De meerderheid van de middelbare scholen accepteert smartphones en gebruikt ze bij het onderwijs. Dat blijkt uit een enquête van de NOS. Toch leven er veel zorgen bij scholen over mobiele telefoons, die zouden zorgen voor concentratie- en gedragsproblemen.
In het onderzoek van de NOS onder 137 middelbare scholen geven slechts tien scholen aan dat smartphones in het kluisje of thuis moeten blijven. Het is onduidelijk of dumbphones op die scholen wel zijn toegestaan, of dat er een volledig verbod op mobieltjes geldt. Een vmbo-school in Noord-Brabant geeft aan de smartphone te hebben verboden omdat de smartphone leerlingen zou afleiden en scholieren hem gebruiken om elkaar te pesten.
De meeste scholen accepteren de smartphone echter. Op de helft van de scholen mag de smartphone mee de klas in, maar mag hij alleen worden gebruikt als de docent daarvoor toestemming geeft. Op een kwart van de scholen mogen leerlingen helemaal zelf besluiten wanneer ze de smartphone gebruiken. Van de geënquêteerde scholen zet 85 procent de smartphone in bij het onderwijs, bijvoorbeeld om leerlingen te laten communiceren met leraren of om educatieve apps te gebruiken.
Toch zien ook de scholen die de smartphone wel accepteren problemen. Hoewel de helft van de scholen de meerwaarde van de smartphone zegt in te zien, ervaren slechts vijftien van de 137 scholen helemaal geen problemen. Scholen klagen dat leerlingen zich niet kunnen concentreren of niet opletten omdat ze met hun smartphone bezig zijn. Eén scholengemeenschap klaagt bijvoorbeeld dat leerlingen het liefst de hele dag Whatsappen.
Ook klagen scholen over pesten, waaronder seksuele intimidatie, en zien ze dat leerlingen de smartphone inzetten voor fraude. Bovendien filmen sommige leerlingen docenten bij conflicten, waarna ze die beelden onder hun klasgenoten verspreiden. Datzelfde gebeurt met proefwerken, waarvan leerlingen foto's maken en ze verspreiden onder klassen die het proefwerk nog moeten maken, klaagt één school.