Gerucht: iPhone 6s heeft rgbw-camerasensor van Sony

De iPhone 6s zou een 12-megapixelsensor van Sony hebben met een rgbw-sensor. Een dergelijke sensor met een extra witte subpixel zit momenteel alleen in Huaweis nieuwste smartphone P8. Het is bedoeld om betere foto's bij minder licht mogelijk te maken.

Er gaan al langer geruchten over een 12-megapixelcamera in de vermoedelijke iPhone 6s, maar de Chinese website Feng is de eerste die spreekt over een rgbw-sensor. De extra witte pixel op de sensor moet ervoor zorgen dat in situaties met minder licht de camerasensor meer details kan vastleggen.

De Huawei P8 is momenteel de enige smartphone met een rgbw-sensor, een IMX278 van Sony. Die heeft een maximale resolutie van 13 megapixels, waardoor het niet voor de hand ligt dat Apple precies die sensor gaat gebruiken.

De vermoedelijke iPhone 6s moet de huidige iPhone 6 opvolgen. Als Apple de lijn van de afgelopen jaren doorzet, vernieuwt Apple vooral de interne componenten van het toestel, maar blijft het ontwerp gelijk aan de iPhone 6. Geruchten spreken onder meer over een verdubbeling van het werkgeheugen naar 2GB, het schrappen van het model met een opslag van 16GB ten gunste van een 32GB-model en een nieuwe processor.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-05-2015 • 09:33

75 Linkedin

Reacties (75)

75
69
39
1
0
0
Wijzig sortering
Als ik me nog goed herinner gebruikt Apple wel vaker camera-sensoren/lenzen van Sony. De camerasensor die nu omschreven wordt is ook ingebouwd in mijn Sony Xperia Z2 en presteert inderdaad goed in donkere omgevingen. Het is dus zeker niet het nieuwste van het nieuwste maar de kwaliteit is wel bevredigend, ook bij weinig licht.
Er staat in de tekst dat deze sensor verder alleen in de laatste Huawei P8 zit. Dus dat is blijkbaar toch iets anders dan de sensor in je Z2. :)
Apple gebruikt inderdaad altijd Sony-materialen voor de camera, de afgelopen jaren althans.
Kwalitatief zeer hoogstaande sensoren!
Sony maakt inderdaad goede sensoren. Merkwaardig is het wel dat ze die in hun eigen smartphones net niet in orde krijgen.
Dat is ook zo bij hun systeemcameras (A7 serie). Andere merken slagen er meestal in meer uit dezelfde sensors te halen.
Veel verschil zit er niet in tussen de A7 serie en wat Nikon ermee doet hoor.
gebaseerd op? A7R is gezien is prijs-kwaliteit de betere sensor. De nikon d800E is 900€ duurder en heeft qua sensor score minimale voorsprong. de d810 is op dit moment 1400€ duurder (dat is een gratis sony a7 plus sony 28/2 FE lens) Voor de duidelijkheid Als de d810 een score haalt van 97, D800E = 96, A7R = 95. Zijn de verschillen miniem maar de prijs aanzienlijk. (de d800 scoort gelijk maar is alsnog 400€ duurder).
Een Canon 5dMK3 scoort een 81 bij dx0mark.
Over een paar maanden komt de sony a7RII uit.
Sony maakt inderdaad goede sensoren. Merkwaardig is het wel dat ze die in hun eigen smartphones net niet in orde krijgen.
Mwah, 'niet in orde krijgen'… Ze kunnen 't net zo goed te duur vinden. iPhones gaan voor iets meer geld de deur uit dan Sony telefoons tenslotte.
De Z3+ is vanaf juni 2015 in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 699 euro.

pricewatch: Apple iPhone 6 16GB Grijs > €629

Dus dat valt mee.
Adviesprijs van een Android telefoon gaat maximaal twee maanden mee en na een jaar betaal je nog zo'n 75%, een iPhone wordt nauwelijks goedkoper tot de volgende versie zo'n beetje in de winkel ligt.
Klopt, maar over het algemeen denkt men dat iPhones 2x zo duur zijn, dat klopt dus niet helemaal. Prijzen mogen idd naar beneden na een x aantal maanden (zou ik als Apple fan zeer waarderen 😆 :+)
Anoniem: 118226
@Roeligan26 mei 2015 14:04
Maar Apple verkoopt heel veel meer telefoons dan Sony. Een investering in software is dan makkelijker terug verdient.

Ik zeg niet dat het zo is maar ik vind het wel een interessant gezichtspunt van cyber.
De sensor die Sony in hun Z1, Z2 en Z3 serie gebruikt is zeer goed, eigenlijk een state of the art sensor waar maar weinig andere sensors voor mobiele apparatuur aan kan tippen, het probleem bij de Sony toestellen is dus niet de sensor, maar de software. De software van Sony heeft namelijk problemen met het processen van de image data. Zo is vaak de witbalans compleet verkeerd, en is de translatie van de kleuren verkeerd gegaan.
Inderdaad, maar dat ligt meer aan de software. Deze sensor zal ook slecht werken op het moment dat de software ervoor slecht geoptimalisserd is. Mijn Xperia Z bijvoorbeeld maakt de slechtse foto's op het het moment dat het donker is.

Ik ben niet echt een grote fan van Iphones, maar over hun camera's valt werkelijk niks te klagen. Helemaal voor mobiele apparatuur.
Heeft dat niet ook vooral met de software te maken?
Inderdaad een hele mooie zet. Ben blij dat ik toch nog even gewacht heb met het aanschaffen van een iPhone 6. Want de 6Plus vind ik te groot.
Hele Sony Xperia Z range (behalve de 4? Weet de specs van de 4 niet) gebruiken allemaal (dezelfde) 20mp sensor die geen RGBW is. (Heb zelf een Z3c)
Lowlight performance in dat ding komt door de gigantisch hoge ISO die de sensor kan, maar of je plaatjes er beter door worden lijkt me niet :).
Dat ligt eraan wat je wil bereiken natuurlijk. Wil je iets bewegends in schemerlicht bevriezen op je foto, dan zul je niet om een hoge iso-waarde heen kunnen (buiten een groot diafragma natuurlijk) en genoegen nemen met wat meer ruis, maar bij statische objecten werkt een langere sluitertijd natuurlijk ook en dit zal hoogstwaarschijnlijk minder ruis opleveren.

Maar goed, betere sensor in je foon: altijd goed :)
Anoniem: 193302
@Wizzu26 mei 2015 09:53
Kan best dat je gelijk hebt, maar het artikel zegt:
Een dergelijke sensor met een extra witte subpixel zit momenteel alleen in Huaweis nieuwste smartphone P8

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193302 op 26 mei 2015 09:54]

Hoe kan het zijn dat andere fabrikanten de camera's van sony beter weten te gebruiken dan sony zelf?
Heb zelf de z3 compact (heeft andere camera dan deze maartoch) en de kwaliteit van de camera vind ik toch zeer bedroevend. Je hebt echt alleen op zonnige dagen mooie foto's, als het ook maar iets schemert dan wil je de camera al niet meer gebruiken.
Software waarschijnlijk en misschien de lens?
Belangrijkere vraag bij deze nieuwe RGBW camerasensor van Sony lijkt mij ook of deze past in de iPhone behuizing zonder dat de lens zal uitsteken. Hoop dat deze ontwerpkeuze van de iPhone 6 wordt opgelost met deze nieuwe camerasensor.
12MP, niks bijzonders!
Sensor blijft klein, pixels worden ook kleiner vergelijken met de huidige iphone camera modules!
Dus veel verschil zal het niet maken, maarja het is nog niet uit dus we kunnen nog niet oordelen.
Anoniem: 382732
26 mei 2015 12:55
Eigenlijk een slecht voorbeeld in de plaatjes bij het artikel: de rechterfoto's geven het beeld veel te licht weer. Beter hadden ze een voorbeeld gegeven dat even realistisch was qua helderheid als de linkerfoto maar met veel minder ruis.
Een interessant gerucht met in het achterhoofd het feit dat Sony vlak na de aankondiging van de RGBW technologie, deze ook weer terugtrok in 2012 vanwege vermeende complicaties t.a.v. de beeldkwaliteit .

[Reactie gewijzigd door Jortio op 26 mei 2015 16:12]

Uhh je draait het nu wel om he?

Het zijn Apple bashers die vaak graag iets negatiefs over Apple willen roepen omdat dat tegenwoordig blijkbaar om een of andere mysterieuze reden graag gedaan wordt.

En mensen die graag iOS gebruiken geven dan aan waarom ze zo graag iOS gebruiken en tevreden zijn met de 'tekortkomingen' van de hardware van het device die iOS draait.

Want uiteindelijk gaat het bij Apple gebruikers om het OS voor het geval dat na al deze jaren nog steeds niet duidelijk is.

Als je dan 1 Apple toestel vergelijkt met alle andere Android concurrenten dan zal je altijd wel wat hebben dat een iPhone niet heeft, een iPhone kan onmogelijk alle pluspunten van HTC, Sony, Samsung, LG en Huawei combineren.

Hoewel ze dat nog aardig lukt, het gaat erom dat iPhone gebruikers tevreden zijn met secundaire functies van de iPhone zoals camera, scherm enz vandaar de discussies waar jij het over hebt.

Omdat het uiteindelijk voor een iPhone gebruiker om het OS gaat.
Weer een reden voor mij om mijn Oneplus One om te ruilen voor een iPhone 6s :)
Ik zit momenteel met het werkgeheugen en de CPU tegenover de concurrentie, maar als ik het zo moet horen is dit een goede stap in de richting.
Je kunt Apple niet 1:1 vergelijken met Android (of Windows Phone), omdat Apple over het algemeen iets effectiever omgaat met processor en geheugengebruik. Het gebruik van Java in Android is gewoon een slechte keuze geweest, Apple gebruikt C met een laagje Objective-C er over om de boel aan elkaar te knopen, C is gebruikelijk 30% sneller en heeft geen last van spontane garbage collection cycles (Objective-C ook niet).

Je kunt dus de standaard 1GB voor een iPhone niet vergelijken met wat 1GB doet op Android. Ik denk alleen dat 2GB voor mensen die een iPhone 6+ gebruiken voor tablet achtige doeleinden het wel fijn is wat betreft bufferen van filmpjes, tabs in Safari etcetera.

Je ziet dat Microsoft zijn zaakjes op het gebied van performance ook gewoon beter op orde heeft, op Windows Phone draaien telefoons met lagere specs veel beter dan bij low spec Android handsets. Laat in de markt stappen heeft zo zijn voordelen.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 26 mei 2015 16:34]

Wat ik je even duidelijk wil maken is dat RAM bij iOS helemaal anders werkt dan bij Android (hoe meer RAM hoe beter).

Heb zelf ervaart dat bijvb de iPhone 5s 1GB RAM heeft en als een zonnetje loopt. Hoe komt dat? Omdat Apple de OS voor zijn toestellen optimaliseert, niet met Android voor tig andere toestellen enz.

Kijk niet naar de RAM. Natuurlijk hoe meer RAM hoe beter.
Bij de iPhone 5 zou ik je gelijk geven, maar mijn iPhone 6 Plus begint mij behoorlijk te irriteren kwa geheugen gebrek. Ik weet niet of dat met de schermresolutie te maken heeft of dat de apps simpelweg steeds groter worden.

Je merkt dit bij het switchen van apps. Zolang je niet teveel opstart kun je switchen tussen "live" apps die echt nog draaien. Start je iets meer apps dan worden ze "bevroren" en moeten de apps steeds opnieuw initialiseren wat toch 1 a 2 seconden langer duurt.

Bovendien krijg je dan steeds meldingen van bijvoorbeeld gamecenter dat er weer opnieuw ingelogd is. Bijzonder frustrerend als je een spelletje solitaire speelt terwijl er iemand in whatsapp met je praat.

Overigens is er met dit principe van bevroren apps niets mis, maar ik loop er tegenwoordig veel te snel tegenaan. Meer RAM is wat mij betreft dan ook absoluut welkom.
en mijn Desire toendertijd met 768mb ram loopt ook als een zonnetje, en mijn HTC m4 met 1gb ram loopt ook als een zonnetje (of liep :P).

Ram heeft er meer mee te maken wat je er mee wil doen. Als je veel wil 'alt-tabben' / switchen tussen heavy apps ben je blij met 3gb. Als je vooral switched tussen je browser, whatsapp en je homescreen draait (minder dan) 2gb nog steeds als een zonnetje.

Android en iOS zijn helemaal niet zo anders tegenwoordig. Features in het OS en de achterliggende werking zijn verrassend gelijk. Ook dat oudere toestellen moeite hebben om de laatste versies te draaien is met alle twee hetzelfde :).

Enige wat ik denk ik iOS nog wel kan nageven is dat alle apps 100% native zijn (toch, geen apple expert) en waarschijnlijk wat minder ram nodig hebben dan een runtime.


Je punt dat je niet (te veel) naar specs moet kijken maar gewoon naar hoe toestel werkt en of het voor jou (als klant) goed is kan ik je alleen maar gelijk in geven natuurlijk.
maar 350 vs 699? done deal voor de OnePlus One.. ook komt dit jaar de OnePlus Two uit wellicht dat je daar beter op kan wachten ;)
Ik vind iOS een stuk fijner werken en vooral als deze goed te tweaken is na het jailbreaken. Dat merk ik nu wel met mijn iPad. Helaas speelt het werkgeheugen een grote rol bij het tweaken van iOS.
Na jailbreak... dus eigenlijk zeg je dat je niks kan met iOS maar dmv bugs kun je jailbreaken en dingen instellen? beetje raar hoor.. om nog even te zwijgen welke malware je krijgt na jailbreak
Met andere woorden; ongeveer dezelfde situatie als bij de Android telefoons, die eerst geroot moeten worden...
Geen idee, maar Windows Mobile en BlackBerry 7 en ouder hadden gewoon themas die je kon downloaden en kon je aanpassen/instellen naar je smaak.

Dacht dat Android dit ook had?
Je kan android zelfs zonder rooten helemaal uiterlijk veranderen
Dat dacht ik dus ook ja, maar wist het niet meer zeker
"Helemaal veranderen" is niet waar. Je kunt icons, fonts en wallpapers veranderen, maar als je bijv. de navigatieknoppen wilt veranderen moet je zoiets als xposed framework installeren en heb je dus root nodig.
Ja oke dat is waar maar je komt al een heel end zonder root.
Van alle redenen om over te stappen op een andere telefoon moet dit een van de allerslechtste ooit zijn. Het gaat hier over compleet verschillende telefoons, verschillende besturingssystemen en verschillende prijsklasses.
Anoniem: 634684
26 mei 2015 10:19
Gaat over de camera van de nieuwe iPhone en binnen 2 commentaren is het weer een IOS vs Android geworden.

Jammer

-1 prima
Maar het is een feit dat het altijd weer uitdraait op de eeuwige strijd en ten koste gaat van het originele onderwerp. Maar goed prima zo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 634684 op 26 mei 2015 10:54]

Ben ik de enige die vindt dat de foto's overbelicht lijken met de RGBW variant?
In mijn huidige iPhone6 vind ik de camera al behoorlijk goed, zeker als je het vergelijkt met een iPhone 5/5s.
Even snel een plaatje schieten met veel of weinig licht gaat nu prima en de foto ziet er redelijk natuurlijk uit. Als ik zo naar de foto's kijk is dat voor mij geen reden de 6s te halen in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 26 mei 2015 10:06]

Marketingmateriaal... moet je nooit serieus nemen. Je ziet zelfs naast de sikkel van de maan het onverlichte stuk van de maan. Nou dan moet je wel een flinke sensor hebben wil je dat ook kunnen meten.
Zucht.

De foto bij het artikel zou een voorbeeld moeten zijn van wat de sensor kan gaan doen met de 6s gebaseerd op die afbeelding vind ik het ook onzinngig mn 6plus te verkopen.
De tenen van sommige Apple-fans zijn wat lang blijkbaar ;)

Ik vind de foto ook overbelicht. Ik heb niet meer het idee naar een nachtfoto te kijken. De lucht achter het reuzenrad (dat is toch wat er op de foto staat?) is helemaal verlicht, terwijl de linker foto veel realistischer lijkt. Het detail van de rechterfoto is inderdaad wel beter verlicht, maar als geheel vind ik de linker mooier :)

Voor de Apple-fans: ik heb het nu puur over de voorbeeldfoto hierboven gemaakt met de sensor die mogelijk in de iPhone 6s komt. Niks meer, niks minder.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 26 mei 2015 11:47]

Was ook mijn eerste gedachte toen ik de sample-afbeelding bij het bericht zag. Verbind er daarom verder ook geen verdere conclusies aan.
En nee, ik heb nog geen foto's van de 6S gezien, dus ik hoop maar dat ik je toestemming heb om mijn opmerking te plaatsen (waarom gelijk zo passief-agressief reageren - omdat het om je favo merkje gaat?)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee