Amerikaan verkocht prototypes eerste Android-telefoon op eBay

Een Amerikaan heeft prototypes van de eerste Android-smartphone HTC Sooner verkocht op eBay. De telefoon is inmiddels niet meer te koop via de veilingsite. Er zijn weinig exemplaren van de telefoon in omloop.

De HTC Sooner stond tot donderdag op eBay voor 195 dollar, blijkt uit de listing die Android Police vond. Hij had er negen van en de Amerikaan heeft ze allemaal verkocht. De Sooner is een prototype van HTC uit 2006 of 2007, gebaseerd op de Windows Mobile-smartphone Excalibur. Het is onbekend of de toestellen die op eBay zijn verkocht ook functioneren.

In het toestel zit een Texas Instruments Omap 850, een ARM9-processor die veelal geklokt werd op 200MHz. Er is een werkgeheugen ter grootte van 64MB aanwezig. Het scherm is een non-touch-lcd met een resolutie van 320x240 pixels. Het toestel heeft geen 3g of wifi en de snelste internetverbinding liep via edge.

Google en HTC zouden twee telefoons in ontwikkeling hebben gehad. De Sooner zou sneller op de markt moeten komen, terwijl de Dream onder meer 3g, wifi en een touchscreen toevoegde en pas later kon uitkomen. Google zou Sooner rond de tijd van de release van de eerste iPhone hebben geschrapt, waarna de Dream als T-Mobile G1 in oktober 2008 verscheen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-03-2020 • 07:22

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Is er bekend hoeveel ze opgebracht hebben?
$200 blijkbaar:

And if you'd like to get your hands on one, a small pile of them just appeared on eBay for $200 each.

Source: https://www.androidpolice...oid-phone-appear-on-ebay/
195 USD buy it now.

Staat nergens of ze werken. Zonder wifi moet een 2G internet sim hebben, dat deel werkt misschien niet.

De HTC Excalibur ziet er trouwens flink anders en ouder uit. Design van dit ding is best prima!

De HTC Excalibur heeft wel WiFi, waarom zouden ze dat weggelaten hebben?
Een 2G internet sim? Edge staat voor zover ik weet nog gewoon aan op de diverse netwerken en vereist geen bijzondere SIM. Ik zie het nog regelmatig langskomen waar 4G/3G wegvalt (Vodafone en roaming). Het is met name 3G wat uitgezet wordt, om meer ruimte voor 4G/5G te hebben.

2G functionaliteiten uitzetten levert nauwelijks plek op, terwijl er diverse vroege (zakelijke) IoT oplossingen gebruik van maken. Vodafone en KPN hebben daarom zelfs expliciet toegezegd er nog geruime tijd vanaf te blijven. (Ik volg dit zo'n beetje, want hoewel ik met een 4G tablet rondloop, gebruik ik als telefoon bewust een dumbphone, welke in mijn geval nog 2G (only) is.)

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 20 maart 2020 10:48]

De Sooner heeft nooit het daglicht gezien omdat Google onder de indruk waren van de iPhone.

https://www.nieuwemobiel....a-introductie-iPhone.html

[Reactie gewijzigd door Boy op 20 maart 2020 07:27]

Vond het toch appart dat de iphone als zo belangrijk werd gezien. Kijk nu weten we waar het heen is gegaan, maar toen. Een telefoon zonder 3g, maar 4 of 8gb opslag, geen flits, geen front facing camera, en er was geen app store. Ik was 16 ofzo toen de iphone 1 uit kwam, dus vond er toen niks van, maar terugkijkend, zo bijzonder vond ik het niet. Ik denk ook serieus dat als bijvoorbeeld LG met exact hetzelfde was gekomen, het niet zo'n memorabele telefoon was geworden. Toch de allure van Apple eh.
Nouja. De iPhone was vanaf de eerste presentatie natuurlijk een absolute gamechanger. Op dat moment was de hele wereld gericht op BB met de toetsenbordjes wat Samsung ook probeerde maar dan met schuif-bordjes.

Weet nog goed dat ik toen de Bold had en dacht over de iPhone: “Das niks zo’n groot scherm zonder toetsenbord”.... En wat had ik het mis.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 20 maart 2020 08:07]

Ze waren er al hoor, de telefoons met enkel scherm. LG had zelfs de 1e telefoon met capacitive touchscreen: https://en.wikipedia.org/wiki/LG_Prada

Al was iOS wel een stap voorwaarts van wat we kenden in die tijd. Dat moet ik Apple nageven.
Ze waren er zeker. Heb er nog een paar in de la liggen. O.a. een Samsung met Windows mobile erop. Maar echt mee deden ze niet. De tijd van klaptelefoontjes was net voorbij en je was eigenlijk gedwongen tot BB omdat de hele wereld aan het pingen was.
Die Prada lijkt wel heel erg op moderne smartphones...
Die heb ik een tijdje gehad. Was daarom ook niet onder de indruk van de iphone., Ik had immers ook al een keyboard-less phone.

Maar aan de andere kant: De Prada was mooi om te zien, maar de software was ook niet veel bijzonders. Daar deed Apple het wel meteen beter. (Nee, geen Apple fanboy, heb nooit een iPhone gehad, wel meerdere LG's, de 2,3, 6 en 7)
Inderdaad, de on-screen toetsenborden waren gewoon niks in die tijd. Toen dat eenmaal wel mogelijk bleek gingen anderen er ook moeite in stoppen.
Toen de schermen beter werden met nieuwe techniek, dus niet die oude PDA-achtige schermen uit de begintijd die je echt in moest drukken, toen was Blackberry ook weer net zo snel weg als dat ze gekomen waren.

Maar nog steeds als ik een BB in handen pak denk ik: was best lekker zo'n degelijk toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 20 maart 2020 09:35]

Ook de software werd beter. Ik denk de drukpunten goed neerzetten (niet perse het hele toetsvlakje), en (onzichtbare) spellingcorrectie. Daarna werden de schermen ook nog groter.
“Das niks zo’n groot scherm zonder toetsenbord”.... En wat had ik het mis.
Valt wel mee. Ik kijk met een voed gevoel terug naar de Nokia N900, met een uitschuifbaar fysiek toetsenbord. Nooit gedoe met je halve scherm bedekt met toetsenbord en minder kans op mistypen.
Ik gebruik nu een toestel met Sailfish en een Android toestel voor zakelijk. Het kan zijn dat ik die met Sailfish in een jaar moet vervangen, maar er is niks met toetsenbord (en Android-ondersteuning). Anders zou ik het gedaan hebben.
Ik herinner mij vorig jaar wel een nieuw concept gezien te hebben. Uiterlijk van gewone smartphone maar toetsenbord die uit de zijkant schoof, net als die modellen van vroeger. Helaas geen idee meer welk merk het was. Maar het was wel een bekend merk met een serieus concept. Dus er lijkt vraag én misschien ontwikkeling te zijn.

Edit: Gevonden. Toch niet een bekend merk, maar wel serieus:
nieuws: Start-up kondigt F(x) Pro 1-smartphone met fysiek toetsenbord aan

En een Tweakers-review :)
reviews: F(x)tec Pro1 - Fysiek toetsenbord en ontgrendelde bootloader

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 20 maart 2020 10:24]

Inderdaad, dat zou een optie zijn. Gelukkig ondersteunt hij Sailfish, helaas niet met Android ondersteuning. Die Android ondersteuning is belangrijk: je wil van Google weg, maar het kan eigenlijk niet helemaal, want iedereen gebruikt bijvoorbeeld Whatsapp, bank-applicaties of gesproken offline navigatie (zoals in mijn geval Sygic).
Nou ja jij haalt wat “minpunten” aan maar dat zijn het natuurlijk alleen als je er tegenaan kijkt met een 2020 bril op. Alleen 3G was echt een gemis.

Neem bijvoorbeeld de Prada die je zelf aanhaalt. Die had 8 MB internal storage, hoe je 8 GB dan als nadeel aanhaalt is mij een raadsel, resolutie van de Prada was ook lager, Prada had ook geen 3G. Enz enz.

Apple was ten tijden van de iPhone alleen de iPod, Dus of je dat succes kunt weg zetten als “Apple Allure” weet ik niet maar dat de eerste iPhone heel belangrijk is geweest voor de huidige markt lijkt mij geen discussie. Daar is iedereen het wel over eens.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 20 maart 2020 09:42]

Ik zeg nergens dat de LG Prada een goed toestel was, ik zeg enkel dat de formfactor van een 'groot' scherm, voor de rest weinig knoppen, en een capacitive touchscreen niet helemaal nieuw was toen de iphone uit kwam.

Uiteraard is de iphone heel belangrijk geweest voor de markt, dat is gewoon een feit. Ik denk echter dat de 1e iphone als te speciaal en goed wordt gezien. Er was bijvoorbeeld erg veel kritiek op de beschikbaarheid, het missen van 3g, en, de belofte dat het ook je ipod is. Want ipods in die tijd gingen tot 160gb, nou, dan kon je je muziek dus echt niet kwijt op je 4 of 8gb iphone. Waar concurrenten al inzette op videocalls met een front facing camera was dit bij de iphone niet mogelijk, zelfs een flitser was er niet bij, de camera was überhaupt zeer matig voor zijn tijd.

Wat de iphone wel echt voor zich had spreken was de software. Die was absoluut een grote stap vooruit ten opzichte van de bekende systemen. Jammer dat ze vervolgens jaaaaren bleven vasthouden aan de zwakke kanten van iOS, zoals het niet hebben van een control centre zodat je altijd je instellingen menu in moest zelfs om wifi te toggelen, niet zelf je homescreen indelen, terugknop linksbovenin waar het lastig te bereiken is nu de schermen groter zijn, volume aanpassen blokkeert je hele content.
Het was natuurlijk ook geen vervanger van de 160 GB iPod, dat was een losse categorie. Het was een iPod, een Phone and a internet communicator.

Oftewel alles in een en dan moet je in alles iets inleveren. Niet vreemd ook dat er niet gelijk 160 GB in zat, die techniek was er toen nog helemaal niet.

Met 4/8/16GB in je iPhone ging het veranderen van muziek via de iTunes Store echter wel veel makkelijker, ergens met WiFi was dat mogelijk en dat was het baanbrekende eraan als het aankomt op het iPod gedeelte van het ding. Niet de opslag hoeveelheid.
Het unieke aan de eerste iPhone was niet eens zozeer het apparaat zelf maar de visie erachter. Het was een groot bedrijf dat al een naam had in de technologie die ineens beweerde dat dit het antwoord was op ieders problemen. En voor een groot gedeelte hadden ze gelijk. Na de iPhone hebben smartphones een enorme vlucht genomen terwijl het daarvoor eigenlijk enkel gezien werd als een speeltje voor geeks en nerds met teveel geld. Apple (en zeker ook Jobs) is er altijd goed in geweest om met producten én een verhaal rond die producten komen waarvan de grote massa instant het gevoel krijgt dat ze precies dat altijd al wilden hebben... Combineer dat met uitstekende marketing en technisch gewoon goede producten die doen wat ze moeten doen, en voila: daar is het grote succes van Apple!
En toch, toen werd gedacht dat web apps het helemaal zouden worden, daarom was er geen app store. Nu worden de mogelijkheden van web apps steeds groter, en kun je op die manier al zo goed als een volwaardige mobiele applicatie bouwen.
Nog geen échte collectersitem geweest dus :P Thanks!
Ook mooi om nog eens de review terug te lezen van die G1, en dan de reacties daar....

Denk niet dat iemand in die reacties had kunnen voorzien hoe nu het mobiele landschap er uit ziet.
Dat is de onzekerheidsfactor die je nooit kan voorspelen bij een uitvinding of ontwikkeling.
Stel je voor een batterij met 10x meer energiedichtheid. De wereld verandert op een decennium, compleet 8-)
Hetzelfde denk ik over VR - momenteel is het gewoon ruk (niemand wilt met zo'n headset zitten), maar als er een manier wordt gevonden om VR aan te bieden buiten een lompe headset en kilometers aan bekabeling om, dan zou dit ook wel eens heel populair kunnen worden.
Ik wacht wel op holodeck 8-)
Ik heb daarom ook de hoop dat er een nieuwe PS VR komt, draadloos of grotendeels draadloos, voor de PS5. Dat zou dan eindelijk die gamechanger kunnen zijn die VR gaming ineens heel groot maakt.
Volgens mij zijn er wel wat geruchten, maar is er nog niks officieel bekendgemaakt.
Dat HTC Sooner toestel had ik beslist gekocht als er in 2006 een leverbaar was geweest.
Ik ben een oude man die toetsjes waardeert. Ik herinner me de autotelefoon met verlichtte drukknoppen achterop, de loodzware accu aan een schouderband. Die telefoon nam ongeveer de helft van de leasekosten van de auto voor zijn rekening. De veelbetekenende knikjes van liftgenoten die met een even zware schoudertas naar hun verdieping onderweg waren. De enorme oplader naast de fax en de mogelijkheid een andere autotelefoon gebruiker ook op de accu aan te sluiten als de zijne bijna leeg was. Alsof je een bijna stikkende duiker een hap lucht uit jouw fles gunt.

Toen Ben halverwege de jaren 90 de markt bestormde (alleen bereik in Den Haag, een deel van de aankomst- en vertrekhal van Schiphol en een stuk van ongeveer 250 meter op de A6 tussen Almere en Lelystad) kreeg ik een Nokia 8110 (de banaan) van hooguit 200 gram. Ik vond het een NASA-waardig apparaat, beter dan maar maximaal vier keer per letter een toetsje indrukken terwijl je een sms spelde kon haast niet.
Het werd natuurlijk snel beter en ik ben ondertussen even blasé als de rest van de wereld die niet verbaast opkijkt als zijn telefoon onmiddellijk het goede antwoord geeft als ik tijdens het autorijden vraag hoe de hoofdstad van Tasmanië heet.
Ik heb goede herinneringen aan mijn Nokia E90. Ik herinner me de fantastische kwaliteit van de foto's die ik er mee maakte. Een paar jaar eerder deed ik dat met een digitale camera waar een floppy in ging. Ik kon die foto zelfs aan iemand mailen! De routeplanner die beter zou werken dan die in mijn auto, heeft nooit naar behoren gewerkt. Afgezien daarvan was het een fenomenaal apparaat dat op allerlei vlakken veel beter was dan wat ik gewend was.
Als er nu een Communicator E90 met huidige techniek onder de motorkap bij de verlengaanbiedingen zou staan, was de Huawei Mate 40 Pro die ik nu op mijn lijstje heb staan niet langer de aanvoerder.

Leuk dat af en toe Neanderthalers als de HTC Sooner opduiken. Ooit halen mijn erfgenamen een Nokia 8110 uit een doos. De accu (drie dagen op een volle accu) is los van het toestel in het doosje gedaan (zelfs het cellofaantje dat de contacten afdekte was er nog) en de oplader werkte nog toen het toestel met pensioen ging, Misschien heeft ooit iemand de ultieme retro ervaring met het toestel dat ik zo futuristisch vond.
Ik heb nog een HTC G1 liggen, gereset dus ik denk Android 1.0. Ding is onbruikbaar want ik moet bij opstarten inloggen bij Google maar dat wil hij niet meer. :'(
Android 1.5 is nooit gereleased geweest op een consumenten device. Dus vermoedelijk is het 1.5
1.5 nooit gereleased dus het is 1.5?
Hij zal wel bedoelen dat 1.0 nooit gereleased is geweest
Android 1.0 was zeker wel beschikbaar, daar werd die G1 mee uitgebracht.
Volgens mij was cupcake gewoon de eerste publiekelijke versie, 1.0 (was ook niet voor touchscreens werkend vziw) is nooit live geweest

edit: ow wow, https://en.wikipedia.org/...rsion_history#Android_1.0 hij is dus wel uitgekomen met 1.0 volgens wikipedia...vraag me af of dat klopt...

[Reactie gewijzigd door Boy op 20 maart 2020 11:12]

1.5 Was de eerste versie met zo'n codenaam. 1.0 Was wel degelijk publiek, en is de versie waarmee de G1 is uitgebracht.
Ik heb er ook nog 1 liggen, goede herinneringen aan.

Paar jaar geleden nog eens mee gespeeld, maar daar ging mijn droom in duigen...
In kon hem gebruiken, maar wat een verschil met tegenwoordig.
Dat het een kleine pixelige scherm is en geen snelheidsmonster had ik wel verwacht.

Maar hij was zo goed als onbruikbaar.
Zo wat traag, apps werkten niet allemaal meer, app store uiteraard ook niet, ...

Ik zou gewoon de goede herinneringen houden, en niet aan zetten ;)
Ziet er toch tof uit. Met betere toetsen dan de huidige bb's (als voorbeeld)
Maar nu nog het eerste fototoestel met Android.
Is ook al een tijd terug op de markt gebracht, de Samsung Galaxy Camera https://tweakers.net/revi...a-geslaagde-symbiose.html
Leuk dat Samsung historisch besef had of het wiel opnieuw uitgevonden heeft, maar ik zoek het een aantal jaar eerder in de 0.x versie van Android die daar speciaal voor ontwikkeld was.
Nog even doorzoeken brengt me bij de Polaroid SC1630 Welke werd aangekondigd als "de eerste smart camera"

https://www.digifotostart...slimme-camera-met-android

Aangezien het 2011/2012 was denk ik wel dat het Android 4 zal hebben gedraaid.
Haha, die weet ik nog. Als die gewoon belfunctionaliteit had dan had ik hem gekocht destijds!

Er zat dus wel 4G op, maar je kon er niet mee bellen |:(
Dit is best een praktisch ontwerp die ze weer op de markt zouden moeten brengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee