Kickstarter-project combineert Lego met Arduino

Een Kickstarter-project dat inmiddels zijn doel heeft behaald, introduceert een eigen mengeling van Lego en Arduino onder de naam Leguino. Eigenlijk is dat een vrij voor de hand liggende combinatie, die doet denken aan Lego Technic.

Op de projectpagina meldt bedenker Urs Streidl dat de blokjes onderdelen bevatten die compatibel zijn met Arduino en Raspberry Pi. De bouwstenen zijn bovendien te gebruiken met daadwerkelijke Lego-stenen. Daarnaast is er de zogenaamde Visuino-software, waarmee het mogelijk is om programma's te ontwikkelen op basis van drag and drop van verschillende onderdelen van de code.

Er zijn verschillende Leguino-blokjes te zien, zoals een exemplaar met usb- en voedingspoorten op basis van een Arduino Uno. Verder zijn er blokken met een lcd of een oledschermpje, met een motor, een schakelaar, een knop, een lichtsensor of een infraroodzender en -ontvanger.

Het doel van 1254 euro is inmiddels ruimschoots behaald en de levering van de eerste onderdelen wordt in september of oktober verwacht. Een set van 15 bouwstenen kost rond de 110 euro.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

15-03-2018 • 13:22

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
49
2
0
0
Wijzig sortering
Ben geen lego fan boy, speel er amper mee. Zullen hier veel grotere fanatiekelingen zijn, maar sinds recent weer in lego wereld door mn zoontje. Hoop oude bouwpaketten van lego gekocht via ebay. Ook af en toe wat imitatiespul. Maar mn zoontje vindt die imitatie niks, het is echt waardeloos spul. Wat amper goed op elkaar klikt.

Hoe wordt dat dan hier bij gedaan, exacte manier zoals lego doet mag niet gekopieerd worden. Dus ze doen t net anders dat t er wel op past op t originele lego, maar t is t allemaal net niet.
Het feit dat Lego goed op elkaar past heeft niks meer met hun patent te maken. Dat is, zoals @Bloodylord22 al zegt, flink verlopen.

Het feit dat het goed op elkaar past en bij anderen niet is omdat Lego gewoon ontzettend goed is in het spuitgieten van plastic. Het is ontzettend uitdagend en benodigd een hoop expertise en ervaring en goede kwaliteit matrijzen om met zulke constante kwaliteit legosteentjes te maken. Het is geen sinecure om het voor elkaar te krijgen dat er zoveel steentjes met zulke strakke toleranties, met al die verschillende kleuren (welke voor verschillende krimp en nog wat andere effecten zorgen).

Mooi bedrijf, waar hun expertise en productie-technologie misschien wel een van hun grootste assets is. Dat is niet iets dat zomaar te kopieren is door een willekeurige Chinees.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 15 maart 2018 13:33]

Klopt! Is ooit eens een uur lang een uitzending op Discovery over geweest. Een heel team techneuten is druk met (onderhoud) van machines en mallen. Echt wel hightech als je dat voorbij ziet komen.

OT: heb zelf sinds kort zelfs LEGO in mijn 19" rack. Ik heb een grondplaat van 50x50 studs gehalveerd naar 25x50 studs en deze op een legbord geplakt. Hierop staan mijn RPi's netjes naast elkaar, De RPi's in een LEGO-behuizing. Zo blijven ze mooi op hun plaats staan. Passen er vier naast elkaar op.
Dit vraagt om een foto!
:) Staat op mijn to do lijstje om hier een foto te posten. Wanneer je zoekt op GEi krijg je al een indruk van hoe het er nu uit ziet. Legbordje is trouwens 1U hoog.
Klopt! Is ooit eens een uur lang een uitzending op Discovery over geweest. Een heel team techneuten is druk met (onderhoud) van machines en mallen. Echt wel hightech als je dat voorbij ziet komen.
Megafacories - Lego bedoel je waarschijnlijk, zeer zeker aan te raden om te kijken dan krijg je een goede indruk van het bedrijf Lego ipv. dat je altijd denkt dat het duur is simpel en alleen door het naampje...

Zoals SugarLee89 aangeeft, de namaak troep die ik ben tegengekomen is gewoon bagger kwaliteit en dan wordt al snel goedkoop is duurkoop. Naast een hoop lol voor de kids (en de oudere 'kids' onder ons) is het ook handig in gebruik voor andere hobby's, voor bv. mallen maken.
Er zijn veel verschillende LEGO alternatieven op de markt, maar ik kan uit ervaring vertellen dat ze allemaal niet de kwaliteit van echte LEGO halen. Het is blijkbaar een zeer complex proces om zo'n steentje consistent en met een minimale foutmarge te maken.
Bwa ik heb om te testen eens een paar setjes lepin besteld en afgezien van het feit dat er geen lego op de nopjes staat denk ik dat de meeste mensen ze niet uit elkaar houden. Was er in elk geval aangenaam door verrast.
Mwa, ik zou hier niet gelukkig van worden hoor:
https://brickset.com/arti...epin-super-star-destroyer
(wat een trieste letterlijke clone trouwens qua merktekens, doe dan iig nog de moeite om het een origineel merk te laten lijken :'))

Te los zittende steentjes, duidelijk zichtbare injectieplekken, ontbrekende delen van steentjes... Het is ook de vraag hoe ze er na een aantal jaar uit zien na de mishandeling door een fanatiek kind, bij de originele LEGO is bijvoorbeeld echt grof geweld nodig om die steentjes te laten scheuren/slijten.

Bij m'n ouders staan nog complete curver kisten vol met 30 jaar oude legosteentjes die er nog als nieuw uitzien, ook niet verkleurd onder invloed van licht o.i.d...

Wat ook interessant is is of er over een langere periode kleurverschil is bij de productie, hoe neurotisch LEGO daarmee is, ik zal eens een nieuw LEGO steentje vergelijken met de oude spullen bij m'n ouders :D

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 15 maart 2018 14:39]

Na 30 jaar passen ook Lego steentjes niet meer perfect op mekaar, geloof me. Vorig jaar hebben we met mijn zoontje nog eens al mijn setjes van vroeger gebouwd. De steentjes passen weliswaar nog, maar het is allemaal veel stroever om in mekaar te steken. Laat staan terug uit mekaar halen..
Misschien voor sommigen kun je niet veel verschil zien, maar zoals verslag bij @Sfynx staat, word ik niet blij van hoeveel dingen Chinezen overnemen. Het is duidelijk pure design diefstal.

Ik heb altijd respect voor LEGO en heb ermee gespeeld, van jong tot oud. Het blijft inderdaad prachtig dat stenen nog steeds perfect in elkaar passen na jaren. En het is zo leuk dat ook LEGO op de nopjes te zien is. Details zetten echt een kers op de taart.

Met Lepin ben je misschien blij dat het goedkoop is, maar zoveel fouten in stenen, vertaalfouten en niet eens mooie doos bij bestellen, maar een klote bruine doos volgepropt en boek idioot omgevouwen.
Daar koop ik niet voor. De doos is ook onderdeel van trots van LEGO waar ik graag naar kijk en openmaak.

En als ik later wil verkopen, doe ik netjes doos erbij. Doos bewaar ik altijd als het prachtig gemaakt is (grote technic dozen dus!) behalve kleine LEGO kitjes waar een doosje makkelijk kapot getrokken is.
Resell value kom ik ook voor, want dan weet je dat je toch veel geld terug krijg. Met Lepin zal de waarde misschien wel meer dan 75% weg zijn, terwijl LEGO waarde afhankelijk is van soort set. Zeldzame sets stijgen in waarde, prachtige sets verliezen weinig waarde (altijd meer dan 50% waarde tot rond 75% tov origineel prijs) dus je hebt niks te verliezen en kun je trots op zijn.

De armere landen kan ik begrijpen, geldproblemen en beetje genieten van bouwstenen. Maar dan nog is het gewoon om te schamen...

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 15 maart 2018 15:17]

Bwa ik heb om te testen eens een paar setjes lepin besteld en afgezien van het feit dat er geen lego op de nopjes staat denk ik dat de meeste mensen ze niet uit elkaar houden. Was er in elk geval aangenaam door verrast.
Ik denk dat je twee dingen los van elkaar moet behandelen.

Ten eerste de steentjes zelf. Ik heb nooit de proef op de som genomen, maar ik krijg sterk de indruk dat Lepin spul ergens tussen "ietsje minder goed" en "volkomen inferieur" zit (waar precies verschillen de meningen over; het zal deels persoonlijke mening zijn en het is goed mogelijk dat lang niet elke review objectief is). Ik kan me in elk geval niemand herinneren, totdat jij het hier zei, die beweerde dat de kwaliteit van Lepin tegen de kwaliteit van LEGO op kan.
Ik zal meteen toegeven dat ik hier alleen tegen ben om sentimentele redenen; een geldige reden heb ik niet. LEGO was er natuurlijk helemaal niet blij mee, maar een paar jaar terug hebben ze een rechtszaak verloren *) en sindsdien staat Lepin juridisch volledig in zijn recht om "plastic construction blocks compatible with major manufacturers" te verkopen. Als jij (in ruil voor de, eerlijk is eerlijk, veel lagere prijs) bereid bent om genoegen te nemen met lagere kwaliteit, dan mag je die keuze maken.

Ten tweede zijn er de modellen. Het komt geregeld voor dat er een model van Lepin uitkomt dat (tot op het laatste steentje) gelijk is aan een "echt" LEGO model. Van de ene kant moet ik bekennen dat die van Lepin soms eerder uitkomen, dus in theorie zou ik LEGO ervan moeten verdenken om Lepin modellen te stelen, maar op de één of andere manier zegt mijn instinct dat de industriële spionage de andere kant op gaat. Dat Lepin eerder is met releasen komt waarschijnlijk omdat hun benadering van "kwaliteitscontrole" toch net even iets anders is dan hoe LEGO dat aanpakt ("ja ho even, daar doen we niet aan" vs. "dwangneurotisch perfectionisme tot en met het allerlaatste detail").
Dit is op geen enkele manier goed te praten. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet (of nou ja, in grote lijnen is er natuurlijk maar één optie: ergens hebben ze iemand omgekocht om de ontwerpen te lekken), maar dit is duidelijk een grove inbreuk op het intellectual property van LEGO. Als ik het goed begrepen heb loopt hier inmiddels een rechtszaak over. In hoeverre Chinese rechtbanken bereid zijn een binnenlandse partij (die overduidelijk fout zit) de hand boven het hoofd te houden weet ik niet, ik kan me geen berichtgeving over soortgelijke zaken herinneren. Maar ook als de Chinese overheid er niks aan doet, dan nog kunnen klanten ze ter verantwoording roepen door te weigeren geld te geven aan zo'n bedrijf. Als LEGO failliet zou gaan **), dan kan Lepin zijn ontwerpen nergens meer jatten en hebben we allemaal een probleem.

*) Misschien interessant om te vermelden: een ander gevolg van diezelfde rechtszaak is dat dingen zoals het Kickstarter project waar dit artikel over gaat legaal zijn!
**) Een jaar of tien geleden is dat al een keer bijna gebeurd. Toen kwam het niet door Chinese namaak, maar het geeft wel aan dat LEGO geen geldprinter is. Ja, hun sets zijn behoorlijk prijzig, maar het lijkt erop dat dat voor een groot deel komt omdat kwaliteit nou eenmaal duur is, niet omdat ze absurd hoge marges maken. Maar het is nog steeds een familiebedrijf (lees: niet beursgenoteerd), dus ze hoeven hun jaarrekening en dergelijke niet openbaar te maken.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 16 maart 2018 02:15]

Het is geen complex proces maar een duur proces. Je moet veel quality controll doen en tijdig je mallen vervangen. En die zijn niet goedkoop.

Dus ga je wat langer door met die mallen. En dan passen de steentjes niet helemaal lekker.
En omdat we toch al op QC bezuinigen gaan we ze ook niet allemaal controleren, dus er is een kans dat je een stukje hebt waarbij er te weinig in de mal geïnjecteerd is.

Het is allemaal heel simpel, maar het kost geld.
Ik kan je vertellen dat het perfectioneren van je mallen en het proces van spuitgieten echt alles behalve simpel is. Welke samenstelling van plastic gebruik je? Op welke temperatuur verwerk je het plastic? Op welke manier laat je het (gecontroleerd) afkoelen?

Een duur proces kan ik het wel met je eens zijn, maar dat komt voort uit complexiteit, want tijd is gewoon geld.
Zoals @armageddon_2k1 hierboven aangeeft is LEGO hier echt de koning in en is dat de meerwaarde van het bedrijf
Ja dat weet ik, maar pak een origineel steentje en een imitatie en draai ze om. Het op elkaar vast klikken is bij allemaal anders. Als alles probleemloos gekopieerd mag worden, dan zouden ze het identiek doen en dat doen ze niet.

https://www.quora.com/Wha...of-LEGO-losing-its-patent

Hier zie je dat ze al in 1978 met imitatie kwamen, en in 1986 kwam Tyco met bouwpaketten. Lego reageerde daarop met weer andere uitgebreidere themasetten.

En hier wordt omschreven dat ze nog weldegelijk bepaalde patenten hebben, dus dat kan best de manier van opelkaar klikken zijn.

https://www.quora.com/Has...tent-become-public-domain
The basic Lego patent has expired, and the company was unsuccessful in getting a trademark on the system, because it's functional: Lego loses trademark battle

Lego does hold a bunch of design patents on specific pieces, but there are clone manufacturers making Lego-compatible building toys legally.
Dus het patent op het systeem is verlopen maar niet sommige individuele patenten.

[Reactie gewijzigd door sugarlee89 op 15 maart 2018 13:42]

Maken is iets anders dan ook werkelijk de merknaam gebruiken en 'Leguino' is gewoon gebruik maken van het merkenrecht van Lego..
Dus ik vraag me af of hun kickstarterproject uberhaupt wel had mogen plaatsvinden, want gebruik maken van merkenrecht zonder toestemming is bij kickstarter ook niet toegestaan.
Iedereen mag sinds 2009 Lego steentjes maken.
https://nos.nl/artikel/184883-iedereen-mag-lego-maken.html
Kleine nuance; iedereen mag plastic bouwblokken maken zoals ook Lego dat doet. De blokken "Lego" noemen mag uitdrukkelijk niet gezien dat een beschermde merknaam is. Juist daarom zie je ze ook vaak aangeduid als 'compatible bricks'. Overigens is de kwaliteit van die compatible bricks vrijwel altijd teleurstellend wat betreft kleur (vastheid), afwerking, pasvorm etc wanneer je deze met echte Lego blokjes vergelijkt.
Dit is wel vragen om een rechtzaak... Lego is niet erg gesteld op bedrijven die zelf lego gaan maken en verkopen.
Grappig dat iedereen die indruk heeft, want zoals @Bloodylord22 hierboven aangeeft mag het blijkbaar wel link
Waar het meestal ook op neer komt is niet dat ze de steentjes kopiëren, maar complete sets.
Dat laatste mag dus niet. Je mag niet zo maar een Taj Mahal kopie uit brengen van een LEGO set en al helemaal niet met instructies.

En dat gebeurt dus vaak wel, je koopt dus een LEGO set voor minder geld van een bedrijf wat gewoon in de instructies kopieert.

En dat is ook niet raar. Bij LEGO moet je ook betalen voor de mensen die aan het ontwerp hebben moeten werken en de instructies moeten maken.
Hier zou ook nog een argument "misleiding van de consument" aangevoerd kunnen worden.
Zoals @SinergyX al aangeeft gebruiken ze de LEGO namen en trademarks. Als je daar als consument niet goed uit op kunt maken dat het compatible met originele lego is, kunnen ze aanvoeren dat de consument denkt echte LEGO te kopen terwijl het een alternatief is.
Patent is inmiddels verlopen (getuige ook alle Chinese Lego rip-offs) dus dat zal wel meevallen. Misschien dat ze hun naam aan moeten passen maar dat is ook niet erg waarschijnlijk.
Hooguit dat er rechten liggen op het auomatiserings/sensor concept. Lego eeft bijv mindstorms en Boost ijn, daar zouden nog rechten kunnen liggen die dit in de weg kan gaan zitten. Aan de andere kant zijn er ook producten als de s-brick voor geavanceerdere powerfunctions., overigens ook niet goedkoper dan originele lego ;)
Het maken is niet het probleem, dat mag al langer, maar het gebruik van het merk Lego in hun campagne is niet toegestaan (zonder toestemming van Lego).
ik heb hier ooit voor een battery pack en steppermotors wat lego blokjes gemodeleerd en laten 3d printen, de maten goed krijgen was best ingewikkeld maar inmiddels is het op shapeways te koop. Afgelopen week waren er 400 prints van een motor axle/lego axle converter gekocht.

Dit lijkt me ook een erg leuk ding, zal ik later even naar kijken :D
Lego blokjes printen is niet iets dat echt makkelijk is. Inderdaad de maten zijn het lastigst. Wil je een andere kleur, dan kun je zomaar tegen enige pas-problemen aanlopen...

Ik heb zelf de lego trein rails kruissing geprint... die ene die je kunt vinden op het web zoals deze https://pinshape.com/item...train-track-mini-crossing past niet.
Ik heb er wel een paar geprobeerd.. conclusie is wel dat elke combinatie merk printer en merk filament, kleur enzovoorts voor verschillend resultaat kan zorgen..


Koop een hele goede schuifmaat ;) en heb veel geduld.
Ja met schuifmaat en alles 10 keer op meerdere blokjes meten leverde mij succes. Het staat op shapeways ook voor maar 1 materiaal beschikbaar. Ik heb er zelf twee geprint en een werkt past perfect en de ander past maar is net te nauw.
De meeste onderdelen zoals de proximity brick en microservo brick zijn gebasseerd op bestaande onderdelen voor de arduino en voor een appel en een ei the bestellen via aliexpress. De enige toegevoegde waarde lijkt een lego casing om de componenten heen gebouwd.

Al zou dit perfect zijn voor iemand die het kant en klaar wil kopen. Dit kan veel goedkoper en de meeste lego fanaten zullen hun hand er niet voor omdraaien om zelf een omhulsel te bouwen om de onderdelen.
Dit is dan ook meer voor het jongere geslacht/generatie als instap.
getuige het drag en drop systeem om de basis een beetje onder de knie te krijgen.
Leuk project! En meteen een concurrent voor Lego Mindstorms:
https://www.lego.com/nl-nl/mindstorms
En in mindere mate voor de Boost (mindstorms voor kinderen)
Ik snap niet hoe zoiets ooit voor een bedrag van 1254 euro kan. Het maken van een mal voor kunststof producten kost een kapitaal, laat staan voor meerdere onderdelen. Daar komt de ontwikkeltijd, productiekosten etc nog bij. Dat kan nooit voor 1254 euro. Tenzij ze er zelf heel veel geld insteken kan zoiets nooit worden gemaakt. En als ze er heel veel geld insteken is het de vraag waarom ze een bedrag van 1254 überhaupt nodig hebben. Misschien gebruiken ze Kickstarter alleen als marktonderzoek op deze manier.
Het filmpje meldt dat het lego® merged met Arduino. Zouden ze bestaande Lego® bricks gebruiken en daar sensoren en actuatoren in vrezen en lijmen? Dan kan het zonder dure mallen.
Maar inderdaad €1254 is zo weinig, raar dat ze daar Kickstarter voor nodig zouden hebben.
Grappig concept. Nu eerst kijken of het in praktijk ook zo leuk is als dat het er uit ziet :)
Grappig in het filmpje, die mok aan het einde is helemaal geen 'Lego ©'.

Marketingtechnisch slim gedaan 'LEGO® compatible', lego + Arduino zal best een vaak gezochte term zijn ipv 'bricks/blocks + Arduino'.

Maar ze missen toch het aspect hoe Lego zelf hun spul correct verbind, via contact-puntjes van de legoblokjes zelf. Zoals ik het hier zie, is het gewoon draadjes verbinden, had dan een stap verder gegaan en nette verbindingen gemaakt.

https://ksr-ugc.imgix.net...4ff3d8fb53c4f2be90eac0330
Zeker hier goed te zien, dat zijn gewoon RC servo's in een '3d printed' behuizing.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 15 maart 2018 13:45]

Natuurlijk niet het eerste project dat Lego en Arduino combineert. Maar als ik het goed bekijk hebben ze eigenlijk alleen Lego-compatible doosjes om bestaande Arduino apparaatjes gemaakt. Daardoor ontstaan er ook nog eens gekke maten die niet handig zijn als je met Lego bouwt (zoals 3x5 en 5x7). Deed me meteen denken aan een 1x5*...

Als ze nou courante maten hadden gebruikt en ook Lego-compatible aansluitingen hadden gemaakt (om bijvoorbeeld Lego motor of sensor aan te sluiten aan arduino), dan was het wel interessant geweest.


* "1x5" is code for an attractive woman at a Lego convention. A 1x5 brick doesn't exist, so it is a sign for adult male fans to look in a particular direction.

[Reactie gewijzigd door keverjeroen op 15 maart 2018 14:00]

Is dit niet allemaal al mogelijk met Lego Mindstorms?

https://nl.wikipedia.org/wiki/LEGO_Mindstorms

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee