Tweakers Podcast #95 - Ransomware, versleutelde iPhones en de frameraterace

Als je belt met de klantenservice van de aanvallers die jouw bestanden met ransomware hebben versleuteld, kun je korting krijgen op de ontsleuteling. Het is alsof je afdingt op een markt, met het verschil dat je op de bazaar iets nieuws koopt en niet de toegang tot je eigen bestanden.

In deze podcast vertelt privacy- en securityredacteur Tijs Hofmans over de duistere wereld achter ransomware, die niet in elk opzicht zo duister is als je zou verwachten. Ook gaat het natuurlijk over Maastricht University en GWK Travelex, die beide tijdens de feestdagen door deze vorm van malware werden getroffen.

Wie ook software niet zegt te kunnen ontsleutelen, is de FBI. Die heeft Apple wéér gevraagd om te helpen met het openmaken van de software van twee iPhones van een terrorist. Apple wil wel helpen, maar vindt dat een achterdeurtje voor alleen the good guys niet mogelijk is.

Ook hebben we het over het ontbreken van Sony's PlayStation-divisie op gamebeurs E3. Jurian, die wel gaat, denkt dat Sony het liefst de PS5 direct aan gamers laat zien, in plaats van de eerste indrukken over te laten aan mensen zoals hij. We hebben het daarnaast over de 'frameraterace' die lijkt losgebarsten op smartphones. Veel telefoons krijgen een verversingssnelheid hoger dan 60Hz en maandag gingen Chinese fabrikanten ineens in het openbaar tegen elkaar opbieden wie de hoogste framerate zou gaan bieden.

Daarnaast behandelen we nog een aantal vragen die we overhebben van onze Ask Us Anything-aflevering van rond kerst, over onder meer een minister van Digitale Zaken en games die telkens realistischer worden. Als er genoeg vragen binnen blijven komen, kunnen we hier wellicht een vast item van maken, dus stel ze gerust in de reacties of via mail.

0:20 Opening
2:05 Versleutelde iPhones
7:31 Sony is niet op de E3
12:36 Framerates op telefoons
19:04 Ask Us Anything-blokje
32:51 Maastricht University en ransomware
52:16 Sneakpeek

Hoe kan ik de Tweakers Podcast beluisteren?

Elke aflevering wordt hier op de site geplaatst als een .Geek en het overzicht van alle afleveringen vind je hier. Luister je liever zonder je pc of laptop, dan heb je de keuze uit een heleboel Podcast-apps voor je telefoon of tablet. Voor iOS is er natuurlijk Apple Podcasts, maar ook OverCast, iCatcher, PodCruncher en CastBox zijn populair. Op Android zijn AntennaPod, Podcast Addict en PocketCasts populaire apps. Voor Windows Phone kun je terecht bij de ingebouwde Podcasts-app, of bij GroverPro. Voor al die apps geldt dat je ons kunt vinden door binnen de app te zoeken op 'Tweakers Podcast' en je te abonneren. Datzelfde geldt ook voor Spotify. Tot slot kun je de afleveringen terugvinden op YouTube.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-01-2020 • 06:00

26

Reacties (26)

26
26
20
2
0
6
Wijzig sortering
Ben ik de enige die Red Hot Chili Peppers op zette toen Jurian dat zei!?

Wellicht een leuk idee om Tweaker vragen een vast plekje te geven in de Podcast? 1 vraag per aflevering, of 1x per maand wat tijd aan besteden?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Ruvetuve16 januari 2020 11:06
Wellicht een leuk idee om Tweaker vragen een vast plekje te geven in de Podcast? 1 vraag per aflevering, of 1x per maand wat tijd aan besteden?
Ja graag! Als jullie ze blijven sturen, blijven wij ze beantwoorden ;) We doen ook volgende week weer een oproep in de podcast zelf om vragen in te sturen. Maar dan doen we het idd zo: geen hele aflevering, maar een blokje met vragen :)
Leuk! Sinds een maandje of twee in bezit van een auto met Bluetooth :o . Sindsdien luister ik via Spotify naar deze podcasts en heb ik ontdekt hoe leuk dit medium eigenlijk is voor onderweg!
Pas maar op. Ben begonnen met podcasts, en doe nu luisterboeken....

Heb in een jaar tijd al heel wat trilogieën weggewerkt (lord of the rings, the Hobbit, volledige Harry Potter serie, boeken van XKCD, en nog een aantal leerzame boeken).

Een half uurtje enkele reis is heel veel tijd als je dat gebruikt voor podcasts/luisterboeken. Want op jaarbasis tikt dat lekker aan. En de radio mis ik totaal niet.....
Nog een tip: luister luisterboeken via je telefoon en gebruik dan een speler (bv Podcast Republic) die je in staat stelt de snelheid te verhogen/verlagen. Sommige luisterboeken zijn nét te traag om lekker te luisteren en het is fijn als je de snelheid een beetje kan verhogen. De meeste podcasts luister ik dan ook op 1.3 x de normale snelheid. De app past automatisch de toonhoogte aan zodat je niet het idee hebt naar 'hamsters' te luisteren.
Omwille van mijn visuele beperking luister ik al 25 jaar naar luisterboeken..... Blij dat dit medium toch ook breder aan een opmars bezig... Ik luister op de trein altijd elke dag meer dan 1U naar luisterboeken.
"Een half uurtje enkele reis is heel veel tijd als je dat gebruikt voor podcasts/luisterboeken. Want op jaarbasis tikt dat lekker aan. En de radio mis ik totaal niet....."

Ben ik het niet mee eens, mijn reistijd (40 min) is vaak te kort. Sta regelmatig thuis of op kantoor nog even op de parkeerplaats een spannende scène of interessant onderwerp af te luisteren :+
Haha, herkenbaar. Vaak als ik thuiskom moet ik ook nog nét iets afluisteren, waardoor ik regelmatig vanuit huis vreemde blikken krijg, á la "waarom komt 'ie nou niet uit die auto?"
Dat is zeker waar :+ Maar dan is geen enkele rit lang genoeg, tenzij je naar China gaat met de auto :Y)
Welke app/dienst gebruik je voor de luisterboeken?
Je vraagt het aan @Waah, maar ik antwoord ook even :)

Sinds kort heb ik een abonnement op BookChoice. Hierbij krijg je elke maand 8 boeken, zowel als ebook als als luisterboek. Zonder drm. Je kan niet kiezen wélke 8 boeken, want de selectie staat vast. De kosten zijn echter slechts €3,99 per maand en omdat het een brede selectie is, zit er altijd wel wat leuks bij
Ik heb Smart Audiobook Player welke puur voor audioboeken is die je download. Dus geen abbonementsdienst zoals BookChoice, maar je moet ze dus los aanschaffen/vinden.
Zo veel berichten waar ik op wil reageren. Dus heb Timx2 maar gekozen omdat hij het eerste bericht plaatste.

Ben zelf dook afgelopen jaar over gegaan naar audioboeken, podcasts e.d.
Had voorheen oortjes met draad in de auto, daarna de RedMi airdots en nu sinds 2 weken een auto met Android Auto. Radio staat nooit meer aan, nieuws mis ik niet echt. Belangrijke dingen lees ik op internet, hoor ik van andere of hoor ik op een radio die op kantoor staat.

Het verhaal dat men op de parkeerplaats een stuk afluister, herkenbaar! Zelfs zo erg miste ik enkele verhalen dat ik verlangde naar een lange autorit ipv een klant in de zelfde wijk/stad.

@falcon186 ik hoop dat deze ontwikkeling/interesse ook voor jou vooruitgang betekent. Zoals meer bronnen of makkelijker toegankelijk.
Soms zie je het ook achteruit gaan door de commerciële doeleinden.
Ja natuurlijk heb je buiten het commerciële terrijn van bv. audible, luisterrijk, storytell…. ook de specifieke bibliotheken voor personen met een leesbeperking:
www.passendlezen.nl
die een uitgebreide collectie aan audioboeken hebben en ook een eigen app om boeken te streamen...… Toen ik jonger was werden er dozen vol met cassette bandjes opgestuurd.....

Ik woon zelf in Vlaanderen maar doe altijd een beroep op de Nederlandse dienst omdat hun inlezers van een veel hoger niveau zijn dan hier in Vlaanderen.
Helemaal mee eens! Ik vul mijn dagelijkse tijd in de auto volledig met podcasts en switch om het uur even naar de radio voor het nieuws. Probeer ook eens luisterboeken, sommige boeken kan je een maand woon-werk verkeer mee vullen ;)
Over versleutelde iPhones: het is leuk dat Apple er een publiciteitsstunt principiele kwestie van maakt door de telefoon van een crimineel persoon niet te ontsleutelen, maar het zou natuurlijk het mooiste zijn als je een evenwicht kan bereiken door een rechter te laten bepalen of het gerechtvaardig is de privacy van iemand op te offeren. Dát is bij uitstek de persoon om een afweging als dit te maken.
Dat klopt, maar het risico van bewuste backdoors is dat er ook door anderen misbruik van kan worden gemaakt. Wat mij betreft weegt het belang van privacy van alle gebruikers dan ook zwaarder en worden er geen uitzonderingen gemaakt.
Ik snap nog steeds niet waarom de FBI een oude iPhone niet kan kraken. Is dat niet een kwestie van een supercomputer en wat tijd? Of gebeurt dat zo alleen in films...
Dat is alleen makkelijk in films.
Een jaar (geen idee hoeveel nodig zou zijn voor een oude iPhone) rekentijd op een supercomputer is daarnaast ook nog eens duur.
Ik zit nog even te denken over de uitspraak "hoe kan het dat mensen geen offline backup maken". Als ik hier even 1 van de netwerkschijven neem, dan staat daar meer dan en petabyte aan data op. Zelfs als maar 10% daarvan nuttig zou zijn (ik heb geen idee hoe IT dat zou moeten bepalen, maar goed), is het volgens mij behoorlijk lastig om daar een offline backup van te maken?
Games die bijna zo echt zijn als de echte wereld?

Probeer naar de serie "Westworld" te kijken. 20 episodes van een uur. Of het je smaak is, is een andere discussie.

Het idee is, een wereld met zelfstandige hosts. Wel voorgeprogrammeerd maar reagerend op de situatie.
"En wat er dan gebeurt, had niemand verwacht!" (Zal geen spoilers geven)
Toch leuker met Wout er bij.
Niet zo zeer een vraag voor de podcast maar eerder een idee om wat meer aandacht aan te besteden (dit mag natuurlijk in de podcast):
- Hoe kan technologie bijdragen om personen met een handicap meer zelfstandig te laten mee draaien in de maatschappij?
- Welke technologieën die in ontwikkeling zijn, bieden kansen voor personen met een handicap?
- Hoe zetten grote bedrijven als Apple en Google in om hun producten toegankelijk te maken voor personen met een handicap?
- In welke mate is er regelgeving/wetgeving om informatie voor "iedereen" toegankelijk te maken?

Zelf zit ik in een VZW voor jongeren met een visuele beperking die zich richt op inclusie op de arbeidsmarkt en tijdens hun studies.
www.iccbelgium.org
Dit jaar organiseren we een Innovatie dag waar we de aandacht willen richten op nieuwe technologische ontwikkelingen.
@Tweakjur @arnoudwokke

Linus Tech Tips heeft laatst een test gedaan met oa Shroud om te kijken of 240Hz/FPS monitoren een voordeel geven tov 60 en 144Hz. Dat verschil is wel degelijk aanwezig. Overigens meer van belang voor de competitieve gamer dan de recreatieve natuurlijk. De sweetspot zit voor het gros op 144Hz, naar mijn mening.

https://youtu.be/OX31kZbAXsA

Overigens schijnen zelfs 1000 Hz monitoren een voordeel te bieden: https://www.blurbusters.c...blurfree-sample-and-hold/
Ik hoorde in de Podcast het "verwijt" dat men geen offline backups had. Maar hoe hadden die in dit geval kunnen helpen? Als deze randsome ware zich in Juli in je netwerk ingraaft, dan zit ie beslist ook in je offline backup als je maandelijks naar een offline backup schrijft. De randsome ware valt niet de backup files zelf aan, gaat dus niet op zoek naar je backups om die alsnog te infecteren.

Dat is wel waar offline backups je tegen beschermen, iemand die binnen gekomen is in je netwerk en vervolgens actief op zoek gaat naar data en backups om die te vernietigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.