De nieuwste Android-versie, 5.1, staat wereldwijd op slechts 0,7 procent van de toestellen. Dat blijkt uit cijfers van Google. Android 5.0 is met 9 procent een stuk populairder. Negen op de tien Android-telefoons draait versie 4.4 of ouder.
Dat blijkt uit cijfers die Google naar buiten heeft gebracht over de populariteit van Android-versies, die is gemeten met behulp van de Play Store. Uit de cijfers blijkt dat 99,3 procent van de Android-toestellen een verouderde Android-versie bevat; slechts 0,7 procent van de Android-apparaten is voorzien van versie 5.1. Negen op de tien Android-apparaten draait 4.4 of ouder.
Verouderde Android-versies hebben als nadeel dat ze bekende beveiligingsproblemen bevatten, die wel zijn gedicht in nieuwere Android-versies. Zo bevat de stock-browser van Android tot en met versie 4.3 een ernstige bug waarbij websites de content en cookies van andere webpagina's via javascript kunnen uitlezen. Meer dan de helft van de Android-telefoons is volgens de cijfers van Google vatbaar voor dat beveiligingsprobleem. Een op de tien Android-telefoons draait bovendien versie 4.0 of ouder. Voor die Android-versies wordt Chrome niet meer ondersteund, waardoor bekende beveiligingsproblemen open blijven staan.
In veel gevallen kunnen gebruikers niet updaten naar nieuwere Android-versies, omdat hun smartphonefabrikant geen update heeft uitgegeven en de gebruiker zelf niet genoeg kennis heeft om een custom-rom te installeren. Fabrikanten leggen, met uitzondering van de Nexus-toestellen van Google zelf, graag hun interfacelaag bovenop Android. Daardoor kan het lang duren voordat een Android-update geschikt is gemaakt voor een bepaald toestel.
Maandag haalde Microsoft nog fel uit naar Google vanwege zijn beveiligingsbeleid met Android. "Google weigert om verantwoordelijkheid te nemen voor het updaten van toestellen van klanten", schreef het bedrijf in een blogpost over Windows Update. "Dat zorgt ervoor dat eindgebruikers elke dag dat ze een apparaat gebruiken kwetsbaar zijn."
De afgelopen tijd heeft Google steeds meer functionaliteit ondergebracht in Google Play Services, een module in Android die via de Play Store kan wordenbijgewerkt. Op die manier kunnen bepaalde delen van het besturingssysteem buiten het normale updateproces om worden bijgewerkt. Desondanks blijven veel beveiligingsproblemen in oude Android-versies open staan.