Tweakers Kookcursus, les 44: eten opwarmen in je draagbare magnetron

Eten bereiden is typisch iets dat je thuis doet - tenzij je in een restaurant of snackbar werkt natuurlijk. Maar waarom zou je het niet onderweg doen? Het Nederlandse NXP komt samen met het Britse Wayv met een draagbare magnetron op basis van radiogolven met hoge energie.

In 2002 begon Tweakers een reeks kookcursussen om de users met kookaspiraties op weg te helpen en na les 43 in 2015 die inhield dat we robots ook het werk konden laten doen, nemen we nu weer het heft in eigen hand.

De draagbare magnetron is bedoeld om overal eten te kunnen maken, of dat nu in je computerkamer of boven op een berg in de Himalaya is. Het apparaat zelf is geschikt voor buitengebruik en meet 30,5cm bij 12,8cm en weegt 1,2kg. De 900 milliliter grote container kan in totaal tussen de 100 en 500 milliliter aan eten of vloeistoffen opwarmen. Dat geheel wordt gevoed door een lithium-ion-accu. Bediening van de Wayv gebeurt via een paneel aan de bovenzijde waar ook een lcd-display in verwerkt zit.

De energie om eten op te warmen komt uit NXP's High Power RF-module. De module levert 250 watt aan rf-energie samen met een door Wayv ontwikkelde rf-antenne. Het draagbare kookapparaat maakt gebruik van ldmos-transistors. Dit soort transistors wordt ook in magnetrons toegepast. In het apparaat wordt een 2,4GHz-signaal versterkt binnen een gesloten module. Daarvoor maakt het gebruik van een MKW40Z Kinetis microcontroller met een 2,4GHz signaalgenerator, een MMA25312-pre-driver, MHT1008-driver en een MHT1004-eindversterker.

De Wayv is aan te sluiten op het lichtnet of op te laden via de 12V-aansluiting in de auto en is compatibel met draagbare zonnepanelen, zodat je op zonnige zomerdagen de magnetron kan opladen voor etenstijd. Ondanks dat de module 250 watt kan leveren, is het maximale vermogen beperkt tot 200W. De 'magnetron' houdt het ruim dertig minuten uit op één acculading. De Wayv kost 199 dollar. Europrijzen zijn nog niet bekend. NXP kwam in deze markt terecht met de overname van Freescale, dat al werkte aan draagbare kookapparaten.

WayvWayvWayv

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

20-05-2016 • 14:26

86

Lees meer

Reacties (86)

86
78
65
3
0
3
Wijzig sortering
Dit device : 200 W x 0,5 hr = 100 Wh dus kan toch zeker 1 x van eten.
Maaltijd paste met zalm van de AH : 4 minuten 800 W = 53,3 Wh
0,5 liter water 70 graden opwarmen : 70 x 0,5 x 1,16 = 40,6 Wh
Moet je geen boerenkool pakken, dan krijg je je koffie niet meer warm
Boerenkool met rookworst van de AH : 7,5 minuten x 700 W = 87,50 Wh

Tenzij je van espresso houdt:
100-87,5 = 12,5 Wh / (70 x 1,16) = 154 ml water...

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 23 juli 2024 22:58]

Een kopje koffie (bij Nespresso maatstaven) is 110 ml, een espresso 40 ml. Dus dan is 154 ml nog een lekkere kop koffie ;)
Nespresso:
We offer four ranges of coffees to be enjoyed as Ristretto (25 ml), Espresso (40 ml), Lungo (110 ml) or Decaffeinated (40 and 110 ml).
https://www.nespresso.com...cial-coffee-capsule-range

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 23 juli 2024 22:58]

Denk dat het voor lauw eten weer opwarmen nog best te doen is, of die hotdogs/cheeceburgers van de supermarkt. Pizza slice 1 minuut op 800w, die hotdogs gaan in max 1,5minuut. Goed, is geen maaltijd, maar wel wat warms te eten :P
800W/200W*1 minuut = 4 minuten per pizza slice
30 minuten op 250 watt.. Normale magnetrons zijn toch rond de 500 W?
Verschilt per magnetron, ik heb er 1 die van 250~1000 gaat in meerdere stappen
Voorzover ik weet werken magnetrons altijd op vol vermogen.
Bij een lager ingesteld vermogen (bijvoorbeeld 50%) gaat-ie gewoon de helft van de tijd uit. Dus bijvoorbeeld 10 seconden aan, 10 seconden uit enz. Bij mijn magnetron (een Panasonic) hoor je hem ook periodiek aan- en uitschakelen.
Afhankelijk van het type voedsel geven de pauzes de warmte de kans om door het voedsel te verspreiden.
Vele van de goedkopere magetrons hebben inderdaad de aan/uit functie voor lagere vermogens. Maar een beetje goede magnetron heeft gewoon instelbare output. Dat is dus of een precentage van met maximum in stappen van 10% of gewoon een vermogen in aantal stappen.

Bijvoorbeeld een ontdooifuntie met aan/uit kan in principe niet. Maar met laag vermogen kun je goed ontdooien zonder de buitenkant te koken terwijl het binnen nog bevroren is.
Met een magnetron wordt de binnenkant van het voedsel verwarmd, door de botsende moleculen. Dus je ontdooit vanuit binnenuit :Y)
Ik zou zeggen doe een bevoren kipfilet in de magnetron en zet het op 3 min. Maakt niet uit welke instelling. Is al ooit op Mythbusters getest. Dat van binnenuit is een totale mythe. En de theorie onderkent dat ook.

De radiogolven brengen de H2O moleculen in beweging. De eerste moleculen zitten in de buitenlaag (uitgaande van een homogeen voedsel). De radiogolf wordt 'geabsorbeerd' en dringt niet perse dieper door. Doordat er tussen atomen veel ruimte zit kun je bij een lage wattage/output ervoor zorgen dat de radiogolven ook dieper doordringen voordat het van buiten is aangebrand.
Dit fenomeen wordt veroorzaakt doordat ijs de microgolven veel slechter absorbeert dan water. Zodra er een stukje ontdooid is vangt dat dus veel meer energie op dan de rest die nog bevroren is, en wordt dat dus al gaar terwijl de rest nog keihard is.

Is een tijd terug uitgebreid uitgelegd op xkcd.
Dat zou ik ook zeggen, maar in de realiteit heb ik vaak gemerkt dat de buitenkant(en) juist gloeiend heet zijn en de binnenkant nog bevroren...
Idd, moet er zelf niks van hebben (leg vlees wel verpakt in een bak met koud/lauw water) maar, vooral bij kip zie je duidelijk dat het aan de buitenkant gegaard word, blijkbaar kunnen de stralen niet dieper doordringen door veel (ingespoten?) vocht?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 22:58]

Je zou denken dat door dat vocht het juist sneller heet wordt.
Dat wordt het ook alleen niet perse vanuit het midden, een stukje kip is aan de buitenkant toch ook gewoon vochtig (tenzij je het hebt gebakken, dan is de binnenkant malser/vochtiger).
Dat eten van binnen wordt verwamd is geen intrinsiek gevolg van de verhitting door radiogolven. Dat zou hoogstens kunnen komen, omdat de buitenkant van een voedselstuk wel goed elektromagnetische energie geleidt, maar minder goed warmte, waardoor energie in >> energie uit. Het opwarmingsprincipe is overigens door dielektrische verliezen en heeft niets met resonantie te maken (waterresonanties treden pas bij veel hogere frequenties op).
Ik denk dat kip inderdaad alleen van de buitenkant gaar wordt omdat er zoveel vocht inzit. Vocht kan goed stroom geleiden wat het elektromagnetisch veld afbreekt (wervelstromen). Daardoor krijgt de kip een lage indringdiepte en is er inderdaad maar weinig energie van het EM veld over in het midden van de kip.
Als je er even over nadenkt dan is het niet raar dat de radiogolven niet oneindig door kunnen dringen in het te verwarmen voedsel. Het feit dat het voedsel opgewarmd wordt geeft aan dat de golf zijn energie afgeeft aan het voedsel, dus hoe verder de golf moet doordringen hoe minder energie deze nog over zal hebben.
Geen idee of het klopt, maar ik dacht aan het volgende:

Laten we zeggen dat je een kipfilet probeert te ontdooien op een bord. Dan heb ik inderdaad ook vaak dat het contactpunt van de kip met het bord ontzettend snel ontdooit en opwarmt (met gaar bevroren kip tot gevolg 8)7).

Ik denk dat dat komt doordat het bord sneller de warmte ontvangt van de magnetron dan dat de kip zelf deze ontvangt, waarbij de kip dan soort van passieve koeling speelt? De warmte trekt dan vanuit het bord in de kip, waar de warmte niet zo goed verspreid. Met half-gare kip tot gevolg. Mijn gok zou zijn dat een zwevende stukje kip ontdooien in de magnetron wel op de 'juiste' manier zal werken, omdat je daar geen overdragende warmtefactoren hebt.

Nogmaals, dit is ik die logisch probeert na te denken O-)

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door McRegt op 23 juli 2024 22:58]

Ik dacht eigenlijk net dat de stralen maar enkele cm konden binnen dringen in voedsel. Dan warmt, vanop een tweetal cm diepte, alles op naar buiten toe. En dan door warmte doorgifte warmt de rest naar binnen toe, op.

Allé, denk ik é. Maar zoals ToFast ook zegt, meestal is de buitenkant gloeiend heet en de binnenkant bevroren. En ik dacht dat dit was omdat de straling niet diep genoeg doordrong
Magnetron kan niet van binnenuit opwarmen.
De golven botsen eerst tegen de buitenkant en daar zijn al eerste verliezen. Feitelijk wordt de buitenkant dus eerst warm. De trillingen van de warme buitenkant wordt dan naar binnen doorgegeven.

Echter als buitenkant slecht warmte opneemt en dus meer doorlaat, dan lijkt het op dat binnen eerder warm wordt dan buiten. Dat komt omdat binnen beter warmte opneemt dan buiten.

Een broodje worst kan dus binnen aardig warm worden, maar een bord macaroni zal eerder buiten warm worden dan binnen, waardoor je wel moet roeren om koude binnen naar buiten te brengen.

De golven reageren bijvoorbeeld goed op vet cellen dan op cellen met veel water. Een ei bijvoorbeeld lijkt wel te exploderen omdat eigeel veel beter warmte opneemt dan eiwit. Maar zet je ei in het glas water, dan explodeert niet snel omdat water deel al absorbeert. Je kunt dan iets langer draaien zodat ei beter hard wordt en dus ook niet te snel.

Afhankelijk van de soort voedsel warmt het dus eigenlijk eerst buitenkant op en dan naar binnen toe.

Ontdooien is meer de bedoeling om warmte beter te verdelen, dus warmere buitenkant zal beter binnenkant opwarmen. Bij te hoog vermogen is kan binnen niet snel bijbenen en blijft daardoor nog steeds koud terwijl buiten al zo warm is. Microgolven kunnen niet zomaar binnenkomen en verliest snel zijn kracht.
Nee ook de duurdere modellen gaan aan uit.
Er zijn maar een enkelingetje op de markt die traploos gaat.
Heb zelf heel wat magentrons gesloopt. Om de trafos
Tussen traploos en aan/uit zitten ook modellen met meerdere vaste vermogens. Zo staat er bij mijn ouders een 30 jaar oude Miele met twee standen. Die ontdooistand is ca 1/5 van het vermogen. Als ik me goed herinner schakelt de knop een andere condensator in het circuit. Zeker geen aan/uit regeling.
Een magnetron op lager vermogen schakelt altijd. In vorm van duty-cycle. Moet je voor de plezier oppikspoel op raam magnetron doen en luisteren naar de brom. Je merkt dat brom steeds aan uit gaat. En brom is net zo hard als op vol vermogen. Dezelfde geluid. Het is dus geen dimmer variant.

Zachter zetten kan niet want de microgolf generator moet wel 2,4 GHz maken, en op lagere spanning of stroom maakt dat geen goed 2,4 GHz en zal dus niet werken denk ik.

Bij hogere vermogen instelling is duty cycle steeds korter (dus langer aan, kort uit) en dus gemiddeld meer energie.
Anoniem: 511810 @MrDummy22 mei 2016 10:44
Nee, er zijn magnetrons met solid state hoigspanningsgeneratir, die kunnen wel traploos regelen. In het duurdere segment van miele en siemensvind je er een paar, en vast ook bij andere frabrikanten. Je kunt ze herkennen aan i.m de gewichtsverdeling, er zit geen trafo van 10 kg in.
Panasonic magnetrons met inverter zouden wel constant moeten werken ipv aan/uit.
Geen ervaring mee maar wel iets waar ik naar heb zitten kijken...
Klopt dat is zon beetje de enige
Ik heb een Sharp Inverter combimagnetron uit 1989 en die schakelt van 100 W naar 1000 W in stappen van 100 W. Ooit één van de 2 magnetronbuizen vervangen en doet het nog steeds. Is per geschakeld vermogen altijd aan. Ontdooien doet ie zonder gare randjes aan het vlees.
Mijn Zanussi magnetron werkt ook op die manier. Je hoort hem duidelijk aan/uit schakelen op een lagere stand dan de maximale 900 watt aan vermogen.

250 watt lijkt me overigens erg weinig voor een magnetron. De meeste maaltijden die ik erin opwarm vereisen iets van 600 tot 750 watt.
Eerder richting 1000+. Dus je zult met 250 Watt toch even moeten wachten tot je eten klaar is. Maar er kan ook maar maximaal 0.5 liter in, dus hij is sowieso niet bedoeld om eten voor het hele gezin even snel te nuken.

[Reactie gewijzigd door Plymp op 23 juli 2024 22:58]

Ik kan mij voorstellen dat het wel erg geschikt is om bijvoorbeeld een babyfles op te warmen onderweg.
onderschat vloeistoffen opwarmen niet. ik vind dat het zeer lang duurt om een tas water op te waren in de microwave.
Ik zie ook wel wat in dat flesje onderweg opwarmen (als hij iets betaalbaarder zou zijn). Nu is een flesje 20 à 25 seconden op 1000W. Een babyflesje hoeft namelijk ook geen 100°C te zijn.
Dan kan je beter een waterkoker gebruiken. Goedkoper en sneller.
De energie in 250 Watt vermogen voor een half uur is equivalent aan 107 kCal
Genoeg energie dus om maximaal 3 liter water van 15 naar 50 graden te verwarmen.
De meeste magnetrons kunnen maximaal iets van 900-1200W als je op een lager vermogen werkt moet je gewoon langer verwarmen.
Of minder eten in de magnetron gooien. En dat is waarvoor deze draagbare magnetron bedoel is: kleine happen onderweg.
Maar een broodje hamburger(bijvoorbeeld) duurt al zo'n 1:30 minuut op 800W, hoe lang zou dat dan gaan duren op 250W?
800 / 250 * 90 ... Uitkomst is in seconden.....

Maar eigenlijk 800 / 200 * 90 omdat hij begrenst is op 200 watt.

[Reactie gewijzigd door roches op 23 juli 2024 22:58]

eerder 1000 tot 1500

250watt is net boven ontdooien :+
"De Wayv is aan te sluiten op het lichtnet of op te laden via de 12V-aansluiting in de auto en is compatibel met draagbare zonnepanelen"

Dit is de relevante tekst hier, meer dan 250W haal je niet meteen uit een auto of draagbare zonnepanelen, tenzij je een vrachtwagen hebt of veel meesleurt.
Het mooie van een magnetron is, is dat er heel weinig energieverlies is. 1 Min 1000 watt is gelijk aan 2 min 500 watt of 5 min 200 watt etc.. Zeker in een geïsoleerd ding zoals hier is er weinig warmteverlies. Zo kan je zelfs met 50 watt nog iets kokend heet krijgen.

Lager wattage is nog wenselijk ook want het produkt krijgt de tijd om de warmte te verspreiden, in principe worden namelijk alleen de watermoleculen 'aangeslagen' en zullen de drogere delen dus minder snel opwarmen.
Eerder 600-900W, maar de inhoud lijkt me anderszijds erg klein. Het nut van deze magnetron (of het zou voor de trucker moeten zijn) lijkt me even klein.
Met maar 200 watt vermogen lijkt het me boven op de Himalaya nog altijd efficiënter om een pannetje met water op te zetten.

Maar wel weer een leuk apparaat wat ongetwijfeld praktische doeleinden heeft.
Probleem met pannetjes water op de Himalaya is dat het water sneller kookt (want lagere luchtdruk) en het eten dus veel langzamer gaar wordt.

Vraag me eigenlijk wel af hoe dat met een magnetron zit, lijkt me dat het niets beïnvloed, maar toch...
Mooi om te zien dat Tweakers weer oude paarden van stal haalt. Grappig dat er vroeger ook een lijn was van 'kookcursussen'.
Kudos aan @arnoudwokke voor het in herinnering brengen :)
Ik snap dat dit bij technologie hoort, maar ik heb wel eens een bbq gezien voor op de camping waarmee je 1 hele kip kon klaar maken met 1 briket. Lijkt mij persoonlijk veel handiger als je op pad bent. De potentiële energie van fossiele brandstof is veel hoger dan een Li-ion batterij

[Reactie gewijzigd door Dennis013 op 23 juli 2024 22:58]

De potentiële energie van fossiele brandstof is veel hoger dan een Li-ion batterij
Daarom kan je hem ook aansluiten op je auto die fossiele brandstof verbruikt :+
Een magnetron op 2.4ghz met zeer sterke zenders? Klinkt als een mooie richtantennen in de Himalaya
Hopelijk goed geïsoleerd, anders kun je dit ding inzetten om signalen te gaan verstoren. :)
Merkwaardig dat in het artikel deze microgolfoven als "magnetron" wordt aangeduid.

Een magnetron is een bepaald type elektronenbuis dat met behulp van een magneetveld sterke microgolven kan opwekken. Een microgolfoven die van een magnetron gebruik maakt wordt ook wel magnetron genoemd.

Uit het artikel blijkt dat in dit apparaat de microgolven worden opgewekt met behulp van halfgeleiders, er komt dus helemaal geen magnetron aan te pas.
In Nederland noemt men een microgolf (de Vlaamse naam voor een bepaald apparaat) een magnetron (de Nederlandse naam voor hetzelfde apparaat). Nederlanders kennen over het algemeen het woord microgolf niet, ook al is dat wellicht een directe vertaling van het Engelse microwave oven.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 22:58]

Mooi ding voor in een campertje met een paneeltje op het dak. Volgens mij kan je met die accu-lading ongeveer 1 liter water/soep warm maken in een half uur (+/- boven 70 graden), hopelijk is er ook een ontdooifunctie ofzo.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 22:58]

Lezen is een kunst: max 0.5L op te warmen vloeistof... 250W lijkt me niet veel meer te zijn dan de ontdooi-functie :+
Als ik mijn magnetron gebruik op 180 watt om 2 bruine bolletjes te ontdooien dan zijn ze warm na 2 minuten. Ik las het even terug ook al: minder vermogen duurt langer en kost wat meer tijd maar je komt er wel.
Accucapaciteit was voor een dikke duim 1 litersoep, dat zegt me wat meer dan amperehuur. Zie mijn soepvoorbeeld als de mcdonaldsindex.

[Reactie gewijzigd door govie op 23 juli 2024 22:58]

250 watt? dat IS een ontdooi vermogen. Wil je nog minder dan moet je het ding niet gebruiken en je eten gewoon in de zon leggen.
200W lijkt me niet heel veel, maar dit is natuurlijk het eerste concept.
Ik hoopte al half dat het lcd bovenop het formaat van een laptopscherm was, dan kan je mooi savonds in je tent een film kijken, hoef je geen laptop mee te nemen.

Blijkt het een SSD te zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.