Wetenschappers van de Universiteit van Canterbury in het Nieuw-Zeelandse Christchurch hebben de eerste opname van muziek hersteld die is voortgebracht door een computer. De opname is uit 1951 en de muziek is afkomstig van Alan Turings vroege vorm van een computer.
De machine was dan wel van Turing, maar het uiteindelijke programmeerwerk is gedaan door de leraar Christopher Strachey, zo schrijft The Guardian. De reactie van Turing op het resultaat van een hele nacht werk was alleen de opmerking "good show". Strachey was in staat om de machine muziek te laten spelen op basis van Turings Programmers' Handbook for Manchester Electronic Computer Mark II, schreven de wetenschappers eerder in een blogpost. De opname was vastgelegd op een acetaatplaat van 12" van de BBC, maar het geluid was volgens de wetenschappers ernstig vervormd. Zo klopten de frequenties niet, waardoor het geluid maar een vage indruk gaf van de oorspronkelijke klank.
Uiteindelijk lukte het de onderzoekers om de opname te herstellen, onder andere door de snelheid ervan aan te passen en ruis eruit te verwijderen. Het resultaat van hun werk is nu te beluisteren via SoundCloud. Daarbij is te horen dat de opname niet geheel vlekkeloos verloopt, doordat het afspelen van 'God save the Queen' aan het begin kort stopt. Andere nummers zijn 'Baa, Baa Black Sheep' en 'In the Mood' van Glenn Miller.
Turings machine was in staat om geluiden te produceren door een speciale instructie, waarmee de 'hooter', zoals Turing de luidspreker noemde, bepaalde foutcodes kon weergeven. Door het herhalen van de instructies was het uiteindelijk mogelijk om iets te produceren wat door het menselijk oor als een muzieknoot herkend kon worden. Het herhalen in verschillende patronen bracht vervolgens verschillende muzieknoten voort. De Mark II was niet in staat om alle tonen te produceren.