Wetenschappers herstellen opname eerste door computer gegenereerde muziek

Wetenschappers van de Universiteit van Canterbury in het Nieuw-Zeelandse Christchurch hebben de eerste opname van muziek hersteld die is voortgebracht door een computer. De opname is uit 1951 en de muziek is afkomstig van Alan Turings vroege vorm van een computer.

De machine was dan wel van Turing, maar het uiteindelijke programmeerwerk is gedaan door de leraar Christopher Strachey, zo schrijft The Guardian. De reactie van Turing op het resultaat van een hele nacht werk was alleen de opmerking "good show". Strachey was in staat om de machine muziek te laten spelen op basis van Turings Programmers' Handbook for Manchester Electronic Computer Mark II, schreven de wetenschappers eerder in een blogpost. De opname was vastgelegd op een acetaatplaat van 12" van de BBC, maar het geluid was volgens de wetenschappers ernstig vervormd. Zo klopten de frequenties niet, waardoor het geluid maar een vage indruk gaf van de oorspronkelijke klank.

Uiteindelijk lukte het de onderzoekers om de opname te herstellen, onder andere door de snelheid ervan aan te passen en ruis eruit te verwijderen. Het resultaat van hun werk is nu te beluisteren via SoundCloud. Daarbij is te horen dat de opname niet geheel vlekkeloos verloopt, doordat het afspelen van 'God save the Queen' aan het begin kort stopt. Andere nummers zijn 'Baa, Baa Black Sheep' en 'In the Mood' van Glenn Miller.

Turings machine was in staat om geluiden te produceren door een speciale instructie, waarmee de 'hooter', zoals Turing de luidspreker noemde, bepaalde foutcodes kon weergeven. Door het herhalen van de instructies was het uiteindelijk mogelijk om iets te produceren wat door het menselijk oor als een muzieknoot herkend kon worden. Het herhalen in verschillende patronen bracht vervolgens verschillende muzieknoten voort. De Mark II was niet in staat om alle tonen te produceren.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-09-2016 • 16:14

17

Reacties (17)

17
17
15
4
0
0
Wijzig sortering
Misschien iets offtopic, maar voor Tweakers die dit artikel interessant vinden is het wellicht leuk om eens te luisteren naar de vroege elektronische muziek van Kid Baltan en Tom Dissevelt uit de jaren '50 van de vorige eeuw. Geproduceerd in de Philips Research Laboratories.
Ter aanvulling op je filmpje hierop ook nog een kort uitlegfilmpje van ze: https://www.youtube.com/watch?v=1RjMuB8Qkd8&
Die Kid Baltan en Tom Dissevelt klinken echt eerie into the future! Als je had gezegd dat het uit 1973 was had ik ik het ook geloofd :o

[Reactie gewijzigd door salipander op 23 juli 2024 06:39]

Kid Baltan en Tom Dissevelt uit de jaren '50 van de vorige eeuw.
Kid Baltan <hussel> NatLab Dik. (Dick Raaijmakers)

Ik heb nog een vinyl singletje liggen met "Song of the Second Moon" https://youtu.be/bVl2_MSwmSA . Een zeldzaamheid.
Als je echt vroege electronische muziek/instrumenten wil bekijken, dan raad ik je aan om te zoeken op http://120years.net/ en de telharmonium. Ook de trautonium met oscar sala is mooi werk. De man is helaas overleden, maar maakte mooie muziek en was virtuoos.

Meeste mensen denken altijd aan 1960-1970 als de eerste electronische muziek, maar in werkelijkheid is het veel ouder. Zeker het idee om via de telefoon netwerken muziek te verhuren aan subscribers aan het einde van de 19e eeuw!!!! vind ik nog altijd revolutionair. (telharmonium)
Ik dacht - op basis van de titel - dat het hier ging om het genereren van muziek: e.g. het componeren van een nieuw nummer of melodie. Echter, het gaat hier volgens mij om het eerste afspelen van muziek via gebruik van de 'hooter' die voor foutmeldingen gebruikt werd. Desalniettemin een mooi stukje geschiedenis dat teruggehaald is.
Anoniem: 653908 @Xirt26 september 2016 16:58
Beetje erg misleidend ja, maar alsnog een hele prestatie met dank aan Turing en Strachey :)
Dat hebben ze laatst ook gedaan, las dat toevallig van de week nog.

AI writes pop song:
http://www.electronicbeat...-a-beatles-style-pop-hit/
oh nee, er zit toch een arrageur etc. bij.
Dit was wel degelijk "gecomponeerd"! Eigenlijk meteen de basis voor MIDI! :P
Geprogrammeerd is dus de betere term.
Sowieso, van iets dat geen muziekinstrument is TOCH een muziekinstrument maken: +veel

Afspelen van een geluidsdrager was het ook niet...
Ik vergelijk dit liever met het "afspelen" van een, met meestal veel moeite en tijd gemaakte, sequence/song in een MIDI-studio. Met allerlei synths en modules die eerst individueel ingesteld en geprogrammeerd moeten worden. Daarna is het "alleen maar op PLAY drukken"...
Niet te vergeten de eerste zingende computer, de IBM 7094 uit 1961 met het nummer Daisy Bell :-)

https://youtu.be/41U78QP8nBk
Wat is 't toch met Soundcloud dat ik nooit het volume daarvan kan aanpassen.. (of het zit gewoon niet op een logische plek)
Ik zat net hetzelfde te denken! :?

Trouwens, bij sommige stukken van God save the Queen moest ik aan Star Wars denken :P
Op de PC heb je onderin in beeld de play button, scrobble & volume.
Viel mij in het begin ook niet op :9
Prachtig, ook hoe je die stemmen over de computer hoort praten. Stukje geschiedenis hiero _/-\o_
Anoniem: 399807 26 september 2016 16:53
Klinkt helder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.