Flybrix brengt bundels uit om octocopter van Lego te maken

Het bedrijf Flybrix uit San Francisco bundelt Lego met elektronica en een controller om werkende octocopters van de steentjes te kunnen maken. Hierdoor zijn de vliegtuigen volgens de makers makkelijk in elkaar te zetten en 'crash-friendly'.

De Basic Flybrix Kit van 149 dollar bevat alles om een octocopter van Lego te maken, zoals acht propellors, een met Arduino compatibel controlboard, een lipo-accu en makkelijk te bevestigen boomarms en motoren. De boomarms en het controlboard zijn aangepast zodat ze op Lego te klikken zijn. Het controllerboard bevat een Cortex M4-soc op 96MHz, barometer, magnetometer, led's, ondersteuning voor een sd-geheugenkaartlezer en bluetooth. Wifi- en gps-ondersteuning toevoegen zou mogelijk zijn.

Bouwers kunnen meegeleverde Lego-steentjes, en een minifig, gebruiken voor hun model, maar Flybrix stimuleert zelf ontworpen creaties te maken met eigen Lego. De bediening verloopt via bluetooth, met een app voor iOS of Android. Daarnaast is er een Deluxe-set van 189 dollar met een speciale controller, die ook los te krijgen is voor 80 dollar.

Naast configuratiesoftware levert het bedrijf uit San Francisco een handleiding mee, waarbij meerdere games beschreven staan, zoals Pass the Potato, Battle Bricks en Cross the Line. Deze zijn bedoeld om de spelers bekend te maken met de bediening en onderling de competitie aan te gaan met eigen bouwwerken. Crashen zou geen probleem moeten zijn voor de onderdelen, afgezien van het risico Lego-steentjes kwijt te raken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-09-2016 • 19:07

54 Linkedin

Reacties (54)

54
54
29
3
0
14
Wijzig sortering
Ik hoor eerder: "een drone, een vliegtuig of een trein".
Neen, Van Brix kun je alles maken, ....
ziet er leuk uit, alhoewel ik me af vraag hoe stevig die dingen zijn
Zo stevig als je ze zelf bouwt...

Maar als je hem te stevig maakt bestaat de kans dat hij niet van de grond komt.

Ik wacht wel op de "Lego Mindstorms Drone kit".(als die ooit komt)
Mijn ervaring met imitatie lego is niet zo geweldig.
Maar... dit is echte Lego, toch? Anders denk ik dat er momenteel een legertje Lego advocaten op komt draven. Ik ging al controleren of T.net nou zo stom was geweest om het echt Lego te noemen, maar op de site van Flybrix staat ook LEGO®.

Edit: Ik lees hieronder nou hoe het zit... Blijkbaar zit er wel echte Lego in de doos, maar is niet alles officieel "Lego". Ze hebben blijkbaar gewoon Lego doosjes gekocht om opnieuw te verpakken in hun doosje 8)7. Beetje smerige marketing als je het mij vraagt...

Overigens vraag ik me af wat het draagvermogen is... Lijkt me supercool om zelf allerlei vliegende creaties te maken, maar als het ding in de standaard configuratie eigenlijk al dicht bij de limiet zit van wat die props omhoog kunnen krijgen dan wordt dat denk ik lastig.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 september 2016 09:15]

Waarom is dat smerige marketing? Het is toch echte Lego®? :)

Het enige wat je zou kunnen zeggen is dat het een beetje "grijs" is omdat het herverpakt is.

Edit, wat ik me wel kan voorstellen is dat het een beetje jammer is dat die armpjes waarschijnlijk NIET van lego zijn inderdaad..

[Reactie gewijzigd door Mar.tin op 23 september 2016 16:04]

Dat bedoel ik inderdaad deels (je edit), maar daarnaast kleeft er een zekere kwaliteitsverwachting aan het merk Lego. Doordat ze zo hard LEGO LEGO roepen hopen ze dat die goede naam hun ook helpt (en dat zal ook wel), terwijl de belangrijkste onderdelen (wat er werkelijk een octocopter van maakt) niks met Lego te maken heeft buiten dat het toevallig op elkaar past.
Toevallig van de week zo "blocks" imitatie lego setje in elkaar gezet.

Het woord meuk doet het nog eer aan, wat een goedkope troep was dat. Nouja weet ik dat ook weer na 4 weken er tegen aan staren op werk....
Mijn kinderen zijn bezig met de boerderij van "Plus Lego". Het is dat het idee erachter leuk en leerzaam is, maar de blokken blijven gewoon niet op elkaar zitten. Ik zorg er ook voor dat ze niet tussen de echte Lego verdwalen.
Exact mijn ervaring. Hoe leuk de clone Brands ook zijn het is het net niet of echt niet als het op kwaliteit aan komt. Maar als ik alleen de armpjes met de motortjes en de rest van de hardware in mijn echte LEGO kan gebruiken. dan vind ik het gebruik van 8 niet echte LEGO parts waar de motoren en rotorbladen aan bevestigd worden maar waar je uiteindelijk wel mee kan vliegen het overwegen waard. Ze mogen voor mij ook de zogenoemde 50 part LEGO tm parts houden. Ik betwijfel of dat er LEGO of EGO op staat.

Dat gezegd lijkt me het wel een goed idee. En zou het ook zo graag proberen. Maar dan met inbreng van technic Lego om het een en ander steviger te maken.

Top idee. Nu alleen de prijs nog. Die helaas voor mijn smaak net iets te hoog ligt met de klasse hobby quad hex of octa budget drones.

Grote LEGO fan maar ik kan de prijs ervan niet goed praten bij de vrouw. En die is niet heel lastig als het om mijn gekke projecten gaat.
Inderdaad. Ik zag in de reclame van Plus al die glazige kleur van de blokjes.

In tegenstelling tot echt lego verschrikkelijk speelgoed.
En lego heeft natuurlijk Star Wars.... _/-\o_
Het Star Wars thema is er ook voor de goedkope China namaak hoor:
https://nl.aliexpress.com...ck-Brick/32705550265.html
Wow. Zelfs het Lego logo hebben ze geïmiteerd.

Hier gaan mijn haren echt van overeind staan.
Waarschijnlijk breekt hij doormidden als je hem op de sokkel zet. |:(

[Reactie gewijzigd door DannyvDalen op 22 september 2016 23:34]

Het is zeker China namaak, maar $106,99 vind ik niet goedkoop.

Het taalniveau in de ''reviews'' ook ;(

[Reactie gewijzigd door PDZ op 23 september 2016 12:52]

Zit niet eens een doos omheen staat in de beschrijving. Maar een sealed bag. Lekker dan.
De voornaamste rede waarom de "Plus LEGO" zo slecht past, en de grotere delen krom zijn is omdat ze net als in een hoop Chinese imitaties PVC gebruiken om de blokjes van te spuitgieten. PVC is prima voor rioolbuis en tafelkleedjes, maar niet vormvast genoeg voor dit soort presiezie werk.
LEGO gebruikt ABS, wat een veel hoogwaardig product oplevert, maar ook 2-2,5x zo duur is. Er zijn imitatieblokjes, ook van ABS, bijvoorbeeld gemaakt in Duitsland of Polen, die zeker niet onder doen voor het origineel, maar daarom ook bijna even duur. Ik neem aan dat bij een kit als deze, ze wel voor het iets duurdere ABS zullen zijn gegaan, geproduceerd bij een goede spuitgieter..
Het is ook een van de redenen dat Lego zo duur is (los van natuurlijk de kosten om dat er Lego op staat geprint).
De quality control is erg hoog en de mallen worden vaker vervangen zodat alles altijd blijft passen.

Er zijn wel een paar imitatie merken die in de buurt komen, maar die zijn meestal ook niet de goedkoopste.
Mijn zoontje heeft voor zijn verjaardag een set van Hubelino gekregen (knikkerbanen die je met Duplo-blokken kan bouwen) en dat is toch echt wel degelijk spul hoor. Blijft prima in elkaar zitten en is netjes afgewerkt. Maar ook bepaald niet goedkoop.
Dat is nou juist het leuke, toch? Namelijk zo stevig als je het zelf maakt. En ook erg makkelijk in elkaar te zetten weer, zolang de draden niet losbreken hoef je niet te solderen.
Krimpkousje/smeltlijm kan ook helpen om de draadjes minder te belasten.
Dan zou alleen het draadje nog middendoor kunnen breken, wat vaak makkelijker te repareren is (en minder snel gebeurt).
Dat is juist het leuke van Lego. Het is bijna onverwoestbaar. Voordat het breekt, schieten de steentjes gewoon los.
Waarschijnlijk werk je wel een aantal propellers naar de haaien ;p
Heb de laatste tijd met zo'n mini-quadcopter gespeeld, maar het vervormen van de propellers is het grootste probleem.
De dingen zijn zo licht dat er amper kracht ontstaat bij het uit de lucht vallen/crashen.
Dan bouw je er toch een cage omheen:
Dan heb je wel deze nodig:
http://www.brickowl.com/c...der-underneath-4285-30234
Zal waarschijnlijk gewoon wel vast blijven zitten, maar als het eenmaal is neergestort breekt het vast in kleine stukjes uiteen. Maar daar is het voor bedoeld volgens mij.
Hierdoor zijn de vliegtuigen volgens de makers makkelijk in elkaar te zetten en 'crash-friendly'.
De verwarring is behoorlijk groot in dit item want LEGO is geen Brix. In de film gaat het om Brix en dat is andere koek dan LEGO.
Op hun pagina hebben ze het toch echt over Lego. Bricks is gewoon de term die in de VS voor Lego-steentjes gebruiken. De makers hebben geen officiële overeenkomst met Lego, maar hun project wel kenbaar gemaakt bij het Deense bedrijf.
Dan nog gaat het hier niet om LEGO, maar om imitatie, ongeacht of ze het wel of niet kenbaar hebben gemaakt bij LEGO zelf. Dus Flybrix brengt geen bundels uit om een octocopter van LEGO te maken, maar van Brix, wat imitatie-LEGO is. Gezien de reputatie van vrijwel alle imitatiemerken lijkt het me dan ook verstandig het beestje te noemen bij z'n naam. Daarbij is LEGO geen verzamelnaam voor de steentjes maar gewoon een merknaam. In de tekst wordt het echter als verzamelnaam gebruikt, wat dus nogal verwarrend is.
Op de site:

(1) bag of (50+) assorted LEGO® bricks
(1) surprise minifig pilot
(8) quick-connect motor boom-arms & motors
Als ik dat zo lees, lijkt het erop of alleen de boom-arms 'nep' zijn, maar de rest uit officiële LEGO onderdelen bestaat. Plaatjes zijn net niet gedetailleerd genoeg om te kunnen controleren of er 'LEGO' op de nopjes staat.

Edit: smilies onderdrukt
Dan nog gaat het hier niet om LEGO, maar om imitatie.
Volgens mij gaat het wel degelijk om lego. Er staat expliciet dat je LEGO stenen krijgt in de doos. Daarnaast zeggen ze dat ze niet 'bekrachtigd' zijn door LEGO. Hieruit kun je opmaken dat ze wel LEGO gebruiken, maar hier niet expliciet toestemming voor hebben.

Maar: de "The first-sale doctrine" specificeert Dat, als een product eenmaal door de eerste (officiële) distributeur verkocht is, het mogelijk is voor de dan rechtmatige eigenaar om het product te verkopen (en opnieuw te verpakken), in welke vorm dan ook. Met uitzondering van non materiële goederen (software, muziek, etc). Normaliter wordt dit toegestaan zolang het product zonder enige vorm van degradatie verkocht wordt. Ook heeft de verkoper niet het recht op het kopiëren van het origineel product en moet het dit elke keer opnieuw inkopen bij de distributeur/copyright holder.

Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/First-sale_doctrine

Anyway, dat is hoe ik de tekst gelezen heb. Ik heb hierbij niets gevonden over commerciële doorverkoop, hier stond niets over in de "exceptions" kopje van het artikel.
Nee, ze gebruiken toch echt echte Lego! Alleen de 8 armen waar de motoren in klikken zijn denk ik zelf gemaakt. Van de site:

[...]
The Deluxe Kit Includes:

(1) Bag of (50+) assorted LEGO® bricks
(1) Surprise minifig pilot
(8 ) Quick-connect motor boom-arms & motors
(8 ) Propellers
...
[...]

[Reactie gewijzigd door croxz op 22 september 2016 21:02]

Wat is je bron van de claim dat ze van Brix gebruikmaken? Ik lees toch echt "Build your Flybrix with the included LEGO® bricks" op Flybrix.com.
In de video maken ze reclame voor Brix en LEGO zie ik hier niet in genoemd. Als ze dat op de site wel aanprijzen dan komt de video raar over. Mocht je gebruik gaan maken van een beschermde naam LEGO dan zal dat duidelijk kenbaar gemaakt worden. Het doel hierin is klaarblijkelijk het gebruik, of een combinatie, van het merk LEGO om uiteindelijk voor de bouwstenen van Brix/ Bricks reclame te maken.
Niet alleen fout maar nodigt zelfs uit om op aangesproken te worden door Lego.

Net zoals ik hier ook niet moet zeggen: "Nee dat artikel staat op die andere Tweakers, die met de vrijdagaanbiedingen"
Ik heb nog nooit iemand in de VS over bricks horen praten, ze hebben het altijd over Legos, met een S dus op het eind.

En het is lastig te zien op de site, maar volgens mij staat er LEGO op de blokjes. Ik denk inderdaad dat alleen de onderdelen die LEGO niet had zelf gemaakt zijn.
Hoe lang voordat onze mede tweaker, die laatst in het nieuws was met Lego treinen, de eerste vliegende Lego trein bouwt?
ik denk niet dat @almightyarjen zich hiermee bezig gaat houden. die is meer van het mega grote sporen bouwen en stations / terminals met veel bewegende onderdelen :)
Leuk gemaakt. Zijn alleen wel kleine motoren en propellers. Het geheel zal dan ook niet veel mogen wegen. Het is dus niet zo dat je helemaal vrij bent met je bouwwerk.

Wat wel weer leuk is dat je de controller als een Arduino kan programmeren.
je kan natuurlijk ook altijd de blokjes vastlijmen met superglue om breuk te vermijden bij een crash...
Vastlijmen vergroot juist de kans op breuk......

Zolang de blokjes niet gelijmd zitten zullen eerder de blokjes van elkaar gaan dan dat er iets breekt. Lijm je ze vast dan gaat alle energie in "kapot" zitten met alle gevolgen van dien.
Klopt, het zwakste punt van niet gelijmde blokjes is simpelweg waar ze op elkaar zitten geklikt.
Wanneer je ze lijmt is het zwakste punt (wellicht) het midden van je blokje, en dan breekt die middendoor.
helaas geen connector/fittings voor lego technic.

alleen normale lego.

als ze voor lego technic hadden zou he vele leukere dingen kunnen maken (tripple octa copter (24 propellors))
Dat kun je toch vrij makkelijk met elkaar verbinden?!

Ze hadden die motor mount wel beter zo'n uiteinde kunnen geven: http://www.bricklink.com/PL/32449.jpg?1

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 september 2016 07:42]

klopt dat bedoel ik.


eigenlijk is deze adapter beter: dan heb je gelijk een betere constructie
https://www.toysperiod.co...5l4e4z353u214t2z2w2w2.jpg

verleng de connector een beetje zoals afgebeeld hieronder:
O us quadcopter
| is rod
0 is connector hole
= is turned connector hole
________________________________
| |
O00==00000
| |
_________________________________
Het is helaas niet zo eenvoudig om een goed werkende multirotor te maken met Lego technic. Het geheel wordt snel te zwaar. Naast de Lego zijn dan ook grotere motoren nodig en een andere accu.
Door kleine motoren te gebruiken blijft de schade beperkt als er iets misgaat.

Design-Build-and-Improve-a-Quadcopter
duuuuuuuuurrr! (toch...?!)
Veel te duur. Hier ter vergelijking wat van de onderdelen van een Cheerson CX10 drone.

De Cheerson CX10C is een mini drone met camera en is erg leuk om te vliegen. En voor 25 euro kun je je geen buil vallen. Wil je meer dan is de Cheerson CX10WD ook leuk. Die heeft als extra een functie waarmee de drone op dezelfde hoogte blijft en kan de beelden via WiFi naar je smartphone sturen. Deze kost rond de 40 euro.
Waarom zit LEGO hier zelf niet bovenop? Lijkt mij best een interessant (en mogelijk behoorlijk lucratief!) uitstapje!
Volgens mij zijn de beelden waarop het ding vliegt (cheape) trucage. Enkel wanneer de drone tegen de muur crashed zijn echt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee