Amazon laat serie produceren over cryptovalutabedrijf FTX

Amazon gaat volgend jaar een serie laten produceren over cryptovalutabedrijf FTX en oprichter Sam Bankman-Fried. FTX heeft onlangs faillissement aangevraagd nadat het bedrijf in de problemen was gekomen.

Joe en Anthony Russo gaan de serie produceren, claimt Variety. De serie zal gaan over de opkomst en ondergang van het bedrijf. Die ondergang vond in de afgelopen weken plaats en de afhandeling van het faillissement is nog steeds bezig. FTX is een beurs voor cryptovaluta.

De productie van de serie moet volgend voorjaar van start gaan, maar wanneer die uitkomt en wie erin spelen, is nog niet bekend. Het is niet de eerste serie over een start-up die op spectaculaire wijze ten onder gaat. Er waren onder meer series over medische start-up Theranos en over WeWork. Daarnaast zou er ook een serie komen over taxibedrijf Uber.

Cryptobeurs FTX kwam eerder deze maand in de problemen toen bleek dat de beurs verbonden was aan Alameda Research, waardoor het bedrijf minder liquide middelen bleek te hebben dan werd gedacht. Dat werd vooral een probleem toen de ceo van Binance, FTX' grootste concurrent, zijn FTT-tokens verkocht. FTT is de valuta van FTX zelf. Door die verkoop ontstond een bankrun, waarbij gebruikers hun tokens verkochten en de waarde sterk daalde.

FTX vroeg eerder deze week al uitstel van betaling aan, waarbij het bedrijf onder toezicht van een faillissementsrechter onderzoekt hoe belanghebbenden zoveel mogelijk geld terug kunnen krijgen. Het bedrijf moet daarbij een plan voor een herstructurering ontwikkelen. Bankman-Fried stapte vrijdag op als ceo. De Amerikaanse markttoezichthouder SEC doet onderzoek naar de situatie bij FTX. Binance zou FTX in eerste instantie overnemen, maar zag daar later toch van af.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-11-2022 • 11:30

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
Omdat er veel kruisverbanden worden genoemd tussen de exchanges en crypto is het goed dat dit helder wordt belicht. Exchanges als FTX doen de crypto space geen goed en laten duidelijk zien dat toezicht noodzakelijk is voor de bescherming van tegoeden van klanten.
Ik ben benieuwd wat Amazon hiervan kan maken.
Reageer
Heel cryptospace doet de cryptospace geen goed. Noem mij een ding waar er geen shady praktijken gebeuren? FTX Was zo een beetje het schoolvoorbeeld van Crypto done well en zelfs daar is er van alles aan de haak. Ik durf er crypto op te wedden dat dit bij Binance en Kraken net zo het geval zal zijn.
Het is een groot wilde westen met 0 regels en het is letterlijk scammers heaven. Ondertussen verliezen dagelijks mensen miljoenen euro's die ter goede trouw instappen.

Er zit geen geld in het investeren in crypto! De grote bedragen worden verdient met het ophalen van deze investeringen! Keer op keer op keer weer. En toch blijven mensen hun hele spaargeld erin steken. Als investeerder sta ja altijd onderaan de piramide.

Steek je geld in een project die daarmee vervolgens investeringen gaat ophalen. Alleen dan ren je er met een groot rendement vandoor! Moet je alleen kunnen leven met dat jouw rijkdom dan vooral vergaard is met het leed van anderen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 24 november 2022 11:42]

Reageer
FTX Was zo een beetje het schoolvoorbeeld van Crypto done well
Aan de buitenkant wellicht, maar het blijken allemaal leugens en/of falend bestuur te zijn (er is geen werkbare administratie, geld is verdwenen, er zijn 100+ BV's voor shady schaduwconstructies te vinden), ofwel "crypto" business as usual.
Reageer
Ach ja, dat gaat bij de vrienden van de Jumbo supermarkt niet anders. ;)
Reageer
FTX Was zo een beetje het schoolvoorbeeld van Crypto done well
Ze hadden letterlijk nul van de duizenden bitcoin die ze hadden "verkocht" aan mensen. Dit is niet "Crypto done well", FTX was gewoon fraude. Heeft verder ook nikt met "het wilde westen" te maken, er zijn nog steeds regels voor fraude, ook als je ergens het labeltje "ja maar cryptoo" op plakt
Reageer
Er zijn zeker nog regels voor fraude, maar noem de zaken van de 10 duizenden waarbij de oplichters daadwerkelijk terecht gesteld zijn? Er is helemaal geen supervisie en de autoriteiten lopen mijlen achter. Dat deze personen en bedrijven vaak zogenaamd vanaf remote eilandjes opereren helpt ook niet bepaald mee. Het is gewoon een wilde westen en iedereen lapt de regels en wetgeving aan hun laars!
Reageer
Steek je geld in een project die daarmee vervolgens investeringen gaat ophalen. Alleen dan ren je er met een groot rendement vandoor! Moet je alleen kunnen leven met dat jouw rijkdom dan vooral vergaard is met het leed van anderen.
Heb je de goude tip? Want er is niets voor niets bij elke investeringsproject een 'prospectus waarschuwing' die de risico's zelden op 0 heeft.

Hiermee praat ik Crypto niet goed/beter ten opzichte van andere investeringen maar niets staat garant voor (grote) winsten.
Reageer
Andere investeringen doen aanspraak op echte economische activiteiten met navenante geldstromen. Crypto is greater fool theory.
Reageer
Aandelen beurs investeer je in bedrijven die activiteiten uitvoeren met economische waarde.Je investeert in iets wat ook daadwerkelijk iets is. Hetzelfde geld voor vastgoed etc. Uiteraard allemaal ook aan risico's gebonden, maar er zit een onderliggende waarde onder. Een bedrijf heeft waarde niet enkel gebaseerd op een gevoel. Daarnaast gelden er een hoop wetten en regels om praktijken die je nu in crypto ziet gebeuren tegen te gaan. Deze bieden ook nog enige soort van bescherming. Maar ook geld bij de traditionele markt wel het principe van dat de grootste winnaars de bedrijven zijn die aan de haal gaan met investeringen van anderen. Dat moet je inderdaad zeker niet vergeten en ik zeg ook niet dat de traditionele beurs nou zo geweldig is.

Bij Crypto investeer je echter in helemaal niets. Je investeert letterlijk alleen in vertrouwen en gevoel. Niets meer en niets minder. Er ligt niks onder een crypto. Het is een hash dat rond gaat in een netwerk van computers. En dan maar hopen dat jouw stukje van die hash mensen wat ervoor over hebben.
Er gelden verder totaal geen regels en de ene Ponzi scheme na de andere wordt opgezet zonder enige gevolgen voor de daders. Er is zelfs een rugpull van crypto ooit geweest hier op Tweakers waar allemaal mensen hun geld aan kwijt zijn geraakt. De daders? Nooit gepakt, nooit vervolgd.
Crypto is inmiddels zo complex geworden, misschien nog wel complexer dan de tradionele markten dat het bijna niet meer te begrijpen is voor de normale man. Smart contracts, verschillende protocollen met daarop verschillende chains. Bridgen van de ene chain naar de andere etc etc. De gemiddelde crypto investeerder snapt het allemaal niet eens meer. Dit maakt het voor scammers alleen maar nog makkelijker om al hun trucs en schemes nog beter te verbergen en mensen te misleiden. Jouw investering is het product, je investeerd geld en maakt daarmee jezelf onderdeel van het product. Door jouw investering krijgt het waarde, maar lopen de founders van de crypto met jouw investering weg, dan is ook meteen alles weg en is er niets van het product over.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 24 november 2022 13:34]

Reageer
Bedrijven zoals Theranos? WireCard?
Ben zeker geen voorstander van crypto maar met aandelen op de beurs die activiteiten uitvoeren met economische waarden kan je zeker ook het schip in gaan. Bedrijven hebben overigens steeds vaker een waarde gebaseerd op gevoel...

Crypto heeft overigens ook economische activiteiten, bijvoorbeeld de smart contracts die jij ook noemt. Ligt natuurlijk aan de crypto, het meerendeel heet niet voor niks shitcoins :P
Reageer
Er is een groot verschil tussen "kan mogelijk een ponzi scheme zijn" vs "is altijd een ponzi scheme".
Reageer
Elisabeth Holmes is toevallig terecht gesteld voor oplichting met een gevangenisstraf van 11 jaar. Dat heb ik in de hele cryptospace nog nooit zien gebeuren!
Reageer
Theranos is ontmaskerd in 2015, en er is nu inderdaad 1 pesoon terecht gesteld.
Denk dat we ook bij FTX wel een en ander kunnen verwachten?
Reageer
We gaan het mee maken, dat zal een worlds first zijn. Van alle crypto scams van de afgelopen jaren zijn de founders er gewoon mee weg gelopen.
Reageer
Krijgt SBF hier ook nog geld voor? Qua rechten e.d. ?
Reageer
Hangt ervan af. Als ze de namen als FTX en zijn eigen naam gaan gebruiken, dan wel. Want dan zit je met het handelsmerk en/of portretrecht. Maar waarschijnlijk zal men andere namen gebruiken.
Reageer
Ik hoop het niet. Hij krijgt nu zelfs nog teveel aandacht met zijn uitnodiging als spreker... |:(
Reageer
Die kerel krijgt veel te veel aandacht voor iemand die miljarden van anderen verkwanseld heeft. Zijn ouders zouden voor 121miljoen dollar aan panden hebben aangekocht de afgelopen jaren. 3 miljard dollar van klanten is pleite.

En meneer staat op het punt een comeback te maken wat hij laatste tweette. Echt de wereld op zijn kop.

Ook de CEO van Voyager loopt nog rond met het idee dat hem niks kwalijk te nemen is. Miljoenen mensen zijn hun centen kwijt en beide heren hebben voor hun ondergang flink uit lopen cashen.
Reageer
Echt hoor, veel te veel aandacht.

- Doet alsof zijn neus bloed
- Wordt uitgenodigd als spreker bij een conventie georganiseerd door de NYT die wordt bijgewoond o.a. door Volodymyr Zelensky
- Via een schijnconstructie vanaf FTX naar Alameda Research $4.1 MILJARD aan leningen (respectievelijk aan SBF en drie FTX executives
https://www.forbes.com/si...from-and-where-did-it-go/

Die man moet opgesloten worden, zoals ik ook in mijn andere bericht heb geschreven. Hooivorken in de aanslag en op naar de Bahamas :Y) :Y)
Reageer
bron voor Wordt uitgenodigd als spreker bij een conventie georganiseerd door de NYT die wordt bijgewoond o.a. door Volodymyr Zelensky ?
Reageer
Je kunt ook een simpele zoekactie zelf doen op Google. Dan hoef ik het niet voor je te doen en ben je ook direct je eigen research aan het doen! :+ Maar, zal het alsnog makkelijk maken:

https://www.eviemagazine....e-event-zelensky-dealbook

https://www.nytimes.com/events/dealbook-summit

Bij het laatste linkje even op "Speakers" klikken en voila.
Reageer
ik zie het, dank! Benieuwd of hij komt opdagen, de uitnodiging is ws allang gebeurd.

[Reactie gewijzigd door eboellie op 24 november 2022 13:57]

Reageer
ok, hopelijk pakken ze hem op voor fraude.

Of livestream?
Reageer
Dat hij nog vrij rondloopt is mij een raadsel. Ik mag hopen dat de FBI onderzoek doet naar oplichting.
Reageer
Hij was de op één na grootste donateur aan de Democratische partij en heeft een hoop connecties. Ik ben bang dat er vrij weinig gaat gebeuren. Madoff en dat soort mensen waren binnen 24 uur opgepakt. SBF loopt na twee weken nog steeds vrij rond te huppelen op de Bahama's.
Reageer
Ah, hij zit niet in de VS? Dat verklaart een heleboel. Ik denk dat hij wordt opgepakt zodra hij één stap in de VS zit. Maar je moet de vogel natuurlijk wel netjes de val in laten vliegen ;) dus nee, hij is een vrij man, hij heeft niets fout gedaan :+ (/s)

(Wel geestig nadat ik dit heb getypt lees ik nu link naar de je tweet in andere reactie, de bovenste reactie zegt hetzelfde. Kan ook niet anders. De schade is te groot voor de FBI om dit te negeren.)
Reageer
Voor zo ver ik weet is er überhaupt ook geen arrest warrant of wat dan ook uitgegeven.
Edit: daarnaast; de Bahama's hebben een uitleveringsverdrag met de VS.

[Reactie gewijzigd door TweakingRens op 24 november 2022 17:37]

Reageer
Kun je uitgeven nadat z'n vliegtuig is opgestegen, of zelfs nadat hij meemoest met TSA vanwege routinekwestie. Misschien heb je gelijk hoor, maar ik snap desondanks niet waarom iemand nog naar deze vermeende oplichter zou willen luisteren. De New York Times doet zichzelf te kort door deze talk niet af te zeggen.
Reageer
Eerder te weinig (negatieve) aandacht naar mijn mening. :?
Reageer
Dat zou dan -mag ik hopen- linea recta naar de schuldeisers mogen gaan.
Reageer
Die knoop is snel doorgehakt. Vrij recente gebeurtenis en nu al bekend dat een serie in productie gaat:)
Reageer
Lijkt tegenwoordig wel als of ze meteen bloed ruiken en er op in springen. Bij die rechtzaak van Johnny Depp was er na een paar weken al een film of zo, terwijl dat zelfde letterlijk op YouTube te volgen was.

Schandaal - > in productie.
Reageer
Netflix maakt ook leuke docu's over dit soort zaken.
Vraag mij af hoe de 'race naar de rechten om serie te maken' is gegaan tussen Amazon en Netflix. Over elkaar heen struikelend op zoek naar de persoon die de toestemming mag verlenen/verkopen.
Reageer
Er is volgens mij wel een verschil tussen serie en documentaire. Bij een serie zit je inderdaad met rechten maar volgons mij ligt dat voor een docu iets anders. Personen die je interviews afneemt zullen uiteraard toestemming moeten geven maar de rest is mij niet helemaal duidelijk aangezien het draait om een publiek schandaal. Lijkt mij voor een groot deel fair use naar je zult moeten oppassen wat voor beelden je gebruikt en of je niet insinuaties maakt.

Anders zou natuurlijk iedereen die negatief uit zo'n docu komt nee zeggen. Bij een serie heb je nog de optie om meer van jou kant van het verhaal af te dwingen en positiever te lijken.

Tenzij men namen fingeerd.
Reageer
Man, man, man.
Ik vindt het prima dat dit belicht word, dat even voorop gesteld. Alleen ik vind dan wel dat die hele SBF gozer lekker buiten beeld moet blijven, bedenk fictieve crypto exchange en pas het betreffende verhaal erop toe, wat exact is gebeurt en hoe het verder is verlopen. De kenners, weten wel hoe de vork in de steel zit. Alleen die SBF die zou echt gewoon zo min mogelijk aandacht moeten krijgen.

Het is al bizar te noemen, dat hij diverse leningen (met geld van klanten bij FTX) heeft uitgedeeld aan familie, zichzelf etcetera en vervolgens zijn eigen bedrijf omvalt net als dat hij voor 100 miljoen even laconiek aan vastgoed koopt in de Bahamas. Nee, hier zit meer achter mijn inziens maargoed, dat is puur speculatief en dat ga ik niet doen hier.

Verder, vraagt meneer faillissement (Chapter 11) aan en komt een week later met een verhaal (zonder ook maar enige bewijsstukken) dat er aanstaand financiering in beeld was. Die man moet zich melden bij de politie, zichzelf aangeven, openheid van zaken geven en zijn straf gaan uitzitten. Zoals John. J. Ray III al zei, de boeken, zijn een drama.

Ik kots van dit mannetje "SBF" - hooivorken in de aanslag en op naar de bahamas. :Y)

Trouwens, net een mooi youtube linkje gekregen van iemand over FTX, voor de geïnteresseerden wellicht interessant om te kijken.
https://www.youtube.com/watch?v=OYQMcYCN2EA /s (aanvulling, titel is nogal echt complottheorie maar de video zelf bevat her en der redelijk wat accurate informatie. Er wordt veel "ingevuld" voor de situatie maargoed)

[Reactie gewijzigd door Tweakez op 24 november 2022 12:36]

Reageer
Trouwens, net een mooi youtube linkje gekregen van iemand over FTX, voor de geïnteresseerden wellicht interessant om te kijken.
"Evidence FTX Was a Deep State Plan to Capture Crypto"
/s vergeten?
Reageer
aanvulling, titel is nogal echt complottheorie maar de video zelf bevat her en der redelijk wat accurate informatie. Er wordt veel "ingevuld" voor de situatie maargoed
Vat dan de relevante punten even samen met verwijzing naar de video. Dit is gewoon linkdropping wat je nu doet. Hoe kun je verwachten dat we een 37 minuten durend filmpje met een hoge complottheorie titel gaan kijken? Ik heb niks met al die complottheorie onzin. Ik ga daar mijn tijd niet aan besteden.

Dit manneke met z'n 'altruïsme' is een voorbeeld van een salonsocialist. Hij heeft heel veel mensen de afgrond in geholpen met z'n scam. Niet in de laatste plaats de democratische partij van de VS. Want die staan er ook gekleurd op.
Reageer
Het zal vast heel interessant worden, maar ik vraag me af of het nou zo'n goed idee is om zo kort na de gebeurtenis, voor zover die uberhaupt al is afgelopen, een serie te gaan maken erover. Het lijkt me dat je dit pas over een paar jaar goed in perspectief kunt plaatsen en de impact een beetje kunt overzien.

Maar goed daar zal men geen geduld voor hebben met het risico dat een ander er al een serie over gaat maken. Dat zal wel belangrijker zijn...
Reageer
Of je wilt zo snel mogelijk je eigen perspectief plaatsen...
Reageer
Waarom dit nu weer... Ik wil een nieuwe Stargate serie :P
Reageer
Dat smakeloze gejaag op reality soap scoops. Nah...
Reageer
Heeft Amazon nu alleen de rechten? Het lijkt mij belangrijk dat een groot ding als dit, van meerdere kanten belicht mogen en kunnen worden.
Reageer
Er waren onder meer series over medische start-up Theranos en over WeWork. Daarnaast zou er ook een serie komen over taxibedrijf Uber.
Thanks voor de tips over Theranos en WeWorks, vind dit soort series gaaf.

Die van Uber is al uit, op SkyShowtime genaamd Super Pumped.. Aanrader!

[Reactie gewijzigd door iketot op 24 november 2022 12:18]

Reageer
(Nog nooit van WeWork gehoord :+)

Wat betreft Theranos, ik heb een deel van die serie gezien. Op zich aardige serie. Maar het boek (Bad Blood [..]) door de onderzoeksjournalist die dit hele gedoe aan de kaart heeft gesteld (welk onderzoek tot de downfall van Theranos heeft geleid) is ook meer dan prima. Ik heb er niets op tegen als mensen informatieve docus of fictie gebaseerd op drama willen kijken, begrijp me niet verkeerd. Maar voor degenen er een boek over willen lezen: dit is het boek hierover.
op SkyShowtime
Helaas, al genoeg streaming diensten hier.
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee