Update-tool Lenovo maakte gebruikers kwetsbaar voor aanval

Lenovo heeft drie ernstige beveiligingsproblemen in zijn meegeleverde update-tool verholpen. Door de inmiddels opgeloste problemen kon een aanvaller met behulp van de update-tool zijn eigen code op een systeem uitvoeren.

Lenovo logoDe beveiligingsproblemen werden ontdekt door IOActive, dat Lenovo in februari op de hoogte stelde van de beveiligingsproblemen. Inmiddels zijn de drie problemen opgelost en heeft IOActive details over de lekken naar buiten gebracht.

De beveiligingsproblemen bevinden zich allemaal in de tool die Lenovo gebruikt om zijn eigen, meegeleverde software te updaten. De tool controleerde op drie verschillende manieren niet goed genoeg of de software die binnenkwam op de laptop ook wel daadwerkelijk van Lenovo afkomstig was. Een aanvaller zou, bijvoorbeeld via een vervalst wifi-toegangspunt, daarmee zijn eigen code kunnen injecteren. Die werd vervolgens op het niveau van beheerder uitgevoerd.

Volgens IOActive gaat het om een zeer gevaarlijk lek. Gebruikers kunnen nu updaten naar een veiliger versie, maar IOActive raadt gebruikers aan om dat met de hand te doen en niet de update-tool te gebruiken, vanwege de onveiligheid ervan. Lenovo raadt gebruikers eveneens aan om te updaten.

Het is de tweede keer in een paar maanden tijd dat software van Lenovo gebruikers kwetsbaar maakt. Begin dit jaar bleek dat Lenovo de Superfish-advertentiemalware meeleverde, die zijn eigen advertenties op websites injecteerde. Om dat op https-sites te kunnen doen, werd een valse ssl-certificaat meegeleverd. Met dat certificaat werden alle websites versleuteld, waardoor een aanvaller het https-verkeer van gebruikers kon afluisteren.

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-05-2015 • 10:49

52

Lees meer

Reacties (52)

52
52
34
0
0
0
Wijzig sortering
"Lenovo belooft schone en veilige computers" - februari 2015

Dat doet pijn, dit soort dingen blijven best wel hangen aan je merknaam. Overigens vorige week nog met iemand een Lenovo aangeschaft en hem daarbij even geholpen met een "clean" installatie van Windows. Ze leveren laptops voor leuke prijzen maar als die vervolgens worden volgestopt met bloatware is de lol er snel vanaf :Y)
Ik denk dat het vaak overschat wordt dat dit "blijft hangen" aan je merknaam. Bij tweakers blijft dit wellicht hangen, maar bij Jan Modaal niet. Die loopt gewoon de mediamarkt binnen en laat zich informeren door de verkoper en koopt dat dan vervolgens.
Die weten dit vaak helemaal niet. Zeker niet zolang dit soort berichtgeving niet groot uitgemeten wordt in "de media" (lees Journaal berichten op radio en tv)
Maar Jan Modaal doet tegenwoordig ook wel een beetje onderzoeken wat hij koopt, of waar hij het voordeligst koopt. Wanneer je een google-search doet op Lenovo is dit Tweakers artikel momenteel de tweede hit na www.lenovo.com zelf.

Persoonlijk zou ik hierom zelf geen Lenovo laten staan, maar wanneer je niet de kennis/mogelijkheden hebt om een clean-install te doen zou je zeker overwegen toch een andere laptop te kiezen.
Correctie: "wanneer IK een google-search doe". Bij mij zijn de eerste 2 resultaten lenovo.com en .nl, dan 'het laatste nieuws', wat nu idd over de breach gaat en daarna komt wikipedia, gevolgd door hun facebook en twitter accounts.
Dat nieuws zal over een week wel weer wat anders zijn of niet meer worden getoond en tweakers staat er voor mij uberhaubt niet tussen. Dat terwijl ik toch dagelijks op tweakers zit.

tl;dr: Jan Modaal komt dit nieuws over een week dus niet meer tegen
Nou omdat het je zo aan het hart lijkt te gaan, hier inderdaad ook als 3e "het laatste nieuws" :'(
Haha, sorry, ik verveelde me even ;)
Vind het trouwens wel leuk om het verschil op te merken
Even voor de goede orde, de resultaten die iemand krijgt bij een zoekopdracht in Google kunnen behoorlijk afwijken van de resultaten die iemand anders krijgt.
Zeer zeker als je een google account hebt, maar zelfs zonder dat is er een duidelijk verschil tussen wat "jij" bij een bepaalde zoekterm terugkrijgt van Google dan wanneer "ik" diezelfde zoekterm intik.
Ik geef je hier wel gelijk in.

Daarnaast is de berichtgeving een beetje tendentieus.
Gevonden lekken melden is natuurlijk goed, voorgaande opgeloste problemen erbij halen een beetje.......

Dat worden lange berichten over Microsoft, Apple en Google als bij elk nieuw gevonden probleem alle opgeloste problemen ook vermeld gaan worden. :+
Voor een beetje Tweaker zal dit *hopelijk* niet zoveel uitmaken. Die installeert gewoon Linux, of verwijdert de desbetreffende bloatware (of desnoods een nieuwe Windows installatie).

Het is juist onze taak om de doorsnee gebruiker te informeren
Ik doe dit standaard als ik iemand help met de aanschaf van nieuwe computers/laptops. Ik ken geen fabrikant die geen bloatware meelevert en ik vind dat eerlijk gezegd een best kwalijke zaak. Helemaal als je dit soort nieuwsberichten leest.
Anoniem: 623473 @auroras136 mei 2015 11:24
Wat ik mij afvraag (heb geen ervaring met Windows installatie), een 'clean' install met de DVD van de fabrikant lijkt mij dezelfde bloatware te bevatten als de (gelijke?) voorinstallatie..
Dat klopt volgens mij wel. Maar als je een windows dvd heb kan je zelf een clean install doen en de windows code staat altijd wel op een sticker op de laptop. Misschien moet je daarna nog even wat drivers downloaden en dan ben je klaar.
Maar je krijgt geen Windows dvd erbij...... ;)

En misschien was het lek toch iets minder gevaarlijk als voorgeschoteld;
Arrow gebruikt al seizoenen lang Lenovo maar is pas na ouderwets verraadwerk bijna ontmaskerd...... :+
Daarom zei ik ook 'als je een dvd heb'. :) Maar veel mensen hier weten wel hoe ze aan een windows dvd moeten komen. Sommige hebben er zelf al één, weten er eentje te downloaden of gebruiken de Microsoft Media Creation Tool.
http://windows.microsoft....reate-reset-refresh-media
http://winsupersite.com/w...allation-media-windows-81
http://www.groovypost.com/howto/install-windows-81-easy-way/
Klopt, maar zo ken ik ook twee uitermate tevreden Lenovo gebruikers.
En helemaal blij dat ze na opstarten gewoon hun ding kunnen doen.

Die bloatware geldt voornamelijk voor tweakers die hun eigen progje willen draaien ipv een die het out of the box doet.

Of zoals bv Jannes hieronder het overdrijft;
De laptop is sinds aankoop compleet onbruikbaar. Ik heb nog nooit zo'n slecht werkende Windows machine gehad als mijn Lenovo laptop, allemaal dankzij die bloatware.
Hoe kan het trouwens dat een merk wat vreselijke dramatische laptops levert zo groot is en zelf jaren door Tweakers wordt geadviseerd in de BBG?

Grotere onzin kan je imo niet verkopen. ;)
Dat je liever je eigen ding draait oke, dat de laptop vanaf aankoop onbruikbaar is en vreselijk dramatisch gebouwd is. 8)7
Zeker "in the blind" afgeprijsd en op kleur gekocht denk ik dan.... ;)
dat de laptop vanaf aankoop onbruikbaar is en vreselijk dramatisch gebouwd is. 8)7
Zelf nog iemand geholpen met een gloednieuwe Lenovo laptop die regelrecht uit de doos een ca. 5mm ontzette stijl had langs de onderzijde van het scherm waar grove korrels van één of andere gum-achtige substantie in vast gekleefd zaten.

Per direct teruggestuurd en om laten ruilen; nieuw exemplaar (echt in de winkel gelijk overgestoken, dus echt een andere doos) heeft precies hetzelfde probleem.

Andere dozen uit dezelfde levering in de winkel open laten maken: allemaal het geval.

Waar rook is is vuur, zullen we maar zeggen.
Daarom koop ik duurdere zaken niet online, ik wil het even uitgepakt zien
En het showmodel had dat niet?
(En had geen bloatware geinstalleerd?)

Mijn ervaring is dat showmodellen vaak slechter zijn om reclamaties tegen te gaan.......ofwel je had het kunnen zien bij aankoop van een supergoedkoop model.

Andersom kan er natuurlijk een serie tussen zitten met een productiefout, waar door de verkoper niet moeilijk over gedaan wordt.
Dat is inderdaad balen maar wordt wel verholpen uiteindelijk.

Of je kiest iets anders, na drie keer omruilen van de eerste Prada vanwege krassen in het touchscherm , ben ik inderdaad voor een andere (duurdere) gegaan.
Anoniem: 623473 @Rudie_V6 mei 2015 12:42
Super, tnx voor de linkjes :)
Zolang je een geldige windows key hebt kun je een "verse" windows versie downloaden van microsoft zelf. Het enige wat je daarna zelf moet opzoeken en downloaden zijn de drivers voor de geinstalleerde hardware. Duurt mij hooguit een uur om dit allemaal te doen en de computer draait daarna meestal vloeiender.
Anoniem: 623473 @auroras136 mei 2015 12:19
Ja maar is de Windows key geldig voor een OEM installatie?
Nog nooit tegengekomen dat het niet werkte en wij doen er zo'n 150per jaar ongeveer
Anoniem: 623473 @Morress6 mei 2015 12:42
Dank voor de tip :)
En dan nog ff ninite.com ;)
Anoniem: 623473 @Morress7 mei 2015 09:31
Wat briljant!!
Toevallig had ik het laatst over precies deze behoefte met een vriend. Dan wel voor Linux, maar kennelijk bestaat het voor Windows al wel :)

Edit: Helaas:

Ninite for Linux is, sadly, closed

We love Linux, but we don't have the time to make our Linux version something we're proud of. We only like to offer our best work so we had to make the tough decision to pull our Linux page.

The good news is Linux distributions have awesome built-in package managers (like APT on Debian and Ubuntu) that you can use. Please refer to your distribution's documentation for more details.

Here are two fun facts.

Our Windows version was directly inspired by how nice and easy Linux package managers like APT make software management. Linux has been way ahead of the game here forever.

The Linux version was simply a shell-script wrapper around APT, so you can get pretty much the same functionality by using that. There were a couple apps that Ninite for Linux would install more manually or add their sources to APT's configuration. But by and large you can get the same functionality just using APT yourself.

Thanks!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623473 op 26 juli 2024 22:24]

een 'clean' install met de DVD van de fabrikant lijkt mij dezelfde bloatware te bevatten als de (gelijke?) voorinstallatie..
Iemand helpen met een clean install doe je dus met een cleane Windows-dvd. De klant heeft het nummer en jij de software.
Hoe krijg je die bloatware er in hemelsnaam af? Ik heb alles geprobeerd, maar kan geen clean install van Windows 8 doen. Ik kom vanaf de start in een Lenovo BIOS, Lenovo bootloader enz. enz. Ik heb gescholden, gehuild en heel veel geduld gehad..... De laptop is sinds aankoop compleet onbruikbaar. Ik heb nog nooit zo'n slecht werkende Windows machine gehad als mijn Lenovo laptop, allemaal dankzij die bloatware.

Eigenlijk zou Microsoft hier een stokje voor moeten streken. Geen bloatware meer op laptops. Heel Windows wordt hierdoor enorm naar beneden gehaald en in mijn omgeving stappen mensen massaal over of Macbooks. Het grappige is dat bloatware dé reden is dat mensen overstappen voor deze mensen. Niemand heeft een Macbook écht nodig, maar die werken tenminste gewoon... Slechts een paar mensen doen de keuze bewust op features e.d.

Hoe kan het trouwens dat een merk wat vreselijke dramatische laptops levert zo groot is en zelf jaren door Tweakers wordt geadviseerd in de BBG? Start Tweakers de laptops überhaupt weleens op of wordt er alleen naar specs gekeken?
Optie 1: In Windows voor de optie 'PC vernieuwen' kiezen http://windows.microsoft..../restore-refresh-reset-pc . Dit verwijderd programma's, maar laat je persoonlijke bestanden ongemoeid.

Optie 2: Should I remove it: http://www.shouldiremoveit.com

Optie 3: PC Decrapifier: http://www.pcdecrapifier.com

Nog een optie: Windows 8.1 schoon vanaf DVD installeren. Want in laptops waarbij 8.1 worden meegeleverd staat de sleutel in het BIOS/UEFI. Het is niet meer nodig een speciale installatie DVD (vanaf Lenovo) te hebben.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 26 juli 2024 22:24]

als die mensen een macbook kunnen permiteren,
waarom kopen ze dan een lenovo ?
voor dat geld wat je uit geeft voor een macbook kan tig andere laptops kopen met minder bloatware.

bloatware eraf krijgen is het makkelijkst door een clean install dus een verse installatie zonder het gebruik te maken van de lenovo meegeleverde software.
dus eerst van microsoft windows 8.1 downloaden en die gebruiken voor de installatie.
Bloatware is er af te halen via de lijst "programma's en onderdelen" in het configuratiescherm. Geen gehuil en gescheld voor nodig. Mocht je denken dat er troep achter blijft, probeer dan de tool van Revo Uninstaller, welke grondig het register en overgebleven mappen en bestanden na verwijderen, verwijderd.
Ook Acer, Asus, Toshiba en HP leveren bloatware op hun laptops. Sommige "ware" is handig, andere is echt "bloat".

"...in mijn omgeving stappen mensen massaal over of Macbooks"
Mensen stappen massaal over naar een laptop die minstens het dubbele kost? Denk daarbij aan eventuele reeds aangekochte software, welke opnieuw gekocht moet worden (Office, fotobewerkingsprogramma's etc).
Dit zal zwaar overdreven zijn.

Daarnaast is een cleaninstall zo uitgevoerd. Is het niet door jezelf (middels ondersteuning via het Tweakers Forum), dan is het wel door de plaatstelijke computerzaak. Nog steeds goedkoper dan een Macbook.

Imo heb je dus niet alles geprobeerd.

En wat de BBG betreft: de laptops van Lenovo zijn leuk geprijsd en zitten kwalitatief goed in elkaar. De BBG is gemaakt door en voor Tweakers, dus een beetje Tweaken aan je pas gekochte laptop zou mogelijk moeten zijn.
Ja, mensen doen massaal dat, voor hoever ik kan zeggen dat een man of 10 veel is natuurlijk... Weet je wat grappig is? Dat bijna iedereen een tweedehands Macbook koopt, wat prijstechnisch ook nog eens interessant is ;). Je zou idd ook software moeten kopen, maar jij weet ook goed dat bijna niemand software echt koopt....

Die mensen, noch ik, hebben zin tijd te stoppen in een clean install. Dit is het hele probleem nou net. Out of the box werkt het niet! Ik heb zelf idd niet alles geprobeerd, omdat ik te gefrustreerd werd en geloof me, ben heus geen leek op het gebied van Windows installaties ;)

Heb zelf overigens geen Macbook, ga voor de Dell XPS13 denk ik :)....
En ook die Dell bevat bloatware.

En een nadeel van tweedehands Macbooks is dat ze pas goed geprijsd zijn (zeg maar in het straatje van een gemiddelde Lenovo van 600 a 650 euro), wanneer ze al enige tijd in de running zijn. Weet dat een laptop ongeveer een jaar of 4 a 5 mee gaat en dan houdt 't vaak op. Ook bij Macbooks.

Maar okey, succes met je Dell :)

En onder ons: wanneer je "heus geen leek" bent op het gebied van Windows installaties, dan zou zelfs een Lenovo laptop geen frustraties mogen opwekken, toch?
Nou dat dacht ik dus ook. Voor je beeld ik ben zover gekomen dat hij een clean (Windows 7) installatie begon. Ik kreeg deze installatie niet de mogelijkheid mijn schijf volledig te formatteren. Enkel een nieuwe installatie naast die bestaande Lenovo rotzooi. Tamelijk dood spoor en bij elke herstart kom je in die bootloader van Lenovo.

Ik zeg verder ook niet dat die Macbook een goede koop is. Ik zeg alleen dat het van de zotte is dat er consumentenelektronica op de markt wordt gebracht die zo slecht werkt anno 2014 (jaar van aankoop). Het is toch te gek dat mensen beter af denken te zijn met een 2e hand Macbook van 4 jaar oud dan een nieuwe laptop |:(

Wat wil je verder nu eigenlijk zeggen. Dat Lenovo kwaliteit levert? Dat Tweakers een goed advies geeft met Lenovo laptops? Als ik nu de enige was met problemen oké, maar gezien de frequentie negatieve berichten de laatste tijd geloof ik dat meer mensen het zo zien :)

Bedankt voor het melden dat er ook bloatware op een Dell zit. Goed om te weten dat je tegenwoordig geen Windows laptop kunt kopen die gewoon lekker draait :) Goed ecosysteem zo!
Nou die bloatware zorgt er o.a. voor dat laptops goedkoper zijn.

En dat je op een Lenovo laptop geen clean install kan doen middels DVD of Bootable USB is lulkoek 8)7 Heb al meerdere malen verschillende Lenovo's van een clean install voorzien (Windows 7, 8 én 8.1) en heb nog nooit het probleem gehad dat, wanneer ik in de installatie kom, ik de HDD's niet kan formatteren/verwijderen.

En frequente problemen? Twee stuks. Acer heeft zo lange tijd problemen gehad met het snel kapot gaan van scharnierpunten en zo heeft MSI dat momenteel ook (merk ik bij de Windows 7 generatie).

Is een laptop per definitie goed of slecht wanneer er bloatware op zit? Nee, want dit is (gemakkelijk) te verhelpen door een clean install of door alles te verwijderen (handmatig of middels software).
Macbooks zijn een ander verhaal. Bloatware niet nodig, al duur genoeg namelijk.

Wat bedoel je trouwens met "Ik kreeg deze installatie niet de mogelijkheid mijn schijf volledig te formatteren. Enkel een nieuwe installatie naast die bestaande Lenovo rotzooi. Tamelijk dood spoor en bij elke herstart kom je in die bootloader van Lenovo." ?
Nog nooit een boatloader van Lenovo gezien bij opstart. Of voer je de recovery uit? Ja dan is 't logisch dat de bloatware er terug op komt.
Maar bij een schone installatie via USB of DVD zou je geen bloatware tegen moeten komen; zeker niet wanneer je alle partities opschoont.
En een installatie naast die van Lenovo? Dus een dualboot? Het tweede OS zou dan schoon moeten zijn.
En dat is één van de redenen waarom wij bij klanten altijd de overbodige software die door de fabrikant meegeïnstalleerd wordt eraf halen voordat we een laptop uitleveren.
Dat mag volgens contracten niet altijd.

Zo krijgen grote producten vaak een x-bedrag als er een product wordt aangeschaft/geactiveerd. Het product zelf wordt dan bijna tegen kostprijs verkocht.
? Wij mogen als bedrijf zijnde gewoon de software weer erafhalen voordat wij ze uitleveren aan onze klanten.
Volgens IOActive gaat het om een zeer gevaarlijk lek. Gebruikers kunnen nu updaten naar een veiliger versie, maar Lenovo raadt gebruikers aan om dat met de hand te doen en niet de update-tool te gebruiken, vanwege de onveiligheid ervan.
Uit het gelinkte artikel:
The System Update downloads executables from the Internet and runs them. Remote attackers who can perform a man in the middle attack (the classic coffee shop attack) can exploit this to swap Lenovo’s executables with a malicious executable. The System Updateuses TLS/SSL to secure its communications with the update server, which should protect against “coffee shop” style attacks.
Een aanvaller moet dus (1) de verbinding onderscheppen tussen een (2) kwetsbare Lenovo computer en Lenovo (3) op het moment dat een update opgehaald wordt.

De situatie van 1, 2 en 3 is alleen bij een gerichte aanval. De kans dat thuis/op kantoor een uitgevoerde update misbruikt wordt is nihil. Updaten kan dus gewoon via de Lenovo tool, en moet zeker gedaan worden om toekomstig misbruik te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 22:24]

Voor alle duidelijkheid, het gaat over: Lenovo System Update 5.06.0027 and earlier versions.
De versie die ik had 5.06.0034 is niet affected en is al beschikbaar sinds 27 maart.

Laatste versie is hier te verkrijgen:
http://support.lenovo.com/us/en/documents/ht080136
Anoniem: 398486 6 mei 2015 11:39
Ik snap niet dat mensen inderdaad zoals HMC zei niet gewoon meteen een laptop opnieuw installeerd als ze hem hebben ontvangen.
Wat ik eigenlijk niet snap, is dat het nodig is.

Ik vind het niet normaal gedrag van fabrikanten om die laptop's helemaal vol te duwen met allerlei bloatware. Maar blijkbaar accepteren we dit allemaal als consumenten ;)

Naar mijn mening hoort het heel simpel te zijn als je een laptop koopt namelijk het volgende;
1. Uitpakken
2. Inrichten door 3de partij software naar keuze installeren
3. Er mee werken.

Nu is het op dit moment;
1. Uitpakken
2. OS opnieuw installeren vanwege bloatware
3. Inrichten door 3de partij software naar keuze installeren
4. Er mee werken.

Tot op heden ben ik nog geen enkele fabrikant tegen gekomen die Windows(!) laptop's zonder bloatware verkopen. Asus, Lenovo, HP etc etc stampen de laptops helemaal vol met bloatware.
Ik snap het ook niet al die bloatware, fabrikanten steken er geld en tijd in om tools te ontwikkelen voor iets wat in windows ook gewoon kan. Daarbij krijgen de gebruikers een veel betere ervaring van je laptop als al die bloatware er niet op staat. Bloatware zijn vaak zogenaamde handige tooltjes die mensen eigenlijk helemaal niet nodig hebben en vooral ook niet missen als ze er niet op staan. Want zonder die bloatware zijn de gebruikers ook gewoon tevreden en weten ze in windows ook gewoon te vinden wat ze nodig hebben. Want hoe handig de bloatware ook mag zijn, voor veel gebruikers is het net zo'n abracadabra als de settings in windows.

En dan nu wat offtopic, maar wel over bloatware. Maar ondanks dit alles kan je de bloatware nog gewoon verwijderen onder windows. Wat ik een nog ergere ontwikkeling vindt is de bloatware op telefoons en tablets, ja de androids dus. Daar kan je het nog geen eens verwijderen zonder je firmware te hacken voor root rechten. Tenzij je een google telefoon neemt of een custom rom.
Overigens heb ik zelf ook gewoon een android hoor, ben er zeer tevreden over.. maar natuurlijk wel geroot en alle troep verwijderd. :)
Ik snap het ook niet al die bloatware, fabrikanten steken er geld en tijd in om tools te ontwikkelen voor iets wat in windows ook gewoon kan.
Als je het vergelijkt met alle andere spam, promotie, reclame en bloatware in te installeren software, dan zullen fabrikanten ook wel geld krijgen voor het meeleveren van shit. Zoals websites ons spam en ads opdringen.

''Hee, als jij nou je klanten onze shit meelevert, krijg jij geld en dat verdienen wij dan wel weer terug aan degenen die miscchien zelfs wel gaan kopen of registreren. ''
Ik dacht tenslotte niet dat Lenovo zelf gaat leuren of er iemand nog wat ellende mee wil sturen. Zomaar, gratis.
The backdoor that came through the front!
Tja elke tool welke verbinding maakt met internet is een potentieel probleem.

Zo ook de updaters van Java, Firefox, Chrome, Ms zelf.

Het is natuurlijk erg makkelijk, maar wanneer je data kan oversturen tussen allerlei partijen dan gaat het af en toe mis. Jammer voor dit bedrijf, maar dat is het nadeel van het gemak.
Tweakers kopen sowieso geen kant-en-klare systemen. En ja, bij laptops moet dat dan wel vaak, maar dan is stap 2 (na uitpakken) zelf opnieuw een OS installeren.
Kom op dit is natuurlijk onzin. :)

[Reactie gewijzigd door Winkiller op 26 juli 2024 22:24]

Waarom moeten fabrikanten allemaal rotzooi op de laptops zetten. Niets mis met gewoon windows, ik gooi altijd alle bloatware er meteen van af.
Omdat ze er geld voor krijgen misschien?
Bij elke OEM installatie bij het eerste keer opstarten op CTRL+SHIFT+F3 rammen en je ding doen. Klaar
@ Rudie_V Heel goed idee... aleen heb je bij Levnovo een OEM (en geen sticker waar je deze van kan aflezen) en de versies die je van MS download zijn retail...

Heb zelf een 3 tal weken geleden hier mee geworsteld. Nieuwe Lenovo laptop gekocht en wou een cleane windows erop zetten, na wat rommelen is het goed gekomen maar aleen met een Retail versie van 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.