Hobbyist krijgt Windows RT 8.1 werkend op Lumia 640 XL

Een hobbyist heeft Windows RT 8.1 voor laptops en tablets draaiend gekregen op zijn Lumia 640 XL-smartphone. Het besturingssysteem maakt daarbij gebruik van hardwarematige versnelling door de gpu om beelden zoals video weer te geven.

De Qualcomm Adreno 305 van de Snapdragon 400 weet het besturingssysteem relatief vloeiend weer te geven op het 5,7"-scherm van de Lumia en ook de 1GB ram en 8GB opslag lijken geen beletsel om Windows RT 8.1 soepel te draaien. De audioweergave verloopt vooralsnog niet via de luidsprekers, maar via bluetooth.

De hobbyist, Ben Wang, gebruikte het door de Nederlander HeathCliff74 ontwikkelde Windows Phone Internals om een custom rom op de Lumia 640 XL te flashen. Eind vorig jaar verscheen versie 2.3 van die tool. In de afgelopen dagen boekte hij vorderingen om Windows RT op de smartphone draaiend te krijgen. In de video is te zien hoe hij de bediening via het touchscreen combineert met muisinput.

Windows RT 8.1 was bedoeld voor laptops en tablets met ARM-processors. Het besturingssysteem draaide alleen apps uit de softwarewinkel van Microsoft en geen Win32-programma's. Microsoft heeft inmiddels Windows 10 op ARM gereed, waarmee het zich aanvankelijk op gebruik voor laptops met Qualcomm Snapdragons richt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-01-2018 • 15:42

72 Linkedin

Reacties (72)

72
69
42
9
2
14
Wijzig sortering
Ok, en nu even doorzetten, zodat hij Windows 10 op een Lumia 950 (XL) kan zetten.
Uiteraard wel graag mét telefoon en messaging app, zodat we weer vooruit kunnen :).

(een mens mag toch dromen nietwaar?)
Bijna klaar. Nog even laatste puntjes op de 'i'. Nog wel een probleempje: met de nieuwe unlock werkt de Iris-scanner van de Lumia 950 niet meer. Maar dat ga ik in een volgende versie proberen op te lossen.
Wat mij betreft is dat ook helemaal geen prioriteit. De werking van de irisscanner is zeer slecht in vergelijking met hoe dat op bijvoorbeeld een Surface tablet werkt. Het is traag en zeer snel een false negative.
Verder offtopic;
Dat hoor en lees ik meer van maar ik heb een andere ervaring. Het is even leren hoe je de telefoon moet bewegen om de grootste kans te hebben dat hij unlocked maar met bril en regen gaat het vaak prima!
Hoe werken je locatieservices daarop?
Dus je draait citrix op je telefoon die contact maakt met een virtuele machine die ergens anders draait.
Een soort "afstandsbediening"

Dan heb je het niet op je telefoon.

Stoere taal dus voor iets dat gewoon een appje is.

[Reactie gewijzigd door jqv op 29 januari 2018 23:55]

Duh, dat snap ik ook...
staat er toch al op (oke niet de desktopversie, maar toch O-) )
Windows rt is bedoeld voor de arm achitectuur en de windows lumia 640 heeft ook een arm processor dus waarom zou het niet werken? Lijkt me knap werk.
De reden dat het normaal niet werkt is SecureBoot. Microsoft heeft de bootloader en de OSloader op slot gegooid met zware beveiligingen. Die heb ik nu om zeep geholpen en nu schieten de experimentjes als paddestoelen uit de grond:

https://twitter.com/gus33000/status/952122069231292416
https://twitter.com/gus33000/status/951878806188552192
https://twitter.com/Blaze_CW/status/951890880553725952
https://twitter.com/tfwboredom/status/956710685643366400
https://twitter.com/imbushuo/status/956746445335351296

etc etc.
Betekend dit dat via uw methode ook bv windows 10 op een Surface RT/2 apparaat gaat kunnen draaien?
Ik heb me alleen op Lumia's geconcentreerd. Misschien dat ik ook nog wel eens naar de RT tablet ga kijken. But don't hold your breath.
Heb nog een oude Lumia 2520 in de kast liggen in totaal maar een paar dagen gebruikt.
Zou nice zijn als er W10 op kan _/-\o_
respect voor je werk. kan ik mijn adem wel inhouden voor de HP Elite X3? hahahaha
Neem aan dat je alleen geen whatsapp kunt gebruiken? Anders is dit nog best wel leuk voor erbij, mocht windows 10 mobile definitief stoppen.
Windows 10 mobile stopt. Maar dat wordt vervangen door Andromeda (Windows OneCore). Deze zal ook beschikbaar komen voor mobiele devices. Andromeda draait ook UWP apps, die nu al worden ontwikkeld voor Windows 10 Desktop en Windows 10 Mobile.
Maar niet meer voor de Lumia 640XL, die krijgt al een tijdje geen W10M updates meer. Die heeft ook nog een 32-bit SoC met maar 1 GB, erg underpowered.
Je ziet in dit artikel al wat je met een geunlockte bootloader kan doen. Ik verwacht dat Andromeda ook mogelijk is, omdat het door de modulaire opbouw ook een kleinere footprint krijgt (in theorie). Een Lumia 640 kan Windows RT draaien. Dus Andromeda gaat ook lukken.
Dat zou wel heel tof zijn.
Mijn 640XL absoluut een heel fijn toestel, maar trekt de updates voor W10 niet meer vanwege ruimtegebrek en ligt nu in de la.
Heb nu uit nood een android met Microsoft Launcher om het dragelijk te houden.
Whatsapp is niet beschikbaar voor de desktop.

Edit: blijkbaar is het nodig om te vermelden dat Whatsapp web geen volledig functionerende Whatsapp client is. Je hebt er iig geen drol aan in deze situatie :p.

[Reactie gewijzigd door spNk op 29 januari 2018 16:13]

Het is Windows RT, dat betekent dat je geen .exe bestanden kunt uitvoeren.

Windows RT maakt gebruik van de ARM architectuur, waardoor X86 bestanden niet uitgevoerd kunnen worden.

Dus die bestaat niet voor Windows RT :)
Dan pak je W10 volledig en draai je die op je Lumia...

https://mspoweruser.com/w...k-touch-screen-now-works/

Oud nieuws, weet of wat al getipt aan Tweakers maar niet interessant bevonden.
Dan zal die nog geen x86/x64 applicaties draaien. Je zult toch een voor ARM gecompileerde variant moeten hebben of een die voor het UWP framework gemaakt is. De lumia's hebben nog steeds een ARM CPU.

Daarbij vraag ik mij af of die exe werkt zonder dat je ergens de app hebt runnen.

@batjes Dat klopt, maar geen x64. En de vraag is even hoe soepel dat werkt op een oudere SoC.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 29 januari 2018 17:15]

Windows 10 kan X86 emuleren op ARM.

@LOTG handige manier om wat spam te voorkomen :P

Goed punt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 29 januari 2018 17:22]

He is currently working on establishing network connectivity.
Niet bepaald volledig te noemen zonder netwerk, zeker niet op een telefoon.
Wat voor verschil maakt dat? Al installeer je Solitaire er op, dat doet niets af van het feit dat het hier een ARM architectuur betreft en x86 op die SoC laten emuleren wil je al helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door boolean op 29 januari 2018 21:31]

oe slim! excuus voor mijn domme opmerking. ik zag alleen desktop :)
Ja kan zeker wel .exe bestanden uitvoeren op Windows RT, echter moeten het wel .exe bestanden zijn die zijn gecompileerd naar ARM, en moeten ze ge-signeerd zijn.

Er was ook een mod beschikbaar om unsigned .exe's te draaien op 8.0RT en zo konden open-source programma's als 7zip gedraaid worden op RT in de desktop modus.
Weet ik, ik wilde het echter algemeen houden en niet te offtopic gaan. Om terug te komen op de opmerking van Murzeltje, die applicatie werkt dus niet op Windows RT.
Hiervoor is natuurlijk nog steeds een werkende mobiele app van whatsapp voor nodig, dit is slechts een simpel programma om de webpagina heen. Bovendien link je naar een x64 programma, dit artikel gaat over Windows RT op een ARM processor, dat kan geen desktop software kan draaien.
Er is een hack voor Windows RT die het mogelijk maakt om -voor ARM gecompileerde- desktop software te draaien. Het is niet echt een jailbreak of root, gezien je elke reboot het OS weer moet kraken.
ik heb mijn excuus gemaakt :p ik las wat te snel ;)
Zeker wel, echter niet in de vorm dat jij hier bedoeld. Je hebt natuurlijk altijd web.whatsapp. Oke, dan moet je dus nog wel je eigen telefoon erbij houden, waar bij jij (dit is een assumption) bedoeld dat je deze telefoon met windows gebruikt als main telefoon. Om heel eerlijk te zijn, wie zou dat willen? Een telefoon met alleen maar de full versie van Windows, dat werkt gewoon niet prettig.

Als ik het verkeerd zie, hoor ik het graag.
Op zich zou dat perfect werken in combinatie met een docking station als simpele PC, maar laat nou net de Lumia 640 niet de Continuum dock ondersteunen.
Maar, dan moet je dus wel de windows phone layout hebben, en niet zoals hier op het plaatje de desktop gui. Probeer jij amar eens op zo'n schermpje te navigeren in de verkenner, nowayjosé
Het hele idee met een dock is natuurlijk dat je er een groot scherm aan hangt.
Ja, maar dat heeft niets te maken met wat er in dit artikel wordt uitgelicht dat er is behaald...
Het grootste probleem lijkt me nog dat er geen dialler app of GSM drivers zijn voor Windows 8.1 RT.
Aldus personen die alleen over RT hebben gelezen maar het nooit hebben gebruikt.
Ik heb het gebruikt voor tests en het viel me op dat de 'touch-laag' niet erg diep ging. Voor je het wist zat je op een dialoogbox met van die tabbladen, die met de vinger dus echt niet te bedienen is. Nee bedankt.
Dat is niet helemaal waar... Er is een Whatsapp voor de desktop maar die moet je koppelen met een whatsapp geïnstalleerd op een smartphone. Je kan de app niet op zich gebruiken, zelfs al heb je een vrij mobiel telefoonnummer beschikbaar of iets dergelijks als een laptop met simkaart voor een mobiele dataverbinding.
Hoi! https://www.microsoft.com...e/p/whatsapp/9wzdncrdfwbs

Oke nog niet werkend zoals het hoort, maar zal mij niets verbazen zodra MS de boel weer op de rit heeft het geactiveerd word. Whatsapp kan niet eeuwig achter blijven met een werkende desktop client.

[Reactie gewijzigd door laue op 29 januari 2018 16:00]

Er zijn een hoop andere chat apps, ik hoef in de praktijk WhatsApp minder en minder te gebruiken.
Windows 8.1 RT is ook gestopt, je gaat feitelijk een versie terug.
Eind vorig jaar verscheen versie 2.3 van die tool.
Kleine verbetering: dat was versie 2.2. De huidige versie 2.3 is begin deze maand uitgebracht :)
Nog een kleine verbetering: Versie 2.2 is nooit uitgebracht :-P Ik had een intro video gemaakt obv versie 2.2. Maar ik had nog wat problemen gevonden. Daarvoor heb ik nog heel wat code moeten omgooien. Dat is versie 2.3 geworden en die heb ik uitgebracht. Versie 2.4 is nu bijna klaar.
Nog beter... Waarom niet Android meteen erop zetten?
Heeft weinig zin, er zijn al honderden andere Android telefoons met dezelfde specs.
Heeft ook met de manier waarop de bootloader werkt te maken heb ik ergens gelezen. Lumia's gebruiken een meer op PC's lijkende EFI als bootloader, inclusief secure boot bijvoorbeeld. Hierdoor moet de bootloader dus aangepast worden omdat een willekeurige android rom uiteraard niet door MS gesignd zal worden. Volgens mij hebben ze android al wel aan de gang gekregen op de Lumia 520/530, maar het is een moeizaam proces. Ook omdat, naast de EFI uiteraard ook een gebrek aan drivers een probleem is, de Windows drivers zijn natuurlijk volledig anders. Ik heb wel ergens gezien dat Windows 10 for ARM waarschijnlijk wél tot de mogelijkheden behoort, de drivers zijn waarschijnlijk na een kleine aanpassing gewoon geschikt voor de normale windows 10, immers is de kernel al gedeeld tussen windows 10 en mobile. Momenteel heeft Windows 10 er op zetten nog niet veel meerwaarde omdat er nog geen kleine UI is ingebouwd, maar vanaf het moment dat de Composable Shell builds beschikbaar worden gaat het interessant worden. Misschien wordt m'n Lumia 950 XL nog wel eens de HD2 van deze generatie, met Windows 10 for ARM en de mogelijkheid om bijvoorbeeld Bluestacks of een andere emulator te kunnen draaien. En volledige X86 programma's op een tweede scherm 8-)
Drivers zal 't probleem niet zijn, de Snapdragon 400 SoC, camera, touchscreen etc zijn allemaal zo standaard als wat, diverse Android telefoons hebben die onderdelen. Het is inderdaad de bootloader waar het tricky wordt.
Tja, maar dan is wel het hele app-probleem met W10 Mobile opgelost.
Maar volgens mij zijn er al meerdere mensen die dit werkend gekregen hebben.
Gmail kun je prima zonder de gmail app gebruiken, ik heb het zelf in K9 mail werkend. Dat was wel een heel gezeur want Google ziet alle standaard protocollen als "onveilig" maar uiteindelijk werkt het nu gewoon.

Internet sharing (ik neem aan dat he wifi hotspot mode bedoelt) kan gewoonlijk vanuit de quick settings: veeg omlaag, kies settings en daar zit de optie.
gebruik gewoon de outlook functie van wp8.1 voor gmail. werkt beter dan die pauper gmail app. Ook de WP81 kalender werkt veel zaliger dan die van gmail. En ook nog eens alle achtergronden zwart, ipv dat witte pijnlijke licht van Android 5 en er boven. Heb een android 4 toestel liggen, voor wat apps die ik niet op WP heb.
Ik heb er nog 1 liggen.
Enig idee waar ik die Rom kan vinden?
De "ROM" is gewoon Windows RT 8.1. Die kan je flashen op deze phone middels Windows Phone Internals 2.3
Klasse!
Thanks!!
Deze versie van Windows Phone Internals is nog maar net uit. ROM's worden nu ontwikkeld. Niet door mij, maar door anderen. Er wordt nu nog gesleuteld aan de drivers. Flashable ROM's komen vanzelf. Je kunt ze dan flashen met WPinternals.
Ja kan Ben Wang van het YT filmpje een berichtje sturen
Gaaf, maar ik zie het liever net anders: Windows 10 op een Surface RT. O-)
Ja ik zou ook graag iets anders op mijn RT willen kunnen installeren bijvoorbeeld Linux, ChromeOS of Win10S
Wellicht gaat dat ooit nog mogelijk zijn met Windows 10 op ARM.
Anoniem: 498327
29 januari 2018 20:06
Als ik er door RT tzt als Windows Phone echt op is qua bruikbaarheid MAME machientjes van kan maken vind ik het allemaal prima. De 640XL heeft een van de beste mini LCD schermen ooit gemaakt, supergoede zwartwaarde voor IPS, goede kleuren, goede kijkhoeken.
Veel respect voor dit soort ontwikkelingen, echte Tweakers kun je met recht zeggen !
Mooi om te zien dat het met 1GB ram nog steeds soepel werkt. Jammer dat het 8.1 RT is die kunnen geen andere apps installeren buiten de Windows Store niet dat hij het ook echt zo gaat gebruiken ofzo :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee