Valve-oprichter Gabe Newell schiet tuinkabouter de ruimte in voor goed doel

Tuinkabouter Chompski, bekend uit Half-Life 2: Episode Two en Half-Life: Alyx, gaat een ruimtereis maken. Gabe Newell heeft ruimte ingeboekt bij Rocket Lab om een titaniumversie van de gnome te lanceren. De Valve-topman doet dat voor het goede doel.

Chompski krijgt een plekje op Flight 16 van Rocket Lab uit Nieuw-Zeeland. De lancering van die Electron-raket staat gepland voor de tweede helft van november. Het is een zogenaamde ridesharemissie, waarmee tientallen verschillende bedrijven satellieten de ruimte in brengen.

De vijftien centimeter hoge tuinkabouter die Newell de ruimte in stuurt is van titanium gemaakt, maar heeft verder geen functionaliteit. Wel is het de bedoeling dat de lancering veel bekijks trekt. Newell zegt voor iedere kijker van de livestream een dollar te doneren aan de afdeling voor intensieve zorg van het Starship-kinderziekenhuis in Nieuw-Zeeland. Ook voor iedere kijker die in de 24 uur na de lancering de video bekijkt, doneert Newell een dollar.

Chompski heeft al veel van de wereld gezien. Althans, in games. In zowel Half-Life 2: Episode Two als in Half-Life: Alyx kunnen spelers een speciale achievement verdienen door de kabouter in het begin op te rapen en vervolgens gedurende het hele verhaal mee te nemen.

Rocket Lab hoopt met de lancering van de kabouter te kunnen testen of de gebruikte 3d-printtechniek geschikt is voor het maken van onderdelen die in de ruimtevaart toegepast kunnen worden. De tuinkabouter is gemaakt door Weta Workshop, een bedrijf dat props maakt voor in films.

De tuinkabouter zal maar eventjes in de ruimte verblijven. Hij krijgt een plekje in de Kick Stage van de raket. Dat is het bovenste onderdeel, dat gebruikt wordt om satellieten met hoge precisie in een baan om de aarde te brengen. De Kick Stage keert daarna terug, inclusief kabouter, naar de aarde en verbrandt in de dampkring.

Wanneer de lancering plaatsvindt is nog niet bekend. Er is een launch window van twee weken, dat begint op 15 november. De livestream zal te zien zijn via de Rocket Lab-website.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-11-2020 • 21:09

85 Linkedin

Submitter: himlims_

Reacties (85)

Wijzig sortering
Ik snap het doel van deze actie. Waarom is het nodig dat mensen naar die stream kijken? Hoeveel miljoen kost zo'n lancering en waarom gaat dat geld niet direct naar dat goede doel? Kan Newell niet direct doneren zonder dat de wereld meekijkt?

Ik wil zijn donatie niet bagatelliseren. Ieder cent voor een goed doel is een compliment waard. Maar ik snap niet waarom er een geld verslindende lancering nodig is.
Het doel staat gewoon in het artikel: "Rocket Lab hoopt met de lancering van de kabouter te kunnen testen of de gebruikte 3d-printtechniek geschikt is voor het maken van onderdelen die in de ruimtevaart toegepast kunnen worden."

Geld verslindend is dit niet echt. Het is een "shared ride" en bovendien geen echte payload. Het zal best nog een lieve duit kosten, maar meneer krijgt er wel veel aandacht voor terug. Wie wil kan hem dus ook nog een dollar uit de zak kloppen. Hopelijk bedoelt hij Amerikaanse dollars en niet de Nieuw Zeelandse, want dat scheelt ruwweg een factor twee.
"Rocket Lab hoopt met de lancering van de kabouter te kunnen testen of de gebruikte 3d-printtechniek geschikt is voor het maken van onderdelen die in de ruimtevaart toegepast kunnen worden."
Ben benieuwd wat ze door lanceren gaan testen als dat ding in de atmosfeer verbrandt.
voor elke kg die je lanceert heb je ongeveer 3kg aan brandstof nodig. Ok, het ding zal niet helemaal tot in orbit gaan, maar de eerste stage gebruikt ook serieus wat fuel.
Drie kilo aan raket brandstof is nu ook niet zo ontzettend duur. OK, ik ga het niet betalen, maar het zal geen vermogen kosten. Dat noem ik niet geld verslindend. Ik hoop dat de meeste kosten nog in donaties aan het goede doel gaan zitten.
Deze vliegt op RP-1 en vloeibare O2. 3 kilo daarvan zou je op zich prima kunnen betalen :) Zal nog geen 100 euro zijn. RP-1 is gewoon geraffineerde kerosine.

De brandstof zijn de kosten niet echt. En dit kleine kaboutertje zal niet eens een kilo wegen (zal ongetwijfeld hol zijn)

Ik vind het wel grappig eigenlijk gezien dat dingetje in Half-Life 2. heb zelf die achievement ook gedaan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 november 2020 22:18]

rp1 kost 50 cent per kilo, o2 kost rond de 20 cent per kilo. ;)
Zeker weten? Ik dacht dat ook maar had het opgezocht en volgens Wikipedia kost het een stuk meer:
"The RP-1 is not cheap, the so called discount prices for big orders, were $93.87 per gallon(about $20,6485 per litre) about 2018.[6]"
Ik dacht ook meer in de richting van de prijs van Jet A-1 dat inderdaad heel goedkoop is (en bijna hetzelfde alleen wellicht wat minder geraffineerd).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 november 2020 23:23]

die prijzen zijn als je een flesje koopt. grote jongens zoals spacex krijgen aanzienlijke korting.

en falcon 9 optoppen kost nog geen 200k
Kan je dat ook aantonen. Gekkeprutser is de eerste in dit draadje die zijn statement onderbouwt.
er zijn een hele rits nasa documenten die door reddit gekken door zijn gespit waar de bedragen worden genoemd. denk dat je met 2 min google-fu die ook vind als het zo belanrijk vind.

anders heb je nog elon musks twitter waar hij zelf aangeeft wat een tankbeurtje kost voor een F9 of starship.

[Reactie gewijzigd door flippy op 4 november 2020 04:35]

Als het zo simpel was had je dat ook even erbij kunnen halen. Dan had je ook een onderbouwde stelling. Waarom zou iemand anders jouw kreten moeten gaan onderbouwen?
De achievement in L4D2 was ook mooi met die kabouter. :)
Aangezien het een gedeelde raket is voor verschillende projecten zal alleen die tuinkabouter niet zo heel veel geld kosten. Geen idee wat het kost, maar mogelijk valt dat reuze mee en trekt het genoeg aandacht om een hoop geld op te halen. Ik vind het wel een leuk idee.
Een lancering van Rocket lab kost zo'n 5 tot 7 miljoen (US) dollar en heeft een maximale payload van ongeveer 200 kg. Een tuinkabouter van 15 cm hoog van titanium heeft een massa van rond de 6 kg. Theoretisch zouden de kosten dus rond de 340 duizend US dollar liggen. Daar komt dan nog het maken van de tuinkabouter bij.
Een tuinkabouter van 15 cm hoog van titanium heeft een massa van rond de 6 kg.
Waarom zou het ding niet gewoon hol zijn ? Het is geprint, dus weinig kans dat het een compleet solide ding is. Als ie niet solide is en de wand vrij dun is kan ie maar zo 150 gram zijn. 6kg daar geloof ik sowieso niet in.
Zelfs als hij niet hol zou zijn, zou de massa door het printproces afwijken. En inderdaad, deze is vast hol.
Ja, ik begrijp dat hij een ludieke actie wil beginnen om veel aandacht te vragen voor de zorg en zichzelf, maar ik ben van mening dat hij de plank mis slaat. Musk was hem voor door een Tesla de ruimte in te schieten. Er is al teveel zinloze ruimtepuin.
Edit: Excuses, ik heb over een belangrijk regeltje heen gelezen. Toch ben ik van mening dat de grondstoffen, het geld en de moeite beter gebruikt kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door nl noob op 3 november 2020 21:57]

Heb je het artikel wel helemaal gelezen ? Wordt uit de orbit gehaald en verbrand in de atmosphere
Dat las ik ook inderdaad...

Waardoor ik bleef hangen op hoe ze dan gaan controleren of het materiaal goed is gebleven.
Zitten mss sensoren in of/en een camera die dit allemaal registreren.
Zoiets zat ik ook te denken, mogelijk een microscoop camera en wat sensoren zoals je ziet in chemische analyse apparatuur in laboratoria.

Maar dat blijft beperkt natuurlijk, waardoor ik het interessanter zou vinden hoe ze dit gaan beoordelen dan de rest van dit artikel.

Voelt een beetje aan als een artikel op nu.nl, dat altijd stopt op het punt dat het juist interessant wordt ;)

[Reactie gewijzigd door 2green op 4 november 2020 09:10]

De Tesla zit niet in een baan om de aarde, dus het valt heel erg mee met ruimtepuin wat dat betreft.
De cabrio zit volgens mij wel degelijk in een baan om de aarde. Weliswaar zeer uitgerekt maar toch.
bron The Roadster-bearing rocket stage is on an asymmetrical orbital course that takes it as far as 1.66 times Earth's distance from the sun at one end of its trek — out beyond the orbit of Mars — and then back within Earth's orbit at the other end, 0.99 times Earth's distance from the sun.
Ook een leuke link https://www.whereisroadster.com

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 4 november 2020 00:24]

Als de Tesla voorbij Mars gaat lijkt het me vrij duidelijk dat deze niet in een baan om de aarde is. Op een gegeven moment op dezelfde baanhoogte zijn als een planeet is niet hetzelfde als in een baan zijn om de planeet, anders zou de Tesla tegelijkertijd ook in een baan om Mars zijn. Zo ziet het pad (gestyleerd) er uit van een object wat in een baan om de aarde gaat, in dit geval de maan: https://media.wired.com/p...imit/earthmoonpath_1.jpeg Dat zou je verwachten te zien als de Tesla in een baan om de aarde was.
De baan is meer die van een komeet om de zon.
De tesla zit in een baan om de zon. Die massa heeft meer invloed op zijn baan dan de aarde
Die Tesla ging omhoog omdat er iets omhoog moest voor die test. Was het geen Tesla geweest dan was het puur een brok beton geweest, dan kan je net zo goed die Tesla omhoog lanceren.
Rocket Lab heeft al vaak geprobeerd een raket te lanceren, vgm hebben ze er net eentje gelanceerd, dus dit is marketing + goede doel + verdere tests.
zelfde reden waarom mensen sponsortochten lopen of de wereld rondzeilen: aandacht, enerzijds voor het doel, anderzijds voor zichzelf
Het geld wordt natuurlijk niet de ruimte in geschoten. Qua brandstof heb je mogelijk een punt
Dit vraag ik mij ook altijd af bij die mensen die gesponsord willen worden om ergens in Frankrijk 5x een berg op te rijden op een fiets van €5.000,-.

Mijn reactie is dan steevast, verkoop die fiets maar en leg al de bespaarde onkosten er maar bij. Dan doe ook een duit in het zakje.
Als je ziet dat zulke acties soms tonnen ophalen is dat niet echt lucratief te noemen. Daarnaast gaat het om bewustzijn verhogen, en die fiets in kwestie wordt soms nog geveild ook.

Kijk lekker naar je eigen bijdrage voordat je anderen kort door de bocht bekritiseert.
Het is helemaal geen geld verslindende actie. Die lancering staat namelijk al, met of zonder kabouter er in. Dit is gewoon een ludieke actie om geld in te zamelen voor het Starship-kinderziekenhuis. Die een bijpassende naam heeft voor deze actie.

Misschien dat het je ontgaan is, ik kwam er zelf ook een paar weken geleden pas achter. Maar Gabe was samen met 2 vrienden "opgesloten" in Nieuw-Zeeland tijdens de eerste Coronagolf en hebben die tijd benut om meer over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland te leren. Ze hebben toen ook een festival georganiseerd als bedankje voor de gastvrijheid van het land:

https://www.youtube.com/watch?v=4Ruw4kydkpo

Het zal mij dan ook niets verbazen dat hij deze actie ook doet om Nieuw-Zeeland in een extra daglicht te zetten. Normaal gesproken is het niet echt een land waar je veel over hoort in de media.
Het gaat ook om aandacht vragen voor het goede doel en om dit bij het grote publiek bekend te krijgen. Dan is zo'n stunt natuurlijk een mooi hulpmiddel. Publicity and awareness...
Een gemotiveerd talent in die industrie kan potentieel miljarden waard zijn. Het is een beetje triest, maar potentueel talent moet tegenwoordig een zetje in de juiste richting krijgen om niet standaard voor zelfverrijking te kiezen.
Ik weet zeker dat er ook in left-4-dead zo'n achievement zat met deze tuinkabouter.

edit: jawel, in de Dark Carnaval campaign.
https://left4dead.fandom.com/wiki/Gnome_Chompski
Ook in HL2 EP2, je moet em de hele episode meeslepen en aan het eind in de raket gooien.

https://half-life.fandom....alf-Life_2:_Episode_Two_2
https://www.youtube.com/watch?v=ECBYyL_DgSk

/edit

Blijkt nu ook in HL: Alyx te zitten, goud :)

[Reactie gewijzigd door _eXistenZ_ op 3 november 2020 23:07]

Klopt.

Is ook al weer een tijd geleden. Ik wordt (ben :'( )oud.

https://knowyourmeme.com/memes/gnome-chompski
Space. The final frontier. These are the voyagers of the garden gnome Chompski. Its continuing mission: To explore strange new gardens. To seek out new life and new civilizations.

To boldly go where no gnome has gone before.

:')
Ik vind eigenlijk wel dat Gaben die tuinkabouter te voet door het Kaingaroa Forest moet sjouwen. }> Dan voelt hij tenminste hoe het voor ons archievement hunters is geweest om die k*tkabout door Episode 2 te krijgen.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 3 november 2020 23:59]

Aangezien er wat reacties zijn die veel commentaar leveren over vervuiling, kosten en de noodzaak wat op een rijtje. Volgens Wikipedia dan wel.

Een lancering naar een 500 km hoge baan (daar gaat deze missie heen) kan een electron raket 150 kilo meenemen.
Een lancering kost Minder dan 5,7 miljoen us-dollars.

Hoe zwaar is de kabouter? De raket heeft een doorsnee van 1,2 meter. Gezien de foto hoef je geen gigantisch grote kabouter te verwachten en is het veilig om aan te nemen dat deze kleine titanium kabouter niet veel zal wegen, meer dan 500g zou mij verbazen.
Dat komt dan neer op 19.000 euro om de kabouter de ruimte in te schieten, klinkt al een stuk beter dan de miljoenen die genoemd worden :)
Nu zit hier ook een wetenschappelijk doel aan, onderzoek naar 3D printen. Het is dus niet enkel een marketing stunt en gabe zal vast niet de volle 19.000 betaald hebben.

Dan de vervuiling: de brandstof die die extra kost rijden we er in niet Corona tijd doorheen als je naar je werk toegetreden bent. De kabouter blijft ook niet in de ruimte en zal aan het einde terugkeren in de dampkring en daar verbranden, net als alle andere delen van de raket. Klinkt misschien vervuilend en optimaal is het niet, maar netto zal het niet veel verschillen van een weekje huishoudelijk afval..

Aandacht krijg je tegenwoordig niet makkelijk meer, alles is wel zon beetje gedaan. Gabe had 19.000 kunnen doneren of wellicht een paar miljoen straks (streams worden goed bekeken, zelfs zonder een goed doel!)


Context is belangrijk, correcte informatie is belangrijk! Roep niet zomaar wat maar kijk verder voordat je een mening vormt, is die vervolgens toch anders? Prima, geeft een goede en gefundeerde discussie :)
Ruimtevaart is nou niet bepaald een ding met een kleine ecologische voetafdruk. Weegt "het goede doel" op tegen de milieuschade die geleden wordt door deze stunt?
Die raket gaat toch de ruimte in (ridesharemission), met of zonder kabouter. En ze gingen die test voor het 3d geprinte materiaal waarschijnlijk ook gewoon doen. De vorm van het materiaal is waarschijnlijk niet erg belangrijk voor de test en dus hebben ze voor deze speciale actie een kabouter van gemaakt.
Dus ze gebruiken de test gewoon ook voor het goede doel.

Edit: dit staat los van de vraag of we überhaupt wel perse zoveel de ruimte in moeten schieten.
Ik vind ruimte vaart en onderzoeken erg fascinerend en tot op zekere hoogte zeker ook nodig.
Ik begin me de laatste jaren echter wel af te vragen of we niet weer iets te veel aan het uitbuiten zijn voor eigen belang, zonder naar de grotere/lange termijn consequenties te kijken.

[Reactie gewijzigd door BackBones op 4 november 2020 08:07]

Heb je het artikel wel gelezen? Ik dacht dat we op tweakers zaten, niet op Facebook waar elke Karen op de titel reageert zonder het artikel gelezen te hebben..

Die raket ging hoe dan ook de ruimte in. Daar draagt deze stunt nog amper aan bij door de minimale gewichtstoename.

Dus ja, in mijn ogen weegt het goede doel daar zeker tegenop. Vooral omdat hierdoor weer een hoop extra mensen bereikt worden.
Milieuschade? Is dat zo, of is dat sentiment?
Ruimtevaart is juist het gebied waar veel uitvindingen gedaan worden om dingen licht en sterk te maken en energie op te slaan en terug te winnen.
Die is er min of meer al ;) Laat ik het zo zeggen: Als ze die HL3 hadden genoemd, was ik niet teleurgesteld geweest.
Als je een beetje spoilers wilt, aan het eind van HL:A wordt HL3 gesuggereerd als komende game.

Dus HL3 is zo'n beetje zo confirmed mogelijk als we het maximaal gaan krijgen totdat er plots, netzoals bij HL:A er een teaser gedropt wordt. Zal denk ik nog wel een paar jaar duren.
Ja ik heb het gezien! Ik hoop dat HL3 ook weer VR wordt (zoniet optioneel).

Maar ik vraag me af of we dit echt moeten zien als een aankondiging. Valve heeft min of meer gezegd Half-Life meer als booster te gebruiken voor nieuwe technologie. Zoals de Source engine destijds en VR nu. Het zou me niet verbazen als het weer veel meer dan een paar jaar gaat duren.

Daarom ben ik wel blij dat we nu toch HL:A hebben. Want een ding is duidelijk, Valve maakt de verwachtingen wel waar. Dat er bij Valve een gedachte leeft van "Het heeft zo lang geduurd dat het de verwachtingen nooit meer waar kan maken" is niet echt een ding volgens mij. Alyx heeft niets dan geweldige reviews gehad.
Euh... maar dat is een VR-game, daar hebben weinig mensen iets aan :/
Dat is waar, maar het wordt steeds betaalbaarder.

Met de Quest 2 heb je al een formidabele headset voor een prima prijs, waar je ook standalone prima mee kan spelen.
350 euro vind ik een hoop geld anders...
Blij dat Valve dat gewoon als een aparte categorie games houdt.
Betaalbaarheid heeft niet altijd ook speelbaarheid. Er zijn genoeg mensen die (helaas) niet tegen VR kunnen. Misselijkheid e.d.

Ik ben helemaal voor om beide beschikbaar te hebben, zodat iedereen het kan spelen zoals die het wilt.
Kamikaze kabouter, raar
Klopt het dat je nooit Half Life 2 Episode 2 hebt gespeeld?
Achievement gehaald.Jij?
Hij kan beter HL3 maken voor het goede doel :p
Toch leuk voor Wesley Sneijder zo maar even de ruimte in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee