De omzet uit audiostreamingdiensten en muziekdownloads is inmiddels vergelijkbaar met die uit de verkoop van cd's, en ligt zelfs al iets hoger. Dat blijkt uit cijfers van de IFPI. Bovendien groeit de omzet uit streamingdiensten, terwijl die uit de cd-verkoop daalt.
De omzet uit streaming en gedownloade muziek steeg in 2014 met 6,9 procent naar 6,85 miljard dollar, omgerekend 6,5 miljard euro, blijkt uit het IFPI-rapport. Tegelijkertijd daalde de omzet uit cd-verkopen met 8 procent, naar 6,82 miljard dollar. Daarmee ligt het aandeel van 'online'-muziek, zoals verkoop van losse muziek en de omzet uit muziekstreamingdiensten, voor het eerst iets hoger dan de cd-verkopen.
Per saldo kromp de muzieksector met 0,4 procent naar een totale omzet van circa 15 miljard dollar, omgerekend 14 miljard euro. De daling van de verkoop van cd's werd grotendeels gecompenseerd door de toename van streaming en gedownloade muziek, die op zijn beurt vooral te danken was aan de populariteit van streamingdiensten. De omzet uit die diensten steeg met 39 procent, terwijl de verkoop van losse downloads met 8 procent daalde. Nederland is een van de tien landen waar streamingdiensten populairder zijn dan losse muziekdownloads; in de rest van de wereld zijn losse downloads nog iets populairder.
Hoewel de omzet uit streamingdiensten stijgt, zijn niet alle artiesten blij met de diensten. Ze klagen vooral over de vergoedingen die de diensten uitkeren; volgens critici liggen vooral de vergoedingen uit de gratis, met advertenties ondersteunde versie van Spotify laag. Uit de IFPI-cijfers blijkt dat de muziekindustrie dan ook meer dan twee keer meer verdient met betaalde diensten dan met gratis diensten.
De muziekindustrie haalde in 2014 ook meer geld binnen met de verkoop van vinylplaten; de verkoop daarvan steeg met 54,7 procent in 2014 en maakt nu 2 procent van de muziekindustrie uit. De best verkopende plaat in 2014 was de soundtrack van Frozen, terwijl Happy van Pharell Williams de populairste single was.