Lego heeft bouwsteentjes geïntroduceerd die bestaan uit een plasticsoort die van suikerriet wordt gemaakt. De Deense speelgoedgigant wil hiermee het productieproces verduurzamen. Deze plantaardige legosteentjes zijn niet biologisch afbreekbaar, maar wel bio-based, wat duurzamer is.
De nieuwe legosteentjes bestaan volgens Business Insider voor 98 procent uit het polymeer polyetheen, dat wordt gemaakt van ethanol en wordt geproduceerd met suikerriet. Dit materiaal is nog niet biologisch afbreekbaar, maar de bouwstenen zijn hiermee wel gemaakt van hernieuwbare grondstoffen: het bio-based materiaal is bijvoorbeeld geschikt voor hergebruik bij bijvoorbeeld het maken van nieuwe legoblokjes.
De eerste legobouwstenen die zijn gemaakt met suikerriet, zijn al beschikbaar in een aantal landen. Het Deense bedrijf wil dat tegen 2030 de meeste producten en de verpakkingen uit milieuvriendelijke of gerecyclede materialen bestaan.
Lego kondigde in maart de komst van de duurzame bouwsteentjes aan. Volgens het bedrijf is het op suikerriet gebaseerde plastic wat eigenschappen betreft identiek aan de steentjes die nog met conventioneel plastic worden gemaakt. Met de steentjes van suikerriet sluit Lego zich aan bij de Bioplastic Feedstock Alliance van het Wereld Natuur Fonds.