eerst je eigen kasteel opbouwen (punten per materiaal) en dan de ander kapot schieten (punten per schot).

Werkt helemaal (m.u.v. een tegenstander), maar was opgehouden vanwege de tijd en had performance problemen (geen zin meer om dat te fixen).
Het was wel erg grappig, alleen gefocust op de techniek (nog).
Kwam erachter dat ik dus dezelfde engine had gebruikt. (naam kwijt)

Ik snap al die 100'en wel.. alleen die handel in pluche beestjes was enorm. (internationaal gezien misschien goed voor 50 man?)
Dat is juist mijn punt.. had wat minder "side business" gedaan en meer op je core businesss.. maar dat was ze wellicht ook niet gelukt
Rovio heeft heel veel (niet zo erg succesvolle) games gemaakt voor Angry Birds.
Dat klopt maar het is enorm gegroeid na Angry Birds Ze zijn heel dat thema beginnen uitmelken tot de koe bij wijze van spreken begon te imploderen met alle gevolgen van dien nu.
Inderdaad, de nieuwste Angry Birds is bijna niet meer te spelen zonder dat je allerlei dingen moet aanschaffen in het spel zelf. Wat mij betreft is het einde oefening voor dit bedrijf.
Dit is niet waar het is prima te doen zonder ook maar iets te kopen, ook is het nieuwe systeem van reclame minder irritant dan bij de laatste versies van de andere angry birds spelen (hoewel sommige filmpjes wel erg lang duren)
Weet je dat zeker? Volgens mij moest ik iets kopen toen ik verder wou spelen op een gegeven moment.

Zet altijd m'n internet uit tijdens het spelen van zulke games. Moet dringend rooten zodat ik dit kan regelen via Droidwall. Filmpjes en reclame tijdens spelletjes zijn hoogst irritant. Zeker omdat je soms zo aan het tappen bent dat je per ongeluk iets van die reclame opent in je browser. Kan je die games eigenlijk kopen, zodat je 100% vrij bent van reclame en andere ongein?

[Reactie gewijzigd door Dennahz op 27 augustus 2015 09:09]

Je hebt standaard 5 levens, duurt 20 minuten om een leven te rechargen. Dus elke keer als je een level verliest of opgeeft gaat er een vanaf.

Als je het net niet haalt kun je ervoor kiezen een filmpje te krijgen voor een extra vogel, of je moet gems inzetten. Maar dat hoef je niet te doen. Gems kun je sparen (max 26 per dag = 3 x daily reward (+3 als je een reclame bekijkt), 2 voor spel tegen andere spelers, 3 voor 30 pigs afmaken, 5 voor 10 sterren halen en 10 voor een gift afstaan aan een vriend via facebook..) of kopen, wat belachelijk duur is (tot 100 Euro in 1 keer).

Soms komt er een kort filmpje tussen de levels door die ja kan skippen na een paar seconden.

De game kopen kan helaas niet meer, ze verdienen veel meer met de reclames en gem aankopen vermoed ik.
Maar ik ga er geen geld instoppen maar ben al een aardig eind op weg in het spel.
En toch vind ik Bad Piggies ook een lang niet slechte game, kan mij er prima meevermaken in de verloren minuutjes :)
Dat dat bedrijf überhaupt nog bestaat. Zal ook wel niet lang meer duren, als ze iedere paar maanden het 'halve' personeel de deur uit moeten doen. Gaat rap zo.
Of ze moeten weer met een knaller komen, maar dat zie ik niet gebeuren... Een bedrijf wat zo snel opkomt verdwijnt ook bijna weer net zo snel.
Ik hoop het voor ze. Of nee, dat zeg ik verkeerd. Ik hoop het voor het personeel dat er momenteel nog werkt.
Ik heb die eerste games gekocht, en ik moet zeggen dat je erg veel waar krijgt voor het geld. En nog komen er af en toe nieuwe levels voor uit. M'n kinderen vinden het helemaal te gek. Echter zijn alle nieuwe games "gratis" en gaan ze tijdens het spel zitten bedelen om dingen te kopen. Daar hou ik niet zo van, zeker omdat m'n kinderen het spelen en ik niet wil dat ze dingen aankopen. Dus mochten ze toch met een betaalde versie komen zonder al dat gebedel, ben ik weer een klant van ze.
Het is mogelijk om restricties in te voeren zodat je kinderen geen betalingen kunnen doen.

Apple: https://support.apple.com/en-us/HT204396
Google: http://gadgets.ndtv.com/a...phones-and-tablets-625051
'Die zal satoer vast en zeker ook ingesteld hebben staan, maar je krijgt nog steeds de reclame vanuit de game te zien waardoor de kids blijven zeuren.
Te weinig creativiteit, te weinig vernieuwing en blijven cashen op eerder succes. Toch vind ik Angry Birds best grappig :), zelfs al die vervolg delen. Ze kunnen misschien beter een paar kleine ontwikkelaars overnemen om zo aan nieuwe games en creativiteit te komen.
Al die spinoff doen ze denk ik ook niet echt goed.
Als ze gewoon hadden gewacht en na 1 deel 2 hadden uitgebracht zou het wat duidelijker zijn geweest.
Zou graag AB2 voor Windows zien komen, zal het ook wel wat populairder worden vermoed ik

Dat gepriechel op zo'n klein schermpje vind ik echt niks.
Ah Rovio, het bedrijf dat verwachtte groter dan Disney te worden. Kan niet zeggen dat dit me verbaast.

[Reactie gewijzigd door Mitsuko op 26 augustus 2015 14:11]

Haha, de arrogantie. En nu doet het belletje *pop* en is het sprookje voorbij.
Dat hadden ze denk ik zelf ook al door, daarom hebben ze Stella Pop gemaakt ;)
Veel te afhankelijk van de boze vogels. Alsof Nintendo alleen met Mario zou overleven of Sega met Sonic. Angry birds was leuk maar het concept is nu al weer verouderd en veel te veel uitgemolken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee