Max Payne viert twintigste verjaardag

Het is op 23 juli precies twintig jaar geleden dat Max Payne voor het eerst in een videogame verscheen. Het personage speelde de hoofdrol in drie gerenommeerde games en één film. In totaal zijn er naar schatting ruim 11 miljoen exemplaren van Max Payne-games verkocht.

Ter ere van het twintigste jubileum van het iconische personage delen bedenker Sam Lake en stemacteur James McCaffrey een dankvideo op Twitter. Lake, de artiestennaam van de Finse Sami Antero Järvi, bedacht Max Payne als creative director bij Remedy Entertainment uit Helsinki. De studio gebruikte tevens zijn gelijkenis voor de eerste iteratie van het karakter in Max Payne uit 2001. In eerste instantie vielen de verkoopcijfers een beetje tegen. Toch kocht Take-Two Interactive kort na de release de rechten van Remedy. Rockstar Games, een dochterbedrijf van Take-Two, maakte daaropvolgend de veel succesvollere consoleversies van de game.

Max Payne 2: The Fall of Max Payne uit 2003 werd wederom gemaakt door Remedy Entertainment, maar werd ditmaal volledig uitgegeven door Rockstar Games. Het uiterlijk van acteur Timothy Gibbs werd voor de game uit 2003 gebruikt, terwijl McCaffrey zijn stem leende en Lake het verhaal schreef. Ondanks dat de game bijna unaniem geprezen werd, vielen de verkoopcijfers tegen. Mede daarom bleef het jarenlang stil rondom de franchise.

Dat was tot Max Payne 3 voor een release in 2009 aangekondigd werd. Ditmaal nam Rockstar het stokje volledig over van Remedy. McCaffrey stond model voor Max en sprak wederom de stem van de cynische detective in, terwijl Rockstar-medeoprichter Dan Houser het verhaal op zich nam. Max Payne 3 werd keer op keer uitgesteld en kwam uiteindelijk ruim twee jaar na de oorspronkelijke releasedatum in 2012 uit. De geschiedenis leek zich weer te herhalen; Max Payne 3 werd zeer positief beoordeeld, maar verkocht niet naar verwachting. Vooralsnog is deel drie de laatste volledige game in de franchise. Er zijn tot dusver geen aanwijzingen dat er een vierde deel in de maak is.

De Max Payne-franchise staat bekend om het gebruik van bullet-time, bombastische actiescènes en duistere detectiveverhalen met raakvlakken met het neo-noirgenre. In ieder van de games stuit de agent uit New York op grote complotten binnen de georganiseerde misdaad. Ook Paynes tragische verleden blijft hem achtervolgen; zijn vrouw en dochter werden door criminelen vermoord. De psyche van het personage staat naast de shooterelementen dan ook veelal centraal in de Max Payne-games.

In 2008 werden al die elementen omgetoverd tot een film onder de naam Max Payne, met Mark Wahlberg als het personage. Het verhaal van de film werd losjes gebaseerd op het eerste deel uit de franchise. De film werd om uiteenlopende redenen bekritiseerd; Max Payne heeft een score van 16 procent op Rotten Tomatoes en 31 bij Metascore.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Yannick Spinner

Redacteur

23-07-2021 • 21:35

119 Linkedin

Reacties (119)

Wijzig sortering
Goede herinneringen met natuurlijk de wappert jas. https://m.youtube.com/watch?v=lKThHTJQtiw :P
The Box.

Wat is er eigenlijk met hun gebeurd?
The box in appen voor een liedje?

Overgenomen door TMF en dat werd volgens mij weer overgenomen MTV?

Max Payne was een geweldige game. Opzich ook een goede verhaallijn. En voor een Shooter uit die tijd waren de graphics+ gameplay zeker ook niet slecht!
Nee de mensen van Gamekings. Ik heb net Boris opgezocht maar dat lijkt idd een complot persoon te zijn geworden.
Boris is inderdaad een beetje van het padje. Maar verder vind ik ze nog steeds leuke content maken. Het zit hem voor mij vooral in het slap ouwehoeren over games en de game industrie. Een deel van de content, voornamelijk het streamen is meer voor de jongere doelgroep. Maar er is voor ieder wat wils. Ik betaal in ieder geval graag voor het premium gedeelte zodat ze voort kunnen blijven bestaan.
Gamekings is in ieder geval vergaande glorie, dat is afgebrokkeld rond 2011 uit mijn herinnering. Toen zijn ze langzaam met paywalls gekomen en is toen heel erg hipster geworden. Het lijkt nu wel een complot podcast studio met JJ, Boris en hun nieuwe maatjes. Zie soms nog wat langs komen maar veel mensen kijken of luisteren er niet meer naar zover ik kan zien. The Box is opgeslokt en toenmalig verdwenen toen nickelodeon 24/7 werd voor een tijdje.
Tering wat een nostalgie!! Dit was pure kwaliteit op de Nederlandse tv _/-\o_
Even de E-Plaza op R'dam Zuidplein binnengaan om daar wat stennis te schoppen (kennen we de crossover met Mastermovies nog?)
Hoe vaak ik niet te horen heb gekregen dat mensen nog geld van mij kregen.. grap was dat ik pas latet MasterMovies kende :)
Uh.. nee? MasterMovies?
Wat een pareltje was deel 1 toch.. de stijl van het verhaal.. en hoe het verteld werd, ik vond het echt top!
Frankie Niagara : Pleased to meet ya. I'm Frankie "the Bat" Niagara.

Max Payne : "Niagara," as in you cry a lot?

Max Payne : [narrating] He had a baseball bat and I was tied to a chair. Pissing him off was the smart thing to do.
Ik vond deel 1 en 2 geweldig, maar deel 3... Iedereen vond hem zo goed, maar ik vond het echt vreselijk. Kwam er totaal niet in, actie voelde niet goed, verhaal interesseerde me niet en het voelde absoluut niet als Max Payne. De hele sfeer van de eerste twee games leek aan de kant gezet te zijn om een 13 in een dozijn shooter te maken. Ik snapte helemaal niks van de lof die die game kreeg. Wat mij betreft een van de slechtste games die uit Rockstar zijn gekomen.
Inderdaad. Ik vond met name de teksten een stuk goedkoper, een verschil van dag en nacht. Paar voorbeelden ter illustratie

Max Payne 2
 • Home, sweet home. Something in the night felt like a door had been opened, an echo of the past, an old monster snapping its eyes open in the depths of my brain. Closing your eyes forces you to look at the darkness inside.
 • A funhouse is a linear sequence of scares. Take it or leave it is the only choice given. Makes you think about free will: have our choices been made for us because of who we are?
 • The past is a gaping hole. You try to run from it, but the more you run, the deeper, more terrible it grows behind you, its edges yawning at your heels. Your only chance is to turn around and face it. But it's like looking down into the grave of your love, or kissing the mouth of a gun, a bullet trembling in its dark nest, ready to blow your head off.
 • There are no choices. Nothing but a straight line. The illusion comes afterwards, when you ask "why me?" and "what if?". When you look back and see the branches, like a pruned bonsai tree, or forked lightning. If you had done something differently, it wouldn't be you, it would be someone else looking back, asking a different set of questions.
 • The past is a puzzle, like a broken mirror. As you piece it together, you cut yourself, your image keeps shifting. And you change with it. It could destroy you, drive you mad. It could set you free.
 • When you're waking up, the world is a blur. What was clear in a dream, suddenly makes no sense. No surreal rescues. No easy, magic way out. But you are awake.
 • When entertainment turns into a surreal reflection of your life, you're a lucky man if you can laugh at the joke. Luck and I weren't on speaking terms, or maybe the place was just too damn lame to be funny.
Max Payne 3
 • I had a hole in my second favourite drinking arm, and the only way we were likely to get Fabiana back now was in instalments. Whoever our uninvited guests were... I was about done playing soldiers.
  I might have written the book on bad ideas, but Passos wasn't afraid to quote from it.
 • I'd killed more cops than cholesterol and still no sign of Becker. It wasn't the first time it dawned on me I should probably have gone over the plan in more detail, but it was too late for that now.
 • This town had more smoke and mirrors than a strip-club dressing room.
 • We'd half destroyed Sao Paulo's most hallowed place of worship. Looking back it was strange how the cops never showed up. But things had a habit of only making sense to me looking back long after I'd run out of time to fix them.
Heb precies hetzelfde, vond het maar een matige game. Overigens scoort die onder gebruikers ook niet bijzonder hoog op Metacritic.
Was ook mijn gevoel, zoveel mogelijk (domme) tegenstanders neermaaien ipv nadenken wat je doet.
Same here. Het heen noir aspect was gewoon weg en dat is wat de eerste twee delen onder andere zo goed maakte, evenals het gebruik van de comic strip.
Een top spel ik wil graag Max payne 4 zien :)
Ik ben meestal geen fan van remakes, maar in dit geval zie ik eigenlijk liever een remake van Max Payne 1 en 2.
hier ook, MP1 en 2 waren de killer games die ik nog kan spelen ondanks dat ze out-dated zijn de verhaallijn en hoe het is echt great.
Moet zeggen dat ik eerst deel 2, en daarna pas deel 1 heb gespeeld. Hierdoor vond ik deel 1 natuurlijk wat simplistisch en deel 2 helemaal top :) Toen deel 3 uitkwam heb ik het op de Xbox een paar keer proberen te spelen maar op console lukt dat voor een typisch ouderwetse PC-gamer niet, en daarom heb ik het nooit af kunnen maken... :/

Dus wat mij betreft mag de trilogie helemaal opnieuw uitgegeven worden als remakes op de PC.
Ik heb deeltje 1 kapot gespeeld. Weet nog altijd hoe en waar en wat er komt in elke gangetje en deurtje. Wat dat betreft inderdaad een complete remake van deel 1-2 mag van mij. Deel 3 voelde voor mij direct als geen Max Payne meer. Voor die heb ik geen liefde. Gewoon een Shooter in een dozijn.

Ik zou wat dat betreft ook geen nieuwe max Payne willen. Want ik denk die wordt niet evenaart door 1-2. De vibe, de noir en alles op hedendaagse consoles is er niet meer. Of heel moeilijk te krijgen.
Daarnaast deel 3 is het een oude personage dus wat wil je bij deel 4?

Moet per direct aan John wick films denken. Naarmate de delen des te ouder hij is des te meer je ziet dat het niet meer een solide persoon is qua vechten bijvoorbeeld. Ziet er niet vloeiend uit.

Max Payne was een game voor bullit time vooral het eerste deel. Echt zo tof die bullit time uitgevoerd.

Krijg j niet meer terug
Ik ben er ook nog zeer regelmatig op terug gekomen, denk dat de laatste keer dat ik ze echt heb uitgespeeld een paar jaar geleden was. Heb ze nu ook nog op de pc staan.
Ziet er nog oke uit op moderne resoluties, (met widescreen mod) en speelt nog steeds geweldig.

[Reactie gewijzigd door WEBGAMING op 23 juli 2021 23:03]

En de absurd goede dialogen
Idem, MP3 kon me niet bekoren, maar MP1 en 2 heb ik heel hoog staan.
Het feit dat ik deel 2 minder vind omdat Max een andere vrouw aanhangt in dat deel (ik was nog niet over de dood van zijn (mijn?) vrouw en kind heen) geeft wel aan hoe sterk deel 1 was qua verhaal!
Oh absoluut. Kom maar door. Dezelfde manier van het verhaal vertellen, zelfde gameplay, verbeterde engine. Ik koop 'm gelijk voor de volle pond.
Ik ben toevallig nu max payne 3 op de ps3 aan het spelen. Omdat einde van het jaar de online servers dicht gaan. Nog even alle online trophies halen. Blijft nog steeds een erg toffe game!
Een top spel ik wil graag Max payne 4 zien :)
Precies, zou ook heel graag Max Payne 4 willen zien en spellen, maar ben bang dat die nooit zal komen.
Of een cashgrab remaster van MP1...

"like taking candy from a baby"
1 en 2 waren fantastisch (3 wel ok). Laats nog geprobeerd te spelen maar draait niet op Windows 10. Als iemand een truc weet of alternatieve versie hou ik me aanbevolen!
De versie van Max Payne 2 die op steam staat draait hier perfecto. Zelfs op 1440p met correcte widescreen.
Ah, dat is cool. Ik heb m'n originele CD/DVD's geprobeerd en die werkten niet. Bedankt!

Update:
Net in de sale MP 1, 2 en 3 gekocht en 1 werkt gewoon direct na installatie, ook al zegt het win xp/2000 (only) :D. Ik wel nog een beetje pielen met de settings om dat goed te laten passen op m'n monitor (4K), maar het draait zover ik kan oordelen gewoon prima.

[Reactie gewijzigd door Termy op 23 juli 2021 22:54]

Ah, dat is cool. Ik heb m'n originele CD/DVD's geprobeerd en die werkten niet. Bedankt!

Update:
Net in de sale MP 1, 2 en 3 gekocht en 1 werkt gewoon direct na installatie, ook al zegt het win xp/2000 (only) :D. Ik wel nog een beetje pielen met de settings om dat goed te laten passen op m'n monitor (4K), maar het draait zover ik kan oordelen gewoon prima.
Misschien ook maar weer is de Max Payne spellen weer is gaan spelen, is ook al weer (deel 1 en 2) vele jaren geleden dat ik ze gespeeld heb.
20 jaar? Man ik word oud!
Ik voelde me oud toen ik een aantal jaar terug met een 10 jaar jongere collega in gesprek was over games en dit spel noemde en hij zei dat hij het spel niet eens kende. Was voor zijn tijd zei 'ie 8)7 Ik dacht dat iedereen Max Payne wel kende
Hah ik had het een poosje geleden met een collega over wat m’n favoriete films zijn. Dus ik zeg.. “Lethal Weapon!”. Hij: “oh dat is een vette serie ja” … ik: “Huh? is daar een serie van?” Hij: “zijn daar films van dan??”.

Ik 41, hij 20…. Haha
Hah ik had het een poosje geleden met een collega over wat m’n favoriete films zijn. Dus ik zeg.. “Lethal Weapon!”. Hij: “oh dat is een vette serie ja” … ik: “Huh? is daar een serie van?” Hij: “zijn daar films van dan??”.

Ik 41, hij 20…. Haha
Ik weet precies wat je bedoel, de Lethal Weapon films zijn de beste buddy cop films ooit gemaakt vind ik, ik kan er niet genoeg van krijgen, heb ze allemaal op DVD en allemaal op Blu-ray, ik kijk ze nog steeds heel vaak, ze blijven gewoon goed, en ja de serie was best geinig de eerste 2 seizoenen, maar toen Clayne Crawford als Martin Riggs er uit ging ben ik na een paar delen in seizoen 3 er mee gestopt, omdat het geen Lethal Weapon meer was, als serie dan, en blijkbaar vond iedereen dat, want dat was ook meteen de laatste seizoen.
Helemaal mee eens, maar dat kwam ook dat de chemie tussen die 2 op de set goed was. Maar off set scheen hij erg vervelend te zijn zeg maar. Dus hebben ze hem eruit geschreven. En ja dat laatste seizoen zullen we het maar niet over hebben haha.

Terug reflecterend naar Max payne. Iedereen heeft zoveel goede herinneringen aan de eerste delen. Dat een vervolg teveel zou vragen denk ik.
Helemaal mee eens, maar dat kwam ook dat de chemie tussen die 2 op de set goed was. Maar off set scheen hij erg vervelend te zijn zeg maar. Dus hebben ze hem eruit geschreven. En ja dat laatste seizoen zullen we het maar niet over hebben haha.

Terug reflecterend naar Max payne. Iedereen heeft zoveel goede herinneringen aan de eerste delen. Dat een vervolg teveel zou vragen denk ik.
Waarom, deel 2 was ook hartstikke goed, op sommige gedeeltes zelfs beter, zo als bewerende monden en meer, en nog steeds een ijzer sterke verhaal met dat stripachtige verhaal lijn, en ook die baby huil scene, en nog meer, maar als Remedy Entertainment het weer zou doen samen met de zelfde acteur James McCaffrey en met Sam Lake, weet ik zeker dat het een enorme hit woord, maar ben bang dat die dag niet gaat komen.
Ja man.. :waar blijft de tijd :/
Max Payne, wat een goede herinneringen heb ik daaraan! Vooral deel 1 is me altijd goed bijgebleven. Waar blijft de tijd...
Slowmo, net als in de game
Heb deel 1&2 voornamelijk via Linux gespeeld (zie lutris.net) later kwam daar ook nog een “wide screen patch” voor uit; http://thirteenag.github.io/wfp#maxpayne (al tijden niet meer gespeeld, geen idee of nog actueel is). Ik vond het een mooie setting, goeie vibe en vooral de “matrix style”-moves waren geweldig; zo veel mogelijk enemies slopen zonder zelf geraakt/dood te gaan, verveelde eigenlijk niet ondanks dat je steeds hetzelfde deed.

tegenwoordig zou de game standaard “God mode” hebben, 4x DLC en micro transactions voor guns en skins. Vroeger was alles beter :+
Je vergeet loot boxes voor nieuwe wapens of verlengde bullet times. Of trading cards van personages. Anti cheat software uiteraard ook. Alsook kan je de single player niet meer spelen na 5 jaar omdat de stekker uit de server is getrokken. Jep, vroeger was alles beter 😉

Ook dit spel dus! Wat een heerlijke tijden hiermee gehad!
Gefeliciteerd! Wat een geweldige tijd. Vooral de soundtrack en de strip cutscenes staan mij bij. Ik kan deze nog steeds quoten:
The past is a puzzle, like a broken mirror. As you piece it together, you cut yourself, your image keeps shifting. And you change with it. It could destroy you, drive you mad. It could set you free.
MP2
Ik vind die openingsquote uit MP1 mooi:
They were all dead. The final gunshot was an exclamation mark to everything that had led to this point. I released my finger from the trigger.
1 van mijn favo games, naast soldier of fortune (waarom is die serie ook gestopt?). Ik begrijp niet waarom Max Payne zo slecht verkocht. Tijd voor een 4e poging :)
1 van mijn favo games, naast soldier of fortune (waarom is die serie ook gestopt?). Ik begrijp niet waarom Max Payne zo slecht verkocht. Tijd voor een 4e poging :)
Met 11 miljoen verkochte exemplaren was het geen slecht verkochte spel, helemaal niet voor 2001 en 2003.
Blijkbaar niet voldoende, want er is nog geen deel 4. Hitman is volgens ook niet altijd succesvol geweest maar zijn we inmiddels al bij deel 10?
Soldier of Fortune heb ik ook gespeeld. Die had toen een nieuwe feature waarbij je verschillende lichaamsdelen eraf kon knallen. Was erg leuk om te doen :X
Het geluid van de geweren was ook beestachtig. Speakers lekker luid en het leek wel een echte oorlog in je kamertje haha.
Ja inderdaad. Good times :)

Echt de tijd dat elk jaar weer de graphics met sprongen vooruitgingen.
Soldier of Fortune onlangs nog gespeeld, deel 1 was wel beter dan 2. Ik vraag me af hoe dit vandaag de dag zou onthaald worden, ledematen afschieten, je kon ook alles en iedereen kapotmaken, zowel de gijzelnemers als de gijzelaars, herinner mij nog altijd dat er een gijzelnemer tegen zijn gijzelaar schreeuwde "stop screaming".
SOF, wat een brute game! Zeker online erg van genoten met de vele clan battles etc.
Rennen, bukken, voorover leunen = koprol! :P
Zooo! SOF heb ik toen nog bij de release gekocht voor 109,- gulden, volgend mij! Wat een geld! (Ik was 13 of 14, geloof ik) Maar wat een game! Vooral die ragdoll achtige mechanics als je iemand in z'n been of hand schoot. En er was toen geloof ik zoveel om te doen, omdat het de eerste game was waarbij de impact van de wapens heel realistisch was, o.i.d.

Mooie tijd :-)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee