BlackBerry sleept Typo-toetsenbordmaker voor iPhone weer voor rechter

BlackBerry zou opnieuw de maker van de Typo-keyboardcase voor de iPhone voor de rechter willen slepen. De Canadese smartphonefabrikant beweert naar verluidt dat het toetsenbord tot op het kleinste detail is gekopieerd.

Dat schrijft althans The Hollywood Reporter. Dat Amerikaanse mediabedrijf beschikt naar eigen zeggen over de aanklacht van BlackBerry. Daarin staat dat de Canadese smartphonemaker opnieuw de messen slijpt voor een juridisch steekspel.

Het is niet voor het eerst dat BlackBerry en de maker van de Typo-keyboardcase met elkaar in de clinch liggen. Vorig jaar won het elektronicabedrijf nog een zaak die het had aangespannen, omdat de eerste versie van het iPhone-hoesje inbreuk maakte op technologie en het bijbehorende design van BlackBerry. Typo mocht toen zijn keyboard niet meer verkopen.

Typo kwam daarna met een aangepast model. Dat ontwerp is voor de iPhone 6 en zou geen inbreuk maken op patenten, beweert het bedrijf. BlackBerry denkt daar anders over. In de aanklacht schrijft het bedrijf dat het Typo 2-keyboard 'schaamteloos BlackBerry's iconische toetsenbordontwerpen kopieert'. Het zou daarbij gaan om keyboard als die van de verouderde BlackBerry 8800 en de huidige Q10 en Classic.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

17-02-2015 • 20:14

40 Linkedin

Reacties (40)

40
38
23
1
0
2
Wijzig sortering
Het gaat helemaal niet om de Alt toets. Het gaat voornamelijk op de manier waarop de toetsen vormgegeven zijn; die is kenmerkend voor BlackBerry. De toetsen zijn schuin naar buiten gericht (toetsenbord is als het ware gedeeld in tweeën).
Dat is op de bovenstaande foto moeilijk te zien, op andere foto's is dat wel overduidelijk te zien. Dan zie je pas dat de kopie sprekend lijkt op een BB toetsenbord.

Helemaal niet onterecht dat BB dit bedrijf aanklaagt in mijn optiek. Mede door het design van de schuine toetsen typen de fysieke toetsenborden van BB zo goed. Op dat design zit zeer waarschijnlijk gewoon patent.
Wat je bedoelt te zeggen is dat een toetsenbordje van een paar vierkante centimeter er niet alleen beduidend anders uit kan zien dan dit maar dat zelfs moet omdat het anders allemaal te veel op de concurrentie lijkt?

Er is maar een aantal dingen die je kan doen met zo'n toetsenbord. Je hebt maar een paar vierkante centimeter. De kleur staat grotendeels vast. De indeling staat vast. De werking staat vast. Verwachten dat andere bedrijven met fundamenteel andere toetsenborden komen is redelijk idioot. De kans dat een ontwerper wel heel dicht bij het design van en BB-toetsenbord komt zonder zelfs maar een BlackBerry-telefoon in zijn handen gehad te hebben is best groot.
Zo fundamenteel anders hoeft het niet te zijn. Bijv. Nokia en LG en Sony Ericsson konden ook prima op zo'n klein vlak een toetsenboard maken wat niet een rechtstreekse kloon van een BlackBerry leek.

[Reactie gewijzigd door Magnetic_Man op 18 februari 2015 10:22]

Die van LG en Sony Ericsson lijken dan weer heel erg veel op die van elkaar, en die van Nokia lijkt heel erg op een toetsenbord dat ik vroeger op een HTC-telefoon had. Je kán gewoon niet veel met een toetsenbord, dat moet gewoon functioneel zijn en hoe het eruit ziet is pas belangrijk als aan alle functionele randvoorwaarden voldaan wordt. Een designer heeft heel weinig keuzevrijheid, en daarom lijken ook alle toetsenborden op elkaar. Ook voor de PC zie je bijvoorbeeld vrij weinig verschillen tussen de meeste toetsenborden.

Het laat ook een beetje zien hoe verschillend de markten zijn en hoe verziekt de concurrentiestrijd op mobiel gebied eigenlijk is. Elke telefoon- en OS-maker is wel verwikkeld in een juridische strijd met tenminste één andere, allemaal claimen ze origineel te zijn (maar intussen hebben ze allemaal ontwerpen van elkaar gejat en al dan niet verder uitgewerkt) en allemaal denken ze dat die patenten goed voor ze zijn terwijl alles wat het doet het vertragen van verdere ontwikkeling is. Het is gewoon zonde. En het is niet eens specifiek een BB-dingetje, elke fabrikant maakt zich er schuldig aan. :X
Geheel mee eens. En al léék het op Blackberry, who cares? Waarom moet de staat dan ingrijpen (= de rechter)? Wat is het belang van de samenleving? Zelfs Blackberry heeft hier geen echt nadeel van. Ik denk dat ze deels zulke rechtszaken gebruiken als marketing, goedkope publiciteit. Bedrijven (maar ook kleine ondernemers) gebruiken graag de staat voor hun eigen, commerciële doeleinden.
Dus ook niemand mag dan dunne schermen maken?

Dit soort onzinpatenten moeten dringend verboden worden. Heeft niks meer te maken met het beschermen van echte uitvindingen.
Zit heel wat r&d in de ergonomie denk ik. Zou dat ook niet fijn vinden als dat schaamteloos zou worden gekopieerd.

Denk maar aan de ms natural keyboards of een muis die rsi klachten verminderd. Zou dat dmv patenten dan toch willen beschermen. Dus zo onzin vindt ik het niet. Dat BlackBerry geen groot marktaandeel heeft is hierin niet relevant.
Het lijkt er misschien niet perfect op, maar de knop "alt" zie je eigenlijk alleen bij BB-telefoons, zover ik weet, en dit toetsenbord, wat betreft mobiele toetsenbordjes. Alleen die alt-knop al zou dus prima een patent kunnen schenden, gezien dat de methode is om de speciale tekens te typen.
Is ALT niet gewoon een afkorting van alternative? Lijkt me stug dat je daar een patent op aan kunt vragen, een normaal toetsenbord voor een PC heeft er toch ook gewoon 1 (2 zelfs).
Dat klopt, maar heb jij die toets ooit op toetsenbord van een mobiel zien gebruikt worden? Alleen Blackberry gebruikt die toets op mobiele telefoons. Andere merken gebruiken vaak "sym".
Had geen idee welk toestel ik moest verwachten toen ik erop klikte, tot mijn grote verbazing mijn oude liefde. Geweldige telefoon was dit, typte er razendsnel mee en maakte bijna nooit een typo. Helaas heeft de Bar telefoon alle andere ontwerpen van de tafel geveegd.
Klopt, maar dusdanig gebruik in een context van toetsenborden voor mobiele telefoons zou heel goed een eventueel design patent van Blackberry kunnen schenden.

Voorbeeldje van design patenten clinch:
Philips heeft een keer Aldi aangeklaagd (en gewonnen!) voor hun design van een zeepdispenser ( link: op pagina 5 een vergelijking tussen de twee )
Beetje off topic, maar ik dacht even dat ik naar een aantal Senseo koffiezetapparaten zat te kijken :+

Ontopic: Ik vind het een beetje belachelijk dat ALT de reden kan zijn, het gebruik can een standaard toetsebord knop op ongeacht welk soort toetsenbord zou niet patenteerbaar moeten zijn.
Dat klopt. De zeepdispenser lijkt veel op de Philips Senseo. Ik zou ook niet graag een bakje zeep willen zetten ;)
Ook Samsung heeft telefoons gehad met een ALT-toetsje, het gele in dit geval

Daarnaast praat men ook over een technologie die gebruikt wordt, maar welke technologie dat mag zijn weet ik niet. Waarschijnlijk de technologie van 'ik druk op een knopje en er verschijnt een letter op mijn scherm' ...
Even over het feit met betrekking tot de Google, Samsung, HTC telefoons.

BlackBerry 7320: Announced 2003
BlackBerry 8800: Announced 2007

Google G1, zover wat jullie plaatsen Announced 2008.
Dus nee, die Google G1 is niet de eerste telefoon, ook de Qtek 9090 kwam NA dat BlackBerry telefoons uitbracht met toetsenbord onder het scherm als in qwerty toetsenbord, voor die tijd waren er weinig tot geen telefoons met het toetsenbord er onder.

Dus denk niet dat "omdat google en htc het hadden" meteen de eerste waren

De nokia communicator valt niet onder dit concept trouwens, verder geef ik BlackBerry groot gelijk dat ze typo aanklagen.


Verder m.b.t. Titan_Fox :
Mensen kopen geen Z30 als ze een toetsenbord willen maar een Q10 of Passport, de Z30 heeft een onscreen toetsenbord en valt hier dus niet onder.


m.b.t. Dorank , Silent7 , deze toestellen zijn allemaal NA de 8800 uitgekomen wat ook hier staat "Het zou daarbij gaan om keyboard als die van de verouderde BlackBerry 8800 en de huidige Q10 en Classic."
De vraag was niet eerste, maar of "je wel eens een telefoon met alt gezien hebt anders dan BB". Maar aangezien je BB als "eerste met keyboard" wilt aanmerken, mag je wel uitleggen waarom een Nokia Communicator niet telt. En telt de Palm Treo ook niet mee?
Omdat de communicator een ander meganisme is, je kantelt de telefoon terwijl hij bij blackberry er onder zit.

met palm treo (iig de 650) kan je niet bellen, verder eerste palm (volgens gsmarena) de Palm Treo 270 komt uit 2003, maar weet niet of je er mee kunt bellen, met deze wel

Palm Treo 500v: 2007

BlackBerry 5810: 2002
BlackBerry 6230: 2003
BlackBerry 7230: 2003

[Reactie gewijzigd door doenietzodom op 18 februari 2015 11:08]

De Treo 270 is uit mei 2002 en je kan er mee bellen in tegenstelling tot de blackberry zonder de verplichte headset.
http://en.wikipedia.org/wiki/Treo_270
http://www.zdnet.com/article/handspring-treo-270/
Er waren op dat moment dus al minimaal 2 fabrikanten die het zelfde idee hadden ontwikkeld.
Duidelijk, maar dan nog zou dit een BlackBerry/Palm issue zijn, staat los van google/htc die jaren later met toetsenbord kwam maar dit gaat ook helemaal offtopic.

Die lui van Typo moeten gewoon kappen hier mee, en ik geef BlackBerry gelijk hier in.
Anoniem: 445161
17 februari 2015 20:27
Nu weet je natuurlijk niet of er een techniek schuil gaat achter dit alles waar Blackberry daadwerkelijk een patent op heeft.
Klik eens op de link naar het eerdere nieuwsbericht. Het eerste model toetsenbord (die ook aangepast moest worden) lijkt echt sprekend op dat van een Blackberry.

Nu lijkt het me überhaupt geen toevoeging, de iphone 6 is al niet heel klein en zou met dit accessoire extreem lang worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 445161 op 17 februari 2015 20:28]

'De Canadese smartphonefabrikant beweert naar verluidt dat het toetsenbord tot op het kleinste detail is gekopieerd.' Als ik zo snel Google of het er 100% op lijkt vind ik dit niet helemaal het geval. De grote is zoals Blackberry en het doet mij denken aan Blackberry maar de vorm op de knoppen zelf is niet hetzelfde als die van Blackberry, en de onderliggende tekens zijn ook niet gelijk aan dat van Blackberry.

Of je patent op typegemak en toetsengroten hebt weet ik niet maar als dit het geval is dan is dit copy en paste.

Heb even vorig artikel van vorig jaar gelezen en ze hebben patent op toetsenbord onder het scherm.

[Reactie gewijzigd door tintilla op 17 februari 2015 20:30]

Kan tweakers niet een patenten voor dummies "achtergrond" artikel schrijven.

De hoeveelheid aan emotioneel idiote reacties is enorm bij dit soort patentenstrijd nieuwsberichten.
Voor de mensen die geen BlackBerry met toetsenbord hebben gebruikt, gaat dit als een verkooppraatje klinken. Maar degene die het wel gebruikt hebben en daarnaast ook nog een willekeurig andere telefoon met fysiek toetsenbord hebben ervaren weten het: de kwaliteit van een BlackBerry toetsenbord is superieur. Zelfs bekende BlackBerry bashers zoals The Verge erkennen dit.

Dat is niet zonder reden. Het is waarschijnlijk een onmogelijke opgave, maar je zou als onervarene eens een fysiek BlackBerry toetsenbord moeten voelen. Elke toets heeft een eigen 'dakje' wat de ergonomiteit enorm vergroot. Het is geen simpel vlak toetsje. Dit is wat een BlackBerry toetsenbord in grote mate uniek maakt. Ik vind dat je daar best een patent op kan aanvragen, want het is onderscheidend genoeg. Zeker in vergelijking met een patent voor 'een scherm met ronde hoeken'...
HTC G1, heeft zowel alt (2 zelfs) als sym (alt space)

edit: als reactie op fjjl. Tweakers, fix het reageren in Opera mini eens aub.

[Reactie gewijzigd door Dorank op 17 februari 2015 21:27]

haha ik post er net een plaatje van (http://images.amazon.com/...1-black-open_side-500.jpg) omdat k gelijk dacht dat mijn trouwe G1 er twee had
Alhoewel een plaatje meer zegt dan duizend woorden, kan het natuurlijk ook zo zijn dat voor het gebruik van deze toets/functie een afspraak is gemaakt met BB voor het gerbuik er van.
Daarnaast mag BB aanklagen wie zij willen. Dit bedrijf heeft wellicht wat minder middelen om zich te verdedigen waardoor, wanneer het succesvol uitpakt voor BB, er makkelijker grotere bedrijven kunnen worden aangepakt.

Het plaatje betekent in ieder geval niet dat er dus sprake is van copyright schending of iets dergelijks of dat een andere toetsenbordmaker dit dan ook maar klakkeloos mag doen.
Ach ja, als je het je niet lukt om een dusdanig succesvol toestel in de markt te zetten om marktaandeel terug te veroveren, kun je altijd nog andere bedrijven aanklagen die wel weten hoe ze populaire elektronica moeten maken.

Blackberry moet zich niet aanstellen. Alsof iPhone 6 bezitters plotseling voor een Z30 gaan kiezen zodra een toetsenbordhoesje wordt verboden. Het is weliswaar geïnspireerd door de Blackberry-layout, maar het blijft een hoesje. Wellicht dat BB er beter aan doet om eens goed na te denken waarom hun toestellen er niet in slagen om voet aan de grond te krijgen.
Alsof iPhone 6 bezitters plotseling voor een Z30 gaan kiezen zodra een toetsenbordhoesje wordt verboden.
Alsof iPhone bezitters überhaupt behoefte hebben aan een (niet-Apple) toetsenbord voor hun mobiele telefoon. Dat hoesje zou afbreuk doen aan het "design, gebruiksgemak en kwaliteit" van Apple producten...
Daar denkt een rechter anders over. En dat is toch de aangewezen autoriteit om daar uitspraken over te doen en dat maakt de beredenering 'Ach, het is maar een hoesje, Blackberry moet niet piepen want Apple verkoopt toch al beter' terecht erg vreemd. Dat het maar een hoesje is is irrelevant, en dat de ene producent beter verkoopt dan de ander lijkt me ook irrelevant.

Ach, het is prima om een pak te stelen van een uitkeringsgerechtigde want dat is eigenlijk maar een hoesje en hij zou er beter aan doen om na te denken waarom hij geen werk heeft in plaats van aangifte te doen.

Kortom ik neig naar -1.

Edit: spelling

[Reactie gewijzigd door GugPanub op 17 februari 2015 23:19]

'secundum quid et simpliciter' ligt niet alleen op de loer maar wordt daadwerkelijk als argument ingebracht terwijl de betrouwbaarheid van de rechtspraak mijn punt niet was. Bovendien, volgens je beredenering is dus ieder besluit (!) van iedere Amerikaanse (!) rechter per definitie (!) zodanig onbetrouwbaar (!) en invalide (!) dat het tegendeel van de uitspraak dichter bij de waarheid ligt. (!?).
Heeft de maker van de typemachine zich al gemeld om BB aan te klagen vanwege onzinpatenten?

Om nog wat aan te vullen: Als de maker van de typemachine destijds patent had gekregen op qwerty waar zouden we dan nu geweest zijn? Elke fabrikant met zijn eigen lettervolgorde?
En ja BB zou ook trots kunnen zijn dat hun ontwerp blijkbaar gewaardeerd wordt dat het gekopieerd wordt, wat is daar mis mee? Er staan ook genoeg covers van bekende liedjes op Spotify, daar hoor je niemand over...

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 18 februari 2015 00:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee