Ontwikkelaar publiceert handleiding om Windows 10 op Lumia 950 XL te zetten

Een ontwikkelaar heeft een handleiding online gezet om Windows 10 Pro, de volledige versie van het OS, te draaien op een Lumia 950 XL. Die telefoon kan standaard alleen Windows 10 Mobile draaien. Ontwikkelaars proberen al langer om Windows 10 op de telefoon te krijgen.

De installatie is niet geschikt voor telefoons die gebruikers nog dagelijks in hun zak hebben zitten, blijkt uit de handleiding op GitHub. Zo werken veel elementen niet, waaronder telefonie. Andere mensen hebben de handleiding gevolgd en Windows 10 Pro aan de praat gekregen op de Lumia 950 XL. Het gaat om de nieuwste versie van Windows 10: 1803.

De port is alleen mogelijk op de Lumia 950-telefoons, omdat het de enige high-end modellen van Nokia of Microsoft zijn met een 64bit-processor. Voorgangers als de Lumia 930 en 920 hebben 32bit-socs aan boord.

Ben Imbushio toont in een video de werking van Windows 10 op een Lumia 950 XL. Voor het flashen is de installatie van diverse tools noodzakelijk. Ook moeten gebruikers hun Lumia opnieuw partitioneren, waaronder een bcd-partitie om de telefoon in Android Fastboot-modus te benaderen. De ontwikkelaar zegt dat het booten van Linux ook mogelijk moet zijn, mits zeven van de acht processorkernen uitstaan.

Windows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XLWindows 10 April Update op Lumia 950XL

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-05-2018 • 13:28

42

Reacties (42)

42
42
40
5
0
0
Wijzig sortering
grappig dat dit kan
Eigenlijk doodnormaal. Had de markt de Windows telefoons wat meer omarmd dan hadden we in de toekomst telefoons waarop dit standaard kon. Windows 10 Pro heeft een code base die perfect op ARM kan draaien en de laatste Win 10 Mobile builds zijn daar dan ook op gebasseerd. Doel was om een volwaardige desktop ervaring mogelijk te maken uiteindelijk. Het is dus leuk dat het nu kan, maar had het liever vanuit MS zelf gezien.
Eigenlijk doodnormaal. Had de markt de Windows telefoons wat meer omarmd dan hadden we in de toekomst telefoons waarop dit standaard kon.
De markt had Windows Phone/10 Mobile meerdere malen omarmd, maar werd elke keer weer uitgekotst door Microsoft: Windows Phone 7.x (niet te upgraden naar 8, geen applicatieondersteuning meer), Windows Phone 8.x (niet altijd te upgraden naar 10, geen applicatieondersteuning meer), Windows 10 Mobile (bekend verhaal).
Doel was om een volwaardige desktop ervaring mogelijk te maken uiteindelijk.
Waar Microsoft in faalde, want Continuum was een grote teleurstelling.

Te veel zaken die men enkel bij de concurrent kon halen en te veel beloftes over nieuwe functies die het allemaal net niet waren. Het is geen wonder dat na drie pogingen Microsoft ook wel begon te beseffen dat ze deze wedstrijd in de mobiele markt verloren hebben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:22]

Dat men van 7 niet naar 8 zou kunnen gaan werd zeer snel duidelijk. Microsoft heeft die toestellen wel zeer lang ondersteund en o.a. nog 7.8 uitgebracht.

Bij 8 naar 10 zijn de verschillen een pak kleiner en was het voor app developers veel eenvoudiger om hun apps naar 10 om te zetten. En voor de klanten die hun toestel niet van 8 naar 10 konden brengen was er ook geen al te groot probleem omdat ook zij nog zeer lange tijd van updates werden voorzien.

Continuum was zeker geen teleurstelling, het heeft zich nooit kunnen ontwikkellen. Op het moment dat de 950 op de markt kwam werd al duidelijk dat Windows Mobile een stervend platform was. App developers gingen geen tijd meer investeren in het beschikbaar maken van hun apps voor continuum. Maar MS is wel aan de weg blijven werken en ondertussen hebben we een volwaardige desktop die op een ARM64 architectuur kan draaien. Iets wat met continuum gepland was. Kan je het dus een faal noemen? Niet echt.
Dat men van 7 niet naar 8 zou kunnen gaan werd zeer snel duidelijk. Microsoft heeft die toestellen wel zeer lang ondersteund en o.a. nog 7.8 uitgebracht.
Waar eigenaren niets aan hadden, want er kwamen geen applicaties meer voor uit.
Bij 8 naar 10 zijn de verschillen een pak kleiner en was het voor app developers veel eenvoudiger om hun apps naar 10 om te zetten.
Voor de ontwikkelaars was het makkelijk, maar deden die het ook? Zat verhalen van applicaties die niet meer beschikbaar waren in 10.
En voor de klanten die hun toestel niet van 8 naar 10 konden brengen was er ook geen al te groot probleem omdat ook zij nog zeer lange tijd van updates werden voorzien.
Van het OS, ja. Van applicaties niet, want er was niemand die voor beide platformen tegelijkertijd ging ontwikkelen.
Continuum was zeker geen teleurstelling,
Kijk naar het effectief gebruik en wat je ermee kon.

Kan je Windows ME een gefaald product noemen, aangezien het functies introduceerde die later pas in Windows XP verder werden uitgewerkt? Jazeker.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:22]

Ik begrijp niet helemaal waarom je Me hierbij sleurt, maar ik wil er toch even op reageren. Ten tijde van ME wist Microsoft al dat ze niet verder wilden met 9x. Maar omdat het te lang ging duren om 2000 klaar te maken voor de consumentenmarkt hebben ze toch besloten een "tussenversie" te maken op basis van 9x, met een betere oob ervaring (ie, .net, movie maker,...), ondersteuning van nieuwere hardware, eerste pogingen tot systeemveiligheid...
En ja, achteraf beschouwd was dat een vergissing, dat heeft Microsoft zelf toegegeven. 9x was gewoon niet "stevig" genoeg om er zoveel toeters en bellen aan te hangen. Dat was een support hel, die ervoor gezorgd heeft dat er redelijk snel juist meer prioriteit bij XP kwam te liggen.

De situatie van continuum is helemaal anders. Technisch is/was dat juist een prima product. En waar Me wellicht te makkelijk werd geaccepteerd door vendors en ontwikkelaars (omdat evolutie broodnodig was), is het Windows mobieltje, met oa continuum, juist genekt door een te trage acceptatie. Als er iets is foutgegaan bij Microsoft is dat volgens mij eerder omdat Microsoft te laat op de (hardware/smartphone) kar gesprongen is, zodat OEM's al lang bezig waren met Android, en ontwikkelaars/bedrijven nu eenmaal liefst voor de grootste markten werken. De voordelen voor OEM's en softwarebedrijven waren te klein om de switch (of dubbelwerk) te verantwoorden.
Overigens was Windows Mobile al een feit vóór er sprake was van smartphones (op pda's) en is dat de reden dat de opeenvolgende versies te veel revoluties waren en te weinig evoluties: Microsoft kreeg geen voet aan de grond bij smartphones en moest de boeg helemaal omgooien.

Ik ben het ook niet met je eens dat je de kwaliteit van software kan meten aan het gebruik en de marktacceptatie. Vraag eens aan een Lumia/Windows mobile gebruiker wat hij ervan vindt. Buiten de app ondersteuning zijn die best tevreden en kiezen nu met tegenzin voor Android.
Ik begrijp niet helemaal waarom je Me hierbij sleurt, maar ik wil er toch even op reageren. Ten tijde van ME wist Microsoft al dat ze niet verder wilden met 9x. Maar omdat het te lang ging duren om 2000 klaar te maken voor de consumentenmarkt hebben ze toch besloten een "tussenversie" te maken op basis van 9x, met een betere oob ervaring (ie, .net, movie maker,...), ondersteuning van nieuwere hardware, eerste pogingen tot systeemveiligheid...
Het zit leuker in elkaar.

Microsoft wou niet alleen stoppen met 9x... Als het aan MS had gelegen, was er voor Win98SE never nooit een opvolger gekomen, en zou het stokje al zijn overgenomen door het NT team met een consumenten versie van Windows 2000.

Maar, Microsoft was toen weinig meer dan een verzameling afdelingen welke zo goed als afzonderlijke bedrijven draaide. Het 9x team heeft zijn gewicht in de strijd gegooit en de rest van MS weten te overtuigen van "Een laatse kans".

Als ME aangeslagen zou zijn en betere resultaten had gegegeven dan Windows 2000, was XP ook op basis van 9x gemaakt.

Maar ME heeft gefaald (ondanks was het op alle vlakken beter dan 98 en voor gamers beter dan XP tot en met SP2). Het 9x team is opgesplits. De helft heeft zich bij het NT team aangesloten, de rest is met CE verder gegaan. (CE tot en met Windows Phone 7, is in feite 9x)
Neptune, de eerste alpha van xp is van begin 1999. In 1998 waren ze al een 2 jaar bezig met Windows NT 5.0/2000 en had Microsoft al publiek aangekondigd dat Windows 98 de laatste 9x release zou zijn. Toen al "wisten" ze bij Microsoft met zekerheid dat de NT basis veel veelzijdiger kon zijn. NT draaide al tijden heel goed en had van het begin al een betere architectuur. Alleen was er absoluut nog niks van multimediasupport in NT en was er een belangrijke nood om het gebruiksgemak van 9x naar NT te brengen.
De intentie was in 1999/2000 zowel een zakelijke als thuis NT te releasen.
Maar driverproblemen in Windows 98 noopten tot een extra release: WDM werd geboren (Windows driver model) Op nog geen jaar werd 98 SE ontwikkeld en gereleased in mei 1999. Samen met die release werd aangekondigd dat NT voor consumenten serieuze vertraging had opgelopen en er "misschien" nog een intermediate kwam. Die ontwikkeling werd gestart samen met 98 SE, als backup voor het geval Neptune nog veel later zou zijn.
Begin 2000 (Windows 2000 was al een half jaar uit) werd Whistler geboren, en werden Neptune en Oddysy geschrapt (gecombineerd tot Whistler).

Dus wat er daar eigenlijk uit geconcludeerd kan worden is dat het NT team te traag/slecht presteerde en dat het 9x team brandjes mocht blussen ;)

Van de interne keuken van Microsoft zijn er veel dingen die gezegd worden, maar zover ik weet niet echt bronnen. Ik durf dan ook niet stellen dat je ongelijk hebt, al klopt het niet helemaal met de tijdslijn van alphas, betas en releases...

Wat betreft CE; dat is vanaf 1.0 een hybrid kernel (zoals NT, in tegenstelling tot 9x) en een (soft en later hard) realtime OS (itt 9x en NT). CE werd in den beginne (1995) ontwikkeld voor MIPS alleen (vanaf 2.0 ook voor x86 en ARM geloof ik), dos voor IBM compatibles (Intel 8088 en 8086, eigenlijk x86 dus), 9x alléén voor x86 en NT voor MIPS, Alpha, x86, powerPC.... Er zal best wel wat code gedeeld zijn, maar stellen dat CE een 9x was, is gewoon fout. (wat niet wil zeggen dat de mensen niet dezelfden kunnen geweest zijn, zoals jij aanhaalt). Zover ik weet is het gewoon helemaal afzonderlijk ontwikkeld (getuige features die veel eerder in 9x en nt zaten dan in ce, en de superkleine footprint)
Ik heb een tijdje geleden zowel een Android als iOS telefoon op proef gehad en ik was ronduit verbaast hoe slecht de kwaliteit (om nog maar niet te spreken van de advertenties erin) van apps was op beide platformen ! Sommige apps hebben dan wel geen officiele versie op Windows Mobile (bv Sonos en EvoHome) maar de third party app is gewoonweg een heel pak beter dan de originele app !

Zowel Android als iOS zijn wat mij betreft ook gewoon een rommeltje en totaal niet matuur in vergelijking met Windows Mobile 10. Je merkt gewoon dat WM10 gewoon veel verder staat en veel meer structuur heeft in z'n OS (op Android lijkt het haast een fulltime job om de nodige launchers, settings, tooltjes, ... te installeren en te testen om toch maar tot iets aanvaardbaars te komen... een nood die ik bij WM10 gewoonweg nooit gehad heb).

WM10 had trouwens een marktaandeel van haast 20% in sommige landen (en was daarmee zelfs iOS voorbij gestoken), dus Microsoft had gewoon moeten doorbijten (en één lo/mid/high device per jaar releasen), je kan nu éénmaal niet verwachten dat je Android met 85% marktaandeel meteen kan veroveren. Ik vind het trouwens zielig hoe Microsoft nu apps maakt voor Android en iOS die mijlen achterlopen op wat men kon op hun eigen OS.

En ja, ook ik zal met héél véél tegenzin moeten overstappen maar echt vrolijk word ik niet van zo'n stap achterwaarts (al begrijpt een typische Android gebruiker dit niet omdat hij nooit gewerkt heeft met W10M, de meeste denken nog aan WP7 wat voor mij ongeveer stond waar Android nu in het beste geval staat).
Ik snap een beetje waar je vandaan komt. Ik heb heel lang niet kunnen wennen aan de overstap van BlackBerry naar Android. Uiteindelijk ben ik er nu door een Android one toestel (Nokia 7 plus) achter gekomen dat de stroeve gebruikerservaring kwam door de aanpassingen die HTC aan de ui en skin van Android toevoegde.

Nou blijft er nog steeds wel ruimte voor verbetering. De gestures en hub integratie in BB10 werkte briljant, daarin mag Android nog wel wat ontwikkelen. Maar ik denk dat je ervaring in grote mate is bepaald door de fabrikant van het toestel.
Ik heb zelf een Lumia 930 gehad. Superfijne telefoon. Toch ben ik het qua het app gebeuren niet helemaal met je eens. De layout was op W10 vaak veel beter daar ben ik het mee eens. Maar je had vaak veel minder functies of apps die half af waren (Synology apps bijv.).

Een echt goede media player app was er niet en je viel bijna altijd terug op gekke apps met een soort library i.p.v. directory. Oh ja... Ook zoiets, er was gewoon geen fatsoenlijke filemanager zoals destijds ES file explorer (wat nu wel bagger is trouwens :+ ).

Ik had toen ik mijn lumia 930 had ook een android tablet maar ik merktte gewoon dat er steeds minder apps voor kwamen (en sommige gewoon niet meer werkten). Terwijl je op Android voor bijna elk denkbaar doeleinde wel een app hebt.

Windows Phone vond ik echt het meest veelbelovende platform op de telefoon. Het had een zakelijke uitstraling. Werkte heerlijk vloeiend (en hierbij bedoel ik niet qua opstart tijd maar algehele "flow"). De hardware van de telefoons waren gewoon subliem voor de prijs.

Ik vind het nog steeds jammer dat WP geflopt is maar MS heeft er helaas zelf ook veel aan bijgedragen door nooit duidelijk te zijn over welke richting ze op willen en te laat nieuwe hardware aankondigen. Ik denk dan ook dat hierom veel app developers WP links hebben laten liggen en het platform daardoor is uitgestorven.
Ik snap dat je niet alle Ios en android applicaties even overzichtelijk vindt, maar het niveau van de Windows store was echt bedroevend. Of het nu de ondersteuning was van een "slim apparaat" dat alleen een Ios of Android app had of reken/foto/video/fitness/gezondheid app die niet op een redelijk niveau/vergeven van reclame werd aangeboden. Uit alles in gebruik bleek mij dat MS nog een hoop stappen te zetten had.

De launcher van MS was goed doordacht en wellicht zelfs op bepaalde punten op het niveau van de Android fabrikanten met hun eigen launcher, maar slimmigheden zoals Android nu een altijd zichtbaar gedeeltelijk google map venster heeft hoef je bij MS niet te verwachten. Een te kleine doelgroep, die te weinig input geeft en te weinig geld oplevert voor serieuze ontwikkeling.

MS heeft een hoop geld tegen Windows Mobile/Phone aangesmeten, maar ze waren al grotendeels te laat (de HTC HD2 was top, maar WM6.5 was een draak) en konden HTC en Samsung niet ECHT voor zich winnen. Daarna hebben ze alleen maar achter de feiten aangelopen en nooit meer in kunnen halen.

Dat is natuurlijk zonde, want in te tijd van XDA telefoons was MS in Nederland een van de grootste smartphone platforms met relatief een enorme hoeveelheid Windows Mobile/Pocket PC apps.
Wow, je haalt 20% marktaandeel aan, waarmee je doelt op Q3 2014 toen ze in Italie bijna 17% haalden omdat ze hele voorraad op de markt gedumpt hadden. Apple’s kalenderjaar Q3 is trouwens steeds hun zwakste kwartaal net voor de eindejaarsfeesten met iphone release.
In Q4 2014 viel het marktaandeel van Windows weer terug naar 5% of zo en paar kwartalen later was het zo goed als niets meer.

Met statistieken kan je alles bewijzen, afhankelijk van de context die je zelf erbij geeft.
ik gebruik zelfs met enige tegenzin ios, omdat ik android niks vind. maar het liefst gebruik ik weer windows telefoons
Ik ben ook overgestapt naar IOS (950XL helemaal kapot laten vallen op mijn stenen vloer), omdat dit het meest in de buurt kwam.
Ik weet alleen niet meer of ik terug zal gaan (op de camera na bevalt mijn iPhone 7 mij echt heel erg goed.)

Er zijn zeker dingen die IOS van windows 10 Mobile kan leren, hiervoor moeten we beginnen met de basis functionaliteit van een toestel, bijvoorbeeld duidelijke file names voor foto's die je maakt met de camera van het toestel.

Maar zo zijn er ook dingen van IOS die ik in Windows had willen zien. (raise to wake, app support, de ALTIJD soepele UI)

Ik wil ook nog wel proberen W10 op mijn 950XL draaiend te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Ayyylias op 23 juli 2024 15:22]

Nu nog steeds mijn 950 in gebruik en loopt als een trein nog steeds. Regelmatig nog updates en alles.

Tja, apps ... ik doe er voornamelijk mail en WA mee en maak daanraast veel foto en film. Edge draait prima, en dingen als buienradar, NOS app, Fit Bit app, Steam app en het en der een spelletje zijn leuk voor er bij.

Tja, ik weet tot op heden nog niet wat ik hierna moet doen. Ik wou dat ze bij MS eens wat lieten horen van die Surface Phone.
Ik denk dat we nog lang mogen wachten op de Surface phone... hij zal er niet komen vrees ik.

Op zich zou het toestel ook niets oplossen... het probleem bij Microsoft zat bij de aanvaarding door het grote publiek en gezien de voorsprong van Android kocht gewoon iedere kind tem. z'n grootouders een Android phone omdat niemand hen liet zien dat het ook anders kon.

Ik blijf erbij dat Windows Mobile 10 nog steeds het meest volwassen phone OS is (wat natuurlijk ook nog vatbaar is voor verbeteringen), maar als klanten het niet massaal willen dan moet je veel geduld hebben en dat heeft de huidige CEO duidelijk niet... die heeft louter een corporate visie voor Microsoft (en ik betwijfel of dat een goede strategische keuze is op lange termijn).

Voorlopig gebruik ik nog dagelijks m'n Lumia 950 al begint het min of meer officiele statement of non-support door Microsoft toch wel stillaan z'n tol te eisen...
Het feit dat snel duidelijk werd dat de overgang van 7 naar 8 niet mogelijk was noem ik niet iets positiefs.
Dat daardoor de appmarkt die al zo klein was nog meer versnipperd raakte was juist de doodsteek.
En dan van 8 niet naar 10. Leuk dat MS de updates nog goed verspreidde maar het grote probleem was nou juist de apps die er maar mondjesmaat kwamen. En dan ook nog verdeeld over 3 versies.
App ontwikkelaars waren al niet zo happig. (heb zelf 2 lumia's gehad, en als de apps nog voldoende aanwezig waren, had ik ze nog, fantastisch OS namelijk)
Wat was er dan zo bijzonder aan Windows phone 8 dat een overstap van 7 naar 8 op geen enkel device mogelijk was?
Anoniem: 457607 @Blokker_199914 mei 2018 15:10
De ironie is dat Microsoft als eerste en enige (tov van Google en Apple) een echte cross platform runtime gereed heeft. Ware het niet dat door hun phone fiasco er in feite nu geen toepassing voor is, met uitzondering van misschien Xbox.

Er is geen cross platform, want vrijwel niemand heeft een extra Microsoft apparaat buiten hun normale desktop of laptop. Er zijn natuurlijk wel apparaten te bedenken om ook W10 op te draaien, ik noem maar een drone, maar dit was niet echt de bedoeling van "cross platform" lijkt me.

Je zou kunnen stellen dat zelfs single device (laptop/desktop) de runtime nog interessant is, er zijn immers honderden miljoenen mensen die nog Windows gebruiken. Maar ook hier heeft men een kans laten liggen. De store is mede door het Windows 8 fiasco compleet niet ingeburgerd.
De store is inmiddels wel gevuld geraakt, ook met gekende/goede software, en ik merk dat meer en meer mensen de store ook echt gebruiken, vnl om software te zoeken op functie.
Jammer genoeg is de Windows store een beetje in hetzelfde bedje ziek als de (Android) Play store. Goede applicaties worden ondergesneeuwd door crap. Teveel keuze is ook niet goed :/
Bovendien blijft de gekende methode, waarbij je naar de website van de maker gaat en een setup downloadt, nog even eenvoudig, en vaak zelfs goedkoper. Dat is jammer. Uiteindelijk heeft de store wel degelijk technische voordelen, zoals de manier van (de-)installatie, het geïntegreerd updatemechanisme en malwarescreening.
"De ontwikkelaar zegt dat het booten van Linux ook mogelijk moet zijn, mits zeven van de acht processorkernen uitstaan."

Aiii, dat zal flink wat prestaties inleveren zijn dan. Nou maar hopen dat het met een aangepaste kernel later wel werkend te krijgen is. Met een beetje pech zal het een Mediatek/Exynos probleem worden waar de blobs niet voor worden vrijgegeven.
Met een beetje pech zal het een Mediatek/Exynos probleem worden waar de blobs niet voor worden vrijgegeven.
De 950 XL heeft een Snapdragon 810. Mogelijk zijn er blobs uit de Android wereld, maar dat wilt nog niet zeggen dat ze (zomaar) bruikbaar zijn.

Overigens heeft de 950 een Snapdragon 808. Die is ook 64 bit, en ook daarop zou dit dus in theorie moeten werken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:22]

De HP Elite x3 heeft ook een 64-bit processor en zou in theorie een nog betere kandidaat moeten zijn voor dit project dan de Lumia, vanwege de sterkere hardware.
Voor de lumia's is er een goede crack zodat je eigen OS kunt flashen. Ik vermoed dat die er niet is voor de HP.
https://wpinternals.net/

[Reactie gewijzigd door thanx op 23 juli 2024 15:22]

Hmmm ik heb een HP Elite X3 als reserve bij mijn Note 8. Start hem wel eens op om te zien hoe hij blijft werken en dan valt me op hoe vertrouwd hij nog steeds is. Veel elementen mis ik reuze op de Note.
Ga hier toch eens induiken of het een mogelijkheid is, best gaaf.
Exact wat ik dacht toen ik die zin las..de X3 zou een bij uitstek geschikte kandidaat moeten zijn hiervoor.
Klopt, maar sommige dingen zijn nog steeds vendor specific als ik me niet vergis.

Binary BLOB
.oisyn Moderator Devschuur® @NotLikeTheOther14 mei 2018 14:03
Aiii, dat zal flink wat prestaties inleveren zijn dan
Dat valt best mee. Het is sowieso maar max 12,5%, en in de praktijk een stuk minder omdat je nooit alle cores optimaal gebruikt.

.edit: oh sorry ik lees verkeerd, 7 van de 8 staan uit, niet 7 van de 8 aan. Dat zal idd wel een hoop schelen ja 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 15:22]

En de "nog" snellere HP Elite X3?
Ben Imbushio bezit zelf een Lumia 950 XL, logisch dat nu daar het eerst werkende pakket voor is verschenen? Had ie een X3 gehad dan was het verhaal mogelijk anders geweest. Als het over maximale power gaat op het W10M platform, dan zou de pricewatch: Alcatel Idol 4 Pro Goud Goud eveneens in aanmerking kunnen komen?
Helaas is mijn 950xl naar de eeuwige jachtvelden gegaan, te veel gebruikt tijdens een verbouwing... Bouwstof is niet goed voor zo'n beestje. Ben daarom overgestapt op zo'n Alcatel Idol 4 Pro, maar de 950 XL lijkt in gebruik krachtiger te zijn.

Ik weet niet waar het aan ligt overigens.
Toen ik recentelijk twijfelde over de aanschaf van dat type Idol, à €199,-, werd mij al duidelijk gemaakt dat ik er t.o.v. de 950XL niet veel mee op zou schieten v.w.b. prestaties. Jij lijkt dit nu dus werkelijk te bevestigen.
Klopt helemaal. Zoals ik zei, geen idee waarom het zo is. Ik denk dat MS de lumia's wat beter heeft ingericht op Windows Mobile dan Alcatel. Erg jammer, want op dit moment is er geen alternatief. Ik heb dan ook gezocht naar een zo jong mogelijke 950 XL, maar helaas niets gevonden. De batterijduur is wel een stuk beter van de idol, maar af en toe heb ik kleine bugs. Apps die tijdelijk niet opstarten of het touchscreen wat niet helemaal werkt. Simpel op standby zetten en weer er af werkt dan wel, een enkele keer even opnieuw opstarten. Er is helaas geen betere.
Leuke ontwikkelingen. Ik hoop dat op een dag whatsapp en bellen in elke windows 10 variant mogelijk is. Het is de enige reden waarom ik een android telefoon de hele dag bij me heb. Een 7 á 8 inch windows tablet zou dat kunnen oplossen.
https://tweakers.net/nieu...stylus-en-belfunctie.html

Was 6 maanden geleden nog een gerucht, maar wie weet...
Dat gaat over de Courier 1.0 uit 2010. Waar @jqv op doelt is een nieuw courier apparaat o.b.v. Andromeda (aka Surface Phone). .
Toch mooi gedaan, mochten de functies als bellen later nog beschikbaar komen, dan is het helemaal zo gek nog niet.
Ik vind het er nog netjes uitzien ook zo van de screenshots!
Ik mis nog een screenshot van Windows 10 in tablet view zonder de sidebar
Het is dat er geen WA en consorten op Win10 draait, anders had ik dit meteen gedaan :D

Vraag me wel af of via de usb-c dan ook extern scherm mogelijk is.
Interessant. nu nog op een hedendaags android telefoon en ik root mijn sony xz premium meteen!
Ik heb kiespijn van android :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.