Nintendo lijkt te starten met bannen flashcard-gebruikers voor 3DS

Een aantal gebruikers van een Nintendo 3DS in combinatie met een flashcard melden een ban te hebben gekregen van het Japanse concern. Het zou om een beperkt aantal spelers gaan die onder bepaalde omstandigheden een ban krijgen.

Vanaf 4 februari verschenen de eerste meldingen op het forum van GBAtemp en inmiddels zijn er minstens veertien gevallen bekend. Alle gamers maakten gebruik van een Sky3DS- of Gateway-flashcard, waarmee het mogelijk is om game-backups vanaf een sd-kaartje te spelen. Het lijkt erop dat het bannen begon na het verschijnen van systeemupdate 9.5 voor de draagbare console, maar niet iedere gebruiker van de betreffende flashcards is verbannen.

Gebruikers met een ban krijgen errorcode 002-0102 te zien en kunnen niet meer online. Onder andere bij Pokemon, Super Smash Bros en Mario Kart 7 zou Nintendo kunnen detecteren dat spelers met een flashcard in-game online gaan.

Er zijn berichten dat Nintendo Japan de start van het bannen heeft bevestigd, maar dit lijkt een claim van een Chinese gebruiker. Een officiële bevestiging is er nog niet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-02-2015 • 08:06

230 Linkedin

Submitter: batumulia

Reacties (230)

230
226
161
2
1
31
Wijzig sortering
Vroeger spaarden wij ons zakgeld op, tot we genoeg hadden om een spel te kopen voor een console. Af en toe kreeg je een spel met kerst, je verjaardag of sinterklaas. Je had een aantal spellen in de periode dat je de console in je bezit had. Af en toe leende je een spel van een vriend, en verhip, je kon ook nog af en toe een spel 'huren' bij een videotheek. Ja ja, een videotheek, die zie je nu bijna geen meer.

Dat betekende dat je veel minder spellen had. Maar de spellen die je had, werden wel uitgespeeld tot het einde. En nog een keer, en nog een keer. Ik weet dat ik diverse spellen echt helemaal grijs heb gedraaid op mijn Super Nintendo. Zelfde geldt voor de Gameboy Advanced die ik had.

Nu hebben die kids een hele flashkaart vol staan met games, wordt het spel te moeilijk starten ze een andere op. Spellen worden niet meer uitgespeeld. Men denkt maar één ding: hebben hebben hebben. Ze kennen de waarde van zo'n spel niet meer. Tegenwoordig kun je ook nauwelijks meer een (3)DS spel als cadeau geven, want tja, papa heeft het al gedownload voor ze.

Maar goed, ik word oud! xD
Tja, het was een andere tijd...

Ik kan het me echter ook wel heel erg goed voorstellen. Na de review van de new 3DS hier op tweakers heb ik eens serieus gekeken of ik er een wou aanschaffen. Toen ik echter naar de prijzen van de games ging kijken liet ik dat plan snel weer varen.

Voor de duidelijkheid, ik heb al een jaar of 5 geen game meer gepirate. Dat was het moment dat ik Steam ontdekte met haar geweldige sales en sindsdien koop ik bijna al mijn games in die sales. Ik ben dan ook gewend om zo'n 5 tot maximaal 10 euro uit te geven aan spelletjes. Ook op mijn Android telefoon koop ik wel eens een spelletje, maar dat is dan ook max 5 euro of een heel enkele keer eens iets meer (square games willen het nog wel eens waard zijn).

Als ik dan naar de prijzen voor de games voor de 3DS kijk en zie dat de goede games me allemaal zo'n 40 euro gaan kosten, ongeacht of ze nou wat ouder zijn of niet... dan laat ik dat wel heel erg snel uit mijn hoofd! Ik weet niet meer precies hoeveel de gameboy spelletjes me vroeger kostten, maar volgens mij was dat toch zeker geen 90 gulden. Ok, inflatie, maar volgens mij was het meer een paar tientjes voor veel spelletjes vroeger.
Alleen omdat games op steams sales goedkoper zijn betekent het niet dat 3DS games duur zijn. Ik betaal liever €45 aan een goed spel waar je makkelijk 100+ uur in kan stoppen dan dat ik mijn steam collectie nog verder uitbreid met leuke spellen die mij max. een paar uur kunnen vermaken.

En vroeger betaalde mijn opa 1.50 gulden per maand aan hypotheek, tegenwoordig ben ik bijna €900 kwijt! dat is gewoon 1300x meer! Ok inflatie maar dat is geen 130000%.
Jij vindt de games de prijs blijkbaar waard, prima, dat is jouw keuze. Ik leg alleen maar uit waarom het voor veel mensen als erg duur over kan komen.

Dat je op steam geen games zou hebben waar je makkelijk 100+ uur in kan stoppen is natuurlijk grote onzin. Maar als ik dan verder vergelijk dan heb ik bv borderlands 2 waar ik uit mijn hoofd zo'n 500 uur in heb zitten destijds voor 32 euro gekocht, met een preorder bij release. Ondertussen kun je die game inclusief alle DLC kopen voor een kwart of zo van de kosten van een cartridge voor een 3DS (ik gok even, heb de prijs niet bijgehouden omdat ik de game al had). En zo zijn er zoveel games waar je heel veel speelplezier uit kunt halen en die zich qua kwaliteit echt wel kunnen meten met Nintendo games hoor.

Je vergelijking met hypotheek slaat nergens op. Het gaat er om dat Nintendo hoge prijzen vraagt terwijl consumenten tegenwoordig alleen maar meer keuze en alternatieven gekregen hebben. Als de markt de richting op gaat van lagere prijzen en meer concurrentie en jij verhoogt je prijzen alleen maar terwijl voor veel mensen je niet een significant beter product biedt (voor sommigen zoals jij wel ja, daarom bestaan ze nog), dan moet je niet raar opkijken als je minder verkoopt of mensen meer geneigd zijn om de wat minder legale optie te kiezen (iets wat ik overigens niet goed praat, zelf kies ik er voor om gewoon geen 3DS te kopen omdat ik de prijs te hoog vindt, niet om dan maar zo'n flash kaartje te kopen). Bij de hypotheek is er geen alternatief, het is of die hypotheek kosten accepteren, of geen huis kopen, zo simpel ligt het.

Overigens hebben die lage prijzen bij steam ook andere voordelen. Zo probeer ik veel vaker een spelletje ook al ben ik niet helemaal zeker of het nou echt zo super gaat zijn. Veel spelletjes probeer ik even en na een uurtje speel ik ze nooit meer, maar er zijn ook games die ik hierdoor ontdekt heb en vervolgens ook 100+ uur in gestoken heb terwijl ik dat vantevoren nooit verwacht had. Als ze 40 euro per stuk waren geweest had ik die games nooit gekocht.
Ook voor de game industrie heeft het voordelen want hoewel een individuele uitgever wellicht minder aan mij verdient als ik hun spel sowieso wel gekocht zou hebben geef ik in totaal juist veel meer uit aan games dan vroeger en profiteert de industrie als totaal dus veel meer van mij.
De hoge prijzen schrikt mensen af, ook mij. Is het goed: nee. Maar zeker begrijpelijk.
Ik heb ook weinig zin €40~€50 voor een spel te betalen welke ik in 30 uur uitspeel. Of erger nog: waarvan ik spijt had.
Het grote voordeel van flashcards vind ik savegamebeheer.
Ik vraag me af wat de ban precies inhoudt. Gekraakte games niet kunnen spelen, ok, maar ik hoop niet dat ze gebruikers functionaliteit onthouden.
50 euro voor 30 uren speelplezier is veel geld? Really? Dat is 1.67 euro voor plezier per uur. Ga maar eens naar de film of huur eens een film on demand.
Kan je nog geen biertje voor gaan drinken, laat staan een sterke drank. Of drink jij als je naar de kroeg of club gaat ook maar 1 biertje elke 90 minuten?

Ik blijf van mening, if you can't afford it, don't buy it. (en vooral don't steal it).
Mensen klagen zich kapot dat games niet meer de kwaliteit van vroeger hebben maar ze downloaden wel alles illegaal via torrents en verbazen er zich dan over dat de game industrie kapot gegaan is op PC ed.

Er zijn ZAT goeie games die het geld meer dan waard zijn.
Wat betreft film: zelfde laken een pak. Bioscoop heeft nog wel sfeer en meerwaarde (HUGE scherm), maar we hebben nog nooit een film thuis gehuurd (on demand of wat dan ook).
Voor €1,67 drink ik wel een paar biertjes hoor, maar niet buiten de deur.
Zo vaak ga ik trouwens ook niet naar de kroeg, zelfde reden.

Ik vind stelen nogal een boude bewering. De reden dat wij als consument "stelen" is eenvoudig: wij worden zelf ook "bestolen". Niemand, maar dan ook niemand ter wereld kan mij overtuigen dat een prijs van een biertje in de kroeg €1,50+ moet zijn, terwijl je hetzelfde koopt in de winkel voor minder dan een derde. Waarom denk je dat mensen eten/drinken meenemen naar pretparken? En een zak popcorn of drank mee naar de bios. Wat de bios betreft: we betalen €8+ en we moeten nog reclame zien ook. Evenals bij televisie. Wie verzint dat? Betalen om reclame te zien? Het zal mij een worst wezen dat het anders nog duurder zou zijn, het is sowieso al te duur. In zo'n situatie moet je denk ik gewoon niet klagen, het is algemeen bekend dat de prijzen steeds hoger worden en het publiek steeds afneemt, dus dan moet je of een nieuw verdienmodel verzinnen of langzaam afbouwen en failliet gaan. Maar niet klagen, want we kennen het.
Ja want alle attracties in een pretpark werken natuurlijk op gratis stroom, personeel is allemaal vrijwilligerswerk. Een pretpark is geen primaire levensbehoefte, als je er niet voor wilt betalen ga je toch niet, maar ga me niet vertellen dat ze een LUXE PRODUCT gratis weg moeten geven.
Ik heb het over eten (in een pretpark), niet het pretpark an sich. Eten is en blijft een primaire levensbehoefte en er wordt ge-/misbruik gemaakt van de prijzen. In een pretpark betaal je denk ik al snel 30%~50% aan eten zonder dat er daadwerkelijke toegevoegde waarde aan is.
De toegevoegde waarde? Dat is sowieso de zooi opruimen van mensen die te lui zijn hun tafel af te ruimen nadat ze gegeten hebben. Daarnaast je kunt ook eten en drinken meenemen naar een pretpark. Nogmaals je hoeft er niet heen :Y)
Het is geen persoonlijke aanval maar op basis van de dingen die je zegt klink je gewoon gierig, is niets mis mee, maar je redenering klopt gewoon voor geen meter.

2 euro voor een biertje in een kroeg is heus geen overdreven prijs.
Je moet veel biertjes verkopen om alleen nog maar je personeel een avond te laten werken, laat staan de huur van het pand, aankoop van de dranken, elektriciteit, water en verwarming te betalen. Begin er maar eens aan als je een 'Nas T'-approved prijs gaat aanmeten.

Pretparken zijn idd 'duur' maar who cares, ooit al eens bij stilgestaan wat de onderhoudskost is? Ik vind dat allemaal heel kort door de bocht.

En software downloaden zonder kopen is stelen. 'Wij worden zelf ook bestolen' is het grootste lulkoek argument dat ik ooit al gehoord heb. Dus omdat iemand anders van een brug springt moet jij dat ook doen? Sterk moraal kompas heb jij zeg...
Amen !
We kunnen kletsen wat we willen maar het is gewoon BEWEZEN dat lage prijzen zorgt voor meer verkoop en uiteindelijk meer winst !
Zie Appstores, zie Itunes, zie Spotify en dergelijke
Mensen hebben steeds minder zin om de volle prijs van een Console/PC game te betalen voor een handheld game.
Zeker als je kijkt wat de grote doelgroep is (vaak kinderen en jongeren) is het niet vreemd dat men kiest voor goedkopere alternatieven.
Ik ben het eens op sommige vlakken, maar er zijn zat goede games van Nintendo die de 50 euro meer als waard zijn. Ik kan er zo 10 opnoemen die het geld echt wel waard zijn! Dat zijn er misschien niet veel, 2 handen vol, maar het zijn vaak wel exclusives, alleen op de 3DS van nintendo.

Dus ga niet stomme vergelijkingen maken dat er genoeg alternatieven zijn zoals die stomme freeware games en ipad en telefoon games, want die zijn niet te vergelijken met de mooie 3DS games van nintendo.

Nintendo is gewoon goed in het maken van games. Dat hebben ze bewezen de afgelopen jaren.

Het valt echt niet te vergelijken met PC-Games, Andere console games, en noem maar op. Zoals telefoon dingen.

Maar ja, dat is mijn mening.

Ik koop liever een nintendo game voor 50 euro dat er goed uit ziet kwa kwaliteit, dan een zo'n kut game op de appstores haha dat je koopt voor een paar euro'tjes, waar geen eens een goed verhaal in zit.

De meeste goede nintendo games hebben tenminste nog een verhaal.

@JacobsT - ben het volledig met jouw eens. Mensen koop aub meer nintendo games, en gebruik flashcard alleen voor andere doeleinden!

[Reactie gewijzigd door steeben009 op 12 februari 2015 19:10]

Jij en ik (en nog wat anderen) zijn een uitstervend ras.
Wij kennen mario nog van vroeger en weten het op waarde te schatten en vinden de aanschaf van een 3DS met slechts 10 echte gave games de moeite waard.
De jongere generaties boeit het stukken minder en leggen meer nadruk op online multiplayer games en de simpele Subway Surfers achtige rommel die ze installen voor niks, en na een maand eraf gooien en weer wat anders uit de appstore halen.
Weleens gekeken op smartphones van die gasten ? Ja, die staat vol met knaken games en andere ongein.

Wees nou eerlijk, zie je nog echt mensen zitten met een Nintendo handheld in de trein, bus, metro, etc ?? Mischien wat kids op vakantie in de 737 maar het is een heel verschil met pak hem beet 15 jaar geleden.

Kortom, een kleine groep mensen weet die Nintendo exclusives nog op waarde te schatten maar dat is een uitstervend ras en dat vertaald zich in dalende omzet en zelfs hier en daar verliezen voor Nintendo en dit laatste is niet mijn wijsheid maar een feit.
Qua consoles zijn ze sowieso grip kwijt want de WiiU verkoopt voor geen meter en er zijn maar weinig nintendo freaks te vinden die het allemaal maar geweldig vinden ......

Tijden veranderen en Nintendo duidelijk niet. Dit vertaald zich in bepaalde bijzondere (onvervalste) games, maar uiteindelijk is het te weinig om de fans te blijven binden, laat staan nieuwe klanten aan te trekken.
Al de releases van remakes, conversies en HD versies ten spijt.
79gulden voor de meeste en vaak 99gulden voor de grote titels op de gameboy , dus die prijs is niet echt veel hoger ^^
Dat heb ik dus ook. Nintendo spellen zakken amper in prijs, Nintendo's eigen titels van de release zitten nog zo op ruim 40 euro, terwijl toptitels van op andere consoles, incl die van MS en Sony zelf, van die leeftijd, vaak onder de 20 euro zitten.
Daarbij moet het gewoon veel voordeliger worden om een grote collectie op je handheld te houden, vroeger had ik als kind een heuptas met mijn Gameboy en diverse spelletjes er in, die tijd is uiteraard voorbij, zou ik nu zoiets willen meenemen, dan wil ik gewoon de handheld en meer niet.
Off topic: betaalde vroeger 180 gulden voor sommige mega drive games.
Het probleem is echter dat je naast de aanschaf kosten van de 3DS, ook geld kwijt bent aan een 1e spel.
Die spellen zijn al snel 60 euro... vaak is zelfs een PS4 spel goedkoper.
Nog nooit zo'n x in 1 cartridge voor de originele GameBoy gezien? Die piraterij is er altijd geweest.
Jawel, maar zoals ik een aantal reacties eerder ook al aangaf:
Toen was je de uitzondering, nu ben je de regel.
Ik zie dat ik niet de eerste ben met deze opmerking inderdaad, sorry wilde niet bashen :). De game markt is natuurlijk gigantisch gegroeid sinds de gameboy en de DS was nu eenmaal makkelijk te piraten en de best verkopende handheld ooit. Ik geloof dat het bij de 3DS bijvoorbeeld al weer een stuk lastiger is. Maar zoals dit nieuwsbericht ook laat zien, het blijft een eindeloze strijd.
Ik weet niet uit welk jaar jij komt maar mijn bouwjaar is 1986 en vroegah had je voor de Gameboy al cartridges vol met games.

Ik zie niets nieuws in dat opzicht....
Mijn bouwjaar is 1979.

Je bent overigens niet de eerste die zegt dat er vroegah al van die cartridges waren, echter zoals ik op de andere ook al heb gereageerd: was je toen de uitzondering, nu ben je de regel met zo'n kaartje.
Ah, ik heb niet de comments verder beneden gelezen maar dat is correct. Vroeger was het inderdaad hip als je zo'n enorm lange cartridge had. Tegenwoordig is normaal.
Maar goed, ik word oud! xD
Je hebt wel gelijk. Vroeger las men ook boeken en keek men films meerdere keren, en luisterde men muziek (albums) vele keren. Men *kende* de boeken, de muziek, films, en spellen. Nu wordt een boek, film, album of spel 1x gelezen, gekeken, geluisterd of gespeeld, en dan is het oud.

Een aantal mensen die ik ken weten dat leeftijd van een boek, film, album of spel mij niet boeit; als ik iets aanraad (of daarnaar gevraagd word) dan krijg ik vaak bij voorbaat al te horen: "Als het ouder dan een jaar is hoef ik het al niet meer te weten."

Ik vind dat echt triest. Heel veel dingen die een of meerdere jaren oud zijn kunnen voor een habbekrats worden opgepikt op verschillende plekken, maar men downloadt liever illegaal recent spul. Sommige van mijn collega's zeggen zelfs: "Ik ga daar toch niet voor betalen?!" Niet betalen voor media die men gebruikt is tegenwoordig de norm geworden, en ik, degene die zijn spullen wel origineel aanschaft, word uitgelachen. (Al heb ik wel wat restricties: als er DRM in zit die ik niet kan verwijderen, of permanente online checks, of activaties, dan wil ik het niet en koop ik het niet.)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 11 februari 2015 19:31]

Een aantal mensen die ik ken weten dat leeftijd van een boek, film, album of spel mij niet boeit; als ik iets aanraad (of daarnaar gevraagd word) dan krijg ik vaak bij voorbaat al te horen: "Als het ouder dan een jaar is hoef ik het al niet meer te weten."
Helemaal mee eens. Maar om ook even op dat met het downloaden van alle spelletjes voor consoles te beginnen: Dat kon vroeger ook. Toegegeven, ik had het niet (mijn ouders waren al niet al te happy dat ik zo'n ding had laat staan met alle spellen), maar een vriendin van mij had heel handig een GameBoy cartrige waar 100+ spellen op stonden. Mocht ik een keertje lenen. Dus dat is beslist niks nieuws onder de zon (dat was 1998 als ik me goed herinner).

Dat wij inmiddels steeds iets nieuws willen ligt eraan dat wij toch nog steeds verder een verbruiksmaatschappij aan het worden zijn (al dachten vele van ons dat dat een trend was die we zouden moeten omdraaien in 2000 omdat het niet houdbaar is voor het milieu. En waarschijnlijk hebben ze ook gewoon gelijk). Alles wordt steeds sneller, nieuwer etc. En dat ligt gewoon rechtstreeks aan de bedrijven. Zij concurreren steeds meer op volumen. Ze willen allemaal zoveel mogelijk producten aan zo veel mogelijk mensen verkopen. Dus komen er jaarlijks veel meer films en games uit (tevens velen daarvan van veel lagere kwaliteit), maar je ziet het ook elders. Waar 10 jaar geleden een telefoon gewoon 2 jaar met je contract werd gebruikt, proberen ze je tegenwoordig elk jaar een nieuwe versie te verkopen (denk Apple, Samsung, LG, HTC, Lenovo, Huawei, Xiaomi. Allemaal minimaal 1 keer per jaar per productlijn een upgrade. En het liefst nog minimaal een nieuwe productlijn. bvb Iphone Plus, Galaxy Alpha etc). De voorbeelden zijn eindeloos.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 11 februari 2015 11:08]

Hier min of meer hetzelfde. Ik heb zelf een collectie van 700+ originele DVD's. Vooral in de periode '99 tot '09 kocht ik een heleboel. Tegenwoordig ben ik wel wat kritischer met het aanschaffen van materiaal, simpel omdat ik elke euro slechts één keer kan uitgeven.

Natuurlijk download ik wel eens wat, maar als ik het echt goed vind, schaf ik het aan. Daarnaast is met de komst van Netflix (of vergelijkbare dienstverleners) in veel gevallen de noodzaak voor het aanschaffen minder geworden. Maar nog steeds schaf ik wel topdvd's aan als ik ze echt de moeite waard vind.

Wat ik proef bij films en series is inderdaad als het ouder is dan een jaar, mensen het al niet meer willen kijken. Daarmee geven ze diensten als Netflix e.d. geen eerlijke kans. Een serie die jaren geleden is uitgezonden is net zo goed als deze op het moment van uitzenden was. Soms beter dan wat er nu recent te krijgen is. Daarnaast, maar dan spreek ik voor mezelf persoonlijk, heb ik een hoop niet gezien. Ik ga geen enkele serie op tv volgen, enerzijds vanwege reclame onderbrekingen (erger nog, bij SBS een Hart van Nederland onderbreking), anderzijds vanwege het feit dat ik mijn agenda niet door een of andere tvboer wil laten volplannen. Ik vind dat ik zelf moet kunnen bepalen wanneer ik kijk en hoeveel afleveringen ik achterelkaar wil kijken.

Waarom toch steeds het 'ik wil alles en ik wil het meteen'?
Bij mijs is het niet alleen omdat ik elke euro maar 1 keer kan uitgeven, ook omdat mijn aandacht verschoven is naar een ander windrichting. Waar ik tot enkele jaren terug vooral DVDs/BDs van Holywood producties kocht ligt de focus sinds een goed jaar nu bij mij op Azië. Alleen is het een stuk duurder om van daaruit films te krijgen. Die zijn hier niet direct in de handel te verkrijgen en import is kostelijk en duurt lang.

En sinds deze nieuwe voorliefde komt er ook weer heel wat oude meuk naar boven. Films uit de jaren 60 of 70? Geen enkel probleem mee. Als ze goed genoeg zijn wil ik ze gerust zien.

Neemt natuurlijk niet weg dat ik ook wel interesse heb in nieuw materiaal uit alle windstreken.
Oud en wijs!

Ik zie het zo: vroegah waren games niet per definitie leuker - het spelen van games was leuker. Gewoon door een veel betere instelling. Ik kan me de maanden van verlekkeren voor Sinterklaas / Kerst nog herinneren waar ik elke dag weer door de blaadjes van Intertoys en Bart Smit zat heen te bladeren, om te zien welke game ik zou willen vragen voor mijn Atari 2600 (auw auw, ik ben oud).

Jongens wat was de keuze moeilijk, en jongens wat had ik een plezier als de dag eenmaal daar was.
Dit dus, je las de preview in bladen als de Power Unlimeted of de Console specifieke bladen van Sega en/of Nintendo. En je had echt een spel waar je maanden naar uit kon kijken. Ik weet nog goed dat ik in de tijd van Command&Conquer Red Alert nachten heb doorgehaald. Dan had je een missie gehaald en dan begon de nieuwe, toch nog even kijken wat ik hier moet doen, toch nog even kijken hoe ver ik kom, voor je het wist had je de missie gehaald en deed hetzelfde riedeltje zich weer voor bij het volgende level, en nog een level.... en voor je het wist was het al weer licht buiten.... }:O
Als ik naar mijn Steam account kijk, snap ik die kids wel. Ik doe precies hetzelfde.
Ik stop met spelen als ze te makkelijk zijn. Daarom heb ik maar een handjevol games uitgespeeld de laatste jaren. Omdat het gemaakt is voor de gemakzuchtige kinderen wat je beschrijft in je post :P

<3 Dark Souls.

That said though, als ze denken dat ze met het stoppen van piracy de sales verbeteren maken ze dezelfde fout als alle mediabazen aan het maken zijn de laatste jaren.

[Reactie gewijzigd door Majestici op 11 februari 2015 11:43]

Heeft niet perse met leeftijd te maken, meer het veranderen van tijden en het makkelijker maken om games binnen te halen.
Ikzelf heb een bescheiden steam library van zo'n 15 games waarvan ik er eigenlijk maar 3 daadwerkelijk speel en er evenveel zijn die ik nog nooit aangeraakt heb.

Het is ook nogal een verschil of dat je voor 10 euro via Ideal, digitaal een game binnen haalt. Of dat je met je 50 gulden naar de winkel ging en een gigantische kartonnen doos mee kreeg met daarin een CD'tje.

Ik ben er nog niet helemaal uit welke tijd ik nu precies prefereer.
Vroeger toen ik in Turkije op vakantie was, kon je ook gewoon op de markt een gameboy spel kopen waar 100 spellen op stonden. Toen was dat al gaande.
Ja vroeger was het echt genieten van een game en nu is het precies een wegwerpproduct geworden:)
Die ervaring heb ik inderdaad ook. Sparen voor spellen die je echt graag wilde hebben. Tijden zijn inderdaad veranderd,,,

Als iemand vind dat een spel te duur is, dan is het vanzelfsprekend, bijna een recht, dat hij het maar gewoon download. Je wordt nog net niet voor gek verklaard als je er voor betaalt, want de prijzen zijn immers te hoog en dat is de schuld van Nintendo en Nintendo moet maar eens een lesje leren.

Voor het gemak vergeten we even dat Nintendo flink investeert in de ontwikkelingen van de spellen, en dat veel titels echt van hoge kwaliteit zijn. En dat het misschien ook een optie is om het spel niet te kopen en niet te spelen als je het te duur vindt. En als je ergens anders een betere deal denkt te krijgen, dat je dat ook zonder zeuren over Nintendo kunt doen.
Ik weet zeker dat ik The Witcher 3 ga spelen. Ik weet ook zeker dat ik hem niet voor €50 ofzo ga halen op de releasedate. Waarschijnlijk heb ik toch geen tijd op dat precieze moment. Ik wacht wel lekker een half jaar of een jaar. Dan krijg ik het spel voor €20, bugfixed en al, en dan kan ik me een paar dagen relaxed gamen inplannen.

Wachten op een prijverlaging is dus zeker een optie, maar dan moet je wat geduld hebben.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 11 februari 2015 19:43]

Vroeger, toen ik jong was en op de gameboy speelde had ik een kaartje met daarop een hondertal spellen. Er is dus compleet niks anders tussen nu en vroeger...
in die tijd was je de uitzondering, nu ben je de regel
Iedereen die ik kende had zo een 100-in-1 cartridge in de lagere school, dit was in 1997.
En in '97 had ik mijn MBO afgerond, ofwel nogal wat jaartjes verschil.... Dus in de tijd dat ik op de basisschool zat moesten we het doen met een Super Nintendo. En toen waren de cartridges met 100 games voor een gameboy echt nog wel een uitzondering. Maar goed, dat doet er ook niet toe verder. Tijden veranderen!
compleet helemaal offtopic:

Jij hebt lang op de basisschool gezeten ;) De SNES was er in 1992, toen zat ik (ook 1979) al in de brugklas/2e :P
Ik ben te lang van school af denk ik.... Maar goed... In mijn beleving heb ik de SNES op de basisschool al gehad, maar goed, dan zal het of in de laatste zomervakantie zijn geweest of net in de brugklas. Anyway, ik ben op de basisschool en middelbareschool niet blijven zitten, my bad!
Voor mij is/was het enige nut van zo'n flash-kaart om makkelijk imports te kunnen spelen zonder een rits regio-gebonden (3)DS'en te hebben.
Een mooiere en betere verwoording had ik zelf niet kunnen schrijven! Ben het helemaal met je eens, maar als ik dan (voor mijzelf) kijk naar de muziek en film branche is het wel raar dat ik daar niet toe bereid ben om daar geld aan uit te geven, terwijl dit hetzelfde principe is.
Ik kreeg mijn allereerste gameboy color voor mn verjaardag met de eerste Mario. Wat een tijd 😢
Alleen kwam je er dan vaak achter dat je je zuur gespaarde geld aan een totaal flut game had uitgegeven waar je na 30 minuten al klaar mee was. Dat heb ik helaas te vaak meegemaakt en dan ga je toch op zoek naar alternatieven...
Echt waar?
Nooit zo veel last van gehad, maar ik weet natuurlijk niet of we over eenzelfde periode spreken. Vroeger (en dan bedoel ik de jaren 80 - 90) lazen we een review in een magazine en kon je vaak in een game winkel waar je regelmatig kwam gerust een game eerst uitproberen voordat je hem kocht, dus teleurstellingen daarin heb ik persoonlijk nagenoeg nooit meegemaakt, behalve wel eens als ik een game van iemand kado kreeg die niet goed genoeg op de hoogte was van wat ik leuk vond...
Ik heb het ook nog wel over de periode voor de NDS, de Atari VCS2600. Daar werd op eengegeven moment zoveel rommel voor gelanceerd dat het soms echt te erg was. Maar er waren ook perioden dat er heel veel spellen utikwamen met nagenoeg de zelfde strekking. Zie je nu ook weer maar nu voor de Androids en iPhones die match 3 na match 3 games opleveren. Andere GFX andere sound en hup kleine aanpassing in het score gedrag en weer een game... Gelukkig hoef je daar ook geen kapitalen voor neer te tellen maar toch ;(
En laten we niet vergeten dat ze bij de "te moeilijke" spellen ook nog even gelijk alle cheats aan zetten om er in een middag doorheen te kunnen raggen...

Ik kan me helemaal vinden in jouw commentaar, dus ik zal wel net zo oud zijn... ;)
Vroeger spaarden wij ons zakgeld op, tot we genoeg hadden om een spel te kopen voor een console. Af en toe kreeg je een spel met kerst, je verjaardag of sinterklaas. Je had een aantal spellen in de periode dat je de console in je bezit had. Af en toe leende je een spel van een vriend, en verhip, je kon ook nog af en toe een spel 'huren' bij een videotheek. Ja ja, een videotheek, die zie je nu bijna geen meer.

Dat betekende dat je veel minder spellen had. Maar de spellen die je had, werden wel uitgespeeld tot het einde. En nog een keer, en nog een keer. Ik weet dat ik diverse spellen echt helemaal grijs heb gedraaid op mijn Super Nintendo. Zelfde geldt voor de Gameboy Advanced die ik had.

Nu hebben die kids een hele flashkaart vol staan met games, wordt het spel te moeilijk starten ze een andere op. Spellen worden niet meer uitgespeeld. Men denkt maar één ding: hebben hebben hebben. Ze kennen de waarde van zo'n spel niet meer. Tegenwoordig kun je ook nauwelijks meer een (3)DS spel als cadeau geven, want tja, papa heeft het al gedownload voor ze.

Maar goed, ik word oud! xD
Vroeger, kochten we een gloedje nieuwe Commodore 64 bij een electronica winkeltje ergens in de stad en kreeg je er een gekopieerd cassettebandje bij voor 5 gulden vol met spelletjes. Had je later wat geld dan ging je terug voor meer. Ruilen ging met een dubbele cassetedeck en na verloop van tijd had je een hele verzameling. En ja, de leuke games werden ook helemaal grijs gespeeld.

Zo zie je maar, tijden veranderen (en wat mensen normaal vinden ook), en na verloop van tijd veranderen ze weer.
Oh en hoe oud je ook denkt dat je bent, er zijn altijd ouderen ;)
Ook hier zie je dat de maatschappij steeds meer veranderd in een consumeringsmarkt, net als dat je dat ziet in markten als tv's, telefoon's e.d.

Vroegâh kocht je een TV waar je zo maar 15-20 jaar mee deed. Die werd vervangen als hij kapot ging. Hetzelfde voor de radio, de wasmachine, de stofzuiger, de auto, de koelkast en meer van dat soort electrische apparatuur.
Tegenwoordig koop je een nieuwe TV omdat die een maat groter is, in de aanbieding is, deze wél 3D of UHD is of gewoon omdat je vindt dat je aan een nieuwe toe bent, na 3 jaar gebruik te hebben gemaakt van je "oude" TV. Dit geldt voor alle electronische apparaten. Bij mobiele telefoons hebben we het hier zelfs over 1-2 jaar.

Datzelfde gedrag slaat door naar games: waar je vroeger keek naar replay value, naar verhaal en naar het aantal uren dat je in een game stak (Dune II heb ik letterlijk honderden uren gespeeld, hetzelfde geldt voor Baldur's Gate (I en II) en bijvoorbeeld Never Winter Nights), wordt tegenwoordig gekeken naar graphics en.. ja naar wat eigenlijk? Want al snel zijn we een game beu en beginnen we aan de volgende waar we krap 4 uur in stoppen.
1 van de laatste games die ik gekocht heb, speelde ik binnen 20 uur uit. Met 0 replay value de slechtste aankoop die ik gedaan heb. Nu besteed ik mijn geld dus liever aan MMO's waar replay value (eventueel met andere klassen) wel nog hoog in het vaandel staat.

Ik zal niet zeggen dat vroegâh alles beter was, maar vroegâh was alles wel beter.
Ik ben 27 en gebruik nu sinds 1 jaar een flashcard voor 3ds. Dit is meer om het spel te testen, en homebrew eventueel later te kunnen gebruiken. En gewoon het feit dat je weer wat nieuws kan proberen is altijd leuk.

Bij mij gaat het niet zo om hebben hebben hebben. Maar kan wel begrijpen dat dat bij kleine kinderen wel zo is.

En ben het niet helemaal met je eens dat een spel niet meer wordt uitgespeeld. Vaak hebben de kinderen gewoon geen zin meer.

Tuurlijk kennen ze de waarde wel. Ze weten heust wel wat ze leuk vinden en wat ze minder leuk vinden. Zij zien meer de waarde als het spel ook daadwerkelijk goed is.

Er is de afgelopen tijd weinig nieuws uitgekomen. Morgen komt de nieuwe zelda en Monster Hunter 4 naar Europa. Dus wel weer 2 leuke games om naar uit te kijken.

On Topic:
Goed dat ze zijn begonnen met bannen! Ik zelf speel natuurlijk niet online met flashcard. Zouden anderen ook niet moeten doen. Ik raad het niet aan haha. :)
Met mijn opmerking over de waarde van het spel, bedoelde ik de financiële compensatie voor het spel, niet of ze een spel wel of niet waarderen (als in leuk vinden, zoals jij aandraagt). De vergelijking die ik in mijn eerste post in dit topic ook maakte was dat we vroeger gewoon echt weken lang spaarden voordat we een spel konden kopen. Nu wordt het al gedownload voordat het in de winkel ligt. Dus nee, ik blijf bij mijn punt. Ze kennen de waarde niet meer, niet dat je ze dat kunt verwijten, het is immers een andere tijd.............
Ik vind dit een goede zaak, ook al is het verleidelijk om alles gratis te krijgen, het is natuurlijk niet de bedoeling.
Meesten gebruiken de optie om gratis spellen te kunnen spelen. Er zijn sommigen die er homebrew mee (willen) draaien. Vind je dat die ook gestraft moeten worden? Mijn grootste bezwaar met een platform, zoals die van de 3DS, is de gesloten ecosysteem. Er zijn geen alternatieve stores, alles is van Nintendo.
Als ik het goed begrepen heb is de situatie als volgt. Homebrew word niet gesupport door de makers van Sky3DS en Gateway, het is via een omweg mogelijk maar dat loopt dan niet via de 3DS modus.

- Mensen die zijn gebanned zijn dat omdat ze online speelde met een Sky3DS en een kopie van een spel.
- Mensen die zijn gebanned hadden voor zo ver bekend allemaal een publieke header voor hun spel. Een header is uniek voor ieder spel kaartje (en waarschijnlijk ook voor ieder eShop spel). Een publieke header word dus gebruikt door meerdere mensen, en vaak ook nog eens voor verschillende spellen.
- Mensen die ZELF een dump gemaakt hebben van hun spel en dus met een private header speelde zijn NIET gebanned.

Wie is er dus gebanned? Mensen die online met een illegaal kopie aan het spelen waren. Niet de mensen die homebrew gebruikte, en ook niet de mensen die een kopie van hun eigen spel aan het spelen waren. Tenminste dit was wat op GBATemp bekend was.

Ik vind homebrew een onzin argument. Je kunt niet iedereen verplichten om software van derde toe te staan op ieder aparaat, en als je dat wel wilt dan vind ik het niet onredelijk van Nintendo om te zeggen dat je dat dan maar zonder hun services doet. Veel mensen cheaten online op deze manier.

Als je met de boordcomputer van je auto gaat rommelen dan zegt de fabrikant ook bekijk het je maar als je auto stuk gaat. Je doet immers iets wat zijn niet toe staan.

Dus, geen garantie en geen service vind ik best reëel.
Vooralsnog lijkt je uitleg idd te kloppen.

Wel een kanttekening bij de sky3ds, hier zijn namelijk geen cheats mogelijk, omdat deze min of meer kopieën zijn van echte kaarten, maar dan met een herschrijfbare rom.

De gateway werkt enkel op firmware 4.x tot 4.5 en gebruikt geëmuleerd nand (firmware) voor nieuwere spellen en online services. En op 4.5 is ook homebrew te draaien.

Sommige homebrew vind ik niet negatief, zo kun je ook custom achtergronden gebruiken, iets wat ik graag ook zou kunnen, omdat de meeste van Nintendo zelf of niet mooi zijn, of panoramisch zijn...
Meesten gebruiken de optie om gratis spellen te kunnen spelen. Er zijn sommigen die er homebrew mee (willen) draaien. Vind je dat die ook gestraft moeten worden? Mijn grootste bezwaar met een platform, zoals die van de 3DS, is de gesloten ecosysteem. Er zijn geen alternatieve stores, alles is van Nintendo.
|:( het is ook een gesloten systeem , wat verwacht je ?
Een systeem waar meer onafhankelijke winkels hun goederen kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld een online winkel met indie games.
dat weet je toch als je hem koopt ?
Maar goed.. blijft uiteraard vreemd dat ik €200 betaal voor iets waar ik vervolgens zelf niets mee mag doen. Niet erg liberaal.
Je mag er mee doen wat je wilt, echter is het wel logisch dat je dan niet meer welkom bent op hun netwerk.
Precies dit: ze mogen je geen terms & conditions voor het gebruik van het apparaat laten tekenen, maar zodra je online wilt en gebruik maakt van hun online diensten krijg je eerst een tl;dr legal statement voor je neus waar je mee akkoord mag gaan.

Als daar in staat 'je mag geen Flashcards gebruiken terwijl je dit netwerk gebruikt' en je doet het toch, mag Nintendo volgens die overeenkomst je gewoon afsluiten.

Het apparaat doet het dan nog wel gewoon als ik het bericht lees, voor offline games. En je gepirate / homebrew spul.
Ik vind jou denkwijze vrij vreemd. Je koopt een product waar een bepaalde aantal regels aan hangen, op het moment dat je die koopt ga je hiermee akkoord.

Dan kun je naderhand niet gaan roepen: "Ja maar hey! Ik heb 200 euro hiervoor betaald dus ik mag ermee doen wat ik wil."

Overigens is het ook niet alsof je in de gevangenis wordt gestopt, nee ze zorgen dat je niet meer online kan bij hun dienst. (volgens jou denkwijze mogen ze dat natuurlijk zelf weten, want het is van hun ;) )

[Reactie gewijzigd door JWijst op 11 februari 2015 09:06]

Anoniem: 55563
@JWijst11 februari 2015 10:09
Bij mijn weten ga je bij aankoop nergens mee akkoord. Je koopt een apparaat en daarmee is de kous af. Ik ben niet thuis in handhelds en consoles en ik wist niet dat eigen software draaien zo actief werd tegengegaan. Dat het Nintendo netwerk regels stelt, kan ik goed begrijpen. Dat ze illegale games weren snap ik ook. Maar flashcards voor de hobby daar zou ik toch echt geen punt van maken.
Het gaat over de online functie van Nintendo, daarbij ga je zeker wel akkoord met de voorwaarden waarin staat vermeld dat je geen flashcard mag gebruiken. (natuurlijk niet in deze woorden)

Dus als je je daar dan niet aan houd kunnen ze je "bannen" of dergelijke.
Anoniem: 55563
@JWijst11 februari 2015 13:43
Het ging hier over de aankoop van een apparaat en niet over gebruik van het netwerk. Kopen betekent eigendom en dat geeft mij het recht om te doen met het apparaat wat ik wil. Daarom vond ik de post waar ik op reageerde zo opmerkelijk.
maarja, een flashcard is ook niet zo het probleem, je moet gewoon alleen niet online gaan als je die kaart in je 3DS hebt zitten..
Als je een liberaal open platform zou willen, met verschillende stores en verschillende ecosystemen zou de console misschien wel 500 euro kosten.
grootste onzin ooit.
dat is een stukje software en het vergt minder moeite om een open platform te creeeren dan een gesloten immers kunnen 3de partijen ook mee helpen denk aan android telefoons.
Daar gaan we weer.

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat een open systeem goedkoper of gemakkelijker te maken zou zijn dan een gesloten systeem. Maar dan heb je weinig verstand van hoe de moderne games-markt in elkaar zit.

De hele reden dat je zo'n apparaat voor deze prijs kan aanschaffen is juist omdat het een gesloten systeem is. Waarom? Op deze prijs verdient de fabrikant namelijk niets, maar mag verwachten te gaan verdienen op omzet van games.

Ofwel, je krijgt een fikse korting op het apparaat zelf. Hetzelfde zie je bijvoorbeeld ook bij printers die maar een paar tientjes kosten, maar waarbij je je vervolgens scheelbetaalt aan inkt-cartridges.
waar gaan we weer?
ik antwoord op het feit dat android games door derde partijen gemaakt worden en dus ook onderhouden kunnen worden

dat hoeft er niet voor te zorgen dat een apparaat dan zo maar 500 euro kost inplaats van 200 je betaald namelijk voor het apparaat EXCLUSIEF de games

je inkt cartridge gaat dus ook niet op je hoeft namelijk niet perse de cartridge van de originele fabrikant te kopen je kan deze ook aanschaffen bij andere partijen

een gesloten platform is niks anders dan macht naar de fabrikant.

als jij games kan maken die mensen ook daadwerkelijk willen spelen dan is er geen probleem wat nintendo nu doet is gewoon melken.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 11 februari 2015 10:06]

Vanuit het oogpunt van de fabrikant betaal je niet voor een "apparaat exclusief games", maar voor een apparaat waarvoor je later games gaat kopen waar zij weer aan verdienen. En het probleem hier is niet eens met homebrew, maar alleen met illegale kopieën.

Verder zijn er diverse fabrikanten van printers die hun cartridges hebben uitgerust met chips, alleen om te voorkomen dat concurrenten (eenvoudig) cartridges kunnen maken. Dat het technisch kan wil dus niet zeggen dat het de bedoeling is van de fabrikant, en dat deze daarmee niet gedupeerd wordt.
de een noemt het gedupeerd worden de ander het uit melken van de klant zijn porto

vind het wel knap dat grote bedrijven zich als slachtoffer neer zetten :X
En het probleem hier is niet eens met homebrew, maar alleen met illegale kopieën.
ik antwoord op Vaal zijn reactie dat een liberaal platform opeens het product duurder maakt

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 11 februari 2015 10:22]

Ik zie anders in de Wii-store gewoon games van derde staan, bv Toki Tori, dus dat er geen games van derde in staan is gewoon onzin....
maar dat weet je toch al als je hem koopt?

en hoezo mag je er niets mee doen? ze proberen tegen te gaan dat er illegale games worden speelt en dat lijkt mij niet meer dan normaal. de games niet namelijk niet voor niets ILLEGAAL.

als je graag 100% vrij wilt zijn raad ik je aan om zelf wat in elkaar te knutselen op opensource basis.
Dan heb je NIET goed vooronderzoek gedaan. Normaal gesproken weet je wat je kunt met een produkt wat je koopt. Wil je het voor geheel andere doeleinden gebruiken en ga je out-off-specs, dan moet je er rekening mee houden dat waar het produkt voor bedoeld is mogeljk niet meer naar behoren functioneerd.

Of dat bepaalde zaken dan vanuit de ontwikkelaar worden geblokkeerd om oneigenlijk gebruik tegen te gaan, zoals het gebruik van illegale games. Daar is helemaal niets mis mee en ben je het er niet mee eens dan moet je gewoon naar een produkt opzoek die wel aan je wensen voldoet.
Maar het probleem bij de ds met deze flashcards is dat het vrijwel alleen maar gebruikt wordt voor gepirate games te spelen.
(en mensen zich nogal snel aangesproken voelen en dan hulpeloze kreten als homebrew gaan schreeuwen :+ )

En je mag nou juist alles doen met je DS, games spelen e.d. Mits je ze legaal koopt! Je mag met een auto toch ook geen 200 rijden op de snelwegen puur omdat de auto het wel kan?
Dan ben je bij Nintendo al aan het verkeerde adres, want dit hebben ze volgens mij? nooit gedaan.
En bij Sony (playstation), en bij Microsoft (xbox), en bij Apple (iphone/pad/pod/etc)...
Als een fabrikant daar voor kiest heb je daar genoegen mee te nemen.
Staat ook duidelijk in hun voorwaarden hoor.
klopt helemaal, maarja, probleem is wel dat de fabrikant af en toe ook functionaliteiten verwijderd met een onzin smoes terwijl dat bv 1 van de redenen was indertijd dat ik de console kocht.. En tja, dan zou je dus moeten kiezen tussen OF het verliezen van functionaliteit 1 of functionaliteit 2, noem ik toch weer niet echt een keuze... Maargoed, ik draai dus een CFW op mijn PS3 vanwege dat ik zelf homebrew maak (wat nog wel kon, al dan niet traag werkend, toen OtherOS nog bestond), maar dus niet om illegale games te spelen (probleem met illegale games is IMHO dat je er ook veel minder tijd in steekt dan wanneer je de game netjes gekocht hebt)..
Je bedoeld zoals een pc of laptop en niet zoals alle consoles van de afgelopen jaren?
Maar hoe handheld vind jij jouw PC/Laptop?
Een systeem waar meer onafhankelijke winkels hun goederen kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld een online winkel met indie games.
je kan natuurlijk alles verwachten 8)7
Onder andere bij Pokemon, Super Smash Bros en Mario Kart 7 zou Nintendo kunnen detecteren dat spelers met een flashcard in-game online gaan.
Die namen klinken me toch niet echt als homebrew...
Wanneer je je kaartje alleen braaf gebruikt voor homebrew en niet voor illegaal gekopiëerde gemes, lijk je er volgens deze beschrijving geen last van te hebben.
Daar heb ik dus geen enkel probleem mee :)
Snap ook niet dat die reactie +1 krijgt.
Anoniem: 506578
@MPC6019 februari 2015 00:04
Misschien omdat het on-topic is en wat meer info verschaft?
Misschien moet je je eens verdiepen in hoe het mod systeem zou moeten werken. Niet als je het ergens niet mee eens bent een -1 uitdelen omdat het jouw mening niet is. Helaas is dat tegenwoordig meer regel dan uitzondering, mensen modden met hun gevoel en niet meer zoals het systeem bedoelt is.
De mensen die homebrew willen gebruiken kunnen dat nog steeds met het huidie flashcard systeem. Alleen hun online account/game wordt gebanned en dat worden toch al niet ondersteund voor homebrew
Het leuke is zelfs dat wanneer je homebrew gebruikt je niet gebanned zal worden. Je wordt pas gebanned als er gezien wordt dat er twee of meer mensen met dezelfde cartridge ID online spelen. Homebrew heeft daar dus geen last van.

Conclusie, degene die klagen over een ban hebben hun flashcart voor illegale doeleinden gebruikt.
Conclusie, degene die klagen over een ban hebben hun flashcart voor illegale doeleinden gebruikt.
Of hebben het grote ongeluk dat de ID van hun originele cartridge door piraten misbruikt is en worden onterecht gebanned. En ga dan maar eens het tegendeel bewijzen...
ID kan niet zomaar gebruikt worden van je originele cartridge, de cartridge moet dan fysiek in handen zijn geweest van de persoon die de ID geript heeft. Dan moet je die cartridge al tweedehands gekocht hebben en die koper de ID hebben geript.
Dus ja, het zou kunnen, maar wanneer je een nieuw spel koopt gebeurt het niet en de kans is verschrikkelijk klein met tweedehands spellen dat dit ermee gebeurt is, maar wel aanwezig.

[Reactie gewijzigd door Koldur op 11 februari 2015 11:16]

Dus ja, het zou kunnen, maar wanneer je een nieuw spel koopt gebeurt het niet.
Want er zijn vast geen piraten werkzaam in de sector die even snel een kaartje op kunnen pakken voor het verkocht wordt en daar een dump van kunnen draaien?

Sorry, maar ik ken mensen die vroeger bij zaken als de Free Record Shop werkten en waar het gewoon mogelijk was om een exemplaar een weekendje mee te pikken en gewoon thuis te gebruiken, alvorens het de week er op gewoon doodleuk als nieuw verkocht wordt.

Ik heb het zelf zelfs meegemaakt; vers gekochte Nintendo DS cartridge voor de 1e keer in mijn systeem geprikt en er was al een save-slot aanwezig.

Dood en doodsimpel om op zo'n manier een cartridge in handen gedrukt te krijgen waar een dump van getrokken is, of niet?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 11 februari 2015 22:16]

Toch enkel van headers die bekent zijn bij Nintendo dan. Volgens mij mag ik een game nog altijd 2de hands aankopen of lenen van een vriend.
Probleem is dat je moeilijk het ene kan stoppen (piraterij) en het andere toelaten (homebrew).

Ik heb ooit nog homebrew gemaakt voor de GBA, en zou dat graag ook voor de 3DS kunnen, maar ik begrijp Nintendo hier ook wel.
Het kan natuurlijk wel, maar alleen met officieele ondersteuning, dmv een speciale store bij de bedrijven zelf..
In principe heeft Sony dit met de PS-vita door de gratis Playstation mobile SDK aan te bieden (waarvoor nu ook een unity variant is)..
Het probleem is alleen dat Nintendo hun platform aantrekkelijk voor developers wil maken en daarmee ook gamers. Het zijn de publishers en de gamers die er voor zorgen dat het systeem gesloten word, niet Nintendo. Het is gewoon een feit dat er ongelovelijk veel gepirate werd op de oudere DS'en en dat dit veel te makkelijk was, Nintendo is hiervoor gestraft doordat er developers gewoon botweg games niet meer gingen releasen (logisch gevolg) voor de DS. Nu kan Nintendo kiezen om het platform meer gesloten (minder toegankelijk voor piracy) te maken of door gaan met hoe ze in het verleden deden met als kans dat straks niemand meer voor de DS wil publishen.
Het probleem is alleen dat Nintendo hun platform aantrekkelijk voor developers wil maken en daarmee ook gamers. Het zijn de publishers en de gamers die er voor zorgen dat het systeem gesloten word, niet Nintendo. Het is gewoon een feit dat er ongelovelijk veel gepirate werd op de oudere DS'en en dat dit veel te makkelijk was, Nintendo is hiervoor gestraft doordat er developers gewoon botweg games niet meer gingen releasen (logisch gevolg) voor de DS. Nu kan Nintendo kiezen om het platform meer gesloten (minder toegankelijk voor piracy) te maken of door gaan met hoe ze in het verleden deden met als kans dat straks niemand meer voor de DS wil publishen.
Het is ook zo dat de A-titels niet op de Nintendo consoles verschenen omdat die qua performance grof achter liepen op hun concurrenten. Dat hebben ze zelf gedaan door in een andere markt te willen opereren. De Wii U kan qua rauwe hardware-prestaties niet mee komen met een Xbox One of een PS4.

Nu is Nintendo wel nog de enige in de handheld-console markt, maar voor een spel als Pokemon heb je geen dramatische hardware-prestaties nodig.
uhh, nintendo is niet de enige in de handheld-console markt, Sony is er ook nog steeds met hun PS-vita, en dan zijn er tegenwoordig ook nog steeds meer 'dedicated' android-handhelds..
Performance heeft vrij weinig te maken met de handhelds (dat heb je zelf ook door denk ik, omdat je alleen de Wii U noemt). De PSP was krachtiger dan de DS en verkocht flink minder. De PS Vita is krachtiger dan de 3DS en lijkt helemaal niet van de grond te komen, de performance wordt soms zelfs genoemd als een van de oorzaken daarvan.
"Onder andere bij Pokemon, Super Smash Bros en Mario Kart 7 zou Nintendo kunnen detecteren dat spelers met een flashcard in-game online gaan."

als je dus Homebrew draait, zal je niet gebanned worden lijkt mij....
Dat gebeurt hier volgens mij ook niet, als ik het bericht zo lees, wordt je gebanned (althans, sommige mensen), als je met selecte spellen, gespeeld vanaf je flashcard, online probeert te spelen.

Als dat klopt, zijn pure homebrew gebruikers gewoon veilig hier
MS en Sony doen ook niets anders met hun console. Daar heb je dan een PC voor als je homebrew wilt draaien. Je kunt niet verlangen dat een fabrikant rekening houdt met die ene procent die homebrew wil draaien op een console die daar niet voor bedoeld is.
tja, als je homebrew wilt draaien, dan moet je gewoon niet met de betreffende flashcard online gaan, zo moeilijk is het niet hoor...
Het gesloten ecosysteem hoort erbij. Die keuze maak je als je een 3ds koopt. Dus achteraf roepen dat je het gesloten ecosysteem een groot nadeel vindt, vind ik daarom onterecht.

En voor homebrewers zal Nintendo wel speciale devkits hebben?

[Reactie gewijzigd door gladius1983 op 11 februari 2015 13:17]

Het is een systeem van Nintendo, dus alles is van Nintendo. Net als dat een PS Vita van Sony is, en daarop alles van Sony is. Een iPhone is van Apple en daarop is alles van Apple.
Al deze apparaten zijn niet gemaakt voor homebrew. Ik wil ook wel homebrew op mn broodrooster maar daar is dat ding niet voor gemaakt. Wil je dat toch, dan snap ik dat de fabrikant daar iets tegen probeert te doen.

De reden dat Android, als een van de weinige, 'open' is (daar valt tegenwoordig ook over te discussiëren) is omdat het is ontwikkeld als open source, zonder bovenstaand bedrijf. Daarnaast staat Google daar veel dichter bij.
Als ik een apparaat aanschaf, dan wil ik er mee kunnen doen wat ik wil. Als ik homebrew op m'n broodrooster wil draaien, door er een arduino aan te hangen, dan moet dat kunnen. Ik wil ik niet dat Tefal mij in eens gaat opbellen dat dat niet mag.

Let wel, dit gaat specifiek om homebrew. Games piraten ben ik geheel op tegen, niet meer dan logisch dat Nintendo mensen daar voor banned.
Totdat je broodrooster explodeert en Tefal voor garantie kan opdraaien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je garantie vervalt dus. Hier ook.

Homebrew biedt de mogelijkheid om online games te verzieken, wat de hele community kapot maakt. Ik snap dat Nintendo je dan van de online community verwijderd.

Verder kan je nog gewoon gamen op je 3DS met flashcard, alleen niet online. Nintendo belt je niet op.
Ik denk dat we het zelfde bedoelen. Games modden, piraten etcetera en zodoende de spelervaring van anderen te verpesten is inderdaad ban-waardig. En dat is wat hier (in nieuwsbericht) ook gebeurd.

Alleen vind ik dat homebrew geen synoniem is voor piraten etcetera, en dus gewoon moet kunnen. Geheel op eigen risico natuurlijk. Het is mijn machine, dus ik doe er mee wat ik wil.
Als je het artikel ook leest staat er duidelijk dat de mensen die gebanned zijn AAA titels draaide.
Niemand is gebanned voor het gebruik van homebrew
Mijn reactie was ook op Richh, dat het systeem van Nintendo is en je dus moet doen wat Nintendo vindt dat je er mee moet doen.

Bannen van pirated en gemodde games is niet meer dan logisch.
tja, ik zou ook het liefst zien dat je simpele homebrew zou kunnen draaien, al is het via een speciaal kanaal van nintendo/sony/microsoft zelf.. Alleen probleem is dan wel, dat veel homebrew toch niet via die kanalen beschikbaar zal zijn vanwege de content (ofwel emulators, want dat is wel zowat de meest populaire homebrew op elke gekraakte console)..
Aan de ene kant vind ik dat je daar inderdaad voor gestraft mag worden, het is immers niet de bedoeling dat je illegale software versie's gaat draaien, aan de andere kant begrijp ik het ook heel goed, ik doe het zelf namelijk ook.

Maar ik begrijp de beslissing van Nintendo heel goed, dat wil ik ermee zeggen.
Je vind dus eigenlijk dat je zelf gestraft zou moeten worden? :+

Ik vind het trouwens wel opvallend dat ze hier nú pas mee beginnen. Of zouden ze nu pas de juiste truuk hebben gevonden om dit te kunnen?
Dat zeg ik niet.
Laat ik het anders brengen; stel ze gaan dit soort dingen ook bij je ISP uitvoeren, mensen die games piraten worden afgesluiten (bijvoorbeeld)
Dan kan ik goed begrijpen dat ons internet word afgesloten ja, ik zou dit niet geheel onterecht vinden.
Ze brachten al steeds nieuwe firmware uit, waardoor je flashcard niet meer werkte. Maar pas sinds kort zijn ze blijkbaar met bannen begonnen.
ah op die manier, dat wist ik niet thanks :)
Dat is hetzelfde voor de PS, Xbox, Wii U, iOS.

Alleen voor PC en Android kun je voor een alternatieve store kiezen.
Dan heb je wel homebrew zonder geluid, wat emulatie dua een stuk minder leuk maakt, Verder heeft non-cia mode nog een mysterieuze cap op GPU usage.
Zonder geluid? Dat is alleen op the new 3ds, niet de normale versies.
Sorry, Kan het ook fout hebben, zover ik weet hebben Cubic Ninja geen support voor sound en gateway 3ds geen support voor sound, Alleen .cia's
Anoniem: 112442
@Luukwa11 februari 2015 10:27
Ik vind dit een goede zaak, ook al is het verleidelijk om alles gratis te krijgen, het is natuurlijk niet de bedoeling.
Op zich heb je gelijk.
Maar er zijn een aantal problemen:
Er zijn mensen die nooit zullen betalen.
Vaak is de maatregel te nadele van de eerlijke betalende consument, hier bestaat het risico dat ene eerlijk betalende consument gebanned wordt omdat hij/zij ene keer een spel op een SD kaart uitprobeert.

Tevens veroorzaakt Nintendo het probleem ook zelf ook doordat hun spellen door de tijd niet goedkoper worden, wat bij de concurrent wel het geval is.
Vermits de prijzen al 15 jaar hetzelfde zijn gebleven voor handhelds en we zoiets hebben als inflatie, zijn spelletjes eigenlijk wel goedkoper geworden voor dit type. Ook 50 euro voor een WIIU game is eigenlijk hetzelfde als vroeger en dus goedkoper. Ik meen mij zelf nog 2500Bef te hebben betaald aan super mario bros 3 (62.5euro). 3000 voor Zelda AlttP (75 euro).

Het enige wat voor mij is veranderd, is dat ik niet meer naar school ga en bijgevolg veel minder spelletjes leen van een grote groep mensen die ik elke dag zie. Bijgevolg moet ik meer spelletjes kopen wil ik ze spelen. Daardoor wordt het allemaal duurder. Tevens kon je spelletjes huren.

Aan de andere kant stijgen de kosten voor productie alleen maar. Inflatie, moeten meer graphics in etc. Je kan de schuld bij Nintendo leggen. Ofdat dit echt eerlijk is, weet ik toch niet.
Anoniem: 112442
@Gwenau11 februari 2015 16:00
Vermits de prijzen al 15 jaar hetzelfde zijn gebleven voor handhelds en we zoiets hebben als inflatie, zijn spelletjes eigenlijk wel goedkoper geworden voor dit type. Ook 50 euro voor een WIIU game is eigenlijk hetzelfde als vroeger en dus goedkoper. Ik meen mij zelf nog 2500Bef te hebben betaald aan super mario bros 3 (62.5euro). 3000 voor Zelda AlttP (75 euro).

Het enige wat voor mij is veranderd, is dat ik niet meer naar school ga en bijgevolg veel minder spelletjes leen van een grote groep mensen die ik elke dag zie. Bijgevolg moet ik meer spelletjes kopen wil ik ze spelen. Daardoor wordt het allemaal duurder. Tevens kon je spelletjes huren.

Aan de andere kant stijgen de kosten voor productie alleen maar. Inflatie, moeten meer graphics in etc. Je kan de schuld bij Nintendo leggen. Ofdat dit echt eerlijk is, weet ik toch niet.
Het gaat er helemaal niet om hoe de situatie is t.o.v. vroeger is gaat erom wat de situatie is t.o.v. de concurrentie.
De Nintendo spellen zijn absurd duur t.o.v. de concurrentie en ze kennen geen prijserosie.
Een PC, xBox, PS spel kost een jaar na de introductie nog maar een fractie van de originele prijs. Dat is niet het geval bij Nintendo spellen.

Volgens mij is dit buiten de antieke hardware een van de redenen dat Nintendo het steeds moeilijker heeft.
Nou en, dat die spellen duur zijn?

Vaak genoeg zijn de mensen die €500 uitgeven aan een grafische kaart of een console op releasedate ook degenen die het "debiel" vinden om voor de spellen te betalen.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 11 februari 2015 23:38]

Niu en, dat die spellen duur zijn?

Vaak genoeg zijn de mensen die €500 uitgeven aan een grafische kaart of een console op releasedate ook degenen die het "debiel" vinden om voor de spellen te betalen.
Ook die Grafische kaart wordt goedkoper als deze langer uit is, maar de Nintendo spellen niet.

Waarom zou iemand die gewoon gameliefhebber is en geen binding met Mario e.d. en goede spellen wil spelen voor Nintendo kiezen? Terwijl de andere kampen (PC, xBox, PS) veel meer beiden voor het geld.
Eigenlijk is het ook niet gratis bij wijze van spreken want die flash kaart kost 80 euro+ lol.
Ik vind dat eigenlijk nog best veel, 1,2 games per console, gezien de prijs van nieuwe games en meestal spelen de kinderen 1 of 2 titels.
het aantal verkochte titels bij de PSP lag op 4,3 games per console.
Terwijl ook deze te kraken was.
Dat is ook nog eens een andere doelgroep, volgens mij ligt de leeftijd van de DS spelertjes tussen de 5 en 12 jaar terwijl de PSP spelers toch veel ouder zijn, en dus meer kunnen besteden.
Onzin. Nintendo draaide in de DS tijden enorm veel winst, de consoles werden zeer goed verkocht.

http://en.m.wikipedia.org..._best-selling_video_games, totaal dus 943 miljoen games op 150 miljoen consoles is 6 games per console. Een stuk minder dan een PS360 (en ook Wii trouwens, daarvan denkt ook iedereen dat de software dramatisch verkocht, is niet zo) met 8-9 games gemiddeld, maar zo dramatisch als je nu voorstelt was het dus ook niet
Eigenlijk het meest lullige was, dat nintendo geen zak verdiende aan de sd kaartjes die verkocht werden voor 70 euro. Als je nagaat hadden ze er een miljard mee kunnen verdienen. Maar het kaartje heeft wel voor een goeie verkoop gezorgt en ik heb er veel plezier mee gehad.
Dan vergeet je nog de DSi, wat een aanfluiting was dat!
Snel genoeg kwam de 3DS uit en nul games waren er nog met DS of DSi die niet voor kleine kinderen (6 jaar) waren.
Nintendo heeft het bij mij laten vallen met de Wii en DSi.
Ik heb maanden/jaren speel plezier gehad aan de NES, N64, GBA en DS, maar ik kon Pokemon na gold/silver niet meer uitstaan en ben geen zelda/mario fan.

NES, N64 en GBA waren geweldige timesinks toen ik nog geen internet had.
DS heb ik mario kart zoveel op gespeeld met vrienden dat er verscheidene DSen in de groep kapot gingen in een jaar door grondig gebruik.
Op de Wii, wat een goed idee was, maar niet klaar voor de markt. Nintendo zij zelf dat 3 jongens in hun garage met een computer een Wii game konden maken. Heeft er iemand een spel gezien dat niet van een 'groot' bedrijf af kwam?

Dus voor mij was er na genoeg niks op Nintendo dat mij mijn geld waard is. (simpelweg 1 euro = 1 uur plezier) En zal voorlopig ook niks van Nintendo kopen.
Ik ben het qua games helemaal met je eens. na de GBA ging het bergafwaarts met de kwaliteit. (150 pokemon waren nog te onthouden, met gold en silver werd het al lastig met 251. en nu 719 8)7 ...)
En als je Zelda, Mario en Pokemon buiten beschouwing houd bij Nintendo, wat houd je dan nog over? voornamelijk kinderspellen en slechte spellen.

719 oh my! maar stiekem toch keihard meeblairen met de originele theme song en poké-rap.
En als je Zelda, Mario en Pokemon buiten beschouwing houd bij Nintendo, wat houd je dan nog over?
Een willekeurige greep: Kirby, Donkey Kong, Kid Icarus, Pullblox/Fallblox, Fire Emblem, Smash Bros, Xenoblade, Starfox, Mario Kart (tenzij je dit als een Mario game beschouwd), Code Name: S.T.E.A.M., Metroid, ...

[Reactie gewijzigd door RayNbow op 11 februari 2015 11:57]

Anoniem: 181786
@RayNbow11 februari 2015 12:28
Wii Sports, Wii Fit, Mario Party, Paper Mario, Battalion Wars, Pikmin, Animal Crossing, Yoshi games, Captain Toad, Bayonetta, Wario games, Wonderfull 101.... (wie vult verder aan?)

Kortom, wat hou je over? Een leuke collectie kwalitatief hoogwaardige games die veel plezier opleveren bij het spelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 11 februari 2015 12:30]

Als Nintendo de prijs van de spellen nou eens zou verlagen... De grootste reden dat ik nog nooit een handheld gekocht heb is dat de spellen zo ontzettend duur zijn en het "maar" handheld spelletjes zijn, voor erbij.
Bullshit.
De prijzen zijn echt niet duurder geworden dan 20 jaar geleden.
Dat jij het er niet voor over hebt is een heel ander verhaal.
Zeg ik dan dat de spellen duurder zijn geworden?
Ik kan geen exacte nederlandse prijzen meer vinden, maar ik weet toch vrij zeker dat ik nooit 90 gulden betaald heb voor een gameboy spelletje (en ik had er best een aardig aantal). De games die nu op 'must play' lijsten verschijnen zijn echter allemaal rond de 40 euro (= 88 gulden).

edit: Daarnaast is het ook een kwestie van hoe de markt zich ontwikkelt. Destijds was er niet veel andere keus maar tegenwoordig zijn 3DS spelletjes veelal duurder dan die voor de PS4/XB1 (als je even wacht, niet meteen bij release) en al helemaal de PC, terwijl ze vroeger juist een wat goedkopere optie waren. Ze zijn misschien nog steed wel wat goedkoper dan dezelfde spelletjes voor de Wii U, maar Nintendo is niet meer de supersterke speler die het vroeger was en mensen hebben tegenwoordig heel wat meer opties en hoeven de prijzen dus ook niet meer te accepteren.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 11 februari 2015 11:21]

Voor een nieuwe 3DS game is de adviesprijs 40 euro. Vaak al wel te vinden voor 35 euro. Dat kan ik echt niet veel geld vinden voor kwalitatief hoogwaardige Nintendo games. Daarnaast behouden ze hun waarde heel behoorlijk dus zou je het door kunnen verkopen nadat jij er uren en uren plezier van hebt gehad. Nintendo 3DS games bieden doorgaans een volledige spelervaring op maat gemaakt voor een handheld.
Begrijpelijk.

Bedrijven willen (terecht) niet hebben dat hun software gekopieerd word en in mijn mening is Nintendo er in het verleden veel te soepel mee omgegaan. Vooral bij de Wii kon je gewoon een bepaalde game met een vleermuisman kopen om vervolgens je Wii ff om te flashen :+ (komt wel iets meer bij kijken natuurlijk). Dan zou ik als uitgever mijn game ook niet op een zo makkelijk te kraken platform willen uitbrengen. Bij de Xbox360 en PS3 werden er net zo goed maatregelen getroffen in de vorm van een ban of het uitschakelen van functies. Even afgezien van het feit dat je gewoon (ook terecht) kopieën van je eigen game mag maken zal het overgrote deel natuurlijk deze mogelijkheid hier niet voor gebruiken en dit gewoon zien als een kans om illegaal games te spelen.
Ik denk dat die vergelijking niet echt op gaat... een Wii softmodden is echt niet voor iedereen weggelegd. Er zijn tutorials en voorgemaakte packages die het zeer eenvoudig maken, maar dan nog ben je een half uurtje bezig.
Bij de DS was het gewoon een ander kaartje in stoppen, en daarin een SD kaart met enkele bestanden die men van internet plukt (iets wat de gewone huismoeder tegenwoordig ook kan dus)
Sterker nog, gewoon kant en klaar bestellen inclusief games is geen hogere wiskunde, ff googlen en klaar. Prima service bovendien.
Je mag helemaal geen kopieën maken van je game in Nederland. Wetgeving is er duidelijk mee.

Zo mag je de ingebouwde beveiliging niet omzeilen (dat doen die flash kaartjes al voor je)
Zo mag je geen software dumps maken
Je mag wel backups maken van audio/video

Daarnaast is Nintendo echt niet soepel omgegaan hoor.

1999 vs Bung Enterprises http://edition.cnn.com/19...do.privacy.idg/index.html
2008 vs R4 http://kotaku.com/5030319...s-battle-evil-r4-in-court

Bij ieder systeem die ze hebben uitgebracht hebben ze te maken gehad met copy boxes. En iedere keer zijn ze tot de rechtzaal gegaan. Het is maar wat je onder 'soepel' verstaat.

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 11 februari 2015 09:37]

Voor zover bekend schijnt het nu vooral te gaan om de headers van een backup game. Wanneer deze niet een eigen backup maar een publieke is dan is de header van iedere kopie hetzelfde. Op dit moment lijkt het dan ook dat Nintendo kijkt welke header meer dan 1 keer online is en bant de console op basis daarvan. Maar Nintendo doet er geen uitspraak over en geeft alleen de errorcode 002-0102 die staat voor het niet kunnen vinden van een Accespoint voor internet.
Ok maar houd dat niet in dat beide spelers ( met de zelfde header) dan gebant moeten worden?.
als dat niet zo is moet de 3ds wel herkennen welke de flashcard is want zou anders lullig zijn voor degene die het spel heeft gekocht.

Dus ik hoop dat alleen de flash card gamers gepakt worden dan.
Maar hoe komt de header van de legale kaart online? Dan lijkt me het meer dan normaal dat de ripper ook wordt aangepakt
Die kan de game geripped hebben en ingeleverd want hij/zij heeft dan toch de back-up om te spelen, waardoor de koper er de dupe van word.
Maar hoe komt de header van de legale kaart online? Dan lijkt me het meer dan normaal dat de ripper ook wordt aangepakt
Je gaat er voor het gemak wel even van uit dat iemand zijn legale kaart bewust kopieert.

Een DS is namelijk best eenvoudig te stelen.
Op dit moment is dat ook onduidelijk. Mocht die game die is gekopieerd ergens zijn dan moet diegene wel weten wat er aan de hand is. Als die persoon niet weet dat Nintendo aan het bannen is (of zelfs wel weet) dan krijg je alsnog alleen maar een errormessage die aangeeft dat je problemen hebt met je accespoint. Sony en Microsoft geven dan op zijn minst nog aan dat je console suspended is van online play.
Dat je banned wordt bij illegale activiteiten is op zich niets tegen te zeggen lijkt me.
Het merendeel van de tweakers zal daar dan vanzelf ook wel weer een weg omheen vinden, maar dat is nou eenmaal hoe het spelletje werkt.

Probleem wat ik hier wel in zie is dat wat mij betreft spelen vanaf een back up medium(flash of anders) niet per definitie hoeft te betekenen dat je zo'n spel niet eerlijk in handen hebt gekregen. Het kan nog steeds een eigen backup zijn van een legaal gekocht medium. Dat is niet te detecteren en kan dus ook onterechte bans veroorzaken.

Edit :Ik begrijp uit enkele andere reacties dat er middels een soort van key wel zou kunnen worden geverifieerd of de kopieen legaal zijn..

Natuurlijk is het zo, net zoals laatst bij het akkefietje met Ubisoft, dat het wel een beetje gissen blijft totdat er een officieële statement naar buiten komt. Er zou zo maar meer of iets heel anders aan de and kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 11 februari 2015 08:57]

Dan nog mag je geen backup van je game maken. Die dumps zijn illegaal volgens de Nederlandse wet.

Dat je die zou mogen maken, of dat je ze 24u zou mogen hebben of wat dan ook zijn allemaal internet fabeltjes. De wetgeving is hier heel duidelijk in ;)

Audio / Video mag je wel backuppen (daar is de thuiskopie regeling voor), software daarentegen niet. Je mag daarnaast ook geen beveiligingen omzeilen, wat je hier ook duidelijk mee doet. Op meerdere punten zit het systeem dus dicht.
@NightFox89

Dat geloof ik gelijk. Maar daar ga ik zelf de wetboeken niet eens voor induiken.

Dit zijn dingen die in de praktijk niet hard te handhaven zijn.
Stel ik neem een stukje tekst over uit een lesboek in de vorm van aantekeningen. Dan ben ik effectief illegal aan het dupliceren. Daar verwacht ik niet voor in de boeien te worden geslagen, zelfs niet als ik dat met een medestudent deel.
Het wordt wat anders wanneer ik een handeltje op ga zetten daarin of grootschalig ga verspreiden.

Je heb als bedrijf dus wel een middel om commercieel misbruik te bestrijden maar dat wil niet zeggen dat backups of kopieën per definitie niet mogen.

Maar dat is een gevalletje praktijk versus theorie.
Stukjes tekst overnemen mag gewoon ;)
Audio / Video mag je wel backuppen (daar is de thuiskopie regeling voor), software daarentegen niet. Je mag daarnaast ook geen beveiligingen omzeilen, wat je hier ook duidelijk mee doet. Op meerdere punten zit het systeem dus dicht.
Fout, over software is in het geheel niets gezegd in de wet. Het is de EULA van de software die het verbiedt om die softwarelicentie op 2 plaatsen tegelijk te gebruiken.

Een backup maken van je systeem mag immers wel, en dat is ook "kopiëren" van software. De wet kan namelijk niet bepalen of ik een backup maak om te voorkomen dat mijn origineel stuk gaat, of een backup maak zodat ik het origineel in een kluis kan leggen of weg kan geven.

Als je de programmatuur van je backup terugzet en gebruikt terwijl het origineel ook nog in gebruik is, ben je fout bezig. Zet je die backup terug op het moment dat het origineel niet meer bruikbaar is, niets aan de hand. Maar dat is iets wat de EULA van de software bepaalt, niet de wet. Anders was er in de wet ook geen ruimte voor open-source programma's, freeware of DLC (die ook ergens vandaan wordt gekopieerd).

Dat staat nog wel los van het feit dat je geen kopieerbeveiligingen mag omzeilen om die backups te kunnen maken of terugzetten.
[...]
Fout, over software is in het geheel niets gezegd in de wet.
Artikel 10, punt 12: http://www.wetboek-online.nl/wet/Auteurswet.html

Hoofdstuk VI. Bijzondere bepalingen betreffende computerprogramma's http://www.wetboek-online.nl/wet/Auteurswet.html#429

Daar staat toch duidelijk aangegeven dat het niet mag?
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk als bedoeld in artikel 10, eerste lid, onder 12°, wordt niet beschouwd de verveelvoudiging, vervaardigd door de rechtmatige gebruiker van eerder genoemd werk, die dient als reservekopie indien zulks voor het met dat werk beoogde gebruik noodzakelijk is.
Backups maken van je eigen software mag dus hoe dan ook altijd. Ook als dat betekent dat je uit voorzorg een backup wil maken van het origineel, zolang je het origineel maar wel zelf houdt.

Het openbaar maken is een heel andere kwestie die duidelijk in de wet wordt verboden, tenzij de EULA van de software daar wat anders over zegt.
Hmm, hier mag de rechter van mij zich over buigen.
indien zulks voor het met dat werk beooge gebruik noodzakelijk is
Die zin kun je om meerdere manieren lezen. Wanneer is iets noodzaak?

Daarnaast zijn we eerder al tot een overeenkomst gekomen, je wordt al gestopt bij de beveiliging.
Die zin is bedoeld om er voor te zorgen dat het schrijven van de beschermde software naar je harde schijf voor installatie of werkgeheugen voor het uitvoeren niet als illegaal te bestempelen valt, dat is immers niet de bedoeling. Voor het gebruik is het maken van dit soort kopieën noodzakelijk. Het maken van een volledige kopie is dat in principe niet.
1.) Online gaan met zoiets is gewoon dom. Dat weet iedereen die zoiets gebruikt
2.) Dat het tegenwoordig nog gebruikt wordt is eenegzins te verklaren. Als je ziet hoe onzinnig duur de first party games blijven van Nintendo, da wordt je wel geneigd dit te doen. Vooral met kinderen die de games 3 weken spelen en dan gaan jengelen om een nieuwe.

Maar ja, de goeden worden gepakt, kan er weinig anders over zeggen. Als je 100% bewust een flash cart koopt en er illegaal mee gaat zitten gamen (wat gok ik 98% doet, de andere 2% is homebrew) dan kan je verwachten dat je gebanned wordt. Gelukkig wel, want je wil toch niet dat dit soort mensen je game plezier verzieken? :)

[Reactie gewijzigd door corset op 11 februari 2015 08:50]

de gemiddelde tweaker gaat niet online nee maar jan en piet die de kaart online kopen voor zoontje van 10 doet dat wel.
Erger zelfs meeste weten niet eens dat ze illegaal bezig zijn
Als je ziet hoe onzinnig duur de first party games blijven van Nintendo, da wordt je wel geneigd dit te doen.
Waarom zou een spel goedkoper moeten worden na verloop van tijd? Waarom moet Nintendo de afroompolitiek toepassen op hun prijsbeleid? Heb je misschien er ooit bij stil gestaan welke nadelen aan zo'n prijsbeleid kleven?
Vooral met kinderen die de games 3 weken spelen en dan gaan jengelen om een nieuwe.
Kwestie van goed opvoeden.
Mindere sales ja. Op het moment dat bij een console bepaalde games leuk zijn, maar niet leuk genoeg hebben mensen "ik wacht wel tot hij goedkoper is". En dat werkt! Behalve bij Nintendo. Hierdoor zullen ze naarmate de game langer uit is, minder verkopen.
Ze zijn al goed bezig met die greatest hit (oid) titles zoals Twilight Princess, Skyward Sword etc. Maar de first party moeten niet jaren lang full price blijven, daar verlies je verkopen mee.
Ze verkopen er misschien minder van, maar aan een hogere prijs, met dus grotere winstmarges. Dat een spel duur blijft in de winkels is goed voor diegenen die het tweedehands doorverkopen, zij krijgen meer geld terug voor hun originele aankoop.

Iedereen lijkt altijd de tweedehandsmarkt te vergeten op Tweakers :? .
Anoniem: 520465
11 februari 2015 08:14
Het vervelende van illegale backups is dat ze allemaal een soort ID bij zich dragen. Als dan meerdere mensen via het zelfde ID online spelen kunnen ze de link leggen dat je een illegale backup speelt. Volgensmij was dat ook al zo bij de oude ds. ( correct me if i'm wrong)

Verder vind ik het ook niet meer dan terecht dat ze dit doen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 520465 op 11 februari 2015 08:21]

Euh? Ik neem toch aan dat zo'n ID gegenereerd wordt op basis van je DS serienummer en/of wat andere waardes? Het lijkt me sterk dat elke cartridge vanuit de fabriek een uniek nummer krijgt? Het kan natuurlijk, omdat ze niet zoals bij cd's geperst worden op basis van een master disk, maar ik heb er nog nooit iets over gelezen. Zo maar eens Googlen ;-)
Ook optische schijven kunnen voorzien zijn van een uniek serienummer gecodeerd in de BCA.
Ik zie dat nintendo nog steed 3ds'en weet te verkopen, maar ik denk niet dat het "handheld tijdperk" nog heel lang gaat duren. Spellen zijn duur (ace attorney DD is 15 euro op iPhone, maar 25 euro voor 3ds), schermen hebben slechte kwaliteit, en de 3ds moet het hebben van gimmicks als 3d om bestaansrecht te hebben.

Ik kan ook prima een controller kopen voor mijn telefoon, als ik die aan mijn telefoon klik is mijn telefoon inclusief controller nog steeds kleiner dan een 3ds, en ik zal hem niet eens voor alle spellen nodig hebben.

Wat flashkaarten betreft, fysieke media voor spellen vind ik een beetje achterhaald. Het is heel duur, en het heeft geen enkel voordeel tegenover een downloadable, het is alleen maar een point of failure, iets wat kapot kan. Vroeger kon ik de spelletjes voor mijn DS niet betalen, dus ik heb voor een tientje de Acekard gekocht, 14- 15 jaar was ik denk ik, goedkoop en voor de rest gratis spelletjes, wie wil dat nu niet? Iedereen had zo'n ding, en het was zelfs zo dat je bijna uitgelachen werd als je spelletjes kocht :P.

Dus Nintendo: Doe wat aan de prijzen van je spellen, en maak ze downloads. dan kopen mensen wel (ik wel in ieder geval).
Ik kan ook prima een controller kopen voor mijn telefoon, als ik die aan mijn telefoon klik is mijn telefoon inclusief controller nog steeds kleiner dan een 3ds, en ik zal hem niet eens voor alle spellen nodig hebben.
maar dan zit je altijd met twee apparaten. Een losse controller en je smartphone. En afhaneklijk van het model controller is het ook niet zo handiger meenemen als een DS die je kunt dichtklappen en in je achterzak kan steken. Verder is de batterij van je smartphone er niet voor uitgerust om langdurig te gamen.
Wat flashkaarten betreft, fysieke media voor spellen vind ik een beetje achterhaald. Het is heel duur, en het heeft geen enkel voordeel tegenover een downloadable,
Anderen zullen beweren dat downloadables superdesuper gevaarlijk zijn. Want als Nintendo ooit ophoudt te bestaan kun je je spelletjes niet meer downloaden, terwijl een fysieke cartridge het ook blijft doen als Nintendo failliet is.
Twee apparaten, heb je ook met een 3ds, namelijk een 3ds en een telefoon.

Nintendo gaat voorlopig ook niet failliet, die kunnen nog 50 jaar door zonder een console of spel te verkopen. Tegen die tijd zijn er wel weer mensen die het toch voor elkaar krijgen om die spellen er weer op te krijgen.
Een goed ding, vooral in de DS lite dagen liep dit zo uit de hand dat uitgevers bij het apparaat wegliepen ondanks de lage development kosten omdat die games bijna niet meer verkocht werden. Sta je in de bart smit, zie je gewoon ouders met kinderen openlijk games uitzoeken om vervolgens naar huis te gaan, te downloaden om op hun kaartje te zetten. Het was niet eens enigsinds illigaal in hun ogen en het maakte het platform kapot.
Helemaal mee eens. Het was een van de best verkochte platformen, maar de spelletjes waren allemaal ruk. Alleen Nintendo zelf bracht goede games uit. Ik had op een gegeven moment het idee dat er meer mensen met een flashcard rond liepen dan zonder. Overigens wist ik niet eens dat dit inmiddels al mogelijk was, een tijd geleden kon het nog alleen met DS titels. Jammer dat het ze toch alweer gelukt is..
Dit wordt ook op grote schaal gedaan met films. Je zoekt een film uit op internet en download hem vervolgens via Torrent. De enigste reden is dat ik wel voor games betaal en niet voor films is dat ik een film één of hooguit twee keer bekijk en een game daarin tegen speel ik veel meer en vind het ook niet erg om bij te dragen aan de game.
Dit wordt ook op grote schaal gedaan met films. Je zoekt een film uit op internet en download hem vervolgens via Torrent. De enigste reden is dat ik wel voor games betaal en niet voor films is dat ik een film één of hooguit twee keer bekijk en een game daarin tegen speel ik veel meer en vind het ook niet erg om bij te dragen aan de game.
Het verschil tussen games en films met het verdienmodel is echter groot. Bij games heb je de initiele verkoop van een spel en eventueel DLC. Dat laatste valt al weg als de verkoop niet gebeurt.

Bij films heb je de bioscoop, verkoop van de film, verhuur en streaming services. Natuurlijk is bij een film het vaak zo dat als iets illegaal is gedownload, je van die gebruiker niets verdient. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je met andere gebruikers meerdere keren geld verdient.
Inderdaad stom van me. Ik dacht dat de meeste games toch nog veel zouden verdienen aan ingame aankopen. Ik had ooit ergens gelezen dat WOW met een nieuw virtueel product kwam en hiermee in de paar eerste uren paar ton per uur mee verdiende.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee