Website opent honderd tabbladen om valse advertentieprofielen op te bouwen

Mozilla heeft een website gebouwd waarmee de browser in één keer honderd tabbladen opent om zo adverteerders op het verkeerde been te zetten. Omdat er duizenden trackers ingeladen worden over één specifiek onderwerp, bouwen advertentienetwerken verkeerde profielen op.

De website heet trackthis.link en is in iedere browser te gebruiken. Op de website kunnen bezoekers een fictief profiel kiezen, zoals dat van een influencer, een 'doomsday prepper' of een miljonair. Nadat een gebruiker een profiel heeft gekozen, opent de browser honderd tabbladen van websites die daar iets mee te maken hebben. Wie bijvoorbeeld het profiel van miljonair kiest krijgt dan websites voorgeschoteld over creditcards, privévliegtuigen of maatpakken. Influencers krijgen vooral sociale netwerken en fotocamera's te zien.

De website werkt op iedere browser, maar op Firefox zijn er wat beperkingen. Die browser heeft restricties waardoor er maar twintig tabbladen tegelijk kunnen worden geopend en alleen nadat gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven. Op andere browsers gaat het om honderd tabbladen.

De website is gemaakt door het team achter Firefox. De site is een knipoog naar hoe adverteerders trackingcookies gebruiken om internetters te volgen. Als veel websites tegelijkertijd worden geopend, laden er ook honderden of zelfs duizenden van zulke trackers, waardoor de adverteerders een ander profiel van gebruikers opbouwen dan dat zij daadwerkelijk hebben. De makers waarschuwen gebruikers dat ze wel heel zeker moeten weten of zij echt alle tabbladen willen openen: "Honderd tabbladen is heel erg veel."

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

27-06-2019 • 10:18

155

Reacties (155)

155
150
99
7
0
39
Wijzig sortering
Ik vind het op zich wel een goed idee om de adverteerders op het verkeerde been te zetten, maar in dit geval ben ik daar vervolgens waarschijnlijk zelf de dupe van. Ik vind advertenties niet leuk, maar verkeerd getargette advertenties zijn (misschien?) nog vervelender.
Ik zie het liefst zo verkeerd mogelijk getargette advertenties. Dan is de kans het kleinst dat ik onbewust beïnvloed wordt door de advertentie.
hey.. psst.. AdNauseum plugin

How does AdNauseam "click Ads"?

AdNauseam 'clicks' Ads by issuing an HTTP request to the URL to which they lead. In current versions the is done via an XMLHttpRequest (or AJAX request) issued in a background process. This lightweight request signals a 'click' on the server responsible for the Ad, but does so without opening any additional windows or pages on your computer. Further it allows AdNauseam to safely receive and discard the resulting response data, rather than executing it in the browser, thus preventing a range of potential security problems (ransomware, rogue Javascript or Flash code, XSS-attacks, etc.) caused by malfunctioning or malicious Ads. Although it is completely safe, AdNauseam's clicking behaviour can be de-activated in the settings panel.

zie: https://github.com/dhowe/AdNauseam/wiki
ik betwijfel of dit zal werken, advertentienetwerken proberen "false clicks" toch juist zo veel mogelijk te herkennen?
Ja, uiteraard.
Maar met hoe meer wij zijn hoe moeilijker het voor hen wordt.
Als ik dan toch advertenties moet zien (ze blokkeren is je enkel terugtrekken uit de discussie, maar is geen oplossing om websites in de lucht te houden), heb ik liever relevante aanbiedingen. Wat mij betreft mag de tracking juist nog beter inhaken op aankoopprocessen (en de goede websites zorgen ook al voor die integratie). Nu word je soms nog lang achtervolgd met producten die je allang thuis hebt staan.
Het probleem met “relevante” aanbiedingen is dat Google achteraf bepaald wat je relevant vind.
Heb ik net een wasmachine gekocht, krijg ik weken lang reclame van wasmachines.
Tevens word je scope beperkt door wat Google denkt dat jij wilt zien. Je krijgt dus heel veel dingen niet te zien, zonder dat jij daar een mening over hebt kunnen geven. Je mist dus ook dingen die je liever wel had gezien als je zelf de keuze had.
Oftwel, je wordt in een filterbubble gezogen. ;)

Ik zie mezelf verre van "een gemiddeld persoon" (en dat ben ik ook niet), en ik snap werkelijk niet waarom enerzijds zowat iedereen advertenties als irritant ervaren, maar die anderzijds blijkbaar tóch invloed hebben op het koopgedrag. Misschien ligt het aan mij, maar ik ben compleet ongevoelig voor welke reclame dan ook. Sterker nog: hoe vaker ik ermee om de oren geslingerd wordt, hoe groter de aversie wordt.

Voorbeeld: al een hele poos worden we op TV overspoeld met SodaStream reclame. En dan ook dusdanig dat het zwaar op de zenuwen werkt en ik steeds meer de neiging krijg om mijn bord vreten door de beeldbuis heen te jagen. Het is zelfs zó indoctrinerend veel te zien dat ik juist het tegenovergestelde krijg als hoe reclame bedoeld is: ik koop het NOOIT. Alleen maar omdat het zo door je strot geduwd krijgt. Dat geldt voor alle reclame. Ook als het iets is waar mijn interesse wèl ligt. Krijg ik er teveel reclame van te zien, dan beschouw ik het als ongeloofwaardig, opdringerig en weet ik veel wat voor negatieve gevoelens opwekkend, dat ik het ook nooit wil hebben. Al krijg ik het gratis, dan moet ik het nog niet.

Ja, ik ben een rare. Maar wel erg principieel wat dat betreft. Misschien dat ik daarom er met mijn verstand niet bij kan dat reclame ook maar helpt om dingen te kopen. Ik heb gewoon een probleem met dingen die mij opgedrongen worden. Heel sterk zelfs. Dat gaat zelfs zó ver dat als ik in een winkel kom, de verkoper mij gewoon met rust moet laten. Als ik diegene nodig heb kom ik vanzelf naar diegene toe. Is een verkoper ongevraagd op mij afgestapt en begint een (ingestudeerde) gladde babbel af te steken, dan kap ik 'm af en vraag of het mogelijk is om zelf even rustig rond te kijken.

We leven in een cultuur van beïnvloeding en manipulatie. En alleen maar omdat men je geld uit je zakken wilt kloppen. Werkt niet bij mij. Toen niet, nu niet en nooit! Hoe mooier het verhaal, hoe ongeloofwaardiger het wordt.

[Reactie gewijzigd door Qalo op 23 juli 2024 18:41]

En toch word ook jij volgens mij wel beïnvloed. Er zijn weet ik hoeveel studies gedaan over hoe het onderbewustzijn beïnvloed wordt.

Alleen al hoe een supermarkt is ingedeeld bijvoorbeeld. Of als je half slapend in een taxi door het raam naar buiten kijkt en je ogen een split second een Coca Cola bord zien zonder dat je het bewust door hebt. Al dat soort dingen schijnen onbewust ook invloed op je te hebben. Of wat dacht je van het Amazon logo waar stiekem een 'lach' in is verwerkt,

Een leuke is wel die aflevering van Derren Brown waarin hij twee gasten van een adverising agency onbewust beïnvloed.

Tuurlijk, de SodaStream reclame valt je op en vind je waarschijnlijk super irritant. De medewerker die gelijk met zijn ingestudeerde 'blabla' op je afkomt is hinderlijk gedrag, daar ben je je allemaal bewust van. Maar de hoeveelheid reclame die onbewust binnenkomt kun je onmogelijk allemaal filteren.
Inderdaad, het is wel erg makkelijk roepen dat het geen invloed op je hebt. Dat kan je echt niet serieus weten, er wordt zoveel onbewust beïnvloed

De "lach" in het amazon logo was mij overigens nooit eerder opgevallen.
Die lach is me nog nooit eerder opgevallen, wel de pijl die aangeeft dat ze alles van A tot Z hebben.
"Ik snap werkelijk niet waarom enerzijds zowat iedereen advertenties als irritant ervaren, maar die anderzijds blijkbaar tóch invloed hebben op het koopgedrag."

Negatieve aandacht is ook aandacht. Er is een rede dat die Tom/Tim Coronel reclames en die Becam reclames constant worden uitgezonden. Irritante reclames werken gewoon.

"Ik ben compleet ongevoelig voor welke reclame dan ook." > "Sterker nog: hoe vaker ik ermee om de oren geslingerd wordt, hoe groter de aversie wordt."
Dus reclames hebben een direct gevolg en blijven je toch bij. Het is onmogelijk om alle irritante reclames te onthouden en te boycotten. Over 2 jaar ben jij die irritante reclame vergeten maar staat de merknaam je nog vaagjes bij. Tel uit de winst.

Die irritante reclames zijn een grote rede waarom mensen Add blockers gebruiken.
Zolang de adverteerder betaalt om uitgezonden te worden, dan zien wij die iri reclames.
Het wordt eens tijd dat deze figuren, minder invloed gaan krijgen, want alles wat de klok slaat, zit reclame in (winkels/bladen/kranten/radio/tv/internet etc) en dan wat men niet in wil zien, het is ongewild en erin gegroeid overal. Zelfs nu hoor je mensen, ach maakt toch niets uit, tja daar ga ik niet meer discussiëren.
Hoeveel mensen hebben de radio al niet meer aan in de auto of thuis ivm geklets en reclames (4 gedraaide nrs in 1 uur is normaal nu)?
Hoeveel mensen hebben de tv de deur uit gedaan ivm ongewilde en opgedrongen reclames?
Hoeveel mensen kopen al geen films/docu/series meer ivm eerste 15 min bijna ongewilde troep en reclames en dan pas waar men voor betaald heeft, de film/docu/aflevering? (nu zelfs al weer erger, men kan t niet meer skippen)
Hoeveel mensen hebben een abbo op een blad/krant opgezegd ivm ongewilde reclames?
En ga zo maar door, dus het argument, ach maakt niet uit gaat al niet meer op.
Dus als dit helpt, juich ik het toe.

edit;typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 23 juli 2024 18:41]

Zonder reclames had jij dit bericht niet kunnen typen op Tweakers.
Wel, ik gebruik P.Badger en niks op me whitelist
Reclame is ongewenst bij mij, dus helaas overuren voor mijn badger.
Laat ik het dan zo stellen, dat als Tweakers geen advertenties mocht tonen dat het dan niet kon overleven. Sites die het een beetje normaal houden (zoals Tweakers) heb ik op de whitelist staan.
Ik heb liever een abonnementsvorm waar ik voor mag kiezen. Heel veel sites geven geen optie en duwen reclame door mijn strot, ik wil graag zelf betalen voor de content in plaats van gedwongen te betalen met mijn exposure.
Waarom heb je dan geen badge van Tweakers?
Omdat ik Tweakers alleen mobiel gebruik en ik daar zo weinig reclame zie, dat ik het nog niet nodig vind. En er zijn andere plekken waar ik veel meer tijd doorbreng.

Vond YouTube (Red) Premium eerst een super idee, maar nu integreren heel veel Youtubers zelf reclame in hun videos die er niet uitgefilterd kan worden. Dat vind ik ook weer jammer. Al snap ik die Youtubers ook wel weer.

Er zijn er wel die reclameloos via Patreon aanbieden, dat vind ik dan wel weer een heel leuk alternatief.
Ok fair enough.

Ik heb ook YouTube premium en niet alleen voor de advertenties, maar ook voor Music. Ik heb Spotify er uit gegooid, vind de algoritmes van YouTube Music betere muziek voorschotelen.
Dat wordt vaak gezegd, maar als puntje bij paaltje komt nemen mensen geen abonnement. Gezien de meer dan 4.000 reacties ga ik er vanuit dat je een regelmatig bezoeker bent van dit forum, maar je hebt toch geen abonnement. Zo graag betaal je dus ook weer niet voor content.

Ik heb ook geen abonnement, maar heb Tweakers op de whitelist staan. Ik whitelist de meeste sites gewoon die het binnen de perken houden. De reclame die Tweakers toont vind ik niet irritant. De tijden van beeldvullende reclames zijn lang en breed over.

Overigens vraag ik mij af of Tweakers ook je tracking middels Google Analytics blokkeert als je een abonnement hebt of dat het alleen de reclames niet meer toont.
Ik blokkeer geen ads van Tweakers hoor, dus betaal op die manier toch nog wel. En ik steun wel een aantal specifieke content creators die ik erg waardeer. Daarnaast koop ik ook regelmatig iets van andere Youtubers uit de merch stores.
Niet veel mensen denk ik. Iedereen die ik ken heeft een tv en kijkt daar naar. De radio staat in de werkplaats altijd aan. Ik zelf luister naar Spotify maar heb premium.

Tijdens die eerste 15 minuten pak je eten en drinken. De meeste mensen zappen een beetje tijdens reclames om na een paar minuten terug te keren.

Ik geef toe dat het op het internet een overdaad is. Maar daar zijn ad blockers voor gemaakt.
Luister eens voor de gein naar de radio op t werk en tel hoeveel nrs er afgespeeld worden in een uur, rest is reclame en gezwats.
Denk je in dat je in de file staat, minimaal een uur of zo en dan naar al dat gezwats luisteren en maar naar 4 muziek nummers? Daar zet men de radio niet voor aan, dan zoek ik wel de zender met talkshows (als die er al is)
En dat was maar 1 voorbeeld.
In de auto luister ik BNR, weinig reclames maar ook geen muziek. Muziek luister ik via Spotify.
Radio is al jaren hoofdzakelijk gezwets, daar maken de reclames weinig verschil in.

Als je echt muziek wilt luisteren is de radio gewoon niet schikt. Tenzij je van SkyRadio houd, maar ik houd meer van alternatieve muziek. In de werkplaats wisselen we dan ook regelmatig tussen Spotify (via de telefoon van een van ons) en de radio. 3fm. Best gezellig als achtergrond geluid/ruis.
Wij helaas op het werk, Qmusic
Zelf luisteraar (geweest) van Classic Arrow Rock, maar al tijden geen radio thuis aangeraakt, altijd eigen muziek.
Arrow Rock en Arrow Jazz, wat zijn/waren dat fijne zenders :) Mijn go-to als BNR even wat te serieus was voor het moment.
Je hebt wel gelijk maar je wordt toch onbewust meegetrokken in de reclame uitingen.
Het feit dat je SodaStream noemt is al een voorbeeld ook al zul je dit niet kopen.
De naam blijft voorlopig in je geheugen gegrift staan ook al is het negatief.
Trackers en gerichte advertenties vind ik ook erg hinderlijk.
Als ik iets nodig hebt verdiep ik mij daar wel in.
Misschien ligt het aan mij, maar ik ben compleet ongevoelig voor welke reclame dan ook.
Ik moet altijd wel grinniken als mensen in hun eigen woorden zeggen: "ik ben me niet bewust van enige beinvloeding van mijn onderbewuste".
Je bent niet raar hoor. Ik ben ook zo. :) Ik heb sterk ontwikkeld gevoel van vrijheid en autonomie. Zelf afgewogen keuzes willen maken. Ik werk dan ook al 11 jaar als zelfstandige. Ik heb een bloedhekel aan iemand die baasje over mij gaat spelen.
Zoals gezegd is het blijven achtervolgen eerder een gevolg van de webshop die de aankoop slecht integreert met de tracking van het bestelproces, dan dat het een argument is tègen gepersonaliseerde advertenties an sich. De keuze om je zelf in producten te verdiepen heb je nog steeds, ondanks flitsende advertenties. Sterker nog, de vergelijkings- en dealtjesverzamelsites zijn er nu meer dan ooit.
De webshop mag helemaal jou aankoop niet delen met de advertentieaanbieder. Daar zorgt de AVG voor.

Ik heb deze discussie vaker gevoerd met iemand die er op dat moment dagelijks mee werkte. Hij vertelde mij dat deze advertenties degene zijn die het meeste opleveren, omdat veel mensen met interesse in een bepaald product het wel opzoeken, maar dan soms óf helemaal niet kopen óf lang wachten met de aanschaf. Door juist die mensen eraan te herinneren dat ze interesse hebben in dat product zijn ze eerder geneigd op de advertentie te klikken én het product te kopen. Dus vanuit de adverteerder ziet dat eruit alsof de advertentie zeer goed werkt (terwijl deze klant misschien desondanks het product wel had gekocht).
Ik verwacht niet dat deze advertenties snel zullen verdwijnen.
Ik denk dat dat juist het probleem is, omdat de advertentieaanbieder niet weet of jij die het product hebt gekocht ja of nee, word je juist gebombardeerd met reclame is compleet irrelevant is.
Zo gaat google straks natuurlijk verkopen dat ze toegang tot je bank transacties willen hebben
Het wordt niet rechtstreeks gedeeld, maar nagenoeg elke website gebruikt een van de handjevol overgebleven advertentienetwerken, in plaats van dat je handmatig alle miljoenen potentiële adverteerders bereikt. Net als dat velen Google Analytics gebruiken voor het meten van allerlei mogelijke conversies, en dit mooi integreert met Google AdWords. Vaak werkt dit enkel als men de cookies en privacy-voorwaarden accepteert, maar daar moet je vaak sowieso mee akkoord gaan wil je iets kunnen bestellen.
Hij vertelde mij dat deze advertenties degene zijn die het meeste opleveren, omdat veel mensen met interesse in een bepaald product het wel opzoeken, maar dan soms óf helemaal niet kopen óf lang wachten met de aanschaf. Door juist die mensen eraan te herinneren dat ze interesse hebben in dat product zijn ze eerder geneigd op de advertentie te klikken én het product te kopen.
Des te relevanter is het dus voor zowel adverteerder als consument om te weten wat er reeds gekocht is, zodat je niet met irrelevante aanbiedingen om de oren wordt geslagen, die ook 0 rendement opleveren en de adverteerder alleen maar geld kosten.
Coolblue en BOL doen het 100% zeker wel.
Bij een eerder topic over de registratie bij Google van je aankopen, stonden bij mij veel bestellingen die via een UPC mail adres gingen. Dus niet via een gmail en het topic over scannen van e-mailberichten door Google.

Google komt op een andere manier aan deze informatie via cookies of een webshop API van google.
Bij een eerder topic over de registratie bij Google van je aankopen, stonden bij mij veel bestellingen die via een UPC mail adres gingen.
Waar stonden die (ik neem aan niet in het topic :+ )? Heb je gecontroleerd bij de webshop of ze aangeven dat ze die informatie delen?
nieuws: Google scant aankopen in Gmail en houdt deze bij op webpagina

en even een snelle scan van de privacy statement leest alleen dat ze het over de cookies hebben en een boel andere manieren van delen.
Niet expliciet Google in elk geval.

In de link naar die gegevens die google over je bewaard staan gewoon precies de artikelen en de datum dat ik ze besteld heb. In elk geval van Coolblue en BOL en mogelijk zijn er ook andere grotere webshops.

Uiteraard blijft het de mogelijkheid dat het een erg "persistant" cookie is die niet specifiek van coolblue komt maar die ik elders heb opgelopen maar dan nog...

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 23 juli 2024 18:41]

Misschien moet je eens kijken wat er gebeurd als je "besteld" maar de betaling laat mislukken. Dat onderscheid zou een cookie niet moeten kunnen maken.

Ik heb zelf ook eens gekeken en er staan bij mij juist veel minder bestellingen in dan ik heb gedaan, terwijl ik alles op mijn gmail account binnenkrijg.
is waarschijnliijk ook de reden dat google je aankoop geschiedenis aan het verzamelen is.
Die beschreven methode gaat in mijn geval moeilijk, ik gebruik geen Gmail. En met zulke zaken als reden.
idem hier, maar ze doen wel echt hun best om alle data aan elkaar te knopen. (chrome auto fil card number tracking wsl ook wel)
Had eens meegemaakt met gmail dat ik een verhaal tikte over de bijlage die er bij had moeten zitten. Vergeet ik de bijlage te sturen, en gmail herinnerde me dat ik geen bijlage had.

Ene kant grappig en handig, aan andere kant best wel eng. Ze zitten tijdens het typen je teksten al te analyseren en dat gaat ergens serverside naar toe. Ook al is het een concept mailtje dat je nooit stuurt, google kent de inhoud al.
En dit trekt dus ook door naar de zoekmachine. Je zoekresultaten raken er ook door beïnvloed, dus irritante getargette reclame krijgen is 1 ding, maar iets niet kunnen vinden omdat google je steeds in hokjes loopt te stoppen heb ik meer dan eens meegemaakt. Dat ik het in icognitomodus gewoon wel kan vinden.

Soms wel makkelijk, want ik hoef maar een algemene vraag in te tikken, en google raadt meestal al correct in welk onderwerp ik dat bedoel. Maar als ik "buiten mijn bubbel" iets wil zoeken, dan blijft hij maar steeds met de verkeerde suggesties komen.

Dus ik weet niet hoe goed idee het is om dat profiel willens en wetens om zeep te helpen, tenzij je van plan bent duckduckgo of icognito te gebruiken.
Het probleem met “relevante” aanbiedingen is dat Google achteraf bepaald wat je relevant vind.
Heb ik net een wasmachine gekocht, krijg ik weken lang reclame van wasmachines.
En daarom hebben Google & consorten graag toegang tot je bankgegevens via PSD2.
Je zoekt op wasmachines? --> AEG/Bosch/Whirlpool reclames
Je hebt een wasmachine gekocht? --> Dreft/Robijn/Ariel reclames
Je bankgegevens onthullen toch helemaal niet wat je gekocht hebt? Die laat enkel zien bij welke winkel je wat gekocht hebt.
In principe niet.
Maar dat ik firefox gebruik op een Mac onthult toch ook niets over mij?
Maar ja, uiteindelijk weet men van 1 + 1 toch met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch wel weer 2 te maken....
Om 'buyers remorse' te triggeren als je hem goedkoper ziet?
Waarom doen ze dat, lijkt haast wel een sadistische insteek. :?
Ja precies. Koppel Google aan je bankgegevens/creditcard, en laat ze met aanbiedingen voor wasmiddel komen in de plaatselijke supermarkten. Ze weten tóch al waar je woont, dan weten ze ook de dichtstbijzijnde supermarkt wel.
Het probleem aan tracking is dat daarnaast webshops in realtime prijzen kunnen aanpassen.

"Jij hebt al 3x gekeken naar die mooie OLED tv? grote kans dat als je de vierde keer gaat kijken je het niet erg vind als hij een paar tientjes duurder word. sterker nog, zou hem maar snel kopen voordat hij nóg duurder word. "

en zo word je bedonderd waar je bij staat.
Met de vele triljoenen pricewatches, dealtjessites als pepper en spydeals en noem ze maar op, is de consument bewuster dan ooit van een goede prijs. Daarnaast zijn er ook tientallen sites die prijshistorie monitoren van bijvoorbeeld AliExpress, eBay en vele andere sites. Het sentiment dat de sukkelaar wordt bedonderd waar hij bij staat deel ik dan ook niet. De consument is machtiger dan ooit qua prijsinformatie.
Juist door de vele pricewatches, prijshistories, onderlinge dealtjes en afspraken is het lang niet zo overzichtelijk meer.

Als voorbeeld: vorig jaar heb ik een nieuwe high end tv gekocht en 100,- goedkoper dan in welke pricewatch dan ook. en waar? Bij de lokale TV specialist / experience centre.

even het apparaat type nummer intikken en de goedkoopste selecteren is al lang niet meer de beste keus.
Met name bij vliegtickets krijg ik vaak de opmerking dat dit echt wel gebeurt.
Niet zo gek lang geleden was een hotel keten aangeklaagd omdat ze aan de hand van de user agent bepaalde of je op een mac zat of niet. Zoja, gingen de prijzen omhoog, met het idee dat mac eigenaren over het algemeen meer geld te besteden hebben.

Sure, daar is men achter gekomen en zijn ze op het matje geroepen. Maar hoe vaak gebeuren zulke zaken zonder dat je het door hebt?

En heb je in dit geval nog geen eens geavanceerde tracking nodig.
Beste advertentie die mij achtervolgde: FLIR camera... Geen idee waarom🤣
Vanwege je voorkeur voor voyeuristische porno? _O-
O-)
Nee volgens mij omdat ik naar isolatie materiaal zocht en "warmte lek"
Het is voor mij altijd onbegrijpelijk waarom adverteerders altijd hetzelfde moeten tonen wat ik net heb gekocht. Neem bijvoorbeeld koelers, die zie ik dan blijvend langskomen terwijl ik er al eentje heb besteld die dag.

Dus in mijn ogen zijn targetted ads nutteloos. Waarom niet verder denken dan dat? Ik koop iets elektronisch, waarom niet daarvan iets tonen? Maar misschien vind ik schoenen wel interessanter.. wat weet de adverteerder nu waar ik op zo'n moment door getriggered word? Op TV zie ik toch ook verschillende advertenties? Ik ben nu niet opzoek naar een hotel, maar ik heb een bepaalde firma zo lang zien langskomen dat ik daar nu wel ga kijken (Tri..go o.a.). Als je mij ads over ventilators blijft sturen, was deze naam mogelijk niet bij mij blijven hangen of had ik die nieuwe Civic niet gekend.

Ik zou best mijn adblocker uit willen zetten, maar met tracking en irritante popups ben ik gewoon klaar. T.net had hier ook een handje in met zo'n levensgrote ad op de achtergrond, al trekken ze zich gelukkig er wel iets van aan dan andere partijen. Het is eigenlijk van de zotte dat ik deze tool moet gebruiken om mijn opgebouwd profiel (door tig partijen) te anoniemiseren en zelfs wanneer ik instel niet gevolg te willen worden, dit dan alsnog wordt gebruikt voor een uniek ID op te bouwen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 18:41]

Helemaal gelijk. Ik heb hetzelfde.
Maar reclame is sowieso als schieten met hagel op een mug. Van de 100 korrels treft er misschien één doel.

Wanneer je iets doet met koelers op internet, wordt dat geregistreerd en krijg je advertentie voor koelers te zien.
Misschien was je alleen geïnteresseerd in de mogelijkheden of de prijs, maar wil je er geen kopen. Dat is dan jammer, misgeschoten.
Misschien was je wel geïnteresseerd en heb je er een gekocht waardoor de advertenties nutteloos zijn. Dat is dan jammer, misgeschoten.
Misschien was je wel geïnteresseerd en heb je even rondgekeken zonder er meteen één te kopen. Dan is er een kans dat een advertentie voor één bepaalde koeler je net dat zetje geeft om voor dat merk te kiezen. Die káns maakt voor de adverteerder het schot hagel de moeite waard. Dat er dus vele internetgebruikers lastig gevallen worden met nutteloze reclame is niet relevant. Die éne kans maakt het 'gericht' adverteren vele malen succesvoller dan volkomen random adverteren.

Maar de hoger zekerheid dat de meeste van de gerichte advertenties nutteloos zijn is ook meteen een nadeel. Een advertentie voor een koeler aan iemand die net een koeler gekocht heeft, is niet alleen verspilde moeite, maar ook een verspilde kans voor een andere advertentie, die misschien relevanter had geweest. Wat is relevant voor iemand die net een koeler heeft gekocht? Of wat is relevant voor iemand die heeft bestolen om toch geen koeler te kopen? Of wat is op basis van andere gegevens veel interessanter dan iets dat met koeling te maken heeft?
Ik vraag me nu heel sterk af wat een koeler is.

Is dat een koelkast?
Of is het een koelbox?
Of is het een waterfleshouder die koelt?
Dat maakt voor dit verhaal niet uit. Het kan net zo goed om een wandklok of een smartphone gaan.
Met het weer van de afgelopen week neem ik aan dat Foxgamer een mobiele airco bedoelt.
Het maakt ook niet uit natuurlijk, maar ik was gewoon benieuwd.
Dat komt omdat trackers gelukkig niet mee kunnen kijken met jouw bankrekening. Dat men vooralsnog niet lijkt te weten wanneer ik iets heb aangeschaft, vind ik eigenlijk wel prettig.
Maar trackers zijn er wel tijdens jou gehele bestel proces. Het kiezen van een product en deze plaatsen in je winkel-wagen (dan wordt je doorgesluisd naar een betaalpagina) nadat er betaald is kom je weer terug op de webshop.

Het enige wat hier niet getracked wordt, is het betaal proces. Verder, wat je in je winkelwagen heb zitten en dat je succesvol betaald hebt (welke producten er niet meer in je winkelwagen zitten) zijn wél bekend. Ze kunnen dus prima inzien dat je een product al besteld hebt, maar het wordt blijkbaar niet belangrijk genoeg gevonden om goed te implementeren.

Verder wel mee eens dat het prettig is dat ze niet mee kunnen kijken in je eigen bankrekening.

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 23 juli 2024 18:41]

Daarnaast valt het heus wel te koppelen met de backend van de shop om te weten of een bestelling gelukt is of niet.
Ik quote mezelf even:
Ze kunnen dus prima inzien dat je een product al besteld hebt, maar het wordt blijkbaar niet belangrijk genoeg gevonden om goed te implementeren.
En die koppeling is er ook al, anders weet de webshop niet of de klant betaald heeft en ze dus het gekochte product kunnen opsturen.

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 23 juli 2024 18:41]

Ik vind de tracking ook verschrikkelijk slecht. Ik volg autonieuws, maar zal never ever nooit van mijn leven een private lease contract aangaan. Toch krijg ik die ads getarget. Ik heb voor 25 euro in de maand een sim only met alles onbeperkt van tele2, toch krijg ik constant vodafone en kpn reclames, terwijl ik nog een 15 maanden aan deze sim only vast zit. (Naar alle tevredenheid). En dan allerlei reclames van bol.com. nu actie, tv. Ik ben helemaal niet op zoek naar een tv, en als ik een tv ga kopen, dan ben ik eerst een week bezig met uitzoeken welke modellen ik wil hebben, en dan ga ik prijstrackers aanzetten, het een paar maanden in de gaten houden, en ergens 1 van de modellen voor een goeie prijs kopen. Want ik ben een fucking nerd en dat geeft mij voldoening. Terwijl reclames altijd maar schreeuwen KOOP NU KOOP NU KOOP NU.

Ieder onderzoek bewijst het tegendeel, maar ik heb het gevoel dat ik reclame weinig, of zelfs een negatieve invloed op mij heeft. Ik haat Renault, omdat ieder reclameblok op de radio begint en eindigt met een HHAAAAAAHHAAAAHHAAAAAAA van een Renault commercial. Ik heb juist erg negatieve gevoelens tegenover Renault door reclame. En zo kan ik nog wel 10 merken opnoemen die ik als negatief ervaar juist omdat ze slechte of irritante reclames maken.

Los van het feit dat ik een dermate grote aankoop als een auto ook minimaal een maand voorbereid, want goede keuze willen maken, en het onderzoek erachter leuk vinden.
Toen er geen AVG was deden ze het ook niet.
Het zijn ook teveel partijen die het moeten weten.
En die partijen betalen allemaal om een ad voor een koeler te mogen plaatsen bij jou.
Al die biedende partijen moeten dan weten dat je hem al hebt.

Ik ken iemand die software schrijft bij zo'n toko, allemaal milliseconde 'veilingen' om wel of niet een advertentie aan jou aan te mogen bieden. Echt hele sexy hardware daar ook, om jaloers van te worden.
Een beetje rare gedachte die ik een tijd terug had is dat advertisers eigenlijk nog te weinig tracken. Vervelender dan niet gerichte advertenties zijn voor mij advertenties voor producten die ik al lang heb gekocht. Ik hoef niet lastig gevallen te worden met aanbiedingen voor dingen die ik al heb.
is vrijwel alles tracken te weinig?????

Als het FB logo-tje ergens staat weet FB al dat jij er geweest bent. (of je nu wel of niet een like doet).
Een like is alleen maar een extra bevestiging. En zo werkt het met alle trackers.
Ondanks die trackers hollen ze nog steeds achter de (verkeerde) feiten aan.

Achter deze pagina:
Google-syndication, google-analytics, google-tag services, scorecard research, visualweboptimizer, krxd, consensu.org, wcfbc.net, cijfers.tweakers.nl,
daarnaast ook nog: faktor.io, persgroep.digital (al lijkt dat meer over content delivery te gaan).

Die allemaal te horen krijgen dat je interesse hebt in: geek: Website opent honderd tabbladen om valse advertentieprofielen op te bouwen
Wat ik er mee bedoel is dat ze wel doorhebben dat ik ergens naar aan het zoeken ben, maar niet wanneer die zoektocht voorbij is. Dus ze zitten me advertenties voor te schotelen die niet meer relevant voor me zijn.
Ze tracken dus zeker wel genoeg (te veel).
Ze gaan gewoon verkeerd overweg met die informatie.
Dat je zoektocht over is kunnen ze heus wel weten.
Daarom ook uMatrix op mijn browser. Alleen die zaken die de website laten werken sta ik toe. De rest staat allemaal geblokkeerd. Scheelt een hoop qua privacy, maar ook qua laadtijden. ;)
precies werkt uitstekend (daar heb ik het lijstje ook mee gemaakt).
Of advertenties naar aanleiding van producten die ik voor de feestdagen voor anderen heb gekocht.
Aanbiedingen voor dat soort producten heb ik tot de volgende feestdagen niet meer nodig.
Er is zeker wat voor te zeggen dat als je dan toch naar reclames moet kijken, dat het dan in elk geval interessante reclames zijn. Het probleem is echter dat dit, in mijn ervaring, meestal (100% van de gevallen?) niet het geval is. Je ziet reclames voor zaken die je al hebt gekocht, of al geïnteresseerd in bent.

Ik boek een reis naar Griekenland. Wat zie ik. Reclames voor het betreffende appartement waar ik blijkbaar erg in geïnteresseerd was. Niet voor vakantiekleding of reiskoffers ofzo. Zo slim zijn de algoritmen blijkbaar nog steeds niet.

Wat mij betreft is het logischer om te adverteren op basis van de, het soort wersite, de inhoud van de pagina en het soort publiek dat er op een site komt. (De websitebeheerder geeft dat gewoon aan wat voor soort publiek hij heeft en laat de advertentiesoftware z'n pagina's scannen) Blijkbaar was ik geïnteresseerd in advertentieprofielen op internet (anders had ik dit artikel niet gelezen), adverteer dan met producten/diensten die daar over gaan.

Het feit dat er op, bijvoorbeeld websites van de sanoma groep (o.a. nu.nl) op het moment van schrijven 95 bedrijven kunnen adverteren/data kunnen serveren waar ik veelal nog nooit van gehoord heb, die wel mij aan het profileren zijn vind ik geen fijne gedachte. (hoe gaan zij met 'mijn gegevens' om. Hoe goed hebben zij mijn profiel beveiligd, enz.)
Die 95 bedrijven kunnen als ze willen ook weer derden hebben, waardoor het effectief nog erger wordt. En dan de heerlijke 'disclaimer' van Sanoma dat zij geen invloed hebben wat die andere partijen plaatsen, en dat ze 'hun best doen' om de lijst accuraat te hebben...
https://www.sanoma.nl/cookie-overzicht/

Ze zijn er transparant over, maar het gaat natuurlijk nergens over dat we dit maar normaal/acceptabel zijn gaan vinden.
Ik denk dat je het juist wél wilt: des te minder nuttig privacyschending wordt voor degenen die de privacyschending, hoe minder interessant privacyschending wordt. Ik zou het liefst al mijn gegevens vervalsen en zien dat iedereen dat doet. Het is vreemd dat we het toelaten: als je iemand op bezoek hebt, dan is het normaal dat deze gebruik maakt van je toilet. Het zou vreemd zijn wanneer deze persoon je autosleutels zou pakken en boodschappen zou gaan doen.
Toch doen we dat wel met bedrijven: "hier, neem mijn data. Jullie 'kunnen' niet voorkomen dat derden tracking cookies plaatsen". Misschien niet. Maar ze kunnen wel kiezen om die derde partijen niet toe te laten ...
Het kan toch allebij; én ze f*cken én blocken. :P
En dus is dit (voor mij) een mooie manier om Brave te testen ;)
ik heb zelf liever reclame/adds voor maatpakken of dure dingen dan voor targeted ads "mogelijk werkt het ook voor clickbaits"
Welke advertenties? Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een advertentie op internet gezien heb. Dat is nou juist het mooie van internet, dat het een advertentievrij medium is. Toch ga ik deze plugin installeren, er zullen vast nog wel ergens op het internet een paar adverteerders zitten.
Grappige manier om trackers om de tuin te leiden maar ik zie geen voordeel t.o.v. een Ghostery of Adblocker?

Ik wil trouwens ook geen 100 tabbladen openen in mijn Chrome browser, mijn moederbord ondersteunt max 128 GB Ram, dat is niet genoeg voor chrome met 100 tabbladen
Grappige manier om trackers om de tuin te leiden maar ik zie geen voordeel t.o.v. een Ghostery of Adblocker?
Wanneer iedereen dit zou doen wordt het tracken nutteloos, omdat je te veel garbage binnenhaalt. (Dat zal dus op ander manieren veel verfijnder en geniepiger moeten gebeuren.)
Ik wil trouwens ook geen 100 tabbladen openen in mijn Chrome browser, mijn moederbord ondersteunt max 128 GB Ram, dat is niet genoeg voor chrome met 100 tabbladen
Dit moet je doen wanneer je geen andere tabbladen gebruikt in je browser, zodat je na het openen de browser, met alle geopende tabbladen, in één keer weer af kunt sluiten. (Dan moet je alleen niet in de instellingen hebben aangegeven dat de browser heropent met de laatste sessie.)

Edit: kromme zin

[Reactie gewijzigd door CivLord op 23 juli 2024 18:41]

Heb het net even geprobeerd in Edge (heb geen Chrome) op een mobiele i7-8750H met 16GB RAM en het systeem ging volledig op zijn knieën. CPU-gebruik blijvend naar 100% en het geheugengebruik piekte op 7GB voordat het weggeswapped werd, samen met alle performance.
Ik heb hetzelfde gedaan op m'n desktop met i7-6700 met 32GB RAM. CPU gebruik piekte wel even naar 100% en het RAM gebruik van Chrome ging van 1,15GB naar 7,63GB.
In Safari op MacOS niet echt veel gemerkt. Tijdens het openen 2 a 3 van de 12 cores maximaal benut, alle tabbladen bij elkaar staat nu op 2,96GB (even door alle tabbladen heen geflipt zodat ze allemaal zijn geladen) en piekte rond de 4,5GB. Tijdens het openen en terwijl alles open staat (het moment dat ik dit typ) geen enkele slowdown. Muziek draait door, windowmanager draait op 60fps.

Probeer het straks nog wel even op Firefox.
Dat is wel nice, blijkbaar remt MacOS de zaak beter af waardoor er cpu kernen en geheugen beschikbaar blijven voor andere taken.
Ja, ik denk dat Safari ook het geheugengebruik van tabs die niet open staan compressed. Heb sowieso nooit echt gehad dat één app mijn hele systeem neer haalde, zelfs niet op mn oude macbook air; dingen voelen veel meer geïsoleerd. De enige twee keren was toen ik Wine gebruikte of een VM, die ik op 7 van de 8GB ram had draaien op die oude air. Nu 32GB ram, goeie upgrade :)

[Reactie gewijzigd door voxl_ op 23 juli 2024 18:41]

Ik geloof ook wel dat het klopt, safari is dan meestal ook wat trager met het switchen naar een tab die je al een tijdje niet hebt aangeraakt.

Is redelijke stabiele browser, maar blijf de desktop variant toch een kutbrowser vinden
Op mijn pc met vivaldi, ca 7GB Ram verbruik i5-4460S en echt maar een klein beetje vertraging, muziek bleef doorspelen.win 10. maar goed ik heb dan ook regelmatig 300~500 tabs open....

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 23 juli 2024 18:41]

Grappige manier om trackers om de tuin te leiden maar ik zie geen voordeel t.o.v. een Ghostery of Adblocker?
Met deze methode vertroebel je de dataset van trackers. Met Ghostery/Adblockers zorg je ervoor dat je er niet tot minder volledig inkomt. Twee verschillende doelen ;)
Ik wil trouwens ook geen 100 tabbladen openen in mijn Chrome browser, mijn moederbord ondersteunt max 128 GB Ram, dat is niet genoeg voor chrome met 100 tabbladen
https://downloadmoreram.com/ :+

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 18:41]

Misschien zou je eens een andere browser dan Chrome moeten gebruiken. Op mijn systeem met 16Gb ram heb ik regelmatig meer dan 200 tabs open staan, in Firefox. Sowieso staat Google nou niet echt bekend om de kwaliteit en efficiency van hun software, alleen daarom al zou ik een andere browser installeren.
In hoeverre worden de websites vooraf gescreend? Ik wil niet geassioceerd worden met bepaalde websites, voor je het weet sta je op een watchlist (en kom je Amerika niet meer in).
Deze cooling is schijnbaar aan hele volkstammen die in de anonimiteit op Twitter, Youtube, Joop en Geenstijl opereren voorbij gegaan. }:O

Maar dit werkt toch al overal zo, ook voor sociale media maar ook gewoon in de kroeg, op school, in de verjaardag op de sportclub. Bijvoorbeeld op je woorden letten bij ouderen en in de kerk. Dat is een positieve. Overal waar mensen zich in groepen bevinden waar ze een hele afwijkende mening of overtuiging hebben zal hetzelfde optreden. Als er een groep wielrenners ergens staat te klagen tegen mij hoe zwaar ze het hebben zal ik niet zeggen dat ik me doorgaans kapot erger aan ze. Ik zal het wat neutraler brengen of gewoon verder geheel negeren omdat er potentieel een conflict op de loer ligt als ik ze mijn ongezouten mening geef. Het is een basale sociale reflex van de mens denk ik. Soms is je inhouden noodzakelijk voor betere toekomst. De mens is genetisch geprogrammeerd voor dit soort 'compromissen' ter bevordering van de sociale relatie.
Grappig dat Mozilla dit doet, dat terwijl ze nu standaard trackers willen gaan blokkeren met Firefox. :)
Anoniem: 315662 @Rudie_V27 juni 2019 13:30
Ik vind het ook wel ironisch dat hun eigen browser de enige is waar de website beperkingen heeft.
De website werkt op iedere browser, maar op Firefox zijn er wat beperkingen. Die browser heeft restricties waardoor er maar twintig tabbladen tegelijk kunnen worden geopend en alleen nadat gebruikers daar toestemming voor geven.
Firefox heeft bewust een optie ingebouwd die dus het aantal popups kan beperken. Dit is niet alleen op deze site, maar geldt algemeen. Je kan het gewoon aanpassen als je dat wilt.

about:config
dom.popup_maximum;20

Als ik op de knowledgebase op mozillazine kijk:
http://kb.mozillazine.org/Dom.popup_maximum
First checked in

2004-02-02 by Dan M

Has an effect in

Netscape (all versions since 7.2)
Mozilla Suite (all versions since 1.7a)
Mozilla Firefox (all versions since 0.8)
SeaMonkey (all versions)
Deze restrictie bestaat dus al 15 jaar in Firefox.
Anoniem: 315662 @Rudie_V27 juni 2019 13:54
Ik snap ook wel dat het een bewuste actie is. Maar het is wel grappig dat ze een site maken die 100 pagina's opent, terwijl hun eigen browser dat niet standaard kan.
Ja dat wel. Maar zo zetten ze de andere browsers nog even 'negatief' neer, en promoten zo nog even hun eigen browser. :D
(met een knipoog zoals ook vermeld in de tekst)
Inderdaad, ik ziet het meer als “kijk, deze browsers openen zomaar 100 popups en dat wordt niet eens geblocked”
Trackers misleiden spreekt me wel aan. Maar wat zijn de gevolgen hiervan? Als bedrijven hierdoor gaan denken dat de prijzen wel omhoog kunnen, schieten we onszelf in de voet.
Als de prijzen omhoog gaan, maar de vraag (bij die prijs) er niet is, dan zakken de verkopen toch in?
De gevolgen zijn dat bedrijven niet meer weten of advertenties daadwerkelijk gezien zijn, en er per 'serving' minder betaald gaat worden. Daarna hebben sites de keuze om ofwel meer advertenties te tonen, aggressievere advertenties te tonen (of beide), of een betere manier van inkomsten vinden, zoals paywalls, creditcard-gegevens eisen als login, of klik-acties vereisen voordat een advertentie getoond wordt...
Zo lang marketing blijft geloven in advertenties (en hun inkomen hangt af van dit geloof) blijft de irritatie doorgaan tot je een PiHole of soortgelijk neerzet. En ook daar verwacht ik omzeilingen van...
Wel grappig dat die bedrijven opeens merken dat het aantal miljonairs explosief is gestegen. Op een sales meeting wordt er dan op aangedrongen om zich meer te gaan richten op die "groeiende vraag" van de miljonairs :9
Of....je wordt geidentificeerd als iemand met onrealistische ideeen, en je sociale score wordt een notch verlaagd.
Mooi initiatief :)

Reclames ansig heb ik geen problemen mee. Wel heb ik problemen met de constante tracking, opbouwen van (schaduw) profielen en het proberen te bepalen van mijn koopgedrag en hoe ik mij gedraag. De hele gedachten gang "wij weten wat het beste is voor je" komt mij de strot uit.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 18:41]

daarbij zijn ads een beveiligingsrisico en vertragen ze pagina’s. Sinds kort goed pi-hole draaien thuis, sites laden merkbaar sneller, bijv.
Dus ik ben nu even de multimiljonair, maar voor de rest van de tijd komt ik nooit op die websites. Dat dal in mijn bestaan moet er toch gemakkelijk uit te filteren zijn?
Elke week ff op deze site klikken. Maar ja, zoiets is te filteren, maar dat kost tijd en geld. En hoe minder rendabel reclame is, hoe minder reclame we krijgen :) Al zullen het wel de kleinere bedrijven zijn die de dupe zijn en niet de grote multinationals.
Al zullen het wel de kleinere bedrijven zijn die de dupe zijn en niet de grote multinationals.
Kleine bedrijven die mij teisteren zijn net zo erg, maar gaan gelukkig ook eerder failliet.

Reclame is eng en erg en in veel gevallen doelloos, maar als het je vak is moet je wat.
Ik heb dit geprobeerd op mijn mobiel en op een gegeven moment opent edge ze niet meer als tabblad maar blokt hij ze. Ben ook daar ongeveer 150MB aan data gefokt met ik gok 70 tabbladen. Had gekozen voor t doomsday prepper profiel dus ben benieuwd of die Zalando schoenen advertenties nu verdwenen zijn.
Had gekozen voor t doomsday prepper profiel dus ben benieuwd of die Zalando schoenen advertenties nu verdwenen zijn.
Nee, die advertenties blijf je krijgen. Het zijn nu alleen advertenties voor de wat stevigere/ duurzamere schoenen waarvan ze vermoeden dat die meer bij preppers in de smaak vallen. Verwacht dus een flinke daling advertenties voor o.a. Birckenstocks en Crocks. :)
Hij doet het prima :) Ik kreeg mijn computer er flink mee over de zeik in ieder geval; 100 tabs is inderdaad erg veel. Leuke optie zou zijn om dit in de achtergrond te draaien en elke seconde een willekeurige site te openen.

En wat ik raar vind is dat je probeert trackers te misleiden door random sites te openen, maar waarom zou je daar een profiel aan willen hangen? Ik wil niet dat adverteerders denken dat ik een preppende miljonair ben, maar ik wil juist dat ze niks kunnen met de sites die ik bezoek.
En wat ik raar vind is dat je probeert trackers te misleiden door random sites te openen, maar waarom zou je daar een profiel aan willen hangen?
Waarschijnlijk omdat het makkelijker is het effect te tonen door je een ander profiel te geven, dan door de trackers willekeurige verkeerde informatie te geven. Zeken voor leken geldt: Alleen als je het effect duidelijk kunt zien, zullen ze het snappen. Plus, dit is ook lekker stoer doen met dat je een 'stoer' iemand bent (rijk, sociaal). Zeker als je iets wilt zeggen, of als je wilt dat je site aandacht krijgt, zul je je site zo moeten maken dat het aandacht krijgt. Dan kom je niet weg met een simpel knopje 'Anonimiseer Me'.

Bij mij in Firefox is de extensie TrackMeNot actief. Deze probeert ook de search engines op hol te slaan door onzichtbaar in de achtergrond op willekeurige dingen te zoeken. Alleen bij deze zal niet zomaar iedereen langsgaan om het uit te proberen, want het is toch een meer onzichtbare methode. Meer gemaakt voor de geeks en echte computer gebruikers. Dat terwijl TrackThis schreeuwt om aandacht en probeert het voor de leken uit te leggen.
Wauw, die TrackMeNot lijkt me exact wat ik zoek! Ik kan je niet upvoten, maar mijn dank is er niet minder om. Inmiddels geïnstalleerd in Opera (want ook chromium based) en draait met 10 random queries per minuut

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.