Duits bedrijf toont thuis-accu die in juni verschijnt

Het Duitse bedrijf Solarwatt komt met een accusysteem voor thuisgebruik. Het systeem lijkt op Tesla's Powerwall, en is bedoeld voor gebruik met zonnepanelen. Deze maand moet het systeem verschijnen; de vanafprijs bedraagt 5499 euro.

Solarwatts MyReserveSolarwatt introduceert het MyReserve-accusysteem officieel op de Intersolar Europe-beurs in München, die volgende week plaatsvindt, maar details zijn nu al naar buiten gebracht. Het bedrijf ontwikkelde de accu voor thuisgebruik in samenwerking met de BMW i, een onderdeel van de automaker dat elektrische voertuigen ontwikkelt. Dat was al eerder bekend, maar in de aanloop naar de beurs maakte de fabrikant uit Dresden dinsdag meer bekend over prijzen en specificaties van het systeem.

De MyReserve is gebaseerd op li-ion-accu's. Het basissysteem beschikt over een capaciteit van 4,4kWh, en bestaat volgens het Duitse pv-magazine uit vier delen: een wandkast met elektronica, twee accumodules van elk 2,2kWh, en een zwarte afdekkap. Ieder deel weegt minder dan 25 kilo, waardoor één installateur het systeem kan installeren. Desgewenst kan het systeem worden uitgebreid met extra accumodules die in de kast kunnen worden geschoven. Het systeem kan worden uitgebreid tot een totale capaciteit van maximaal 11kWh. De Powerwall, een soortgelijke thuisaccu van autofabrikant Tesla die binnenkort moet uitkomen in de VS, heeft een capaciteit van 7kWh of 10kWh.

Het systeem is bedoeld voor gebruik met zonnepanelen. Solarwatt begon in 1993 als producent van zonnepanelen; het bedrijf levert inmiddels ook aansturingselektronica en complete energiesystemen gebaseerd op zonne-energie voor particulieren en bedrijven. De MyReserve kan samenwerken met de andere producten en systemen van het bedrijf, zoals de Energy Manager, een systeem waarmee via een app het energieverbruik en de hoeveelheid gegenereerde zonnestroom kan worden bekeken.

MyReserve kan worden geïnstalleerd tussen zonnepanelen en de omvormer, die de gelijkstroom van de panelen omzet in wisselstroom geschikt voor elektrische apparaten. De elektronica werd door Solarwatt zelf ontwikkeld, wat het rendement van het totale systeem ten goede moet komen: het bedrijf belooft een totaalrendement van 93 procent.

De MyReserve moet nog deze maand te koop zijn, ook in Nederland. De adviesprijs voor het kleinste systeem van 4,4kWh is 5499 euro, exclusief installatie. De Powerwall van Tesla belooft volgens de eerste berichten goedkoper te zijn dan het Duitse systeem: de kleinste variant van de Powerwall moet in de VS 3000 dollar kosten, omgerekend 2676 euro.

Solarwatt is eigendom van de Duitse industrieel Stefan Quandt, grootaandeelhouder van BMW. Solarwatt werkte al eerder samen met de Duitse automaker. Zo leverde het 8000m² aan zonnepanelen voor het dak van BMW Welt, een uitleveringscentrum en museum van de autofabrikant.

Door Friso Weijers

Redacteur

03-06-2015 • 17:30

163

Reacties (163)

163
162
107
7
0
0
Wijzig sortering
In Duitsland is het "salderen" niet zo gunstig als het in Nederland (nog) is. Daarom kan dit in Duitsland weldegelijk een interessante optie zijn. Ook omdat sommige mensen graag compleet onafhankelijk van het energienet zouden willen zijn en een exces aan zonnestroom opwekken. Dat exces in de nacht naar je electrische auto overpompen is iets wat je kunt hiermee kunt gaan doen.
Om (een beetje) onafhankelijk te zijn heb ik sinds kort een accupakket van 2kwh gekoppeld aan mijn pv panelen. Dit is geleverd door intuhome, zij maken gebruik van een omvormer die ook accu's kunnen laden. (www.intuhome.nl) Naast intuhome levert ook Nedap al enige tijd een vergelijkbaar product.

Ook al kun je (nog) niet spreken over de welbekende terugverdientijd bij accu's. Je krijgt wel een stukje onafhankelijkheid. Als de stroom uitvalt kan je met een kleine accu zonder problemen enkele uren zonder elektriciteit van het net.

Dit is een geruststellende gedachte tijdens een ek-finale of als je afhankelijk bent van medische apparatuur. Zeker als je meeweegt dat de stabiliteit van ons netwerk in de nabije toekomst niet meer zo vanzelfsprekend is.

[Reactie gewijzigd door Oibaf op 23 juli 2024 02:13]

Als je zo'n 4,4kWh exemplaar hebt, kun je de elektriciteitsleverancier volgens mij wel opzeggen :D Dan heb je niks meer te maken met het vastrecht. Als je dan ook elektrisch kookt en verwarmt, bijvoorbeeld met een inductiekookplaat en een warmtepomp, kun je de gasleiding ook schrappen en ben je alleen nog voor water van anderen afhankelijk. Je terugverdientijd wordt dan al heel ander :)

De vraag is alleen of je systeem vervolgens betrouwbaar genoeg is, zodat je de energieleveranciers echt nooit nodig hebt.
Zonder gas is nog wat lastig als je aan je CV ketel gehecht bent.
Daarom zeg ik dus: warmtepomp. Goed, met 4,4kWh ga je dat niet redden natuurlijk, maar volledig zonder gas kan wel degelijk. Een collega van me laat nota bene zo'n huis bouwen. En als we even bedenken dat de accutechniek de komende jaren een van de belangrijkste onderzoeksgebieden gaat worden (elektrische auto's, allerlei mobiele apparatuur die eigenlijk nu nog veel te kort mee gaat), kun je je voorstellen dat het over een jaar of 5-10 heel reëel is om echt onafhankelijk te zijn.

Je moet mijn reactie ook in twee delen opvatten: met 4,4kWh heb je genoeg energie om 's avonds de verlichting, televisie, koelkast/vriezer, een laptop/computer op te draaien tot de volgende ochtend de zon weer opkomt en je panelen de accu weer gaan opladen. Wil je helemaal onafhankelijk, dan heb je meer capaciteit nodig, helemaal mee eens, maar gas heb je echt niet nodig voor je CV :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 02:13]

Mee eens, Zo snel mogelijk allemaal van het GAS af. Ook goed voor de Groningers.

Maar als je met warmtepompen wilt gaan werken kom je natuurlijk nooit van je elektra netaansluiting af. Die warmtepompen gebruiken energie als het buiten koud is. Dan leveren de PV panelen ook minder stroom. Dat hoeft ook niet erg te zijn (zolang je mag salderen en groene stroom inkoopt).

Als je ooit van het elektranet af wilt, dan moet je zoveel mogelijk warmte in je huis maken met biomassa, (hout CV kachels, pelletkachels e.d). Dat warme water kun je dan ook in je wasmachine en vaatwasser doen, (Hoftil) Die machines verbruiken dan ineens heel erg weinig elektrische stroom meer.
Inderdaad, dit lijkt mij een mooie oplossing om je eigen stroom/energie op te wekken naast PV panelen en warmte pomp.

Pellet verbrander met stirlingmotor:
http://www.okofen.be/be-nl/nieuws/IDnews=9034

Allemaal zeer interessante techniek, maar bovenstaande installatie kost ca. 10K, de laatste keer (2009) dat ik serieus gekeken heb naar een warmtepomp waren de kosten ca, 25K, Een stetje PV panelen met accu pakket zal ook richting 15K gaan. Daarnaast moet er misschien wat betreft apparatuur, leidingwerk, CV systeem e.a. aangepast worden.

Al met al een redelijk investering als je in bestaande situatie "off-grid" wilt gaan. Maar het blijft een interessante gedachte.

On topic
Vraag me af je deze accu pakket in de toekomst ook kunt huren c.q. leasen?
Die warmtepompen gebruiken energie als het buiten koud is. Dan leveren de PV panelen ook minder stroom.

PV panelen brengen net het meeste op bij koud weer! Koud en zonnig is veel beter dan warm en zonnig. Het rendement daalt met de stijging van de temperatuur.

hier een stukje uit een persbericht van PVvlaanderen:
Stroom van eigen kweek maakt kerncentrales zelfs op winterdagen overbodig. Gisteren was het in België opnieuw bar koud. Maar wél zonnig. Dat bleef niet onopgemerkt op de elektriciteitsmarkt. Het totale opgestelde vermogen aan zonnepanelen, leverde rond het middaguur een dagrecord van 2000 MW elektriciteit op, zo blijkt uit data die transportnetbeheerder Elia publiceert. Dat is het equivalent van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 die momenteel nog steeds uit zijn door veiligheidsproblemen. Van 9 u ’s ochtends tot 16u30 in de namiddag was zonne-energie in België goed voor 1000 MW aan stroomproductie. Het is een voor de sector vertrouwd gegeven dat zonnepanelen het best renderen bij koud zonnig weer. Hitte doet nl. het rendement van een PV-installatie dalen.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 juli 2024 02:13]

Ik denk dat hij bedoelt dat in de winter de zon minder uren op een dag schijnt en dat dit zwaarder doorweegt dan de efficiëntie winst.
@KJA

Ik bedoel idd dat PV panelen in de winterperiode minder opleveren dan in de zomer.

In Nederland kan je dankzij de salderingsregels gedurende de zomer stroom aan het net leveren die je met een warmtepomp tijdens de winter weer gebruikt. Een accu met minder dan 100kWh cappaciteit is niet voldoende om dit op te vangen.

Mijn stelling was dat als je dankzij een accupakket (van wie dan ook Tesla, INTUhome, Nedap, whatever) naar autonomie streeft. Dat je dan wel moet zorgen dat je in de winter minder stroom gebruikt dan in de zomer, Dus geen warmtepomp in de winter, maar bijvoorbeeld Warmte maken met biomassa. (Houtkachels) Hout is gewoon opgeslagen zonne-energie. (De zon laat de boom groeien in de zomer, je verbrand het in de winter.) De natuur doet dat veel efficiënter en goedkoper dan Tesla. :-)
Anoniem: 175233 @KJA4 juni 2015 11:59
In de praktijk heb je in de winter slechts 10% opbrengst van de zomer, omdat de zon minder schijnt, en lager aan de hemel staat. Dat beetje efficientie voordeel zit daar al bij ingerekend... is dus totaal niet significant.
Hij spreekt van "als het koud is". Hij spreekt niet van: "als er minder zonne-uren zijn per dag"...
Compleet onafhankelijk gaat niet lukken met accu's. 4,4 kWh is in een dag leeg, en om deze weer volledig geladen te hebben op een donkere winterdag heb je een behoorlijk aantal paneeltjes nodig. Dat ga je met een standaard dak niet voor elkaar krijgen.
Wij hebben alleen nog water en stroom. Verder glasvezel en natuurlijk de riolering. Met inductie koken gaat veel makkelijker en je spaart energie. Gas is trouwens ook weer wat gevaarlijker met lekken en mensen die vergeten het gas uit te zetten.
Van het gas is flauwekul, een slechte elektrische installatie is net zo gevaarlijk of zelfs gevaarlijker. Gas ruik je ver voordat het enigszins gevaarlijk gaat worden. Maar voor beide geldt dat de installaties technisch goed aangelegd moeten worden. Heb je er geen verstand van, blijf er vanaf.
Elektriciteit en zeker accu's zijn al zeker even gevaarlijk.
Een CV op elektriciteit kan anders geen CO-problemen veroorzaken ;)
Anoniem: 211091 @Grrrrrene4 juni 2015 19:13
een moderne gesloten CV ook niet die haalt zijn lucht van buiten en lekt het dan gat het via de afvoer weer naar uiten
Uit persoonlijke, directe familie ervaring kan ik je melden dat een inductie kookplaat rare dingen kan doen. Bij familie van mij is zo'n ding namelijk in de fik gevlogen uit het niets en er stond ook nog een philips air fryer op die tot pulp daardoor weg was gesmolten (ja, je kan zeggen dat je die er af moet halen hoewel dat bij een inductieplaat geen reet uit maakt, sterker nog, het kwam ook omdat na onderzoek bleek dat de plaat zelf een soort kortsluiting had gemaakt en daardoor de boel intern te veel stroom kreeg).

Gevolg: hele huis moest gereinigd en zelfs verbouwd worden (systeemplafond, vervuild).

Veilig? Meestal wel, mits je er verstandig mee om gaat, gas ook.
Inductie koken is leuk voor de hollandse pot, maar als je wil wokken is gas toch de betere keuze.
Inductie koken is leuk voor de hollandse pot, maar als je wil wokken is gas toch de betere keuze.
Voor inductie heb je speciale wokpannen.
Of zelfs inductieplaten voor wokpannen:
http://i31.tinypic.com/wv3ka1.jpg
vautje

[Reactie gewijzigd door Freemann op 23 juli 2024 02:13]

@Trinitronic

Uit je reactie maak ik op dat jij geen (goede) inductie kookplaat hebt.
Hier ligt een 5 pits kookplaat met dikke wok"brander", welke 4,4kW direct(!) en zonder (noemenswaardige) verlies in de pan kan brengen.

Hiervoor lag er een slochteren kookplaat in de keuken eveneens met Wokbrander en die brander deed 4,5kW en daar durfden ik mijn hand niet naast de pan te houden. Als ik dat deed dan zaten mijn handen onder de brandwonden door de verliezen die langs de pan via de afzuigkap naar buiten worden gezogen. Deze warmte/energie heeft geen enkele nuttige bijdrage aan het opwarmen van de pan geleverd.

Moraal van het verhaal;
Inductie brengt energie direct in de pan en is op papier even krachtig als gas. Echter is het warmte/energie verlies bij een slochteren plaat veel groter waardoor een slochteren plaat stukken minder efficient is EN minder vermogen in de pan brengt.

justMy2Cents

[Reactie gewijzigd door Freemann op 23 juli 2024 02:13]

In de winter verbruik je inderdaad wel meer, dus zul je sowieso die extra panelen moeten hebben. Wij zouden het met dat pakket en huidige paneleninstallatie 3-5 dagen volhouden gok ik. Zelfs met een pakket van 10x zo groot ga je de winter dus niet redden als je panelen per dag niet sufficient zijn. Deze accu's zijn dan ook alleen bedoeld om off the grid te kunnen gaan als je gemiddeld per dag/week genoeg opwekt voor je gehele verbruik.

Wat ik wel zou willen weten is hoe lang die accu's het blijven doen, tot wanneer houden ze (minimaal 80 procent van) hun capaciteit?
Anoniem: 211091 @mark-k4 juni 2015 19:16
de meeste li ion accu's 3000 tot 4000 cycles = 10 jaar
let wel niet de laptop accu's die ca 500 cycles
Heb meer dan een half jaar geleefd met 500Watt aan zonnepanelen en twee auto accu's. Dat gaat prima als je alle energieslurpers eruit gooit en een beetje nadenkt over je energiegebruik. Stofzuiger, koelkast, magnetron zijn apparaten waar je best zonder kunt. Opa en oma deden dat ook en die waren best gelukkig.
Probleem met een warmtepomp is dat je energie gebruik in de winter zit.

Ik heb 6000 Wp op het dak liggen en een warmtepomp met electrisch vermogen van 5 kW (thermisch vermogen 25 kWh). In de zomer koel ik mijn huis en gebruik nauwelijks energie terwijl mijn panelen gemiddeld 30-35 kWh per dag opleveren.

In de winter (December) leveren mijn panelen in een hele maand 60-70kWh terwijl mijn energieverbruik op 35-40kWh per dag ligt vanwege de warmtepomp.. Volgens mij kan dit probleem met de beste wil van de wereld niet opgelost worden met accu.

Lang leve het salderen.
Vrees dat je in de winter dan toch knap wat kou zal lijden.
Gemiddeld gebruikt een gezin zo'n 9 KWh per dag. Onze panelen hebben in de hele maand januari zo'n 88 KWh opgebracht: nog geen 3 per dag dus...

Maar ik vind dit soort ontwikkelingen wel mooi! Tegen 2020, als Den Haag de terugleverregeling om zeep helpt zijn dit soort systemen behoorlijk doorontwikkeld en (met wat geluk) door concurrentie een stuk betaalbaarder :)
Mee eens. Voor de zomer werkt het goed, maar in de winter heb je een probleem. Een dag minder is niet erg, maar een hele periode gaat gewoon niet. Of je moet bang gaan zijn in de toekomst voor de gevreesde "zesde bewolkte dag op rij".

Maar zoals hierboven gesteld in Duitsland is het zeker rendabel. Ik ben benieuwd wanneer het terugleveren hier in NL ook niet meer afgetrokken mag worden van de geleverde energie.
Ik heb me door iemand laten vertellen dat je met accu's uit heftrucks een heel eind kunt komen. Dit zijn z.g.n. tractie-accu's die bijzonder geschikt zijn om langdurig een relatief lage hoeveelheid vermogen te leveren, in tegenstelling tot b.v. accu's uit auto's.

Degene die het me vertelde, is al enige tijd bezig met het bouwen van een eigen systeem voor het laden van de accu's. Hij heeft al aardig wat hobbels overwonnen en verwacht binnen niet al te lange tijd (ongeveer een jaar) 'off the grid' te zijn.

Ik ben stiekem wel erg benieuwd hoever ie er mee komt.
Er is nog iets ergers als wolken . Met sneeuw op je dak is de opbrengst 0 W ;)
Als het koud is dan trek je gewoon een trui aan. Is de meest energieefficiente oplossing.
Anoniem: 211091 @Pietervs4 juni 2015 19:36
het s nog erger ik gebruik 2000mrt3 per jaar daarvan verstook ik 1500mtr3 in 60 winter dagen , dat is 25mtr3 per dag , dat is 250kwh per dag met een goede warmte pomp installatie zou ik dat met factor 5 kunnen verminderen , blijft nog steeds 25kwh elektrisch met pieken van 50kWh denk ik
in die 2 maanden wekken mijn zonnepanelen 10% op van hun capaciteit ( 2.5kw) ca 1kwh per dag als ik geluk heb
het goede nieuws is dat ik per jaar gemiddeld wel genoeg opvang in mijn huis , dus de vraag is hoe bewaar ik het voor de barre dagen, iets waar onze voorouders ook al mee worstelen
een 4kw/h accu, ik weet niet precies (geen zin om op te zoeken) wat de zon per dag gemiddeld leverd, maar een beetje inductie-kookplaat kost al wel meer dan dat, een warmte-pomp gaat je ook niet lukken, dus mag je als je echt warmte nodig hebt, een kilometers-diep gat gaan boren, als je die warmte vervolgens effcient kunt inzetten voor hoogwaardige warmte zou je er misschien je gasleiding mee kunnen vervangen maar nog steeds niet je kookplaat, maar los van dat zou ik eerder vertrouwen op een dieselgenerator dan een accu-pack.
Zoals hierboven ook al aangegeven: met die 4,4kWh kun je zonder energieleverancier als je de gasleiding er niet uitgooit. Doe je dat wel, dan heb je meer capaciteit nodig, maar het kan zoals ik dus aangeef wel degelijk zonder gas. En een warmtepomp hoeft ook niet te betekenen dat je een kilometer diep moet boren (hoe kom je daarbij?) er zijn twee systemen: systemen die warmte uit de grond halen en in de zomer terugsturen en systemen op compressortechniek, die kunnen verwarmen en koelen, maar minder energie-efficiënt zijn.
Ik heb hier een 17kW warmtepomp en nog geen zonnepanelen. Op een koude dag jaag ik er met gemak 50kWh doorheen. Laat het een derde zijn bij een klein nieuwbouwhuis dan moet je alsnog een indrukwekkende PV-installatie hebben (waar geen ruimte voor is op het dak van een normaal huis) om op een winterse dag 17kWh op te kunnen wekken.

Als je 'm dimensioneert op het energieverbruik in de winter heb je een overschot in de zomer. Je zou dan warmte in de bodem of in grote tanks moeten stoppen om in de zomer van je energieoverschot af te komen zonder aansluiting op het stroomnet. Persoonlijk lijkt het me een zinloze en inefficiënte exercitie.
Anoniem: 211091 @Femme4 juni 2015 19:45
kijk eens bij het ecovat
www.ecovat.eu
als buurt bewoners samenwerken zal het wel al mogelijk zijn
hr solar heeft een tool waarmee je dit kunt berekenen
http://www.hrsolar.nl/wp-...atie-V1-1-handleiding.xls
? Zoals hierboven meermaals duidelijk aangegeven: met 4,4 kan je NIET zonder energieleverancier.
Uurtje de wasmachine aan en wat gamen op highend hardware dan is ie alweer leeg.
Als je zo'n 4,4kWh exemplaar hebt, kun je de elektriciteitsleverancier volgens mij wel opzeggen
Absoluut niet. Er zijn genoeg dagen (achter elkaar) dat je niet genoeg opwekt voor je dagverbruik. Dan is 4,4 kWh zo leeg, voor een normaal huishouden gaat het nog geen dag mee.
Niet echt. Gemiddeld stroomverbruik van een huishouden is 3500kWh per jaar, oftewel bijna 10kWh per dag gemiddeld. Neem ook nog de variërende opbrengst van panelen over het jaar en bij bewolking, en dat opzeggen zou ik niet doen ;)
Mooi dat je al een accu hebt thuis. Dit zou ik ook wel willen.
Wat mij nog tegenstaat is dat de accu me niet de winter doorhelpt -> veel verbruik (aan verwarming vooral) en weinig opgewekte energie van de panelen.
Het is helaas niet een off-grid oplossing, tenzij je heel veel panelen hebt.
De grote dip zit in de maanden november t/m januari.
Het valt misschien te overwegen om een generator aan te schaffen voor de momenten dat je te kort komt.
Daar zal de buurt blij mee zijn... een generator maakt toch aardig wat herrie en daar moet ook weer dure brandstof in... ik wil daarvan wel eens een reële plus/minus berekening van zien. Plus dat dergelijke installaties nog steeds niet goedkoper zijn dan gewoon afnemen van de leverancier, het draait in goede omstandigheden net om het even maar tegen de tijd dat je op het omslagpunt zit ben je ook alweer toe aan nieuwe apparatuur... alleen al omdat de ontwikkelingen ook niet stil staan. Het is nu nog steeds echt een 'ik wil perse' overweging dan dat het werkelijke voordelen oplevert. Woon je in een zonnig land, okay... maar we zitten hier in Nederland/België ;)
Het is zeker duurder dan uit de muur.
De generator zou je alleen moeten gebruiken op de dagen dat de zonnepanelen onvoldoende leveren om de accu op te laden.
In Spanje leveren zonnepanelen meer dan hier, maar ook hier leveren zonnepanelen voldoende op om er goed rendement van te hebben (veel meer dan de spaarrekening, en zonder vermogensrendementsheffing).
Er zijn kasten te koop waarmee je stroom op kunt wekken d.m.v. aardgas. Ze waren alleen behoorlijk prijzig en om zonder PV panelen 'off-grid' te gaan niet aantrekkelijk. Als je echter een behoorlijke bult aan PV panelen op je dak gooit en je hebt zo'n kast om van aardgas elektra op te wekken kun je in principe je elektra aansluiting er uit gooien. Scheelt heel veel $$$$ aan vastrecht op je elektra en voor perioden waar je tekort komt maak je elektra van gas.
Als je doelt op de WKK met stirlingmotor: die zijn inderdaad heel duur.
De elektriciteitsaansluiting kun je niet zo makkelijk vanaf, maar zonder gas is tegenwoordig goed mogelijk.

Sinds kort hebben wij helemaal geen gasaansluiting en HR-ketel meer. Met elektriciteit verwarmen is niet de meest milieuvriendelijke en economisch aantrekkelijkste oplossing

Daarom verwarmt een houtkachel mijn huis en douchewater in de wintermaanden. Vanaf april tot en met september komt de energie voor 90% uit de zon dankzij vacuumbuizen. Alle energie voor de verwarming komt dus uit duurzame bronnen (hout en zon).

[Reactie gewijzigd door Oibaf op 23 juli 2024 02:13]

Maar dan stoot je wel veel houtrook uit, en volgens bepaalde onderzoeken is houtrook 30x zo kankervwekkend als tabaksrook. Okee, het hang er vanaf hoe je het meet, maar het is sowieso echt slecht, voor je eigen gezondheid en voor die van je buurt. En de kleinste deeltjes waaien zo je huis binnen, en dat zijn denk ik juist de slechtste.
De houtrook die jij noemt krijg je vooral van een slechte verbranding.

Wij hebben juist gekozen voor een Finse houtkachel omdat deze zo milieuvriendelijk is. Er zit veel verschil in houtkachels en dus ook in hun uitstoot.

De houtkachel die bij ons thuis staat verbrand het hout nagenoeg volledig, wat uit de schoorsteen komt is grotendeels waterdamp. De uitstoot is qua milieu belasting vergelijkbaar met een gas-ketel.

Edit: nuance

[Reactie gewijzigd door Oibaf op 23 juli 2024 02:13]

Colour me sceptical! Ik lees daar nergens iets over de uitstoot. Met filters kun je wel meer opvangen dan met een gewone houtkachel, maar alleen waterdamp geloof ik eerlijk gezegd niet.
Zonder gasaansluiting leven is het inderdaad goed te doen en op termijn ook veel goedkoper. Maar met die accu kom je zonder elektrische aansluiting momenteel (nog) niet de winter door.
Tenzij je bereid bent om de wasdroger de deur uit te doen en verder heel zuinig omgaat met de stroom in de donkere wintermaanden. (December en Januari zijn de slechtste lichtmaanden), Dat wordt TV kijken op je tablet of laptop ben ik bang.

Gelukkig is de EK finale in de zomer :-)
Er wordt bijvoorbeeld in Frankrijk ook gebruik gemaakt van verwarmen op elektriciteit met warmtepompen en luchtverwarming. De warmtepomp haalt warmte uit buitenlucht. Dit levert 5x zo veel warmte op als de elektrische energie die je er in stopt.

Er zijn in Nederland ook huizen aangesloten op stadsverwarming. Die hebben vaak standaard ook geen gasaansluiting.
Anoniem: 120539 @Oibaf4 juni 2015 09:01
Om (een beetje) onafhankelijk te zijn heb ik sinds kort een accupakket van 2kwh gekoppeld aan mijn pv panelen...
[knip]
...Dit is een geruststellende gedachte tijdens een ek-finale of als je afhankelijk bent van medische apparatuur. Zeker als je meeweegt dat de stabiliteit van ons netwerk in de nabije toekomst niet meer zo vanzelfsprekend is.
Waar veel van mijn bekenden van uit gaan is dat bij uitval van het electriciteitsnetwerk je met PV-panelen goed zit, als de zon schijnt.
Tenzij je daar speciale maatregelen voor hebt getroffen stopt je omvormer gewoon met leveren bij het wegvallen van de referentiespanning. De omvormer past zich aan aan de netfrequentie (en spanning); geen ingaande spanning (en dus referentie-frequentie) is dus ook geen energie-levering.
M.a.w.: Ook bij de meeste mensen met PV-panelen zal de electriciteit gewoon uitvallen.

Dat geldt ook bij gebruik van de accu zoals omschreven in het artikel, deze komt tussen de panelen en de omvormer.

(Mocht je echt off-grid willen kunnen functioneren zul je dus een installatie moeten hebben die volledig los te koppelen is, inclusief voorzieningen voor koppelen/ontkoppelen.)
"Ook al kun je (nog) niet spreken over de welbekende terugverdientijd bij accu's"

Daarom is bij zonne- en windenergie de opslag het grote probleem.
De oplossing om "duurzaam" met voorrang het openbare net op te kunnen drukken middels aanpassingen is minstens zo kostbaar als het weggeven van accupacks ;-)
je kan ook gewoon een UPS tussen je voeding doen van de PV set en je belangrijkste groepen zoals woonkamer / keuken.

Als de stroom dan uitvalt blijf je ook gewoon doordraaien.

Wel alles gestekkerd anders mag het niet volgens NEN normen. Zelf je energie opslaan mag niet in NL.

Daarom wordt een Omnik Hybrid ook niet verkocht in NL maar wel in Duitsland. Of een ander NL produkt van Nedap de powerrouter.
Onafhankelijk zijn door middel van PV en batterijopslag is een mythe. Productie in de winter is zo laag dat je ongeveer 6 maanden (oktober-maart) een enorm tekort zal hebben. Het verschil in productie is in Nederland en Duitsland tussen de zomer en de winter een factor 5 en de vraag naar electriciteit is in de winter gemiddeld 20 procent hoger dan in de zomer.
Wil je dus in de winter jezelf kunnen bedruipen dan zal je of in de zomer heel veel stroom weg moeten gooien of dumpen in warmtetoepassingen of energie opslaan voor de winter. Die opslag moet dan in de orde van 1000-2000 kWh zijn en je zal deze maanden lang vast moeten houden. Dat kan een batterij niet.
Wat je wel zou kunnen doen is warmte/koudeopslag onder je huis om zo de pieken in de zomer op te vangen, maar daarmee dek je de electricteitsvraag in de winter niet. Het seizoensprofiel van zonne energie is precies tegengesteld aan het vraagprofiel. Wil je onafhankelijk zijn dan zou je windenergie nodig hebben, daar is de productie hoger in de winter dan in de zomer. De ideale mix in Europa bestaat uit ongeveer 70 procent windenergie en ongeveer 30 procent zonne energie.

Ik zie hieronder opmerkingen over gas staan. PV+batterijen zal geen gas kunnen vervangen. Neem een huishouden met bijvoorbeeld 3000kWh aan stroom en 1500 kuub gas als jaarverbruik. 3000kWh is 10GJ; 1500 kuub gas levert met 90 procent rendement 47GJ aan warmte op. Dat is dus bijna een factor 5 groter dan het electriciteitsverbruik. Met een warmtepomp met een COP van 3 zal je dus nog eens +-4500kWh nodig hebben om je warmtevraag te dekken. En dat mag je allemaal in de winter gaan doen dus je zal tijdens de zomer 4500kWh moeten gaan opslaan. Wees dan maar gewoon blij dat je mag salderen.

Huishoudens met opslag kunnen een hele belangrijke functie vervullen op het net, namelijk energie overdag opslaan voor de avondpiek die een paar uur daarna volgt. Daarmee maak je het zonneprofiel effectief gladder en dat is een belangrijke functie.
Je verhaal klopt op zich wel aardig. Bij mij is het verschil tussen zomer en winter zelfs een factor 7 - 8.
Je aanpak kan echter beter.

Scenario 1
In plaats van een (onbetaalbare!) batterij van 4500 kWh te nemen (kost in het geval van Tesla naar schatting 450 x 3500 dollar = 1,5 miljoen dollar, misschien wat goedkoper bij deze grote afname) kun je beter meer zonnepanelen neerleggen. In dat geval kun je de winter overbruggen met zonne-energie (voor je stroomverbruik), en zijn de kosten stukken lager (hoewel deze natuurlijk nog aanzienlijk zijn).

Neem december, de meest beroerde maand. Een gemiddeld gezin gebruikt in die maand ca. 400 kWh. Een installatie van 20 kWp zou dat moeten kunnen dekken.

Toegegeven, een 20 kWp installatie kost aanzienlijk (ik schat 25.000 euro), maar is veel goedkoper dan een accu van 4500 kWh.

Je hebt natuurlijk wel veel plaats nodig voor deze panelen. En het is de vraag wat je moet met het overschot aan stroom in de zomer.

Scenario 2.
Nog veel beter wordt het als wij in staat zijn om onze eigen vloeibare / gasvormige brandstof uit electriciteit te maken en die op te slaan. In dat geval kun je de zomer gebruiken om veel brandstof te maken, en deze in de winter op te gebruiken.
Het rendement van deze omzettingen zal niet heel hoog zijn, maar het zal toch in principe veel goedkoper zijn dan een accu.
Klopt, het is inderdaad voordeliger om maar wat meer zonnepanelen neer te leggen dan om alles op te slaan. En voor seizoensopslag zijn batterijen inderdaad niet interessant.
Maak van die 6 maanden maar 3 tot 4: ik merk dst we in maart en oktober nog genoeg zon hebben! November en februari zijn inderdaad al minder gunstig.
Het loont dus om een uitstekend geïsoleerd en geventileerd huis te hebben, beide gaan hand in hand.
Ik ben aan het kijken voor PV en warmte panelen. De warmte buffers worden overdag opgeladen waarbij ook de stooklijn constant blijft, geen pieken. vanaf middernacht gaat de temperatuursverlaging in maar minimaal.
En heel eenvoudig, goede kleding werkt uitstekend.
Anoniem: 211091 @Tomm134 juni 2015 19:04
@ tomm , helder inzicht, je hebt voorlopig nog gelijk , technisch alle maal wel mogelijk maar economisch nog niet aantrekkelijk
misschien is de doelstelling niet 100% autark te zijn maar 80% van de energie
electrisch en warmte ook al genoeg
Dan kan je met de huidige technieken al een eind komen en herfst en voorjaar
Als je warme voor een seizoen wilt opslaan moet je 35mtr3 water opslaan , of met pcm 17mrt3 of 5mtr3 met zouten ( ik heb zelf 300 liter, +50 grad en dat is slechts 18kWh)
maar ja als ik dat elke dag met zon kan bij vullen
Hr solar heef een handige tool op zijn site staan om daaraan te rekenen

Alliander werkt samen met anderen aan batterijen die betaalbaar zijn en dat wel zouden kunnen
Windenergie kan maar voorzien in maximaal 15% van de electriciteitsbehoefte wereldwijd.
Hoe meer windmolens je neer zet, ook op zee, hoe minder wind de bestaande molens opvangen. Zelfs met windmolens midden op de Atlantische, Indische en Grote Oceaan gaat het niet lukken.

Je zult dus altijd van meerdere bronnen gebruik moeten maken. Slim omgaan, bv met opslag van warmte in de grond en met warmtepompsystemen kun je heel ver komen wat betreft het warm houden van je huis. Electriciteit is lastiger, maar als we voor de warme massaal zouden overstappen gaan gas, olie en steenkool ook langer mee in de electriciteitscentrales.

Zit in een huurhuis, dus zelf kan ik absoluut niets doen.
Het is niet vreemd dat deze accu in samenwerking met BMW is ontwikkeld: Solarwatt is eigendom van Stefan Quandt, van de vermaarde Quandt-familie. Deze familie bezit een significant aandeel in BMW.

Quant bezit verder onder andere een bedrijf in zonnepanelen, wat ongetwijfeld ook een rol gaat spelen bij de verkoop van deze accu. Naar verluidt was hij ook intensief betrokken bij de ontwikkeling van de BMW i3 en i8. Hij wordt dan ook voorzichtig de Elon Musk van Europa genoemd. :)

[Reactie gewijzigd door Krisp op 23 juli 2024 02:13]

Kom is naar België, vanaf volgende maand moet iemand met 7 kw aan zonnepanelen 500 tot 1000 € per jaar betalen om stroom op het net te mogen plaatsen (netvergoeding). Alle stroom die je op het net zet bovenop je verbruik ben je kwijt. Verder is er geen enkele overheidssteun meer.

Zonnepanelen van het net halenhalen (geen netvergoeding) en aan een batterij koppelen = snel terugverdiend hoor...
Dan kun je beter een deal met je buren maken en aan hun doorleveren.
Tja alle slechte beslissingen komen uit brussel he haha.
Het is gewoon een dom en slecht systeem. ze zouden overdag gewoon gas afval en andere centrales op een laag pitje moeten zetten en de groene stroom accepteren voor al is het maar de halve prijs.
Dan krijgen ze gratis geld !

En nee het is niet snel terug verdiend.
Niet alleen betaal je absurd veel aan een accupack maar je gaat dat nooit helemaal opmaken tenzij je heel onzuinig leeft en dan zou ik die 5 en een halve rug in led/spaarlampen en zuinigere hardware stoppen.
Doordat je dat nooit opgebruikt verspil je gewoon energie.

Geen zonnepanelen nemen en gewoon zuinig aan doen en stroom van het net gebruiken is dan goedkoper lijkt mij.
De powerwall gaat tussen de 3000 en 3500 dollar kosten, zelfs als deze 3500 dollar kost + belasting e.d. zal deze met zijn 7 kw interessanter zijn dan dit alternatief. En zoals hierboven wordt gezegd, zou je het met de huidige prijzen pas na 6000 volledige cycles break even zitten.
Vergeet niet alle kosten van een aansluiting de je hebt,zelfs als je niis gebruikt(netwerkkosten) die komen te vervallen als je offgrid gaat.

Maar idd nog niet interessant genoeg zo.
Voor consumenten onder de Nederlandse regelgeving is een accu financieel inderdaad nu niet interessant. Voor de netbeheer is gedistribueerde stroomopslag wel erg lekker, en de netbeheerder betalen we weer met zijn allen.

In Zeeland installeert netbeheerder Delta een accu van 10 megawatt (het gaat vooral om regelvermogen). Dat is niet omdat het een leuk speeltje is maar gewoon omdat er een solide businesscase onder hangt. Met een relatief kleine accu kunnen een heel aantal spinning reserves op aardgas of olie uit.
http://www.duurzaambedrij...opese-wal-met-accusysteem

Met alle opwek uit zonnepanelen en windturbines en het groeiende verbruik van all electric-huizen met warmtepompen en inductiefornuizen wordt de stabiliteit van het elektriciteitsnet steeds moeilijker te garanderen.

Als een flink gedeelte van een (oude) woonwijk tegelijk aan de zonnepanelen en de elektrische auto gaat dan heeft een netbeheerder vermoedelijk best een vergoeding over voor de diensten die een thuisaccu levert.

[Reactie gewijzigd door SpiekerBoks op 23 juli 2024 02:13]

In Zeeland installeert netbeheerder Delta een accu van 10 megawatt (het gaat vooral om regelvermogen).
MWh bedoel je.
10 MWh inderdaad, en 20 MW. De Delta batterij kan in een half uur worden gevuld.
Ben ik helemaal met je eens, als we zeg even snel 100.000 huishoudens aan een 11kwh accu hangen hebben we in eens 1100.000 kWh aan opslag, dat zal in veel gevallen pieken wegvangen op het net. Moet er wel een verplichting aan hangen dat je in tijden van pieken als huishouden ook moet leveren, dit vraagt dus een regeling die beheert moet worden via Tennet. Zou zo maar kunnen dat Energie maatschappijen maar al te graag subsidie hierop geven. Al heeft de overheid hier ook zijn verantwoording te nemen, middels bouw voorschriften.
Er worden in Nederland nog steeds nieuwbouwhuizen gebouwd met een dak zonder zonnepanelen.
Hoe moeilijk is het om dat verplicht te stellen? Lelijk is de meeste nieuwbouw toch al...
Of toch minimaal verplichten om daken op zuid op te leveren zonder pijpjes, afvoeren,dakramen of andere hindernissen (de deze alleen op noord toe te staan).


Overigens: er zijn nieuwebouw woonwijken waar zonnepanelen verplicht zijn. Daar liggen dan 3 paneeltjes op elk huis. En op sommige huizen ligt t dan ineens wel vol. Waarom? die 3 panelen zijn minimum vereist. Dus huizen zat waar dan ook echt slechts een druppel op het gloeiende dak ligt.
Staat wel leuk in de folder: "huis met zonnepanelen!".
De overheid beleidt liefde voor het milieu vooral met de mond.
Precies. Milieu is veel te onrendabel om serieus te nemen, maar kan wel dienst doen als leuk verkoopargument. Dus vooral niet teveel stimuleren, want dat kost teveel geld. Ziehier onze hypocriete overheid ten voeten uit. :(
Maar diezelfde overheid geeft miljarden aan subsidies uit voor het plaatsen van windmolens?
Wie profiteren er van de zwaar gesubsidieerde windmolens op zee? Niet wij.
Wij hebben wel financieel baat bij zonnepanelen op ons eigen dak. Het levert meer op dan de spaarrekening, en zelfs meer dan beleggen, en het kost je geen vernogenrendementsbelasting.

In 2017 wordt de salderingsregeling echter geevalueerd, en in 2020 aangepast zoals het er nu uitziet.

Wij verlagen onze electriciteitsafname en gebruiken het electriciteitsnet als accu. Daar is m.i. weinig mis mee. De salderingsregeling is m.i. dan ook geen "subsidie".
Vanaf 2020 worden we dus bestraft voor het terugleveren en worden zonnepanelen minder rendabel.

Het bedrijfsleven wordt echter wel zwaar gesubsidieerd. Die betaalt als grootafnemer minder per kWh. Daarnaast krijgen ze nog veel meer subsidies. Daarom worden bijvoorbeeld bestaande en goed werkende windmolens vervangen door nieuwe...

Hetzelfde zien we bij de elektrische auto: onbetaalbaar en onbereikbaar voor Jan Modaal, uitermate lucratief voor de directeur door de vele subsidies.
Eerst maar eens afwachten wat er in 2020 gebeurt. Bij de evaluatie in 2017 zit er mogelijk een compleet ander kabinet met andere wensen.
Laten we inderdaad hopen dat dit kabinet eindig is.... :X
Yep, omdat bedrijven goed geld opleveren. particulieren niet.
Grapjas, huishoudens betalen ongeveer 90 miljard aan belasting in Nederland. Bedrijven daarentegen 10 miljard.
Het is veel te weinig om van ee serieuze opslag te spreken. Ik denk eerder aan 100kw opslag om van de grid af te komen en zelf dat kan met zonnepanelen in de winter te weinig zijn.

Vergeet niet geen elektra, gas betekend koken op inductie. Check de kw waardes daar even. Met de 4kw opslag zul je niet ver komen.

Maar vooruit het is een begin. Leuk voor diegene met te veel geld. Economisch rendabel is het zeker nog niet. Dat zal nog een paar jaar gaan duren.
Je kan ook koken op hout of een fles propaan.
Ikzelf kan met 5,5kWh gemiddeld 3 dagen doen, overigens.
Met wat leefstijlaanpassingen kan je prima off-grid leven.
Alleen is voor mij het vastrecht nog steeds goedkoper dan de accu's dus nu nog even niet :)
hout porpaan kan, maar ja propaan moet je weer met flessen gaan lopen zeulen. Hout, tja duurt even voordat het vuurtje warm is.

Natuurlijk alles kan maar voor de massa moet het gewoon gaan zoals je nu gewend bent. Die 4,4 kw voor 5400 euro is niet rendabel.

Neem een kw prijs van 20 cent dan kun je dus 27.000 kw verbruiken voordat je 5400 bereikt hebt. Daarbij je hebt nog steeds de kosten van de zonnevellen die je bij je kostprijs moet rekenen.

Bij deze prijzen is het gewoon nog niet rendabel
Gasflessen zijn veeeeel te duur in gebruik. 10 kilo propaan kost 37 euro. Leuk voor de bbq, maar niet voor dagelijks gebruik.
<2 KWh per dag? LOL, ik zit op 10! Maar dit terzijde.
Vandaag zal ik ongeveer 40 KWh opwekken, waarvan ik 10 verbruik, ergo 20 KWh over. Wat moet ik dan met zo'n 7 KWh accuutje?
Idd, momenteel ca 500kWh/jaar, waarvan 250 voor de koelkast, en 150 voor de PC (en geen TV/stereo).
Dus het kan desnoods nog veel minder (verse producten eten of 's winters buiten bewaren, zuinige laptop, dongle ipv adsl modem etc.), waardoor offgrid gaan best wel haalbaar is.
Maar ja als je je niet wilt aanpassen en meer luxe wilt, ja dan verbruik je ook meer natuurlijk, en heb je ook meer PV/wind nodig, en meer accu's.
Niet een kwestie van niet willen, maar niet noodzakelijk.
Heb 6600 Wp aan vermogen op m'n dak liggen en wek per jaar ~4500 KWh op, verbruik dan zelf nog 500 uit het net. Verbruik zat tegen de 6000.
Anoniem: 310408 @bbob3 juni 2015 19:12
Het is veel te weinig om van ee serieuze opslag te spreken. Ik denk eerder aan 100kw opslag om van de grid af te komen en zelf dat kan met zonnepanelen in de winter te weinig zijn.
Dan kan je wellicht eerder kijken naar minder verbruik want 100kw opslag is voor mij voldoende voor 12 dagen off-grid. In een huis van 400M2 met een hoop electrieke dingen. Het is in geen 6 jaar voorgekomen dat ik dat niet zelf had kunnen opwekken.
Gaf 100 kw als voorbeeld. Waar je eerder naar zal moeten kijken is hoeveel energie kunnen je zonnecellen gedurende de Herst en wintermaanden afgeven en is dat voldoende om die maanden met een backup te overbruggen.

6 jaar is trouwens een hele korte periode om te meten. Je kan zo maar eens een maand hebben 10 dagen dikke bewolking en zie daar de capaciteit van je zonnecellen is ineens stukken minder, dan zou je die opslag, indien je off grid wil, heel hard nodig hebben.

Maar goed voorlopig is het theorie, het zal nog heel wat jaren duren voordat mensen betaalbaar off grid kunnen.
als je offgrid gaat
ALS, ja... Onder het nieuwsitem van meneer Musk's speeltje werd volgens mij ook al druk gediscussieerd of het überhaupt mogelijk is om off-grid te gaan in Nederland tenzij je voor een nieuwbouwhut gaat waar je alsnog met bepaalde voorzieningen opgescheept zit, waar je dan (zo te lezen) niet voor betaalt...
Het is altijd mogelijk om off-grid te gaan. Met voldoende zonnepanelen, een 10 kWh accu en een dieselgenerator voor de donkere dagen moet het lukken.
En slijtage, zo' n accu gaat lang mee, niet voor altijd. Als je 10 a 15 jaar er mee zou halen mag je je handjes hard dicht knijpen. Blijft weinig marge over dan.
Ben t met je eens. Hoewel ik op dit moment nog niet echt het nut zie van een accu in huis, omdat je nog kan terugleveren aan het net en aan het eind van het jaar kan salderen. Maar over een paar jaar zijn er plannen om daar mee te stoppen als ik me niet vergis en dan kun je dus alleen de 'gratis' stroom van je zonnepanelen gebruiken die je op dat moment opwekt. Dus dan heb je 's avonds wel iets aan een accu. Hoewel ik ook $3000,- nog een hoop geld vind.
https://www.zelfenergiepr...salderen-blijft-tot-2020/

[Reactie gewijzigd door Stoepie1 op 23 juli 2024 02:13]

Dus 4000 euro incl. installatie?

20ct per kwh. Dan moet je hiermee 20000 extra kw zelf gebruiken ipv terugleveren om alleen de kosten te dekken!
Ja idd. Ik heb het even opgezocht, een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt ongeveer 3500 kwh p/jr. Dus das bijna 6 jaar om alleen die accu terug te verdienen en dan hebben we het nog niet eens over de zonnepanelen gehad... |:(
http://www.milieucentraal...emiddeld-energieverbruik/
Je moet nog wel het vastrecht meerekenen. Dat hoef je niet meer te betalen als je off-grid gaat.

Maar inderdaad, de tvt zal lang zijn.
Ga je off-grid dan mis je wel het de E-belastingvoordeel van €377.33 per aansluiting per jaar (incl. BTW in 2015).
Gaat overigens wel afgebouwd worden.
Haha! En met 3 jaar zijn de goedkope accus uit china kapot en moeten vervangen worden.:D

[Reactie gewijzigd door poktor op 23 juli 2024 02:13]

Hé ik wist niet beter dan dat de hoofdschakelaar in de meterkast moet zekerstellen dat er geen spanning in je huis aanwezig is. De zonnepaneel omvormer reageert op het niet aanwezig zijn van netspanning door de panelen af te koppelen. Dit is bv voor de brandweer wanneer die met water in de weer gaat (ook al floept dan de aardlek meteen).
Dat maakt je toch helemaal niet onafhankelijk wanneer de stroom uitvalt? Dat wordt gezien als het omhalen van de hoofdschakelaar en dus zal je niet van je panelen en dus ook niet van je accu kunnen trekken.
Waar ben ik verkeerd ingelicht?
PS - de stroom is hier eens overdag uitgevallen terwijl m'n panelen draaiden maar de converter schakelde zichzelf "keurig" af. 0 spanning.
Klopt, de normale omvormer gaat uit als de netspanning uitvalt.

Off-grid systemen schijnen echter een ander type omvormer te hebben. Mogelijk werkt zo'n omvormer onafhankelijk van de netspanning?
Tsja, er zal toch iets moeten zijn dat netjes ~230V 50Hz aan je apparatuur aanbied. Normaal is dat het net, waar de rest mooi op kan synchroniseren. Maar de belangrijkste reden is dat je niet zomaar terug kan voeden! Bij een storing op het netwerk moet de netbeheerder er zeker van zijn dat het net spanningsloos is zodat men veilig aan het werk kan om het net te herstellen.
Bij off-grid systemen is geen nette 230V 50Hz spanning aanwezig. Dat zal dus anders werken dan bij de normale omvormer.
Mwoah, wat is netjes? Het net levert ook echt geen 230V af ;) . Het belangrijkste is dat de omvormer een controller heeft die de balans tussen vraag en aanbod van vermogen gelijk trekt.
De 230 Volt is niet precies, nee (+/- 3%) maar de 50 Hz is dat wel (+/- 0.1%). Een off-grid omvormer moet dat nauwkeurig klokken. Een grid-tied omvormer moet alleen de fase goed krijgen.
Off-grid systemen worden aangesloten op een accu of op een verbruiker. Waar komt die 230 V dan vandaan?
Geen idee hoe het werkt, maar ik denk dat het anders werkt dan bij normale omvormers.
Veel apparaten met een stekker (220V) werken intern gewoon op 12 volt. Dan is het handiger om het apparaat iets aan te passen zodat je direct 12volt kan leveren (met weinig verlies) in plaats van 220 volt (met veel verlies)
Nee, dat is bepaald niet handig. Snoerverliezen zijn kwadratisch in het stroomverbruik, en dus omgekeerd kwadratisch in de voedingsspanning. Van 230V naar 12 volt terug betekent bijna 20x meer stroom en bijna 400x meer vermogensverlies.

Zelfde reden als waarom we hoogspanningskabels gebruiken. Het converteren van en naar 380000 Volt is niet 100% rendabel, maar nog steeds efficienter dan een nationaal netwerk op 230 Volt.
Bij die systemen van Intuhome (Nedap ook denk ik) blijven een paar groepen in huis gewoon doordraaien op een accu. Overdag kan het bovendien het hele huis op zonnestroom blijven doordraaien. 's Nachts alleen de 'belangrijkste' groepen, (verlichting, PC, koelkas/vriezer).

De brandweer kan zo'n systeem wel afschakelen in de meterkast. Maar alleen de hoofdschakelaar uitzetten is niet genoeg.
6K voor een accu. Dan moet je wel behoorlijk lange adem hebben om het terug te verdienen. Plus de degradatie die onvermijdelijk optreedt. EEn vast hele goede investering!

4.4KWh kost ongeveer 1 euro!
Anoniem: 406468 @boner3 juni 2015 17:44
Mijn ouders hebben solarpanelen geinstalleerd die zichzelf terugverdienen binnen 15 jaar. Lange adem is denk ik geen probleem voor mensen die een beetje kunnen rekenen.
Zolang je nog gratis kunt salderen is een accu niet interessant, tenzij je er fors mee kunt besparen op je capaciteitstarief. Een aansluiting groter dan 3x25A kost per jaar minimaal 700 euro meer. Als je langdurig meer dan 3x25A in het net douwt of eruit afneemt dan ga je met een accu van 4400kWh ook niet zoveel uitrichten lijkt me. Pieken afvangen is een kwestie van handig omspringen met apparatuur, dus niet de warmtepomp maximaal elektrisch laten bijverwarmen terwijl de inductiekookplaat, oven en wasdroger tegelijkertijd actief zijn en de Tesla aan het laden is om een ongelukkig scenario te noemen :) .
Anoniem: 202103 @Femme3 juni 2015 18:36
Ik ben het met je eens dat salderen het niet aantrekkelijk maakt om accu's met een dergelijk kleine capaciteit in te zetten, maar op de Duitse markt verwacht men zulke systemen in te kunnen zetten als regelcapaciteit. Daar worden nu proeven mee gedaan (nadat enige horden qua regelgeving zijn genomen).
Der Regelenergiemarkt existiert parallel zum Strommarkt an der Börse und an ihm kaufen die Übertragungsnetzbetreiber kurzfristig positive oder negative Leistung ein. Bei positiver Regelleistung wird Energie in das Stromnetz eingespeist. Bei negativer Regelleistung wird Energie aus dem Stromnetz verbraucht. Ob positive oder negative Regelleistung nachgefragt wird, hängt davon, was nötig ist, um das Stromnetz zu stabilisieren. Das wird umso wichtiger, je mehr konventionelle Kraftwerke stillgelegt werden.
bron
Stel je dus voor dat je gratis of zelfs tegen betaling je accu kunt opladen bij dreigende overbelasting (en vice versa). Waarmee het net robuuster gemaakt kan worden.

Zie ook:HTW-Studie: Potenzial von Photovoltaik-Speichern wird erheblich unterschätzt

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 23 juli 2024 02:13]

Gratis laadstroom is al het geval in Duitsland. Fabrikant van een soortgelijk systeem, Senec-ies, heeft een virtuele 'negatieve energiecentrale', econnamic grid, dat de gebruikers van hun systeem via een centrale computer stroom laat afnemen van het net als er overproductie (van windenergie) is; gratis je accu's opladen zodat er geen groen vermogen afgeschakeld hoeft te worden. Tegen de tijd dat er weer piekverbruik is, zit jij met volle accu's en hoef je het net niet te belasten. Er zijn nog een paar honderd plekken over.
Anoniem: 202103 @el jonco3 juni 2015 19:59
Interessant is dat beide partijen zich erop richten om niet alleen batterijen op te laden, maar het ook willen verstoken in een waterbuffer ("Heizstab"). Je kunt zelf uitmaken of dat voor sanitair warm water is of voor c.v., al lijkt me dat met een COP=1 toch weer een vorm van verspilling. Het is op het eerste oog simpeler te realiseren dan een warmtepomp in te passen in je installatie.
Dit is wel een heel dure manier om grootschalig energie op te slaan.

Dan is de Nederlandse zweeftrein stukken goedkoper.
http://www.energiebusines...energieopslag-zweeftrein/
Binnen die vijftien jaar zal de salderingsregeling vermoedelijk wel wegvallen. Als je de zonnepanelen voor die tijd hebt terugverdiend is er, kort door de bocht, weer ruimte voor een nieuwe investering. Als je voor de stroom die je vooral overdag opwekt en aan het net levert maar een paar cent krijgt en voor de stroom die je 's avonds afneemt wel de volle mep betaalt is een accu ook in Nederland aantrekkelijk.

Het gaat vooral in Duitsland en Australië nu al kneiterhard met die markt. Net als Tesla en BMW/Solarwatt kondigde ook Mercedes deze week aan accu's voor thuis te gaan leveren.
http://www.duurzaambedrij...ok-thuisaccu-van-mercedes
Anoniem: 310408 @SpiekerBoks3 juni 2015 19:22
Binnen die vijftien jaar zal de salderingsregeling vermoedelijk wel wegvallen.
Met de huidige groei denk ik dat je blij mag zijn als dat nog vijf jaar duurt. En dat is ook redelijk en maakt de volgende stappen van lokale opwekking mogelijk.
In 2017 wordt de huidige regeling geëvalueerd. In 2020 vindt er waarschijnlijk een aanpassing plaats. Heel teleurstellend allemaal, maar blijkbaar is de schatkist toch nog belangrijker dan het milieu.
Zonnepanelen gaan VEEL langer mee dan accus....
Mijn ouders hebben solarpanelen geinstalleerd die zichzelf terugverdienen binnen 15 jaar. Lange adem is denk ik geen probleem voor mensen die een beetje kunnen rekenen.
Ik weet niet of ze dan erg goed gerekend hebben. Tegenwoordig is de terugverdientijd 7-8 jaar. Bovendien gaat het hier niet om de panelen, maar om de accu. Gezien de terugleververgoeding in Nederland is zo'n accu een overbodige en niet terug te verdienen investering.
Mjah, maar het probleem is dat zo een accu pack hier te weinig impact heeft door de weinig zonnige winters.
15 jaar noem ik toch erg lang, zeker omdat binnen die 15 jaar je ook nog onderhoud aan de panelen/electronica zult moeten verrichten, en dat is iets dat veel mensen niet meerekenen...
Eigenlijk zou toch iedereen zo'n apparaat moeten hebben. Ook al heb je geen zonnepanelen. de leveranciers zouden jou goedkope stroom aan moeten bieden in de uber daluren zodat jij deze kan omslaan ('s nachts). Terwijl je tijdens de ochtend en avond piekuren gewoon draait vanaf je accuutje.
Nadeel is natuurlijk de omzetting wissel naar gelijkspanning en weer terug. Waarschijnlijk gaat daar energie verloren al heb ik geen zicht op hoeveel dat is.
De inverters zijn redelijk effectief. Een rendement tussen de 96 en 98,6% is redelijk standaard. Maar je hebt ook verliezen in de bekabeling en bij de omzetting van elektriciteit in chemische energie en omgekeerd.
Waarom zou je al die energie via het netwerk op en neer willen pompen? Batterij-opslag is het meest rendabel direct naast de opwekkers, of dat nu zonnepanelen of een windmolen is.
Ben benieuwd wat de energiekosten en bijbehorende milieu-impact zijn om een dergelijk pack te produceren.

Overigens wel interessant dat we bij een plug-in hybrid geen enkel probleem hebben om een dergelijke investering te rechtvaardigen, omdat het daar loont. Waarom? Vanwege de accijnzen op benzine.

Op dit moment is teruglevering aan het net mogelijk tegen het zelfde tarief als bij afname ("teller loopt terug"). Wanneer die regeling stopt zal het niet meer lonen om energie terug voeden het net in, aangezien ook over elektriciteit een flinke belasting wordt geheven (circa 30% afgezien van de BTW): dan lever je voor (vermoedelijk) heel weinig aan het energienet en koop je het zelfde op een ander moment weer duur terug. De rekensom valt dat voor dergelijke accu's waarschijnlijk een heel stuk gunstiger uit.

Overigens vind ik het nog wel erg duur: een eenvoudige loodaccu van een dikke 2,5 kWh kost € 469. Voor 2 stuks en wat regeltechniek heb je dan voor pakweg € 1500 (ruim gerekend) ook gewoon een setje dat 5 kWh kan opslaan. Voor in huis zie ik het nut van Li-ion nog niet: we hebben het hier immers niet over een mobiele telefoon maar over stationair gebruik waar gewicht feitelijk geen rol speelt. Het ziet er dan alleen niet uit als een iPhone :P

Er zijn op YouTube genoeg video's te vinden met als onderwerp "battery bank" zoals https://www.youtube.com/watch?v=MuaT-Ug0kQY

[Reactie gewijzigd door HDoc op 23 juli 2024 02:13]

Overigens vind ik het nog wel erg duur: een eenvoudige loodaccu van een dikke 2,5 kWh kost € 469. Voor 2 stuks en wat regeltechniek heb je dan voor pakweg € 1500 (ruim gerekend) ook gewoon een setje dat 5 kWh kan opslaan.
Je vergeet dit: "De 12V Gel accu’s hebben een wat hogere interne weerstand, maar gaan langer mee: 600 cycli bij 50% ontlading". M.a.w., om 5kWh aan vermogen op te kunnen slaan moet je niet 2 maar 4 stuks aanschaffen. Met wat regeltechniek levert dit al gauw een prijs van ongeveer €2500 op. Dan kan je beter gaan voor de Powerwall van Tesla.
Appels en peren?
Die 600 cycli zijn voor de door HDoc aangehaalde conventionele Gel accu's. In de Tesla zitten heel andere accu's, een van de Lithium types.

Hetzelfde hoor ik ook altijd over de accu's in de Prius. Laten daar nu nauwelijks accu's vervangen worden. En er rijden Prius taxi's rond met meer dan 500.000km op de teller met de originele accu.
Jij laad en ontlaad de hele accu bijna elke dag? Heb je een wietplantage staan ofzo..
Daar zijn deze accu's wel voor bedoeld ja. Het dagelijkse verbruik van een huishouden is zo'n 6 tot 8 kWh per dag waarvan een groot deel 's avonds en 's ochtends. De bedoeling is om de opwek van de PV te verschuiven naar deze periodes. Overdag opladen en 's avonds tot 's ochtends ontladen en dat vrijwel elke dag om zo de accu's optimaal te gebruiken en dus de prijs per geleverde kWh laag te houden.
Ik heb het eerlijk gezegd niet gecheckt maar ik gebruik volgens mij echt geen 8kwh per dag hoor laat staan 11kwh. Maar goed ik geloof je cijfers helemaal heb hier zelf echt helemaal geen info over opgezocht. Overigens kunnen zonnenpanelen vaak ook geen 11kwh opbrengen in een dag. Ik heb dat toen uitgezocht toen ik nog mijn ampera had welke een 11kwh batterij heeft. Leek me wel leuk om compleet op zonne energie te rijden, maar dat was dus totaal niet haalbaar..
Ik heb het eerlijk gezegd niet gecheckt maar ik gebruik volgens mij echt geen 8kwh per dag hoor laat staan 11kwh. Maar goed ik geloof je cijfers helemaal heb hier zelf echt helemaal geen info over opgezocht.
Nou ja, een ieders verbruik verschilt natuurlijk en ik kan niet in jouw situatie kijken. Maar het gemiddelde verbruik van een huishouden is 3400kWh oftewel 9kWh. Zelf zit ik op 6 kWh per dag gemiddeld (in de winter meer dan in de zomer).
Overigens kunnen zonnenpanelen vaak ook geen 11kwh opbrengen in een dag. Ik heb dat toen uitgezocht toen ik nog mijn ampera had welke een 11kwh batterij heeft.
Natuurlijk wel! Het aantal opgewekte kWh wordt bepaald door o.a. het aantal panelen. Ik heb twee PV-systemen, eentje van 2475 Wp (11x225Wp) en eentje van 2320 Wp (8x290Wp) en beide wekken regelmatig meer dan 11 kWh op in een dag.

Misschien dat jouw dakoppervlak te klein (of te onhandig) was om voldoende panelen te kunnen plaatsen?
Je stopt natuurlijk niet met afnemen bij 50% ontladen..
Hoe bedoel je?
Wat ik mis bij dit soort systemen is de technische (en economische) levensduur c.q. degradatie van zo'n systeem.
Normaliter gaan installaties die bedoeld zijn voor nutsvoorzieningen tientallen jaren mee. Zo heb ik zelf al >10 jaar PV panelen op het dak + al 12 jaar een zonneboiler. Die werken allemaal nog steeds prima.
Maar wat is nou de levensduur c.q. afschrijving van zo'n enorm accumulatorpakket? Daar vind ik niet zo veel (duidelijke) info over... :?
Anoniem: 202103 @ehtweak3 juni 2015 21:39
Qua levensduur moet je afgaan op wat de leverancier aangeeft hoeveel kWh per cyclus aan het accupakket kan worden onttrokken en dat vermenigvuldigen met het aantal opgegeven cycli. Dat is de enige manier om verschillende technieken en aanbieders te vergelijken. Accusystemen gaan langer mee als je ze niet elke keer volledig ontlaad (loodaccu's kunnen erg slecht tegen diep ontladen vanwege sulfateren bijv.).
pv-magazine over Solarwatt:
Das System hält nach Aussage von Solarwatt 4.100 Zyklen und kann damit im Prinzip 15 bis 20 Jahre mit einem Zyklus pro Tag (außer im Winter) laufen.
Neuhaus rechnet vor, was er damit meint, dass das System wirtschaftlich ist. Mit dem System könne sich ein Haushalt mit 4.000 Kilowattstunden Jahresverbrauch zu 55 Prozent über die Photovoltaikanlage und den Batteriespeicher versorgen. Der Haushalt bezieht also pro Jahr 2.200 Kilowattstunden von dem Photovoltaik-Batteriesystem, 1.800 vom Netz. In 15 Jahren liefert das System also 15 mal 2.200 gleich 33.000 Kilowattstunden. Die Photovoltaikanlage mit Doppelglasmodulen hat eine anvisierte Lebensdauer von 30 Jahren, der Speicher von 15 Jahren. Berechnet man die vollen Speicherkosten und die halben Photovoltaikkosten auf die 33.000 Kilowattstunden, ergibt sich ein Netto-Stromerzeugungspreis von 23 Cent pro Kilowattstunde.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 23 juli 2024 02:13]

Akkoord, dit is bedoeld in combinatie met zonnepanelen. Maar wat als je zoiets gebruikt in een huis zonder zonnepanelen om off-peak tegen goedkoper tarief de batterij op te laden om dan overdag (als de elektriciteit duurder is), deze elektriciteit te gebruiken?
Worst case ontlaad je de accu elke dag volledig. Met 4100 cycli kom je op €5499 / (4100 * 4,4) = €0,305 per kWh uit. Om gunstig te zijn moet het verschil tussen het oplaadtarief en het off-peaktarief dus ruim 30 eurocent zijn.
Zelfs in het gelinkte voorbeeld waar gerekend wordt met een langere levensduur (15 jaar, niet steeds volledig ontladen) en een eigenverbruik van 55% (van je eigen zonnepanelen) komt er een prijs uit van 23 eurocent/kWh. Dat ligt boven de gemiddelde prijs die je in Nederland nu betaalt. Voor Duitsland kan het wel werken, vanwege de hogere tarieven en andere regelgeving omtrent FIT en eigenverbruik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 23 juli 2024 02:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.