Muzieknummer Janet Jackson kan oudere laptops doen crashen

Muzieknummer Rhythm Nation van de Amerikaanse zangeres Janet Jackson kan laptops uit 2005 doen crashen. Dat stelt Microsoft-softwareontwikkelaar Raymond Chen. Het nummer zou frequenties bevatten die storing veroorzaken bij sommige 5400rpm-laptop-hdd's uit die tijd.

Chen deelde een verhaal op zijn blog dat afkomstig was van het supportteam van Windows XP. Daarin schreef hij dat een 'grote computerfabrikant' enkele jaren geleden had ontdekt dat sommige modellen van laptops rond het jaar 2005 konden crashen bij het afspelen van het nummer Rhythm Nation van de Amerikaanse popzangeres Janet Jackson. Laptops die zich in de buurt bevonden van de computer waarop het nummer afgespeeld werd, konden naar verluidt ook crashen. Welke modellen het betrof en welke fabrikant de ontdekking deed, deelde de man niet mee.

Na onderzoek was gebleken dat het nummer van Janet Jackson frequenties bevat die onderdelen van de ingebouwde harde schijf van de laptops konden doen crashen. Het probleem kreeg een CVE-code mee, CVE-2022-38392, en kon door de niet nader genoemde fabrikant verholpen worden door een digitale audiofilter mee te leveren. Die filterde de frequentie uit het nummer van Jackson en verhinderde op die manier dat de harde schijven het begaven. Als deze laptops naast een ander toestel lagen waarop het nummer afgespeeld werd, konden ze wel nog crashen.

Update, 21.45 uur: Inleiding en broodtekst aangepast. Voorheen stond er 'Het nummer zou dezelfde resonantiefrequentie bevatten als sommige 5400rpm-laptop-hdd's uit die tijd.' Met dank aan Exirion.

2TB 5400 rpm SATA 2.5 HDD
2TB 5400 rpm SATA 2.5 HDD ter illustratie.

Door Jay Stout

Redacteur

18-08-2022 • 20:52

121

Reacties (121)

121
117
53
5
0
35
Wijzig sortering
Een nummer heeft geen resonantiefrequentie. Een harddisk wel, en het nummer bevat blijkbaar frequenties die de platters of de koppen doen resoneren waardoor een headcrash kan optreden. Ben wel benieuwd of elke crappy notebookspeaker dat voor elkaar krijgt, of dat het om frequenties gaat die serieuze eisen stellen aan de speakers. Al met al een sterk verhaal dat meer op een marketingstunt dan een serieus issue lijkt.
Kan dit vandaag de dag nog voorkomen? Buiten de SSD's om.
De muziek wordt toch geladen in geheugen en vandaar uit gespeelt?
Dit kan alleen gebeuren als de muziek rechtstreek van de HD gespeeld wordt zoals een ouderwetse grammofoon plaat. Raar verhaal zoals je zelf aangeeft.
Het heeft niets te maken met of de audio uit geheugen of direct van disk komt. Blijkbaar hebben sommige harde schijven resonantie frequenties die de boel kunne slopen, los van de bron van die audio.

Ik zou wel verwachten dat die audio dan niet een hoge frequentie met een flink volume moet zijn, dat ga je niet zomaar uit laptop speakertjes krijgen.
Hoe kunnen 0's en 1's zorgen voor een resonantie in een mechanische HDD?
Niet. Het gaat niet over de data, het gaat om het geluid. Het maakt dus ook niet uit of het de laptop zelf is die dat geluid produceert of iets anders. Het is hetzelfde idee als dat een bepaalde toon een kristal glas kan laten barsten, maar dan dus met een harde schijf.

Overigens heeft het originele artikel het ook alleen over een crash, niet een head crash wat @Exirion zegt. Een head crash wil zeggen dat de kop (die boven de platter zweeft om de magnetische sporen te lezen) tegen de draaiende platter slaat. Dat overleeft een harde schijf niet... Ik denk niet dat dat hier gebeurt want dan hadden ze wel gezegd dat het de laptops echt kapot maakte. Het lijkt me eerder dat door de resonantie de uitgelezen data niet meer klopt en dat dat op zijn beurt weer leidt tot de (software) crash.
Als er sprake is van leesfouten door trillingen in de koppen dan zal voldoende geluidsdruk ook zeker voor schade met permanente gevolgen kunnen zorgen.

Ik vond een patent van Toshiba waaruit blijkt dat fabrikanten gevoeligheid voor akoestische invloeden zelf onderzoeken: https://patents.google.com/patent/US20030057935

Verder nog deze paper: https://digitalcommons.mt...article=1491&context=etdr
Depending on the type of the HDD, noise at a frequency range of 2 kHz – 8 kHz beyond certain SPL affect the HDD’s performance up to the point of temporary and even permanent failure. Speculating the observed frequency content to be the resonant frequencies of the internal parts such as the platter and head gimbal assembly, the modal analysis has been performed.

[Reactie gewijzigd door Exirion op 22 juli 2024 14:08]

Het maakt dus ook niet uit of het de laptop zelf is die dat geluid produceert of iets anders.
Hoewel theoretisch mogelijk vermoed ik dat hetzelfde nummer in dezelfde kamer afspelen niet voldoende vibraties veroorzaakt om het probleem te doen optreden.
In de betreffende laptops zullen de speakers wel op zo'n manier gemonteerd zijn dat ze vibraties in de harde schijf veroorzaken.
Uit de blog waarnaar gerefereerd wordt:
And then they discovered something extremely weird: Playing the music video on one laptop caused a laptop sitting nearby to crash, even though that other laptop wasn’t playing the video!
Ik vind dat wel een bijzonder verhaal, er komt niet zo heel veel signaal uit laptop speakertjes...
Bij resonantie draait het niet primair om hoeveel geluid er geproduceerd wordt. Bij resonantie treedt een zelfversterkend effect op.
Goed punt, ondertussen ook ergens gelezen dat het (ws) om een frequentie ergens tussen de 2kHz en 8kHz ging, dat gaat natuurlijk prima emt kleine speakertjes.
Dat zelfversterkende effect treedt volgens mij pas op zodra er voldoende geluidsdruk is om de interne demping/wrijving van het in trilling te brengen materiaal overstegen wordt. En dat is de hoeveelheid geluid waar meerdere reacties volgens mij op wijzen.

In het geval van ronddraaiende platters is de draaisnelheid door de centrifugaalkracht misschien ook een dempende factor? Zal dat de reden zijn dat het specifiek bij 5400rpm modellen op kan treden?

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 14:08]

Zo werkt resonantie:
https://www.youtube.com/watch?v=pMr1MzSv044

Deze heeft ook een uitleg over geluid erbij:
https://www.youtube.com/watch?v=MIgQrHW53Lw

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 22 juli 2024 14:08]

Het gaat dus om de mechanische trillingen als gevolg van geluidsgolven. Een stereo op 4 meter afstand zou het dus ook kunnen.
Betekend dat de leeskop als een stemvork gaat resoneren, beetje basbox werkt als een trilbank. Die is heftig genoeg om alles kapot te maken. De hele omgeving, dus ook je HD, gaat daarmee aan het trillen. Wel een idee om je basbox niet te dicht bij je desktop te plaatsen 😎.
Het is zover ik weet niet bekent of het probleem bij de leeskop ligt. Misschien is het wel een freefall detectie die in de war raakt ofzo.
Kleine speakers hebben juist bij lage frequenties een laag redement. Om lage tonen met een flink volume te produceren heb je speakers met een groot oppervlak en displacement nodig. Ik denk wel dat contacttrillingen een veel groter effect kunnen hebben voor dit probleem, ook bij wat kleinere speakers.
Dat is exact wat ik zeg, laptop speakers gaan niet lage frequenties genereren met genoeg amplitude.
Een laptopharddisk is klein en bevat zeer fijne mechanica. Die zal dus ook hogere resonantiefrequenties hebben.
En daarnaast zullen kleinere amplitudes van het geluid nodig zijn om het werk te verrichten. Dat komt omdat hogere frequenties meer energie per amplitude bevatten en omdat de harddisk door zn formaat gevoelliger is voor kleine veranderingen (minder onverwachte beweging nodig om het in de soep te laten lopen).
Zal wel om boventonen gaan toch? Daarvoor heb je denk ik ook minder vermogen nodig om een hoger aantal db te genereren.
Boventonen zijn juist veel zachter dan de grondtoon, dus het lijkt me niet dat het om boventonen gaat.
Zeker niet. Je verwacht een frequentie van zo'n 5400 RPM - en dat is per minuut, dus 90 Hz. (Hertz=per seconde, dus /60). Dat is een typische bass beat.
Dat hoeft niet. Dat de schijf toevallig op 5400 rpm. draait wil niet zeggen dat de eigen-frequentie van het getroffen onderdeel "dus" ook op 5400/60 Hz. zit.

Heel eerlijk verwacht ik dat eigenlijk (ook) niet. Dan zou het ronddraaien van de schijf een geluid produceren wat een resonantie in een specifiek onderdeel kan geven.
De geluidsdrager zelf is niet van belang.
Er zijn HD's waarbij onderdelen door geluid van buitenaf dusdanig kunnen gaan resoneren (trillen) dat deze daardoor defect raken. Dit is hetzelfde effect als het breken van een glas door een bepaalde toon aan te houden.
Dit soort effecten is nauwelijks te voorspellen en kan nu en in de toekomst ook nog voorkomen bij fijn mechanische toestellen.
alles en elk voorwerp heeft een resonantie frequentie en zal dus op die frequentie in resonantie gaan tot destructie van het voorwerp optreed.
Het lukt vast wel op de lompe manier. Sluit een microfoon aan en hou die voor de speaker. Het zou mij niet verbazen dat dat round-trip effect gevoelige hardware in de buurt kapot kan maken.
Solite State Memory heeft weer zijn eigen problemen, die zijn wellicht aardig te beschermen maar ze zijn er wel. Dan moet ik denken aan de Raspberry PI die crashed als je met een flitser een foto maakt. https://tweakers.net/nieu...-door-cameraflitsers.html
Artikel is hierop aangepast, bedankt voor de reactie
Mee eens, en ik vermoed dat vrijwel elk popnummer diezelfde frequentie ook bevat. Notebookspeakers zijn ook nog eens notoir slecht in staat om lage frequenties uit te zenden (en daar zal het wel om gaan). Zo maken we Janet Jackson x jaar na dato weer eens trending!
In ieder geval niet iedere laptop(speaker), ik heb namelijk een Dell met een 5400rpm hdd uit precies het jaar 2005, en heb daarop de discografie van Janet Jackson aardig veel gedraaid. Ook Rhythm Nation. Die laptop viel nooit uit.
Schreeuw heel hard naar je harde schijf (zo'n oude met platters) en de performance degradatie is meetbaar: https://www.youtube.com/watch?v=tDacjrSCeq4

Hoe vreemd ook, ik kan me wel wel iets voorstellen bij dit verhaal.
[edit typo]

[Reactie gewijzigd door koppesnelders704 op 22 juli 2024 14:08]

Het moet echt om het geluid gaan, want hoe het nummer van disk gelezen wordt is compleet afhankelijk van hoe het opgeslagen is en dat is zelden hetzelfde (hoe erg gefragmenteerd, op welk deel van de schijf geschreven).
Speciaal een CVE had ik niet verwacht, bijzonder. Bij dit soort dingen vraag ik mij af of met de database zoals van Shazam meer nummers te vinden zijn met deze 'bijwerking'. Als het een Rick Roll was geweest dan was het helemaal compleet geweest.
Het cve nummer is van gisteren… (ingediend 17 aug 2022… vond het al vreemd dat het cve nummer begon met 2022)
Waarom deze bug pas na 17 jaar een cve nummer krijgt is mij een raadsel.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 14:08]

Microsoft medewerker die na het Foute Uur verslaafd raakte aan het nummer en toen opeens met een kapotte HDD zat?
Vind het nog vreemder dat het om laptops uit 2005 betreft, terwijl menig laptops van nu, SSD's bevatten.
Maar als ik de blog goed doorlees, dan geeft Chen aan dat zijn collega een verhaal vertelde. Nu zou ik dan eerder denken dat het een wat oudere verhaal is, om in deze tijden iets leuks aan te bieden.

Resonance frequency is een natuurlijke fenomeen, er zijn tal van filmpjes te vinden waarin mensen tegen een glas schreeuwen en waarna het glas breekt. Hier is een filmpje te zien waar de wetenschap erachter wordt verteld. Filmpje is wel 8 jaar oud, maar voor zo ver bekend, heeft natuurwetenschappen geen houdbaarheidsdatum :P

Hetzelfde kan je eigenlijk in je auto ook doen, door een goede subwoofer aan te sluiten en vervolgens je ramen zien knappen, zoals hier het te zien is. (niet aan te raden voor mensen die oortjes / koptelefoons hebben 8)7 )

Andere voorbeelden zijn o.a. stromend water dat "stilstaat" (licht en verversingsnelheid van de camera) en dat rotorbladen van helicopters en keukengerei ook "stilstaan" (verversingssnelheid van de camera).

Kortom, elke oppervlakte heeft zijn eigen resonance frequency en soms kom je daar helaas op de pijnlijke manier achter 8)7
Andere voorbeelden zijn o.a. stromend water dat "stilstaat" (licht en verversingsnelheid van de camera) en dat rotorbladen van helicopters en keukengerei ook "stilstaan" (verversingssnelheid van de camera).
Maar dat heeft dan niks met resonantie te maken en alles met onderaftasting (subsampling) van het signaal.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 22 juli 2024 14:08]

Ook wel bekend als aliasing en treedt op als de waargenomen frequentie hoger is dan de halve samplingfrequentie (= Nyquistfrequentie). Frequenties hoger dan Nyquist worden niet correct gereconstrueerd.

Bij geluid kan je zo geen frequenties hoger dan 22KHz vastleggen of nabootsen als de samplingrate 44KHz is. Je moet eerst de input filteren om hogere frequenties te onderdrukken om artefacten in de reconstructie (= afspelen van geluid) te voorkomen.

Bij video krijg je dat objecten met een repetitieve beweging omgekeerd gaan bewegen (rotors helicopter of wielen van een wagen), of als de frequentie van de beweging gelijk is aan de samplefrequentie (samplerate of FPS) dat het object stil staat.
Ja dat is duidelijk. Ik snap alleen niet waarom @gamezfreak dat aanhaalt bij resonantie. Dan kan ik alle natuurkundige effecten gaan noemen.
Inderdaad, dat is mij ook niet duidelijk. De zaken met elkaar verward zeker?

Mijn bericht was vooral bedoeld om extra info te geven aan degene die u -1 gaf (of die mogelijk zouden volgen) :)
En het bekende verhaal van een brug die veel verkeer aan kon, maar instortte doen en een groep militairen over heen liep, hun mars was toevallig in de resonantie frequentie.

Daarom mag je niet in mars een brug over.

En een brug die sterke wind weerstond maar instortte bij een briesje.

De Erasmusbrug in Rotterdam is om dezelfde reden ook na de bouw aangepast, hij swabberde in 1996 te veel: https://www.volkskrant.nl...-is-doodnormaal~b4a12834/
Nee, dat was niet toeval. Het zit in de natuur dat dingen met elkaar synchroniseren. De soldaten gingen dus op den duur intuïtief op de resonantie van de brug lopen.
Is later ook bij de milleniumbrug in Londen gebeurd.
Zie ook dit filmpje van Veritasium
Dat stilstaan van water en rotorbladen komt door een korte sluitertijd.
Dat heeft niets met resonanties of subsampling te maken.
Subsampling zie je bij foto's kunnen zien als te lange tijd tussen 2 foto's (dus niet de sluiterijd van 1 foto) waardoor je een actie mist.
Het is vooral een gevolg van undersampling: je hebt niet genoeg samples (frames) om de trilling (beweging) correct vast te leggen ( = aliasing). De voorbeelden zijn een vorm van temporele aliasing. Je hebt bij afbeeldingen/video ook spatiale aliasing: typisch is dat als je iets filmt met veel dunne lijnen, zoals een hemd met dunne lijnen patroon of een muur die je van veraf fotografeert.

Een oplossing bestaat eruit om de hoge frequenties weg te filteren uit het invoersignaal - voor digitaliseren - met behulp van een lowpass filter.

Een langere sluitertijd gedraagt zich als een lowpass filter en kan dus dienen om de nadelige effecten van undersampling op te vangen, al ga je in deze gevallen (rotor, water) nog steeds een stilstaand beeld hebben maar dan met motion blur.

Tldr: een langere shuttertijd is een manier om deze aliasing effecten te verzachten, maar een korte shuttertijd is niet de oorzaak van het stilstaan van een rotor/water.

Edit: of zoals ge in uw laatste zin zegt: de tijd tussen opeenvolgende frames is te groot om de actie vast te leggen (dus undersampled). Net daardoor staat het object stil (of beweegt het omgekeerd): omdat je tussenliggende frames mist.

[Reactie gewijzigd door jerisson op 22 juli 2024 14:08]

De hardeschijf (HD) draait met 5.400rpm = 90 keer per seconde.
De CD heeft 44.100 samples per seconde.

Welke resonantie frequentie verwacht je dat de HD had die ook undersampled in de muziek van Janet zit?

@JayStout
Ik weet wel dat er ook een liedje van een boy band was die een reboot veroorzaakte al vrij in het begin van het nummer als het tot MP3 was omgezet. Dat was als ik het goed heb bij Hitachi hardeschijven van 80 GB.
Ik heb zo'n schijf nog wel ergens.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 14:08]

Het gaat in de voorgaande reacties over een effect dat optreedt bij video: dat een rotor, wiel, whatever repetitieve beweging, stil lijkt te staan. Dat effect heeft niks met resonantiefrequentie maken, maar is een gevolg van temporele aliasing/undersampling.

Ik spreek me nergens uit over de HD of de frequenties van het nummer. Noch zeg ik ergens wat resonantie is. Ik zeg enkel dat deze voorbeelden geen gevolg zijn van resonantie.
Ok, had ff niet door dat de conversatie al OT was.
Andere voorbeelden zijn o.a. stromend water dat "stilstaat" (licht en verversingsnelheid van de camera) en dat rotorbladen van helicopters en keukengerei ook "stilstaan" (verversingssnelheid van de camera).
Dit zijn geen voorbeelden van resonantie hoor! :)

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 22 juli 2024 14:08]

Je vindt soms de meeste bizarre CVE's of patches. Zo vond ik in het downloadgedeelte van Microsoft ooit eens een patch voor Windows Media Player om een probleem met de Disney DVD: "Sneeuwwitje en de zeven dwergen" op te lossen :P
Dat is toch niet zo raar? Disney DVD's, daar zitten allerlei kopieerbeveiligingen op.
Je bedoelt het "issue" dat die film halverwege opeens een scene uit de film High Fidelity (met John Cusack en Jack Black) vertoont waarin toevallig een aantal keer het woord 'fuck' wordt gezegd?


[Edit:] Oh nee, dat was de DVD van Toy Story 2: https://abcnews.go.com/En...nt/story?id=114349&page=1


Mja... het ging om een fout in de eerste persing van de DVD-release waardoor de tweede laag van de DVD per abuis een chapter uit High Fidelity bevatte. Foutje tijdens de mastering.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 juli 2024 14:08]

Had iemand een boterham in de DVD speler gestopt?

Voor de -1ers vroeger deed mijn nichtje dat altijd met de videorecorder dus ik moest daaraan denken

[Reactie gewijzigd door Ecke op 22 juli 2024 14:08]

Haha, dat is wel de reden waarom ik tot op heden nog niet op het YouTube-linkje Rhythm Nation heb geklikt... :P
Je bedoelt dat je vanaf nu een geldig excuus hebt? (terwijl je dan nog werkt op je laptop uit 2005...)
Ik heb een recente laptop met nvme ssd maar beter voorkomen dan genezen, ik neem het risico niet.
Ik twijfel of je nu serieus bent 🤣
twijfel je daar nog aan ja?? ....oh wacht...er was ook een smiley na die opmerking _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Pim0377 op 22 juli 2024 14:08]

Wel interessant eigenlijk. Leuk als experiment, met een of ander pythonscruptje een hele bak frequenties naar je laptop sturen of het je lukt 'm te laten crashen.
Heb je geen scriptje voor nodig :) Gewoon white of pink noise of een langzame frequency sweep in audiosoftware afspelen is genoeg.
Een slow sweep gaat wel werken ja, je hebt kans dat je dan ook modernere disks vernielt. Rose ruis zal weinig doen, omdat hier een heel spectrum van wisselende frequenties in zit en dit weunig tot geen resonaties veroorzaakt.
Zoiets wel geprobeerd met mijn audio set. Frequentie "ladder" afgespeeld en hoorde in huis bij verschillende frequenties verschillende spullen meetrillen. Glas in de deuren bijvoorbeeld. Nu denk ik, gelukkig heeft mijn NAS dat overleefd :)
tijd dat we een bunker gaan bouwen voor de NAS, UPS heb ik al :)
Nog een voordeel van SSD’s…
SSD's zijn al zo'n 40 jaar oud
Maar niet als normaal betaalbaar alternatief voor een HDD. Maar dat wist je zelf ook wel.
Wat is betaalbaar, IBM had al sinds de jaren 90 laptops met SSD's.
Wijsneuzen zijn irritant. Geen idee waarom je een wijsneus wilt zijn maar het is alleen maar irritant. "Betaalbaar is relatief, de VS hebben ook een maanraket betaald". Jonge jonge jonge...
Laptops waren destijds al duur, even 500 euro/gulden/dollar extra voor een SSD was nou ook niet zo'n verschil.

Dan ben ik maar een wijsneus, in 2005 had je gewoon al laptops met SSD's op de markt :Y)
Je hebt helemaal gelijk. Gefeliciteerd.
Koptelefoon opzetten, dan heb je geen probleem. Volgens mij was er iemand die met schreeuwen schijven kon laten crashen... Ik vond dit nog: https://www.youtube.com/watch?v=tDacjrSCeq4 (uit 2009 ;-))
Heel sterk verhaal, maar ik kan toch dat filmpje uit de natuurkunde les maar niet uit mijn hoofd krijgen.

Iets kleiner: ik had vroeger een buis lampje boven mijn bed hangen, met een hele lange wolfram gloeidraad (foei, zou nu niet meer mogen van tante groen). Die resoneerde mee met de frequentie van de sirene van brandweer auto’s. Als 6 jarige vond ik dat maar wat intrigerend. Je hoorde de brandweer auto nauwelijks, maar wel de resonantie
Resonantiefrequentues zijn zeker een ding. Er zijn talloze situaties te noemen waarin dingen kapotgingen door ergens mee te resoneren. Daarom wordt er bij het ontwerp van mechanische en elektrische apparaten tegenwoordig rekening mee gehouden, en zeker bij het testen voor certificering wordt apparatuur ook blootgesteld aan schokken en vibraties van verschillende heftigheid, frequentie en duur. Natuurlijk gaat er alsnog wel eens iets fout, er zijn genoeg voorbeelden. Wel heel dat deze dan specifiek een CVE krijgt, want de rest krijgt dat niet. (vind ik al verdacht)

HDDs, zeker voor laptops, zijn en zeer fijn stukje mechanica, met heel strikte toleranties op afstanden (de koppen zweven en heel klein stukje boven de platters en accelereren ook nog eens continu heen en weer). De impact van dataverlies is ook erg groot en wordt niet getolereerd door de consument. Daarom worden hdds ook zeer nauwkeurig ontworpen en zeer zwaar getest, met veel zwaarder trillingen dan uit een laptopspeaker komt.

Het is wel heel toevallig dat dat dit alleen maar bij dit ene nummer gebeurd, van alle honderdduizenden tot miljoenen nummers die bestaan. Het is niet eens een heel heftig of bijzonder nummer. Er zijn genoeg andere nummers die die frequenties ook hebben. Zelfde met dat er genoeg situaties zijn waarin je laptop blootgesteld wordt aan trillingen van bepaalde frequenties.

Dit klinkt mij als een broodje-aapverhaal. Eerst zien (en niet een enkele, misschien voorbereid geval) en dan geloven.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 22 juli 2024 14:08]

Ik heb dat als ik dries roelvink draai
Maar dan waarschijnlijk wel bij al zijn nummers toch?
Wat een bijzonder verhaal dit. In de eerste plaats omdat in deze "XP" tijd er wel een populaire conspiracy theorie (waar of niet waar) was: de US zou overal op aarde op afstand computer systemen onklaar kunnen maken. Een geluidsgolf zou daar best geschikt voor zijn (heeft ook nadelen). En de link valt te maken met het hacken van telefoon systemen (phreaking) waar mensen door bepaalde frequenties te "fluiten" bijvoorbeeld gratis internationale gesprekken opzetten. Doet me ook denken aan de "oude" verhalen van packet-loss op netwerken als de lift in gebruik is.

Overigens, ik vraag me af of het om een specifieke frequentie gaat of om een complexer fenomeen. Zo te horen zit dit nummer zit vol met FM synthesis en comb filters: dat levert vaak veel ingewikkeldere geluiden op dan simpel gezegd "de optel som van wat frequenties". Het zou me dus niets verbazen als de harddisks sneuvelden bij een specifieke impulse response ipv frequentie.

[Reactie gewijzigd door MauricevL op 22 juli 2024 14:08]

dat levert vaak veel ingewikkeldere geluiden op dan simpel gezegd "de optel som van wat frequenties".
Elk geluid is altijd een optelsom van wat frequenties, zie Fourier.
Waar ik op doel is dat het issue mogelijk geen response was in het frequentie spectrum (zoals natuurlijke resonantie), maar mogelijk in het tijdsdomein als impulse response. Bijvoorbeeld hoe impuls van de kickdrum in het nummer een schommeling van de schrijfkop kan veroorzaken.
Ah, op die manier (ik denk dat een kick niet een heel goed voorbeeld is, de frequentie zal te laag zijn). Grappig idee!
Als de voorwerp reageert op een impuls dan reageert het ook op continu geluid.
En de link valt te maken met het hacken van telefoon systemen (phreaking) waar mensen door bepaalde frequenties te "fluiten"
Er is geen link te maken met de telefoonfrequenties aangezien die telefoonfrequenties gewoon onderdeel zijn van het telefoonprotocol en helemaal niks te maken hebben met resonanties of iets dergelijks. Die telefoontoontjes sturen werkelijk de centrale aan en de centrale luistert er gewoon naar.
Zo te horen zit dit nummer zit vol met FM synthesis en comb filters: dat levert vaak veel ingewikkeldere geluiden op dan simpel gezegd "de optel som van wat frequenties".
Ik kan je garanderen dat geluiden opgenomen met een microfoon veel complexer zijn dan wat een FM synthesizer kan produceren en dat er veel meer kamfiltering plaatsvindt. En zoals al door MerijnB werd aangegeven kun je al het geluid opbreken in een optelsom van wat frequenties.
Het is dat het 18 augustus is, anders had ik een 1 april grap verklaring klaar. Nu kan het ook nog een easter egg zijn, of komkommer nieuws, in ieder geval is het bijzonder grappig nieuws. Iemand nog een laptop uit 2005 van de niet nader genoemde fabrikant met windows XP ?
waarom xp? lijkt me dat de resonantiefrequentie een eigenschap van is van de HDD, misschien beïnvloed door de casing eromheen?

vraag me af of dit niet ook geldt voor oudere 5400rpm disks die nu nog wel eens dienst doen als backup HDD's?
Zowat iedere PS3, Xbox 360, PS4, PS4 Pro, Xbox One, Xbox One S/X hebben een 5400RPM disk (standaard) ingebouwd. Of je moet speakers hebben die heel degelijk de frequenties kunnen weergeven (waarbij één van deze apparaten aan staat) of het is een fabeltje. Zou toch eerder neigen naar het laatste. Misschien 's leuk om te testen, heb toch genoeg oude consoles en vrij aardige speakers :+
als je daar toch mee aan de gang gaat, kan je meteen de mythe van "the brown noise" proberen :D

aan de ene kant beetje jammer dat het echt een mythe is XD

[Reactie gewijzigd door Pim0377 op 22 juli 2024 14:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.