Test: Google Pixel Fold is eerste vouwbare smartphone die breekt bij doorbuigen

Googles eerste vouwbare smartphone Pixel Fold breekt bij het vouwen onder een hoek van meer dan 180 graden. Dat blijkt uit een test van YouTube-kanaal JerryRigEverything. Zand en stof zijn geen probleem voor de vouwbare smartphone.

Het is de eerste keer dat een vouwbare smartphone breekt bij een poging hem verder te buigen dan 180 graden, claimt Zack Nelson van JerryRigEverything. Onder meer de Galaxy Z Fold- en Z Flip-modellen van Samsung braken in zijn test niet. In de test was het niet het scharnier dat het begaf, maar de behuizing rondom de antennelijnen. Dat is een probleem bij meer, niet-vouwbare, smartphones die de buigtest niet overleven.

De Pixel Fold is ook de eerste smartphone die zichzelf afsluit bij het testen hoelang een scherm het volhoudt als er een vlam tegenaan komt. De Pixel Fold gaf na het opnieuw starten de melding dat het toestel te heet was geworden en daarom zichzelf had uitgeschakeld.

De Pixel Fold is Googles eerste vouwbare smartphone en kwam onlangs uit in diverse landen. Hoewel andere Pixel-telefoons in Nederland uitkomen, geldt dat vooralsnog niet voor de vouwbare telefoon.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-07-2023 • 10:16

63

Submitter: TheVivaldi

Reacties (63)

63
62
34
0
0
19
Wijzig sortering
Het uitschakelen is wel wat vreemd. Al hebben alle pixel telefoons snel last van hitte naar mijn idee. Ik merk het met mijn eigen Pixel 6 pro en ook hoor ik het bij anderen die een Pixel hebben.
Zou er misschien toevallig net een temperatuursensor achter de plek zitten waar de aansteker werdt gehouden?
Of heeft Google de grenswaarden misschien erg veilig afgesteld?
Het uitschakelen is wel wat vreemd. Al hebben alle pixel telefoons snel last van hitte naar mijn idee. Ik merk het met mijn eigen Pixel 6 pro en ook hoor ik het bij anderen die een Pixel hebben.
Mijn pixel 5 zet zichzelf ook uit als ik hem in de zon laat liggen, is al een paar keer gebeurt. Zou mij niks verbazen als Zack hem gewoon dicht bij een temperatuursensor had en de telefoon zei "we worden te warm, zie je later".
Als ik mijn Pixel 5 in de auto aan de lader wil gebruiken en er schijnt een zonnetje op, dan gaat hij in dark mode en powersaving omdat de temperatuur te hoog werd. Ik heb nu m'n telefoon voor een ventilatiekanaal hangen om hem af te koelen om dat te voorkomen.
Daar hebben helaas meer telefoons last van. Het wordt ook echt serieus warm achter een autoraam. Daar vergissen we ons nog wel eens in denk ik.
Inmiddels heb ik de telefoonhouder ook voor een ventilatierooster hangen, en dat werkt perfect!
Gelijksoortige ervaring hier: Ik heb mijn Pixel 6 primair weggedaan omdat ik 'm niet in de auto kon gebruiken met gelijktijdig Android Auto en een Teams-call aan. Wat mij betreft abnormaal, als een telefoon dit niet kan, dan is 'ie wat mij betreft slecht ontworpen... Letterlijk iedere andere Android-telefoon (Huawei en OnePlus, meerdere) konden dat allemaal prima hebben.
Het is gewoon een hele subjectieve test.

Ga ik zijn video van de S Fold 4 bekijken dan schakelt het toestel niet uit met de vlam erop, maar gaat het scherm gewoon stuk op die plek. De vraag is: wat heb je liever? Overigens laat zijn test van de normale Pixel hetzelfde resultaat zien.

Hetzelfde met de omgekeerde buigtest. Ja de Pixel kan je verder doorbuigen omdat niks je tegenhoudt. Dus komt die niet door de test. Bij zijn Fold4 zit die beveiliging er wel op en kan hij dus niet doorbuigen. Daardoor breekt het toestel niet uit elkaar. Echter had hij er meer kracht op gezet om die beveiliging te surpassen dan was vast hetzelfde gebeurd.
Niemand beweert dat het een objectieve test is, hijzelf ook niet. Het is een test van "kan Zack hem breken?".
Bij de fold niet en de pixel wel omdat het lijkt dat er geen lockout in het scharnier zit. Oftewel deze telefoon is kwetsbaarder voor doorbuigen.
Het is de eerste keer dat een vouwbare smartphone breekt bij een poging hem verder te buigen dan 180 graden, . Onder meer de Galaxy Z Fold- en Z Flip-modellen van Samsung braken in zijn test nie
Dat doet het artikel hier zelf echter wel. Hier had dan iets moeten staan als "het is in vergelijking met Samsung het eerste toestel waarbij het LUKT om hem verder te buigen dan 180 graden door het ontbreken van een lockout op het scharnier met alle gevolgen van dien".

Als ik niet beter zou weten en dit artikel zou lezen zou ik nooit een Pixel Fold kopen (niet dat ik dit van plan was). Nu mag Zack wel het motto hebben van "kan ik hem breken", maar zo komt het nu niet naar voren uit het artikel. Immers met genoeg kracht kan je de Fold 4 ook echt wel breken.
Het heeft niks met het scharnier te maken. Wat er breekt is de *rest* van de telefoon.
Ik vind het helemaal niet vreemd. Stel de CPU of een sensor zit achter die vlam. Nogal logisch dat ie op tilt gaat.

Overigens is die burn test compleet nutteloos, en dat heeft Zack zelf ook in meerdere video's aangegeven. Hij doet het nog steeds omdat het nu eenmaal zijn vaste format is.
Eens. Die test voegt niks toe.
Nu is het naar mijn idee zo dat meerdere van de tests weinig toevoegen omdat het situaties zijn die (bij mijzelf) niet echt voor komen.
Maar het geeft wel een indicatie van wat er mogelijk kan gebeuren.
Natuurlijk zijn niet alle tests even nuttig, maar dat kun je net zo goed van fabrikanttests zeggen. Ga maar eens een kijkje achter de schermen nemen in de testhallen van fabrikanten, dan zul je zien dat ze ook daar een hoop dingen doen die je in het echt niet snel zult meemaken.
Ik kan je een verhaal vertellen van 2 collegas die afzonderlijk van elkaar en in een verschillende periode het voor elkaar hebben gekregen hun scherm (1 was een telefoon, een was een laptop) voor langere tijd boven een vlam te positioneren met als gevolg dat het scherm beschadigd was. Ik heb hem dus ook aangeraden voortaan bij aanschaf van een mobiel apparaat eerst de YT vids van deze man te checken ;)

En ja, ik snap dat de test nutteloos is. En nee, ze hadden het beide niet door totdat hun scherm dus deels op zwart ging.

[Reactie gewijzigd door soskes op 22 juli 2024 19:29]

Ja net een temp sensor, enige logische verklaring. Al doet Google wel wat gekke dingen met temps. Daarom kan het scherm op de pixel minder lang fel blijven dan andere toestellen.
De Xiaomi Poco telefoon van mijn zoon, waarschuwde hem dat er een gevaarlijk warme hittebron in de buurt was op het moment dat hij bij een aangepaste autouitlaat stond ( zo'n herrie maker op een autoshow).
De telefoon bleef ook met pijlen wijzen naar waar het dacht dat die hittebron was. (Accuraat)

Ik wist niet dat die functie op de telefoon zat, maar was er wel blij om. Hij stapte direct naar achter.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:29]

Van die functie heb ik niet eerder gehoord. Ben erg benieuwd hoe dat dan zou werken.

Was het niet gericht op het geluid ipv de temperatuur?
Nee zeker niet. Ik vermoed dat een of meerdere camera's gebruikt worden als sensor.
Nieuwe (peperdure) telefoons zo mishandeld en gesloopt zien worden...

Hoewel het er maar één is en het natuurlijk wel zeer waardevolle en nuttige info oplevert, doen die testen van hem me altijd toch pijn als ik er naar kijk.
Het is eigenlijk een bizar verdienmodel; met 7,7 miljoen abonnees en de nodige views vanwege alle techsites die er over schrijven kan hij het zich lachend veroorloven om een peperdure telefoon te vernielen. Maar ik krijg hier ook wel wat een wee gevoel van in mijn buik als ik dit zo zie.

* P_Tingen kijkt even naar zijn bijna krasloze s10e
Wat ik lastig vind is dat het soort zeer relevante informatie is die geen enkele andere grote reviewer biedt.

Als gebruiker ben ik er veel meer in geïnteresseerd hoe groot de kans is een telefoon breekt als ik er toevallig op ga zitten, en hoe hard het glas is qua krassen, dan de technische specificaties die ik zelf op kan zoeken, of de reviewer's mening/ervaring ten aanzien van de software etc. Niet alleen is dat subjectief, het is ook iets wat je zelf makkelijk kan testen ervaren in de fysieke winkel of thuis tijdens de zichtperiode als je het online koopt.

Er zijn genoeg drop-tests te vinden waarin mensen telefoons slopen, maar die zijn van het niveau influencer/alles voor de views. Jerry gaat tenminste systematisch te werk waardoor je het ene toestel met het andere kan vergelijken. Het is niet wetenschappelijk, maar 'close enough'.
Dat is het zeker en het is op zich ook wel een toevoeging. Net als dat splinternieuwe auto's tegen een betonblok worden gereden voor de crash-rating nodig is, maar ook daar kijk ik met gemengde gevoelens naar. Ja, het is nodig, maar daar denk ik dan ook: hoppa, daar gaan weer ettelijke duizenden euro's
appelen en peren natuurlijk
Waar zit het verschil dan? Ik zie best overeenkomsten namelijk: het zijn nieuwe apparaten die behoorlijk intensief getest worden op hun vermogen fysiek geweld te incasseren. Beide gaan daarbij volledig verloren en de test wordt in beide gevallen gedaan door een onafhankelijke partij.

Verschillen zie ik ook wel, want de Euro NCAP test is verplicht en wordt door een officiële instantie gedaan en de telefoontest is niet verplicht en wordt door een partij gedaan die het als verdienmodel ziet.

Maar in essentie zie ik meer overeenkomsten dan verschillen.
Een auto test je om te zien of mensne erin en erond veilig zijn. Spijtig dat die ervoor kapot gata maar nuttige wetenschap.
Deze "test" is voor clicks en inkomen en nutteloos .
Prikkels op level 6, pijnscheuten op level 7. 🤣👍
Ik zou ook het YouTube-kanaal van Euro NCAP maar mijden als ik jou was. ;)
Opzich een goede test om vouwbare telefoons onderling te vergelijken. Echter o.a. de titel op Youtube geeft toch wel een verkeerd beeld. Als je normaal met je spullen om gaat zal dit niet gebeuren. Ik ging vroeger met mijn Nintendo DS ook niet doordrukken als je voelt, en weet!, dat dit niet de bedoeling is. Maar eerlijk is eerlijk de Samsung is sterker op dit gebied.
Het kan relevant zijn, wat als je 'm op de bank hebt laten liggen en iemand gaat erop zitten?
Bijvoorbeeld, ja, en wat dacht je van kinderen? Normaal let je natuurlijk wel op, maar misschien ben je een keertje moe of afgeleid o.i.d. en laat je je telefoon even onbeheerd achter en denkt je/een kind “even spelen met papa's/mama's telefoon”. Kinderen zijn niet altijd even voorzichtig met spullen.
Kinderen was inderdaad het eerste waar ik aan dacht. "Oh, deze telefoon gaat open en dicht. Ook in de andere richting?" Ze hebben het al allemaal geprobeerd met boeken, dus waarom niet met telefoons.
Als een kind zoveel kracht kan zetten om je telefoon te slopen zou ik hm inschrijven voor de sterkste man/vrouw van de wereld.

Ook op een bank laten liggen is niet relevant, alle banken geven mee (kussens) en dan moet je wel extreem gek doen wil het breken. En banken zonder kussens geven helemaal niet mee dus zal het scherm ook niet voorbij de 180 graden komen.

Maw, in mijn ogen niet een test die zou bepalen om deze telefoon wel of niet te kopen.
Als een kind zoveel kracht kan zetten om je telefoon te slopen zou ik hm inschrijven voor de sterkste man/vrouw van de wereld.
Kinderen zijn sterker dan je denkt. Ik heb al vaak genoeg gezien dat kinderen stevige boeken breken door ze te ver te verbuigen en die hadden vaak een steviger kaft dan dit telefoonscharnier.
Ik heb twee kinderen (15 en 12) maar als ik zie hoeveel kracht onze YouTuber moet zetten om hm echt kapot te krijgen kan ik je nu alvast zeggen dat 99,99% van de kinderen dat niet voor elkaar krijgt.
Dan heb jij andere ervaringen met kinderen dan ik.

Trouwens, het is niet alleen een kwestie van volledig kapotmaken. Ook te ver verbuigen zónder hem kapot te maken kan alsnog schade toebrengen aan het scharnier. Samsung voorkomt dat toch beter.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 19:29]

Zelfs Jerry hier krijgt het scharnier niet kapot. Schade toebrengen aan het scharnier zal dus sowieso niet gebeuren. Wat je voor elkaar krijgt is de telefoon breken op een *andere* plek dan het scharnier.
Het scharnier van deze telefoon is zeer sterk en krijgt geen kind kapot.
Is het toestel wel bedoeld om meer dan 180 graden te buigen? Met het uitstekende camera-eiland lijkt me dat niet: die zou je dan al snel in het scherm duwen. Het gebruik lijkt meer het idee te volgen van een boek dat je open slaat.

Deze "test" lijkt in de categorie te vallen van Youtubers die hardware martelen voor de views. Heel zinvol komt het niet over.
Nee, hij is bedoelt om tot 180 graden te draaien.

Het scharnier zelf is ook niet wat er kapot gaat. De behuizing breekt bij de antenne lijnen
Dat verklaard nog niet hoe het zit met dat uitstekende camera-eiland. Het lijkt me dat er dan beperkingen zitten aan hoe ver je zou moeten kunnen buigen.
Dat staat er helemaal los van. 180 graden is open gevouwen, plat. Voor het camera eiland moet je richting de 350 toe.
Deze Youtuber doet dit bij alle telefoons en nog geen enkele vouwbare telefoon is gebroken. Het zegt iets over de bouw en stevigheid. De pixel fold heeft geen lockout in zijn schanier gebouwd waardoor dit makkelijk kan.
Oftewel dit zou kunnen gebeuren als je er per ongeluk verkeerd op gaat zitten of iets dergelijks.
Het heeft niets te maken met een lockout in het scharnier. Het scharnier is niet gebroken.
Je argumentatie klopt niet, doordat er geen lockout op het scharnier zit kan het scherm gebroken worden en de complete rest van de telefoon op een punt worden gebogen waar normaal nooit krachten op komen te staan. Dat is waarom de telefoon breekt. De eerste stap is dat hij verder kan doorbuigen doordat er geen lockout op zit.
Ik vind het eigenlijk wel zinvol omdat je een idee krijgt van de limieten van zo'n telefoon. Natuurlijk is dit niet realistisch maar voordat ik mijn samsung flip kocht heb ik zeker dit soort tests gezocht om te kijken of ie niet bij de eerste mishandeling meteen uit elkaar viel.
Ik denk dan ook dat de correcte zin is:
"Het is de eerste keer dat een vouwbare smartphone breekt bij een poging van Zack Nelson hem verder te buigen dan 180 graden"

En ja je kan het mierenneuken noemen, maar een beetje nette opstelling die meet hoeveel kracht er wordt geleverd zegt natuurlijk 100x meer dan wat hier gebeurd.
Zijn test is dan ook bedoeld om (naast de clicks voor zijn kanaal uiteraard), niet om wetenschappelijke data te verzamelen maar om te zien hoe "makkelijk" Jan Modaal zijn telefoon per ongeluk zou kunnen stukmaken.

Ik herinner me zijn test van de Nexus 6P nog goed. Dat kostte quasi geen moeite om hem te buigen en zijn comment was toen nog "My little niece could snap this phone in half". Hoog entertainmentgehalte, zeker. Maar toch ook nuttig om aan te geven dat enige voorzichtigheid geboden is bij sommige telefoons.
Ik snap de entertainment waarde (of nou ja, niet echt, maar ieder zijn ding :P ). En ik kan me voorstellen dat het wat eenvoudiger te zien is. Tegelijk als ik wil weten of een laptop goed afleesbaar is in zonlicht, ga ik ook niet een Youtube video kijken van iemand die elke laptop die hij test in de zon gaat proberen te gebruiken, maar kijk je naar de helderheid van het scherm.

Als een Samsung Fold bij 10kg druk op de rand faalt, en deze bij 3kg, dan zegt mij dat iig meer. Terwijl misschien is het nu wel 10kg en 9kg, net op het randje. (Of die getallen keer 10 en je gebruikt netjes Newton ;) ).

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 19:29]

Ergens had ik dit wel verwacht, na de review van Mr Mobile schoot dat idee in mij dat het toestel zou breken bij Zack.

Alleen het is nog erger dan ik had verwacht :/
Als ik zie met wat een kracht het scherm moet worden gebogen dan is dit niet direct een zorg.
Anderen breken niet, nu zal hij niet precies dezelfde kracht zetten maar duidelijk wel flink. De pixel is gewoon makkelijk door te buigen, wat gebeurt als je er per ongeluk op gaat zitten, zachte bank bijvoorbeeld. Het zegt mij echt wel wat als andere merken dit hebben voorkomen.
Waarom heeft deze beste Jerry nog steeds geen reproduceerbaar testapparaat voor deze test? De scratch test is bijvoorbeeld wel redelijk reproduceerbaar door het gebruik van de "hardness picks".

Dit levert vooral veel commotie op, zonder dat je daar verder echt veel aan hebt.
Het nut van deze "test" ontgaat mij echt een beetje :|
Ik denk juist dat dit soort test nuttig zijn. Ik bekijk ze wel altijd even voor aanschaf. En dit nieuws bereikt ook de fabrikant ( Google in dit geval. )
Mensen gaan hun smartphones niet letterlijk door tweeën buigen. Zo'n test is wel handig om te weten welke toestel sneller breekt en dus handig voor bijvoorbeeld vrouwen die hun smartphones in achterzak stoppen en dan gaan zitten op een stoel/bank.
In dit geval denk ik niet dat iemand het toestel uitgevouwen in de broekzak steekt. 😁
JerryRigEverything breekt ook "reguliere" smartphones doormidden. Met OnePlus 10 Pro als voorbeeld. Hij zegt zelf ook dat toestellen die in zijn videos falen bij normaal gebruik niet zomaar breekt als je er een hoesje/case om doet. Zelf een goedkope TPU case is vaak al voldoende.

Voor mij zijn de videos van hem meer een tip welke toestellen je het beste met een case moet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door NeverSettle op 22 juli 2024 19:29]

Volgens mij geeft de tester zelf ook aan dat je alles met een korreltje zout moet nemen. Aan de andere kant is deze test niet echt slecht. Is alles meetbaar en reproduceerbaar? Nee, niet echt. Maar het zijn wel een verzameling handelingen die in het dagelijks leven wel een keer kunnen voorkomen (zeker met kleine kinderen in huis).
Is net zoals de electrische stukken in een windturbine al dan niet op zee. Ook die stukken moeten getest worden of deze hoge voltage aankunnen. Ik sta, op mijn werk, in de afdeling Testing, en moet stukken testen op K, M en P level. Stresstesten tot 77kV en 85kV. Als zo'n stuk éénmaal in de windturbine zit en het stuk gaat kapot, heb je een kwade klant aangezien deze een nieuw stuk moet aankopen, een boot moet nemen, omhoog moet klimmen om het kapotte stuk te vervangen door het nieuwere stuk.

Elke TEST is handig voor klant, leverancier, persoon die het stuk maakt, etc...

Uit deze smartphone test ziet Google waar de zwakke punten zitten / zijn van hun Pixel Fold en zullen deze worden verbeterd in de volgende "versie".
Ik denk dat als je deze telefoon aanschaft, je al van te voren een beetje beducht bent op deze dingen. Ieder apparaat heeft wel wat zwakke kanten.

In de categorieën vouwbare telefoons vind ik hem wel mooi. Neem daar de support van Google bij en dan heb je best een interessante telefoon (voor een foldable).
Ach meeste van die tests zijn nutteloos en zonde van die smartphone.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.