Dit jaar zijn er al vijftien zero day-kwetsbaarheden in de openbaarheid gekomen: beveiligingsproblemen in software die nog niet zijn gepatcht en dus extra gevaarlijk zijn. Dat meldt Secunia. In heel 2014 werden 25 zero day-kwetsbaarheden aan het licht gebracht.
Bijna alle vijftien zero days bevonden zich in software van Microsoft en Adobe, meldt beveiligingsbedrijf Secunia op de Black Hat-beveiligingsconferentie in Las Vegas; in één geval ging het om een lek in Java. Flash was verantwoordelijk voor zeven zero-days, Windows voor drie en Office voor twee. Een groot deel van de zero-days kwam aan het licht toen interne gegevens van spionagebedrijf Hacking Team door een aanvaller op internet werden gezet. Onder die interne data waren ook nog ongepatchte beveiligingsproblemen, die Hacking Team misbruikte om computers van slachtoffers te infecteren.
Volgens Secunia is het aantal ontdekte zero days geen reden tot zorg. Het zou volgens het bedrijf eerder zorgwekkend zijn als het aantal ontdekte zero days zou afnemen. Dat zou namelijk betekenen dat de zero days onder de radar zouden blijven en misbruikt zouden worden door bedrijven als Hacking Team, denkt Secunia. Vorig jaar werden 25 zero-days ontdekt; de vijf jaar daarvoor lag het aantal ontdekte zero-days in de vierhonderd populairste softwarepakketten elk jaar tussen de 15 en de 26.
Verder meldt Secunia dat er tot nu toe 9225 beveiligingsproblemen zijn gevonden in software, iets minder dan de 9560 die vorig jaar werden aangetroffen. Wel nam het aantal bugs die als 'extreem kritisch' worden bestempeld toe van 0,3 naar 0,5 procent. Ook het aantal 'zeer kritische' bugs nam toe, van 11,1 naar 12,7 procent. Het aantal bugs die worden bestempeld als 'gemiddeld' nam af van 28,2 naar 23,7 procent.
Tot nu toe zijn dit jaar tachtig beveiligingsproblemen in iOS gevonden, tegen tien in Android. Volgens Secunia betekent dat allerminst dat Android veiliger is dan iOS, omdat Google slechts beperkte controle heeft over de uitrol van security-updates. Apple kan beveiligingsupdates direct uitrollen naar gebruikers, maar bij Android zijn de fabrikanten van apparaten en telecomproviders daarvoor verantwoordelijk."Voor gebruikers kan het veel langer duren voordat ze gepatcht zijn dan op iOS", aldus Lindgaard tegenover Tweakers. Daarnaast kan het verschil worden verklaard doordat Apple ook sommige apps als Safari patcht via het besturingssyteem, terwijl dat op Android via de Play Store of een andere softwarewinkel verloopt.