Hobbyist klust houten Spotify-box in elkaar voor het streamen van muziek

Een hobbyist heeft een eigen Spotify-box gemaakt, een houten doosje met daarin een kleine computer, waarmee muziek kan worden gestreamd naar een audio-installatie in huis via de Spotify-app en een zelf ontwikkelde app om de telefoon als afstandsbediening te gebruiken.

Met de stereo-rca-aansluiting kan de box aangesloten worden op een (voor)versterker of mixer om zo muziek van Spotify door het huis te laten galmen, vertelt de maker, Evan Hailey, in een blogpost. Met de Spotify-app en via een speciaal gemaakte app van Hailey kan vervolgens via het thuiswifinetwerk verbinding gemaakt worden met de box om zo de telefoon als afstandsbediening te kunnen gebruiken. Een verbinding via ethernet is volgens de maker ook mogelijk.

De houten Spotify-doos bevat een Allwinner V3S-soc met een 1,2GHz-Arm Cortex-A7-processor en 64MB DDR2-ram. De audiocodex van 92dB heeft een stereo-dac om geluid mee te produceren. Verder is er nog een 10/100Mbit-ethernet-phy en zijn er twee SD/mmc-controllers aanwezig. Volgens Hailey zorgt de combinatie van het kleine beetje interne dram en de mogelijkheid om stereoaudio te produceren ervoor dat deze Spotify-box de perfecte low-budgetmuziekstreamingclient is.

Hailey begon het project door een eigen pcb te ontwerpen en daarop een soc te bouwen, met een berg poorten, wifi en bluetooth. Vervolgens schreef hij software waarmee hij het board kon laten werken en het verschillende functies gaf, onder meer de functie om het te laten scannen naar bluetoothdevices op het netwerk. Ten slotte schreef hij een app om zijn telefoon als afstandsbediening te kunnen laten dienen. De eerste versie van de box was 3d-geprint, maar Hailey vond het er niet goed uitzien. Daarop besloot hij om de pcb in een blok hout te verwerken.

Eenzelfde soort resultaat had Hailey ook veel makkelijker kunnen behalen door gewoon een Raspberry Pi of Chromecast Audio te gebruiken, maar volgens de maker ging het hem meer om het leerproces. ''Ik ben door de honderden uren die ik hierin heb gestoken, meer te weten gekomen over Linux, debuggen en software schrijven.'' Hailey zegt in de toekomst waarschijnlijk nog wel een verbeterde versie te gaan maken, maar voorlopig pauze te nemen van het project.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

24-09-2021 • 15:38

48 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (48)

48
48
40
2
0
4
Wijzig sortering
De audiocodex van 92dB heeft een stereo-dac om geluid mee te produceren.
Huh? Wat betekent dat?
“Van 92dB” is wat, de SNR? Niet zo bijzonder. Een 16 bit signaal (zoals de CD die al zo’n 40 jaar bestaat) heeft 96dB. Het zal wel niet over een maximaal volume gaan want ik heb niks gelezen over ingebouwde speakers.
En het noemen van een stereo DAC? Letterlijk *ieder* digitaal audio systeem met een tulp- of jackuitgang (of speakers) heeft een DAC, van je CD speler tot je smartphone tot je bluetooth oortjes. Zonder een DAC krijg je er immers nooit een analoog signaal uit.
En een codex? Bedoel je geen codec? Het zal wel niet over papier gaan…
Artikel geschreven door iemand met nul verstand van audio? Of gewoon een slechte “Google translate” vertaling?
Even kort door de bocht maar wat voegt dit toe? De meeste audio apparaten die een netwerk verbinding kunnen maken hebben ook BT en dan verbind je je telefoon toch daar direct mee?
Niet direct iets voor de wereld, maar zoals hij zelf ook aangeeft:
Eenzelfde soort resultaat had Hailey ook veel makkelijker kunnen behalen door gewoon een Raspberry Pi of Chromecast Audio te gebruiken, maar volgens de maker ging het hem meer om het leerproces. ''Ik ben door de honderden uren die ik hierin heb gestoken, meer te weten gekomen over Linux, debuggen en software schrijven.'' Hailey zegt in de toekomst waarschijnlijk nog wel een verbeterde versie te gaan maken, maar voorlopig pauze te nemen van het project.
Ach ja ik vind het best een leuk tweakers waardig artikel. Even op de blog gekeken ook. Extreem omslachtig. Iedereen (hier) kan een Raspberry in een geknutseld doosje stoppen en hetzelfde bereiken in een uurtje tweaken. Maar je eigen PCB en software maken voor zoiets is zeker geinig. Lees dit liever dan het "nieuws" dat er een nieuwe iPhone uitgebracht is ofzo.

[Reactie gewijzigd door borbit op 24 september 2021 16:34]

Voor wie de weg met de pi op wilt gaan:
https://www.pimusicbox.com/
leuk, en volledig off topic; PCB's zijn voor mij polychloorbifenylen, die in milieuland lang berucht waren (transformatorolie die bij de afgewerkte olie werd gegooid en daarmee de hele tank ruïneerde, o.a.). Pas later hoorde ik van de afkorting printed circuit boards, toen ik voor het eerst via internet ging zoeken op meer informatie over PCB's :)
Er zijn vele ‘3LA’s (3-letter alphabets/afkortingen) in de wereld… per beroeps/interesse groep kan dat best wel verschillen :)
Wellicht wil je niet afhankelijk zijn van 1 telefoon danwel de lage audio kwaliteit die via BT verstuurt kan worden?
Je kan ook hoge kwaliteit via BlueTooth sturen? AptX en AptX HD lijken me prima. Moet je dan wel even inschakelen via de developer opties in Android.
Bovendien ken ik geen BT speaker of DAC waar slechts één apparaat naartoe kan streamen. Je benoemde afhankelijkheid van één telefoon snap ik dan ook niet.
Ja 'hoge kwaliteit' blijft relatief, BT is er niet voor ontworpen en is niet geschikt voor HIFI.

Een streaming device wil je wellicht in een familie situatie niet bedienen met 1 specifiek apparaat, maar toegankelijk houden voor een ieder die daar behoefte aan heeft?
Al sinds 2015 heb ik een draadloze wifi speaker en dat ding was toen al jaren op de markt. Apple’s Airpoirt Express maakte daarvoor daarnaast (bijna) elke geluidsinstallatie al draadloos via ik meen 3,5 mm jack. BT is echt een last resort oplossing inderdaad.
D'r zijn mensen die vinden dat een versterker alleen moet versterken, zelfbouwen of mensen die heel oude 'toen het spul nog goed was' versterkers gebruiken.
Het liefst nog met voor- en eindversterker gescheiden.

Helaas is een goede voorversterker met meer dan 2 ingangen aardig aan de prijs, zelfs tweedehands. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een goed mengpaneel.
Er staat letterlijk in het artikel wat de maker er zelf allemaal aan had en verder zijn tweakers ook geïnteresseerd in zelf bezig zijn met technologie. De vraag is eerder wat jou vraag voor toevoeging is als je in het bericht al antwoord op je vraag kan vinden.
Zelf iets bedenken en maken geeft mij in ieder geval veel voldoening, of je hetzelfde resultaat in de winkel had kunnen kopen doet minder ter zake. Kopen kan iedereen, zelf maken kan niet iedereen of heeft er het geduld niet voor.
Er zijn verschillende audio-standaarden voor BT en bijna allemaal gebruiken ze een vorm van lossy compression. Wat je dan krijgt is een audio stream die al lossy gecomprimeerd was, die wordt uitgepakt en als PCM stream naar de BT stack gestuurd wordt, die het opnieuw (lossy) comprimeert en naar je versterker stuurt.

Daar komt nog eens bovenop dat een BT ontvanger en een BT zender het niet altijd eens zijn over de audio capabilities. Ik heb nog wel eens meegemaakt dat een smartphone waarvan ik wist dat hij een bepaalde hi-end audio-codec ondersteunde die mijn versterker ook ondersteunde toch terugviel op iets als bijv. SBC en ik dit met geen mogelijkheid goed kreeg. Ik kan je vertellen dat het resultaat niet om over naar huis te schrijven was.

De beste strategie is om een spotify connect capable library te gebruiken zoals bijv. librespot.
Misschien moet ik de mensen die ik ken die ook zelf ditjes-en-datjes ontworpen hadden waar al een oplossing voor bestond vertellen dat ze het in een mooi houten doosje moeten stoppen als ze daar ook graag faam voor willen.

Hier het ding zonder stukje hout eromheen.

[Reactie gewijzigd door Boxman op 24 september 2021 15:47]

Je komt een klein beetje bot over maar ben het wel met je eens. Tuurlijk, dit is niet voor ieder weggelegd en het gaat om het leerproces maar een plekje op de geek van Tweakers vind ik dit niet waardig. Heel knap en leuk voor hem maar hij geeft zelf al aan dat het om het leerproces gaat, om er nu faam voor te krijgen voor iets wat al gedaan is...
Ik heb bij de geek een ander beeld, dat van unieke projectjes e.d. Maar misschien deelt de redactie die mening niet met mij, kan prima natuurlijk.
Hij heeft de pcb's zelf gesoldeerd, de chips zelf geprogrameerd en de software zelf geschreven. Lijkt mij een behoorlijk hoog tweakers gehalte. Ik doe het hem niet na in ieder geval.
Hij heeft de pcb's zelf gesoldeerd, de chips zelf geprogrameerd en de software zelf geschreven. Lijkt mij een behoorlijk hoog tweakers gehalte. Ik doe het hem niet na in ieder geval.
Hij doet het ingewikkelder overkomen dan het is. Dit is gebaseerd op de Lichee Pi dat volledige ondersteuning voor de hardware heeft in Linux. M.b.t. software/GPIO zijn voldoende tutorials te vinden voor de RPi die je kunt gebruiken.

In hoeverre hij de PCB zelf ontworpen heeft is lastig te zeggen maar ik vermoed dat hij een reference design heeft gepakt, je kunt tegenwoordig voor KiCard veel vinden (b.v. Blueberry Pi).

Voor streamer/audio uit kun je beter investeren in iets met meer geheugen en betere DAC als hifiberry want de V3S is wel extreem low-budget.
Ik mis eigenlijk ook hoe dit beter is dan een Car Thing of bijvoorbeeld een Raspberry Pi met een Spotify client erop, of een Nest Mini/Audio waar meteen een speaker in zit.

Het enige geldige argument dat ik kan bedenken is voor de echte audiophile die een betere speaker wil, maar die zou toch geen Spotify gebruiken want de kwaliteit daar is vrij slecht..
Spotify is een zekere taboe onder de audiofielen, zij gebruiken vaak Tidal, Qobuz of een soortgelijke streamingsdienst.

Ik denk dat het project meer als leer dingetje was in plaats van een concurrent voor een Car Thing of een RB Pi
Eh, ik denk dat échte audiofielen helemáál geen streamingdienst gebruiken en gewoon alles lokaal afspelen, bijv. in FLAC of cd's/lp's.

Zelf ben ik een bijna-audiofiel dus ik stream nog wel, maar dan via YouTube Music. Maar ook ik geef eigenlijk de voorkeur aan lokaal.
meerdere streaming diensten bieden tegenwoordig streams aan zonder lossy compressie
Jammer dat je geen namen noemt…
Apple: https://support.apple.com/nl-nl/HT212183 (zonder extra kosten)
Spotify binnenkort (nog dit jaar): https://www.whathifi.com/...ree-trial-and-latest-news
Amazon

Je kan ook zelf googlen :)
Jíj bracht een punt naar voren, dus jíj dient het te onderbouwen. :)

Maar bedankt dat je dat bij deze alsnog hebt gedaan. :)
Met jouw username kan je het beter zelf gaan doen
Wat ie ook zelf heeft gemaakt inclusief het ontwerp en het bestukken van de print.
Misschien moet je gewoon je username in WoodenBoxman veranderen.
Volgens mij zijn er al audio ISO's voor Raspberry Pi, en kunnen bediend worden via de browser op afstand.
Dus niet echt nieuws, maar afwerking en eigen software en goedkopere hardware maakt dit project wel apart.
Inderdaad, ik gebruikte jaren geleden al Musicbox Pi. Werkte prima, ook nette houten behuizing gemaakt, en een goede DAC ingebouwd.

https://www.pimusicbox.com/

Niet heel innovatief ofzo
Je hebt daarvoor ook je eigen PCB ontworpen, laten maken, zelf de onderdelen erop gesoldeerd en zelf je besturingssoftware geschreven?
Niet voor een muziek speler, maar ja, dat heb ik zeker wel eens gedaan. Misschien zit ik iets teveel in mijn eigen klein wereldje waarin dit soort projecten vrij courant zijn.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 25 september 2021 07:17]

Maar als je een auto bouwt ga je toch ook niet je eigen banden ontwerpen? Die koop je dan toch in bij een bandenfabrikant? Knap van hem dat ie zelf z’n eigen PCB’s kan solderen, ik kan het niet, maar verder totaal overbodig als je voor 4 tientjes een Pi kunt kopen. Iets bestaands opnieuw bouwen is niet innovatief maar verspilling van tijd. Als bedrijven voor ieder apparaat een eigen besturingssysteem zouden gaan schrijven zou de ontwikkeling van nieuwe tech allang al tot een halt zijn gekomen. Er is een reden dat iedereen gewoon Linux als basis pakt tegenwoordig.
“Er is een reden dat iedereen gewoon Linux als basis pakt tegenwoordig.”

Behalve dan in auto-apparatuur, waar QNX heer en meester is en sterk groeiende: https://blogs.blackberry....over-195-million-vehicles

En ik dacht dat Netflix BSD gebruikte?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 25 september 2021 17:06]

Precies, Volumio is een prima audiogefocuste build voor de Pi.
Hah, asus had ooit de Clique R100 al, doet exact het zelfde als dit ding. Helaas niet meer te koop, heb er 1 liggen en het werkt perfect.
De Yamaha WXAD-10 doet dit ook, maar dan ook bluetooth, airplay, deezer, napster, pandora, musiccast en DLNA.
Ik wist niet dat deze bestond, geinig ding. Compact voor wat het doet ook.
Heb deze Yamaha ook na diverse goedkopere shit te hebben geprobeerd, die Yamaha is werkelijk een aanrader.
het kleine beetje interne dram
64 MB?!
Heefthij het zichzelf ook wel erg moeilijk mee gemaakt te hebben als je de bron leest:
...with everything running there is only a couple MB left of free memory which makes it prone to page allocation failures. The solution to freeing up enough memory was rather ugly and involved a few compromises.
vandaar de volgende versie met extern ipv geintegreerd RAM denk ik
There will likely be a real second revision — utilizing a different microprocessor and external DRAM..
Mooi gemaakt toch, software, hardware en op de koop toe ook nog wat houtbewerking :)
Het is wel geinig dat iemand het zelf gemaakt heeft. Zelf heb ik al jaren een Gramofon die dit ook kan en voor meerdere muziek diensten en heeft ook gewoon een WiFi AP ingebouwd. Maar zoals gezegd: leuk voor de hobby en om er wat van te leren maar zijn er genoeg oplossingen beschikbaar die hetzelfde of veel meer kunnen voor wat dit gekost heeft.
Ik heb hier een Synology nas en daarmee kan ik wereldwijd mijn 10.000 cd's streamen in Flac kwaliteit. Zo'n houten kastje is wel grappig, maar overbodig.
Ehh?
Ik heb altijd een CD bij me, dus ik kan overal muziek afspelen...
Ik volg je niet
Zeg gemiddeld 10 Euro per cd, dan heb je toch een aardig salaris als je die in de loop der jaren hebt gekocht...\m/\m/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee