HP installeert ongevraagd 'telemetrieanalysetool' op computers van klanten

Er komen verschillende klachten binnen van gebruikers van HP-computers waarbij zomaar een programma op hun computer is verschenen. Het zou gaan om een telemetrie-informatieprogramma, dat veel resources van de computer verbruikt.

Het programma draagt de naam HP Touchpoint Analytics Client, versie 4.0.2.1435. Volgens een lezer van de blog van Günter Born verbindt de software dagelijks met HP om bestanden te versturen. Het programma wordt door het overgrote deel van de virusscanners als veilig gezien.

Ook op het forum op de HP-website klagen veel gebruikers over de software. Zo zou het meerdere applicaties starten en afsluiten, waarbij de processor zwaar belast wordt. Een gebruiker van Bleeping Computer maakte op 15 november melding van de software.

Hoe de software precies geïnstalleerd wordt, is niet duidelijk. Mogelijk is het met Windows Update meegekomen of is het gedownload door HP Support Assistant. De software kan via het configuratiescherm verwijderd worden.

HP heeft zelf nog niet gereageerd op de ophef. De website van het bedrijf toont dat HP Touchpoint Manager een systeem is om op afstand overzicht over DaaS-apparaten te behouden. Het bedrijf is echter bezig om de ondersteuning voor de service af te ronden.

HP Touchpoint

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

28-11-2017 • 20:38

89

Reacties (89)

89
87
60
7
0
16
Wijzig sortering
Tja, Microsoft komt blijkbaar weg met dit soort fratsen (diagtrack.exe), dus volgen andere partijen... Logisch, zij willen ook een graantje meepikken. De meeste gebruikers willen gewoon hun ding doen op de computer. Ze verwachten dat anderen er wel voor zorgen dat het met veiligheid en privacy wel goed zit. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de "techneuten" die dit soort praktijken goedkeuren, hetzij door naïviteit, hetzij door persoonlijk gewin (geldelijk afhankelijk van het betrokken bedrijf).
De telemetrie van MS is daarentegen niet geheim maar bekend. Zie bijv ook dit samenvattende stukje:
http://www.zdnet.com/article/windows-10-telemetry-secrets/
Wat HP ongevraagd doet is bij een update een tool installeren die heel wat meer doet en daarnaast de computer ook nog eens fiks vertraagd.
Maar het is inderdaad een software gewoonte aan het worden van allerlei partijen. Het gebrek aan respect voor de klant is opvallend. ( denk bijv aan Googles stiekum verzamelde phone ID's. of Apples geheime settings die bluetooth en wifi weer ongevraagd inschakelen)
Allemaal kwalijke ontwikkelingen.
Op zich niet geheim nee. Het was alleen maar 2 jaar geheim wát er nou eigenlijk verstuurd werd ...

En ik ben nog steeds van mening dat ik zelf moet kunnen bepalen -of- en wat ik dan deel met MS. En dat geldt net zo hard voor die andere partijen.

Ik snap werkelijk niet waarom dit niet gewoon internationaal verboden is ...
Is ook verboden, maar net als andere zaken uit de VS we hebben het maar te slikken, of anders....Tis al een derde wereldland , en dat weten ze ook wel, maar ze proberen uit alle macht hun positie vol te houden. Oorlogje hier en daar. Zwartmakerij enz.
Je vergeet één ding: Microsoft doet het ook ongevraagd installeren! Sterker nog, het blijft proberen het te installeren tegen de uitdrukkelijke wens van de gebruiker.

In ieder geval ben ik blij dat ook jij opmerkt dat er een gebrek aan respect voor de klant is.

Edit: Toevoeging: Voor Windows 10 is het inderdaad niet zozeer een geheim, echter velen zullen het probleem ervan niet begrijpen en dat het via updates ook op Windows 7 en 8(.1) geïnstalleerd wordt is toch al minder bekend.

[Reactie gewijzigd door Boekenkaft op 24 juli 2024 11:12]

Precies dit. Honderden mensen die zeiken dat Windows 10 je bespioneerd en daardoor op win 7 blijven zonder in te zien dat in Win 7 dezelfde programmatje's draaien.

Wil je niet bespioneerd worden stap dan over naar Linux of download een anti spy programma zoals Disable Win Tracking dan ben je wat ''veiliger'' Gooi ondertussen ook Google Chrome van je PC af, die bespioneerd je ook
Er is wel een duidelijk verschil: W10 is compleet opgebouwd rond telemetrie. De telemetriefuncties in W7 zijn, voor zover ik weet, eerder een beperkte "dirty hack" en zijn ook alszodanig compleet uit te schakelen. Dat is bij W10 dus duidelijk niet het geval.

Overigens blijft het een feit dat die telemetrieupdate in W7 gewoon stiekem werd geïnstalleerd.
Er is wel een duidelijk verschil: W10 is compleet opgebouwd rond telemetrie.
Doe eens onderbouwen want zelfs in Windows XP zat al telemetry, zowel in het systeem als een dashbord in office.

BTW zelfs al blokker je alle telemetry, dan nog gaat de info naar MS via harcoded sites in enkele .dll's Zala je ook nog wat dns sites moeten blokkeren en gebruik dan geen WC-eend als je mij begrijpt. Pi-hole bijvoorbeeld. Echt niemand in MS land en reclame land is blij met die oplossing. Ik durf te wedden dat ze hete graag willen kopen, kunnen ze het "integreren" als in dumpen. Of een goede firewall / router opensense maar die is een stuk lastiger
https://blogs.windows.com...8/privacy-and-windows-10/
From the very beginning, we designed Windows 10 with two straightforward privacy principles in mind:
1. Windows 10 collects information so the product will work better for you.
2. You are in control with the ability to determine what information is collected.
Je moet hier even tussen de regels doorlezen want het staat er natuurlijk niet helemaal letterlijk.

Ik kan hier verder jouw huiswerk gaan zitten doen maar er zijn tientallen artikelen te vinden over de telemetrie en hoe de instellingen omzeild worden indien deze disabled zijn. Dat betekent dus duidelijk een obsessie voor telemetrie en dat betekent dus ook dat W10 opgebouwd is rond telemetrie.

Er wordt zo ontzettend veel verzameld aan "telemetrie". Je systeeminfo, hoe lang je W10 draait, welke progs je hebt, welke progs je wanneer opent en hoe vaak, hoe vaak je welke bestanden opent, en ga zo maar door.

Daarnaast heb je ook nog de zaken die wellicht wat minder duidelijk zijn maar ook Cortana, advertisingID en dergelijken vallen onder telemetrie. Alles wat je inklopt gaat naar MS, alles waar je op klikt wordt doorgestuurd.

Het is dus opgebouwd rond telemetrie.

Zo'n PI-hole gaat hier ook nog wel komen als ik ff zin heb gehad om dat uit te zoeken. Tot dat zover is doe ik het "gevoelige" werk wel op m'n oude pc ...

Waarom zou je anders hardcoded telemetrie doorsturen en instellingen omzeilen?
Hmm mijn huiswerk?, volgens mij zitten we hier op een discussie forum zodat anderen er ook van kunnen leren. En tussen de regels doorlezen, en dan conclusies trekken die misschien nergens op gebaseerd zijn? Ken je die nog de aannames in de ICT?

En alleen telemetrie blokkeren werkt al sinds XP al niet meer, ook je host-file aanpassen is niet voldoende zie de hardcoded urls in o.a. dnsapi.dll en of dat nog niet genoeg is gebruiken ze ook nog MQTT van IBM wat bovenop tcp/ip draait een IOT dingetje, heel erg goed maar sinds van de week onder vuur vanwege een achterdeurtje. Vergeet ook niet onedrive, als je dat gebruikt, gaan automatisch al je certificaten daar ook naar toe zodat MS letterlijk altijd overal bij kan. En wat je zegt over bv toetaanslagen, yep, inclusief al je wachtwoorden.

MS weet exact wie een illelgale copy draait van wat dan ook ,vandaar dat ze ook precies weten welk bedrijf ze moeten kopen, wat weer de reden is dat de Franse gendarmerie nu met 82.000 Linux computers werkt. Frankrijk heeft bewezen dat MS dat soort streken uithaalt en heeft daarop gereageerd. En heel langzaam beginnen andere regeringen dit nu ook te zien dat wat MS doet illegaal is. Zie ook wat Nelie Smit-Kroes allemaal geprobeerd heeft. Nu ze weg is komen de lobbyisten weer dik aan de beurt, zie wat er gebeurt in Munchen.

Maar er is idd veel opgebouwd rond telemetry maar lang niet alles.

Heb je echt gevoelig werk doe het in een Hyper-v zonder internet aansluiting, of wil je echt veilig Gendbuntu. Maar zo gauw je internet aanzet loop je risico's welk platform dan ook.
Hmm mijn huiswerk?
:P

Ik ben ook weleens te lui om alles voor te kauwen. :)
In windows 7 heb ik automatische updates uitstaan. En sinds MS het handmatig updaten aan het verkloten is update ik helemaal niet meer, firewall, virusscanner en NAT moeten het maar opvangen.
Typisch gevalletje whataboutism. Zeker MS opleidingen gedaan of aan het doen? Je verdediging van MS is misplaatst want het maakt niet uit waar en wanneer ze met telemetrie begonnen zijn, MS overtreed de wet is dat is een feit.
De inhoud is echter wel min of meer geheim, zelfs MS weet niet precies wat hun engineers instellen in de telemetrie.MS heeft aan de Autoriteit Persoonsgegevens alleen inzage in de basis instelling gegeven en daarmee overtreedt MS al de wet. Dan wil je niet weten wat er dan allemaal in de volledige telemetrie wordt binnen gehaald.
Daarom meer en meer linux.
HP is firma 501 op mijn zwarte lijst - proficiat - maar daar geraakt HP dus heel moeilijk van af. En al ben ik een van de weinigen die zo werkt - hopelijk heeft dit wel effect, zo niet - maak ik me daar ook niet te druk in. Ik gebruik die lijst systematisch bij aankopen - wie daarop staat heeft heel heel heel weinig (geen) kans.
Ik weet niet wat jouw criteria zijn om een bedrijf op de zwarte lijst te zetten, maar ik ben bang dat je daar bijna alle computer en software bedrijven op kan zetten.
Het verzamelen van gegevens omtrent gebruiker en het gebruik is een enorme trend geworden. De big-data analyse bedrijven betalen daar weer goed voor. "Stiekem" wat extra meepikken is ook mooi meegenomen.

De tijd dat men de klant nog respecteerde ligt al een poosje achter ons. Data verzamelen voor verkoop of eigen gebruik is nu mode. Zolang de klant daar niets van weet klaagt die ook niet. Klaagt de klant wel, dan is het "Sorry, er is iets verkeerd gegaan".
Aan de ene kant heb je gelijk, er zijn weinig bedrijven nog te vertrouwen, met al die datamining van tegenwoordig. Aan de andere kant maakt HP het wel vaker bont. Sinds ze het nodig vonden om printers automatisch te gaan updaten met firmware die third-party inktpatronen weigert moet ik ook niks meer van ze hebben. HP is geen net bedrijf.
ben benieuwd welke hardwareleverancier je wél zaken mee doet dan... Dell met hun sporadische Ubuntu systemen?

In de praktijk zijn ditsoort rotte appels helaas nauwelijks te ontwijken.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 24 juli 2024 11:12]

Feitelijk met iedere fabrikant, zolang je Windows in de ban doet. Jij bent tenslotte degene die bepaalt welk OS er gedraaid wordt.
Los van dat de meeste processors een core vrijhouden voor een eigen mini OS waar je null invloed op hebt.
Daarom koop ik ook nooit Intel...
Ben wel benieuwd naar dé lijst van 501. Is die ter inzage, met onderbouwing? Kan ik van leren hoop ik.
Precies, vote with your wallet. Ik hanteer op dezelfde manier een zwarte lijst. Wat mij betreft gaat het er dan ook vooral ook om als er iets gebeurd / fout gaat, hoe daar dan op gereageerd wordt en hoe / of het wordt opgelost.
Wat zijn die andere 500 firma's op je lijst dan? :)
Daarom altijd een volledige clean install en alle fabriekpartities tijdens de install verwijderen.
Dit is ook niet zaligmakend, er is in Windows zelfs functionaliteit beschikbaar voor makers van systemen zodat formats kunnen overleefd worden.

nieuws: Lenovo haalt rootkit weg uit bios meerdere laptopmodellen

http://download.microsoft...latform-binary-table.docx

De technologie heet Windows Platform Binary Table.

[Reactie gewijzigd door Snake op 24 juli 2024 11:12]

En wat nu als het met je printerdriver auto update is gekomen? Het hoeft niets met bloatware te maken te hebben.
Daarom pak je de standaard Windows drivers ;) Die zeuren nog minder aan je hoofd ook.
en ook nog minder functionaliteit erbij toe :+
Eerlijk gezegd vind ik dat meestal een voordeel :)
Ok, apart dat dat een pré is. Ik heb af en toe toch echt wel de scanfunctie nodig, die alleen werkt met de drivers van de fabrikant..
Voor scannen pak ik altijd NAPS2. Werkt beter en sneller dan al die meegeleverde rommel. Je wilt niet weten hoeveel 'registratiehulpprogramma's,' 'hulpmiddelen bestellen,' 'klantentevredenheidsonderzoeken,' en andere CPU-slurpende rommel ik van PC's af moet halen, afkomstig van printerfabrikanten. Daarbij ondersteunt de standaard Windows-scan-app zo'n beetje alle printers.
En wat nu als het met je printerdriver auto update is gekomen? Het hoeft niets met bloatware te maken te hebben.
Die HP printer driver bundles van weleer waren anders de definitie van bloatware :D
Nog steeds, helaas. Ik kom het elke week tegen. Wat een meuk is dat.
Kun je in Windows 10 de automatische update van printerdrivers tegenhouden?
Ja, echter alleen op Pro, Enterprise en Education via de Group Policy Editor
A okee, goed om te weten. En is zo'n driver-update dan telkens een aparte, goed herkenbare update? Of kan het ook ergens in een grotere/algemenere update verstopt worden?
Als je zo'n driver update geserveerd krijgt, staat dat expliciet meestal tussen het lijstje met de KB-nummers en Defender-updates, dus niet onzichtbaar verpakt in een grotere update Echter, als je de update daar ziet staan, is het te laat: je kan dan nog slechts na de update de driver terugrollen via Apparaatbeheer.
Dit is nl. juist wat je wilt voorkomen met de Group Policy Editor. Als je instelt via de GPO dat je geen driver-updates wilt ontvangen via Windows Update, staat er in het vervolg in rode letters bij Windows Update dat ''sommige instellingen worden beheerd door uw organisatie''.
Dank voor de uitleg! Wel echt irritant van Microsoft. Ik zou best driverupdates willen krijgen van Microsoft, maar ik zou ze wel op mijn eigen tijd willen kunnen installeren en individueel uitstellen of blokkeren. Maar ja, ga dan inderdaad met Group Policy werken.
Kun je in Windows 10 de automatische update van printerdrivers tegenhouden?
Met: O&O ShutUp10
https://www.oo-software.com/en/shutup10/update
OK goeie! Wist niet dat het programma dat ook kon.
Hoe de software precies geïnstalleerd wordt, is niet duidelijk

Misschien komt hij wel via de UEFI...
Ja, dat dacht ik eerst ook.

Laatst een nieuwe Medion notebook gekocht, gelijk clean install met slechts de noodzakelijke drivers erop en systeem- en fabriekspartities eraf. Maarja, nu de WiFi-adapter jammer genoeg defect blijkt te zijn, moet ik de notebook opsturen, en van tevoren de recovery partitie gebruiken om het systeem te herstellen "om software-fouten uit te sluiten". Geen recovery partitie? Kom maar door met die €100,66!
Lenovo zet licensies toch gewoon in de SLIC?
Ja, ik heb de Windows 10 Home die erbij kwam al tig keer opnieuw geïnstalleerd met de Media Creation Tool omdat ik eerst dacht dat het aan Windows lag. Al die keren activeerde hij gewoon prima zonder een key te hoeven invoeren.
waarom niet een SSD kopen . die gebruiken en de oude met bloatware opbergen?
Geen recovery partitie? Kom maar door met die €100,66!
Dan lijkt het wel verstandig om vooraf een image of recovery drive te maken voordat je de clean install deed
Wat een sores allemaal. Ik ben zo blij dat ik enkele jaren geleden geheel ben overgestapt naar Linux. Daar ben ik dit soort praktijken nog niet tegen gekomen.
Moest elke consument een *nix systeem kopen, stond het er ook gewoon op.. Staat er werkelijk volledig los van.
Android is ook gewoon Linux onderhuids en daar gebeurd het heel erg. Je wéét neem ik aan van de datahonger van Google? Wat white modders stelling wat mij betreft bewijst.

Fabrikanten nemen gewoon het risico en het middel (OS) is daarbij van ondergeschikt belang. Het gaat om het doel: data verzamelen.

Waarbij nu toch eens opgemerkt dient te worden dat Microsoft een onderdeel heeft dat actief meewerkt in bijvoorbeeld onderzoeken (en neerhalen) van botnetwerken en dergelijke. Masr ook het verzamelen van foutmeldingen om daar beter op in te kunnen spelen is een legitieme reden om telemetry te vergaren. Ik was altijd tegen het sturen van dit soort info (vroeger moest je dat zelf versturen omdat we nog niet altijd connected waren), maar sind ik een aantal malen een nieuwsbericht las waarin Microsoft een rol speelde in het bestrijden van cybercrime, denk ik er anders over. Het vergaren van data door Microsoft is totaal wat anders als de datahonger van Google met een totaal ander oogmerk (algemeen belang vs. profielen en advertenties verkopen).

Niet dat ik er ook maar in het minst vanuit ga dat je hierdoor overtuigd raakt, maar wat tegenwicht tegen de uit het verband rukkende anti-Microsoft roepers mag er ook wel zijn. Zeker als de gemiddelde roeper ook nog eens Android gebruikt...

Ik vind alle systemen leuk om uit te proberen, maar eenmaal uitgeprobeerd kom ik toch telkens weer bij Windows voor de desktop: veelzijdiger krijg je niet. Praktisch alles werkt eronder, tot bijna alle games toe. Maar ieder z'n meug!
Android heeft enkel een Linux kernel. Ik ben er van bewust dat Google verzot is op data. Daarom maak ik ook gebruik van een custom ROM op mijn telefoon en gebruik ik Google niet als zoekmachine.

Dan nog zal mijn toestel data versturen, hetzij in gereduceerde vorm. Dat wil echter niet zeggen dat ik het daarom maar goed vind dat ieder apparaat dit doet. Dat is dan ook een (van de) redenen dat ik privé geen Windows meer gebruik.
Onder windows werd de driver ook direct gevonden waarschijnlijk. Toen volgde waarschijnlijk de onoverkomelijke opdracht om te lezen wat er achter die vinkjes stond die je kon wegvinken... Wat dat te maken heeft met opensource is mij dan ook volledig een raadsel. Hetzelfde geld voor het feit dat die drivers door gewoon dezelfde fabrikant worden geleverd met gewoon dezelfde insteek... je argument raakt kant nog wal.

Bij werkelijk geen enkele printer die ik de laatste 10 jaar heb geïnstalleerd heb ik meer nest geïnstalleerd dan gewoon de driver... En bij geen enkele setup was dat verplicht om al die suites te installeren...
Ja, daar heb je -in bepaalde gevallen- juist een inverse: drivers dat maar 1% van de functionaliteit van het apparaat ondersteund.

En niet vergeten de uren om in configs te ploeteren om het aan de praat te krijgen.

Of ook een leuke: "He shit, alle commando's die in de schaarse tutorials staan zijn nog geschreven in het pre-systemd tijdperk" :')

En ja, er zijn succesverhalen. En vandaag de dag is het minder werk bij niet-exotische hardware.
Een simpele printer moet printen. Een stuurprogramma van enkele honderden KB's is zat. Snap niet dat ik daar een softwarepakket van 60 MB voor moet downloaden in Windows...

Linux Mint downloadde de betreffende driver simpelweg uit de repository. Gewoon via een keurige grafische "wizard".
Tegenwoordig heb je all-in-ones (printer, scanner en kopieerapparaat) voor dezelfde prijs als een losse printer anders wel met een tientje meer. Daar doel ik op. Het zou nogal een schamele troost zijn als je er enkel mee kan printen.

En ja, bepaalde distros zoals Mint kun je inderdaad ver komen, maar dat hangt heel erg van hoe hard het dev team van die distro voor jou gaat rennen.
Voor scannen is een stuurprogramma van enkele honderden KB's ook prima. Ik kan dan ook prima scannen en printen met een 3-1 van Epson op Opensuse en Fedora.

Het valt allemaal wel mee, je verhaal is al jaren niet meer van toepassing. Vaak is het ook nog zo dat oudere apparaten prima blijven werken op Linux, terwijl de ondersteuning voor nog goedwerkende (rand)apparatuur al dan niet expres op Windows is gestaakt.
Voor scannen is een stuurprogramma van enkele honderden KB's ook prima. Ik kan dan ook prima scannen en printen met een 3-1 van Epson op Opensuse en Fedora.

Het valt allemaal wel mee, je verhaal is al jaren niet meer van toepassing. Vaak is het ook nog zo dat oudere apparaten prima blijven werken op Linux, terwijl de ondersteuning voor nog goedwerkende (rand)apparatuur al dan niet expres op Windows is gestaakt.
...Zelf circa 6 maanden terug nog meegemaakt met een 3-in-1 van Epson op Manjaro waar ik een aantal dagen moest frutselen om het werkend te krijgen...."niet meer van toepassing" zegt-ie dan :')
Manjaro is op Arch gebaseerd, dan kies je er eigenlijk voor om geen werkend systeem te hebben..... ;)
Dat is te kort door de bocht.

Bij Manjaro zit er een zekere vorm van vertraagde release cycle in waardoor het systeem stabieler kan zijn (en naar mijn ervaring ook is) zonder dat je te ver achterloopt op de huidige versie. Daarnaast wordt er meer voor je geconfigureerd.

Je bent geen scheepje-in-een-fles aan het uitvouwen zoals bij Arch.

En je bent ook niet aan het sukkelen met repo's die een net nieuwere versie van je gewenste pakketten bevatten zoals het geval is bij de populaire distro's die deb of rpm gebruiken omdat de versie in de officiële repo's zo verouderd is.

Daarnaast, @Titan_Fox had het over "Linux" en niet over specifiek "Mint Linux", "Opensuse en Fedora" noch over "niet-Arch".

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 24 juli 2024 11:12]

Dat is het nou juist, het doel van een printer namelijk printen word vaak al niet gehaald omdat de fabrikant enorm bezig is met allerlei randzaken zoals een softwarepakket, ingewikkelde instellingen, slechte drivers, talloze verschillende modellen die ieder nauwelijks verschillen van elkaar, papier wat vaak niet goed word gepakt.

Enz enz enz.

En het gekke is dit zijn problemen die ik in 1995 ook had en tegenwoordig nog steeds.
Een ander groot voordeel van Linux is dat er geen software wordt meegeleverd die je printer blokkeert omdat deze vindt dat je een nieuwe cartridge moet kopen of constant advertenties van de fabrikant serveert zodra het inkt- of tonerniveau daalt. Daar werd ik helemaal gestoord van. Ik zie heus wel wanneer de cartridge leeg is...
Een simpele printer moet printen. Een stuurprogramma van enkele honderden KB's is zat. Snap niet dat ik daar een softwarepakket van 60 MB voor moet downloaden in Windows...
Dit. De installers worden iedere week zowat groter en groter.

Dit is dus het probleem van Windows 10; je kunt niet bepalen wat wel / niet meekomt vanuit Update kanalen, je OS installeert het op instructies van MS domweg en dan moet je maar uitvogelen of je het kunt gebruiken of niet.

Ik stap zodra W7 einde oefening is ook over naar linux.
Overstappen naar Linux is voor de meeste gebruikers helemaal geen probleem, zolang je geen PC-gamer bent of heel specialistische software gebruikt.

Dan heb je direct niet meer het gedoe omtrent het versturen van bergen gegevens naar Microsoft. Iets waar Windows 10 nogal een handje van heeft.

Je kunt er altijd voor kiezen om de eerste periode met een dual-boot configuratie te werken zodat je langzaam kunt wennen.
Of ook een leuke: "He shit, alle commando's die in de schaarse tutorials staan zijn nog geschreven in het pre-systemd tijdperk" :')
Gelukkig zijn er goede distributies die niet systemd infested zijn.
Of ook een leuke: "He shit, alle commando's die in de schaarse tutorials staan zijn nog geschreven in het pre-systemd tijdperk" :')
systemd is z'n doel ver voorbijgeschoten, het was ooit alleen bedoeld als vervanging voor een set init scripts, maar nu vervangt het bijna alle systeemutilities tussen de kernel en de gebruikersapplicaties. Wat me er vooral aan tegenstaat is dat het indirect voor minder vrijheid zorgt om de Unix-like te kiezen die jij wilt, omdat andere developers steeds meer spullen ermee integreren en dus niet alleen systemd Linux-only is, maar steeds meer andere software ook als je het een beetje relaxed wil kunnen gebruiken.

Het is een beetje de bekende #!/bin/bash Linuxism bovenin een script, maar dan op een veel grotere schaal zodat het steeds moeilijker is om het te porten naar een BSD o.i.d... Helaas lijken de meeste FLOSS desktop ontwikkelaars op Linux te werken en een beetje aan te nemen dat iedereen dat doet, zodat de rest van de open besturingssystemen een beetje achter de feiten aan blijven lopen en het achteraf moeten blijven porten... zodra systemd in die aannames er hard bij komt is het meteen game over.
Doen ze dit ook bij bedrijfscomputers? Kan me voorstellen dat dit een reden wordt om HP te mijden.
Tsja, dan hebben we een groot probleem als we HP ineens moeten vermijden. We hebben ruim 2000 laptops in beheer van HP :+. Maar ach, zoals @Sebazzz al zegt: we hebben onze eigen images met de bijbehorende software, policies etc.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 24 juli 2024 11:12]

Gewoon even op afroep laten komen en scriptje draaien welke het verwijderd. :+ Misschien zelfs scriptje upon login? :+
Als het er al is overigens.
Ik heb zelf HP drivers voor mijn printer geïnstalleerd, echter zie ik de service niet. Misschien ook omdat ik het Support-gedeelte eruit heb gelaten tijdens installatie.
Kan inderdaad prima ;). Sowieso beheren wij de Windows updates en worden die door middel van packages gedeployed, dus kiezen wij uit wat er gedeployed wordt maandelijks en wat niet. Zelfde met drivers: wij kiezen wat er gedeployd wordt :p.

Zou goed de reden kunnen zijn inderdaad.
Als die met de default image en drivers worden geïnstalleerd wel. Echter wordt waar ik werk de apparaten altijd clean geimaged met enkel de meest essentiële drivers.
Wij hebben ook sloten HP machines staan , maar als dit ook bij ons op de machines staat gaat dit verwijderd worden. Machines worden schoon opgebouwd met alleen de noodzakelijke drivers maar gezien het artikel dat het niet bekend is hoe het erop komt. Morgen maar ff spitten.
Vanmiddag een probook 450 G5 uitgepakt en eens gewoon uit de doos geïnstalleerd, daar stond touchpoint dus gewoon tussen.
Clean install gedaan daarna.
Dit zou bij windows 7 vast niet kunnen.

edit
Ik vind het zowiezo ook flink ongepast! als programma's of hw-fabrikanten updates in je (OS) systeem zetten die 'extra dingen' opeens meebrengen.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 24 juli 2024 11:12]

Microsoft installeert Diagtrack via updates, ook op Windows 7. Microsoft stelt dat verbergen van de update hiertegen helpt, echter dit is niet waar. De update die dit spul installeert blijft regelmatig terugkomen, ook al heb je hem eerder verborgen.
https://www.bleepingcompu...rack-running-in-services/

Kijk eens naar welke services er draaien....

Servicenaam: Diagtrack.
Weergegeven naam: Connected User Experiences and Telemetry.
Je probeert een punt te maken van iets dat simpel is op te lossen: commandline met admin rechten:
sc stop DiagTrack en vervolgens sc delete DiagTrack. In tasks alles onder CIP verwijderen of uitschakelen en weg is het zogenaamde probleem. Probeer dat maar eens onder Winspy 10.
iets dat je niet wil, is het soms beter om niet te verwijderen , maar om te disablelen.
een betere truck is zelfs om het bestand niet te verwijderen, te overschrijven met een leeg of ander legaal bestand en dan de security op deny everyone te zetten, zodanig kan niemand ook systeem & update service het bestand meer "updaten".
Als het weg is , dan kan ook geen rechten afnemen.
Tuurlijk, praat het maar weer goed.... Mijn punt is dat Microsoft dit tegen de wil en wens van de gebruiker plaatst. Dit is gewoon fout: geen respect voor de gebruiker.
Het gros van de gebruikers is geen "tweaker" en weet niet eens wat een commandline is.
Paar weken geleden een ACER laptop voor mijn al wat op leeftijd zijnde ouders gekocht, de troep die daar mee was geinstalleerd is ècht dus niet normaal, meteen een clean install uitgevoerd.
Zo zie je maar, het gebeurd vaker.
Anoniem: 890159 @anzaya29 november 2017 01:01
Dat is standaard bij laptops. Mijn Sony laptop heb ik toen ik hem kocht geherpartitioneerd en er een schone windows 7 op gezet (hij werd met 8 geleverd).
If you're not paying for a product, you are to product.

... Oh, you paid €1000 for this laptop? Well... hey, as long as we get away with it, why stop?
Deze software komt mee met de laatste versie van HP Support Assistent; 8.5.37.19. Recent al opgemerkt dat deze veel resources (CPU) gebruikt en derhalve al verwijderd.
Het artikel had wat vollediger kunnen zijn door te vermelden hoe je kan nakijken of jouw HP er last van heeft en vooral, hoe er vanaf te geraken en te vermijden in de toekomst.
Het pad naar het programma staat in het plaatje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.