Bedrijven versturen signaal naar satelliet met sensor op plantenenergie

Bedrijven Plant-e en Lacuna Space hebben samen een sensor ontwikkeld die volledig werkt op plantenenergie. Deze sensor heeft succesvol een signaal verstuurd naar een satelliet in lage aardbaan. Het project wordt ondersteund door ESA.

Lacuna Plant-e
De set-up van Plant-e
en Lacuna Space

De set-up van beide bedrijven verstuurde op 20 november 2019 succesvol een eerste bericht, dat maakten de bedrijven dinsdag bekend. Hiervoor werd nog wel een aardse verbinding gebruikt. Hierna werd de gehele set-up naar het dak van een kantoor verplaatst. Op 21 november om 9:00 uur 's ochtends kwam het eerste signaal succesvol via een satelliet in lage aardbaan binnen.

De sensor van Lacuna Space en Plant-E verbruikt bij het versturen van het bericht via een antenne op aarde zo’n 0,075mW. Bij het versturen van een satellietbericht is dit ongeveer 0,138mW. Tegelijkertijd kon de plantenenergie voldoende energie leveren om iedere drie uur berichten via aardse netwerken te versturen.

Lacuna Plant-e
De set-up van Lacuna Space en Plant-e. Afbeelding via Plant-e

De sensor is vooralsnog een proof-of-concept, en is momenteel dus nog niet bedoeld voor grootschalig gebruik. Volgens de twee bedrijven moet het systeem op termijn de kosten, onderhoudskosten, en de invloed op het milieu van iot-apparaten verminderen. De sensor kan bijvoorbeeld gebruikt worden in de landbouw, in rijstvelden, of op andere gebieden met veel water in de grond, zonder dat daar externe stroombronnen voor nodig zijn.

Lacuna Space maakte voorheen al sensoren voor iot-apparaten die signalen naar cubesats kunnen versturen, maar deze hadden een batterij nodig. Het bedrijf heeft nu echter een samenwerking gestart met het Wageningse Plant-e. Plant-e produceert een zogeheten plant microbial fuel cell, ook wel een p-mfc, waarmee de energie die levende planten uitstoten, wordt omgezet in bruikbare elektriciteit.

Plant-e infographic
De technologie van Plant-e.
Afbeelding via Plant-e

Planten produceren door zonlicht organische materie. Een deel van deze materie wordt door de plant zelf gebruikt voor groei, maar niet alles. De rest wordt uitgestoten vanuit de wortels. Deze restmaterie wordt door omliggende bacteriën afgebroken, waarbij elektronen en protonen vrijkomen. De elektronen worden opgevangen door een anode van Plant-e, waarna ze door de bedrading stromen en functioneren als bruikbare elektriciteit. Hiervoor is ook een kathode nodig, een positieve pool; daar komen de protonen terecht. Energie blijft op deze manier door de draad circuleren. Als eindresultaat levert dit CO2-negatieve elektriciteit op, omdat de plant blijft groeien en dus tegelijkertijd CO2 opslaat.

De set-up van Plant-e en Lacuna Space bestaat uit een plantenbak met temperatuursensor, een p-mfc, een energy harvester, een supercondensator voor de opslag van reserve-energie, en een Lacuna-sensor die signalen verstuurt naar een cubesat van Lacuna of een antenne op de aarde, mits deze dichtbij genoeg is. De resulterende data kan via de satelliet bij een grondstation verstuurd worden naar een webinterface. Zo gebruikt Lacuna Space momenteel Slack.

Lacuna Space maakt gebruik van sensoren die via LoRaWAN data verzenden. LoRaWAN is een media-access-protocol voor wide-area networks. Het is volledig opensource en kan zonder licenties gebruikt worden, waardoor iedereen een eigen netwerk met LoRaWAN kan opzetten. LoRaWAN maakt gebruik van kanalen met een bandbreedte van 125kHz, 250kHz of 500kHz, afhankelijk van de regio of het frequentieplan. Het netwerk maakt in ieder geval altijd gebruik van de licensievrije sub-GHz-radiofrequenties. In Europa werkt het netwerk op de 868MHz-frequentie. De communicatie wordt versleuteld met 128bits aes-encryptie. LoRaWAN vergt erg weinig stroom, en heeft bovendien een bereik van enkele kilometers. Dit maakt het volgens Lacuna Space erg geschikt voor het verzenden van data tussen verschillende iot-apparaten.

Momenteel heeft Lacuna een enkele satelliet in lage aardbaan. Het gaat hierbij om een compacte cubesat, die een ontvanger als payload heeft. Deze ontvanger kan zeer zwakke signalen van iot-apparaten opvangen, waardoor data over de hele wereld verzonden kan worden. Deze satelliet van Lacuna zit op een hoogte van ongeveer 500km.

Volgens Lacuna is het dekken van de aarde al met een enkele satelliet mogelijk: de satelliet komt over de sensor, waarna data binnenkomt op de ontvanger. De satelliet draait vervolgens om de aarde, terwijl de aarde zelf ook draait. Hierdoor kan de satelliet de complete aarde van connectiviteit voorzien, met als kanttekening dat dit niet in realtime is. De satelliet kan alleen data versturen wanneer het in de buurt van een grondstation op de aarde is. De satelliet kan dan ook maximaal twee keer per dag een signaal overbrengen, met dus tot maximaal 12 uur wachttijd. Overigens is dit met meer satellieten wel schaalbaar. Dit jaar wil Lacuna nog drie satellieten lanceren. Mits deze ieder op het juiste moment worden gelanceerd, kan de wachttijd bijvoorbeeld verlaagd worden naar maximaal drie uur.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

17-01-2020 • 12:01

25

Reacties (25)

25
25
19
2
0
2
Wijzig sortering
Toen mijn vrouw zei dat ik het mos van het dak moest halen heb ik haar dit artikel laten zien en gezegd dat ons dak vol ligt met low budget zonnepanelen. Je bent lui of je bent het niet.
"Sluit het dan maar aan op de omvormer"
Plant-E is een spin-off van Wageningen Universiteit en bestaat al zo'n 10 jaar. Er zijn in de afgelopen jaren diverse projecten geweest waarbij de plant-energie gebruikt werd om energie op te wekken voor led verlichting.
Verwacht geen hele opbrengsten zoals zonnepanelen, maar dat is ook niet hun doel.
Oprichter Marjolein Helder heeft ook enkele TEDx praatjes gehouden, wel leuk om eens te kijken.
Als dit verder geen negatieve invloed heeft op de planten zelf of de grond eromheen dan vind ik het geniaal.
Het lijkt mij inderdaad ook niet goed voor de plant om electronen aan de grond te onttrekken.
In een elektrisch circuit onttrek je net zoveel elektronen als je er via de andere geleider weer aan toevoegt.
Precies, dus of uit de grond, of uit de plant. Beide lijkt me niet positief voor de plant. Maar wel een mooie technologie, helemaal omdat zo'n plantje meer nut heeft dan alleen energie "opwekken".
De elektronen zullen niet zozeer het probleem zijn. Maar als er bij de afbraak van de reststoffen H+ ionen vrijkomen zal dat wel de zuurgraad beïnvloeden. Dat vinden planten vaak niet fijn, danwel kan het andere soorten weer bevorderen.
Ja inderdaad, "energie gaat niet verloren".
De zuur minnende planten, zoals de Rododendron.
Vooral belangrijk is dan of het een blijvend effect heeft. Als een plant na even rust weer "bijgekomen" is en gewoon gezond blijft lijkt me het geen probleem.
Ik ben ervan overtuigd dat dit sowieso een negatief effect heeft. Misschien niet direct merkbaar, maar je verzwakt natuurlijk de soort een klein beetje ten opzichte van de concurrentie waaraan je geen energie onttrekt. De vraag is denk ik dan ook meer: weegt dit (kleine) nadeel op tegen de voordelen? Dat zal per situatie bekeken moeten worden.
Aan de andere kant krijgt deze soort hulp van ons mensen om zich te verspreiden en groeien. Waar een random andere soort dat niet krijgt en misschien wel eens verdelgt wordt door ons mensen.
Als eindresultaat levert dit CO2-negatieve elektriciteit op, omdat de plant blijft groeien en dus tegelijkertijd CO2 opslaat.
Dat is niet helemaal waar, want die CO2 komt weer vrij als de plant dood is.
Er wordt volgens mij bedoeld dat de energie wordt opgewekt terwijl tegelijkertijd CO2 wordt opgeslagen, de omgekeerde versie van CO2 uitstoten om energie op te wekken (gas, olie, kolen...). Als de plant doodgaat en de CO2 vrijkomt is de uitstoot neutraal, d.w.z. hetzelfde als op het moment vóór het onttrekken van de energie.
Bovendien gaat die plant er echt niet harder op groeien, zodat 'ie minder CO2 opslaat dan 'ie zou doen als 'ie met rust gelaten was.
Hoe weet je dat de plant minder goed groeit? Voor hetzelfde geld heeft die plant er baat bij als de afbraakproducten van de bacteriën door de plant-e worden gebruikt in plaats van in de bodem blijven zitten.
De afbraakproducten worden niet 'gebruikt'. Je laat het klinken alsof je troep opruimt.
Eerlijk gezegd weet ik niet hoe het wél zit, maar je onttrekt energie aan het systeem en dat lijkt me nooit goed voor het systeem, de plant, wortels, bacteriën en grond, zelf. Dus denk ik dat de plant minder groeit.
Beter groeien lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Maar ja, je weet nooit.
Idd, je verstoort de balans, heel simpel... Maar het zou ook positief kunnen uitpakken natuurlijk, al is dat onwaatschijnlijk zoals @ajolla zegt. Meestal heeft verstoren van de balance negatieve impact.
De zon gaat voor niks op, maar voor de rest is er niks 'gratis'.
hmmm...ik ben ook vrij sceptisch hierin...de natuur heeft in de regel geen 'overtollige energie'...dus ik ga er ook vanuit dat die energie ook idd ergens voor gebruikt wordt. Of dat nou de plant is, of de bacteriën of iets anders in het ecosysteem die deze energie gaat missen...

Dus hopelijk is dit niet het begin van de volgende manier van uitholling van de natuur.
Aan de andere kant is dit natuurlijk wel een ontzettend mooie manier van energie winnen. Alleen al het feit dat het kan vind ik superbijzonder.

En in sommige gevallen zal het risico t.o.v. de planten zeker het risico om het te gebruiken waard zijn (ik kan me b.v. een nood device voorstellen wat je meeneemt als je in een onherbergzaam gebied gaat hicken ofzo...dan kun je dus altijd, ook als je telefoon b.v. leeg is, met zo'n apparaatje een noodberichtje via een satelliet sturen).
Planten hebben toch al licht nodig, dus is een klein zonnepaneel niet veel praktischer? Kost enkele tientallen centen, grotere power output, en kan decennia meegaan. Deze plantenergiebron klinkt als een oplossing op zoek naar een probleem.

[Reactie gewijzigd door Pruimenvlaai op 24 juli 2024 12:24]

Hmm deze gedachte kwam bij mij ook op. Maar hoe zit het met de productiekosten van zo'n zonnepaneeltje? En met de milieuvervuiling bij productie en recycling?
Een beetje het principe van een citroen die als batterij werkt, of zie ik het verkeerd?
Hoe groot zijn die grondpennen eigenlijk?
Artikel afprinten, op de ramen van je benzine/diesel auto plakken en vervolgens voor de lol een elektriciteitsstekker in de grond steken die in je kofferdeksel vasthangt.
Vervolgens voor je wagen zelf tegen mensen beginnen verkondigen dat je je wagen omgebouwd hebt en dat deze op elektrische aardenergie werkt ! }>
Werkt dit ook op redox reacties ? Want ik weet niet of ik dat wel zie zitten ... roest afzetten op hotspots in een plantenmedium.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.