Star Wars: A New Hope kwam 40 jaar geleden uit

Veertig jaar geleden kwam de eerste Star Wars-film uit. Aanvankelijk kwam de film van George Lucas in een beperkt aantal bioscopen uit, maar al snel bleek dat de sciencefictionfilm erg geliefd was bij het publiek.

Star Wars kwam 25 mei 1977 namelijk in slechts 32 bioscopen in de VS uit, een dag later volgden nog acht bioscopen. George Lucas had aanvankelijk ook niet het plan er een serie van te maken: ruim na de première, toen bleek hoe populair de film was, werd de naam gewijzigd in Star Wars: Episode IV - A New Hope.

George Lucas werkte een aantal jaar aan het script van de film. Na de release van zijn dystopische science fiction THX 1138 wilde hij een luchtiger fantasiefilm, die zich in de ruimte afspeelt, maken. Hij haalde zijn inspiratie voor het verhaal onder andere uit Beowulf, King Arthur en Flash Gordon. Bij het schrijven van het script hield hij nog de werktitel The Star Wars: From the Adventures of Luke Starkiller aan, in de latere fase van de totstandkoming hernoemde hij het tot eerst The Star Wars en uiteindelijk tot Star Wars.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-05-2017 • 17:01

119 Linkedin

Reacties (119)

119
116
46
4
0
31
Wijzig sortering
De film is toch in delen gemaakt omdat in de jaren 70/80 de techniek nog niet zover was dat ze bepaalde effecten uit SW episode 1-3 konden maken? En ze daarom "alvast" deel 4-6 gemaakt hebben?

Wat zijn eigenlijk de scenes in episodes 1-3 die zo 'moeilijk' waren dat ze dat 35 jaar terug niet aan durfden?
Vrijwel alle scenes. George Lucas heeft ooit gezegd dat eigenlijk de originele films ook te vroeg gemaakt zijn. Dit doordat er geen CGI was (of in ieder geval niet ver gevorderd). In episode 1,2 en 3 zie je de jedi stad met vliegende voertuigen e.d. als ze dit als set hadden moeten maken was de film veel te duur geworden om te maken, en dan nog bedenken hoe dat je al die "auto's" gaat laten vliegen door die stad zonder computers.

Ook de clone army is vrijwel volledig CGI in episodes 2 en 3 en ook dat zou in de jaren 70 een dure grap geweest zijn als ze een paar duizend figuranten (en kostuums) nodig hadden om dat te bewerkstelligen.
Ik herinner mij ook ergens te lezen dat één van de redenen was dat George Lucas IV, V en VI een boeiender verhaal vond om eerst uit te brengen.

Vraag mij geen bron, hetgeen ik mij nog kan herinneren, was dat ik het op het betrouwbare internet gelezen heb ;-)
Ik geloof het ook gelijk haha, sowieso was de eerste trilogie eenvoudiger te filmen vanwege de setting (geen jedi stad etc).
Door eerst met epi 4 te beginnen heeft hij de fans wel onredelijk lang laten wachten op de uiteenzetting rond de Trade disputes van epi 1.
Nou inderdaad, dat trade dispute was echt wel het ding wat me bezig houdt...
Dat heb ik ook altijd begrepen. Film studio's zijn nu eenmaal niet gek op het uitgeven van grote budgetten voor bepaalde projecten. Zeker als het gaat om dit soort titels (toentertijd).

Kijk maar naar The Matrix. Ook daar moest de broertjes zich eerst bewijzen met een andere film (Bound) voordat ze geld kregen voor The Matrix.

En Lucas had meer vertrouwen in goede recensies en omzet als je met actie begint ipv eerst drama en het verhaal uit te leggen.
Toch denk ik dat het ontbreken van cgi die eerste 3 films beter maakten, ep. 1, 2 en 3 hadden minder sfeer door de overdaad aan cgi. In ep. 7 is volgens mij ook veel minder cgi gebruikt dan elk van die delen en dat was om die reden meen ik gelezen te hebben.

Een ander interessante essay over Star Wars is onderstaande artikel over hoe George Lucas met de film bezig was.
http://www.starwarsringth...try-star-wars-prequels/2/
Rond de eeuwwisseling was de CGI nog niet zo goed. Als je bijvoorbeeld kijkt naar 'Rogue One, A Star Wars Story' daar vind ik de CGI overweldigend goed. Alleen CGI personen (zoals Tarkin) zijn nog niet dermate hoog niveau dat je het verschil niet kan zien. Maar over tien jaar vermoed ik dat ze gewoon CGI gebruiken om een nieuwe Star Wars met Han Solo te maken, waarbij Harrisson Ford gewoon weer net zo jong is als in de jaren 70. Ook stemmen kan men binnenkort namaken dus dat gaat ook komen.

Ik ben wel een beetje bang dat filmmakers dan steeds teruggrijpen naar oude films en geen nieuwe concepten meer ontwikkelen, omdat het gewoon makkelijk geld verdienen is op die manier. En veel minder risicovol.
Ben ik het helemaal mee eens.
Bij Rogue One dacht ik ook in het begin, he die acteur is toch overleden. Zag er erg goed uit.
CGI is ook niet goedkoop hoor. Bij moderne films gaat het overgrote deel van het budget op aan cgi effects. ;)
Dat CGI niet goedkoop is begrijp ik, maar denk dat het wel goedkoper is dan 1000 figuranten, set, kostuums etc. Tegenwoordig kunnen ze dat idd gewoon met 10 figuranten doen en dat beeld knippen en plakken zodat het veel lijkt (of met CGI) maar ik neem aan dat die optie er vroeger niet was.
En daar moet je ook weer mee oppassen, want knippen en plakken valt op een gegeven moment ook op.
Sterker nog, geen enkel clone kostuum is gemaakt voor de films. Alle clones zijn CGI.
nee, dus.. deel 1-3 waren voor de film van 1977 niets meer dan wat notities om tot de huidige situatie (deel 4) te komen.
Nee hoor, George Lucas had het gehele verhaal al geschreven en heeft dat proberen te verkopen aan de filmmaatschappijen. Wat overigens niet zo makkelijk was.
Gezien in de docu op de dvd's
Maar hierboven staat dat hij niet van plan was meer films te maken in deze reeks, vandaar de originele titel Star Wars:
George Lucas had aanvankelijk ook niet het plan er een serie van te maken...
Waarom dan toch een volledig script schrijven dat in totaal 6 films vult? En dan bedenken: "Dit is eigenlijk de 4e film, dus ik verander toch de naam, ondanks ik verder geen Star Wars films meer ga maken en uitbrengen".

Dus had hij een volledig script, waarbij hij 't gemakkelijkst te filmen deel pakte (deel 4) en deze uitbracht zonder de andere delen uit te brengen? Want zo lees ik het.
Dat klopt. Hij vond dat hij de eerste drie delen nog niet goed kon maken en zette dus in op 4,5 en 6. De filmmaatschappijen verwachtten er niet erg veel van, daardoor kon hij ook de inkomsten van de merchandising claimen, ze wilden het niet eens.

Het grappige is ook als je de acteurs hoort over de opnames, ze hadden geen idee waar het over ging, vonden alles maar vreemd en staken er een beetje de draak mee. Terwijl Lucas bloedserieus was.
Zijn er beelden van bijv. een interview met de acteurs die dit aangeven? Lijkt me heerlijk om te zien.
Ja, die docu zit bij de blu ray box
Nee, hij had niet het hele verhaal al kant en klaar geschreven. Wat wij nu kennen als de prequels was niet meer dan een voorgeschiedenis die hij bedacht had om tot 'a new hope' te kunnen komen. Het was dus niet een compleet verhaal maar wat 'notities', dat is iets dat heel normaal is bij het schrijven van een script, dat je de historie van de characters een beetje beschrijft.. Maar het was nooit tot in behoorlijke details beschreven voordat de prequels gemaakt werden.
Zover ik weet vonden de geldschieters slechts een deel van de gehele verhaallijn interessant genoeg om er een film van te maken. Er was toen nog helemaal geen sprake van meerdere delen.
Door het succes van de film heeft men nog twee vervolgdelen gemaakt. Vervolgens heeft het toen jaar geduurd voordat de voorbereidingen voor de prequels startten.
Volgens mij had het helemaal niets te maken met technieken om de films te maken.
Ik vind vooral de originele films, fantastisch.

Maar als echte Frank Herbert fan, blijf ik het plagiaat vinden. Lucas was helaas een betere verkoper.
Ik vind Dune ook een erg interessante film. Het probleem is dat het boek ook erg complex is en je daar een vertaling van naar het scherm moet brengen. David Lynch heeft het respectabel gedaan.
De hele Dune serie, met de hele thinking machine strijd met de mensheid is wel heel cool.
Als je alleen het boek Dune leest ( of de film Dune kent ) dan pak je minder dan 1% van het hele verhaal van Frank H.
In die zin voelt Dune als geheel toch groter en complexer dan Star Wars. Dune is ook een verhaal wat veel donkerder aanvoelt dan Star Wars. Star wars is allemaal wat luchtiger.

Begrijp mij niet verkeerd, beide zijn heerlijk om bij weg te dromen 😜
Lynch's Dune werd als ik wikipedia moet geloven matig ontvangen, maar is ondanks dat wel een cult-classic te noemen ja. Ik moet die film nog eens kijken, shame on me.

Maar het had heel anders kunnen lopen. Regisseur Alejandro Jodorowsky was in de jaren 70 (voor Star Wars) al bezig met zijn visie van Dune. Een film die, was deze gemaakt, misschien wel een legendarische status had kunnen bereiken (i.p.v. Star Wars, kuch). Jodorowsky wilde dingen in de film doen waar Lucas niet eens aan dacht in Star Wars. Het had de wereld kunnen veranderen (ja ik citeer de trailer van de docu een beetje)... en toen werd het project stopgezet omdat de studiobonzen Jodorowsky's visie niet snapten... Toen doken andere studio's op de smeulende resten om bepaalde items in hun film te gebruiken en zo kregen we o.a. Star Wars en Alien.

Mensen die Jodorowsky in zijn film wilde hebben (niet de minste namen): Orson Welles, Mick Jagger en Salvador Dalí. Ook H.R. Giger, bekend van Alien werkte mee aan de film.

Meer info hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Jodorowsky%27s_Dune
Trailer hier: https://www.youtube.com/watch?v=m0cJNR8HEw0
Ik vind Dune ook een erg interessante film. Het probleem is dat het boek ook erg complex is en je daar een vertaling van naar het scherm moet brengen. David Lynch heeft het respectabel gedaan.
Ik vond de Dune film ronduit slecht en (als iemand die het boek nooit gelezen heeft) verwarrend. Schijnt wel dat dit voor een groot deel de schuld is van de studio die zich ermee moest bemoeien (en dat is iets dat bijna nooit goed uitpakt) dus dat kan de regisseur waarschijnlijk niet aangerekend worden.
offtopic:
Ik heb de film op een goede avond uit mijn raam gegooid om een statement te maken. Achteraf wel een beetje spijt van (hoesje teruggevonden, schijfje niet) omdat ik benieuwd ben of ik de film nog steeds zo slecht zou vinden. Ik heb later de Sci-Fi-channel miniserie gekeken, maar dat was ook niet echt goed. Waarschijnlijk is het boek te complex voor een vermakelijke film, maar wie weet, ooit...
.
Use the spice Luke? :P
Deze is leuk om een keer te lezen, de overeenkomsten tussen de twee series.

http://www.moongadget.com/origins/dune.html
Plagiaat? serieus?

net zoals dat harry potter plagiaat is op Lord of the Rings ofzo?
Klik even op de link van mijn tweede post en laat je verbazen :)
heb ik na mijn reactie gelezen. echter verbaasde ik mij alleen over Jabba/Emperor leto II.

Dus alle fantasy boeken waar elfen trollen goblins in voorkomen zijn allemaal plagiaat op LoTR.

George Lucas gebruikt 1 planeet een woestijn planeet en omdat daar vocht collectors zijn is het plagiaat. Ik ben het er mee eens dat hij zich heeft laten inspireren door Dune. Ik denk dat iedereen die sci-fi schrijft en Dune heeft gelezen zich heeft laten inspireren.

Disclosure: Ik ben fervent star wars fan maar als ik naar de kaakchirurg moet recite ik de "Litany of fear" (in mijn hoofd uiteraard anders is het maar raar)

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 25 mei 2017 22:37]

Oh ik gebruik plagiaat om star wars fans te stangen :p

Lucas en Herbert hebben het bouwen van de mythe weer van oudere schrijvers (Akira Kurosawa).

Er zijn trouwens zo veel meer gelijkenissen dan op die site staan. Bijvoorbeeld de tweeling, waarbij de man de helden rol heeft en de vrouw een leidende. Het feit dat het eerst lijkt dat het verhaal gaat over de vader, maar dan over de zoon blijkt te gaan.

Waarom ik fan van Herbert ben, is omdat hij research boeken heeft geschreven voor hij met dune kwam. The Dosadi Experiment en The Santaroga Barrier zijn onderzoeken naar onderdelen van zijn Dune Omniversum. Dat heeft Lucas nooit gedaan.

Dean Koontz en Stephan King kunnen er ook wat van trouwens ;p

[Reactie gewijzigd door Coriolis op 25 mei 2017 23:16]

Ik vindt het altijd leuk hoe starwars fans er verbaast over zijn , als je zegt "het zijn ok films" :D
De 4/5/6 waren idd erg goed , en ze zijn naar mijn mening ook, cultureel erfgoed, ik heb me toen ook erg vermaakt , toen ie dicht bij mij in een 1970's style bioscoop werdt afgedraait
ook met de orginele apparatuur van toen ( die oude projectoren , geven toch veel sfeer aan de film)

maar bij rogue-one ben ik me toch in slaap gevallen :z wat een saaie film was dat

[Reactie gewijzigd door Metallize op 25 mei 2017 18:11]

Hoewel ik de films wel leuk vind, zijn er inderdaad ook wel cheesy lines in de films.
Ik persoonlijk vond rogue one wel goed.
Heb je het einde gezien? Dat staat nu al in de boeken als een van de meest epische momenten in de Star Wars geschiedenis.
Voor een side story deed de film het ver boven alle verwachtingen en zat alles heel goed in elkaar van zowel acteer werk naar gehele aansluiting op Epi IV :)
de nieuwste star wars films mogen dan braaf en saai zijn, ze zijn tenminste niet zo ondraaglijk camp als de prequels. ik geef ze nog steeds geen voldoende, maar misschien kan abrams een keer een goede film in de serie regisseren als hij een beter plot krijgt.
Een week of 2 geleden was ik in Disneyland Parijs, waar hier ruim aandacht voor was. Natuurlijk wordt het commercieel flink uitgemolken, maar ik vind het gewoon leuk vermaak, ook voor de nieuwe generatie. Zo stond mijn zoontje van 5 met open mond te kijken naar de stuk of 30 Stormtroopers, die door de straten van Disneyland marcheerde, op die originele Star Wars mars muziek. ☺
Anoniem: 443418
25 mei 2017 17:46
star wars original trilogy 1977 1983 despecialized is de beste versie.
https://www.youtube.com/watch?v=dHfLX_TMduY

https://en.wikipedia.org/...y's_Despecialized_Edition

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 443418 op 25 mei 2017 17:50]

Voor diegene die hem nog niet kennen - Mr Plinkett's Star Wars episode 1 review.
Toevallig vorige week de orginele trilogie opnieuw gekeken, blijft mooi :).
Welke? Die uit begin 2000 zijn uitgekomen?
nee, dat is dus juist niet het origineel.
Oke, dan heb ik me vergist want dat de Stars Wars uit de 2000's zijn gecombineerd met die 4de deel dat uit jaren 70 is maakt dat het verhaal wel beetje vreemd.

Mijn vorige reactie downmodden alleen omdat het een vraag is is wel beetje overdreven.
Dude, waar heb je het over?

Je hebt deel 4,5,6 van 40 jaar geleden en deel 1,2,3 van de jaren 2000.

Ja en nu deel 7 van een paar jaar terug en rogue one die tussen deel 3 en deel 4 hoort.

Lijkt me een duidelijk verhaal toch!
Maar later kwamen deel 4,5,6 opnieuw uit met opgepoetste special effects.
Mijn voorkeur is toch het origineel ik had beide boxen toendertijd op Laserdisk
Maar tegenwoordig op Blu-Ray.
Daar was toen nog veel commotie over omdat er ook totaal onnodige dingen veranderd zijn. Zoals bijvoorbeeld de scene in de bar (ja die met dat deuntje) waar Han Solo, Greedo neerschiet. Deze scene heeft 4 versies
1977,1997,2004 en 2011

hier tezien van vanaf 7:40 tot 8:40
https://www.youtube.com/watch?v=RNbzSH84mj0

er zijn genoeg youtube filmpjes voor vergelijkingen. (Ik raad je aan die niet te kijken maar gewoon te genieten van de nostalgisch magie die je geheugen rijk is)
Ik krijg een beetje het gevoel dat 1977 (het origineel) in 1997 vervangen is door de CGI die George van begin af aan in gedachten had, maar toen niet mogelijk was; en dat 2004 en 2011 gemaakt zijn om de kritiek vanuit de fans "te repareren". Als ik het zo zie, zou ik dan daarom de 2011 versie prefereren. Het ziet er mooi(er) uit en je krijgt het beste van Lucas + de verbeteringen n.a.v. de kritiek van de fans. Denk wel dat als ik dat filmpje van jou bekijk, ik de originele Jabba sfeervoller/mooier vind.
de dingen die het mooier maken, de 'betere' kleuren, de scherpheid van de scan, maken de film juist lelijker, imo, omdat je ineens alle papier mache etc ziet. het is te veel detail.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 26 mei 2017 13:39]

Ik moet wel zeggen dat ik nu de video heb gezien met vergelijkingen van 1977 en 2011 dat de 2011 versie er niet zo gedateerd uitziet als de 1977 versie. De scene in Mos Eisley laat ook meer zien en het lijkt meer levendig dan de 1977 versie.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 26 mei 2017 08:07]

De onopgepoetste versies (de originelen dus) zijn helaas alleen niet consistent met de rest van de delen.
Zoals senator palpatine die in het origineel zat is vervangen door de acteur die in episode 1,2,3 palpatine speelde.

Het zijn weliswaar kleine aanpassingen, zoals ook de end cutscene van episode IV waar ook het hologram van anakin skywalker is te zien in de opgepoetste versie. Dit is uiteraard gedaan om het verhaal logischer te maken ten opzichte van de nieuwere delen.

Ook wilde George Lucas graag de oude versies oppoetsen, omdat er in die tijd nog geen CGI was. Hij heeft zelf ooit gezegd dat hij eigenlijk de films te vroeg gemaakt heeft, omdat de techniek er niet rijp voor was. Ondanks dat zijn de originele films nog steeds goed en zeker geen abominatie om naar te kijken. (Dit gevoel heb ik bij menig film van vroeger juist wel, ook al vond ik ze vroeger wel goed).
huh? Ian MacDiarmid heeft palpatine in 1,2,3 en 6 gespeeld, in 5 is die 1ne shot die al bestond uit een aparte voice en een aparte actrice de voiceover wel vervangen door Ian MacDiarmid.
En het was geen hologram van Anakin skywalker die te zien was aan het einde van deeltje 6 (niet IV), en logisch was het helemaal niet immers had je Sebastian shaw al gezien (welliswaar verminkt) net daarvoor toen de helm van darth vader verwijderd werd, en was zelfs logischer als hij het was geweest immers was darth vader op die leeftijd dood gegaan.
Zelf vind ik het oppoetsen van de special effects geen problem, maar wel het vervangen van enkele shots, waaronder natuurlijk die van wie er eerst schoot, maar ook de originele 'dans'nummer bij jabba (wat in de nieuwe versie gewoon totaal niet past) en de muziek aan het einde van deel 6.

En zou niet weten wat er niet consistent is aan de rest van de delen. Wat ik wel vind is dat juist de nieuwste in de main story total niet past bij de eerste 2 trilogieen, en ben ook nog steeds van mening dat ze het originele verhaal van George Lucas hadden moeten gebruiken ipv de nu slechte fanboystory..
Er gaan al jarenlang verhalen dat er van oudsher al 9 delen (gepland/bedacht) waren, terwijl andere dit weer keihard proberen te ontkrachten. Hoe zit het volgens jou dan bij deel 7 (TFA) en verder?
Ik heb Lucas zelf eens zien verklaren in een interview dat er aanvankelijk gewoon één film gepland was.
Dat is meestal zo. Als de erste film niet goed wordt ontvangen komen er vaak ook geen vervolgdelen. Als het wel goed wordt ontvangen wordt het gemakkelijker om groen licht te krijgen van de maatschappijen voor vervolgdelen.

Zo werkt dat nu eenmaal.
Ja natuurlijk werkt dat zo, maar in dit geval had Lucas wel een plan voor meerdere delen. De geldschieters waren niet heel erg enthousiast. Als tegemoetkoming hebben ze toestemming gegeven om één film te maken van een beperkt stukje van de verhaallijn. Daar zou het gewoon bij blijven. Er was geen enkele intentie om ooit meerdere delen te gaan maken. Ook niet wanneer de film wel een succes zou worden. Waarschijnlijk omdat de geldschieters er totaal geen vertrouwen in hadden.
Ik lees/hoor vaak een ander verhaal, dat Lucas altijd 9 delen had willen maken.
Ja, Lucas zelf wel, als scenarioschrijver, maar daar bleef niets meer van over na de gesprekken met de geldschieters.
Overigens ging het niet specifiek om negen delen, maar hij wilde zijn hele verhaal verfilmen in meerdere films.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 26 mei 2017 13:22]

Later, toen Star wars 4 zo populair was en hij geld zat had heeft hij ILM opgericht. Kreeg nog meer geld en dus niet zo afhankelijk meer van geldschieters. ILM heeft hij nu verkocht maar is nu nog steeds een van de grote spelers op CGI gebied.

Dit staat er op Star wars wiki:

"In a 2004 interview, Hamill said: "You know, when I first did this, it was four trilogies. 12 movies! And out on the desert, any time between setups...lots of free time. And George was talking about this whole thing. I said, 'Why are you starting with IV, V and VI? It's crazy.' [Imitating Lucas grumble,] 'It's the most commercial section of the movie.'

Veel verhalen die elkaar tegenspreken dus.

Lees ook:
"he one thing about George Lucas that everyone needs to understand is that, since he began working on what became STAR WARS in 1973, he changed its so-called "history" countless times.

I will try to do this as spoiler-free and succinctly as possible...

After AMERICAN GRAFFITI, George Lucas wanted to make a serial sci-fi film like the ones that he grew up loving as a kid. Lucas and Francis Ford Coppola tried to get the rights to FLASH GORDON but the owner wouldn't sell it to a bunch of "unknowns".

Lucas decided to write it on his own. First was a two pages outline known as the JOURNAL OF THE WHILLS, in which he mentions the Jedi Windu and slowly starts to create some kind of backstory to this new universe.

But from there, nothing… Lucas couldn't come up with a story. He remembered a film he saw while studying film making, THE HIDDEN FORTRESS by the great Akira Kurosawa. Lucas took the story, characters and most of the locations and changed only some of it. When he presented the first draft to Francis Ford Coppola, his friend and partner was shocked. "This is THE HIDDEN FORTRESS!" said Coppola. Francis suggested that they get the rights to remake it but they couldn't.

From there Lucas simply reworked some of the elements, but the basic story and final film remained an "updated" version THE HIDDEN FORTRESS.

It was only while in principal photography that Lucas decided to change the title from THE ADVENTURES OF LUKE SKYWALKER to STAR WARS. There was no "EPISODE IV". There was no "A NEW HOPE". The original plan was for only one film, but Fox asked for Lucas to plan for a sequel might be a possibility if the film made some money. With that in mind, both Mark Hamill and Carrie Fisher were signed for a sequel. George Lucas asked Alan Dean Foster to write a sequel that could be made for cheap, with the only returning characters to be Luke, Leia and Darth Vader (who could be recast since he's a person in a suit). That "sequel" became the 1978 novel SPLINTER OF THE MIND'S EYE.

As you all know STAR WARS was huge! A phenomenal success. It's then that George Lucas thought of the idea that he could make a new STAR WARS film every year, but with someone new as the director. There would be a total of 12 films, just like the serials he loved as a kid.

Work on the sequel started for Lucas. One thing he noticed was that the Darth Vader character was among the most popular of the characters from the film. In fact, he was the most popular right after R2-D2 and C-3PO in terms of merchandise sales.

With the struggle to come up with a solution to introduce the Skywalker father, who at this point in Lucas's mind is someone completely different than Darth Vader, Lucas had to make a choice. In STAR WARS, Darth Vader is simply a henchman for the Empire. He is Grand Moff Tarkin's right-hand man. He is the one that goes to war to get the job done. Vader invades the Rebels' ship at the beginning and even participates in the spaceship fight at the end to protect the Death Star.

But with the growing popularity of Vader, Lucas decided to turn things around. By the second draft of what would become THE EMPIRE STRIKE BACK, Darth Vader had become father Skywalker. It leads to one of the greatest twists in cinema history.

The sequel took so long to prepare that the plan was changed. Lucas decided that there wouldn't be 12 films in total but now "only" 9. With the theatrical re-release of STAR WARS, the title was changed to STAR WARS EPISODE IV: A NEW HOPE. Back then theatrical re-release was a common thing.

With everything taking so long to make the first film, Lucas decided not to direct the sequel. While he refused at first, Irvin Kershner took on the directing chair for the sequel. Kershner had been a teacher and somewhat of a mentor to Lucas.

When THE EMPIRE STRIKES BACK was released, it had the "EPISODE V" in its title. The film didn't perform as well as the first one, Lucas blaming pretty much everyone but himself for it.

With the next sequel, Lucas decided not direct it but to control everything. RETURN OF THE JEDI was more or less a rework of the original film but with a bigger budget, particularly for special effects. The cantina is now Jabba's palace. The spaceship fight is bigger. And the original ending of STAR WARS where the Wookies were to fight the Empire was reworked with the Ewoks.

Lucas's personal life was going down the toilet and this whole STAR WARS thing had taken the best and worst of him. After the release of RETURN OF THE JEDI, it was announced that the other 6 films, 3 prequels and 3 sequels, would never get made.

The Thrawn Trilogy by Timothy Zahn renewed interest in the STAR WARS series in the 1990s. STAR WARS was cool again. Lucas decided to return to the series and work on the prequels.

I have been a STAR WARS fan since the very beginning. My sources are various articles, interviews and videos. More importantly, any self-respecting STAR WARS fan should read the amazing book, THE SECRET HISTORY OF STAR WARS."

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 26 mei 2017 13:31]

Volgens mij is ILM juist opgericht om Star Wars 4 te maken...
Het is opgericht in 1975 en Star Wars 4 is uit 1977.
Klopt, ik dacht dat ILM later was opgericht. Ik had 1974 in gedachten voor star wars 4 maar is natuurlijk 1977.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 26 mei 2017 13:35]

Er waren plannen voor 9 delen maar J.J. Abrams heeft de plannen die er al lagen op de plank laten liggen en is met deel 7 zelf aan een nieuw vervolg gaan schrijven.
Pas na het succes van SW is er gedacht over het maken van 9 delen, en er is zelfs een video waarin mark Hamill (ten tijde van Jedi) spreekt over dat lucas in het jaar 2000 verder wilde gaan met deel 7 en verder, maar wel dat er eerder nog dus de 1ste 3 verhalen vertelt zouden gaan worden (dat is later natuurlijk allemaal wat anders gelopen).
TFA is een voor een groot deel compleet opnieuw bedacht verhaal, en heeft het meeste wat Lucas voor ogen had voor 7 en verder gedumpt.
Heb je toevallig een link naar wat Lucas bedacht had en het verschil met wat Abrams ervan gemaakt heeft? Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je aan een dvd/blu-ray kunt zien welke versie je hebt. Meestal staat alleen het originele jaartal in de productomschrijving als je kijkt bij Bol.com.
Op bluray is er maar 1 versie, op dvd volgensmij ook. Op vhs daarentegen. Alhoewel er op dvd ook nog ooit als extra de laserdisc versies heeft gestaan, das wat het dichtste op het origineel komt.
Ah de remakes, dan weet je "who shot first", if you know what I mean!!
Grappig feit...ik heb 3 verschillende versies van Return of the Jedi.

1: origineel
2: opgepoetste graphics
3: versie waarin Anakin op het einde als ghost in een keer de jongere versie is
Ik kan ook de silver screen edition can epp4 aanraden. Dat is de originele 1977 film zonder gepoetst en verandering van kleuren etc.

Alhoewel degene die ik het meest gekeken heb een van de TV opgenomen versie is die ergens in de jaren 80 door mijn vader is opgenomen en uitgezonden door de AVRO (stond de hele tijd boven in beeld :))
Ik heb de oude trilogie nog op vhs.
En geen videorecorder meer. 😕
ja je hebt de special editions.en de uncut volledige films van voor 1999.
Je hebt dus ook deel 1,2 en 3.
Plus de nieuwere starwars films wat ze de laatste jaren in de bioscoop heeft gedaait.
En nu komt er ook eentje uit in 2018 dacht ik.
Sinds Disney het heeft overgenomen komen best veel films uit.
Er staat ook nog een spinoff op de planken.

han solo is de spinoff die volgens jaar in premiere gaat.

https://www.movieinsider.com/m13464/star-wars-han-solo

may the force be with you all of you.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 25 mei 2017 19:16]

roque one is ook een spinoff, welke wel meteen overloopt in deeltje 4.
Ik vroeg aan Tiwazzz enkel welke dat waren, meer niet.
Ik heb Star Wars niet meer bekeken omdat het nogal uit is gelopen qua verhaallijnen en de verschillende delen uit 40 jaar geleden, jaren 2000 en Rogue delen.
Zie het al wie ander film serie er zijn straks 20 films en spinoffs Een paar zijn goed een paar geweldig en de rest moahhh tot slecht.

En ja ik reken de ewok films ook bij de spinoffs.
Die uit 1997/2000 zijn de special editions, beetje opgepoets hier en daar.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 25 mei 2017 22:06]

Ik ben er ook aan begonnen, 8 delen al en aan het einde van het naar 9...
7 delen.... rogue one is een losstaande film, die toevallig overloopt in deel 4.. Anders zou je de 2 ewok films ook mee moeten tellen.
Rogue one loopt niet 'toevallig' over in deel 4. Er word in uitgelegd hoe ze ooit de plannen van de death Star hebben gekregen
I know... ook al zaten in RO wel een paar dingen die nergens op sloegen (zoals het handmatig moeten inserten van een cartridge in die schotel, DAT ging mij nou net iets te ver, vooral omdat het ook leek op eenzelfde scene uit Captain America Winter Soldier). Maar het was wel heel cool om juist te zien hoe de plannen (en waarom zo'n kleine ingang het hele station kon doen vernietigen).
En de Christmas Special is ook lang genoeg voor een film
Klopt, maar helaas is die niet fatsoenlijk verkrijgbaar (omdat GL dat niet wilde, dus misschien, nu het niet meer in handen van GL is, krijgen we alsnog eens een geode versie daarvan). Heb die vroeger nog origineel ooit op tv gezien.
Maar niet goed genoeg :p
Is dat toevalig de film / mini serie waar je een jonge wookie bezig ziet een computer in elkaar te zetten of iets dergelijks ik kan me er bijna niks meer van herinneren.
Houden zo :)

Maar staat "gewoon' op youtube als je het echt wilt zien.
Ik moet alleen force awakens nog een keer zien en dan heb ik ze allemaal weer gehad :) :)
Niet mee wachten, is een goede film. ;)

Kijk dan ook meteen even Rogue One.

Athans, Force Awakens kwam voor Rogue One uit, dus ik neem aan dat je die ook nog niet gezien hebt?

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 25 mei 2017 20:59]

Ik heb de force awakens en rogue one al wel gezien, natuurlijk :P. Moet alleeb force awakens nog een keertje kijken, dan heb ik de hele rits weer gehad.

Persoonlijk vind ik de force awakens erg sterk, rogue one kon me niet echt pakken..
Ik vond ze beide goed.
Toch vind ik TFA ook echt fantastisch .. weer zoveel mogelijk "ambachtelijk" gemaakt. Moet Rogue One nog steeds kijken..
TFA is gewoon bagger, zelfs ten opzichte van deel 1 t/m 3... Ja was weer leuk om een SW film te zien, maar het verhaal was gewoon te slecht voor woorden.. Zelf vind ik Rogue One beter passen bij de eerste 2 trilogieen dan TFA. Maargoed, sowieso veel te weinig van dit sort Sci-Fi films en ben dus blij dat er weer eens wat gemaakt worden.
Houdt deze dan ook eens in de gaten:
Valerian and the City of a Thousand Planets gemaakt door Luc Besson. Dat belooft wel wat. ;)

The Fitfth Element van Luc Besson is ook geniaal.

En deze natuurlijk:
Blade Runner 2049.

En in december komt dan eindelijk deel 8:
Star Wars: The Last Jedi.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 25 mei 2017 21:37]

Fifth Element is legendarisch. "COMMERCIALS!! COMMERCIALS!!! BBBZZZZZ!!"

Dat kleurgebruik en die kostuums (Gaultier!) zijn oogverblindend mooi. Maar het staat los van Star Wars wat een enormnmooo en uitgediept universum is natuurlijk :)
Vond juist dat de kostuums van Gaultier de film verpestte, die waren te afleidend en TE theatraal, had liever gezien dat er een 'normale' designer was gebruikt, dan was het allemaal nog beter geworden.
Het extravagante paste er imho juist goed bij. Die aliens, Chris Rock z'n karakter, de hele sfeer van de film vraagt om uitbundigheid.
Ja, naar valerian ben ik ook zeer benieuwd, denk dat de strips ook weer behoorlijk gelezen gaan worden dadelijk (zijn zelfs ouder dan SW).
Dat TFA "gewoon bagger" is lijkt me een erg subjectieve beoordeling. De film is internationaal zeer goed ontvangen en op imdb krijgt deze film een 8.1.
Ik vond hem leuk/goed maar misschien vergeet je even dat starwars misschien wel de grootste fanbase te wereld heeft. Denk dat alleen die van Pokemon groter is.
Ook door de fanbase van Star Wars is TFA niet bestempeld als bagger.
Omdat iets een 8.1 op imdb krijgt wil nog niet zeggen dat het dan ook een goede film is. Ik trek me al jaren niets meer aan van de rating op imdb, gebruik em heeeel zelden nog als ik twijfel tussen een zwik films die ik op dat moment wil kijken maar geen keuze kan maken, DAN kijk ik naar de rating.

Maar het verhaal van TFA is gewoon slecht, ja de verhalen van de andere SW films zijn ook niet geniaal, maar dit is gewoon echt om te huilen. Vooral in geloofwaardigheid binnen het SW universum. Nee, dit doet echt aan als een fanboy die niet echt kan schrijven die een verhaal heeft gemaakt, ipv een serieuze schrijver die zich goed verdiept heeft in het hele SW canon (is ook niet voor niets dat ze toen ineens zeiden dat eigen alles wat er al gepubliceerd was etc niet meer als canon gezien moest worden). Ze hadden gewoon het verhaal wat George Lucas voor ogen had moeten gebruiken en ik weet zeker dat het dan een heel stuk beter zou zijn geweest (zeker onder de directive van JJ, want DAT is waar het bij de prequels vooral aan ontbrak, een goede regisseur).
We zullen zien deze winter in december wat deel 8 gaat doen. De stukjes die ik heb gezien beloven veel goeds.
Dan zal ik ze maar eens gaan kijken... heb alleen de ep7 en roque one gezien.
May the Force be with You.

Super film reeks en ik ben fan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee