Programmeur maakt web-app met interactieve statistieken van Top 2000

Het begin van kerst betekent ook het begin van de Top 2000, een voor sommigen net zo belangrijk en heugelijk jaarlijks evenement. Een Redditgebruiker heeft naar aanleiding van de Top 2000 een web-app gemaakt waar de Top 2000 van nu en toen ingezien kan worden, compleet met trends.

Redditgebruiker DrCanoodle postte in de ochtend van eerste kerstdag zijn Top 2000-app op /r/TheNetherlands. Hij of zij kwam voor het eerst met de app op de proppen ten tijde van de Top 2000 van 2018. Sindsdien zijn er veel veranderingen doorgevoerd, maar de dokter staat nog altijd open voor feedback.

In de app is het nummer te zien dat op dat moment wordt afgespeeld, compleet met de trend die dat nummer heeft doorgemaakt sinds de allereerste Top 2000, in 1999. Zo is in een oogopslag te zien dat Georgia On My Mind van Ray Charles, dat op het moment van schrijven afgespeeld wordt, zijn hoogtepunt in 2005 beleefde met een plek op nummer 677, maar sinds 2011 een daling meemaakt die uitmondt in zijn huidige plek op nummer 1951.

Interessant is ook om te zien welke nummers juist heel stabiel zijn. Bohemian Rhapsody van Queen is daar wellicht het ultieme voorbeeld van: het nummer staat altijd op nummer een, met uitzondering van de jaren 2005, 2010, 2014 en 2015, waarin het altijd op twee staat. The Eagles hadden met Hotel California op twee van die jaren de toppositie.

Wat momenteel nog wel ontbreekt, is de mogelijkheid om ranglijsten van voorgaande jaren te bekijken. Dat kan wel op de officiële Top 2000-pagina zelf. Verder lijkt de app wel vrij compleet. Wie graag meer van dit soort Reddit-posts ziet, kan terecht op /r/DataIsBeautiful.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-12-2019 • 12:27

72 Linkedin

Reacties (72)

72
63
39
2
0
12
Wijzig sortering
Er is ook een officiële statistieken site (werkt ook op mobiel) dit jaar https://www.nporadio2.nl/top2000/statistieken
Deze dagen luister ik gewoon naar de Snob 2000. Tenminste wel goede muziek over het algemeen :+ /Snob -

https://pinguinradio.com/...woensdag-25-december-2-19
Ben opzich wel benieuwd naar een echte top2000 lijst.
De snob is al een goed voorbeeld maar voornamelijk bekend onder de alternatieve mensen

Met de top2000 hebben ze een 3000 nummers waar je uit kan kiezen?
Hierdoor is het ook redelijk voorspelbaar wat je gaat horen natuurlijk.

Sowieso vreemd dat met de top2000 de "alternatievere" nummers enorm hoog scoren en dat dit soort muziek nooit door de "gewone" radio opgepakt wordt.
Er is een standaard lijst maar je kan ook 35 eigen nummers kiezen. Zelf heb ik dit jaar 20 eigen keuzes gemaakt en ze staan er bijna allemaal in.
de eigen keuzes vul ik nooit in ivm het feit dat ik er vanuit ga dat spelfouten en dergerlijke niet mee geteld worden (of er zou al handmatig door de lijsten gegaan moeten worden)

maar als er 20 keuzes instaan van je vrije keuzes dan zal dit toch eens de moeite waard zijn om te gaan doen :)
Ik denk dat spelfouten er wel uit gehaald worden. Het zou voor 90% volautomatisch kunnen, gooi voor de rest de op elkaar lijkende titels bij elkaar en laat iemand handmatig checken of iets hetzelfde is of niet.
Blijft altijd een selectie natuurlijk. Er zijn veel meer mensen die van de alternatievere nummers houden dan die naar de radio luisteren ;) . Anderzijds kan een radio (afgezien van 10gold, of die bejaardenzenders ) niet de hele tijd alleen de klassiekers luisteren.

Je ontkomt niet aan een selectie anders krijg je 100.000 verschillende nummers met een enkele stem en dan zal de grootste deler ook wel boven komen drijven denk ik. Er is dan ook geen stemmen aan, afgezien van de echte lijstjesfreaks natuurlijk.

Zou ook de meeste gedraaide nummers ooit kunnen uitzenden, maar dat zal de variatie ook wel geen goed doen ;)
Het staat je vrij om nummers te kiezen die niet bekend zijn bij hun natuurlijk. Ervaring heb wel geleerd dat de kans dat je een van die platen terug hoort erg klein is
Leuke link. :) Ben bang dat die wat overbelast is, die internetradio, stoort nogal, zal misschien met de aandacht door jou te maken hebben. ;)
Duidelijk mensen met smaak : onze Deus op NR 2 !! Hup Hup Tommeke (Barman ;)) 8-)
En de Nick op 3 , yes !! Bedankt voor de tip _/-\o_

[Reactie gewijzigd door OxWax op 25 december 2019 18:15]

Volgens mij zou ik nog een enorm eind langer kunnen doorsnobben over die snoblijst dan over de normale top, want meuk als Muse, Artic Monkeys and The National zo hoog is natuurlijk een nono :X .

En Napalm Death nergens te bekennen :(

Houdt het gezellig deze dagen :Y)
ik ben blij dat wat goede muziek is en wat niet een mening is. Ik zou daar nog geen 5 minuten naar kunnen luisteren.
Smaken staat vrij. Sommige mensen houden ook niet van kruiden :P
Wat me vooral bevalt aan de snob2000 is
- de goede muziek
- de afwisseling. Van rustig tot snoei hard
- geen reklame en nieuws elk uur. Geldt voor pinguin in het algemeen.
- niet per se singles, alle album tracks mogen.
- er kan niet op de nummer 1 van vorig jaar gestemd worden.

Pinguinradio komt voort uit KinkFM toen het falliet ging een jaar of 10 geleden.

[Reactie gewijzigd door TheKr1S op 26 december 2019 10:16]

Ik luister zelf ook naar de Snob2000.
De (sound) processing van pinguinradio vind ik wel vreselijk. Als er bas inde muziek zit wordt het een stuk minder hard. Stopt de bas even vliegt het volume omhoog. Bij sommige muziek heel irritant.

/ontopic
Ik vindt de kleuren van de voorbeeld grafiek slecht gekozen, te weinig verschil tussen.
Die grafiek geeft een goede illustratie van hoe het is om kleurenblind te zijn. Verder: de Snob 2000 is een stuk beter te behappen voor mij. Wat in de top 2000 staat is gewoon de zelfde afgezaagde jaren 70 meuk die ik in de jaren 90 al vaak genoeg gehoord had aangevuld met modernere open getrapte open deurtjes en grappig bedoelde stemakties om een enorm kutnummer hog in de lijst te krijgen.
Voor mij zag alles er ook hetzelfde uit hoor 8)7
Misschien is het dezelfde "afgezaagde jaren 70 meuk" omdat dat wat de luisteraars van Radio 2 goed vinden? Je merkt echt wel dat de lijst met de jaren jonger wordt. Maar ik zou echt geen 5 minuten naar de snob 2000 kunnen luisteren.
Zeker een stuk beter, er staat zelfs muziek bij waar ik soms wel eens naar luister.
Maar goed ik ben meestal niet echt een fan van muziek met duidelijke lyrics en luister vooral naar instrumentale muziek.
Lang leve die afgezaagde jaren 70, blijft toch mijn favoriete decennium qua muziek (of eigenlijk 1969-1978). :)

Die Snob 2000 lijst ziet er overigens zeer goed uit.
Je kunt inderdaad beter luisteren naar een lijst die samengesteld wordt door mensen met exact dezelfde smaak, zodat het niet afwijkt van je eigen afspeellijsten...

8)7
Sowieso komen de winnaars van de voorgaande jaren nooit meer terug. Dus dat zou inhouden dat je niet weer ieder jaar Bohemian Rhapsody hoog hebt staan iets anders van Queen of een geheel andere band.
Dat is wel een grappig idee, maar zou resulteren in eens in de twee jaar Bohemian rhapsody... Bovendien is de nummer 1 niet heel erg van belang.

Het is een week van nummers die eindelijk weer op de radio zijn én nummers waarvan je niet kunt voorstellen dat iemand er op stemt. De snob2000 is precies hetzelfde.
“Staat altijd op 1, met uitzondering van a, b, c en d” 💪
Beter dan "Het nummer staat op 1 in 1999, 2000, 2001, 2002, 2003....
In 2005 is de film Ray uitgekomen in Nederland, dat verklaart de piek
Tof dat iemand de tijd neemt om een leuke toevoeging te ontwikkelen. Leuk. Voor al die zeurders, je weet het toch 'de beste stuurlui bevinden zich achter sociale media '...... Weet je iets beters laat dat dan merken ipv commentaar. Tja, ben ik nu ook een klager, zeurders. Toch wel een beetje de aard van ons volk. Fijne dagen en geniet van de top 2000 of wat dan ook.
Wat dacht ie, laten we 10 tinten blauw/groen nemen zodat je alsnog niks aan de index hebt?
Voor wie het niet ziet: de legenda is gelijk aan de rangorde in 2019, dus rechtsboven. Dat zie je ook aan de nieuwe entries op #4 en #9. Als je dat eenmaal weet, dan is het ook niet erg meer dat de kleuren dicht bij elkaar zitten (persoonlijk had ik dan ook de legenda rechts gezet dan was het duidelijker)
Daarnaast kan je hoveren over een lijn of de legenda en wordt het bijbehorende item gehighlight.
Ik vind dat je wel gelijk hebt. De kleuren lijken zo veel op elkaar dat sommigen gewoon niet te onderscheiden zijn.

Ja, je hebt de hoverfunctie, maar de index kan je dan net zo goed weglaten want die maakt het alleen maar onduidelijker.
Denk dat de index clickbaar is, zodat je lijnen kunt uitschakelen
Dat heb ik eigenlijk altijd met dit soort grafieken als kleurenblinde. Ik ben blij dat hij/zij het wel goed heeft geimplementeerd met hovers om een lijn uit te lichten. Dan is het voor iedereen te lezen.
als hij dat niet gedaan had, dan hadden mensen lopen zeuren dat zijn app out-dated is
Hij dacht "als iemand feedback heeft geeft hij of zij dat vast persoonlijk aan mij zodat ik de tool kan verbeteren, in plaats van op een willekeurig forum te klagen."
Je kunt het ook zien als feedback op Tweakers; waarom een tool delen die amper te gebruiken is? Laten we wel wezen, Bosmonster heeft een punt; https://app.mackayanalytics.nl/artist/1142 - wat kleur had van deze kermis, een betere kermis gemaakt.

Is ook wat zeg, ga je dit voortaan bij ieder stukje software zeggen dat uitkomt, en van een Nederlander is? 8)7 Of is het de kerstsfeer en mag iedereen donderdag pas weer klagen?

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 25 december 2019 13:20]

Is ook wat zeg, ga je dit voortaan bij ieder stukje software zeggen dat uitkomt, en van een Nederlander is?
De Top-2000 wordt door velen beluisterd en denk dat zo'n 98% wel Nederlandse luisteraars zijn. De .geek artikelen zijn ook vaak bedoelt om eens iets ander nieuws te laten zien. Tevens denk ik dat we best meer 'ons' zelf mogen promoten, maar daar zijn over het algemeen wij Nederlands niet zo goed in of je wordt meteen afgemaakt op een forum. :+

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 25 december 2019 14:03]

Marktaandeel 17% in 2017. Iets met overdrijven, hè.
Beter lezen. Hij zegt dat 98% van de luisteraars Nederlanders zijn. Niet dat 98% van de Nederlanders er naar luisteren.

[Reactie gewijzigd door dikkechaap op 26 december 2019 01:09]

Haha ja inderdaad maar dat is tweakers hé, iedereen weet het (niet) beter :+
Geen probleem, nu weet je het :) Van onze fouten kunnen we leren :+
Je kan altijd een voorstel doen om de kleuren te laten wijzigen. Overigens lijkt de site down, kan niet echt checken hoe het eruit ziet.

Azijnmode:
Sinds wanneer wordt een website overigens een app genoemd? De term webapp komt wel meer in de buurt.
Omdat apps veelal beter integreren in het OS. ;)

Webapps zijn helaas niet zo populair, veelal wordt de voorkeur gegeven aan een app. Ik vind T.net bijvoorbeeld prima werken, maar voor sommige is het invullen van een adres of het openen van een site niet echt 'native'.
Dat komt vooral doordat Apple op iOS allerlei webstandaarden die concurreren met native apps weigert te implementeren. Op Android kun je al zeer veel met een Webapp (site), maar ja het moet bij iedereen werken.
"Ik heb een beetje rondgespeeld met verschillende kleurenschema's, maar het is lastig ze goed onderscheidend te maken zonder het er als een circus uit te laten zien. Je kan onderaan de grafiek om het betreffende nummer klikken (of erover gaan met je muis op PC) om bepaalde nummers te highlighten, misschien helpt dat?"

Van Reddit. Iemand die wel gewoon daar klaagde.
Leuk bericht! Maar gaan we nu voor alle apps voor de Top 2000 een nieuwsbericht krijgen? Ik kan er nog wel een paar aandragen: "Programmeur brengt update uit voor Top 2000 voor Windows Mobile" bijvoorbeeld.
Gelukkig is het geen "nieuws bericht" maar een .geek
Zijn er zo veel top 2000 apps dan? Of wil je graag dat updates aan deze app in de categorie software updates op de site komen?
Er zijn er best een aantal. Zoek maar eens op Top 2000 op de play store, staan er zo al 6, en ook in de Microsoft Store.
Yep. Zo raak je Whatsapp voor Windows Phone/mobile kwijt, maar "gelukkig" hebben we een bijgewerkt Top 2000 overzicht ;) Zonder app update zelf overigens, na één keer herstarten wordt het overzicht bijgewerkt naar 2019.

Hulde aan Rick Neeft, ontwikkelaar van de Windows Phone/Mobile app :)

Fijne kerst gewenst voor iedereen!
Hmm ik vind het ook vrij bijzonder dat een zo`n app er ineens wordt uitgelicht (heb zelf ook een Top 2000 app gemaakt)
Dan moet je je marketing directeur ontslaan.
De source is net zo netjes als het minimalistische design. Ik vind mooi.
Typisch een Nederlandse ontwikkelaar want het is Engels en Nederlands door elkaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee