'Spelen van videogames zorgt voor betere cognitieve functies'

Het spelen van actievideogames verbetert en verandert de structuur van bepaalde regionen in de hersens die te maken hebben met het systeem dat oog-handcoördinatie regelt. Het blijkt dat bij game-experts in tegenstelling tot amateurs deze hersengebieden betere verbindingen hebben.

Dat staat in een Scientific Report van Nature. Dat spelers van actievideogames betere cognitieve functies hebben dan mensen die geen avg's spelen, was al bekend, daarom testten de onderzoekers het verschil tussen amateurs en professionals of 'experts'.

Voor het onderzoek werd via MRI gekeken naar hoe een bepaald hersengebied zich gedraagt bij 27 experts en 30 amateurs. Experts waren mensen die zes jaar of langer League of Legends speelden en bekend staan als regionale of nationale kampioen. De dertig amateurs hadden minder dan een jaar ervaring.

Het bleek dat de verbindingen in de insula of het eiland van Reil, het gebied dat geassocieerd wordt met de samenbundeling van zintuiglijke prikkelingen en cognitieve vaardigheden, vergroot of verbeterd waren bij de experts. De hoeveelheid grijze stof was ook groter bij de experts. Grijze stof is het deel van het centrale zenuwstelsel dat snel informatie moet verwerken.

insula eiland van reil hersens verbindingen games

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

29-04-2015 • 16:57

51

Reacties (51)

51
51
42
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 625413 29 april 2015 17:14
Ik vind het nog steeds niet helemaal bewezen. Ik vraag me eigenlijk af of experts al van nature meer betere cognitieve functies hebben. Dus hebben de onderzoekers de experst van nu ook een scan gemaakt voordat ze experts waren, dus zeg maar 6 jaar terug. Want het kan zomaar zijn dat die experts juist experts zijn geworden omdat het voor hun makkelijker spelen was en daarom langer volhouden om te blijven gamen. Als je daar geen verschil kan zien, dan zou gamen inderdaad bij hebben gedragen aan het produceren van meer betere cognitieve functies.

Dus wat mij betreft is er nog extra onderzoek nodig :+
Je wordt op je wenken bediend; uit het oorspronkelijke artikel:
These results suggest that AVG playing may induce functional integration of insular subregions and pertinent networks therein. Currently, a longitudinal experimental study is examining the causal relation between AVG playing and neuroplasticity.
Overigens klopt het onderschrift van het figuur hier op Tweakers niet. Boven en onder zijn namelijk gewoon de linker- en rechterhelft van de hersenen. Het onderscheid tussen experts en amateurs wordt daarentegen met de lijnen aangegeven. De lijnen geven een significante verbetering aan in het pad tussen twee gebieden van de hersenen tussen experts enerzijds en amateurs anderzijds (solide: p<0.05 gecorrigeerd, stippellijn p<0.01 ongecorrigeerd).
ik zat met precies de zelfde vraag
je zou misschien kunnen stellen dat mensen die van nature een goed ontwikkeld cognitieve functie hebben geschikt zijn voor bepaalde games en daar dus Exper in zouden kunnen worden of misschien andere banen waar dat hulpzaam kan zijn.
straks vertel je nog dat mensen met een grotere longinhoud beter in bepaalde sporten zijn. Zou toch wereldschokkend zijn... (ironiealarm ;))
uiteraard kan je reeds aanleg hebben voor goede oog-hand coordinatie..

maar door jezelf te trainen (hersenen zijn namelijk plastisch) kun je jezelf wel aanzienlijk verbeteren. Zeker als je zes jaar elke dag oefent!

ik heb vroeger ook echt zeer intensief gegamed, en in die tijd kon ik elke fps op hard spelen zonder problemen...

dan heb ik een aantal jaren niet meer gegamed wegens tijdsgebrek en nu game ik al een paar jaartjes terug, maar helemaal niet zoveel als vroeger; nu ben ik blij als ik fps games op normal tot in de helf van de game geraak, en op easy kan ik ze wel uitspelen (hangt uiteraard van spel tot spel af, want het ene spel is easy écht een walkthrough 360noscope, terwijl in andere games easy naar het einde toe toch ook een uitdaging kan zijn...)
maar games uitspelen op hard zit er echt niet meer in voor mij; dan haal ik alleen de eerste levels ofzo.
en ik voel gewoon dat dat komt omdat ik te weinig 'train'....
sorry, maar van oefenen wordt je altijd beter. Het onderwerp beweert dat het je hersens veranderd. Dit terwijl de conclusie is dat er een verschil in oog-handcoordinatie is tussen casual gamers en professionele gamers EN dat uit verder onderzoek blijkt dat er in de hersenen een verschil te zien is tussen deze groepen. De vraag is of dit door gamen is, of door aanleg.

Er is maar 1 test die het bewijst: Je begin met een x-aantal casual gamers. Je meet de hersens aan het begin en je laat een deel van de groep 1 jaar intensief spelen en test opnieuw. Daarna nog een groep nog 5 jaar langer en test dit ook. Dan heb je resultaten waar je wat mee kunt. De huidige test toont alleen aan dat er verschil is tussen casual gamers en hardcore gamers. Dat had ik zonder test ook wel begrepen.
@Quacka
Of adembenemend 8)7
Als je langer als 10 jaar gamed, maar je doet het gewoon voor de lol, krijg je dan ook betere cognitieve functies daarvan?
En als je cognitieve functies verbeterd zijn ga je op een killing spree in de echte wereld! :+

Maar zonder gekheid: dit ligt wel in lijn met diverse andere onderzoeken. Games zijn zo slecht nog niet voor je, mits je gewoon een gezond verstand hebt en niet 24/7 zit te gamen. Gewoon lekker ontspannen, stoom afblazen en je brein actief houden. Niks mis mee! 8-)
De echte hardcore games gamen echt uren, zo niet dagen achter elkaar. Maargoed, leuk, 1 voordeeltje van gameverslaving. Dit weegt mijns inziens niet op tegen de vele nadelen. Als ik een paar uur achter elkaar een simpel spelletje als Anno 1404 speel, gaat mijn coördinatie en taalgevoel drastisch achteruit. In het verleden speelde ik een dik weekje Minecraft overvloedig (paar uur per dag) - dat leidde er toe dat ik gewoon ziek werd en sindsdien al misselijk ben als ik het een paar minuten Minecraft speel.
Ik kan een game als Anno 1404 een uur of 8 onafgebroken spelen zonder enige vorm van ongemak. Ik game vaak samen met een vriend van mij en ik merk wel dat die focus verliest na een uur of 3. Dat jij je echt rot voelt van een paar minuten gamen lijkt me reden voor een dokters bezoekje (of een bezoek aan de opticien).

Juist van een game als Anno 1404 raak je onwijs goed in het sorteren en verwerken van informatie. Die game heeft 21 verbruiks goederen met elk hun eigen production chain en hierbij een eigen optimaal ontwerp en verhouding. Zo vereist lederen kleding 1 tannery, 2 pig farms, een halve zout mijn en een halve saltworks en een halve charcoal burner. Vervolgens heb je ook een stuk of 10 traderoutes nodig om alle goederen van a naar b te krijgen. Vreselijk veel informatie dus.

Zelf ben ik heel vroeg begonnen met gamen (en dan vooral games als Transport Tycoon, Simcity, Rollercoaster tycoon) en ik kan tegenwoordig erg veel informatie ordenen. Een stuk of 30 vensters open zetten en welke informatie waar staat is bijvoorbeeld geen probleem. Ik weet zeker dat ik tegenwoordig hier veel beter in ben dan vroeger, inclusief transport tycoon. De vraag is alleen of dat door het gamen komt of dat dat komt door normale hersen ontwikkeling. Eén ding is zeker, van gamen leer je prima engels. Voor een taalcursus intake kwam ik direct op het hoogste C1 niveau uit. Verder lijkt het me niet dat je dommer kunt worden door het spelen van (strategie) games. Ik kan me wel goed voorstellen dat je van de hele dag Call of Duty spelen alleen een oog/hand coördinatie verbetering krijgt en niet zo zeer "slimmer" wordt en engels leert. De term gaming is eigenlijk te algemeen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 23:00]

Ik betwijfel ten zeerste of de skills in een traditionele game te vertalen zijn naar eigenschappen in de echte wereld.

Snelle reacties zijn zelden nodig in de echte wereld en een tekort wordt vaak gecompenseerd met andere eigenschappen.

Een simpel voorbeeld is typen,
de een doet het blindelings, de ander tikt met een enkele vinger. Verschil in productie is echter te verwaarlozen.


Niet voor niets is er een hele niche-markt ontwikkeld om vaardigheden te ontwikkelen die zo veel mogelijk aansluiten op de praktijk.
Een simpel voorbeeld is typen,
de een doet het blindelings, de ander tikt met een enkele vinger. Verschil in productie is echter te verwaarlozen.
Dit is sterk afhankelijk van de werkzaamheden. Ik had ook een collega die met 1 vinger typte tegenover mijn blinde typetechniek met 10 vingers. Mijn productiviteit lag gemiddeld gewoon 4x zo hoog.
Dat ligt er dus idd net aan wat je voor werk doet.
Maar jouw 10x zo snelle typwerk zorgde maar voor 4x zo veel productiviteit. Als jouw collega van 1 naar 2 vingers zou zijn gegaan, dan zou het verschil dus verwaarloosbaar zijn geweest...

Ben je typist (bestaan die mensen nog?) of secretaresse dan heb je waarschijnlijk gelijk. In hoop ander werk zijn andere kwaliteiten eigenlijk belangrijker. Ik heb diverse collega's die een stuk sneller kunnen typen, maar die vergeten dat je met iets beter nadenken ervoor kunt zorgen dat je veel minder hoeft te typen. Neem een bepaald mailtje wat je geregeld als antwoord moet sturen. Je kunt dit elke keer typen, maar je kunt de tekst ook gewoon 1x vastleggen en daarna herbruiken. (nu snappen de meeste mensen dat inmiddels wel hoor, zeker hier -> maar toch ken ik nog steeds mensen die hier weinig gebruik van maken).
Ik configureer netwerken. De reden waarom het maar 4x sneller gaat is omdat ik ook op het systeem moet wachten totdat het een opdracht heeft voltooid.
Snelle reacties zijn zelden nodig?
Ik ben zelf handbal keeper, ik moet zeggen dat je aardig snel moet weten hoe je gaat staan. Je handen bewegen, kijken wat het persoon doet en dan heb ik het nog niet eens over penalty's.

En ik heb tijden RuneScape gespeeld, dit heeft mij tijdens de lagere school en de reeks andere opleiding erg geholpen. Hier bedoel ik mee dan je Engels heel erg goed wordt ontwikkeld.
Anoniem: 578669 @Ruubaan30 april 2015 12:20
Het reactie vermogen zal wel sneller zijn bij een gamer. Daardoor kan die persoon sneller reageren, handelen en sneller over bepaalde situaties nadenken: onder druk bijvoorbeeld. Dit zal natuurlijk niet bij elk persoon zo zijn. Iedereen is namelijk anders en sommige vaardigheden kunnen daardoor sneller getraind worden. Het kan best wel goed van pas komen om een snel reactie vermogen te hebben. Het ligt maar net aan de situatie waar die persoon op dat moment is.
Mja dan heb je het over de reacties. Ik heb het dus meer over de hoeveelheid informatie die je aan kan zonder gek te worden. Van strategie games leer je een groot aantal variabelen mee te nemen in je overwegingen. Of neem een game zoals capitalism 2. De concepten in die game zijn bedrijfskundig gewoon toe te passen (product waardering bestaat uit prijs, kwaliteit en branding, branding heeft awareness en loyalty, enz).

Maar goed het nut van zowel veel informatie kunnen verwerken als de typsnelheid hangt het alsnog heel erg af van je werkzaamheden. Bij een kantoor baan is dat handig. De loodgieter heeft er niets aan. Vergeet ook niet dat snel typen nog altijd trager is dan praten en denken. Ik typ vrij snel (119 woorden per minuut ) en notuleren/transcriberen was een brug te ver zonder pauzeren. Dat ging echt niet.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 23:00]

Wat betrefd het misselijk voelen bij Minecraft heb je hoogst waarschijnlijk last van gaming induced motion sickness.
http://kotaku.com/5869607...the-meds-used-to-fight-it

Wanneer ik Minecraft of welk ander spel speel met een te lage FOV setting krijg ik hier ook behoorlijk last van. Het verhogen van de Field Of View middels de FOV slider wil nog wel eens helpen.
En een Cynical filmpje over FOV https://www.youtube.com/watch?v=DPDq_qvsKUA

Nu kan ik proberen om de psycholoog/socioloog uit te gaan hangen, en het effect van Anno1404 gaan analiseren. Maar dat ben ik niet :+ , dus zal ik daar maar weinig over zeggen. sdk1985 doet dat al uitgebreid genoeg :) .
als ik weekend heb speel ik zo 14 uur league of legends op een dag zonder problemen, speel het nu sinds de beta geen idee hoe lang dat is. maar ik ben er nooit echt goed in geweest ( plat5-gold1) noem ik niet echt goed. dus als je het mij vraagt is het gewoon aangeboren en kun je het een beetje trainen door lang te spelen.
Je zult toch best wat uurtjes moeten gamen om als Professional of Expert gezien te worden. Ok, niet 24/7 maar toch zeker een uur of 4+ per dag, dag in dag uit.
maak daar maar 12-16 van, deze mensen gamen fulltime...
en dan nog halen veel mensen het niet to pro status.

ik zou graag zien een meting van mensen welke bijv ook veel gamen maar niet dat niveau halen.
In ander nieuws:
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die drie dagen per week aan krachttraining doen meer spiermassa bezitten dan mensen die dit slechts een keer per maand doen.


Beetje een voorspelbare uitslag lijkt mij, toch?
Pro's gebruiken het gebied voor hand-oog-coördinatie vrijwel de hele dag intensief, waar een amateur dat in extreem mindere mate doet. En als iets van het menselijk lichaam wel bekend is, is dat het zich aanpast op basis van wat je veel doet/gebruikt
Beetje een voorspelbare uitslag lijkt mij, toch?
Behalve dat breinmassa zich niet altijd gedraagt als spiermassa. En zelfs als het voorspelbaar is, wil je het graag alsnog bevestigd hebben.

Veel onderzoek is niet vragen naar de bekende weg, maar naar de weg waarvan iedereen weet dat die bestaat maar nog nooit bewandeld is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 23:00]

Not so True that.

Het is al veelvuldig aangetoond dat het "trainen" van de hersenen bepaalde delen aanzet tot groei van hersengebiedjes of structurele verandering. Hersenen kun je wel degelijk trainen.

Hier een onderzoek van taxi chaffeurs in London, deze hebben een grotere hippocampus (geassocieerd met geheugen), omdat zij na een aantal jaar de hele plattegrond van London haddan geleerd. Ik gok wel dat het onderzoek gedaan was voor de komst van navigatie :)

http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2811%2901267-X
Nope, 'The Knowledge' is nog steeds een toelatingsexamen om taxi chauffeur te mogen worden voor een black cab.
True that.
Maar ook voor het brein geld over het algemeen dat herhaaldelijk en intensief gebruik voor verbetering zorgt. En over de bevestiging, het was al bevestigd dat dit soort games cognitieve functies verbeteren. Het enige dat ze nu bewijzen is dat intensiever gebruik het nog meer verbeterd. Zoals iemand anders ook al zei: Dit wordt ieder jaar opnieuw getest en bewezen lijkt het wel
Je zou dan ook kunnen stellen dat je het niet x aantal uur per dag, per week of per maand hoeft te doen, maar dat een aantal uurtjes voldoende kan zijn om een resultaat te behalen.

Naar analogie met krachtraining, bereik je ook niet de beste resultaten door elke dag in het krachthonk te zitten, maar is rust eveneens vereist.

Ben uiteraard geen wetenschapper :-)
Het spelen van videogames wordt veelal als tijdverdrijf gezien en niet echt als sport, al zijn het natuurlijk gewoon E-sports :) Toch wel leuk om te zien dat enkele cognitieve vaardigheden zich sterk(er) ontwikkelen door games te spelen. Je hebt deze vaardigheden natuurlijk ook nodig om daadwerkelijk bij de 'experts' of 'profs' te horen.

Ik ben ook wel benieuwd hoe deze cognitieve vaardigheden zich verhouden tussen bijvoorbeeld professionele league of legends spelers en counterstrike spelers. Ik kan me voorstellen dat er wat verschillen tussen bepaalde games kunnen zitten met betrekking tot reflexen en hand-oog coördinatie!
Het is te vergelijken met het feit dat golf en schaken ook sporten genoemd worden. Ja het echt fysieke uithoudingsvermogen valt te betwisten maar er is enorm veel skill en talent gemoeid en maanden van training.

En ook professionele schakers en league spelers zweten zich kapot tijdens matches.
Misschien niet doordat hun spieren heel hard werken maar door alle stress en concentratie.
En toch vind ik E-sport geen sport. Hartstikke mooi dat mensen er zo fanatiek in zijn, maar ik noem het absoluut geen sport.
Je kan het een beetje vergelijken met voetbal, men noemt het een sport maar het is geen olympische discipline.
Terug naar de vergelijking met schaken, daar is een kampioen vaak heel lang de kampioen en heb je wereld ranglijsten en ook niet olympisch.
Schakers zweten omdat er veel gebeurd in de bovenkamer, dat is energie verbruik en dus warmte generatie dus zweet. (energie verbruik/generatie zonder warmte? bestaat niet)

Verder vink ik videogames een tijdverdrijf, maar wel een tijdverdrijf waar je je vaardigheden in kan ontwikkelen(hand oog, reactie, informatieverwerking, strategisch inzicht, etc.).
Maar zijn sporten dan ook geen tijdverdrijf. Er zijn miljoenen mensen die het doen zonder het doel de beste te zijn of de ranglijsten te beklimmen. En ook sport heeft veel positieve educatieve effecten.
Kort gezegd, ja.
Miljoenen doen het om hun energie goed te gebruiken en hun lichaam te trainen of op peil te houden. Educatief? regels volgen en samenspelen neem ik aan. (en kinderen hun overtollige energie laten kwijtraken)
Maar van de meeste videogames kan je echt niet zeggen dat ze goed zijn voor je lichaam. Zeker niet met de ongezonde voedingspatronen die vaak bij 'e-sporters' opduiken. (suikers, vetten, cafeïne)

Persoonlijke nota: let een beetje op je voeding, zorg dat je ook voldoende beweging hebt en gamen kan niet echt kwaad.
M'n ouders mogen trots zijn dat ik jaren game en niet heb mee gedaan met hangjeugd en andere slechte invloeden waar een jong volwassene aan word bloodgesteld
Ben ik helemaal mee eens. Gamen wordt helaas onterecht nog steeds als iets slechts voor de maatschappij en de mens gezien. Echter vergeten velen dat dit met TV ook ooit zo werd gezien.
Mijn hoop is gewoon dat gamen door recognitie als sport iets minder negatief in het daglicht zou staan bij de gemiddelde 40+ er.
Dus mensen die vaak activiteiten uitoefenen die hand-oog coördinatie vereisen, krijgen betere hand-oog coördinatie. Nuttig onderzoek!
Zouden mensen die vaak lopen ook een betere conditie hebben?
Het lijkt me nogal logisch dat mensen goed worden in iets wat ze frequent oefenen...
Iemand met CARA zal nooit een goede marathonloper worden. Er is ook nog iets als aanleg nodig. De maakbaarheid van je eigen kunnen is beperkt.
Daarom is de vraag relevant: hadden deze mensen voordien al deze hersenen, of hebben ze zich ontwikkeld? Die vraag is nog niet beantwoord.
Brein wel, rechterarm niet. :P
Rechterarm is ook heel belangrijk ;)
En de oog-hand coördinatie verbetert ook als je tafeltennis speelt.
Maar hoe heeft mijn baas hier iets aan? ;)
Mooi, heb ik de afgelopen paar jaar van m'n leven verspilt door niet te gamen.

*Subscribed naar WoW*
*Logt in*
*Speelt 24/7*
Wie heeft de universiteit nog nodig!!
Als ik het goed zie is er een statistisch verband. Dit is nog geen casuaal verband.

Anders gezegd, uit dit onderzoek blijkt dat succesvolle gamers betere cogniteve vaardigheden hebben. NIET dat die vaardigheden ook ontstaan door de games.

Mijn hypothese is dat het andersom ligt. Dat de succesvolle groep gamers succesvol is OMDAT ze betere cognitieve vaardigheden hebben. Als ze hierdoor ook beter presteren op school/werk heeft dat dus niks met de games te maken.

Wat ook mogelijk is, wat in dit onderzoek niet wordt uitgesloten, is dat de twee zaken geheel los van elkaar liggen. Nu denk ik niet dat dit zo is, maar een onderzoek met 2x30 personen in deze vorm kan dit niet uitsluiten.

Een onderzoek dat WEL een casuaal verband zou kunnen aantonen, zou een onderzoek zijn waarin een groep mensen (denk aan een schoolklas) gevolgd wordt over een langere periode (meerdere jaren), waarbij een deel van de groep veel vaak speelt, en een ander deel weinig/niet. En dan na een paar jaar kijken of er duidelijke verschillen zijn tussen de twee groepen.

Edit: reactie op de discussie die ongetwijfeld komen gaat. ik zeg NIET dat er geen casuaal verband is. Ik zeg alleen dat dit ene onderzoek slechts een statistisch verband aantoont.

Ik weet dat er meerdere verschillende onderzoeken zijn die andere dingen aantonen. Hierin heb ik me echter niet verdiept.

[Reactie gewijzigd door Peetz0r op 24 juli 2024 23:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.